Log in

View Full Version : Da mrdnemo sa mrtve tacke?

Vai
26-06-2005, 11:04 PM
Posto vidim da moj omiljeni deo foruma stoji mrtav vec nedelju dana, hajde da pokusamo da ozivimo.

Post-produkcija!!!

Termin koji se cesto vezuje za muzicku i audio/video produkciju, mada post-produkcija se cesce koristi za audio koji treba obraditi za neku tv seriju, film, reklamu itd., tj. audio koji je vezan za video.

Posto sam ove godine radio post-produkciju jedne serije (samo 5 minuta, ipak mi je prva serija, plus rad na faxu :wink: ), i upoznao se sa skoro svim modernijim tehnikama post-produkcije, zanima me kako se to radi kod nas i da li neko ima iskustva u ovom delu audija.

Naime, da ne duzim mnogo, kako smo mi to radili. Tri studenta (inzenjera) rade na tri glavne oblasti u post-produkciji, a to su: 1. dirketan zvuk (dijalozi), 2. foley, 3. ambijenti, efekti i muzika.
Kako radimo: Dijalozi se usnimavaju u pro tools sa dat-a (na kojem su snimljeni direktni zvukovi), a koristimo omf fajlove kao referentne za sinkronizaciju. Kada imamo sve dijaloge snimljene u pro tools-u, pocinje obrada, tj. brisu se svi delovi gde nema audija, a tamo gde ima se ubacuju fade in na pocetku i fade out na kraju. Kada se sve to sredi, inzenjer zaduzen za dijaloge krece sa ADR (nisam siguran, ali mislim da to stoji za "aditional dialogue recording"), tj. gde je direktan zvuk los, morace opet da se nasnimi ta deonica dijaloga.
Kada se usnimi ADR, koristimo plug-in "Vocalign" koji izjednacuje energiju originalnog dijaloga i novog, tako da ne bismo imali problema sa "lipsing-om", tj. da nam film ne bude kao neka kineska produkcija gde glumac otvora usta a nista se ne cuje, ili se cuje nesto a glumac drzi usta zatvorena. Na kraju se radi pre-mix samo za dijaloge.
Foley, svi zvukovi koje proizvode glumci na setu ali nisu dijalozi, znaci koraci, sum garderobe, pozdrav rukom, case, flase itd. Za to se koristi "Foley artist" (Cak postoji fax sa ovim odsekom gde tip uci kako da radi foley), tip koji u sali za snimanje gleda odredjenu scenu i imitira sve te zvukove, koraci, recimo na razlicitim povrsinama (keramicke plocice, parket, zemlja, itd.), pa recimo ako glumac skida jaknu i baca je na kauc, svi ti zvukovi moraju da se snime.
Posle se radi eq svih foley zvukova, i pre-mix. Inace, zove se Foley zbog Jack Foley-a, inzenjer koji je 40-tih razvio tu tehniku i bio prvi foley artist.
Na kraju se rade ambijenti, efekti i muzika. Ambijentalni zvukovi se traze u razlicitim "bibliotekama zvukova", a ako nema tog specificnog ambijenta kog trazimo, onda moramo da radimo snimanje na terenu, mikrofon, prepojacalo u minidisc, lap top, itd. i snimas ambijent nekog dela grada recimo.
Efekti su svi zvukovi koje ne mozemo da prozivedemo u sali za snimanje, recimo auto koji juri, u jednom trenutku koci, okrece se za 180 stepeni i opet daje gas i juri na neku drugu stranu ... znaci nemoguce snimiti u sali za snimanje ... takve stvari su vec snimljene i unose se u pro-tools kao efekti. Onda recimo razna oruzja, zvuk puske ili pistolja, noza, itd.
I na kraju muzika, koja moze biti zeznuta, jer se na setu ... recimo scena u diskoteci, tu se ne pusta muzika, nema muzike vec svi igraju uz neki svoj ritam, a ti kasnije kao inzenjer moras da nadjes muziku koja ce odlicno ici sa pokretom tih osoba. Kada sve zavrsis, radis pre-mix.

Kada se odrade svi pre-mixevi, radi se finalni mix (mi smo radili u 5.1). Znaci unosis sve u novi session, dijaloge, foley, ambijente, efekte, muziku, i pocnes da miksas.
Ako su pre-mixevi dobro odradjeni, necemo se mnogo muciti u finalnom mixu, samo gledamo planove (fader-e), neke efekte tipa reverb, delay, i eventualno neka dodatna ekvalizacija, mada se eq radi vec u pre-mixu.

Eto to je to, skraceno, ima tu jos mnogo detalja, ali da sad bas ne ulazim u sve moguce i nemoguce detalje.

Zanima me da li se neko kod nas bavi post-produkcijom, i koje tehnike koristi, da li radi na slican nacin ili ima potpuni drugi pristup u svemu ovome.

Poz.

puRe
26-06-2005, 11:42 PM
Svaka cast!

Nocni
27-06-2005, 12:22 AM
Svaka cast Vai, jako zanimljiv post.
Ja imam jedno laicko pitanje, a vezano je za ovu temu. Zasto u vecini domacih serija, filmova, emisija, moram uglavnom drzati daljinski u rukama. Naime, kad idu dijalozi treba se pojacati da bi se razumjelo, a kad ide muzika ili ne daj Boze kakvi efekti moram smanjiti da se ne prolomi. Najbolji primjer su obicni crtici na DVD-u, koji su sinhronizirani na domaci jezik. Na stranu losi glasovi i gluma, ali se desava ista stvar sto se tice zvuka. Ako pustim taj isti DVD na originalnom jeziku (Engleski) sve je ko bombona. Zanima me kako se u pravilu inace ujednacavaju dijalozi i muzika?
Pozdrav

Arthur
27-06-2005, 12:25 AM
stvarno zanimljiva oblast i lepo napisan post.. uglavno sam cuo za vecinu tih tehnika bas na takav nacin, jedino sam oduvek bio ubedjen da ljudi u diskoteci djuskaju na neki beat, koliko god glasan bio...keep Up! :wink:

Vai
27-06-2005, 01:06 AM
Hvala :D

Ne znam ni ja kako se kod nas radi post-produkcija, zato i pitam. Znaci ne znam u cemu je problem sa serijama, ali mogu da predposatvim (samo predpostavljam!!! :wink: ) da je problem mozda u nedostatku opreme (mada po meni oprema nije razlog da se odradi losa produkcija) ili neznanje!?!?!
Sto se crtaca tice, nisam gledao nijedan noviji dvd (recimo pixara ili dreamworksa) na nasem jeziku, ali se secam onih starijih crtanih filmova, gde je ocigledno sta su radili ... stari dobri ducking, sve je super dok nema dijaloga i cim uleti dijalog nivo mu se spusta i ulece novi glas, medjutim u pozadini cujemo originalan glas. Problem je sto kada radis ducking za crtani, ili neki dokumentarac, ne stisavas samo glas vec ceo audio, i onda samo cujemo novi usnimljeni glas i svi ostali zvukovi su znatno smanjeni ... katastrofa, ali nije bilo druge tehnike.
Sumnjam da se i dan danas primenjuje ista tehnika, onda smo bas zaostali :lol:

Medjutim, znam kako se sve to radi za spansko trziste. Firma koja ce da prevede crtani, dobija sve trake (dijaloge, foley, ambijente, efekte i muziku), i opet se radi ceo mix jer se snimaju novi dijalozi i ubacuju novi ambijenti u slucaju da je scena recimo u nekom restoranu i ljudi oko nas pricaju na engleskom. Ako radis za spansko trziste moras da zamenis taj ambijent i ubacis gomilu ljudi koji pricaju na spanskom.
Odradis ceo mix opet, ustvari ne ceo mix, samo sredis to da dijalozi i ambijenti lepo ulegnu u mix, i sve bude savrseno :wink:

Medjutim, spansko trziste je ogromno, pokrivas skoro ceo kontinent, znaci ogromna je lova u pitanju i zato je produkcija vrhunska.
To je ono u cemu se oni razlikuju od nas :wink:

Poz.

Vai
27-06-2005, 01:18 AM
Zaboravih,

Sto se muzike i dijaloga tice, ako se radi muzika za film (soundtrack), retko kad (ne znam da li ste zapazili) se u pozadini cuje muzika gde neko peva, i u isto vreme u kadru su dva glumca koji pricaju. Problem je taj sto bi nam muzika smetala, tj. paznju obracamo na dijalog ali u pozadini neko peva. Uglavnom muzika sa pevanjem ide u nekim delovima gde nema dijaloga, a muzika za dijaloge je uglavnom instrumentalna, znaci ne smeta nam toliko.
Kada se radi soundtrack, cesto imamo glavnu temu ali u izvodjenju orkestra i koja prati film i dijaloge, na kraju filma dok idu krediti se pusti glavna tema ali u izvodjenju nekog pevaca.
Pre neki dan sam gledao birdget jones 2, film koji bas ima mnogo muzickih numera, medjutim nijedna numera ne upada u kadar sa dijalogom, i ako upadne nivo se znatno spusti.

Pre dve godine sam prisustvovao jednoj konferenciji koju je drzao mark berger (cetvorostruki dobitnik oskara za najbolji zvuk), i tip je objasnjavao da cak kada glavna tema prati neku scenu, kompozitor pise muziku tako da recimo gudaci prate dijalog i cim prestane dijalog ulecu limeni duvaci i udaraljke, i opet temu nastavljaju gudaci ako opet uleti dijalog. Znaci obracaju veliku paznju na nivo izmedju muzike i dijaloga.

Sto se muzike u diskoteci tice, mislim da je glavni problem taj ako se u diskoteci nalaze glavni glumci i ako imaju dijaloge. Bice veoma zeznuto snimiti njihov dijalog (da ostane cist) a u pozadini preko razglasa tresti neki tehno ritam. :wink:

Zato se sve radi odvojeno.

Poz.

Gulanfer
28-06-2005, 01:36 PM
"Sto se muzike u diskoteci tice, mislim da je glavni problem taj ako se u diskoteci nalaze glavni glumci i ako imaju dijaloge. Bice veoma zeznuto snimiti njihov dijalog (da ostane cist) a u pozadini preko razglasa tresti neki tehno ritam.

Zato se sve radi odvojeno."

Muzika ide da bi ljudi igrali u ritmu i da bi ih nesto "pomeralo" , mada se ne pusta glasno u slucaju da ide dijalog. Snima se sve , i dijalog i muzika a kasnije glumci ponovo u studiju nasnime dijalog, ovaj put cisto. Nije im problem da ponove ono sto su vec na setu govorili ( ukljucujuci ritam i emocije ). Bar tako smo mi radili ovde u spaniji na snimanju jednog austijskog filma. E sad, kao i sve, moze se raditi no ovaj ili onaj nacin , iz ovog ili onog razloga.
Sto se tice nivoa izmedju dijaloga i ostalih zvukova ( bilo muzika ili efekti ) , jako me nervira nesrazmernost koju rade u novijim produkcijama. Namestis nivo zvuka koji ti odgovara za vreme dijaloga i onda moras da spustas kad uleti muzika ili efekti ( pucnjava , jurnjava kolima... ). Ponekad je razlika ogromna da ogluvis. Znam da zele da postignu extra efekat podizanjem zvuka , ali mnogo puta je too much. Govorim o originalnim filmovima na originalnom jeziku. Zasto to rade , `bem li ga ?

Eon
28-06-2005, 02:01 PM
Vai svaka cast za post!!!!

Da, primetio sam i ustvari kada sam radio jingleove uvek sam pazio da se vokal u muzici iza ne poklapa sa vokalom koji prica. Inace sto se ostalih tehnika tice, verujem da ih ima jos pored ovih sto si naveo za fobey itd. Ali se ova koristi na tvom faksu.

Jos jednom, svaka cast :!:

Color
28-06-2005, 05:00 PM
Svaka cast Vai!

Ja radim slicne stvari ali nazalost ne kod nas ali u Ceskoj.. Kako to funkcionise ovde:

Kad radim neki film za fax, uglavnom radim sve sam, od samog pocetka kad sedim sa scenaristom i reziserom dok rade na literarnom a kasnije i na tehnickom scenariju. To je veoma vazno jer reziseri neznaju najbolje sta sve moze sa zvukom da se uradi i bitno je da sound designer sedi sa njim tj. zajedno da rade dramaturgiju zvuka. Tehnicki scenario je vazan zbog izbora opreme koja ce se koristiti na snimanju i pristupu samom snimanju. Nekad se vec unapred dogovori da za neke scene nema smisla snimati direktan zvuk (kontaktni zvuk) , vec se prave planovi za studije u kojima ce da se odrade foley i ADR. To moze biti u slucaju kad se snima npr. istorijski film u uslovima koji nisu idealni za zvuk i nepripadaju danoj tematici (ulica, auta, avion itd...). Zamislite Boj na Kosovu a ono cujes neki motor u pozadini.. :lol: Takodje problem je kad se radi snimanje sa zivotinjama gde iza kamere ili sa strane uvek stoji dreser koji daje naredjenja zivotinji sta da radi. U tim slucajevima, ako ima i dialoga, moraju da se snime opet.
Ako se radi ozbiljniji film, uglavnom jedna ekipa radi na terenu a neko drugi radi pripremu i mix ali moze sve da radi jedan covek.

Kako izgleda snimanje?

Klasicna oprema koju uzimam za snimanje je FOSTEX PD4 dat recorder , mikrofon "polupuska"-za dijaloge (npr. mikrofon Neumann KMR 81i - moj omiljeni , Sennheiser MKH 60 ) , mikrofon sire karakteristike-za atmosfere (npr. Sennheiser MKH 40) i obavezno jedan stereo mikrofon takodje za atmosfere (npr. Sennheiser MKH 418S). Ako ocenim da ima potrebe, uzimam barem 2 mikroporta (npr. Sennheiser EK......), slusalice Sennheiser HD25 i dodatnu opremu (kablovi, milion baterija, pecaljku, drzac za mikrofon, zastitu protiv vetra, bostik za bubice itd..). Na kraju ponesem i MD recorder kao rezervu ako se kojim slucajem nesto desi sa DAT-om, da imam na sta da snimam dok se nedonese novi.

Najcesce imam samo jednog asistenta (ako je snimanje bas komplikovano, npr. sekvencijalno sa nekoliko TV kamera u isto vreme, onda imam i 2-3) i uglavnom su to kolege sa nize godine. Takvo je neko nepisano pravilo. Isto tako i ja asistiram kolegama sa vise godine ili kako se vec dogovorimo. Preferiram sto bolje usnimiti materijal na terenu jer sam se nekoliko puta opekao misleci "ma posle cemo to u studiju"..nikad to neispadne tako dobro kao na samom snimanju gde je koncentracija mnooogo veca! Iz tog razloga snimam i sve probe a ako ima potrebe ili nisam zadovoljan snimljenim dijalozima, posle zavrsenog poslednjeg take-a, zamolim glumce da mi ponove celu scenu/sekvencu , zamolim stab za tisinu i snimim opet celu akciju. Naknadno u studiju biram najbolje snimljene delove. Dok se priprema sledeci kadar, obicno je to oko sat-dva pauza za tonca, idem i snimam atmosfere i zvukove za koje mislim da ce mi biti korisni u postprodukciji. Trudim se da sto manje koristim Sound Libraries, ti zvukovi se toliko koriste da kad ih cujem, normalno vec prepoznajem sa kojeg CDa su uzeti.. To i nije toliko problem jer gomila vezbi u skoli je bas snimanje atmosfera i zvukova tako da svako od nas vec ima svoju arhivu..

Snimljeni i popisani materijal na DAT kasetama dajem producentu koji ih daje montazeru. Posao montazera, osim montiranja slike, je da nadje odgovarajuci zvuk za odgovarajucu scenu (zbog toga se na snimanjima koristi klapa koja olaksava to gledanje i sinhronizaciju). Postprodukcija zvuka se obavezno radi tek kad je gotova finalna verzija slike! Svaka promena od makar nekoliko frame-ova , kad je vec razradjen zvuk za film je za sound designera najgori kosmar! Znaci, od montazera se dobije slika, uglavnom komprimovana zbog velicine fajla, omf-i fajlovi sa dijalozima, eventualno muzikom ako je reziser stavio dok je montirao i DAT kasete sa celog snimanja. Dijalozi koji nisu tehnicki ili estetski i emotivno odgovarajuci, se traze na kasetama i zamenjuju. Takodje se ubacuju sumovi i atmosfere koje sam snimio na terenu. Tek kad sam u situaciji da neki zvuk nemam ili bi ga trebalo opet snimiti - idem u studio gde se rade foley! Ili u slucaju kad je potrebna neka stilizacija ili mi trebaju izrazito "cisti" zvukovi, ne iz tehnickog nego iz dramaturskih razloga.

Kad je materijal pripremljen, rade se premixi i kao sto je Vai napisao, ubacuje se u novu sesnu i pocinje se raditi mix. Sto manje kanala tim bolje! Jedna takva sesna u Pro Toolsu izgleda otprilike ovako:
2 tracka dijalozi,
2-3 tracka sumovi i SFX,
2-3 tracka atmosfere,
2 tracka muzika
+ 1 track LFE (SUB bass je u filmskoj produkciji poseban kanal, neizvodi se iz celokupnog mixa, ovo vazi za 5.1 i vise formate)
Naravno zavisi od slucaja do slucaja,od komplexnosti filma.

Znaci poenta mixa je uraditi prosotore na dijalozima, panorame, medjusobne odnose izmedju dijaloga, sumova i muzike.

Po pravilu, ako se radi za bioskop, radi se prvo mix za Dolby Digital format (ako se kupi licenca) i obavezno za Dolby SR format. Oba formata se snimaju na traku jer nema svaki bioskop Dolby Digital licencu. Do nedavno se radila i MONO kompatibilnost ali se vise ne radi, barem u Ceskoj nema vise MONO bioskopa. Ako ce da se pravi i kopija za DVD, opet se radi mix jer je odnose potrebno prilagoditi tom sistemu i "kucnim" uslovima. I naravno radi se mix za TV koji je ustvari i najgori zbog veoma male dinamike tako da se ceo mix "spljosti". Kad bi se samo pustio mix za biospo na TVu, gomila stvari bi se izgubila..

Color
28-06-2005, 05:25 PM
Sto se tice snimanja scena sa muzikom, postoji vise nacina da se snime. Najveci problem je ako imamo dijaloge a u pozadini djuskaju ljudi. Imao sam nekoliko iskustva i uvek sam to drugacije resavao. Ako se unapred zna koja ce muzika biti u filmu, ista moze da se pusta u diskoteci veoma tiho, cisto da bi ljudi bili "u ritmu") a dijalozi se snimaju sa mikroportovima (bubice sakrivene ispod odece...+ reciver/transmiter). Svakao ce u postprodukciji muzika da prekrije "muziku sa snimanja". Ako je ovo iz nekih razloga neizvodljivo, radi se i tako da se muzika pusta dok se priprema kadar, dok se proba sve do momenta dok se nekaze akcija! Pusti se muzika, ljudi djuskaju, reziser drekne ACTION i u tom momentu se iskljucuje muzika a ljudi nastavljaju da plesu u ritmu. Izgleda debilno ali funkcionise :) Najgora varijanta je svakako to sto je Vai morao da radi, da trazi muziku koja ce da legne na sliku.. Ili naknadno snimiti dialoge u studiju i onda moze da se pusta koliko god oces naglas.
Ja mislim da bi Kusturica mogao da nam kaze kako snima svoje filmove, gde je 100% direktan zvuk a muzicara u svakoj drugoj sceni! I jos sinhronih sa slikom! :wink:

Sto se mix-eva tice na DVDu, ili u slucaju kad muzika ubija a dijalozi se necuju, to je najverovatnije iz razloga sto nije radjen novi mix za DVD kopiju nego je preuzet sa trake za Dolby Digital.

Jos da dopunim Vai-a, film za koji se zna da ce da ide u distribuciju i u inostranstvo se radi Medjunarodna DAT kaseta. Na njoj su kanali (sumovi, atmosfere, muzika, LFE i finalni mix kao referenca) bas zato da bi se mix prilagodio trzistu. Npr. engleski jezik je mnogo razgovetniji i razumljiviji tako da sumovi i muzika idu i do 20% glasnije nego u nasim filmovima. U svim zemljama gde se koristi dabing to tako funkcionise..

ufff.... idem na cigaru ;)

Color
28-06-2005, 05:28 PM
Vai, Gulanfer, gde vi studirate?? Ja sam razmisljao na staz da idem u Spaniju, na poslednjoj godini mi je obavezan tako da moram da pocnem da pakujem kofere! Kako izgleda i funkcionise skolovanje tamo?

Pozdrav....

Gulanfer
28-06-2005, 06:17 PM
Ja ne studiram, ja radim u kompaniji koja se bavi filmskom produkcijom ( lokalnom ) a glavna oblast nam je Light & Grip ( rasveta i ... kako se kod nas zove grip department ? ). Sto se tice skolovanja - ja sam na Kanarskim ostrvima i skolovanje je ovde vrlo bazicno , za studiranje svi idu Madrid ili Barcelona.

Vai
29-06-2005, 05:24 AM
Color, fantastican post :D

Vi bas sve radite, od snimanja direktnog zvuka, preko montaze pa do miksa. Nazalost na mom faxu, sam predmet se zove "Studio za Post Produkciju", dakle ne snimamo direktan zvuk, dobijamo snimljene datove i pocinjemo odmah sa montazom. Slika je vec montirana.
Mozda su nam zbog toga i smanjili taj predmet na samo jedan semestar, dok nam studio za muzicku produkciju traje 4 semestra!!!

U svakom slucaju evo ti link gde sam pisao o mom faxu. Bilo koje pitanje mi posalji na PM.

Pozdrav, i drago mi je da cujem da se jos par ljudi bavi post produkcijom.

http://www.rumski.com/forum/viewtopic.php?t=1168&postdays=0&postorder=asc&star t=60

Max
29-06-2005, 11:08 AM
tako da ne bismo imali problema sa "lipsing-om", tj. da nam film ne bude kao neka kineska produkcija gde glumac otvora usta

lipsync ..... a ne lipsing ..... ( lip = usna sync = sinhronizacija )

lepa tema ...... samo napred !

Pozdrav

Vai
30-06-2005, 01:23 AM
Hvala na ispravci, mala omaska ;)

Gulanfer
30-06-2005, 12:02 PM
Eto bas juce ( ili danas , zavrsii u 04:00h ) smo radili promo video na kojem je trebalo snimiti dialoge na jos dva jezika, osim originalnog nemackog ( ja sam samo dublirao na spanskom i engleskom - nisam snimao ) , i posle gomile sati provedenih da se postigne lipsync ( sto ponovnim snimanjem , sto editovanjem ) ljudi primete mali problem. Glasove smo snimani u Pro Tools-u ( u studiju Andy Deris-a pevaca Heloween ) i kad se to posle prebacilo u AVID ispalo je da je audio ipak "out of sync" . Znaci u Pro Tools je "in sync" a kad se prebacilo u AVID ispalo je iz sync-a. Zasto, zna li neko ?

Color
30-06-2005, 02:12 PM
Ovako na brzinu mi samo jedan stvar pada na pamet. Kako imate namesten session u AVIDu a kako u PTu? Ako je npr. u PTu 25fr a u AVIDu 24fr onda je normalno da ce se razilaziti. Frame rate mora da bude isti! Kako ste prebacivali? OMFi?

Gulanfer
01-07-2005, 09:41 AM
Oba su bila na 25fr . Nije to. Posto je sve moralo da se radi na brzinu ( rok isporuke izuzetno kratak ) mogucnosti za gresku su povecane a kako su mi rekli , nemamo sad vremena da istrazujemo gde je greska . Verovatno saznam sledece nedelje ! Hvala na odgovoru

Danny Lou
03-07-2005, 01:46 PM
e ovako drugovi imam u glavi trenutno mnooogo pitanja...

Prvo: koji je standardni format za tv reklamu (slika-zvuk) i koji se video kodek koristi poslije obrade?

drugo: zasto nisam bio u mogucnosti da u sx2 cisto promjenim audio fajl (da ubacim novi umjesto starog)?

toliko za sada, da vas ne smaram... ;)

lesha
03-07-2005, 02:16 PM
koliko ja znam, koristi se DV-PAL.. treba ti main concept dvsd codec..

Color
04-07-2005, 10:22 AM
Color, fantastican post :D

Vi bas sve radite, od snimanja direktnog zvuka, preko montaze pa do miksa. Nazalost na mom faxu, sam predmet se zove "Studio za Post Produkciju", dakle ne snimamo direktan zvuk, dobijamo snimljene datove i pocinjemo odmah sa montazom. Slika je vec montirana.
Mozda su nam zbog toga i smanjili taj predmet na samo jedan semestar, dok nam studio za muzicku produkciju traje 4 semestra!!!

Hvala Vai, kad mi dodje inspiracija pisacu jos o filmskoj postprodukciji...ima tu jos puno toga, sto verovatno znas i sam.. ;) Da, kod nas se bukvalno radi sve, od pocetka do kraja, sto je ustvari odlicno jer se upoznajes sa problematikom posla u potpunosti. Svako od nas se posle/u toku studiranja pronadje u necemu vise u necemu manje... Neko voli i ostane na snimanju zvuka na terenu, neko u postprodukciji, neko zavrsi u muzickom studiju, neko u pozoristu.. A u principu skoluju nas kao da cemo biti Sound Supervisor-i ...iako se to za sada samo u USA praktikuje..

Color
04-07-2005, 10:34 AM
e ovako drugovi imam u glavi trenutno mnooogo pitanja...

Prvo: koji je standardni format za tv reklamu (slika-zvuk) i koji se video kodek koristi poslije obrade?

drugo: zasto nisam bio u mogucnosti da u sx2 cisto promjenim audio fajl (da ubacim novi umjesto starog)?

toliko za sada, da vas ne smaram... ;)

Prvo: Nisam bas siguran na sta mislis ali.....standardni format slike je DV PAL u Evropi. Koji se video kodek koristi- ne znam, to bi mogao neki montazer da ti objasni. A ustvari sta ce ti video kodek nakon obrade?
Ako te interersuje u kojem formatu bi Ti trebao da dobijes sliku za rad sa zvukom, svejedno je, obicno je to sa nekom kompresijom zbog velicine fajla a najvise zavisi ustvari od graficke kartice.
Sto se zvuka tice, kod nas izgleda da nepostoje standardi..

Drugo: Mogao bi i meni neko da objasni :D