PDA

View Full Version : Razlika (aktivni vs pasivni monitoring)

toni2000
25-06-2005, 12:53 PM
Zasto se vecinom za monitore u studiu uzimaju aktivni zvucnici a ne
pasivni? :hm:

diviner
27-06-2005, 12:43 PM
Mainfield i Nearfield zvucnike ne treba mjesati...Jedni kako samo ime kaze sluze za glavni monitoring i prema tome moraju imati sto bolju prenosnu (ravnu) karakteristiku, dok drugi sluze za simulaciju kucnog slusanja i pomocno preslusavanje (i ne moraju imati toliko savrsenu zvucnu karakteristiku).

Kada poredimo isti cjenovni rang:

Eventualne prednosti aktivnih u odnosu na pasivne:

1. Jeftinije rjesenje ukoliko se porede sa pasivnim + posebno pojacalo
2. Relativno bolje izvedeno pojacanje (pojacavaci ugradjeni i posebno prilagodjeni zvucnicima kojima su opskrbljeni)...ovo je posebno bitno za one koji manje poznaju materiju, jer ne moraju razbijati glavu o neophodnom i adekvatnom pojacavacu! Takodje, cesca je izvedba nezavisnog pojacanja svake od monitorskih jedinica (zvucnika), tako da oni ne interferiraju prilikom pojacanja, i samim tim daju manje izoblicen zvuk.

Mana im je iskljuciva zavisnost kvaliteta reprodukcije od kvaliteta ugradjenog pojacala, kao i nemogucnost prikljucenja na dodatno pojacalo (najcesce) u slucaju kvara internog!

Eventualne prednosti pasivnih nad aktivnim:
1. Nesto niza cijena, i mogucnost preusmjeravanja sredstava na izradu boljih zvucnih jedinica (ustedom nad ugradjenim pojacalom)!
2. Bolji zvuk ukoliko se zvucnici upare sa zaista odgovarajucim pojacalom (sama mogucnost kupovine amplifikacije po vasoj mjeri je + )

Mane su: potrebna je veca strucnost pri "projektovanju" monitoringa (uskladjenje pojacala i zvucnika po snazi, impedansi, efikasnosti), kao i nesto visa cijena ukupne izvedbe (Pasivni zvucnici + pojacalo)! (Moguce je takodje imati nezavisno pojacanje zvucnika, koje se primjenjuje u najvisem segmentu mainfield monitora).

I naravno nije u potpunosti tacno da aktivni monitori zvuce bolje od pasivnih...gornje izlaganje daje potvrdu tome! Naravno, isto vazi i za obrnuto poredjenje (jer prosto, kvalitet i jednih i drugih zavisi od mnogih drugih cinilaca, te se stvar, pri slusanju, ne moze porediti odvojeno,... vec samo kao cjelina)!

diviner
28-06-2005, 12:32 AM
Zasto se vecinom za monitore u studiu uzimaju aktivni zvucnici a ne
pasivni? :hm:

Mozda bi na kraju ipak najbolji odgovor bio:

Jednostavno zato sto se kod nas iz finansijsko/tehnickih razloga uglavnom uzimaju jeftinija/solidna/manje komplikovana rjesenja.

Tiki the Boyler
29-06-2005, 02:24 PM
Recimo da ti je diviner dao najbolji odgovor! Jer to tvoje "vecinom" je vrlo diskutabilno i moze da vazi za neke grupe korisnika, ali nikako kao opsta kategorija!

kVu
30-06-2005, 01:16 AM
zasto aktivni ?

pa mozda je najbolji odgovor taj da jednostavno nisi u prilici da cujes prave stvari i da nekada jednostavno moras da se oslonis na aktivnu varijantu i mislju da proizvodjaci valjda znaju sta rade i kakvo pojacalo ubacuju unutra...

ja cu 1.000.000% za sledecu kupovinu monitora ici na amp i neke pasivne kutije... mislim da ce to upravo biti neki PMC a idem za neki dan da ih cujem i na Brystone i na Haffler-u.. a kazu da razlika izmedju jednog i drugog se itekako cuje (a razlika ampova u ceni je 1000e)...

geckonium
23-07-2009, 02:11 PM
hvala diviner!
:thumbsup:

HeatMan
23-07-2009, 03:57 PM
uz to, kad sam kupovao Questede (pasivne) Retroman je na veoma jednostavan nachin objasnio problem..

dakle, postoje i aktivna verzija mojih monitora.. a otprilike njegove rechi idu ovako (cene su izmishljene ali je odnos skoro taj):

Pasivni koshtaju 2000 eura. aktivni 2800. shta ti to govori? uzeci u obzir da pasivni imaju u sebi samo pasivnu skretnicu i drajvere, a aktivni 4 pojachala (po dva u svakoj kutiji)..

Poshto je ista kutija, samo sa ugradjenim pojachalom (isti su drajveri itd).. Rachunica bi bila ovako.. Sam pasivni monitor koshta 2k eura. a pojachalo za njega sam birash (i birash shto kvalitetnije, razume se).. Dok aktivni koshta 2k + 800 za 4 pojachala. shto bi bilo oko 200 eura po pojachalu.. ako to gledash na taj nachin, presmeshno je.. Ali opet, i kad uzmesh tih 800 eura kao referencu, imash toliko boljih (da ne kazem skupljih) pojachala na trzishtu.. zashto ne uzeti tako neshto?

eto, ja sam ranije imao fobiju od pojachala za monitore.. jednostavno sam imao frku da li ce sve to lepo da se upari, ali posle ovog razgovora sa njim sam presekao i uzeo pasivne..

sad imam samo fobiju od polove opreme, poshot mi je pojachalo polovno.. ali to je druga pricha...

pozdrav

slowstar
24-07-2009, 07:49 PM
Moje je misljenje da pravila jednostavno NEMA, i nema nacina da se ukaze na prednost aktivnih VS pasivnih sistema.
Zvuk koga se najradije secam je bila kombinacija TANNOY 15 inch DMT monitora sa FM ACOUSTIC 800A power amplifierom, ali to je TADA na mene ostavilo utisak, a sada?
ipak je subjektivna stvar, jos uvek. Jednom sam cuo sistem od LIVING VOICE AIR SCOUT zvucnika (sve horn loaded) i nekog TRESHOLD snagasa, sa Mark Levinson CD, i pustili Wagnera "Valkire" i mislio da sanjam koliko je dobro bilo, ali ko zna koliko je to zaista dobro, ako tako uopste moze da se kaze kada su zvucnici u pitanju. Za ovih par decenija aktivnog slusanja sam shvatio da je bar za mene najvaznija dinamika (SPL) kao i mikro dinamika unutar toga, a zatim fazna ispravnost, a cuo sam nekoliko zaista cuvenih i cenjenih monitora, gde su sami drajveri unutar kutije (jedne) bili u protiv-fazi...
(JBL 4343, i jos jedan poznati monitor)
Pa sada, budi pametan...

boggy
24-07-2009, 09:06 PM
Ajd da dodam i ja nesto, mada je sve ovo davno pisano....

Iako je principski bolje razdvajati signale za visokotonac i niskotonac na linijskom nivou i kasnije zasebno pojacavati signale... definitivno to NE ZNACI da je samo princip dovoljan da bi monitor radio dobro... Princip je samo princip i nista vise... mozemo uzeti losije drajvere, losija pojacala za svaki ponaosob, i dobili smo losiji zvucnik... koji losije svira... tako da... mislim da je svejedno... monitori se dele (po meni) iz vaseg ugla:

1. na dobre i lose,
2. na one koji vam se svidjaju i koji vam se ne svidjaju..
3. na one na kojima uspevate da ostvarite dobre rezultate i one na kojima to niste to u mogucnosti...

Sve ostalo je nebitno... potpuno nebitno. Cesto se desi da aktivna varijanta istog monitora zvuci losije od pasivnog ako pasivni gonimo kvalitetnijim pojacalom od onog koji je u aktivnom monitoru (ne pretrzu se proizvodjaci preterano).... a i cena je dobar pokazatelj...

Podela na Main i Nearfield monitore je vestacka trgovacka podela... postoje mali i veliki zvucnici.... fullrange, dvosistemci i trosistemci.. itd. ... samo to.

Slowstar spominje faznu uskladjenost, dinamiku, itd... sve su to tehnikalije koje nije lose preskociti cak i u obliku puke znatizelje... samo zbunjuju a precesto se zloupotrebljavaju u obliku marketinga i quasi-nauke i tehnike... recimo.... ukratko.... ne nadjoh ni jedan regularan naucni rad koji dokazuje da je fazna uskladjenost izmedju drajvera na neki ili nekakav drugi nacin (u oba slucaja ispravno primenjen) cujna u smislu jasne razlike i u smislu bolje-lose na blind testu... a po slobodnim casopisima i na internetu ima more tekstova koji na ovaj ili onaj nacin opisuju specijalne linear-phase skretnice... pa prica o faznoj uskladjenost tannoy monitora iako je visokotonac celih 100mm IZA akustickog "pocetka" dubokotonca... sto znaci da nema govora o konicidentnim drajverima i fazna razlika je kompenzovana u skretnici... kao i kod svakog drugog monitora.. itd.. sto znaci... slusajte monitore i uzivajte u njima ili nemojte uzivati u njima... jedino zaobidjite "objasnjenja" zasto nekakvi monitori rade ovako ili onako.. tu se moze naci svacega... pogotovo ako se uzme u obzir cinjenica da je razvoj i usavrsavanje zvucnika mizerno uznapredovalo od kada je izmisljen... to je jedino istinito... sve ostalo je naglabanje...

Jedino mesto gde sam nasao da se ne lupetaju gluposti i ne prica svasta... su naucni radovi.

Imate usi pa slusajte... manite se citanja, i podela prema tehnickim karakteristikama koje prakticno ne znace nista u smislu kako to stvarno vama svira.

pozdrav

bogi

tomycrosound
18-08-2010, 12:06 AM
ja bih rekao da je razlika u tome ?to su jedni aktivni (ugrađeno pojačalo) a drugi su pasivni (nemaju ugrađeno pojačalo). Uh ?to sam pametan :-)
Ako kod kuće ima? dobro pojačalo, za?to bi kupovao aktivne monitore..?
Mo?da ako voli? da ima? puno stvarčica oko sebe..
Po meni nema razlike u samom zvuku, sam zvučnik u aktivnom i pasivnom je isti, kutija također. E sad, da li je lo?e za zvuk ?to ovaj u kutiji ima pojačalo, u to neću da ulazim...

shigumicu
18-08-2010, 01:53 AM
Dobri monitori su oni koji dobro rade, a oni koji ne rade dobro... ti bas i nisu dobri i za njih ljudi cesto kazu da nista ne valjaju. :)

Bockie
18-08-2010, 11:37 AM
Imate usi pa slusajte... manite se citanja, i podela prema tehnickim karakteristikama koje prakticno ne znace nista u smislu kako to stvarno vama svira.

pozdrav

bogi

Pun pogodak!

Zoki
19-11-2010, 09:19 PM
Pozdrav svima
Po meni su aktivne kutije bolje nego pasivne,probao sam i jedno i drugo na istom sistemu.Po meni veliki problem predstavja pasivna skretnica gde audio signal posle pojacanja prolazi kroz spulnu(indukcija-veliki gubitak informacija!!!) kondenzator itd.Kod aktivnog sistema podela frekvencija je uradjena pre samog pojacanja i to dok je jos u digitalnom obliku(po meni skoro i da nema gubitaka informacija). Ako se neko ne slaze sa ovim rado bih cuo argumente protiv.

psionic
20-11-2010, 01:27 AM
Pozdrav svima
Po meni su aktivne kutije bolje nego pasivne,probao sam i jedno i drugo na istom sistemu.Po meni veliki problem predstavja pasivna skretnica gde audio signal posle pojacanja prolazi kroz spulnu(indukcija-veliki gubitak informacija!!!) kondenzator itd.

Pa spulna predstavlja gubitak samo za visoke frekvencije, a u kombinaciji sa kondenzatorima, dobija se zeljeni faktor slabljenja za frekvencije koje ne treba da prodju. npr redno vezani kondenzator propusti samo visoke frekvencije, dok paralelno vezana spulna posle njega, dodatno obori krivu slabljenja odvodeci ono malo preostalih niskih na masu... Frekvencije koje nisu pogodjene ovakvim kolom, prolaze nesmetano. Cilj je dobiti sto strmiju krivu secenja frekvencije i tako ih zasebno poslati u zvucnike. Problem sa ovakvim pasivnim skretnicama je sto nikako ne mogu da se dobiju dovoljno dobre tj strme krive, dok je sa aktivnim skretnicama to moguce.

Ako se plasis da ce par spulni poremetiti signal, trebao bi da pogledas malo sheme aktivnih skretnica. Daleko vise komponenti na ulaznom signalu = veci sum, na primer... Zatim operacioni pojacavaci - ako nisu dobri i te kako umeju razdrndati ulazni signal.

Kod aktivnog sistema podela frekvencija je uradjena pre samog pojacanja i to dok je jos u digitalnom obliku(po meni skoro i da nema gubitaka informacija). Ako se neko ne slaze sa ovim rado bih cuo argumente protiv.

Signal u audio pojacavacima NIKAD nije digitalan... Sem ako nema neki DA konvertor na ulazu monitora, pa i onda se signal prevodi u analogni i tako ulazi dalje u pojacivac.

Pasivne kutije se mogu unistiti (njihov zvuk) losim pojacalom, dok kod aktivnih nema promasaja - to je to. Uporedjivanje bi bilo kao slikanje "idiotom" i profi aparatom. Ako uzmes aktivne monitore, kupio si "idopta" i slike ce biti optimalno dobre. Ako je jos pri tome neki dobar, firmirani "idiot" u pitanju - onda sreci nikad kraja. Samo vezes i to je to! Ali pasivne kutije ti daju prostora da sam odredis neke faktore izgleda krajnje (zvucne) slike, koje inace ne bi mogao da menjas.

boggy
20-11-2010, 02:51 AM
Pozdrav svima
Po meni su aktivne kutije bolje nego pasivne,

Nemoguce je da budu bolje posto i dalje ima i dobrih i losih kutija i aktivnih i pasivnih... generalizacija nema smisla. Moguce je napravit u oba slucaja los zvucnik. Bilo bi jako lepo da aktivna tehnologija bude superiorna sama po sebi pa da elektroakusticki inzenjeri ne moraju da se muce i dizajniraju... samo naprave bilo sta aktivno i to ce da bude super... na zalost to se ne desava.
probao sam i jedno i drugo na istom sistemu.

Super!

Po meni veliki problem predstavja pasivna skretnica gde audio signal posle pojacanja prolazi kroz spulnu(indukcija-veliki gubitak informacija!!!)

Kakvih informacija?
Funkcija koju obavlja prigusnica u pasivnoj postoji i u aktivnoj skretnici... nema nikakvih gubitaka informacija usled koriscenja skretnice...
kondenzator itd.Kod aktivnog sistema podela frekvencija je uradjena pre samog pojacanja

Ok, usteda je u snazi pojacala do neke mere... i neke filtre ne mozemo napraviti u pasivnom obliku, na srecu, retko su potrebni, ali 98% svih funkcija aktivne skretnice mozemo napraviti u pasivnoj varijanti.
Da ce da zvuce isto... nece! Ali nema razloga bilo koju tehnologiju proglasavati superiornijom, kada se zna da to ima svoju (vecu) cenu.

i to dok je jos u digitalnom obliku

Aktivna skretnica nije po pravilu digitalna, iako ih ima i takvih.

(po meni skoro i da nema gubitaka informacija).

Gubitka kojih informacija? Ako i ima nekih "gubitaka" oni nisu toliko trivijalni i ocigledni laiku, da bi se moglo lako "prstom" pokazati na njih.
Ako se neko ne slaze sa ovim rado bih cuo argumente protiv.
Vec smo diskutovali o tome, cak sam i ja napisao nesto, nema razloga da se ponavljamo.

pozdrav

bogi

boggy
20-11-2010, 03:00 AM
............
Pasivne kutije se mogu unistiti (njihov zvuk) losim pojacalom, dok kod aktivnih nema promasaja - to je to......

Aktivne kutije nemaju PO PRAVILU kvalitetno pojacalo, samo zbog "aktivne" tehnologije... nadje se svasta u njima, vrlo cesto, u jeftinijim modleima se moze naci nesto sto cak nije u rangu Alesis RAxxx serije! (Govrim o KRK, Tannoy, ADAM itd... jeftinijim modelima)

Ako pricamo o aktivnim monitorima koji STVARNO imaju vrhunska pojacala onda to mogu da budu PMC AML1 ili Meyer Sound HD-1, pogledaj njihove cene po netu pa vidi koliko kosta kvalitetno pojacalo (x2) za dvosistemac.

I dalje postoje vrhunski zvucnici sa pasivnim skretnicama.... ma sta marketing brbljao o "kvalitetu" koji je "sam po sebi" zadovoljen aktivnom tehnologijiom... ja bas i ne znam da postoji ubitacnija "snake oil" izmisljotina koja nije toliko ocigledna kao pozlaceni osiguraci, recimo...

pzodrav

bogi

psionic
20-11-2010, 03:44 AM
Nisam lepo srocio... Nisam mislio da se stekne utisak da su aktivne kutije obavezno dobre... Nego - imaju ugradjeno nekakvo (osrednje vecinom) pojacalo i daju kao i idiot - optimalnu sliku na zvucnike koji su isporuceni sa njima... Ako se zeli nesto vise - ne moze, jer to je to...

Ja sam prvi napljuvao one KRK samo zato sto sam saznao da se po njima vrzma meni omrazeni TDA chip, nisam ni hteo da slusam, jer sam znao sta se od jednog TDA chipa ocekuje... Ali masa je zadovoljna, jer su oni uskladili cenu/kvalitet pojacala i drajvera i dobili solidan paket. Ja npr, NIKAD ne bih stavio na svoju pasivnu kutiju TDA chip ( pravio sam DeathOfZen pojacalo - sigurno si sretao semu na netu :) ) pa makar mi ono sluzilo za HIFI slusanje.

Sa druge strane imam GENELEC monitore - predpostavljam da su tu stavili pristojna pojacala i upakovali pristojno, jer mi je za monitoring trebao hladan, ravan i bazdaren sistem slusanja... Dakle isto "idiot" slucaj - bez mnogo merenja, podesavanja i sl. Imao sam priliku da ih cujem, u studiju gde radim, na poslu, pa sam ih i za kucu uzeo...

E sad, ako neko ima znanja, volje i para, pasivni monitor i dobro pojacalo, moci ce sigurno da napravi nesto bolje za slusanje... Usudicu se da kazem - mozda i za manje para ?

Zoki
20-11-2010, 08:52 AM
Hocu malo da pojednostavim.
1) Izvor zvuka je digitalan(nemojte mi reci da moze da bude analog na danasnje vreme),kao takava putuje prema digitalnoj skretnici gde se vrsi podela frekvencija pa onda na DA konverter i posle njega na
pojacalo i na kraju zvucnici?

2) Izvor zvuka je digitalan(nemojte mi reci da moze da bude analog na danasnje vreme),kao takav ide na DA converter zatim na pojacalo pa tek onda na pasivnu skretnicu pa dolaze zvucnici?

Ja mislim da je puno bolje obraditi signal(digitalna skretnica) dok je jos u digitalnom obliku nego posle kad je vec konvertovan u anologni.

Boggy sta to znaci?
Quote:
<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=6 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD class=alt2 style="BORDER-RIGHT: 1px inset; BORDER-TOP: 1px inset; BORDER-LEFT: 1px inset; BORDER-BOTTOM: 1px inset">Originally Posted by Zoki http://rumski.com/forum/images/rupro/buttons/viewpost.gif (http://rumski.com/forum/showthread.php?p=291492#post291492)
probao sam i jedno i drugo na istom sistemu.
</TD></TR></TBODY></TABLE>
Super!

Ja sam ubedjen da ako poredimo jedan isti sistem u aktivnom i pasivnom
da je bolje aktivno!!!Puno bolje i jeftinije.
Moje kutije imaju prilicno dobre zvucnike scanspeak revelator serija tro sistemske.
Razlika izmedju pasivne i aktivne varijante je ogromna u korist aktivne.
Koristio sam ista pojacala u oba slucaja isti izvor zvuka.
Moja prostorija je akusticki sredjena-duzina 7.4m x 3.8m x 3m posle 3 meseca rada:banghead:.

Zoki
20-11-2010, 08:57 AM
Zamalo da zaboravim da se zahvalim Denisu Maricu na velikoj pomoci i podrsci.

quake2
20-11-2010, 10:36 AM
Meni su aktivne kutije u principu jedno najobicnije sranje,ne bih da objasnjavam zasto.Pozzzzzz

psionic
20-11-2010, 11:59 AM
Ok, ne treba inzenjer elektrotehnike da ovo razjasni, pa cu se ja usuditi... Mada ce se on sigurno javiti :D

Prvo, nije pravilo da su monitori sa digitalnim ulazima. Stavise, to je retkost. Vecina monitora je sa analognim ulazom, sem nekih egzoticnijih modela... Zvuk obicno putuje iz kartice, vec konvertovan, tako da digitalna skretnica (koja bi ponovo prebacivala iz analognog u digitalni, pa opet posle iz digitalnog u analogni oblik) nema puno smisla. Mozda je kod tebe to nekako povezano digitalno pa u zvucnik gde se vrsi DA konverzija, mada ponavljam, nije uobicajeno to resenje.

Aktivna skretnica radi i sa analognim signalom.

Kazes da si probao i aktivne i pasivne zvucnike istim pojacalom... E sad, to je malo kontradiktorno. Nisi valjda vadio pojacalo iz aktivnih kutija, pa na njega povezao pasivne ?

Cisto da ne podrazumevamo neke pojmove - sta je po tebi aktivna a sta pasivna kutija ? (izvini ako je ovo pitanje uvredljivo trivijalno, ali cisto da razjasnimo o kojim stvarima pricamo...)

boggy
20-11-2010, 12:06 PM
1) Izvor zvuka je digitalan(nemojte mi reci da moze da bude analog na danasnje vreme),kao takava putuje prema digitalnoj skretnici gde se vrsi podela frekvencija pa onda na DA konverter i posle njega na

To ima svoju cenu i po pitanju dodatnih DA konvertora i po pitanju dodatnih pojacavaca. Ako je i jedno i drugo napravljeno da bude vrhunskog kvaliteta,... cena ce da bude poprilicna. Behringer skretnica ne spada u tu klasu definitivno.
Ponovicu, sam princip i tehnologija ne donose po pravilu prednosti koje osiguravaju uspeh u svakom slucaju. I dalje je potrebno da dizajn bude perfektan ako zelimo takve rezultate.

Ja mislim da je puno bolje obraditi signal(digitalna skretnica) dok je jos u digitalnom obliku nego posle kad je vec konvertovan u anologni.

To ima svoju cenu.

Boggy sta to znaci?

Ne znam u vezi cega pitas?

......Ja sam ubedjen da ako poredimo jedan isti sistem u aktivnom i pasivnom

Niko ti to ne brani...

Moje kutije imaju prilicno dobre zvucnike scanspeak revelator serija tro sistemske.

Aktivna skretnica se ne realizuje na isti nacin niti se moze prosto kopirati funkcija pasivne i napraviti aktivno. U pasivnoj skretnici igra veliku ulogu impedansa drajvera koja nije konstantna, te se i to mora uzeti u obzir... ako se radi i aktivna i pasivna varijanta... skretnice mogu samo (uslovno) biti slicne, ali se ne mogu medjusobno "iskopirati" inace ce biti "ogromnih" razlika kao sto si primetio.
Razlika izmedju pasivne i aktivne skretnice, ako su dizajnirane da naprave identican akusticki odziv, su mnogo suptilnije (ticu se detalja) nego sto ti opisujes.. i da.. u korist aktivne, najvise zbog impedanse drajvera.... ali daleko od "ogromnih| razlika.

Ne moze se samo iskopirati skretnica, da ponovim... mora se ponovo uraditi ceo dizajn ispocetka ako se zeli napraviti aktivna skretnica. Aktivna ce topoloski i funkcionalno samo "nacelno" liciti na pasivnu, pri tom je uslov da AKUSTICKI (anechoic) odziv svakog drajvera sa pripadajucom skretnicom bude isti... sto nije zadovoljeno prostim kopiranjem pasivne u aktivnu (treci put)

Moja prostorija je akusticki sredjena-duzina 7.4m x 3.8m x 3m posle 3 meseca rada:banghead:.
Ako je na slikama akusticki odziv u tvojoj prostoriji, i ako je on stvarno u granicama +/-15dB(!), kao sto je na slici, ne moze se bas reci da je prostorija "akusticki sredjena" niti da je odziv zvucnika "ravan"... objektivno...
ali subjektivno ona moze da bude sta god pozelis... cak i "najbolja soba na svetu"... namenjena je zabavi, odmoru i razbibrizi...i to je sasvim ok
Vise o gabaritima izmerenih rezultata imas ovde: Subjective assessment of audio quality... [EBU dokument] (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33486&highlight=rt60)

pozdrav

bogi

boggy
20-11-2010, 12:15 PM
Ok, ne treba inzenjer elektrotehnike da ovo razjasni, pa cu se ja usuditi...
ne naravno :)

Prvo, nije pravilo da su monitori sa digitalnim ulazima......
Najveci problem je regulacija gaina kod monitora sa digitalnim ulazom, koja bi morala biti digitalna, a koja, ako se ne resi sa propisnim ditheringom posto je kvantizacija neminovna, nece valjati. Ako se ukljuci dithering u pricu onda kod profesionalnog monitora imamo problem KOJI se dithering mora cuti... od gain regulacije ili onaj produkcioni... tako da i to sa ditheringom (po mom misljenju) mora da otpadne, ako pravimo profesionalni monitoring.
Zato je najoptimalnije resenje klasicna gain regulacija kvalitetnim potenciometrom, relejima ili bilo kakvo drugo analogno resenje.

U slucaju digitalne skretnice... najbolje resenje za stereo gain kontrolu je POSLE DA konvertora (sto skoro niko ne radi!), sto znaci da za trosistemac treba imati 6 kanala gain regulacije sa, na primer, relejima, posto potenciometar tesko moze da odrzi +/-0.2dB razlike od idealne vrednosti za svaki drajver ponaosob.
Zato je i dalje za dvosistemac isplativije jedno (vrhunsko) pojacalo, i pasivna skretnica sa vrhunskim drajverima, dok za trosistemac to vec ne vazi sasvim.. jer se pasivna skretnica strahovito poskupljuje na presecnoj frekvenciji izmedju midrange i woofer drajvera, zbog fizicki vecih komponenata. Za (ozbiljan) trosistemac je najoptimalnija aktivna analogna skretnica sa klasicnom kvalitetnom (stereo) gain regulacijom.

pozdrav

bogi

Zoki
20-11-2010, 01:17 PM
Boggy vrtis stvari u krug.

"Ponovicu, sam princip i tehnologija ne donose po pravilu prednosti koje osiguravaju uspeh u svakom slucaju. I dalje je potrebno da dizajn bude perfektan ako zelimo takve rezultate."

cista filozofija!! Pa normalno da treba da bude dobar dizajn,neznam sta si hteo time da kazes????????? Predpostavka je da su oba sistema dobro osmisljena.

"Behringer skretnica ne spada u tu klasu definitivno"

Odukud znas da li si ga nekad cuo kako radi??????? ili je tvoj sud samo cena-cena i opet cena???????

<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=6 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD class=alt2 style="BORDER-RIGHT: 1px inset; BORDER-TOP: 1px inset; BORDER-LEFT: 1px inset; BORDER-BOTTOM: 1px inset">Originally Posted by Zoki http://rumski.com/forum/images/rupro/buttons/viewpost.gif (http://rumski.com/forum/showthread.php?p=291508#post291508)
</TD></TR></TBODY></TABLE>
"To ima svoju cenu."
Ko o cemu Boggy o cenama!!!!!!!!!:D

"Niko ti to ne brani..." Boggy odgovorio.

Kako mislis niko mi ne brani pa ja sam to napisao da cujem drugo misljenje
i argumente a ne "Niko ti to ne brani..."

"Aktivna skretnica se ne realizuje na isti nacin niti se moze prosto kopirati funkcija pasivne i napraviti aktivno. U pasivnoj skretnici igra veliku ulogu impedansa drajvera koja nije konstantna, te se i to mora uzeti u obzir... ako se radi i aktivna i pasivna varijanta... skretnice mogu samo (uslovno) biti slicne, ali se ne mogu medjusobno "iskopirati" inace ce biti "ogromnih" razlika kao sto si primetio.
Razlika izmedju pasivne i aktivne skretnice, ako su dizajnirane da naprave identican akusticki odziv, su mnogo suptilnije (ticu se detalja) nego sto ti opisujes.. i da.. u korist aktivne, najvise zbog impedanse drajvera.... ali daleko od "ogromnih| razlika."

Opet filozofiranje ponavljanje jednog te isitog. Skretnica sluzi da usmeri jedan opseg frkvencija na odredjen zvucnik i to je to nema tu kopiranja jednog u drugi itd...

"Ne moze se samo iskopirati skretnica, da ponovim... mora se ponovo uraditi ceo dizajn ispocetka ako se zeli napraviti aktivna skretnica. Aktivna ce topoloski i funkcionalno samo "nacelno" liciti na pasivnu, pri tom je uslov da AKUSTICKI (anechoic) odziv svakog drajvera sa pripadajucom skretnicom bude isti... sto nije zadovoljeno prostim kopiranjem pasivne u aktivnu (treci put)"

Opet u krug cista filozofija!!!!!!!!:banghead: po treci put.
Skretnica sluzi da usmeri jedan opseg frkvencija na odredjen zvucnik i to je to nema tu kopiranja jednog u drugi itd...

"Ako je na slikama akusticki odziv u tvojoj prostoriji, i ako je on stvarno u granicama +/-15dB(!), kao sto je na slici, ne moze se bas reci da je prostorija "akusticki sredjena" niti da je odziv zvucnika "ravan"... objektivno...
ali subjektivno ona moze da bude sta god pozelis... cak i "najbolja soba na svetu"... namenjena je zabavi, odmoru i razbibrizi...i to je sasvim ok"

Gde vidis + 15db a gde -15db,Daj mi komentar na reverb time.
Kako znas kakav je odziv mojih zvucnika po cemu bas me interesuje?????
Grafikon(frkventni odziv) se odnosi na sobu.

"Vise o gabaritima izmerenih rezultata imas ovde: Subjective assessment of audio quality... [EBU dokument] (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33486&highlight=rt60)"

Opet filozofiranje- magija ciri bu ciri ba.Ovaj thread nema nikakve veze sa Subjektivnim dozivljajem audio kvaliteta nego se odnosi na razlike aktivnih i pasivnih skretnica.

Daj nam neko konkretno misljenje koje ce se odnositi na temu AKTIVNO ili PASIVNO.

quake2
20-11-2010, 01:38 PM
Daj nam neko konkretno misljenje koje ce se odnositi na temu AKTIVNO ili PASIVNO.

Dao sam ti ga ja.Zasto ti nama ne das neki konkretniji argument vec si se uhvatio za zrno soli u celom moru tj skretnicu,ima tu jos milion bitnih stvarcica,nije skretnica jedini parametar.Tvoja prica lici na pricu da je stara Buba bolji auto od novog Merdze zato sto je imala vazdusno hladjenje a i tebi je lepse da se vozis u njoj.

boggy
20-11-2010, 01:42 PM
.............
"Ako je na slikama akusticki odziv u tvojoj prostoriji, i ako je on stvarno u granicama +/-15dB(!), kao sto je na slici, ne moze se bas reci da je prostorija "akusticki sredjena" niti da je odziv zvucnika "ravan"... objektivno...
ali subjektivno ona moze da bude sta god pozelis... cak i "najbolja soba na svetu"... namenjena je zabavi, odmoru i razbibrizi...i to je sasvim ok"

Gde vidis + 15db a gde -15db,Daj mi komentar na reverb time.
Kako znas kakav je odziv mojih zvucnika po cemu bas me interesuje?????
Grafikon(frkventni odziv) se odnosi na sobu.

Dobro... de... nije bas +/-15dB nego je +/-10dB... i dalje isto vazi.

"Vise o gabaritima izmerenih rezultata imas ovde: Subjective assessment of audio quality... [EBU dokument] (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33486&highlight=rt60)"

Opet filozofiranje- magija ciri bu ciri ba.Ovaj thread nema nikakve veze sa Subjektivnim dozivljajem audio kvaliteta nego se odnosi na razlike aktivnih i pasivnih skretnica.

Sta god... EBU preporuke i dokumenti zasigurno nisu "filozofija" i "magija"

Vec jesam vise puta, jedino ne uspevam nikako da napisem svoje konkretno misljenje koje se slaze sa tvojim...

pozdrav

bogi

Zoki
20-11-2010, 01:58 PM
boggy

Nisi odgovorio kako znas kakav je odziv mojih kutija????????????????????
Ups a komentar na revebrtime ili to nije bitno??????????????
Odziv sobe, gde vidis +10db a gde -10db???????????
Nisi odgovorio za Behringera kakvo ti je tu iskustvo (cena?)??????

"Vec jesam vise puta, jedino ne uspevam nikako da napisem svoje konkretno misljenje koje se slaze sa tvojim..."

Pa dobro i ako jesi ja to nisam video.Dobro ajde reci mi kakva su tvoja prakticna iskustva sa aktivnim ili pasivnim skretnicama ako ih u opste imas???????

Ne ocekujem da se tvoje misljenje slaze sa mojim a na kraju krajeva zasto da ne.
Reci ako se slazes samno zasto se slazes itd.. samo argumenti.

psionic
20-11-2010, 02:10 PM
Ok, cika Boggy pise malo opsirnije. Ali zasto onda ignorises ostale ?

Npr, evo ja sam te lepo pitao prosta pitanja na prostom majstorsko - narodnom jeziku. Ponovicu :

Zasto iz kartice tj izvora ide na digitalnu skretnicu ? Da li ti imas zvucnike sa digitalnim ulazima ? Napisah vec da su vecinom monitori pravljeni u analognom domenu, a zvuk iz kartice ka njima ide posle konvertora unutar zvucne kartice. Ovako kako je napisano izgleda da je monitor vezan na neki SPDIF ili slicni digital out, pa onda unutar aktivne kutije na digitalnu skretnicu pa onda na DA konvertor, pa dalje na pojacalo. Moze i to, ali verovatnoca da je tako kod tebe je 1% Najzad, koja je oznaka tvojih aktivnih kutija ?

Teoretski, Boggy je napisao sta se desava ako se upotrebi digitalna skretnica UNUTAR aktivne kutije.

2) Izvor zvuka je digitalan(nemojte mi reci da moze da bude analog na danasnje vreme),kao takav ide na DA converter zatim na pojacalo pa tek onda na pasivnu skretnicu pa dolaze zvucnici?

Sta je izvor zvuka ? Opticki izlaz iz CDa ? DAW sekvencer ? Zvucna kartica - SPDIF ili ADAT ? Pitanje je - na STA je povezana ta tvoja kutija - molim te, preciziraj...

Ja predpostavljam - klasican lanac, kada iz kartice analogni izlaz iz DA konvertora u kartici, ide na pojacalo, koje ide na kutije sa pasivnim skretnicama.

Boggy sta to znaci?

Ovo cu preskociti, teorija, koju Boggy zasigurno bolje poznaje...

Pitanje: KAKO si uspeo da aktivne kutije testiras paralelno sa pasivnim, koristeci ISTO pojacalo. Ponovo: da li si vadio pojacalo iz aktivnih kutija i povezao na pasivne ? Samo si tako mogao da probas sa istim pojacalom.

Evo ja cu napisati sta JA podrazumevam kada kazem aktivna kutija:

Aktivne kutije imaju u sebi pojacalo, cesto i dva, za svaki pojas frekvencija posebno (mozda moze i 3 za trosistemce, ali nisam vidjao da se takvi monitori cesto koriste) Njihov ulaz je U 99% SLUCAJEVA jedan XLR koji analogni signal (npr iz zvucne kartice, posle DA konvertora) vodi na analognu aktivnu skretnicu (sto ce reci, par op-ampova, kondenzatora i otpornika koji cine nekakve 2p ili 4p filtere), razdvajaju niske freq od visokih i tako ih salju na dva posebna pojacala - jedno za niske, drugo za visoke.

Eventualna prednost aktivnih kutija u odnosu na pasivne - generalno gledano - bi po meni bila ta, sto za svaki zvucnik postoji posebno pojacalo - prilagodjeno zvucniku koje pogoni. (cesto se koriste i slabija pojacala za visoke frekvencije, dodatno unoseci nelinearnost u ceo sistem). Na primer, ako se desi da bas ode u klip, ne znaci nuzno da ce se unistiti zvuk na visokim frekvencijama... Sto opet moze da doprinese generalno boljem utisku zvuka...

Problem je sto se zbog ogranicenosti u tehnologijama izrade (gde sabiti 200VA trafo i hladnjak u malim 8" nearfield kutijicama) i slicnim stvarima (cena...) proizvodjaci stavljaju manje kvalitetna pojacala koja pogone te zvucnike.

Upotrebom spoljnog pojacala moze se prevazici ogranicenje tehnologije i cene i staviti dovoljno dobro pojacalo. Pasivna skretnica nije element na kome se gubi u kvalitetu, jednostavno, mozda na bas dodje ipak manja kolicina visokih (zbog kvaliteta izrade skretnice, kao i zbog (ne)mogucnosti pasivnih skretnica da dovoljno oslabe filtrirani signal), ali to nikako nece promeniti zvucnu sliku znacajno. Mozda nece uopste - namotaj bas zvucnika jednostavno predstavlja veliku otpornost za visoke frekvencije i visak energije zavrsi kao toplota, a ne kao zvuk - opet teorija... :banghead:

Zoki
20-11-2010, 02:13 PM
Boggy
"Sta god... EBU preporuke i dokumenti zasigurno nisu "filozofija" i "magija""

Kakve veze ima ova izjava sa temom AKTIVNO-PASIVNO????????

Braca
20-11-2010, 02:15 PM
Uh al se zahuktala diskusija, meni je interesantna tema. Ja koristim velike monitore sa passivnom skretnicom ( u koje verujem jer su referentni) i par malih aktivnih nearfiled monitora i naravno da me uvek zvuk interesuje tj krajnji rezultat. Ovo resenje sa tkz. digitalnom skretnicom me posebno interesuje jer kapiram da je moguce preciznije rezanje frekvencija u odnosu na pasivnu skretnicu, e sad tu mi se ne svidja sto je potrebbno puno vise pojacala za recimo jednu trosistemsku kutiju, ako dobro kapiram 3x stereo, znaci za svaki opseg. Mene interesuje jel to neko uradio prakticno do sada i kakvi su mu rezultati?

boggy
20-11-2010, 02:25 PM
boggy

Nisi odgovorio kako znas kakav je odziv mojih kutija????????????????????

Da li imas obicaj i kardiologa da pitas otkud zna (vizuelno) sa EKG-a da proceni da li pacijent ima aritmiju.

Ups a komentar na revebrtime ili to nije bitno??????????????

To je sve medjusobno povezano, s tim sto je merenje reverb time-a po pravilu daleko grublje od marenje frekventne karakteristike SPL-a, posto se standardno meri samo u nekoliko frekvencija, i sobni mod se prilicno lako moze provuci neopazen.

Odziv sobe, gde vidis +10db a gde -10db???????????

imas na slici dole

Nisi odgovorio za Behringera kakvo ti je tu iskustvo (cena?)??????

Isto kao i za vecinu ostalih Behringer sprava, relativno radi bolje nego sto kosta... i to je sve... da je neki vrhunski kvalitet... nije... pocev od realizacije napajanja pa do DA konvertora.

............
Pa dobro i ako jesi ja to nisam video..........
Pa gledaj... :)

pozdrav

bogi

p.s evo dole prikaza gabarita tvojih mernih rezultata... iako je off topic... trazio si pa sam ti nacrtao

Zoki
20-11-2010, 02:30 PM
pozdrav psionic

Nije mi bila namera da te ignorisem.

"Zasto iz kartice tj izvora ide na digitalnu skretnicu ? Da li ti imas zvucnike sa digitalnim ulazima ? Napisah vec da su vecinom monitori pravljeni u analognom domenu, a zvuk iz kartice ka njima ide posle konvertora unutar zvucne kartice. Ovako kako je napisano izgleda da je monitor vezan na neki SPDIF ili slicni digital out, pa onda unutar aktivne kutije na digitalnu skretnicu pa onda na DA konvertor, pa dalje na pojacalo. Moze i to, ali verovatnoca da je tako kod tebe je 1% Najzad, koja je oznaka tvojih aktivnih kutija ? "

Pazi ovako ja trenutno koristim Behringer dcx 2496 digitalnu skretnicu a ujedno u Behringeru je i DA konverter (AKM 4393- koga planiram da zamenim za noviji 4395)tako da signale uzimam iz behringera kao analogne signale 6 kanala to jest po tri za svaku kutiju.Pjacala su van kutije,klasicna pojacala 3 komada stereo.Moje kutije sam sam pravio sa scanspeak revelator zvucnicima uz pomoc dosta prijatelja u struci.

boggy
20-11-2010, 02:33 PM
Uh al se zahuktala diskusija, meni je interesantna tema. Ja koristim velike monitore sa passivnom skretnicom ( u koje verujem jer su referentni) i par malih aktivnih nearfiled monitora i naravno da me uvek zvuk interesuje tj krajnji rezultat. Ovo resenje sa tkz. digitalnom skretnicom me posebno interesuje jer kapiram da je moguce preciznije rezanje frekvencija u odnosu na pasivnu skretnicu, e sad tu mi se ne svidja sto je potrebbno puno vise pojacala za recimo jednu trosistemsku kutiju, ako dobro kapiram 3x stereo, znaci za svaki opseg. Mene interesuje jel to neko uradio prakticno do sada i kakvi su mu rezultati?
Mi smo radili i pasivnu i aktivnu analognu i aktivnu digitalnu skretnicu (razne varijante)...
Ukupan kvalitet se uvek svodi na izbor pojedinacnih komponenata u dizajnu i ispravnosti osnovnih merenja.

razloge za izbor aktivne analogne kao najoptimalnije za trosistemac (kvalitet/cena) sam vec naveo u nekom prethodnom postu i u pitanju je gain regulacija (volume).

pozdrav

bogi

psionic
20-11-2010, 02:40 PM
pozdrav psionic

Nije mi bila namera da te ignorisem.

Pazi ovako ja trenutno koristim Behringer dcx 2496 digitalnu skretnicu a ujedno u Behringeru je i DA konverter (AKM 4393- koga planiram da zamenim za noviji 4395)tako da signale uzimam iz behringera kao analogne signale 6 kanala to jest po tri za svaku kutiju.Pjacala su van kutije,klasicna pojacala 3 komada stereo.Moje kutije sam sam pravio sa scanspeak revelator zvucnicima uz pomoc dosta prijatelja u struci.

Naravno da sam ignorisan, jer sam lupao gluposti :ups:

Ok, ja se izvinjavam na spamovanju, ipak spadas u onaj manji procenat koji ipak koristi digitalno sve do kraja... Ne znam samo kako mi je to promaklo u predhodnim postovima, kada je i Boggy znao da se radi o Behringeru... Predpostavio sam da imas "obican" par monitora, kao i - slozices se - vecina ljudi, pa me malo zbunilo sve to o digitalnom monitoringu...

U dalju diskusiju necu da se upustam, ono malo sto znam iz elektrotehnike sam izneo - generalno to stoji - ostalo teoretisanje prepustam znalcima :da:

quake2
20-11-2010, 02:49 PM
pozdrav psionic

Pa sto bre odmah Zoki ne rece da si Beringerovac:),sada smo se sve razumeli,odoh na autobus....

Braca
20-11-2010, 02:51 PM
Jasno je da je odnos cena/kvalitet presudan, ali isto tako znam da kad se radi neki ozbiljan projekat custom varijante uvek pobede, na desetine studija su radile custom varijante. Ja ovde na razmisljam o komercijalnim varijantama, nego me interesuje zvuk, ako je ikako moguce poboljsanje zvuka onda zasto da ne i digitalna skretnica

Zoki
20-11-2010, 02:52 PM
boggy

"Da li imas obicaj i kardiologa da pitas otkud zna (vizuelno) sa EKG-a da proceni da li pacijent ima aritmiju."

Opet pitam kakve veze imaju kardiolozi sa temom AKTIVNO PASIVNO pa znam FILOZOFIRNJE.
I dalje mi nisi odgovorio na pitanje kako znas odziv mojih kutija???????

"To je sve medjusobno povezano, s tim sto je merenje reverb time-a po pravilu daleko grublje od marenje frekventne karakteristike SPL-a, posto se standardno meri samo u nekoliko frekvencija, i sobni mod se prilicno lako moze provuci neopazen."

Pa ako je povezano onda povezi.Po tvojoj izjavi reverbtime je nesto sporedno???????? Komentarisi konkretno moj grafikon!!!!!!!!!!!!! nemoj toliko upsteno.

"imas na slici dole"

Da vidim i sta tu ne valja?????????? Opet i opet daj nam tvoja merenja da uporedimo.Ali ovog puta ne odvajaj odziv i reverbtime!!!!:banghead:

Isto kao i za vecinu ostalih Behringer sprava, relativno radi bolje nego sto kosta... i to je sve... da je neki vrhunski kvalitet... nije... pocev od realizacije napajanja pa do DA konvertora.

Kako znas u kakvom stanju je moj behringer ups zaboravio sam da napisem
promenjeno napajanje preskoceni operativni na analognom izlazu, amogu ti reci da konverter koji je trenutno unutr poprilicno dobar AK 4393 mada hocu da probam sa novijim 4395 itd...............
Daleko je to od vrhunske sprave a mozda i nije?????

Nisi mi odgovorio da li si ikada cuo kako svira ???????

"Pa gledaj... :)"

De pomozi mi daj neki link za koji ti smatras da je konkretno.

psionic
20-11-2010, 02:56 PM
Jasno je da je odnos cena/kvalitet presudan, ali isto tako znam da kad se radi neki ozbiljan projekat custom varijante uvek pobede, na desetine studija su radile custom varijante. Ja ovde na razmisljam o komercijalnim varijantama, nego me interesuje zvuk, ako je ikako moguce poboljsanje zvuka onda zasto da ne i digitalna skretnica

Zona Sumraka ! Kako ti znas da on ima custom Behringere, a on tek u sledecem postu napise da ima... Mislio sam da mi je to za digitalnu Behringer skretnicu negde promaklo, ali se sada pitam, nemam li ja neki virus koji mesa postove :confused:

boggy
20-11-2010, 02:56 PM
Zvuk je super ali cene (custom) resenja o kojima pricas variraju od 10000-80000EUR

pozdrav

bogi

boggy
20-11-2010, 03:03 PM
boggy

"Da li imas obicaj i kardiologa da pitas otkud zna (vizuelno) sa EKG-a da proceni da li pacijent ima aritmiju."

Opet pitam kakve veze imaju kardiolozi sa temom AKTIVNO PASIVNO pa znam FILOZOFIRNJE.

Nemaju nikakve, kao sto ni tvoje pitanje "otkud ja znam da ... ?" nikakve veze nemaju sa temom

I dalje mi nisi odgovorio na pitanje kako znas odziv mojih kutija???????

Prilozio si graficki prikaz odziva u tvojoj sobi.

"To je sve medjusobno povezano, s tim sto je merenje reverb time-a po pravilu daleko grublje od marenje frekventne karakteristike SPL-a, posto se standardno meri samo u nekoliko frekvencija, i sobni mod se prilicno lako moze provuci neopazen."

Pa ako je povezano onda povezi.Po tvojoj izjavi reverbtime je nesto sporedno???????? Komentarisi konkretno moj grafikon!!!!!!!!!!!!! nemoj toliko upsteno.

Pa jesam povezao i rekao sam ti sta mislim.

"imas na slici dole"

Da vidim i sta tu ne valja?????????? Opet i opet daj nam tvoja merenja da uporedimo.Ali ovog puta ne odvajaj odziv i reverbtime!!!!:banghead:

Mislim da ime negde po forumu merenja studija koje smo mi dizajnirali.... mozes da potrazis.

EDIT:
I ne kazem da tu nesto ne valja nego da se ne moze bas nazivati "akustickim sredjenim prostorom", po kriterijumu koji sam ti naveo, i koji vazi za profesionalni audio. Da te potsetim da ovaj Forum pokriva pitanja profesionalne audio produkcije, muzicke i filmske, te u tom smislu ja i diskutujem, sve van toga predstavlja potrosacki/audiofilski pristup, i tom tematikom se ovaj forum ne bavi.

Kako znas u kakvom stanju je moj behringer ups zaboravio sam da napisem
promenjeno napajanje preskoceni operativni na analognom izlazu, amogu ti reci da konverter koji je trenutno unutr poprilicno dobar AK 4393 mada hocu da probam sa novijim 4395 itd...............
Daleko je to od vrhunske sprave a mozda i nije?????

Promeni i oscilator ... tek ce da bude razlika... i tako u nedogled.

pozdrav

bogi

Zoki
20-11-2010, 03:03 PM
Pozdrav quake2

Ne razumem te bas najbolje.Predpostavljam da ti nisi za behringer varijantu???
Kakav je tvoj audio sistem ????
Hajde da izmenimo iskustva.

psionic
20-11-2010, 03:11 PM
Pozdrav svima
Trenutno koristim Behringer dcx 2496 kao skretnicu i DAC,ulaz na njemu je SPDIF.Posto Behringer dobro zvuci, hteo bih da uradim 5.1 DTS thd sa vise BEHRINGERA to jest 3 kom ...

Ahaaaaa.... Nemam virus, dobro je.

Braca
20-11-2010, 03:14 PM
Ma to je mozda zbog geografske sirine i duzine :)

Zoki
20-11-2010, 03:20 PM
boggy

"Nemaju nikakve, kao sto ni tvoje pitanje "otkud ja znam da ... ?" nikakve veze nemaju sa temom"

E to postujem.

"Prilozio si graficki prikaz odziva u tvojoj sobi."

Dobro i gde je odgovor STA TU NE VALJA ??????????

"Mislim da ime negde po forumu merenja studija koje smo mi dizajnirali.... mozes da potrazis."

Pitanje mislis ili znas a ako znas onda cu i da potrazim.A nebi bilo lose da
ga postavis u ovaj thread ako postoji.

"Promeni i oscilator ... tek ce da bude razlika... i tako u nedogled."

E ovo cenim .

Odlicno mislio sam to da uradim samo jos nisam siguran sta se tu desava,
mozda bih mogao da mi pomognes? Ali molim te konkretno.

boggy
20-11-2010, 03:34 PM
............
"Prilozio si graficki prikaz odziva u tvojoj sobi."

Dobro i gde je odgovor STA TU NE VALJA ??????????

Ma... mozda se to tako tebi vise svidja... relativan pojam.

"Mislim da ime negde po forumu merenja studija koje smo mi dizajnirali.... mozes da potrazis."

Pitanje mislis ili znas a ako znas onda cu i da potrazim.A nebi bilo lose da
ga postavis u ovaj thread ako postoji.

Bilo je sigurno... samo mozda su slike nestale posto smo promenili prezentaciju na http://www.bozoel.com... ako nema... postavicu ponovo.

A da ti prezentaciju akustickog sredjivanja svog prostora otvoris na za to predvidjenom mestu, umesto u threadu o razlikama izmedju aktivnog i pasivnog monitoringa.... da ne bi dalje isli u off topic.

"Promeni i oscilator ... tek ce da bude razlika... i tako u nedogled."

E ovo cenim .

... nastavak je... cak i da sve promenis,... (PLL je sledeci ali za to nema DIY varijante)... opet ce imati prostora da se napravi (mnogo) bolje.. a sa troskovima modifikacija se blizis cifri gde Behringer postaje skuplji nego da se od pocetka napravio drugacije... nije prvi put da se ovde ljudi bave Behringerom. Jedino ako je to tebi hobi, zabava, a definitivno jeste.... onda se u takve diskusije ne treba petljati... jer su besmislene.

Odlicno mislio sam to da uradim samo jos nisam siguran sta se tu desava,
mozda bih mogao da mi pomognes? Ali molim te konkretno.
Ne mogu ti pomoci, ja nisam DIY freak, ovo sto ti pricam su cinjenice koje nisam mogao da ne vidim ako imam internet, a zanima me ta oblast. Koriscenjem googlea i belosvetskih amaterskih audio foruma ces naci dovoljno informacija samo na osnovu moje kljucne reci "oscillator" :)

pozdrav

bogi

quake2
20-11-2010, 05:18 PM
Pozdrav quake2

Ne razumem te bas najbolje.Predpostavljam da ti nisi za behringer varijantu???
Kakav je tvoj audio sistem ????
Hajde da izmenimo iskustva.

Pozdrav Zoki:) vidim da cemo sada biti malo konstruktivniji

Naravno da nisam za Behringer varijantu iako sam u nekim trenutcima poprilican DIY freak:wink:,naravno takodje uz pomoc prijatelja kao i ti.Moj stav o tim uredjajima je identican Boggy-jevom,da ne pisem sve to ponovo.Kljucno pitanje u vezi Behringera je,sta u njima ima sto je hi end ili barem blizu od komponenti pa su vredni DIY truda?a pitanje se odnosi na sve njihove sprave.Pricam naravno o ovim spravama novije proizvodnje.Sto se tice audio sistema,pretpostavljam da te zanima main monitoring.Imam KEF reference model two zvucnike koje gura single ended 300B cevno pojacalo sa naravno cevnom ispravljacicom:cool3:.Kablovi su "Transparent audio ultra" za zvucnike (oni su otprilike skuplji od 3 prosecne behringer sprave tipa ada konvertori i sl. i imaju zavojnice u specijalno konstruisanom networku :wink:) i "Cardas" inter konekti.Ostalo je klasika NS10 itd...Kef je trosistemac sa visokotoncem u sredini srednjetonca a basovima zatvorenim u kutiji pa spojenim u push pull:wink:,a onda duvanje kroz bass refleks.Eto vam nove ideje za sledeci DIY....:)

Zoki
20-11-2010, 11:09 PM
boggy

"Ma... mozda se to tako tebi vise svidja... relativan pojam."

Opet bez komentare ali da tu zavrsimo.

"A da ti prezentaciju akustickog sredjivanja svog prostora otvoris na za to predvidjenom mestu, umesto u threadu o razlikama izmedju aktivnog i pasivnog monitoringa.... da ne bi dalje isli u off topic."

Slazem se hocu ako budem imao vremena.

"... nastavak je... cak i da sve promenis,... (PLL je sledeci ali za to nema DIY varijante)... opet ce imati prostora da se napravi (mnogo) bolje.. a sa troskovima modifikacija se blizis cifri gde Behringer postaje skuplji nego da se od pocetka napravio drugacije... nije prvi put da se ovde ljudi bave Behringerom. Jedino ako je to tebi hobi, zabava, a definitivno jeste.... onda se u takve diskusije ne treba petljati... jer su besmislene."

Sve jeu redu ali opet mi ne pomazes!!! nego " Behringer postaje skuplji".
Ja tvrdim da Behringer svira dobro i sa svim modifikacijama jos bolje.Treba probati.
Da to je meni hobi i zabava. Zasto da se ne petljam?

"Ne mogu ti pomoci, ja nisam DIY freak, ovo sto ti pricam su cinjenice koje nisam mogao da ne vidim ako imam internet, a zanima me ta oblast. Koriscenjem googlea i belosvetskih amaterskih audio foruma ces naci dovoljno informacija samo na osnovu moje kljucne reci "oscillator" :)"

Pa neverovatno tek sam pomislio da cemo o necemu normalno razgovarati a ti
opet evo ti internet pa kljucna rec pa oscilator ...Za oscilator sam znao samo sam hteo da malo prokomentarises na tu temu jer mi nije sve jasno a predpostavka je da ti znas dost o tome.

Pa dobro reci nemam vremena da se bakcem sa tim stvarima ,neznam nista o tome itd.Koliko se vec dopisujemo mogao si nesto korisno da napises.

Objasni DIY freak !!!!!!!!!!!!!!!???????

Zoki
20-11-2010, 11:43 PM
Pozdrav quake2
Da li si mozda cuo kako behringer radi pa po tome sudis ili ???

"sta u njima ima sto je hi end ili barem blizu od komponenti pa su vredni DIY truda?"

DCX 2496 sama digitalna skretnica je prednost u odnosu na pasivnu(ranije u thread-u sam izneo svoj stav) a vec sam rekao da konverter u opste nije los.

"oni su otprilike skuplji od 3 prosecne behringer sprave "

Nemoj o cenama slusaj muziku.

Mislim da cevno pojacalo nema ni izbliza snage da kontrolise tvoje kutije ako se ne varam 2 x18W pa jos u A klasi.

A za kablove mislim da je bacanje para.Kablovi se u sistemu ponasaju kao filter
koji moze da pokvari frkventni odziv samog zvucnika a da bi se to desilo mora da bude jako los.To je samo moje misljenje voleo bih da cujem tvoje.

A interesuje me da li si radio nesto u sobi sto se tice akustickog tretmana?

quake2
21-11-2010, 12:35 AM
Pozdrav quake2
Da li si mozda cuo kako behringer radi pa po tome sudis ili ????
I previse sam ga se naslusao,nisi ti jedini koji se za njega masio.

DCX 2496 sama digitalna skretnica je prednost u odnosu na pasivnu(ranije u thread-u sam izneo svoj stav) a vec sam rekao da konverter u opste nije los.
Da bi "tvoj stav" imao bilo kakvu tezinu morao bih prvo da znam ko si i sta su tvoje referense a dotle cu da verujem svojim iskustvima i naravno svojim usima,marketinske price me retko zanimaju a nadam se da ces i ti uskoro prestati na njih da nasedas.

Nemoj o cenama slusaj muziku.

Ne slusaj muziku sugestivno,u takvim situacijama su svima svoje omiljene spravice sa kojih redovno brisu prasinu i pokazuju ih gostima najbolje.Vremenom ces shvatiti da i ono "koliko para,toliko i muzike" i te kako ima smisla

Mislim da cevno pojacalo nema ni izbliza snage da kontrolise tvoje kutije ako se ne varam 2 x18W pa jos u A klasi.
Vidis kako neznas osnovne stvari a bavis se visom matematikom.300B cevi daju od 8w do 10w u singe endedu."A klasa"....mislio sam da ces reci Wauuuu,da ces se setiti direktno grejane triode itd ali ti na tom casu ocigledno nisi bio:).Jeste,pise na tarabi da to ne moze da gurne Kefa,ali ko ima imalo iskustva ZNA da itekako moze.

A za kablove mislim da je bacanje para.Kablovi se u sistemu ponasaju kao filter
koji moze da pokvari frkventni odziv samog zvucnika a da bi se to desilo mora da bude jako los.To je samo moje misljenje voleo bih da cujem tvoje.?
Pa da malo za promenu pitam nesto i ja tebe:).Jesi li ti ikada poredio bilo kakav pristojan kabl od barem 50-tak evra sa onim sto si imao ili imas?Probaj jednom:wink:,ali onako objektivno,daj sve od sebe.

A interesuje me da li si radio nesto u sobi sto se tice akustickog tretmana?
Da si malo prelistao forum pre nego sto si se ustremio na neke ljude ovde i postavio tonu pitanja kao u pacijoj skoli, iznosio "svoj stav", video bi da jesam.Samo malo spusti loptu i verujem da ces ovde a narocito od Boggy-ja imati sta da naucis.Pozdrav.

boggy
21-11-2010, 12:42 AM
boggy

"Ma... mozda se to tako tebi vise svidja... relativan pojam."

Opet bez komentare ali da tu zavrsimo.

Ok.

"A da ti prezentaciju akustickog sredjivanja svog prostora otvoris na za to predvidjenom mestu, umesto u threadu o razlikama izmedju aktivnog i pasivnog monitoringa.... da ne bi dalje isli u off topic."

Slazem se hocu ako budem imao vremena.

Hvala

.....
Sve jeu redu ali opet mi ne pomazes!!! nego " Behringer postaje skuplji".
da.

Ja tvrdim da Behringer svira dobro i sa svim modifikacijama jos bolje.Treba probati.

Drago mi je.

Da to je meni hobi i zabava. Zasto da se ne petljam?

Sebi sam rekao da se ne treba petljati.

"Ne mogu ti pomoci, ja nisam DIY freak, ovo sto ti pricam su cinjenice koje nisam mogao da ne vidim ako imam internet, a zanima me ta oblast. Koriscenjem googlea i belosvetskih amaterskih audio foruma ces naci dovoljno informacija samo na osnovu moje kljucne reci "oscillator" :)"

Pa neverovatno tek sam pomislio da cemo o necemu normalno razgovarati a ti
opet evo ti internet pa kljucna rec pa oscilator ...

Pa sta zelis vise? Ovde je takav obicaj... neko trazi pomoc, dobije smernice... i sam sebi pomogne... sta je tu lose?
To je "URADI sam"... zaboga!!! (u prevodu to znaci da ti radis a ne ja... ;) )

Za oscilator sam znao samo sam hteo da malo prokomentarises na tu temu jer mi nije sve jasno a predpostavka je da ti znas dost o tome.

Pa moje komentare kvalifikujes kao magiju i filozofiju, ne smatras ih "konkretnim"... s obzirom da ja ne znam za drugacije zasto bi dalje gubio vreme.

Pa dobro reci nemam vremena da se bakcem sa tim stvarima ,neznam nista o tome itd.Koliko se vec dopisujemo mogao si nesto korisno da napises.

Verujem da jesam napisao korisnih stvari, jedino ti NE mislis da su (tebi) korisne, i tu ti ne mogu pomoci. A ako TI vec nemas vremena da se bakces SVOJIM stvarima, zasto bi JA trebao da imam vremena da se bakcem TVOJIM stvarima...

Objasni DIY freak !!!!!!!!!!!!!!!???????
sta da objasnim? Tako nazivaju ljude koji ne zale truda i novca da bi sami napravili ... nesto... sta vec vole da prave.

pozdrav

bogi

Zoki
21-11-2010, 10:44 AM
Ok boggy skidam kapu predajem se ,ipak si ti u struci ali puno mistifikujes:banghead: nemas svoj stav.

quake2

"Da bi "tvoj stav" imao bilo kakvu tezinu morao bih prvo da znam ko si i sta su tvoje referense a dotle cu da verujem svojim iskustvima i naravno svojim usima,marketinske price me retko zanimaju a nadam se da ces i ti uskoro prestati na njih da nasedas."

Behringera sam kupio kada sam cuo kako svira(njegov DAC).Za mene nije bitno da li je to Behringer ili neki drugi uredjaj jednostavno sam na njega naleteo.Verovao sam da ce zvuk biti puno bolji kada izbacim pasivnu skretnicu.
Zvuk je puno bolji.......

Nisam od onih koji puno veruju marketingu.

Nisam cuo puno lampaskih pojacala ali ono sto sam cuo je bilo prilicno nedefinisano tromo bez ikakve definicije basa. U sustini lose iskustvo.
Voleo bih da cujem tvoj sistem a ujedno te i pozivam na kafu?Naravno kad se ima vremena.

"Ne slusaj muziku sugestivno,u takvim situacijama su svima svoje omiljene spravice sa kojih redovno brisu prasinu i pokazuju ih gostima najbolje.Vremenom ces shvatiti da i ono "koliko para,toliko i muzike" i te kako ima smisla"

Tu se slazem koliko para toliko muzike ali takodje mislim da moze da bude puno para a nista od muzike.Zato volim malo da eksperimentisem da cujem drugo misljenje da cujem drugi sistem itd...

"Pa da malo za promenu pitam nesto i ja tebe:).Jesi li ti ikada poredio bilo kakav pristojan kabl od barem 50-tak evra sa onim sto si imao ili imas?Probaj jednom:wink:,ali onako objektivno,daj sve od sebe."

Probao sam par puta neke kablove stvarno neznam naziv bili su dosta skupi 300-400 eur i da oni menjaju stvari u sistemu.Ponasaju se kao filter tako da je moguce na primer da ti obore malo visoke itd za drugo ne znam mozda mi ti mozes nesto vise reci o tome?

boggy
21-11-2010, 06:59 PM
Zamolio bih vas da prekinete prepirku...

pozdrav

bogi

boggy
21-11-2010, 07:03 PM
Daj, boggy brisi ovaj off-topic, ovako mozemo do sutra...
Obrisao... manite se malo kompjutera... izadjite napolje lepo je vreme...

pozdrav

bogi

boggy
21-11-2010, 07:21 PM
Ja sam "nekome" na "nekoj" temi rekao da lupeta jer mi se latentno podsmevao bez ikakvog razloga a i zaista je lupetao.Tako je to,uvek ima tih provokacija,sasvim je to normalno.

Psionic, Quake2
Ne treba vracati takve komentare "istom merom", odgovarati na provokacije "istom merom"... jer i nije nikakva "ista mera", trpi samo forum a ne doticna osoba kojoj je "ista mera" upucena...

Ako nemate (obojica) boljih argumenata... pametnije je ne pisati nista.

pozdrav

bogi

p.s. Sredicu thread kada budem imao vise volje... ima tu i akustike,... svacega
p.p.s. Da... zaboravih... niko vam ne brani da mislite da odredjena osoba lupeta najstrasnije :shock: ...
samo to nemojte pisati!!! :da: ;)

Zoki
22-11-2010, 10:59 AM
Boggy

"Ideja je bila da se slozimo sa konstatacijom da su digitalne skretnice "najbolje", i ja se nisam mogao da slozim sa tim jer to nije apsolutno tacno.... i koliko vidim to je postao problem, sama ta cinjenica da se ne slazem... te sam odmah dobio i kvalifikacije... da ne ponavljam... i nije mi prvi put da naletim na clana foruma koji je naumio da izjavi nesto sa cim se moraju sloziti svi jer je odmah "u pravu"...

Takodje za konkretan odgovor je (barem) neophodno konkretno pitanje, a ja takvo ovde nisam dobio.

Konkretno pitanje bi moglo biti, koji tip skretnice koristiti u projektovanju zvucnika?
Odgovor je Linkwitz-Riley drugog i cetvrtog reda, akusticki odziv... iz mnogo razloga, da ne nabrajam... pri tom L-R tip filtra nije idealan, daleko od toga... ali ima dovoljno elemenata da bude apsolutno bolji metod od ostalih.

Ali za takvo pitanje treba imati vise znanja i vise se moras potruditi ... da barem dodjes do uzeg izbora necega (namerno kazem "izbor", mora biti poznavanje sire od laickog)..."

Boggy nisam ocekivao da se slozis da je digitalna skretnica najbolja nego
da kazes svoje misljenje (da digitalna skretnica je dobra zato i zato ili nije dobra zato i zato itd... ili pasivno je bolje zato i zato)

Po tvom misljenju su podjednako dobre i aktivna i pasivna kada se urade kako treba da li je to tacno???

Linkwitz-Riley ok zasto je ovaj tip skretnice bolji od recimo buter worth ili bessel i to drugog i cetvrto reda,rekao si zbog akustickog odziva-cega? molim te malo pojasni ? Jasno mi je da kod L-R moze da se na preseku dobije ravniji odziv i da je pad 6db itd ali ja sam probao sva tri nacina i mislim da to sve zavisi od odziva drivera mesta secenja i same kutije??
Fazni pomeraji su takodje bitni kod skretnice to sam primetio ali ne umem da objasnim neznam tacno sta se tu desava, da li moze pomoc-objasnjenje ,ne samo smernica internet je veliki ja sam se tebi obratio??

Bolje rezultate sam dobio sa (buter worth treceg reda) nacinom secenja kod trosistemske kutije gde su faze (90 bass-0 srednjak-90 visoki) stepeni.
Mozda negde gresim voleo bi neki komentar jer stvarno mislim da moze bolje a voleo bih i da znam i zasto je bolje.

U pravu si nemam znanja da sam odaberem nego sve sto sam mogao je da merim odziv kutije da slusam zvuk da probam -eksperimentisem i na osnovu toga donesem neke zakljucke mozda dobre mozda lose ali zato i pitam druge za misljenje.

Sta se desava sa faznim pomerajima kod pasivne skretnice a sta kod aktivne?

Znam da puno pitam ali zar nije ovaj forum i zbog toga napravljen?

Pozdrav

boggy
22-11-2010, 11:22 AM
............
Po tvom misljenju su podjednako dobre i aktivna i pasivna kada se urade kako treba da li je to tacno???

da

Linkwitz-Riley ok zasto je ovaj tip skretnice bolji od recimo buter worth ili bessel i to drugog i cetvrto reda,

Zato sto se low pass i high pass filter proracunat na istu frekvenciju sabiraju TACNO u 1 (odnosno "flat response")

rekao si zbog akustickog odziva-cega?

zvucnika

molim te malo pojasni ?

Sta konkretno?
Jasno mi je da kod L-R moze da se na preseku dobije ravniji odziv

Ne dobija se "ravniji" nego potpuno (teoretski) ravan... kod ostalih to nije slucaj. Takodje Linkwitz-Riley obezbedjuje pristojniju polarnu karakteristiku po vertikali.
i da je pad 6db itd ali ja sam probao sva tri nacina i mislim da to sve zavisi od odziva drivera mesta secenja i same kutije??

koja tri nacina? Butterwoth i Bessel se obicno koriste samo za definisanje low end odziva.

Fazni pomeraji su takodje bitni kod skretnice to sam primetio ali ne umem da objasnim neznam tacno sta se tu desava, da li moze pomoc-objasnjenje ,ne samo smernica internet je veliki ja sam se tebi obratio??

Fazni pomeraji? Na sta mislis konkretno?

Bolje rezultate sam dobio sa (buter worth treceg reda) nacinom secenja kod trosistemske kutije gde su faze (90 bass-0 srednjak-90 visoki) stepeni.
Mozda negde gresim voleo bi neki komentar jer stvarno mislim da moze bolje a voleo bih i da znam i zasto je bolje.

Ne znam sta si konkretno radio...

U pravu si nemam znanja da sam odaberem nego sve sto sam mogao je da merim odziv kutije da slusam zvuk da probam -eksperimentisem i na osnovu toga donesem neke zakljucke mozda dobre mozda lose ali zato i pitam druge za misljenje.

Probao sam vise puta da dam ljudima koji fenomenalno cuju, da mi ekvilajzerom poravnaju odziv zvucnika koji NIJE ravan... iako su culi da nije ravan... nisu uspeli da podese filtre tamo gde stvarno jeste bio problem... tako da verujem da covek (cak ni producent profesionalac) ne moze na osnovu sluha da podesi neravan odziv zvucnika da bude ravan... odnosno da takvog ja jos nisam sreo. Jedini nacin je merenje u anechoic uslovima pa tek potom dizajn skretnice na osnovu merenja. Ne kazem da ne moze da se podesi zvucnik da "dobro" svira... na sluh.... nego da ne moze na sluh da se podesi da bude ravan kada se izmeri anechoic posle.

............
Sve je isto.
Digitalna skretnica omogucuje FIR filtriranje, ali to je sasvim druga prica... nista spektakularno ne moze dati sto vec ne moze L-R... cak i ako faze budu dobre.. javi se problem u polarnoj karakteristici.

Pozdrav

Napravljen je da se postavljaju pitanja, ali, imaj u vidu da pri tom niko nije u obavezi da ti odgovara... niti mora da trosi vreme na odgovaranje vise nego sto ima mogucnosti i volje. Sto vise postavis konkretno pitanje, lakse ces dobiti odgovor. Niko ovde nije spreman da pise detaljno uputstvo za dizajn zvucnicke skretnice... posto ni na mnogo ozbiljnijim mestima od ovog, takvog uputstva nema... sam zakljuci zasto.

pozdrav

bogi

diviner
22-11-2010, 11:53 AM

Pozdrav

Forum je kako mu samo ime kaze mjesto okupljanja, i diskutovanja oko nekih tema. To da li ce neko da objasni neki postupak, proces, ili ideju do koje je dosao svojim radom je samo njegova dobra volja, nikako obaveza, i to je tako bilo svuda i od vajkada...Naravno, ne potenciram da se ovdje traze neke tajne na nivou industrijske spijunaze, ali eto cisto da se zna :) ...

Quake, ako moze sa malo vise takta. Nebitno sada sto mislim da u nekim stvarima stvarno nisi u pravu, za neke i jesi (al to sad nije bitno, jer i ja ne moram biti u pravu), ali nastup ti je los, i u njemu je glavni problem, pa cu se u ovom slucaju jednim djelom sloziti sa psionicom. Dajte malo vise takta i drzite se teme.

Boggy ti sredi temu kasnije kako mislis da valja. Poz svima.

quake2
22-11-2010, 12:33 PM
Divineru,lako cete resiti problem ako je samo moj nastup na ovom forumu los, posle toga nema daljih briga,procvetacete....Podseticu samo da nisam ja na ovoj temi taj koji je prouzrokovao takav ton diskusije,niti sam ja Psionic-a naterao da nam svima ukljucujuci i Boggy-ja objasnjava sta smo trebali da radimo i kako da se ponasamo.Moji postovi su posledica,a ne uzrok bilo cemu.Moje ponasanje je na kraju stavljeno pod lupu pa mi se prelistava svaki post i traze mi se mane???Imali smo konstatacije u poslednje vreme da su i moderatori imali i te kakvih "falinki" u ponasanju,kakve to sad veze ima sa ovom temom i ovom diskusijom? Jel treba ja sada Boggy-ja da vracam na temu u kojoj je napisao nesto sto nije trebao?Kako je "pametno" ponasati se na forumu a kako ne, je relativna stvar,sigurno ni pod kakvom pretnjom banom ili slicnom, necu ni nadalje dozvoliti da neko prema meni bude nekorektan.Postoje osecaji koji su u zivotu mnogo bitniji nego biti prisutan ovde.NISAM zapodenuo ovakvu diskusiju ovde i poslednji sam koga bi trebalo da upozoravas a ne prvi.Pozdrav

Zoki
22-11-2010, 02:32 PM
Boggy

"Butterwoth i Bessel se obicno koriste samo za definisanje low end odziva."

Ova izjava nije tacna ili je nedorecena!!
Kakva (BUT, L-R,Bessel) je skretnica kod dosta referentnih kutija??

Stvarno ne razumem pa digitalna skretnica moze da koristi L-R filter a moze i da pomera faze po zelji,sve tri vrste filtera se mogu koristiti kod digitalne skretnice bar na ovoj koju ja imam???Zasto kazes

"Digitalna skretnica omogucuje FIR filtriranje, ali to je sasvim druga prica... nista spektakularno ne moze dati sto vec ne moze L-R... cak i ako faze budu dobre.. javi se problem u polarnoj karakteristici."

Za FIR filtriranje nisam ni znao.Evo malo sam citao.
http://www.netrino.com/Embedded-Systems/How-To/Digital-Filters-FIR-IIR

"Probao sam vise puta da dam ljudima koji fenomenalno cuju, da mi ekvilajzerom poravnaju odziv zvucnika koji NIJE ravan... iako su culi da nije ravan... nisu uspeli da podese filtre tamo gde stvarno jeste bio problem... tako da verujem da covek (cak ni producent profesionalac) ne moze na osnovu sluha da podesi neravan odziv zvucnika da bude ravan... odnosno da takvog ja jos nisam sreo. Jedini nacin je merenje u anechoic uslovima pa tek potom dizajn skretnice na osnovu merenja. Ne kazem da ne moze da se podesi zvucnik da "dobro" svira... na sluh.... nego da ne moze na sluh da se podesi da bude ravan kada se izmeri anechoic posle."

Ti kazes Jedini nacin je merenje u anechoic - a da li moze negde van sobe na otvorenom?? U redu ,naj bolje je u anechoic prostoriji.

"Napravljen je da se postavljaju pitanja, ali, imaj u vidu da pri tom niko nije u obavezi da ti odgovara... niti mora da trosi vreme na odgovaranje vise nego sto ima mogucnosti i volje. Sto vise postavis konkretno pitanje, lakse ces dobiti odgovor. Niko ovde nije spreman da pise detaljno uputstvo za dizajn zvucnicke skretnice... posto ni na mnogo ozbiljnijim mestima od ovog, takvog uputstva nema... sam zakljuci zasto."

Ne ocekujem da iko ima obavezu da mi odgovori nego ocekujem da mu bude zadovoljstvo da prenese neko svoje iskustvo ili znanje.

Znaci govoris u ime svih clanovima foruma?? Ja na primer da to mogu ja bih napisao (sve za bolji zvuk). Stvarno nisam znao da je ovo neozbiljan forum:D.

boggy
22-11-2010, 02:39 PM
........

Boggy ti sredi temu kasnije kako mislis da valja. Poz svima.

Hocu, kad ulovim malo vremena.

Zoki, ako te zanima PRAVA i ozbiljna (aktivna) digitalna skretnica pogledaj pdf-ove na ovoj strani:
http://www.dolby.com/professional/products/live-sound.html

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:vaAORtzuxXqrcM:http://www.dunrightsystems.com/DolbyLake.jpg&t=1

A ako te zanima nesto "specijalno" sto mogu samo (aktivne) DIGITALNE zvucnicke skretnice pogledaj ovaj dokument:
http://www.dolby.com/uploadedFiles/zz-_Shared_Assets/English_PDFs/Professional/DLP_LinearPhaseCrossoversWhitePaper.pdf
i taj dokument je opet vezan za spomenuti Dolby Lake Processor.

Na zalost sprava se vise ne proizvodi! :(

pozdrav

bogi

boggy
22-11-2010, 02:53 PM
Boggy

"Butterwoth i Bessel se obicno koriste samo za definisanje low end odziva."

Kakva (BUT, L-R,Bessel) je skretnica kod dosta referentnih kutija??

Odziv low end-a se tako formira, rekoh vec.
Za presecne frekvencije izazivaju nelinearnost u odzivu
Naravno niko ne brani da ti pravis kako god zelis.. pitao si me ja sam ti rekao sta (mislim da) je najbolje.
Jedino je L-R izmisljen SAMO za zvucnike, u nedostatku cega boljeg, Butterwoth i Bessel postoje odavno, pre zvucnika...
Ne mozes to nazvati netacnim... mislim... mozes da radis sta ti se prohte... kao sto vec radis....

Jedino imaj u vidu da moras pokazati mnogo sira znanja o nekoj temi da bi mogao da kvalifikujes neciju izjavu netacnom, odnosno, da bi iko tvoju tvrdnju ozbiljno razmatrao... ovako pokazujes (samo tvoje) jako visoko misljenje o samom sebi i svojim znanjima... a sagovornik gubi zelju da se smara sa tobom.

Stvarno ne razumem pa digitalna skretnica moze da koristi L-R filter a moze i da pomera faze po zelji,sve tri vrste filtera se mogu koristiti kod digitalne skretnice bar na ovoj koju ja imam???Zasto kazes

da... omogucuje

"Digitalna skretnica omogucuje FIR filtriranje, ali to je sasvim druga prica... nista spektakularno ne moze dati sto vec ne moze L-R... cak i ako faze budu dobre.. javi se problem u polarnoj karakteristici."

Digitalna skretnica to DODATNO omogucuje, jer je u digitalnom domenu to prakticnije i lakse uraditi nego u analognom, iako samo FIR filtriranje nema nikakve specijalne veze samo sa digitalnim sistemima... moze i analogno, ali je neprakticno.

Za FIR filtriranje nisam ni znao.Evo malo sam citao.
http://www.netrino.com/Embedded-Systems/How-To/Digital-Filters-FIR-IIR

Eto... da je samo to...

"Probao sam vise puta da dam ljudima koji fenomenalno cuju, da mi ekvilajzerom poravnaju odziv zvucnika koji NIJE ravan... iako su culi da nije ravan... nisu uspeli da podese filtre tamo gde stvarno jeste bio problem... tako da verujem da covek (cak ni producent profesionalac) ne moze na osnovu sluha da podesi neravan odziv zvucnika da bude ravan... odnosno da takvog ja jos nisam sreo. Jedini nacin je merenje u anechoic uslovima pa tek potom dizajn skretnice na osnovu merenja. Ne kazem da ne moze da se podesi zvucnik da "dobro" svira... na sluh.... nego da ne moze na sluh da se podesi da bude ravan kada se izmeri anechoic posle."

Ti kazes Jedini nacin je merenje u anechoic - a da li moze negde van sobe na otvorenom?? U redu ,naj bolje je u anechoic prostoriji.

moze napolju, anechoic room je zamena za slobodni prostor... da si pazljivije citao forum znao bi da sam to napisao barem tri puta

"Napravljen je da se postavljaju pitanja, ali, imaj u vidu da pri tom niko nije u obavezi da ti odgovara... niti mora da trosi vreme na odgovaranje vise nego sto ima mogucnosti i volje. Sto vise postavis konkretno pitanje, lakse ces dobiti odgovor. Niko ovde nije spreman da pise detaljno uputstvo za dizajn zvucnicke skretnice... posto ni na mnogo ozbiljnijim mestima od ovog, takvog uputstva nema... sam zakljuci zasto."

Ne ocekujem da iko ima obavezu da mi odgovori nego ocekujem da mu bude zadovoljstvo da prenese neko svoje iskustvo ili znanje.

Zadovoljstvo!? Jbt... ti bas volis da uposljavas ljude oko sebe? :banghead:
EDIT:
Posao koji za tebe treba da se odradi nije ni lak ni jednostavan, mogu ti pomoci ako ti odradis 99% stvari i naucis dobro termine da bi me razumeo sta pricam... u suprotnom je obucavanje tebe bez ikakvog predznanja barem iz elektrotehnike ( a gde su elektronika, analogni filtri, digitalna obrada signala... i kojesta drugo), za mene rintanje, a rintanje nikome (normalnom) ne pricinjava zadovoljstvo

Znaci govoris u ime svih clanovima foruma??

Da.
Ja na primer da to mogu ja bih napisao

Niko ti ne brani.

(sve za bolji zvuk).

Ozbiljna izjava... do sada si pokazao da ces najstrasnije da postavljas svakojaka pitanja, da provociras na razne nacine da ti se na njih odgovori ali da ti razumes... itd.

Stvarno nisam znao da je ovo neozbiljan forum:D.
Neozbiljan je ako tebi licno ne zavrsava sav posao? Prvi si koji je tako nesto napisao... hvala na kvalifikaciji.
Koliko vidim, ti opet ocekujes da smo duzni da ti odgovaramo na pitanja.
Ponovicu jos jednom... ako ti ovde ljudi pomazu... onda radis ti a ne mi koji ti pomazemo.. Prema tome, sedi, procitaj, nauci sve sto nisi naucio do sada o zvucnicima i skretnicama, pa onda pitaj.

pozdrav

bogi

boggy
22-11-2010, 04:20 PM
Forum je kako mu samo ime kaze mjesto okupljanja, i diskutovanja oko nekih tema. To da li ce neko da objasni neki postupak, proces, ili ideju do koje je dosao svojim radom je samo njegova dobra volja, nikako obaveza, i to je tako bilo svuda i od vajkada...Naravno, ne potenciram da se ovdje traze neke tajne na nivou industrijske spijunaze, ali eto cisto da se zna :) ...
........
Hm... zamisli da te je neko pitao "kako da napravim moj PC racunar "sam", i da mi se na kraju MORA da svidi, ali da ne moram da ucim nista o tome, recimo ni sta su i kako rade PCI, USB, FW, XP... nego da fokus zadrzimo na mojoj velikoj zelji da imam odlican racunar, eto... ti mene naucis caskom kako se to radi i ja to "napravim""

Ako te konkretno neko pita za motherboard ovaj ili onaj.. odgovorices mu, zar ne? Vec si radio to... Memorijski cip ovaj ili onaj... itd...
Ali da bi te samo to neko pitao ... mora da predje 99% puta koga si i ti presao ("minuli rad" ne racunam)... eto .. to je poenta moje price.

Hocu reci... nikakve "tajne" nisu u pitanju ;)

pozdrav

bogi

analog
22-11-2010, 10:31 PM
Boggy divim ti se na strpljenju! :thumbsup:

Zoki, ako ti ne predstavlja problem zamolio bih te da pi?e? sa manje uzvičnika i upitnika. Deluje vrlo nervozno :(

Ako već napada? nekoga, onda obrazlo?i za?to se ne sla?e? sa time. I ja bih voleo da naučim ne?to novo.

Bitch
22-11-2010, 10:51 PM
Zoki, iskuliraj.

Ne pisi boldovano (smatra se nervoznim), ne pisi toliko uzvicnika (deluje kao da se deres na nekog), i svaku tvoju recenicu koju smatras spornom, opravdaj nekim linkom kao sto Boggy radi.

Ocigledno je da ti znanje nije toliko temeljno kao Boggy-jevo, ali nema veze, nije ni meni kao ni vecini ovde, ali svi smo manje vise vaspitani i imamo neku internet-kulturu u komunikaciji na forumu.

Nista licno, ovo ti kazem samo u dobrobit dalje komunikacije na forumu i ucenja i iscitavanja korisnog materijala , umesto prepirki

pozZ :wink:

Arthur
22-11-2010, 11:00 PM
I stvarno, bilo bi mudro ovu temu preimenovati ili prekrojiti muški, pošto prosečan gost foruma kad poželi neku info o tome koju vrstu monitora da kupi, a naiđe na ovo ovde... Uz dužno poštovanje izrečenim i objašnjenim stavkama vezanim za drugu temu, digitalnih skretnica in general ;)

Bitch
22-11-2010, 11:31 PM
vozi :D

psionic
22-11-2010, 11:49 PM
Opa, ukljucise se i ostali :) Da napravimo tabore - za i protiv :D

...A kako cemo se nazvati... mislim *MI* iz *OVOG* tabora :rotfl:

Bockie
22-11-2010, 11:59 PM
A jel aktivni monitoring radi bolje sa Pro Tools-ima...?

:vitez:

psionic
23-11-2010, 12:07 AM
A jel bolji Siemens ili Widex slusni aparat ? Ja imam ovog Widexa, al kao da me nesto ne sluzi na frekvencijama preko 1000Hz...

:rotfl:

voomighty
23-11-2010, 02:45 AM
I stvarno, bilo bi mudro ovu temu preimenovati ili prekrojiti mu?ki, po?to prosečan gost foruma kad po?eli neku info o tome koju vrstu monitora da kupi, a naiđe na ovo ovde... Uz du?no po?tovanje izrečenim i obja?njenim stavkama vezanim za drugu temu, digitalnih skretnica in general ;)

uz duzno postovanje, prosečan gost foruma ce pitati koji da uzme, Alesis MKII ili behringer truth.............
:D

Arthur
23-11-2010, 02:46 AM
pa dobro, šta je tu je, i ako dobije odgovor na to, opet je forum štogođ korisno učinio jelda?

Zoki
23-11-2010, 02:31 PM
Pozdrav svima

Nije mi bila namera da unosim nervozu i izvinjavam se svim clanovima foruma.Hteo sam da po mom misljenju dam doprinos svim ljubiteljima zvuka.

Pocecu iz pocetka.

Znaci moj prvobitni sistem(zvucnici scanspeak revelator serija tro sistemska,behringer pojacalo A500-sredjen cd PRIMARE 21) je bio pasivan.
Zvuk je bio dosta zatvoren bez najfinijh detalja dok je bas bio katastrofalno los bez definicije,nisam mogao da verujem da scanspeak moze samo toliko.
Tako da sam napravim bas aktivno(analogno)-(dva behringera A500 PRIMARE 21 i scanspeak driveri) a visokotonac i srednjak su ostali potpuno pasivni.Poboljsanje je bilo veoma cujno,bas je bio puno definisaniji,cvrsci.

I na kraju sve aktivno (dcx 2496,A500 tri komada i PC kao izvor zvuka- SPDIF out).Poboljsanje je neverovatno puno bolja stereo slika,bolja definicaj itd.. treba cuti i probati.

Pasivna skretnica

-Koliko god je dobro napravili nuzno je zlo.
-Audio signal (velike snage)prolazi kroz reaktivne komponente(spulna,kondenzator),kao sto znamo reaktivne komponente unose kako slabljenje tako i fazne pomeraje napona u odnosu na struju(na slici)

-Svaka od ovih komponenti osim glavnih velicina kapaciteta i induktivnosti poseduje i unutrasnju otpornost i faktore gubitka na razlicitim frkvencijama(nije linearno).
Koliko god kvalitetno napravljena pasivna skretnica ne mogu se izbeci ove anomalije.

Veliki problem je sto se sa pasivnom skretnicom vrsi korekcija i filtriranje na mestu gde je snaga audio signala najveca,na potrosacu tj zvucniku.Tako da ogromna kolicina energije prosledjena iz pojacala nestane u pasivnoj skretnici(pretvori se u toplotu )-obara efikasnost zvucnika.
Kao rezultat dobijamo prilicno ne efikasan sistem cak i ako on sadrzi vrhuske komponente.

Aktivan sistem nije novost izmisljen je sredinom proslog veka ali je zbog komplikovanije strukture (vise pojacala,kablova,aktivna skretnica kao komponenta itd..)izbegavan.I samim tim nije pogodan za masovnu upotrebu.
Takodje ne znaci da su zvucnici sa kvalitetnim pasivnim skretnicama losi vec samo da ce aktivan sistem uvek dati bolje rezultate.Prijatel koji me usmerio ka aktivnom sistemu se i dalje bavi proizvodnjmo pasivnih skretnice.

Znaci kod aktivnog sistema ne postoji nikakva komponenta izmedju pojacal
i zvucnika (pojacan audio signal nema prepreka)-samo kabal.
Da ne govorim o damping faktoru koji je u ovoj prilici jednak damping faktoru pojacala.

Naravucenije
Ko hoce da cuje maksimalne mogucnosti svojih zvucnika neka ih veze na aktivan sistem,pa neka sam cuje razliku.

boggy
23-11-2010, 03:24 PM
Behringer A500 na scanspeak revelatore? To je na nivou skrnavljenja doticnih drajvera.

Trebao si da probas nesto od ovoga dole pre nego sto si se upustio u avanturu... i zvucalo bi ti bolje nego sada sa tvojom aktivnom digitalnom skalamerijom ali na pasivnoj skretnici:

Bryston 3BSST:
http://www.4audio.rs/upload/product/BRYSTON_3bsstban.jpg
Chord SPM650:
http://www.chordelectronics.co.uk/dbimages/SPM650%20on%20BLK%281%29.jpg

Po ceni si im se priblizio, sa svim pojacalima, digitalnom skretnicom i njenim modifikacijama.

Pojacala koja koristis su napravljena za ljude koji nemaju para i treba im bilo sta da im tera zvucnike, kostaju jeftinije od kutije u kojoj se nalaze.
Ako si dobio promenu na bolje sa aktivnom digitalnom skretnicom onda su jedini razlog problematicna pojacala koja bolje sviraju kada ih manje opterecujes... sto je besmisleno, pojacalo mora da bude konstruisano da izdrzi probleme sa impedansama inace ne valja pojacalo.(tacka) Prica o Dynaudio M2 (skup, pasivan, profesionalni monitor) ima taj problem i samo nekoliko pojacala na svetu mogu da ga gone a da se ne zapale, i to je sasvim ok.

Ovako imas sistem koji je sastavljen od mediokritetskih pojacala sa digitalnom aktivnom skretnicom koja tebi svira bolje nego samo sa JEDNIM takvim pojacalom.. Pa se presaberi da li sada imas tri puta snaznije pojacalo vezano za zvucnik? odgovor je "DA!" Da li ta sirota pojacala rade rasterecenije... odgovor je takodje "DA!"... kakve to veze ima sa digitalnom analognom i pasivnom skretnicom ... odgovor je "NIKAKVE!"
Sve sto si naveo kao problem prilikom slusanja svojih pasivnih zvucnika sa Behringer A500 smo i mi imali kao problem dok smo nase zvucnike vezivali na kojekakva skrnava pojacala cisto da probamo... to sto si uradio na sadasnji nacin smo i mi sredili jednom kada smo napravili nasu prvu digitalnu skretnicu na bazi PC procesora (native, pod linuxom) i to je zvucalo sjajno iako su pojacala bila polovna Yamaha pojacala sa rekapiranim napajanjima.... sve je bilo proba i to je super sviralo... ali ... jedno mocno i vrhunsko pojacalo + pasivna skretnica sve to prevazilazi za nekoliko duzina.

Ako ti je argument da je ovo sto sada imas jeftinije, a tebi odgovara, onda budi jasan da je TEBI tako bolje, i ne savetuj drugima jer ne dele svi tvoje estetske kriterijume... i mozda ima ljudi koji bi dali malo vise od tvog "sve" za JOS bolji zvuk.

pozdrav

bogi

boggy
23-11-2010, 04:10 PM
Boggy divim ti se na strpljenju! :thumbsup:

Hvala... ali... bolje da ne lajem... :)

Ako već napadaš nekoga, onda obrazloži zašto se ne slažeš sa time. I ja bih voleo da naučim nešto novo.
Evo za "tebe" kad pristojno pitas :D
Sto se tice skretnica i tipova filtara sve je opisano u Rane Note "BESSEL FILTER CROSSOVER" (http://www.rane.com/pdf/ranenotes/Bessel%20Filter%20Crossover%20and%20its%20Relation %20to%20Others.pdf) ali to mnogima nece biti lako stivo za citanje.
Friedrich Wilhelm Bessel (http://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_Butterworth) (1784-1846):
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b9/Friedrich_Wilhelm_Bessel_%281839_painting%29.jpg

nisam nasao sliku Stephena Butterwotha (http://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_Butterworth) (1885–1958)

To sto ima na netu da se prave zvucnici sa ovakvim ili onakvim filtrima koji nisu namenjeni za to je najvise zbog skretanja paznje na sebe i "otkrivanja Amerike".
Bessel (http://en.wikipedia.org/wiki/Bessel_filter) i Butterworth (http://en.wikipedia.org/wiki/Butterworth_filter) filtri postoje mnogo pre Linkwitz-Riley (http://en.wikipedia.org/wiki/Linkwitz_riley), i dugo su zvucnici tako pravljeni dok 1978. Siegfried Linkwitz (desno) i Russ Rilley (levo) (dole na slici) nisu opisali sasvim nov filter cija je karakteristika da se HP i LP na istoj frekvenciji sabiraju tacno u "ravno" i 1 (0dB). Uradili su nesto sto je mnoge mrzelo da urade, jer se niko nije zeleo da bavi flitrima za zvucnike. Tako da L-R ostaje nesto najbolje sto je ljudski um izmislio za zvucnike i nije izmisljen bez razloga. Sve ostalo su marketinske baljezgarije, da bi njihov zvucnik bio bolje prodavan jerbo ima SPECIJALNU skretnicu koju niko ne koristi... bez ulaska u diskusiju zasto je ne koristi... ista je prica i sa skretnicama niskog reda na tweeteru gde jos uvek nema ni jednog tweetera koji ce uspeti da ne izoblicava znacajno zato sto nema dovljno slabljenje van svog opsega rada, i jasno je da ce takav zvucnik zvucati drugacije... generisati tzv. "false" details zbog pojacane kolicine harmonika ispod 2kHz te ce nekome to drugacije da zvuci bolje. Tesko je prodati zvucnik i proizvodjaci se moraju spremiti na sve da u nedostatku ideja, pretresaju stare ideje (cak proglasavanjem prastarih Philipsovih patenata kao "svog" izuma) ne bi li skrenuli paznju na sebe. Izvuci iz svega toga "zrno" istine nije ni malo lako.

http://www.gain11.com/Portals/0/Images/Linkwitz%20&%20Riley.jpg

Dotle su teoretske neravnine zanemarivane, a sada se vade iz naftalina zbog razlicitih faznih karakteristika na koje nismo preterano osetljivi, koliko na amplitudske neravnine. Pored toga L-R ima pristojnu polarnu karakteristiku zracenja po vertikali koja je druga po znacaju iza frekventne karateristike jer snazno definise karakter i boju refleksija koje cemo cuti u sobi, kao i promene frekventnog odziva kada menjamo visinu zvucnika.. ili mi ustajemo ili sedamo.

postoji jos jedna koja se sabira "tacno u 1" i to je skretnica koju je skoro izmislio Sten Duelund (danski matematicar), na zalost, neposredno pred smrt... pa su drugi dovrsili njegov rad.... sada smo u fazi da probamo i takvu skretnicu ... i polarni problemi su izrazeniji... samo nam treba nesto vise ljudi da sastavimo pristojnu statistiku.... svi su u nekim guzvama.... pa to ide puzevim tempom.... nema puno prostora za R&D.

Sten Duelund (1943-2005):
http://www.gryphon-audio.dk/files/duelund/duelund.jpg
(http://www.gryphon-audio.dk/files/duelund/duelund.jpg)

pozdrav

bogi

Zoki
23-11-2010, 06:56 PM
Boggy

Citajuci tvoju poslednju izjavu mogu samo da zakljucim da si ti jedan od onih koji cuju kako bolje svira 10000 evra od 5000 evra ili bolje svira 35kilograma od 25 kg a neslusaju sta zaista dolazi do uveta.Potvrdjujes moju predhodu izjavu koja glasi ko o cemu Boggy o cenama.
Cinjenica je da Behringer A500 nije "najbolje pojacalo na svetu"vec je to uredjaj koji ima vrlo ozbiljnu konstrukciju poznatu kao capacitive coupled amp,
gde su ispostovana naj kriticnija mesta vrlo pristojnim komponentama.Kada se na nekim drugim pozicijama izvrse mala"friziranja"dobija se vrlo respektabilno pojacalo izuzetne linearnosti(provereno izmereno) i vrlo pristojne snage za zatvorene prostore(2x 220w cistog sinusa na 4ohma).

Ovo ne znaci da ja patim za citavom paletom Behringer proizvoda,vec da su im se u moru koje kakvih proizvoda potkrali neki koji su pravi dijamant za brusenje.

Tvoja tvrdnja da bi pojacalo koje si mi poslao na slici kao dobar primer zvucalo bolje sa pasivnom skretnicom u mojim kutijama nego aktivan sistem sada,apsolutno pada u vodu.

Ovo ne pricam napamet vec iz prakticnog iskustva gde su razni prijatelji donosili svoja petocifreno placena pojacala koja smo vezivali na moje kutije,
ali je rezultat bio manje vise daleko od onoga sto je sad slucaj.

Naravucenije:
Poenta price je u tome da ako uzmes Bryston 3BSST koji meni preporucujes i vezes ga na vrhunske kutije sa pasivnim skretnicama,a zatim uzmes tri takva pojacala i aktivnu skretnicu i vezes ih direktnoi na drivere iste te kutije bez pasivne skretnice,videces velicinu i moc cuda koje ce da se desi.

Drugarski pozdrav
Zoki

boggy
23-11-2010, 07:26 PM
Boggy

Citajuci tvoju poslednju izjavu mogu samo da zakljucim da si ti jedan od onih koji cuju kako bolje svira 10000 evra od 5000 evra ili bolje svira 35kilograma od 25 kg a neslusaju sta zaista dolazi do uveta.

Predrasuda!
Dovoljno je 5.5 kilograma ili bolje 12.5kg da bi zasviralo "za sve pare"... ali necemo o tome.
Takodje dovoljno je 750EUR ili bolje 1500EUR da bi zasviralo "za sve pare" ali necemo ni o tome!
Takodje ni Chord ni Bryston nisu toliko teski niti toliko skupi... ne preteruj sa svojim deklaracijama i pre toga proveri podatke.
Ako su ti samo pare problem!

Potvrdjujes moju predhodu izjavu koja glasi ko o cemu Boggy o cenama.
Cinjenica je da Behringer A500 nije "najbolje pojacalo na svetu"vec je to uredjaj koji ima vrlo ozbiljnu konstrukciju poznatu kao capacitive coupled amp,

Sta podrazumevas pod "capacitive coupled amp", molim te razjasni jer "buzz words" ne volim. Ako je ono sto ja mislim da jeste, to sam pravio kad sam imao 10godina i tek na fakultetu sam saznao zasto to ne valja... teras me da nagadjam sta si hteo da kazes... molim te navedi reference odkle izvlacis termine. Capacitive coupled je sirok pojam i nema nikakve specijalne veze samo sa pojacalima osim ovog sto sam radio kao klinac.

gde su ispostovana naj kriticnija mesta vrlo pristojnim komponentama.Kada se na nekim drugim pozicijama izvrse mala"friziranja"dobija se vrlo respektabilno pojacalo izuzetne linearnosti(provereno izmereno) i vrlo pristojne snage za zatvorene prostore(2x 220w cistog sinusa na 4ohma).

Daleko od toga da je frekventna karakteristika i sirova snaga najbitnija kod pojacavaca i nije potrebno neko preterano znanje niti iskustvo da bi se tako nesto napravilo... tako da sve sto si naveo nije me fasciniralo.. a pogotovo NIJE preduslov transparentnog i fascinantnog zvuka.

Ovo ne znaci da ja patim za citavom paletom Behringer proizvoda,vec da su im se u moru koje kakvih proizvoda potkrali neki koji su pravi dijamant za brusenje.

Jako malo ima pristojnih proizvoda ali nijedan nije u klasi Scan Speak Revelator drajvera koji sami (bez kabineta) kostaju vise nego ceo tvoj pojacavacki sistem... ako je to tebi normalno... vec sam rekao ranije... ne zelim da te ubedjujem da to TEBI ne valja... jedino se bunim da to savetujes drugima jer nisi morao preterivati sa Revelator serijom mogao si koristiti i Peerless exclusive...

Tvoja tvrdnja da bi pojacalo koje si mi poslao na slici kao dobar primer zvucalo bolje sa pasivnom skretnicom u mojim kutijama nego aktivan sistem sada,apsolutno pada u vodu.

na osnovu kojih argumenata?
Moje iskustvo je da cak i Yamahu NS10 (mali de facto studijski monitor) vlasnik ne moze da prepozna kada se nakaci na Bryston 3BSST, a dotle je gonjena Alesisom RAxxx ili tim tvojim behringerom.
Da ne nabrajam dalje.

Ovo ne pricam napamet vec iz prakticnog iskustva gde su razni prijatelji donosili svoja petocifreno placena pojacala koja smo vezivali na moje kutije,
ali je rezultat bio manje vise daleko od onoga sto je sad slucaj.

Ja sam ti naveo dva pojacala koji ne kostaju petocifreno... dva posebna pojacala... (mani me petocifrenih pojacala)

Naravucenije:
Poenta price je u tome da ako uzmes Bryston 3BSST koji meni preporucujes i vezes ga na vrhunske kutije sa pasivnim skretnicama,a zatim uzmes tri takva pojacala i aktivnu skretnicu i vezes ih direktnoi na drivere iste te kutije bez pasivne skretnice,videces velicinu i moc cuda koje ce da se desi.

Dobices tri puta skuplje troskove za pojacalo i samim tim neko poboljsanje... koje je srazmerno ceni... ali NE SPEKTAKL koji prevazilazi cenu troskova mnogo puta. Postoje PMC zvucnici koji se vezuju u bi-amp modu... razlike se osecaju, pasivne su skretnice i to je to... ali nema spektakla... odnosno... kad si sa kvalitetnim pojacalima u prici.. manje su razlike jer je sve to dobro, ali i skuplje... tako da niko ne prica o spektaklu jer zna koliko ga je to kostalo.

Kod low-end opreme razlike koje si primetio su nekad fascinantne, ali relativne! Pri tom ne mozes da ocekujes na koju stranu ce da odu a i dalje nikako ne mogu da se uporede sa kvalitetnijom opremom.

pozdrav

bogi

Zoki
23-11-2010, 08:06 PM
Boggy

Odgovor ce biti sutra.:wink:
Hocu malo da slusam muziku.

Pozdrav
Zoki

psionic
24-11-2010, 07:23 AM
Sta podrazumevas pod "capacitive coupled amp", molim te razjasni jer "buzz words" ne volim. Ako je ono sto ja mislim da jeste, to sam pravio kad sam imao 10godina i tek na fakultetu sam saznao zasto to ne valja... teras me da nagadjam sta si hteo da kazes... molim te navedi reference odkle izvlacis termine. Capacitive coupled je sirok pojam i nema nikakve specijalne veze samo sa pojacalima osim ovog sto sam radio kao klinac.

Da nije to - ono - keramicki kondenzator na masu sa napajanja u blizini opampa, ili pojacavackog chipa ? Ako jeste, to ume da dodatno potstakne samooscilovanje, koje ti neces cuti, ali ce komponente u pojacalu itekako - cuti...
BTW, ne volim pojacavace sa chipom kao glavnim pojacavackim elementom... Bili oni Behringer ili ne...

A sada jedno ON TOPIC pitanje...

Sta je zapravo aktivna kutija ? Ja sam vec pisao da je to kada je u zvucnu kutiju ugradjen ceo pojacivac, sa sve skretnicama i sl, dok je pasivna kutija - samo zvucna kutija (sa zvucnicima) i skretnica - obicno pasivna - non powered - sto bi rekli braca englezi ?

Pitam jer me i dalje zbunjuje izjava da je Zoki probao istu postavku i sa aktivnim i sa pasivnim zvucnicima... Mislim, da li je pasivni zvucnik postao aktivni samo zato jer je izvadjena pasivna skretnica sa njega i prikljucen na pojacalo koje ide preko aktivne ?

Hteo bih neko preciznije objasnjenje terminologije, sta je sta, ako je neko voljan...

Zoki
24-11-2010, 09:27 AM
psionic

Mozda ce ovo pomoci.
http://www.youtube.com/watch?v=oVSfI5WAQeI

psionic
24-11-2010, 06:20 PM
psionic

Mozda ce ovo pomoci.
http://www.youtube.com/watch?v=oVSfI5WAQeI

Ma shvatio sam otprilike da si to uradio sto je prikazano na spotu. Samo se pitam da li je ispravno takve kutije proglasiti aktivnim kutijama. Mislim, po meni to je i dalje pasivna kutija, koja je sada vezana na 3 pojacala preko aktivne - digitalne skretnice... Pasivna - jer ne moze da radi sama za sebe... bez aktivnih komponenti u sebi... Ma ionako je u pitanju glupava terminologija.

Zoki
24-11-2010, 09:29 PM
Boggy

-Kao sto sam i mislio kod tebe sviraju kilogrami i novci.
-Naravno da capitive coupled amp u ovom slucaju nije ono sto si ti pravio kad si bio klinac,gde se radi o kondenzatoru koji je sprega izmedju pojacivaca i zvucnika sto je slazem se vrlo lose resenje.
Ovde se radi o principu da se filterski kondenzatori u napajanju pune i prazne sinhrono sa promenom izlaznog signala u tacki vezivanja zvucnika,kojom prilikom su isti vezani na komplementarne parove izlaznih tranzistora(ne racunajuci ulaznu i driver sekciju)ciji se kolektori nalaze na potencijalu mase.Ako i dalje nije jasno slobodno pitaj ili pronadji shemu
gde je ovaj princip detaljnije prikazan.

Tvoja izjava da frekventna karakteristika i dovoljna kolicina snage nije preduslov da sistem ima dobre karakteristike je vrlo interesantna jer navodi na razmisljanje da mozda treba teziti frekventno nelinearnim pojacivacima male snage koji ce nas zadiviti svojim perfektnim zvukom.

Ja spadam u one konzumente muzike koji zele da cuju iz svog sistema
ono sto je prilikom snimanja i produkcije zabelezeno na snimku,a ne da mi sistem dodaje i oduzima nekakve magije i carolije.Magija se nalazi u kvalitetnoj produkciji i ima je onoliko koliko su izvodjac i producent zeleli da je bude.Samo je treba verno reprodukovati.Zato mi je vrlo interesantan soj ljudi koji pokusavaju da sa prilicno nelinearnim pojacavacima retro konstrukcije (tipa A klasa cevka 300B isl..) i malom snagom tipa 2x8w itd ,proture pricu o nekakvom nazovi HI-FIDELITY-ju.Ako neko zeli sire objasnjenje neka slobodno pita da demistifikujemo pricu.

Na osnovu cega ti klasifikujes tako visoko SCNSPEAK revelator zvucnike koje zaist jesam poprilicno platio.
Da li si imao priliku da radis sa njima ili na osnovu tekstova koje si citao,ili na osnovu cene koja je vrlo visoka?

Takodje na osnovu cega toliko minorizujes BEHRINGER A500 a nisi ni upucen o cemu se tacno radi?Recicu ti samo da smo sa SCANSPEAK revelator driverima imali velike probleme da ih dovedemo na crtu(ravan frkventni odziv) dok je Behringer A500 nakon friziranja lepo radio kako na mom tako i na drugim sistemima mojih prijatelja(vrlo saren spektar raznoraznih renomiranih zvucnih kutija)

Sto se tice mog licnog iskustva razlika izmedju pocetka i kraja price (iste kutije,isti driveri i isti pojacavac sa pasivom skretnicom,i iste kutije isti driveri i ista pojacala u aktivnoj varijanti)jeste zaista spektakularna,i to je moj odgovor na temu AKTIVNO - PASIVNO i razlog zbog cega sopstveno iskustvo preporucujem svima.Sve ono sto sam ovde izjavio nije plod citanja belosvetskih casopisa i sajtova,ispredanja raznih prica i fama,mistifikovanja materije itd...vec je plod svestranog visemesecnog rada na sopstvenoj opremi u sopstvenom prostoru uz ogroman entuzijazam i znanje mojih prijatelja gde smo zajedno dosli do respektivnih rezultata koji se cuju.Ko hoce da se uveri ima poziv da dodje i cuje pa neka sam zakljucuje.

boggy
24-11-2010, 09:34 PM
.........

Sto se tice mog licnog iskustva razlika izmedju pocetka i kraja price (iste kutije,isti driveri i isti pojacavac sa pasivom skretnicom,i iste kutije isti driveri i ista pojacala u aktivnoj varijanti)jeste zaista spektakularna,i to je moj odgovor na temu AKTIVNO - PASIVNO i razlog zbog cega sopstveno iskustvo preporucujem svima.Sve ono sto sam ovde izjavio nije plod citanja belosvetskih casopisa i sajtova,ispredanja raznih prica i fama,mistifikovanja materije itd...vec je plod svestranog visemesecnog rada na sopstvenoj opremi u sopstvenom prostoru uz ogroman entuzijazam i znanje mojih prijatelja gde smo zajedno dosli do respektivnih rezultata koji se cuju.Ko hoce da se uveri ima poziv da dodje i cuje pa neka sam zakljucuje.

Neopisivo mi je drago da si zadovoljan svojim sistemom i zelim ti da ga u zdravlju slusas jos mnogo mnogo godina.

Ziv bio.

pozdrav

bogi

Zoki
24-11-2010, 11:25 PM
psionic

Sama skretnica odredjuje da li je sistm aktivan ili pasivan a ne kutije.

psionic
25-11-2010, 01:21 AM
psionic

Sama skretnica odredjuje da li je sistm aktivan ili pasivan a ne kutije.

http://en.wikipedia.org/wiki/Active_speaker

Oni tvrde drugacije...

DzoniPFC
25-11-2010, 01:29 AM
Auuu ko je procitao sve ove postove ni pakao mu nece tesko pasti :rotfl:

Arthur
25-11-2010, 01:41 AM
pokaj se džoni, i oprostiće ti se :da:

quake2
25-11-2010, 05:03 AM
Zato mi je vrlo interesantan soj ljudi koji pokusavaju da sa prilicno nelinearnim pojacavacima retro konstrukcije (tipa A klasa cevka 300B isl..) i malom snagom tipa 2x8w itd ,proture pricu o nekakvom nazovi HI-FIDELITY-ju.Ako neko zeli sire objasnjenje neka slobodno pita da demistifikujemo pricu.

Matori...veruj mi da vise ne citam sta ti tu sve piskaras ali ovo sam primetio...opet prozivka na moj racun....cccc....Posle svih tih tvojih pisanija duboko sam ubedjen da sam jedini sa tobom krenuo pricu na pravi nacin....tj...ja bih te po kratkom postupku jos odavno.Ova filozofija miroljubive koegzistencije koju ostali prema tebi sprovode i neguju je super i pohvalna ali....ti bre nemas granicu u svom bezobrazluku a usput si totalni amater,neznalica i bezveznjak.Ako te moderatori vec pustaju da im se penjes na glavu,veruj mi da meni neces.....

Arthur
25-11-2010, 05:59 AM
Matori...veruj mi da vise ne citam sta ti tu sve piskaras ali ovo sam primetio...opet prozivka na moj racun....cccc....Posle svih tih tvojih pisanija duboko sam ubedjen da sam jedini sa tobom krenuo pricu na pravi nacin....tj...ja bih te po kratkom postupku jos odavno.Ova filozofija miroljubive koegzistencije koju ostali prema tebi sprovode i neguju je super i pohvalna ali....ti bre nemas granicu u svom bezobrazluku a usput si totalni amater,neznalica i bezveznjak.Ako te moderatori vec pustaju da im se penjes na glavu,veruj mi da meni neces.....
jel'dA?

quake2
25-11-2010, 06:04 AM
Ne razumem pitanje?Tj,gde si se ti u toj prici pronasao?

Zoki
25-11-2010, 11:42 AM
psionic

Kao sto sam i izjavio sama skretnica oderdjuje dali je sistem aktivan ili pasivan,a da li je kutija aktivna(ugradjeno pojacalo) ili pasivna(nema pojacalo u sebi) je po meni jedno te isto sto se tice kvaliteta-razlike u reprodukcije zvuka.
Kada iz aktivne kutije izvadimo pojacalo ta kutija postaje pasivna ali je
to nevazno zato sto sistem ostaje isti (aktivan ili pasivan).Skretnica je ta koja prvi razliku,promenu kod reprodukcije zvuka.

Da u pravu si kada kazes da su aktivne kutije one kutije koje u sebi sadrze pojacivac.

Nije vazno da li je kutija aktivna ili pasivna nego skretnica.

Pozdrav
Zoki

Zoki
25-11-2010, 11:54 AM
Boggy

Hvala na lepim zeljama.

Zoki
25-11-2010, 12:27 PM
quake2

"Matori...veruj mi da vise ne citam sta ti tu sve piskaras ali ovo sam primetio...opet prozivka na moj racun....cccc....Posle svih tih tvojih pisanija duboko sam ubedjen da sam jedini sa tobom krenuo pricu na pravi nacin....tj...ja bih te po kratkom postupku jos odavno.Ova filozofija miroljubive koegzistencije koju ostali prema tebi sprovode i neguju je super i pohvalna ali....ti bre nemas granicu u svom bezobrazluku a usput si totalni amater,neznalica i bezveznjak.Ako te moderatori vec pustaju da im se penjes na glavu,veruj mi da meni neces..... "

Stvarno ne znam kako da odgovorim?
Ako mislis da nesto nije tacno od onoga sto sam ranije napisao slobodno
napisi.

diviner
25-11-2010, 09:40 PM
Da zakljucamo temu, posto koliko vidim ovdje nista pametno vise nema da se kaze!