Log in

View Full Version : konstrukcija za oblaganje studija... drvena ili ...

cobra
25-06-2005, 09:07 AM
pozdrav svima. nisam dugo bio na forumu, ali u medjuvremenu sam zapoceo izgradnju studija...i ... naisao na dilemu > posto imam namjeru da gluvu sobu i reziju oblozim sa mineralnom vunom 10 cm i rigipsom , majstor mi je predlozio da konstrukcija na koju ce kaciti vunu i rigips napravi od metala, jer je tako cvrsce, jednostavnije itd,itd... pregledao sam mnostvo sajtova sa slikama studija u izgradnji i nigdje ne vidjoh metalnu konstrukciju, vec iskljucivo drvenu. Ima li to svoj razlog...
Hvala unaprijed. Cobra

Illiron
25-06-2005, 09:19 AM
Mislim da ces biti sasvim ok sa metalnom.

P.s: Posalji neke slike i informacije sta si koristio koliko, kako i ko ti je radio i za koje pare... Ako nije tajna :)

OFF
25-06-2005, 09:45 AM
Mislim da uz rigips fabricki dolaze metalni profili pomocu kojih sa usrafljava. To nece biti metalni ramovi, vec samo ugaoni elementi, tako da moze da bude ok, a uvek mozes i da te metalne delove prekrijes min. vunom. Drvo bi bilo skupo, i materijal i obrada

cobra
25-06-2005, 09:47 AM
naravno da nema tajne...hm, dakle , studio je tek u izgradnji, u podrumu zgrade u izgradnji...velicina gluve sobe 3x3, a rezije otprilike isto 3x3m...debljina betona svud okolo je 25 cm, pa na te zidove idem sa 10 cm min. vune i onda rigips mislim 2 cm, i to nepravilnog oblika kao na jednom od nacrta pravougaonog nekog tam sudija.... Ova vuna i rigips, sa izradom ce me kostati oko 1100 eura..., zatim, dvoje duplih vrata, tapaciranih od aluminijuma, oblozenih plastikom, prozor izmedju rezije i gluve sobe, kao i dva vanjska manja prozora, sa ugradnjom oko 900 eura.. pod namjeravam da uradim od laminata, pa onda preko njega da postavim debeli tepison sa gumenom podlogom...to ce kostati oko 500 eura.. Ne racunam jos sobu za druzenje i kupatilo, hodnik, bice poseban ulaz, sve to u podrumu,ustvari visokom suterenu (1,2 m iznad zemlje)..ukupno 44 kvadrata..I sve bi to trebalo da bude gotovo do nove godine, ali moram na vrijeme misliti ... majstori su domaci, nijedan nije strucnjak za akustiku, ali za ove poslove odlicni... i strpljivi.
Hvala na misljenju.

Tiki the Boyler
29-06-2005, 03:02 PM
Drvo manje prenosi vibracije od metala. To je jasno. Medjutim u gradjevinskoj konstrukciji se drvo oslanja velikom povrsinom dok se metalna potkonstrukcija oslanja samo u kontaktnoj tacki, tako da... idi na standardnu potkonstrukciju koju dobijas uz rigips i ne beri brigu...

p.s. Bjezi od varijanti 3x3x3 kako god da znas!!!

Eon
29-06-2005, 03:10 PM
Zasto da se bezi od 3x3?

Max
29-06-2005, 04:05 PM
p.s. Bjezi od varijanti 3x3x3 kako god da znas!!!

Najbolji savet .... bezi od kocki i kvadrata jer ih nikada neces moci akusticki srediti ...... imas ovde na forumu super tekst gde su ti idealni odnosi duzine i sirine prostora .....

Pozdrav

Eon
29-06-2005, 05:01 PM
Moja je soba 3x3 ali je visine 2.55, znaci ne valja

Illiron
29-06-2005, 05:46 PM
Pa da, postoje idealne dimenzije, a kocke, kvadrati i pravilni pravougaonici su nesto ubedljivo najgore, mozda je jedino gore da bude oblika lopte...

STUDIOTON
29-06-2005, 06:40 PM
Evo kako trenutno kod mene to izgleda

http://www.studioton.co.yu/slike/studio1.jpg

http://www.studioton.co.yu/slike/studio4.jpg

http://www.studioton.co.yu/slike/studio2.jpg

Rezija ... soba 5x4 .. u drvenu konstrukciju .. 2cm stirupor + 2cm sundjer S30 pola trska pola lamperija ...

Gluva soba .. 5cm stirupor + 5cm sundjer S35 sve je od lamperije .. preko lamperije piramida sundjeri 2+3

:wink:

OFF
29-06-2005, 11:14 PM
E, pa nisu ti bas monitori dobro postavljeni, ovi visokotonci na Trutovima ti bas biju nebu pod oblake, a Alesisi su ti malo preblizu zadnjeg zida

Oggy
29-06-2005, 11:32 PM
Istina.
Nije cak dobro ni da ti monitori stoje jedni na drugima, jer time stvaras zajednicku rezonatorsku kutiju (ovo iz licnog iskustva) i privid "velikog" zvuka.
Moj savet ti je da alesise uspravis, ns 10 ostavis vodoravno u istoj ravni sa alesisima i to sve malo odmaknes od zida i ostavis u malo uzoj postavci nego sto ces da postavis truth. njemu su reflexi napred, pa moze i blize zidu za onoliko koliko ce biti sire postavljen da u odnosu na tebe kao trecu taku zaklapa jednakostranicni trougao. Malo je zajebano adekvatno pozicionirati tri para nearfield monitora jer njih ne smes mnogo da siris, a opet, ako ih previse skupis (u odnosu na tvoju poziciju), stavis blizu ili jedne na druge, imas problem.
Ja bih prvo sve odmakao od zida jer znam da imas dovoljno mesta nazad (samo nemoj onu pricu o stolu od punog hrasta :) )
Pozdrav!

OFF
29-06-2005, 11:48 PM
A, iskreno, ne znam ni sto ce ti Trutovi.

Oggy
30-06-2005, 12:17 AM
K'o da slusam sebe :):):)

Pa i ja imam Hi- fi monitore za kontrolu :):):)
Sorry Ivane, znas da je jace od mene :)
Kad ces da mi posaljes Sanremo (prelazim u dosadjivanje do konacne pobede)?

STUDIOTON
30-06-2005, 10:02 AM
Da udaljicu sto .. nekako ... rekao sam oggy-ju kakve probleme imam zbog toga ..

Spremam ti na putujuci hard i saljem post expressom .. i jos neka iznenadjenja

STUDIOTON
30-06-2005, 10:03 AM
A, iskreno, ne znam ni sto ce ti Trutovi.

Cuj me , pa neces verovati da skoro sve slusam na njima .. :)

Eon
30-06-2005, 10:26 AM
Zar ih nisi prodao ?

Oggy
30-06-2005, 10:48 AM
JUHUHUHUUUUUUU!!!!
Stavi sve na taj hard!!! :):):)

Ej, bez zezanja, zato i imas problem sa basom jer si mnogo blizu zidu. Moras to da resis jednom munjevitom radnom akcijom :)
Da me "dusmani" nisu zatrpali poslom, rado bih dosao u goste i licno ti to premestio da ne kukas na "puno drvo" :):):)
Pozdrav!

STUDIOTON
30-06-2005, 11:00 AM
JUHUHUHUUUUUUU!!!!
Stavi sve na taj hard!!! :):):)

Ej, bez zezanja, zato i imas problem sa basom jer si mnogo blizu zidu. Moras to da resis jednom munjevitom radnom akcijom :)
Da me "dusmani" nisu zatrpali poslom, rado bih dosao u goste i licno ti to premestio da ne kukas na "puno drvo" :):):)
Pozdrav!

yeah . samo bi neko kao ti dizao 500 kg zarad dobrog zvuka :)

P.S. Nervira me sto mi ne stize obavestenje na mail o odgovoru na temu

cobra
01-07-2005, 03:50 PM
pa, vidim da vas je zainteresovala tema... hvala vam svima. Nekoliko manjih komentara. Dimenzije nisu pravilne 3x3x3, prave dimenzije su > gluva soba je 3,25x3,4o m, a rezije 2,85x3,40 m... Visina plafona je 2,40 m...rigipsom i konstrukcijom cu ih napraviti tako ne budu pravilnog oblika...na zalost, znam da je rezija pomalena, al tehnicki ne mogu nikako drugacije da to postavim. i naravno, kad uradim izolaciju dimenzije ce biti smanjene. Nasao sam i u Bijeljini strucnjaka za akustiku pa cu ga konsultovati.
Ivane, studio ti lijepo izgleda, ali sam na ovom forumu negdje procitao da se STIROPOR NE STAVLJA , osim ako nemas potrebu za toplotnom izolacijom...
Sto se trutova tice, ja sam vrlo zadovoljan...znam da ima i bolje, i skuplje, al boze moj...polako!
Usput, koje druge monitore preporucujete za ovako manju reziju, i posto su
pozdrav svima.

STUDIOTON
01-07-2005, 07:26 PM
pa, vidim da vas je zainteresovala tema... hvala vam svima. Nekoliko manjih komentara. Dimenzije nisu pravilne 3x3x3, prave dimenzije su > gluva soba je 3,25x3,4o m, a rezije 2,85x3,40 m... Visina plafona je 2,40 m...rigipsom i konstrukcijom cu ih napraviti tako ne budu pravilnog oblika...na zalost, znam da je rezija pomalena, al tehnicki ne mogu nikako drugacije da to postavim. i naravno, kad uradim izolaciju dimenzije ce biti smanjene. Nasao sam i u Bijeljini strucnjaka za akustiku pa cu ga konsultovati.
Ivane, studio ti lijepo izgleda, ali sam na ovom forumu negdje procitao da se STIROPOR NE STAVLJA , osim ako nemas potrebu za toplotnom izolacijom...
Sto se trutova tice, ja sam vrlo zadovoljan...znam da ima i bolje, i skuplje, al boze moj...polako!
Usput, koje druge monitore preporucujete za ovako manju reziju, i posto su
pozdrav svima.

Ye , stirupor je toplotna a ne zvucna izolacija .. u mom slucaju ima efekta i na toplotu i na zvuk .. zatvori se u konstrukciju od stirupora videces da utice i na zvuk naravno ne kao sundjer ali ... sundjer je preskup .. ja sam kupio oko 45 kvadrata sundjera pa ti vidi ..

Oggy
01-07-2005, 07:53 PM
Stiropor je dobar u kombinaciji sa sundjerom iz prostog razloga sto je oprecne strukture, pa nadopunjuje poroznost sundjera. U izolaciji ti vazi princip raznovrsnosti jer svaki materijal ima razlicit koeficijent apsorbcije i razlicit opseg delovanja, pa je zato dobro nadopuniti jedan materijal, drugim. Najlinearniji koeficijent apsorbcije ima drvo i ono je takodje bitno kao jedan sloj zvucne izolacije ili akustickog tretmana.
Uzmi neke 6,5" monitore kako ti materijalne prilike dopustaju, vece ti ne treba

Illiron
02-07-2005, 10:01 AM
Pa da ali tako samo zaustavljas visoke, ni jedan ni drugi nemaju karakteristike koje bi zaustavile bilo sta nize...

cobra
02-07-2005, 06:14 PM
Pa da ali tako samo zaustavljas visoke, ni jedan ni drugi nemaju karakteristike koje bi zaustavile bilo sta nize...
Znaci, stiropor i spuzva zaustavljaju visoke.... da li to znaci da mineralna vuna 10 cm i rigips 2 cm zaustavljaju i duboke _ Ili mozda nisam dobro razumio. Naravno ,preko rigipsa u nepravilnom obliku postavicu ponegdje i neke piramidalne spuzve , radi apsorbcije,... i bas trapove po coskovima, ali to nema veze sa zvucnom izolacijom, tj. da ne smetam komsijama....(ima , ali ne toliko)...

Illiron
02-07-2005, 11:19 PM
Pa za izolaciju je najbitnija masa i da prostor ne propusta vazduh. Znaci sloj vune(sto gusce)+rigips i trebalo bi da bude sve u redu, koliko kapiram ti jos imas i betonske zidove ? To je onda najbolje resenje, jer ti ne treba nesto debeli sloj preko toga, to sto ces staviti (vuna i rigips) jeste da upije zvuk, da se ne bi reflektovao jer sa gustinom povrsine raste i njena reflektivnost(maksimalno uprosceno). Bass trapovi ce ti u svakom slucaju biti korisni, jer oni ravnaju frekventni opseg, i nece ti postati previse mrtva prostorija posto je u pitanju gust materijal pa nece mnogo delovati na visoke i srednje. Za visoke su najbolji oni sundjeri sto se prodaju kao akusticna pena i dolaze u nepravilnim oblicima pa mogu da posluze i kao mini difuzori ali oni i nemaju previse svrhe u malim prostorijama. Male prostorije imaju problem sa niskim frekvencijama(ispod 300hz) jer talas nema vremena da se razvije pa dolazi ili do njegovog ponistavanja ili pojacavanja. Tako nastaju dipovi ili pikovi na opsegu. Bass trapovi prosiruju prostoriju pa je celokupan zvuk cvrsci i cistiji.

Kasno je ako te jos ponesto zanima napisacu sutra.

cobra
03-07-2005, 10:13 AM
Visoko hvala Illirionu (i drugim) na objasnjenjima...
Znam da nije bas tema za ovu stranicu foruma, ali posredno jeste...
Hmmm, dakle, u pitanju su monitori za ovako malu reziju 2,85x3,4 m..
Imam Beringerove Truthove, i znam da malo muljaju bass... Preslusao sam neke moje mixove na nekim monitorima koji su mnogo skupi i kvalitetni (zaboravih im ime), i bilo je viska visokih (ne toliko, ali uvijek moze bolje).. Pazite, na truthovima, za moje uvo , bilo je skroz OK... ali, iako ih volim (truthove), kao i Ivan jer i on skoro sve slusa na njima, kazu svi da su pomalo lazni...
Oggy rece 6 50, ali koji?
pozdrav svima iz kisne Bijeljine....

cobra
04-07-2005, 05:27 PM
koji monitori za ovako malu reziju 2,85x3,40 m....?
Oggy rece 6,50. ali koji ?
Znam da nije tema ali hvala svima, uradimo to najbolje sto znamo...

Illiron
04-07-2005, 06:48 PM
Pa bilo je dosta tema o tome.

Ako se tebi svidjaju truthovi, ostani na njima dok ne skupis vise para a posle pazari neke iz malo vise klase.

A ako ti se bas uzima 6 ipo onda razmisli o alesisu m1 mk2 active i o wharfedaleu dp 8.2 a, ovog prvog hvale na rumskom a ovog drugog na homerecordingu ... ti ih poslusaj ako mozes pa sam odluci.

cobra
04-07-2005, 08:19 PM
OK........... hvala svima,

Tiki the Boyler
23-08-2005, 03:46 PM
Gdje u Bijeljini nadje strucnjaka za akustiku?! :confused:

Za te "duboke" kako ti kazes bi ti trebao betonski zid debljine 3m! Eonova soba dodje taman za to - a onda miksas u dnevnom boravku! :rotfl:
U prevodu, ne mozete puno uciniti samim materijalima, vec odgovarajucim akustickim konstrukcijama tipa bass trapova, difuzora, polyfuzora i ostalih andrmolja!

drums
08-10-2005, 07:46 PM
Ja sam isto poceo da radim studio u podrumu zgrade.Rezija je 4x3,90 a gluva soba 3,64x3,64 i visina plafona 210 cm.Plafon je uradjen sa pregradama dubokim oko 25 cm,i moracu da ih punim prije nego sto stavim rigips pa mi recite sta bi bilo najbolje da se stavi u taj prostor.
Inace zgrada je stara gradnja mnogo dobra,i zidovi su debeli 50cm od kamena i betona,ja sam na to u gluvu sobu dodao stiropor od 2 cm i suplju opeku,a u reziju cu da stavljam stiropor i rigips.Znam da ovo nije neko resenje,ali tako je stanje sa finansijama.
Da li kasnije sa ovim azmafonom mogu nesto da sredim.Nisam za ovo strucnjak neki,pa mi je svaka pomoc dobrodosla.Hvala! :)