PDA

View Full Version : Opste teze na temu produkcije..

Arthur
20-06-2005, 04:26 AM
evo ima vec par dana kako ubacih album od MAroon 5 (Song about jane)u komp, i ne mogu se nacuditi. Nemam ja neke posebne simpatije za njih, previse su mi pitki, mada mi par njihovih pesama bas lezi, a i podrzavam takve antiteze onom sto se sad smatra mainstreamom. Ipak, najvise sam impresioniran produkcijom samog albuma, i to impresioniram do imbecilnosti, po ceo dan sedim, slusam, i blenem u RMEov analajzer i ne verujem onom sto vidim/cujem. Te su pesme i u najlaganijem maniru toliko debelo iskomprimovane da im je razlika izmedju PPM/VU-a ne prelazi 5db, kad snimak bije nulu. Ja sam to vidjao na Rammstainu i slicnim stvarima, ali da ova easy muzika, koja toliko pliva i seta, bude toliko iskomprimovana, a da se to ne cuje kao nesto sto smeta, to mi ne ide u mozak... kako se to uopste radi? Da li je fora u tome da jos pre masteringa sve grupe instrumenata budu maximalno iskomprimovane, ili se mixa kroz kompresor/limiter na master-outu, pa se onda drugacije sve postavlja. Ja sam pokusao da to radim na mixevima nekih mojih starijih snimaka, cisto probe radi, ubacim timeworksov mastering kompresor na master bus, i stezem, pa slusam sta se desava, i onda intervenisem. Nije losa fora, al nisam siguran da uopste razmisljam u dobrom pravcu.. Kada smo ranije u studiju experimentisali malo sa masteringom nasih mixeva, i to sa kompresorima i multiband kompresorima sa M5000, uglavnom bi veoma brzo doslo do nekih nus-efekata - pumpanja, gusenja i sl, iako su nam ti mixevi zvucali savrseno dobro tokom rada. Stvarno ne znam kako bi neko od tog mixa u masteringu i cime doveo do tog stepena kompresije koji vidim na zapadnoj produkciji, a ne cujem kao pojavu, ili barem ne znam da cujem ...
sta vi mislite/znate o svemu ovome sto ovde nabacah?

Oggy
20-06-2005, 04:35 AM
Ja sam cele jeseni i zime samo to slusao!
Fantastican album!
Mada, kad se malo vise zadubis, cuje se da pumpa, ali majstorski.
Engleska skola...

Color
20-06-2005, 11:10 AM
Neznam, to je izgleda neiscrpna tema.. Nemam toliko iskustva ali nekako mi se cini razumnim odgovorom da oni jednostavno rade na kvalitetnijim spravama, kompresorima, limiterima, koji kad kidaju, neunistavaju toliko snimak a samim tim mogu da ga pumpaju mnogo vise..

Oggy
20-06-2005, 08:45 PM
Znanje ljudi, znanje...

OFF
20-06-2005, 08:58 PM
Mislim da je tu osim znanja neothodan VRHUNSKI audio lanac, bez ijedne 'sumnjive' karike. Svaki dB headruma je tu debelo placen. Mislim da se kod nas ne treba zanositi takvim stvarima, ali ih treba upijati i njima teziti. Evo ja upravo slusam novi Audioslave...... :mase:

Oggy
20-06-2005, 09:14 PM
Mislis da to onaj ko je radio, ne bi mogao da uradi u nekom nasem studiju?
Ja se ne bih kladio i pre bih birao (da mogu) znanje te osobe, nego studio u kome je radjeno (Abbey).

Arthur
21-06-2005, 03:57 AM
evo sad slusam Dynamite od Jammira, i to je vec maalko drugacije, uglavnom je malo opustenija kompresija, ali mi se cini i da je vise osecam... glas mi je uglavnom prenisko, ugusen, dok su bassevi bas masni, i cini mi se da osecam kako oni diktiraju kompresiju... bas nekako zapinju u grlu... mada na TVu zvuci odlicno... ma cuje se svasta (u svakom smislu), cak na ovoj prvoj hit numeri "feels like it should" cujem kratak attack na glasu...

e sad, sto se tice nas i nasih, ne znam.... jednom sam to musteriji definisao ovako - slicnosti i razlike izmedju nase i strane produkcije, je ekvivalentno razlici izmedju religija - i mi i oni imamo hramove (studije), samo je razlika ko izmedju crkve i dzamije; i oni se mole kao i mi, imaju tradiciju i sve u tom stilu... pojavno, razlikujemo se doosta... I ovako, odokativno, slozio bih se delimicno sa obe teze - ZNAM da su neki odlicni albumi radjeni daleko od abbey roada, ali isto tako znam da se vrh vrhova tesko postize sa "slabim karikama"... a dal bi neko njihov mogao ovde, e to cemo vec videti/cuti kad MArk Nielsen zavrsi svoje u Pinku, koji je ipak, ovdasnji studio, koliko god se neki polomise da tako ne bude, i mislim da je on sam po sebi, zbog nacina na koji je napravljen, jedna mala slaba karika, al o tom necu vise, da ne bih ovde provociro

Oggy
21-06-2005, 04:07 AM
Meni je opet slabija karika Misa Reljic...
E, sad, da ne gresim dusu, jer ne znam tacno ko sve svira, ali pravu sliku bi ipak imao sa nekim provereno dobrim bendom u ovdasnjem studiju i sa dobrim, stranim producentom.
Opet, ne bih da brljam previse, da ne ureknem, ali postoje i situacije kada nas covek u nasem studiju, sa nasim producentom, napravi album koji je validan u UK i dobija izdanje u rame uz rame sa albumima produciranim tamo... :wink:

Arthur
21-06-2005, 04:20 AM
npr ko? Ne kazem da nema, vec me zanima na koga mislis?

a sto se MR tice, to da, mada mi se cini da je ekipa ipak reprezentativna, uglavnom ista jazz-tezgaroska ekipa od ranije

Oggy
21-06-2005, 04:30 AM
:oops: Paa...ovaj... :oops: khm... :oops:

Juce zavrsen, u Cetvrtak putuje za London, ako sve bude u redu, treba do jeseni da bude izdat... 8)

lesha
21-06-2005, 09:53 AM
novi London mix :lol:

Arthur
21-06-2005, 11:07 AM
pobrisite kopije ovih poruka ne znam kako

Arthur
21-06-2005, 11:08 AM
:oops: Paa...ovaj... :oops: khm... :oops:

Juce zavrsen, u Cetvrtak putuje za London, ako sve bude u redu, treba do jeseni da bude izdat... 8)

vidi vidi :) daj detalje, daj malo intrige :lol: ko, sta, koji zanr, koji label?

Color
21-06-2005, 03:03 PM
Da sumiramo: Znanje + vrhunska oprema = vrhunski mix! ;)

Mislim da sa znanjem i nevrhunskom opremom tesko mozes uraditi vrh mix. Da moze, svi bi ulagali u znanje i u osrednju opremu...

OFF
21-06-2005, 05:29 PM
Ja cvrsto verujem da bi taj baja iz Abbey-a uradio bolji snimak u mom studiju, nego ja u Abbey-u, ali, ipak postoji razlog zasto tamo nisu ustedeli koji milioncic i radili sve u Nuendu ko ljudi :) . I jos nesto sto stalno zaboravljamo - PROSTOR. To je uvek kostalo i kostace i nece moci da se nadomesti nekim pa i najskupljim spravama po kuci(ako pricamo o vrhunskim reziltatima)

Arthur
22-06-2005, 12:54 AM
to da... ja sam licno sokiran razlikom bubnja koji smo sad snimali u studiu 6 spram 4 odlicna albuma koja smo dosad radili, u.. jednom manjem studiju :) sve lepse izlazi, sve je cistije, fali gomila stetnih frekvencija koje sam dosad pripisivao ili mikrofonu ili samom bubnju...stvarno drasticna razlika... jos kad se pusti par u87ica koje smo montirali na 5m od bubnja, pa kompresor,...sizenje... dobos od krvi :)
nego mene ipak interesuje ovo sa kompresijom... ja sta god radio na master outu uvek mi pobegne nekoliko pikova cisto da overe, mislim, kad jurim nabijenost... ne znam kako bi to resio. stvarno dobijem korektno sabijen snimak, sa ppm/razlikom od 7-5db, ali nece da bije nulu, ili overava ili jase nize...

kVu
22-06-2005, 04:01 AM
Mislim da sa znanjem i nevrhunskom opremom tesko mozes uraditi vrh mix. Da moze, svi bi ulagali u znanje i u osrednju opremu...

ne mozes ako gledas na to da ides u korak sa tehnologijom...

s druge strane.. uglavnom 90% novih izdanja licno mi nije prijatno za slusanje bas zato sto su "sabijeni" do zla boga... dise to i sve je to super, ali ipak moje uho, srce i mozak zeli malo vise dinamike i malo manje lupanja "po mozgu" napucanim kick-om i bassom...

s trece strane.. sa koje i ja posmatram svoj polozaj (slaba oprema, znanje u nadogradnji)... moze se postici zvuk od pre 10-ak godina sa software-om, ok micovima, preampovima i ok prostorijama.. pod ovim podrazumevam da nije dno dna :) mix i master se uvek moze "update-ovati", naknadno sredjivati i na kraju napraviti da zvuci kako treba...

a ovaj post sam napisao jer ne volim razmisljanje u pravcu - nema se vrh oprema te mix ne moze da mi zvuci vrhunski... po meni, moze i te kako! jos uvek nisam cuo da neko ne slusa beatles-e zbog toga sto im mnogo susti ;)))))))

ton_majstor
28-06-2005, 07:33 AM
Mastering? Jako skup kompresor, po mogu?stvu, multiband. Nijedan "krompir" mi dosada nije zavr?io posao. Sada je SONY Oxford Dynamics u "classic" modu, SW koji mi najvi?e odgovara.

Napumpani zvuk? Par dB-a headrooma? Uaaaaa! Ba? me briga ?to sam "ti?i" od konkurencije... Ako re?im loudness, i dalje mi ostaje transparentan mix, planovi o?uvani! TO je presudno, a ne par dB-a VOLUMENA!

Pozdrav svima!

OFF
28-06-2005, 09:37 AM
to da... ja sam licno sokiran razlikom bubnja koji smo sad snimali u studiu 6 spram 4 odlicna albuma koja smo dosad radili, u.. ...

a studio 6 je jos i poprilicno 'gluv', ali verujem za razliku :)

fipke
28-06-2005, 12:32 PM
Napumpani zvuk? Par dB-a headrooma? Uaaaaa! Ba? me briga ?to sam "ti?i" od konkurencije... Ako re?im loudness, i dalje mi ostaje transparentan mix, planovi o?uvani! TO je presudno, a ne par dB-a VOLUMENA!

to se ceni! 8) logika koju sam i ja naucio da upraznjavam.

Arthur
28-06-2005, 04:28 PM
nisam siguran bas,
ne cujem problem sa transparentnoscu na pomenutim snimcima (Maroon 5, Jamiroquai Dynamite)... ja bi bas hteo i jedno i drugo, obzirom da radimo u 2005toj a ne 95oj.. evo sad bas slusam (i gledam) neki Alice in Chains, malo matoriji, i oni su dosta opusteniji, al kako se na listi stizu novi albumi, sve je manje head-a...

SandRob
28-06-2005, 04:37 PM
stranci rade posebno za radio, za plocu, za klub...

ton_majstor
28-06-2005, 04:45 PM
Kada smo radili PRETPOSLEDNJEG Zdravka ?oli?a, mastering je bio POSEBNO ra?en za kasetu, a posebno za CD...

Nisam se pritom ne?to usrao od sre?e, ali... eto, da se ka?e da je i to neko OVDE radio... naravno, ne JA sam...

8)

Arthur
28-06-2005, 05:03 PM
stranci rade posebno za radio, za plocu, za klub...

vidis, ja sam cuo upravo obrnuto
da su to batalili i da sad rade jedno te isto... pustis neku stranu klupsku stvar sa original CD-a, dobijes isto kao i sa ploce od DJ-a, i obrnuto...

sada oni jednostavno podrazumevaju da je svuda isto, i da je sve kvalitet, a ne da su radio stanice mono sa nekalibrisanim predajnicima preko kojih furaju Mp3ke

pa i spotovi se kod nas pustaju kompresovani pobogu

SandRob
28-06-2005, 06:00 PM
jebenti, ja radin na radiju i dobivan konpilacije bas za radio. na nikima pismama i pise radio remix, oli radio edition ili sl. sigurno da nije pravilo, ali ja cesto vidin da se ganjaju decibeli a pisma sa vise decibeli ne mora zvucat i jace jerbo uho nije jednako osjetljivo na svakoj frekfenciji. osin toga, cesto se dogadja da pisme sa nabijenin rms-om na radiju i na tv zvuce tise (zbog tamo njihovih kompresora) od neke koja je 'otvorenija' a manjeg rms-a.
dosta je poslusat one vive i mtv-ove! ako stvar pocinje sa samim vokalom (i minimalnom muzickom pratnjom), zvuci kobog sve dok ne uletu bas, bubanj i ostalo. tad glas potone i kompletna mikrodinamika se raspadne. :/

a da ne govorin sto se dogadja kad nas program gledas na mono televiziji. ja stvarno neznan kako oni to spoje, ali je cinjenica da se u tima uvjetima cuje samo jedan od kanala, pa ako slusate neku stariju produkciju od beatles, mamas and papas i sl. dogodi se da se cuju samo instrumenti bez glasova, ili obratno ovisno o tomu kako je smiksano.

bdv: ton majstore, kad ce te remixirat coliceve stare ploce. ima jaaako losih produkcija a steta. :?

Oggy
28-06-2005, 07:43 PM
Sandro je u pravu, definitivno.
Posebno se rade mixevi za TV i radio iz dva razloga ( za radio jedan). Zajednicki je da predajnici ne trpe tako jak signal koji izlazi sa "napucanog" CD mastera i jako se lose ponasaju u emitovanju, a dodatni razlog za TV je i mono sistem, te se za TV mixa mnogo manji RMS u mono izvedbi, jer ako docekas da ti ga oni konvertuju, najebo si. Evo ja danas bas dobio spot za jednu pesmu sto sam radio i totalno su ljudi unistili zvuk (uprkos tome sto sam smixao mono i posebno i sve to...). Zvuci kao mp3 od ne 128, ne 64, nego 6,4!!!
Popizdeo sam!

Color
28-06-2005, 11:44 PM
Slazem se za ove mixeve. Nerade svi ali ako hoces da ti stvar dobro zvuci na radiu , na tv-u, cd-u itd... treba prilagoditi.

Samo za TV kad radis master na analognu betu, moras da ga sabijes na max -9dB. Mozda se to i Oggyju desilo.

Oggy
29-06-2005, 12:04 AM
Samo za TV kad radis master na analognu betu, moras da ga sabijes na max -9dB.

Ne kapiram ovo? Milsis na -9 od 0 ili na -9 RMS?

Ogiju se desilo to da je kao i uglavnom naleteo na totalne bolide. Mix je posebno radjen u mono izvedbi i masterovan je na -17 RMS, dakle potpuno opusteno, 1 db glasnije od samog mixa iz SX-a.

Lepo sam rekao da samo importuju wav, ali su oni radili neku kompresiju i sada su visoki totalno izmodulisani. Nisam imao vremena da se time detaljno pozabavim i utvrdim sta su uradili, ali cu sigurno.
Da ne pominjem da jos uvek nije na beti nego na dvd-u.
Katastrofa!
Jos je Mobtel sponzor, tek sto ce oni da odlepe...

Color
29-06-2005, 12:17 AM
.... osin toga, cesto se dogadja da pisme sa nabijenin rms-om na radiju i na tv zvuce tise (zbog tamo njihovih kompresora) od neke koja je 'otvorenija' a manjeg rms-a.
dosta je poslusat one vive i mtv-ove! ako stvar pocinje sa samim vokalom (i minimalnom muzickom pratnjom), zvuci kobog sve dok ne uletu bas, bubanj i ostalo. tad glas potone i kompletna mikrodinamika se raspadne. :/

To skroz ima logiku sto pises. Kad radim mix reklame, bolje na TV-u zvuce ove "neagresivnije" u kombinaciji sa zenskim VO. Vise mogu da se pumpaju a ostaju relativno prijatne za uvo. Sve reklame u kojima ima puno zvukova perkusnog karaktera, bubnjeva, basa, muski VO..bukvalno ih pojede limiter.

Color
29-06-2005, 12:51 AM
-9dB od 0.

Oggy
29-06-2005, 12:54 AM
E sad mi nije jasno, to nije apsolutna vrednost jacine zvuka...
Na koji nivo treba da se masteruje, pa da se utisava za -9?
Nije mi jasno ni zasto?
Ajde, ako te ne mrzi, molim te, obrazlozi ovo, posto je stvar vrlo bitna.

Arthur
29-06-2005, 02:35 AM
sto ce znaciti da je to maximalna vrednost? da ne sme da predje -9?

par stvari stvari mi i dalje skripi - prvo, radio sam na radio stanici, gde je sve bilo lepo kalibrisano, nova oprema (donacija US state departmenta), i sve je sljakalo lepo, pustali smo muziku iz winampa, sa cd plejera (Taskami) i nikad mi se nije desilo da nesto overava modulaciju, tojest da ide problematicno u program (a da nije bio ljudski faktor).. cak smo dosta monitorisali u reziji slusajuci upravo jedan receiver na kom je bila nasa frekvecnija, prakticno, slusali smo etar (al su se neki bili isprepadali kad sam im promenio stanicu :) )
Drugo, to sto po diskovima pise "radio edit" ili "radio mix", to je najcesce upravo ono sto pise, ali ne u smislu produkcije ili mastera, vec editovane verzije (skracene, produzene ili sta god da su teli) iste pesme. Evo par primera - postoji radio edit Rammstainove pesme "heirate mich" koji se zapravo nasao na soundtracku za Lost Highway, ima izbacen jedan tehno/bass deo koji se nasao na albumu; radio edit "cassius - sounds of violence" traje 3:36 minuta, dok original traje preko 6minuta.. i upravo je gledam na analajzeru, itekako je napucana i radio verzija...
A sve ovo sam prvo cuo od drugara (Sasha Jankovic koji je zapravo radio muziku u UK, gde su nekad radili odvojeno, a sad batalili..

anyway, jos nisam naisao na moderniji zapadni snimak kome je moj RMEtov analajzer pokazao razliku izmedju ppm/vu vecu od 10db... ima toga na lajv snimcima (iako su sistem of a down napucaniji na lajvu nego albumski snimak), i za moje standarde to je dosta, posto po domacim snimcima retko nalazim razliku manju od 13db... e sad, ne znam koje je univerzalno merilo loudnessa, meni ponekad pomogne i analiza wavelaba, koja mi je , recimo , za 1000puta pomenuti Maroon 5 (necu vise, kunem se), davala "average value : -9db, dok je RME analajzer konstantno merio razliku od oko 5db, plus minus 2-3db strofa/refren...ne znam da li je to mnogo, ali meni znacajnu razliku cini kako u prisutnosti cele numere, tako i u masivnosti (kako bi jedan bend koji sam radio reko - "sve je dobilo muda", a ortak im je samo popalio par opcija u Izotope Ozonu), i prosto se nisam mogao navici na ono sto mi oci vide kad gledam analizu, posto zvuci dosta prirodno, sa sve ocuvanim planovima, pa cak i nekom subjektivnom dinamikom (primer - Rammstein - Ohne dich = na mirnom i tihom uvodu gde idu samo stringovi i glas, ppm ipak bije nulu, isto kao i kad sve prshti na refrenima sa rifovima)

e sad, naravno da verujem i coloru i ostalima koji rade preko, nego samo prenosim svoja zapazanja, i par prenesenih...

Ps: znam da se db pise dB, nego me mrzi da ispravljam :D
PS2: obozavam Rammsteina :twisted:
Ps3: ali isto tako i AIR,Zero 7 i Massive Attack 8)
:da:

SandRob
29-06-2005, 07:15 AM
-9dB od 0.

rms ili?

ton_majstor
29-06-2005, 09:06 AM
bdv: ton majstore, kad ce te remixirat coliceve stare ploce. ima jaaako losih produkcija a steta. Confused

Heh, nisam ja za ?olu odavno nadle?an. A, misli? li da ?e neko od njih to, ovako raspomamljeni od para, i da uradi? Ne?e, veruj mi. Treba?e im JAKO veliki razlog (?itaj: pare).
Zdravko jeste bio jako zahvalan kao saradnik i mu?terija, ali mislim da tra?i? nemogu?e, razmisli samo o Copyrigt-u!

Mislim da -12dB RMS-a, tj. loudness levela, ?esto bude sasvim dosta. Preko toga zaista zvu?i grozno, osim ako mastering nije pla?en svinjski!

Pozdrav!

SandRob
29-06-2005, 09:14 AM
PS2: obozavam Rammsteina :twisted:
Ps3: ali isto tako i AIR,Zero 7 i Massive Attack 8)
:da: i maroon 5 :andeo:

Max
29-06-2005, 12:11 PM
Prebacite ovo u sobu za produkciju i posprodukciju ..... zasto je ova tema uopste poceta ovde ???

Pozdrav

Eon
29-06-2005, 12:53 PM
RMS zavisi od zanra, produkcije i medija na kome ce se pustati. Ja sam za NEmce radio RMS -11 a u Englesku sam slao -9 i manje.

Kada sam radio mix za radio stanicu isao sam sa jacim RMS-om a za normalnu upotrebu zvuka na cd-u i slicno sam radio manji RMS.

Meni licno lezi RMS oko -12 jer se mix oslobadja gusenja i dobija se sloboda dok po modernim produkcijama, iako nije vek slucaj, RMS zna da bude i na -5.

Poznati producenti kao Paul Van Dyk prave odlicne kompromise ne pojacavajuci RMS ali dobijajuci sustinu zvuka u mixu. Mislim da se ovo radi dobrim kompresorima tokom samog mixanja?

ProkDu
29-06-2005, 02:17 PM
Eone, kako sam delimicno upoznat sa radom g. PVD-a na sta si konkretno mislio !?!?!? npr.
Po meni je covek genije i po mix-u, i po aranzmanima koje radi za njegove stvari. 8)

Eon
29-06-2005, 02:30 PM
Poslusaj par njegovih najkomercijalnih stvari(jer ih je najlakse naci) i videces da nije isao sa RMS-om previse, tj. nije cepao mix tako sto je na ustrb limitinga smanjivao dinamiku i dobijao upotrebljiviji zvuk.

Ne, to nije radio, umesto toga je mixu davao zivota i dobijao ogromne rezultate na dinamici upotrebljivog zvuka, bez peakova (RMS).

Mene u svemu tome zanima, da li je covek u mixu koristio odlicne kompresore ili je masteringom otpustio mix i oslobodio ga od nepotrebne prigusenosti?

Color
29-06-2005, 02:50 PM
Na koji nivo treba da se masteruje, pa da se utisava za -9?
Nije mi jasno ni zasto?

Radi se o -9dB peak level!

Nemoj razmisljati na koji nivo treba da se masteruje pa da se utisava na -9dB. Razmisljaj kao da ti je tih -9dB plafon! Bolje ce ti mix zvucati.

Kao kad radis digital ili za radio pa palfon racunas 0dB. Mislim, mozes ti i napraviti master do 0dB pa na limiteru namestiti Out na -9dB a Treshold od -10dB pa navise, u extremnim slucajevima i do -30dB, zavisi od zanra. Limiter sa tim vrednostima svakako moras da okacis, ali pri takvoj brutalnoj kompresiji se odnosi totalno sj..u a nekad ti neki zvukovi ili instrumenti nepotrebno jedu dB. Znaci u tom slucaju je mnogo bolje mix raditi ravno sa okacenim limiterom gde plafon namestis -9dB i trudis se da izvuces sto veci RMS ili subjektivan osecaj glasnoce a ujedno i donekle dobar zvuk. Televizori podnesu mnogo vise izoblicenja i treba se racionalno i realno postaviti ka tome!
Kad radis mix za TV, obavezno slusaj zvuk i masteruj preko zvucnika na TV-u! Slobodno napravi mali experiment. Pusti mix preko TV-a, okaci limiter max -9dB i Treshold spustaj dok nepocnu neprijatna izoblicenja. Kad mislis da je to to, prebaci i poslusaj na monitorima, razocaraces se u zivot! ;) Izoblicenja brutalna! Ali nema sekiracije jer niko negleda TV, ustvari neslusa preko Geneleca ili cega vec...

E sad zasto se to radi? To su tehnicki parametri/standardi koje Televizija ustanovi. Ja mislim da je u svakoj drzavi standard drugaciji. Ja ti pricam za Cesku, neznam koliko je kod nas. To moras da se raspitas.
Znaci ovde je -9dB i ja kad tako napravim mix znam da ce u TV-u isto tako da mi zvuci kao u studiju. Oni kad emituju program imaju namesten limiting na tih -9dB i ako ti njima odneses nesto sto si radio do 0dB oni ti nece raditi mastering, bukvalno samo puste i sta se desi ,desi se..

Max
29-06-2005, 03:41 PM
Kad radis mix za TV, obavezno slusaj zvuk i masteruj preko zvucnika na TV-u!

Ja probao i zeznuo se za medalju !!! Po mom iskustvu treba raditi na monitorima zbog zvuka i svih detalja , kao i reverba i kompresije .... ne treba uopste slusati preko TV zvucnka zbog toga sto razliciti emiteri emituju razlicito ... npr nikada necete dobiti kuci mix kao sto zvuci na B92 jer oni dosta nabijaju visoke .... ako napravite takav mix kuci ...preko AV ulaza i slusate TV zvucnik zeznucete se kao ja ...

Moj predlog .... radite na svojum monitorima ... u mono naravno .... a izbacite jedanizlaz na TV zvucnik sam kontrole radi .... i to je to .... mislim moje iskustvo .... ko ima drugacije neka pise

Pozdrav

Color
29-06-2005, 05:16 PM
Max, nisam bio dovoljno precizan. Mix svakako radis na monitorima ali kad ga masterujem za TV obavezno nivo Tresholda limitera namestam na osnovu toga sto mi izlazi iz TV zvucnika.. Okacim limiter i pri mixu ali sa malim tresholdom i out ostavim na 0dB. Tek u poslednjoj fazi ga rezem na -9dB i pumpam ga Tresholdom ali kao sto sam napisao, to obavezno preko TV zvucnika. E da, i pre Limitera na master tracku, stavim EQ, basove secem uglavnom na 100Hz a visoke na 15Khz.. Manje mi strada snimak..

ton_majstor
29-06-2005, 05:20 PM
Ha, kada sam radio:"Meda u velikoj plavoj ku?i", ina?e DISNEY INC., zvuk sam ?ekirao na otprilike 10 E vrednim "mlatimudija" zvu?nicima...

Imao sam i NS 10 i BM 10 i nije kur... valjalo... Zna?i: "ko umije njemu dvije..."

;)

A RTS i B92, mrtva trka...

Po?to radim SVE NIVEA reklame u SCG, kapiram da imam OGROMAN problem ako slu?am blok reklama (bilo gde) u 20:00, 24:00 i 02:00 sata. Kako se kom toncu digne, tako me i nabud?i, odnosno upropasti. Blok-?ema.

Da i ne pominjem da mi marketa?i tra?e kao, preview u 192 Kbps MP3, a onda to i umontiraju i posalju na TV....

Super smo, kolege...

Oggy
29-06-2005, 09:34 PM
Bilo bi onda zgodno, da ako neko eventualno zna kod nas (a da se ne podudara sa mojim misljenjem, da ovde zapravo ne postoji standard i da ljudi nemaju pojma) kako treba da se masteruje (tehnicki zahtevi), da to i napise. Ne znam da li ima nekog ko bas radi na televiziji, pa da to saznamo iz prve ruke, posto je ta informacija vrlo bitna, takoreci neophodna.
Ovo je bas striktno tehnicko pitanje i odgovor na to bi bilo dobro da da neko ko je strucan u tom domenu. Mozda kontaktirati nekog...?

zvincic
29-06-2005, 09:51 PM
Bilo bi onda zgodno, da ako neko eventualno zna kod nas (a da se ne podudara sa mojim misljenjem, da ovde zapravo ne postoji standard i da ljudi nemaju pojma) kako treba da se masteruje (tehnicki zahtevi), da to i napise. Ne znam da li ima nekog ko bas radi na televiziji, pa da to saznamo iz prve ruke, posto je ta informacija vrlo bitna, takoreci neophodna.
Ovo je bas striktno tehnicko pitanje i odgovor na to bi bilo dobro da da neko ko je strucan u tom domenu. Mozda kontaktirati nekog...?

evo, ja radim na televiziji (a sad koliko sam strucan :D) ) ;)

nema pravila na koji nivo se radi (dakako, dok ne ide preko nule)....ono sto bi pojedinac trebao imati na umu jest da je na izlazu OBAVEZNO brickwall i to podesen da poprilicno gnjeci signal tako da vani imamo sto ujednaceniji zvuk.

e sad, po mom iskustvu izmedju rms -20 i -12 nema razlike, to sve pegla kompresor. ako ides preko -12 vec riskiras da te kompresor jako zgnjeci, pogotovo ako ostavis baseve slobodnije i/ili imas probijajuce tranzijente (ako ste culi npr. pjesmu Rich Girl od Gwen Stefani...to je uzas).

na kraju, kada saberes stvari ispada da sve ovisi kako je comp/limiter na izlazu podesen ali ja za televiziju radim gotovo uvijek rms od -15 do -12 i uvijek ispadne dobro.

ona prica kako bi trebalo raditi sa peakovima na -9 ne drzi bas vodu. mi smo testirali i televizija vidno tj. cujno distorzira tek kada output limitera stavljam na >+< 9, sada stoji na +4.

takodjer, nije lose upamtiti da je televizija "oprastajuci" medij sto se zvuka tice....neke stvari koje sam slusao na monitorima i slusalicama i pitao se kako netko moze donijeti ovako losu kvalitetu zapravo su na televiziji zvucale skroz solidno. ne vrhunski, ali nije bilo ni za u kos.

btw. zanimljivo je kakve stvari su ljudi u stanju donijeti na televiziju....jucer sam dobio jednu reklamu kojoj su kanali bili u protufazi. uzas

toliko od mene, idem kuci sa posla :)

Oggy
29-06-2005, 10:17 PM
Zvincicu, ti si prirodno kvalifikovan, samim tim sto imas EMU :):):)

Zezam se, naravno. Nisi napomenuo u kom sistemu emitujete. Ono sto je Color pricao se odnosilo na digitalnu betu. Ovde kod nas je to uglavnom beta na vecim stanicama, a na onim manjim ide cak i VHS.
Moguce je da idete u nekom analognom sistemu gde on trpi jaci nivo od digitalnog...
Aj'te ljudi iz struke, dajte svoj doprinos i pomozite nama koji nismo bas najbolje upuceni u tehniku.
Zvincicu, kakvo vam je podesavanje na limiteru?

Color
29-06-2005, 11:28 PM
Zvincic: "ona prica kako bi trebalo raditi sa peakovima na -9 ne drzi bas vodu. mi smo testirali i televizija vidno tj. cujno distorzira tek kada output limitera stavljam na >+< 9, sada stoji na +4."

Zvincicu, uopste nije bitno da li drzi vodu ili ne, to su jednostavno tehnicki parametri koje televizija zahteva i ako se neispunjavaju jednostavno ti vrate betu.. Tako da veliki izbor bas i nemas.

Oggy, i na digital i analog betu radim do -9dB. Ustvari ja ni ne radim na betu nego na DAT koji saljem u firmu koja radi mastere (digital i analog bete). Mislim da u slucaju analogne bete moze da se ide do -6dB ali bih morao biti stalno u kontaktu sa firmom koja radi mastere da bih znao sta je finalni format (zavisi za koju televiziju se radi). Ovako sve namestim na -9dB i cool..
A bogami mislim da kod nas svaka televizija vodi svoju politiku. Neke stanice su pretihe, neke preglasne...znaci ko zna da li uopste i postoje neki standardi..

Pa nije valjda da na forumu nema nikoga ko radi na TVu kod nas??

Color
29-06-2005, 11:36 PM
A RTS i B92, mrtva trka...

Po?to radim SVE NIVEA reklame u SCG, kapiram da imam OGROMAN problem ako slu?am blok reklama (bilo gde) u 20:00, 24:00 i 02:00 sata. Kako se kom toncu digne, tako me i nabud?i, odnosno upropasti. Blok-?ema.

Da i ne pominjem da mi marketa?i tra?e kao, preview u 192 Kbps MP3, a onda to i umontiraju i posalju na TV....

Super smo, kolege...

Da, to je izgleda stvarno van kontrole.. Reklame isto klijentima saljemo kao mpeg ali to ni u kom slucaju ne bi proslo na televiziji, to bi bila totalna propast. Kad klijent kaze DA, salje se DAT i original slika da se naprave masteri koje posle medijalna kuca salje televizijama... Neki red mora da postoji da bi sve funkcionisalo kako treba. Nisu ti parametri izmisljeni iz dosade..

Oggy
29-06-2005, 11:41 PM
Ma ovde ti je xVid, Dvix, nekada se omakne i neki dvd format i to je to. Ja pretprosle nedelje radio deciji festival, koji je osim za publiku, radjen i kao tv festival i pitam ja vlasnika televizije (koji je tu najstrucniji) kako da masterujem muziku zbog emitovanja, na kom nivou... Kaze on: "Na CD!"...(?!?!?!?)
I ja masterovao na CD...

OT

Slusam super muziku,umesto da radim dve pesme koje sam dogovorio u isto vreme (stidim se, ali jbga), napolju pada kisa, ja sam u opasnosti od trovanja ozonom jer sam napicio i jonizator i otvorio prozor studija i tako mi je doooobro!!!
:):):)

Color
29-06-2005, 11:59 PM
Tako odprilike i predpostavljam da kod nas funkcionisu stvari i kad se zamislim totalno se izbedacim jer sve nesto kontam da zasto sve to sto radim ovde ne mogu lepo u svojoj domovini da radim! I razmisljam i razmisljam..kako bi bilo da se vratim i onda se u momentu spustim na zemlju.. 'ebes ga. I puno talenata i ljudi koji znaju svoj posao, kako da ga rade kad svuda oko njih rade totalno nekvalifikovani ljudi i sve je bez pravila..
Sorry za malo skretanje sa teme..

zvincic
30-06-2005, 12:09 AM
Zezam se, naravno. Nisi napomenuo u kom sistemu emitujete.

betacam sp, svhs i dvd video format.
takodjer, imamo mogucnost da emitiramo iz bilo kojeg digitalnog oblika na racunalu (koristimo newtek video toaster sistem)

sto se limitera tice....tipicna brickwall gnjecalica....visoki omjer, niski threshold, srednji attack i dugi release.
nuzna stvar koja prvenstveno sluzi da gledatelj ne pojacava i stisava TV prijemnik svako malo

Zvincicu, uopste nije bitno da li drzi vodu ili ne, to su jednostavno tehnicki parametri koje televizija zahteva i ako se neispunjavaju jednostavno ti vrate betu.. Tako da veliki izbor bas i nemas.

e, to je druga stvar....to sto specificna televizija zahtjeva ne mora znaciti da je to standard, i nije standard.

kada pricamo o analognom betacamsp sistemu peak level je 0 i on se postuje. Tako ne radimo samo mi vec i HRT npr.
a nije mi jednom dosla beta sa reklamom radjenom na HRT-u u kojoj je zvuk isao debelo preko nule.

Color
30-06-2005, 12:34 AM
e, to je druga stvar....to sto specificna televizija zahtjeva ne mora znaciti da je to standard, i nije standard.

Ok ali ne radi se o jednoj specificnoj televiziji nego se radi o svim televizijskim kucama u Ceskoj. Pridrzavaju se istih parametara, sto je sasvim logicno, jer zasto bi jedan TV kanal bio glasniji od drugog!? Zasto bi neko imao vise a neko manje unisten materijal!? ...i ako su to parametri koji su usvojeni u celoj drzavi a jesu, onda to jesu standardi-za tu drzavu. U tom kontekstu sam i pisao. Isto tako verovatno postoje negde na papiru tehnicki parametri i za HR i SiCg itd...a da li se toga neko pridrzava ili ne to je vec druga stvar.

zvincic
30-06-2005, 12:40 AM
Isto tako verovatno postoje negde na papiru tehnicki parametri i za HR i SiCg itd...a da li se toga neko pridrzava ili ne to je vec druga stvar.

u ovom i jest problem, ne postoje...barem ne za HR.

trazili smo mi na televiziji...sto se zvuka tice, ćorak. /?/

da barem imam neku osnovu po kojoj bi odbio pustiti nesto u program zbog tehnicke nesavrsenosti bez toga da se mislim hoce li me direktor ribati kasnije.

Color
30-06-2005, 12:51 AM
u ovom i jest problem, ne postoje...barem ne za HR.

trazili smo mi na televiziji...sto se zvuka tice, ćorak. /?/

Nisam znao da ni na papiru nigde to nema. Stvarno corak. Sve ce to doci...sa EU.

SumAnuT
10-07-2005, 03:22 AM
Nama su na faxu medju prvim stvarima rekli da je veoma seljachki stavljati ishta na izlaz i upropashcavati rad nekog coveka ... tipa to shto ste rekli b92 budzi visoke ...

Oggy
10-07-2005, 03:25 AM
Nije neophodno da se ista stavi, jer to moze da bude i do karakteristike odredjenog predajnika.
Svaki broadcaster stavlja na out-u limiter da ne bi dolazilo do nezeljenih probijanja u emitovanju. Jedino je diskutabilno samo podesavanje, a mnogo bi lakse bilo kada bi postojao standard i sami mixevi se prilagodjavali tome.

idekius
10-07-2005, 04:38 AM
He, he... ti majstori po radijima i televizijama cesto umeju da dodele sebi ulogu producenta i da se pozabave pesmama na opsezniji nacin...

Najsmesnija mi je dogodovstina koju je pretrpeo "Kerber" prilikom rezanja ploce. Elem, lik ciji je posao bio samo da nareze plocu je utripovao da ne bi bilo lose da unese malo svog producentskog "znanja":)

Rec je o albumu "Ratne Igre" snimljenom '80 i neke u Engleskoj (Manchester). Elem, ljudi odneli u PGP RTS mastere, sredjene i isproducirane, a tip koji reze ploce im je rekao da ploca kada se reze prilikom rezanja od pocetka ka kraju dodaje visoke, ali zato je tu on da to sredi, pa ce prilikom rezanja matrice da lagaaaano skida visoke:o Sto je jos gore, njegova teorija jeste bila tacna, ali Englez koji je radio master je znao naravno za to i spakovao im je materijal samo da se pusti i reze.

Tip im je mrtav hladan zamutio ceo album:D

Da ne pricam nista o tome kako ne retko ulovim na pojedinim radio stanicama da u emitovanju jednostavno fali recimo neka akusticna koja je levo u mixu i sl. , a desava se i to da se odlicno isproduciran album necuje kako treba, da je pretih, da distorzira itd...

puRe
10-07-2005, 07:12 AM
Jedan tip je stavio celu pesmu Pop Masine u mono zato sto mu je bilo cudno da bubnjevi paniraju... :rolleyes:

Boskovic
10-07-2005, 11:47 AM
Jedan tip je stavio celu pesmu Pop Masine u mono zato sto mu je bilo cudno da bubnjevi paniraju... :rolleyes:
HAHAHA!!!

puRe
10-07-2005, 12:11 PM
HAHAHA!!!

I zato je pesma "narezana" na plocu mono... ;)

idekius
10-07-2005, 01:11 PM

Pa logicno! Sta tu bubanj ima da se cuje levo desno :)

Ima stvarno bisera do te mere da se covek zamisli ko zaposljava te ljud...:confused:

Mogli
10-07-2005, 06:59 PM
Meni je Dadi Stojanovic iz studija Casablanka, svojevremeno, stavio toliko reverba na bubnjeve da nisam znao sta se dogadja. Tu vise ni jedan instrument nije trebao da se dodaje. Jeka je bila tolika kao da je snimano na vrhovima Triglava.:rotfl:

InsaneEyes
15-04-2007, 01:59 PM
Rec je o albumu "Ratne Igre" snimljenom '80 i neke u Engleskoj (Manchester). Elem, ljudi odneli u PGP RTS mastere, sredjene i isproducirane, a tip koji reze ploce im je rekao da ploca kada se reze prilikom rezanja od pocetka ka kraju dodaje visoke, ali zato je tu on da to sredi, pa ce prilikom rezanja matrice da lagaaaano skida visoke:o Sto je jos gore, njegova teorija jeste bila tacna, ali Englez koji je radio master je znao naravno za to i spakovao im je materijal samo da se pusti i reze.

Tip im je mrtav hladan zamutio ceo album:D

Da ne pricam nista o tome kako ne retko ulovim na pojedinim radio stanicama da u emitovanju jednostavno fali recimo neka akusticna koja je levo u mixu i sl. , a desava se i to da se odlicno isproduciran album necuje kako treba, da je pretih, da distorzira itd...

mm, "Ratne Igre" moja prva kaseta ikad, secam se kad sam sa 6-7 godina skakao po krevetu i pevao "volim kasete vise nego ploce" :confused:

mozda je OT jer je rec o live miksu, ali da li je neko bio na koncertu "Placebo"-a u hali sportova pre par godina?

6-to struko kilogramsko pakovanje reverba na "snare"-u, a zvucalo je pakao.... ekstra, kad je prvi put opalio po snare-u samo smo se svi pogledali, a ipak je sve zvucalo precisto i predobro...

Nesto slicno kao Robert Palmer-ova produkcija, samo sa jos vise reverba :banghead:

i dan danas sam zbunjen

Arthur
15-04-2007, 04:22 PM
Meni je Dadi Stojanovic iz studija Casablanka, svojevremeno, stavio toliko reverba na bubnjeve da nisam znao sta se dogadja. Tu vise ni jedan instrument nije trebao da se dodaje. Jeka je bila tolika kao da je snimano na vrhovima Triglava.:rotfl:

heh kad vec izvlacimo temu iz bunara, ovo sam zaboravio.. to je izgleda njegov trademark.. poslusajte njegov poslednji rad, novo pristigli bend Full Flavour, ima ih u promociji radova...

InsaneEyes
15-04-2007, 04:45 PM
izvlacenje iz bunara - diggin the grave, i've got it made - najjaca stvar kad covek pozeli da poprica malo sam sa sobom

dakle:

sad sam peslusavao prvi Robert Palmerov "Power Station" album,
nema misterije...

kad su solo deonice ili intro, pakuje reverb na dobos do suza
a kad udju ostali instrumenti.... samo ga malo lizne.

a i skroz drugi dobos koristi

prosto k'o dan...

ali jebeno dobar trik
da ne kazem iluzija

conclusion:

obratite paznju na Palmerove bubnjeve, ludilo su par excellance

fullflavor imaju do aya omot :o

analog
02-05-2007, 05:14 PM
fullflavor imaju do aya omot :o

OFFTOPIC:

Tnx :)
ja sam radio fotke.. Ali se dizajner napravio pametan pa je pored svog posla odlucio da se baci malo i na fotografiju, pa ih je dodatno "obojio" i posvetlio... totalno su izgubile onu drazh posle posvetljivanja.. ccc, nervoza..
evo originala ispod:

http://i19.photobucket.com/albums/b164/mgoran/MISC/mednamala2.jpg

http://i19.photobucket.com/albums/b164/mgoran/MISC/mednamala1.jpg

tom
02-05-2007, 10:08 PM
Joj!

dragan
04-05-2007, 05:00 PM
E sad zasto se to radi? To su tehnicki parametri/standardi koje Televizija ustanovi. Ja mislim da je u svakoj drzavi standard drugaciji. Ja ti pricam za Cesku, neznam koliko je kod nas. To moras da se raspitas.
Znaci ovde je -9dB i ja kad tako napravim mix znam da ce u TV-u isto tako da mi zvuci kao u studiju. Oni kad emituju program imaju namesten limiting na tih -9dB i ako ti njima odneses nesto sto si radio do 0dB oni ti nece raditi mastering, bukvalno samo puste i sta se desi ,desi se..

U Americi uglavnom traze -15dB peak.

OFF
04-05-2007, 06:42 PM
15dB je sirok pojam...... I ne razumem ovo najbolje:cool: