PDA

View Full Version : Pitanje za muzicki pismene(a i one druge)

sille
18-06-2005, 12:40 AM
Evo,moje pitanje ce biti u stilu SumAnuTog :lol: Elem,posto sam muzicki neobrazovan(ako neracunamo muzicko vasp.u osn.skoli)znam osnovne akorde na gitari onoC,D,G,e...itd ,resim ja da se obrazujem,da naucim da citam note i tako to,nabavim neku literaturu i citam,citam...medjutim stalno mi je u glavi analogija izmedju do,re,mi,fa,....do i C,D,E,F....C.
Pitanje,dali je "do" isto sto i "C" ,a "mi" isto sto i "E"?

STUDIOTON
18-06-2005, 01:39 AM
Evo,moje pitanje ce biti u stilu SumAnuTog :lol: Elem,posto sam muzicki neobrazovan(ako neracunamo muzicko vasp.u osn.skoli)znam osnovne akorde na gitari onoC,D,G,e...itd ,resim ja da se obrazujem,da naucim da citam note i tako to,nabavim neku literaturu i citam,citam...medjutim stalno mi je u glavi analogija izmedju do,re,mi,fa,....do i C,D,E,F....C.
Pitanje,dali je "do" isto sto i "C" ,a "mi" isto sto i "E"?

Naravno

Note se mogu citati abecedom ili solmizacijom

C - do
D - re
E - mi
F - fa
G - sol
A - la
H - si

:wink:

sille
18-06-2005, 01:50 AM
Hvala na odgovoru.

mirzaa
18-06-2005, 05:18 AM
to?no, ali kod apsolutne solmizacije.
kod relativne je tako da je svaki prvi stupanj u bilokojoj dur ljestvici do. a u molu.u la

sille
18-06-2005, 07:23 AM
kod relativne je tako da je svaki prvi stupanj u bilokojoj dur ljestvici do. a u molu.u la

Ako te nemrzi da to malo pojasnis.
kakva je tacno razlika izmedju apsolutne i relativne solmizacije,kad se koja koristi i neki primer.

STUDIOTON
18-06-2005, 07:34 AM

Ako te nemrzi da to malo pojasnis.
kakva je tacno razlika izmedju apsolutne i relativne solmizacije,kad se koja koristi i neki primer.

Nisam ni ja bas dobro shvatio Mirzu ali mislim da je hteo da kaze da se solmizacijom isto citaju polustepeni (ako izuzmemo dva .. E-F , H-C )

Dakle F i FIS se solmizacijom isto citaju ... FA

A i AIS , LA

kada je snizeno .. recimo D i DES onda samo RE

:wink: :wink: :D

cevap
18-06-2005, 09:19 AM
Nije bash tachno tako mislio.

Mislio je (ovo najbrze objashnjeno :wink: ) da u Solfedju prilikom recimo pjevanja neke vjezbe u F# duru, ton F# pjevash kao DO, G# kao RE i tako dalje.

Ovaj sistem ne preporuchujem pochetnicima, jer ce vas dovesti do toga da zamrzite i solfedjo i harmoniju i poshaljete u neku stvar :lol:

Pochnite da vjezbate solmizaciju i abecedu, kasnije kada dodjete do tog stupnja da mozete sve da odradite u jako brzo vrijeme onda mozete preci na komplikovanije vjezbice i radite sistem koji je mirza preporuchio (i za koji mislim da je dobar jer razvija osjecaj da u bilo kome tonalitetu znate koji je I, II, III, IV stupanj i tako dalje. Ako znate recimo raspored harmonije neke melodije u C duru, onda je nebitno da li cete kasnije svirati istu tu melodiju u D# duru, jer.....ako ste savladali ovu mirzinu tehniku onda necete traziti akorde jer cete tachno znati na kojim mjestima u skali se nalaze, te je stoga ova metoda jako dobra za razvijanje osjecaja za transponovanje).

Solmizacija: DO, RE, MI, FA, SO, LA, Ti (SI), DO
Abeceda: C, D, E, F, G, A, H, C

Pjevanje je potpuno isto s tim sto je lakshe solmizacijom, abeceda je mnogo bolja (i skoro uvijek i prisutna) prilikom oznachavanja harmonije.

Nebitno koji sistem od ova 2 koristite, bitno je da intonirate tachno.

AVaX
18-06-2005, 10:25 AM

Mislio je (ovo najbrze objashnjeno :wink: ) da u Solfedju prilikom recimo pjevanja neke vjezbe u F# duru, ton F# pjevash kao DO, G# kao RE i tako dalje.

Ne znam od koga si ovo naucio, posto je to najblaze receno - pogresno!
Ivan mu je dao pravi i jedini odgovor, i tu nema nikakve filozofije.

mandrak
18-06-2005, 12:02 PM
Do... je u bilo kojoj durskoj ljestvici prvi(1) stupanj bez obzira dali je ljestvica sa povi?enim (is-#) ili sni?enim(es-b) tonovima.
Pozdrav :D

STUDIOTON
18-06-2005, 12:43 PM
Ne komplikujte tako logicnu stvar

Ako hoce momak nesto da sazna i nauci neka se orjentise na akorde,kvintakorde,septakorde .. najvaznije je da znas kvintni i kvartni krug .. evo ovako

CES-ES-GES
GES-B-DES
DES-F-AS
AS-C-ES
ES-G-B
B-D-F
F-A-C
C-E-G
G-H-D
D-FIS-A
A-CIS-E
E-GIS-H
D-DIS-FIS
FIS-AIS-CIS
CIS-EIS-GIS
......
e sad .. Ovo sve durski , znaci durovi .. kada pravis molove snizis samo za pola u sredini .. znaci ako je C - E - G durski kada snizis srednji ES dobijes C - ES - G MOLSKI ... Kada snizis u sredini i zadnji dobijes C - ES -GES odnosno umanjeni .. kada povisis samo zadnji dobijes C - E - GIS odnosno prekomerni itd.itd.

ili .. najbolje procitaj Teorija muzike - Marko Tajcevic ako hoces da znas bas detaljno kako i zasto .. :wink:

AVaX
18-06-2005, 04:34 PM
Do... je u bilo kojoj durskoj ljestvici prvi(1) stupanj bez obzira dali je ljestvica sa povi?enim (is-#) ili sni?enim(es-b) tonovima.
Pozdrav :D

Nije tacno!
Po toj logici bi prvi ton u ,recimo A-duru ,trebao da bude 'do' ?!
:shock:

Sille, da se ne bi bunio, pravi odgovor ti je dao Ivan u prvom postu.

cevap
18-06-2005, 06:51 PM

Ne znam od koga si ovo naucio, posto je to najblaze receno - pogresno!
Ivan mu je dao pravi i jedini odgovor, i tu nema nikakve filozofije.

Nije pogreshno, jer sam takav sistem radio na akademiji i na kons., a ti ako ne vjerujesh pitaj druge, pa onda postiraj odgovor ponovo.

SandRob
18-06-2005, 07:43 PM
judi, slusajte cavapa jerbo van covik dobro govori.
c je do u c duru, u e duru je e do.

ja nisan zavrsi muzicke skule, ma su ovo najosnovnije stvari.

SandRob
18-06-2005, 07:44 PM
Po toj logici bi prvi ton u ,recimo A-duru ,trebao da bude 'do' ?!
:shock:

pa i je! u a duru je a=do.

STUDIOTON
18-06-2005, 08:28 PM

Nije tacno !

Ne kapiram odakle vam takva ideja! .. za 14 godina mog muzickog skolovanja prvi put cujem ovakve stvari .. i dalje ne kapiram ... C je do u C duru .. a to do ili C moze biti VI stupanj E mola a ne dura .. ako je dur onda je Cism , Paralela E dura ..

Odakle vam ideja da je u E duru ili bilo kojem duru osnovni ton do .. ne pricajte gluposti :wink:

sille
18-06-2005, 08:35 PM
....

Ja cu ipak sacekati jos malo 8) ...da se usaglase stavovi.

STUDIOTON
18-06-2005, 08:43 PM
....

Ja cu ipak sacekati jos malo 8) ...da se usaglase stavovi.

Samo ti cekaj .. :D :D

Vai
19-06-2005, 01:28 AM
Ma nema sta da cekas, Ivan ti je sve tacno napisao, ostali postovi su pogresni.

U A-duru "la" je isto sto i "do" :shock:

Da, "la" u A-duru je isto sto i "do", ali u C-duru, prvi stupanj.

Poz.

Oggy
19-06-2005, 02:48 AM
Ej, nema pametovanja. Skala, 7 stupnjeva, 8. je ponovljeni prvi.
Postoje dve vrste solmizacije; Normalna i "tonika-do" solmizacija (ovo je zvanican naziv).
Kod normalne se slogovi solmizacije poklapaju sa svim izvedbama jednog tona, pa je na pr. "do" i ton C i ton Cis i ton Ces, dalje je "Re" (D, Dis, Des)...

Kod "tonika-do" sistema (zastarelog i odavno prevazidjenog) "Do" je uvek prvi stupanj, pa bio to ton C, A ili Gis (u istoimenim tonalitetima).
Kao sto rekoh, odavno je prevazidjen i ne bi trebao uopste da se zamaras i razmisljanjem o njemu.

mandrak
19-06-2005, 02:49 AM

Nije tacno !

Ne kapiram odakle vam takva ideja! .. za 14 godina mog muzickog skolovanja prvi put cujem ovakve stvari .. i dalje ne kapiram ... C je do u C duru .. a to do ili C moze biti VI stupanj E mola a ne dura .. ako je dur onda je Cism , Paralela E dura ..

Odakle vam ideja da je u E duru ili bilo kojem duru osnovni ton do .. ne pricajte gluposti :wink:="Ivan"][
Ne?to su tebe krivo u tim ?kolama nau?ili :D

sille
19-06-2005, 07:23 AM
Dakle, izgleda da su svi u pravu (ako sam ja dobro shvatio),po starom sistemu "tonika-do" ako je lestvica npr. u E-duru prvi ton "do" ce biti E,a kod A lestvice "do" ce biti "A",a kod ovog "normalnog" i recimo ista "E" dur lestvica, nece krenuti od "do" nego od "mi" pa redom navise.Jel tako?
Ili nije!? :roll:

mandrak
19-06-2005, 12:46 PM
[quote="sille"]Dakle, izgleda da su svi u pravu (ako sam ja dobro shvatio),po starom sistemu "tonika-do" ako je lestvica npr. u E-duru prvi ton "do" ce biti E,a kod A lestvice "do" ce biti "A",a kod ovog "normalnog" i recimo ista "E" dur lestvica, nece krenuti od "do" nego od "mi" pa redom navise.Jel tako?
Ili nije!? :roll:[/quote
Sille ...E dur ljestvica solmizacijom opet po?inje sa DO... druga je stvar ?to je ton E tre?i stupanj u C-duru pa je taj E u C-duru MI ...to neme veze...najbitnija stvar je da nau?i? stupnjeve u durskim i molskim ljestvicama i njihove polustupnjeve i to abecedom onda ?e? lak?e primjenit ovo sa solmizacijom... to ti je osnova harmonije i to bi trebalo savladat na samom po?etku , poslije ti je to kao da zna? sva slova i mo?e? pisat ?ta god ho?e?.
Pozdrav.

AVaX
19-06-2005, 04:15 PM
Sille ...E dur ljestvica solmizacijom opet po?inje sa DO... druga je stvar ?to je ton E tre?i stupanj u C-duru pa je taj E u C-duru MI ...to neme veze.

Ja stvarno ne kapiram odakle ovakva teorija?!
Ajde da podjem od pretpostavke da je to neki sistem koji odavno nije u upotrebi, jer nemam razloga da sumnjam da je to Cevap ucio.
Ali ako je tako, onda nema svrhe spominjati ga.
Ja sam takodje muzicki skolovan, i za ovakvo imenovanje nota nikad, ali nikad nisam cuo. Niti vidim neku logiku u tome.
E dur lestvica nikako ne moze poceti tonom DO odnosno C.
A voleo bih da mi neko (Cevap ili Mandrak prvenstveno) objasni zasto se E-dur zove bas E-dur?! Bas me zanima....

alfom
19-06-2005, 06:41 PM
[quote=sille]Dakle, izgleda da su svi u pravu (ako sam ja dobro shvatio),po starom sistemu "tonika-do" ako je lestvica npr. u E-duru prvi ton "do" ce biti E,a kod A lestvice "do" ce biti "A",a kod ovog "normalnog" i recimo ista "E" dur lestvica, nece krenuti od "do" nego od "mi" pa redom navise.Jel tako?
Ili nije!? :roll:[/quote
Sille ...E dur ljestvica solmizacijom opet po?inje sa DO... druga je stvar ?to je ton E tre?i stupanj u C-duru pa je taj E u C-duru MI ...to neme veze...najbitnija stvar je da nau?i? stupnjeve u durskim i molskim ljestvicama i njihove polustupnjeve i to abecedom onda ?e? lak?e primjenit ovo sa solmizacijom... to ti je osnova harmonije i to bi trebalo savladat na samom po?etku , poslije ti je to kao da zna? sva slova i mo?e? pisat ?ta god ho?e?.
Pozdrav.
Dobro napisano. Cevap - recept je o.k.
Ovo jako dobro znaju duvachi, jer je npr. napisani (odsvirani) ton do (ce) za partituru Bb trube ciji zapis se pishe u violinskom (ge) kljuchu, u stvari prirodni Bb (ais, hes) ton. Ima i drugih instrumenata koji se tako 'ponashaju'. Za trubu 'es' je to neshto drugo itd. Dakle, kada svira sa klavirom ili violinom melodiju koja je napisana u npr. D-duru, u partituri trube Bb je sve zapisano u E-duru violinskog kljuca.
Ako neko ima problema sa logikom koju je iznio Cevap i koja je o.k. onda moze da govori 'prvi ton', 'drugi ton' itd. pa ce u npr. es-dur skali ton es biti prvi ton, ton F biti drugi ton, itd., iako su oni u osnovnoj C-dur ljestvici nesto drugo.

SandRob
19-06-2005, 07:08 PM
[quote=mandrak]Ja sam takodje muzicki skolovan, i za ovakvo imenovanje nota nikad, ali nikad nisam cuo. Niti vidim neku logiku u tome.
E dur lestvica nikako ne moze poceti tonom DO odnosno C.

ja muzicke skole nisan zavrsi, ali meni jedino to ima logike. odnosno da je durska skala uvik do, re, mi, fa... bez obzira odakle pocinje.

znaci:
c,d,e,f,g,a,h,c = do, re, mi, fa, so, la, ti, do
g,a,h,c,d,e,f,fis,g = do, re, mi, fa, so, la, ti, do

mandrak
19-06-2005, 09:59 PM
Ajde ljudi da vi?e zavr?imo sa ovim osnovnim stvarima ...ljestvicama i durskim i molskim i sa abecedama i sa solmizacijama... pa to se u?i u prvom razredu osnovne glazbene ?kole a mi ovdje razglabamo i bunimo Silleta svako na svoj na?in.... imam zavr?eno 10 godina glazbenih ?kola i imao sam gadne profesore iz solfe?a i harmonije i kontrapunkta... tako da vjeruj mi Avax znam ?ta pri?am i samo bi htio Silletu pomo?i oko njegovog pitanja .... i naravno da kao ?to sam ve? i prije napisao svaki ali ba? svaki dur bilo da je C,D,E, ili FIS, GIS,ES, AS.... po?inje od svog 1 stupnja koji je u solmizaciji uvjek ali ba? uvjek DO i samo DO... oni koji su to u?ili znaju da je to tako a oni koji misle da su to nau?ili neka provjere u literaturama i provjere gradivo.
Pozdrav

cevap
19-06-2005, 11:39 PM

Nije tacno !

Odakle vam ideja da je u E duru ili bilo kojem duru osnovni ton do .. ne pricajte gluposti :wink:

Ivane, to shto ti nisi nikada probao ovu tehniku u Solfedju ne znachi da prichamo gluposti ili da si ti u pravu. Negdje se ovaj sistem radio, a negdje nije. Negdje su se takodje ritmichke vjezbe pjevale na ta-te-ti, negdje samo ta-ta-ta, a sto se mene tiche nebitno je kakav je slog u pitanju. Sistem koji sam opisao i koji se nije radio na svim akademijama i konzervatorijima, i josh uvijek se ne radi na svim, pomaze bash onako kako sam opisao. Neki ljudi shvataju bolje transponovanje preko stupnjeva akorada iz originalne melodije i na taj nachin ih transponuju u druge tonalitete i ovaj sistem u solfedju pomaze takvima. Ja sam to vjezbao davno, i ne koristim ga lichno, vec prelazim odmah u transponovanje, bez razmishljanja, navikao sam tako i ne grijeshim!

AVaX
19-06-2005, 11:43 PM
Dobro, a zasto niko ne odgovara na moje pitanje?

Zasto se E-dur zove E-dur?
Zasto se G-dur zove bas G-dur?

Kad vec pricate kako svaka lestvica ide kao do-re-mi, verovatno postoji razlog zasto se svaka lestvica ipak zove drugacije?

Dakle?

cevap
19-06-2005, 11:48 PM
Zato kad bi se sve zvale C dur ili a mol, ne bi mogli da ih razlikujemo. :lol:

Hoces li postaviti sljedece pitanje, zasto postoje slova A E I O U u nashem jeziku :lol:

AVaX
20-06-2005, 12:04 AM
Zato kad bi se sve zvale C dur ili a mol, ne bi mogli da ih razlikujemo. :lol:

Dobro, ovo je vec odgovor kao za obdaniste, ali si na pravom putu.
Ipak, lestvice nose naziv po prvom tonu.
Zato je E-dur bas E-dur.

Boskovic
20-06-2005, 09:46 AM
Ja nisam muzicki obrazovan ali mi ova cevapova tehnika zvuchi dosta logicna. Mislim C-dur je i dalje C-dur a E-dur je E-dur ali pri transponovanju melodije i harmonije iz jednog u drugi tonalitet zapravo je jedino bitan odnos izmedju tonova nezavisno od trenutnog tonaliteta, koji se u tom sluchaju najlakshe opishe unificiranom varijantom u vidu relativne solmizacija.
Ja sam koristio slicnu foru pri sviranju klavijature. S'obzirom da nisam neki pijanista najlakshe mi je da razvijam temu na bijelim dirkama (C-dur tj. A-mol), samo namjestim transpose za tonalitet koji mi treba.
Slican je pristup sa "bare" hvatovima i prstoredom kod sviranja skala na gitari. Prostim mijenjanjem pozicije na gitari se sheta kroz tonalitete dok je orjentacija potpuno nezavisna od njih (tonaliteta).
Zbog toga mi se ne da uchit klavir jer za svaki akord morash nauchit poseban prstored.

SandRob
20-06-2005, 10:07 AM
Dobro, a zasto niko ne odgovara na moje pitanje?

Zasto se E-dur zove E-dur?
Zasto se G-dur zove bas G-dur?

Kad vec pricate kako svaka lestvica ide kao do-re-mi, verovatno postoji razlog zasto se svaka lestvica ipak zove drugacije?

Dakle?

a zasto se onda c dur ne zove i do dur i zasto se e dur ne zove mi dur?! :P

ovo sto cevap kaze jedino i logicki ima smisla, pa taman da covik nema pojma o notama. jer je solmizacijon bitno odredit relativan odnos medju tonovima ljestvice a ne dat drugo ime (nick) apsolutnim tonovima. :wink:

bdv: zna li ko slucajno kako se na gitari capaje re dim?! i je li re dim isto sto i fa dim?!:mrgreen:

STUDIOTON
20-06-2005, 10:46 AM

Nije tacno !

Ivane, to shto ti nisi nikada probao ovu tehniku u Solfedju ne znachi da prichamo gluposti ili da si ti u pravu. Negdje se ovaj sistem radio, a negdje nije. Negdje su se takodje ritmichke vjezbe pjevale na ta-te-ti, negdje samo ta-ta-ta, a sto se mene tiche nebitno je kakav je slog u pitanju. Sistem koji sam opisao i koji se nije radio na svim akademijama i konzervatorijima, i josh uvijek se ne radi na svim, pomaze bash onako kako sam opisao. Neki ljudi shvataju bolje transponovanje preko stupnjeva akorada iz originalne melodije i na taj nachin ih transponuju u druge tonalitete i ovaj sistem u solfedju pomaze takvima. Ja sam to vjezbao davno, i ne koristim ga lichno, vec prelazim odmah u transponovanje, bez razmishljanja, navikao sam tako i ne grijeshim!

Cevap , ja sam diplomirao na katedri za solfedjo :wink: i ja se ne raspravljam ko je u pravu a ko nije .. stvar veoma jasna ..

C dur - C D E F G A H C - Do re mi fa sol la si do
G dur - G A H C D E fis G - sol la si do re mi fa sol

Gospodo , da vam objasnim .. svako skolovan kada mu das note da ti procita u G ili bilo kojem duru a da note cita po vasem tako bi se zbunio da ne bi znao gde se nalazi !!!

Ovo o cemu ti pricas nema blage veze .. Jedno je to sto je tebi to logicnije a drugo je sta je pravilno ..

Ti mozes note citati i sa drugim inicijalima .. niko ti ne brani :wink:

Cevap,Sandro i ostali istomisljenici .. kod mene bi pali ispit :D :D :D

STUDIOTON
20-06-2005, 10:50 AM
Sto bi rek'o Stojko:

"Nemoj bre bato da brkas pojmove .. Suljevi su suljevi a pluca su pluca"

:lol: :lol:
:rotfl:

SandRob
20-06-2005, 10:57 AM
ivane, molin te odluci se! je li f=fa ili je fis=fa?
je li ges isto fa?! je li fisis isto fa ili je to sol?! da nije mozda cukar? iako ja vise volin slanu pitu. :lol:

malo si me zbuni...

bdv: evo sad bas konponiran jednu pismu iz re dura. :mrgreen:

STUDIOTON
20-06-2005, 11:05 AM
ivane, molin te odluci se! je li f=fa ili je fis=fa?
je li ges isto fa?! je li fisis isto fa ili je to sol?!

malo si me zbuni...

bdv: evo sad bas konponiran jednu pismu iz re dura. :mrgreen:

Vec sam Sandro prijatelju vec objasnio na pocetku ..

F - FIS - fa

G - GES - sol

znaci ako ide melodija D - FIS - A - AIS - H - FIS - D - CIS - H
Ispravno se cita solmiz.RE - FA - LA - LA - SI -FA - RE - DO - SI

Kapiras ..

To je tako i nema drugacije ..

To sto pricaju instrumentalisti je nesto skroz drugo .. tako i teoreticari kada citaju note u TENOR kjucu ili ALT kljucu .. ili BAS kljucu ..

Znaci stvar veoma jasna i stavljam tacku na ovu ovako glupu raspravu .. u redu je ako ste mislili drugacije i ako vam je tako lakse .. ali to nije ispravno i ako je vec covek pitao kako treba nemojte ga uciti pogresno :?

:arrow: :lol:

alfom
20-06-2005, 11:58 AM
U' bre, jes complicovano!
Zato je Dzoni pjevao : fa - fa - la - si - mi - ti - fa - la - ti, ........
Jadan zbrkao 'si' i 'ti' pa mu ispala takva pjesma.
Shta ces - dechko muzicki neobrazovan pa mu i nije neki text. :lol:

SandRob
20-06-2005, 12:16 PM
F - FIS - fa

G - GES - sol

a fisis i gisis?! :roll:

i ni mi jasno kako fis moze bit fa, a ges sol kad je to isti ton?!
ako jedan te isto ton moze bit i fa i sol, zasto onda i c i e nebi mogli bit do?!
mislin da se ode ves radi o tonskoj diskriminaciji. :evil:
zasto bi crne tipke imale veca prava od bilih!? :mrgreen:
dakle, ovo je po tvojon logici. ako c hoce bit fa oli sol, zasto mu uskratit to pravo?! :?

zivila ravnopravnost medju tonovima! fraternite-egalite-liberte!!! :taz:

nego, ivane studiotonce, reci ti meni sto je sa recimo cis durom?! sto je u cis duru f a sto je fis!? :roll:

dacko
20-06-2005, 02:34 PM
nego, ivane studiotonce, reci ti meni sto je sa recimo cis durom?! sto je u cis duru f a sto je fis!? :roll:

Ha ha.... Bravo...
Nisam Teo da se mesam u diskusiju, ali ovo je pravo pitanje... :rotfl:
Kako ti je ovo palo na pamet samo? :roll:

SandRob
20-06-2005, 02:39 PM

Ha ha.... Bravo...
Nisam Teo da se mesam u diskusiju, ali ovo je pravo pitanje... :rotfl:
Kako ti je ovo palo na pamet samo? :roll:

he, he... a sto je u cis duru c a sto je cis?! :mrgreen:

STUDIOTON
20-06-2005, 02:59 PM
F - FIS - fa

G - GES - sol

a fisis i gisis?! :roll:

i ni mi jasno kako fis moze bit fa, a ges sol kad je to isti ton?!
ako jedan te isto ton moze bit i fa i sol, zasto onda i c i e nebi mogli bit do?!
mislin da se ode ves radi o tonskoj diskriminaciji. :evil:
zasto bi crne tipke imale veca prava od bilih!? :mrgreen:
dakle, ovo je po tvojon logici. ako c hoce bit fa oli sol, zasto mu uskratit to pravo?! :?

zivila ravnopravnost medju tonovima! fraternite-egalite-liberte!!! :taz:

Evo da ti kaze studiotonce :mrgreen:

G - GES - GESES - GIS - GISIS sve se cita samo SOL a isto vazi i za ostale tonove .. ali se peva razlicito naravno ..

I da ti kazem .. Ges i Fis nisu isti tonovi u teoriji .. naravno da jesu kada sviras :wink: ..

U pitanju su naravno ENHARMONSKE ZAMENE kako se to inace naziva u solfedju

C ne moze i nikada nece biti fa niti sol vec ce uvek biti DO .. ajde stavi sve to na papir pa ces videti o cemu pricam .. Kada bi tako radio onda bi izmislio neke nove"uvrnute"kljuceve koji ne bi imali logiku .. a znas sta je najbolje .. kada se pravilno logicki razmislja :)

Ako si u C duru i imas liniju C D E F FIS G .. Taj ton fis u C duru ne postoji ali postoji u G duru i taj fis automatski postaje DOMINANTA DOMINANTE tj. D dur .. koji se uvek zavrsava logicki u ton G :wink: E sad napustamo oblast solfedja pa prelazimo na harmoniju .. U harmoniji postoje pravila .. e sad .. to su pravila bez pravila .. ne bih o tome sad pisao jer mogu do sutra .. ali hocu reci da tek u harmoniji kao posebnoj grani u muzici ton Fis i Ges nije isto ..

P.S. Ton F u Cis duru ne postoji .. to je ustvari EIS , a FIS je SUBDOMINANTA u CIS duru 8)

Dakle CIS dur - CIS - DIS - EIS - FIS - GIS - AIS - HIS - CIS :D

Cis dur kao i njegova paralela imaju 7 povisilica i to

FIS CIS GIS DIS AIS EIS HIS .. i to je plafon , dur sa najvise povisilica

a kada ides na dole onda je B ES AS DES GES CES FES

Postoje lestvice sa povisilicama i snizilicama

SA POVISILICAMA SU:

C dur(bez) , G dur , D dur , A dur , E dur , H dur , FIS dur , CIS dur
Kao i njihove paralele molovi

SA SNIZILICAMA SU:

F dur , B dur , ES dur , AS dur , DES dur , GES dur i CES dur
kao i njihove paralele molovi

To je to moj druze :wink:

idekius
20-06-2005, 04:53 PM
Ne mogu da verujem da se vodi ovolika rasprava na ovu temu... Nota Do jet ton C i nikada i ni u kom slucaju Do ne moze biti F, Gis i bla, bla, truch...

Moje poznavanje teorije i nije neko, ali za toliko... ljudi, to su banalne stvari... :shock:

SumAnuT
20-06-2005, 06:03 PM
a shto lepo dechku ne kazhete da batali te solmizacije (ako se tako kazhe :oops: ) i predje na cdefgahc jer mu to jedino i treba ...

alfom
20-06-2005, 07:05 PM
SJECATE li se shta napisa CEVAP u onom off topic o turbo folk?
Evo :
CEVAP
Tursko-arapska muzika je bazirana na "komama" - cetvrttonovima, koje velika vecina nashih domacih muzichara "ne chuje", jer jednostavno nemaju toliko razvijen sluh. ......
Preporuchujem ti da malo prelistash teoriju muzike, od Tajchevica (ne , nema nista od cetvrttonske muzike tamo), ali mozda cesh da steknesh uvid u klasichne skale koje se koriste u temperovanoj muzici. Izrachunaj, podvuci i saberi koliko se to skala uopshte koristi u klasichnoj (a vjerujem i pop-rock) muzici. .....
E sad na kraju, ja ti kazem da u tursko-arapskoj muzici postoji preko 600 razlichitih skala, i svaka ima svoje ime, i tacno je matematichki proprachunato od koliko se tonova sastoji i na kojim frekvencijama. Eto toliko o "tehranskom" zvuku.
skala - makam
koma - cetvrtton

U klasicnoj muzici se izmedju npr. tona C i D nalazi samo jedan ton CIS(polustepen), dok se u tursko-arapskoj dijeli na 9 podioka i to ovako:

0-1-2-3-4-5-6-7-8-9

Ton C se nalazi na nuli
Na 1 se nalazi cetvrtton
Na 4 se nalazi CIS
Na 5 cetvrtton
Na 8 cetvrtton
Na 9 se nalazi ton D

AKO ZA OVO IMA SOLFEDJO, obzirom na dosadashnje zavrzlame oko toga, nedam ni svojim pra pra pra unuchichima u te vode. Imaju pravo da se bave muzikom samo kao 'polupismeni' muzicari jer su ti najbolji.
Ja pitam na jednoj svadbi svojevremeno svog harmonikasa 'odakle ide ta i ta pjesma', a on kaze 'odavde' - pri tome je pritisnuo svojim prstima neki akord na dugmetari. Covjek ne zna da chita ali je odlican svirac, a ja sam morao znati shta mu je to 'odavde'.
Ajd' ziveli!!!
:D

BB
22-06-2005, 12:07 AM
kolika prica ni oko cega, tj oko sistema koji je odavno napusten. mada je taj sistem svojevremeno izgledao kao dobra zamisao. doduse u to vreme je i intervalski pristup solfedju izgledao kao dobra zamisao (verovatno samo Bori Popovicu).
svojevremeno je i spaljivanje Galileja nekakvom inkvizitoru izgledalo kao dobra zamisao.

salu na stranu, zamisao je da se preko tonika do sistema dodje do lakseg intoniranja u razlicitim tonalitetima (sad ce Ivan da me zaskoci :D ).

e sad o teoretskoj zbrci koju izaziva u glavi neukog mladca izgleda da nije mnogo razmisljano.

i na kraju je sve to otislo u korpu za otpadke jer je i sam intervalski pristup solfedju otisao na isto mesto :D (zivela Z. Vasiljevic)

na kraju krajeva sve se bazira na abecednim imenima tonova tako da je potpuno gubljenje vremena i samo pominjanje tih starih sistema. nemojmo zbunjivati ljude koji ovo citaju jer ako bi smo nabrajali sve sto je nekad bilo u upotrebi... uhh, nekad se za prekomernu kvartu islo na lomacu. a sad je glavno sazvucje gitarista i klavijaturista koji svoju kulturnu delatnost obavljaju u okolini Pozarevca :D

pozdrav

cevap
22-06-2005, 12:37 AM
.....................

Ivane jarane, u Sarajevu sam imao 10 (od 10) iz Solfedja, u Kopenhagenu imao 11 (od 13, a 12 ne postoji), pa ti sad vidi sta cesh i kako cesh. Opet kazem, ako ti nisi radio ovaj sistem ne znachi da je pogreshan ili da ne postoji, prema tome ne vidim u chemu je problem? :D

cevap
22-06-2005, 12:40 AM
SJECATE li se shta napisa CEVAP u onom off topic o turbo folk?
Evo :
CEVAP
Tursko-arapska muzika je bazirana na "komama" - cetvrttonovima, koje velika vecina nashih domacih muzichara "ne chuje", jer jednostavno nemaju toliko razvijen sluh. ......
Preporuchujem ti da malo prelistash teoriju muzike, od Tajchevica (ne , nema nista od cetvrttonske muzike tamo), ali mozda cesh da steknesh uvid u klasichne skale koje se koriste u temperovanoj muzici. Izrachunaj, podvuci i saberi koliko se to skala uopshte koristi u klasichnoj (a vjerujem i pop-rock) muzici. .....
E sad na kraju, ja ti kazem da u tursko-arapskoj muzici postoji preko 600 razlichitih skala, i svaka ima svoje ime, i tacno je matematichki proprachunato od koliko se tonova sastoji i na kojim frekvencijama. Eto toliko o "tehranskom" zvuku.
skala - makam
koma - cetvrtton

U klasicnoj muzici se izmedju npr. tona C i D nalazi samo jedan ton CIS(polustepen), dok se u tursko-arapskoj dijeli na 9 podioka i to ovako:

0-1-2-3-4-5-6-7-8-9

Ton C se nalazi na nuli
Na 1 se nalazi cetvrtton
Na 4 se nalazi CIS
Na 5 cetvrtton
Na 8 cetvrtton
Na 9 se nalazi ton D

AKO ZA OVO IMA SOLFEDJO, obzirom na dosadashnje zavrzlame oko toga, nedam ni svojim pra pra pra unuchichima u te vode. Imaju pravo da se bave muzikom samo kao 'polupismeni' muzicari jer su ti najbolji.
Ja pitam na jednoj svadbi svojevremeno svog harmonikasa 'odakle ide ta i ta pjesma', a on kaze 'odavde' - pri tome je pritisnuo svojim prstima neki akord na dugmetari. Covjek ne zna da chita ali je odlican svirac, a ja sam morao znati shta mu je to 'odavde'.
Ajd' ziveli!!!

Ima i za ovo solfedjo ali mozda nam najblize u Kairu :wink: Na eropskim katedrama teshko da postoji neshto detaljno, mozda samo neke osnove iz ovoga!

Danny Lou
22-06-2005, 11:36 AM
ljudi malo ste previse zakomplikovali stvari...

ocigledno je da su se sukobila misljenja Ivan je ucenik skole koja deklasira "tonika-do" metodu a cevap je ucenik skole koja tu metodu priznaje kao ispravnu. akademci bunite druge ljude.

i jedan i drugi tvrde da su njihove metode ispravne sto je sasvim normalno. necu da stajem ni na jednu stranu iako sam ucenik solmizacije.

"tonika-do" metoda doduce olaksava nastavu solfedja ali zna nekad da zabuni posto svaki ton moze da bude do bez obzira na tonalitet, jedino u modulacijama moze da dodje do zabune . dok u solmizaciji ne dolazi do zabune jer je g-so i c-do bez obzira na tonalitet.

ljudi i jedan i drugi covijek su u pravu ali to vas ne treba da tangira jer se radi o nastavi solfedja tj. na koji je nacin lakse otpjevazti (intonirati) odredjenu vjezbu.

sa druge strane imamo teorijske nazive tonova koji su nepromjenjljivi tj. muzicku abecedu: c, cis, d, dis itd.

a e-dur se tako zove zato sto se od njega pa navise nize durska skala koja ima tacno odredjen broj stepena i polustepena (razmaci izmedju tonova) sto ga i cini e-durom.

npr:
znaci E-dur:

E -st.- Fis -st.- Gis -post.- A -st.- H -st.- Cis -st.- Dis -post.- E

legenda:
st. - stepen
post. - stepen

za mol i ostale skale je (normalno) drugacija komb. st.-post.

pozzzzzzzzzzzz!

Danny Lou
22-06-2005, 11:42 AM
prvo da se izvinim zbog dva ista posta jer je internet bio nesto zablokirao pa sam slucajno dva puta kliknuo na -posalji-

drugo: nije covijek nego COVJEK

trece:

legenda:

st. - STEPEN

post. - POLUSTEPEN

pozdrav! :D

MUzzY
23-06-2005, 05:59 PM
E stvarno ima dobrih odgovora :) :)

Samo cu da potvrdim ono sto je Ivan rekao (evo guram 14-u godinu muzickog obrazovanja). Abeceeda se koristi da bi tacno sifrovali polustepene. Svaki put kad se note citaju (strucan naziv-parlato) citaju se solmizacijom. End of story.
do,re,mi itd. su imena nota i to je to. Ne mozete pevati G dur lestvicu (recimo) tako sto ce te I stupanj te lestvice nazvati DO jer nije DO vec je SOL.

Oggy
23-06-2005, 11:59 PM
Ne mozete pevati G dur lestvicu (recimo) tako sto ce te I stupanj te lestvice nazvati DO jer nije DO vec je SOL.

NE-TA-CNO

Moze u "tonika do" sistemu.

Sad je kraj, a ko ne veruje, moze opklada u 10000 evra, pred svedocima.

cevap
24-06-2005, 12:37 AM
:lol:

MUzzY
24-06-2005, 01:39 PM
Znaci kad si pevao neku (ili citao parlato nebitno) vezbu iz solfedja ti si nezavisno od tonaliteta izgovarao imena nota kao da je u pitanju C-dur?

Oggy
25-06-2005, 03:22 PM
Ma da. Prvi stupanj je uvek "Do", drugi "Re"...
Ali se to radi informativno, cisto da se zna. Ranije se dosta cetso praktikovao ovaj nacin solmizacije, ali je u medjuvremenu napusten, kao nepraktican, osim u jos par zemalja...
Pozdrav.

cevap
26-06-2005, 02:43 PM
Potpisujem ovo zadnje sto je Oggy napisao.

Oggy
26-06-2005, 05:29 PM
A ne bi potpisao ono
"za 10000 evra"? :D :D :D

SandRob
26-06-2005, 05:52 PM
Ma da. Prvi stupanj je uvek "Do", drugi "Re"...
Ali se to radi informativno, cisto da se zna. Ranije se dosta cetso praktikovao ovaj nacin solmizacije, ali je u medjuvremenu napusten, kao nepraktican, osim u jos par zemalja...
Pozdrav.

neznan di je napusten, ali meni je ti 'stari sistem' skroz logican i ima smisla.

Oggy
26-06-2005, 06:31 PM
Pa, donekle...
Tera te da razmisljas po stupnjevima, a ne po tonovima. U nekim prilikama koristi, u nekim ne.
Najbolje je kad znas oba.

SandRob
26-06-2005, 06:41 PM
Pa, donekle...
Tera te da razmisljas po stupnjevima, a ne po tonovima. U nekim prilikama koristi, u nekim ne.
Najbolje je kad znas oba.

a sto fali kad imas neki back koji ni siguran u melodiju da mu je otpjevas sa relativnima tonovima (bez obzira koji je tonalitet), odnosno solmizacijon?!
da se razumimo, ja time ne vladan, ali zar nije logicno i prakticno?!

slicno je kad sviras gitaru. nemoras uvik znat akorde koje sviras, ali znas njihov relativni odnos, a mos stavit i kapodaster...

STUDIOTON
26-06-2005, 08:09 PM
Momci . terajte vi kako god hocete , ja vam kazem sta je ispravno u 21.veku .. :wink:

Sorry Oggy , nisi u pravu .. I Dinosaurusi su nekad postojali a danas znamo samo za krokodile 8)

STUDIOTON
26-06-2005, 08:13 PM
.....................

Ivane jarane, u Sarajevu sam imao 10 (od 10) iz Solfedja, u Kopenhagenu imao 11 (od 13, a 12 ne postoji), pa ti sad vidi sta cesh i kako cesh. Opet kazem, ako ti nisi radio ovaj sistem ne znachi da je pogreshan ili da ne postoji, prema tome ne vidim u chemu je problem? :D

Cevap jarane , nema problema , ja od pocetka ove diskusije govorim da je stvar jasna kao dan ali vi i dalje cerate svoje . Ja mogu da kazem samo napred :arrow:

Oggy je inace voleo Sonju Marinkovic i uzasno je voleo istoriju muzike .. pozdravljam :plazi:

Oggy
26-06-2005, 11:10 PM
Ja sam harmoniju, po p.s.-u ucio iz Sonjine knjige (u srednjoj skoli) uprkos mnogo boljoj Pericicevoj, a istoriju sam, bogami ucio iz Andreisa, solfedjo iz knjiga Dorine Radiceve i Bore Popovica i Zorke Vasiljevic, ne iz udzbenika za predskolski uzrast... :plazi:
Solfedjo kod zloglasne Ane Levai (na ispitu sam pevao vezbu iz intoniranja intervala unazad, arapski) 9

Istoriju (nacionalnu) sam slusao kod Danice Petrovic, dobio 8 uprkos tome sto sam na ispitu rekao da Srbi nemaju svoju autenticnu narodnu muziku (izuzev gusala), te istom izjavom negirao predmet

Istoriju (opstu) sam slusao kod zloglasnog Dragoljuba Katunca (Dragobulj DrKatunac), dobio 9

Istorija 20. veka kod Hofmanke 10

Jes' da se muzikom bavim amaterski, ali tu i tamo ubodem ponesto
:wink:

cevap
27-06-2005, 07:29 PM
Momci . terajte vi kako god hocete , ja vam kazem sta je ispravno u 21.veku .. :wink:

Sorry Oggy , nisi u pravu .. I Dinosaurusi su nekad postojali a danas znamo samo za krokodile 8)

A sto se onda danas ljudi ubishe trazeci kosti dinosaurusa? Da ne valja ne bi niko ni trazio 8)