View Full Version : SATA II standard
Da li se isplati kupiti SATA II standard jer cuo sam da je u nekim stvarima dosta napredniji od starog, e sada koliko je to za nas interesantno?
zvincic
15-06-2005, 12:24 AM
Da li se isplati kupiti SATA II standard jer cuo sam da je u nekim stvarima dosta napredniji od starog, e sada koliko je to za nas interesantno?
sata 2 daje propusnost od 300 mb/s sto disk moze iskoristiti samo citajuci iz cache-a.
nazalost, ogranicenje diska nije u tom vec u mehanici...diskovi su dostigli vise manje vrhunac brzine koristeci trenutnu tehnologiju (kao i CD/DVD citaci).
inace, malo je toga naprednije u sata2 standardu...ali trgovci moraju zaraditi, ne? ;)
Mislim da sam cuo da diskovi u SATA II standardu imaju dve fiksirane glave na koje idu ploce koje se okrecu. Sada ja to laicki objasnjavam :)....
Uglavnom na nekim testovima se dobijao i duplo brzi rezultat valjda brzinom slucajnog pristupa ili nesto slicno tome :)
zvincic
15-06-2005, 12:35 AM
Mislim da sam cuo da diskovi u SATA II standardu imaju dve fiksirane glave na koje idu ploce koje se okrecu. Sada ja to laicki objasnjavam :)....
Uglavnom na nekim testovima se dobijao i duplo brzi rezultat valjda brzinom slucajnog pristupa ili nesto slicno tome :)
nisam za to cuo...a i da imaju dvije glave opet se nalaze na jednom aktuatoru (ruci) tako da to jako smrdi.
osim ako ne pokusavaju prodati maglu pa pod dvije glave podrazumjevaju ovo:
------\ (glava)
__________ (ploca)
------/ (glava)
sto je standardna praksa u izradi diskova vec duuuugo :)
diviner
15-06-2005, 10:18 AM
SATA II diskova jos nemas u prodaji kod nas. Imas samo SATA diskova sa NCQ podrskom (Native Command Queuing - sistem aktivnog keshiranja podataka). Razlika izmedju SATA II i SATA je u boljoj kontrolerskoj logici, vecoj teoretskoj propusnosti i u nicemu vise. Takodje, SATA II ne mozes u potpunosti iskoristiti na plocama i kontrolerima koji ne podrzavaju taj standard (ali unazad je kompatibilan, pa ga je moguce koristiti kao obican SATA). Na tvom SIL3112 kontroleru recimo neces nista dobiti.
Brzina harddiskova se moze povecavati drasticno na samo dva nacina:
1. Povecanjem brzine rotacije ploca (cini mi se da odustaju od ovog metoda).
2. Povecanjem gustine zapisa (svi idu k tome).
Uskoro jos mnogo konkretnih odgovora na drugom Novom forumu.
zvincic
15-06-2005, 03:04 PM
Brzina harddiskova se moze povecavati drasticno na samo dva nacina:
1. Povecanjem brzine rotacije ploca (cini mi se da odustaju od ovog metoda).
2. Povecanjem gustine zapisa (svi idu k tome).
1. tocno tako, vece brzine povlace automatski vece grijanje, manju pouzdanost i vecu cijenu.
pogledajte samo koliko kostaju 15K SCSI diskovi ;)
2. vidim da experimentiraju nesto sa holografskim nacinom zapisivanja, nesto sa 3D-om.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.