Log in

View Full Version : efekti&samplerate

Arthur
14-06-2005, 01:52 AM
Dakle, snimam nesto na, recimo 192khz samplerate-a. Da li je to moguce uopste efektirati (kroz insert, ili send) sa postojecim pluginovima (Vst,DX) i da li ima smisla (koliko jede snagu i cega?)? Ako ne, koji je samplerate najpreporucljivi iz ugla prakticnosti (procesiranja), mislim na odnos kvalitet/izvodljivost. Sve ovo me interesuje iz ugla PC/Steinberg platforme, bez DSP dodatnih ili TDMova (pupupu) :P

lesha
14-06-2005, 01:57 AM
naravno da je moguce, samo sto ce zauzece procesora biti primetno vece (naravno, zavisi i da li sami pluginovi podrzavaju taj sample rate)..
zvuk je bolji, ali ces vecu razliku osetiti ako koristis 24bitne semplove (ili snimas na 24 ili 32 bita) nego podizanjem samplerate-a..

Color
14-06-2005, 11:43 AM
To sto kaze lesha je tacno, pre bih izabrao varijantu visek bitrate-a nego samplerate-a.. Uostalom , finalni mix svakako napravis na 44.1 Khz, tako da ja vecinu stvari ravno i usnimavam i obradjujem na 44.1 Khz.. Pogotovo ako koristis samplove, loopove itd u kombinaciji sa zivim instr. Vecina ih je na 44.1 tako da nema mnogo smisla da ih kombinujes sa necim sto usnimvas na 48 Khz. Moras da ih prekonvertujes na visi, posle sve na nizi.. Moze doci do malih deformacija u zvuku.. Ako vec radis projekte na 48 i vise Khz, najbolje ti je ravno napraviti export na 44.1 , 16bit. Ako ga zelis jos i masterovati na 48Khz npr u WaveLabu, pa tek na kraju ides na varijantu konvertovanja na nizi samperate, obavezno koristi funkciju RESAMPLE a ne CONVERT.. Kod CONVERT SAMPLE RATE sa viseg na nizi se mogu pojaviti neke necistoce..

Danny Lou
18-06-2005, 02:01 PM
pa arthure sine sto ce ti 192Khz??? Jel radis muziku za nastavak Rata zvijezda??

nije da nesto puno pametujem... ali zasto treba jace od 48000? ajde ok 24bita ali 192Khz????

molim vas da mi kazete gdje cete moci pustati da se cuje to?? razumijem razliku tj. finesu ali zbog cega?

pozzzzzzzz

Arthur
19-06-2005, 02:51 AM
Mr.Louche sine, prvo i prvo, nisam to pitao jer imam neku ozbiljnu nameru da to radim, nego me cisto zanima dal mi je ta opcija slepo crevo RME-a... potpuno, onako, retoricko pitanje, zanima dal je to moguce. Znam ja da se sa 48 najzahvalnije sljaka zasad, al me zanima dokle ima smisla terati islkjucivo iz ugla hardwera/softwera a ne "cujnosti" Do kojih samplerateova UAD i POCOvi pluginovi mogu da rade? utice li to na performanse istih - tipa umesto 3 kompresora od 48 da moze samo jedan od 192 (....) ?
Drugo, zvanicno, na mojem (ne)cijenjenom fakultetu nas uce devizi - sto vise-to bolje (iz ugla cujnosti, a ne soft/hard/novcano), nego uopste uzev, cilj snimanja je dobiti sto priblizniju sliku anolognom originalu..
Trece, nisam siguran da bi neko potrosio tolke novce na istrazivanje/pravljenje/prodavanje tih tehnologija (192khz) da je to dobro samo za StarWars serial...
E i jos nam rekose da je teorijska granica preko koje nema nikakve svrhe ici negde oko 200khz, preko toga se ne moze dobiti nista znacajno na vernosti zvuka... sta mu to dodje, oko 10 tacaka po peaku od 20khz? :?: :lol:

Arthur
19-06-2005, 03:50 AM
evo sad videh na onom steinberuserovom sajtu, da ni SX3 zapravo ne radi sa sampleratovima vecim od 96khz. Koji multitrack editor/mixer uopste moze da radi sa tim semplrejtom na PCu? SoundForge mi dozvoljava snimanje u 192...

Color
19-06-2005, 11:27 AM
Trece, nisam siguran da bi neko potrosio tolke novce na istrazivanje/pravljenje/prodavanje tih tehnologija (192khz) da je to dobro samo za StarWars serial...
:?: :lol:

Sto se mene tice to ti je cisto stvar politike poslovanja proizvodjaca audio opreme! Moraju i dalje zaradjivati ne? Kad bi se razvoj zaustavio na 48Khz , vise niko nebi morao menjati svoju opremu...

MilTon
19-06-2005, 09:34 PM
Znam ja da se sa 48 najzahvalnije sljaka zasad, al me zanima dokle ima smisla terati islkjucivo iz ugla hardwera/softwera a ne "cujnosti" Do kojih samplerateova UAD i POCOvi pluginovi mogu da rade? utice li to na performanse istih - tipa umesto 3 kompresora od 48 da moze samo jedan od 192 (....) ?

Izvini, ali to pitanje o performansama... Ako vozim 200 na sat, da li ce da vise trosi nego ako vozim 50? Bez ljutnje, ali pitanje... :?

Arthur
20-06-2005, 04:08 AM
znaam.. rizikovah da ispadnem glup, al sta ces, mene zapravo vise zanima, i to ceo ovaj topik pokusavam da saznam, u KOJOJ se meri gubi na performansama, pa i DSP procesora, jer to ne znam.

puRe
20-06-2005, 02:37 PM
znaam.. rizikovah da ispadnem glup, al sta ces, mene zapravo vise zanima, i to ceo ovaj topik pokusavam da saznam, u KOJOJ se meri gubi na performansama, pa i DSP procesora, jer to ne znam.

tacno 4 puta vise dsp-a koristi nego 48...