PDA

View Full Version : Da li biste placali clanarinu na Rumskom ?

lesha
08-06-2005, 02:58 PM
posto svi ne delimo ista misljenja, evo nacina da saznamo koliko ljudi je spremno na varijantu placanja clanarine za pristup ovom forumu..

lesha
09-06-2005, 10:30 PM
jedan od clanova je pogresno glasao za "ne bih placao", umesto "5-10e", pa cemo to uvrstiti u konacan rezultat..

MarkoM
09-06-2005, 10:47 PM
jedan od clanova je pogresno glasao za "ne bih placao", umesto "5-10e", pa cemo to uvrstiti u konacan rezultat..

hit :D

ProkDu
10-06-2005, 12:06 AM
Ako ce to da podigne kvalitet foruma na jedan visi nivo, ja sam prvi za placanje. Ali, kako je ovo Internet forum i kako je tradicija, a i sama filozofija i sustina Internet-a u besplatnom pristupu informacijama .... :roll: .
Clanarina=>zasto?
1. Elitisticki pristup?
2. Resavanje problema oko ponasanja clanova?
3. Veci serverski prostor?
4. ....?
:roll: stvarno neznam ....

lesha
10-06-2005, 12:29 AM
nemoj na ovo da gledas kao na nesto sto je u planu da se uradi..
ovo je samo nacin da oggy i ja utvrdimo ko je u pravu, posto ne delimo isto misljenje...

zato ljudi, slobodno glasajte, ovo je postavljeno iz cisto informativnih razloga :wink:

moje licno misljenje je da ne bi trebalo biti clanarine, vec da bi mogli uz pomoc bannera/reklama finansirati rad foruma..
oggyjevo misljenje si mogao da procitas u drugoj temi..

ja sebe ne smatram "elitom", svi bi ovde trebali da imamo ista prava..
naravno, forum je napravljen tako da postoji neka hijerarhija gde bi odluke administratora i moderatora trebale da se postuju..
ipak oni sluze da odrzavaju kakav takav red..

sto se podizanja kvaliteta tice, mislim da bi valjalo da bude manje off topica (par tu i tamo nikome ne skodi, ali ja sam protiv svakog oblika preterivanja) kako bi kvalitet bio lakse dostupan ljudima koji traze odredjene informacije/znanje...
ovako ima previse shuma...

molim vas da ne obracate paznju na moje misljenje, budite subjektivni..
mozda je oggy u pravu, mozda forum bude ozbiljniji i kvalitetniji..

OFF
10-06-2005, 12:56 AM
Ako ce to da podigne kvalitet foruma na jedan visi nivo, ja sam prvi za placanje. Ali, kako je ovo Internet forum i kako je tradicija, a i sama filozofija i sustina Internet-a u besplatnom pristupu informacijama .... :roll: .
Clanarina=>zasto?
1. Elitisticki pristup?
2. Resavanje problema oko ponasanja clanova?
3. Veci serverski prostor?
4. ....?
:roll: stvarno neznam ....

Posto je moj post u temi o Hostingu bio povod za raspravu o clanarini, evo da odgovorim i obrazlozim svoj stav:
1. NE
2. NE
3. Verovatno
4.1. Mislim da ljudi koji vode ovaj forum imaju objektivne troskove kao sto su zakup prostora na serveru, stream.... i da je krajnje drugarski nadoknaditi im to.
4.2. Sa novcem koji bi se prikupio, sigurno bi se mogao podici kvalitet foruma na vise nacina. Moze se platiti neka zajednicka strucna ekskurzija(poseta nekom studiju, pa i praktican kurs u njemu), moze se finansirati prevod neke knjige (mastering, home recording.....), moze se izdavati i godisnji bilten Rumskog, sa izabranim savetima, trikovima......... Sa novcem je sve lakse :D
4.3. Ovo ce sad izazvati polemike, ali .... Moze se poboljsati i rad moderatora. Postoji dosta neodgovorenih ili nedovrsenih (a pritom normalnih i korisnih) tema, i mozda nije lose malom 'stimulacijom' obavezati sve urednike da i ako ne znaju odgovor, potrude se da saznaju, ili upute na resenje. Takodje, dosta tema se nalazi, jos uvek, u pogresnim
sobama, i treba poshtovati vreme i trud nekog ko to sredjuje i treba da sredi.
4.4 Svi delovi ovog site-a, osim foruma, mogu se znacajno unaprediti (i ostati besplatni). Na tim delovima (s obzirom na broj i profil ljudi koji su svakodnevno ovde), mogu se kaciti razni tutorijali, linkovi sponzora, vesti iz DAW sveta, ......... i sta sve ne.
4.5. Ja ne mislim da ovde treba da bude 20tak ljudi, ali ih objektivno nema ni 601, pa bi neka cifra od 2000-3000e (bez sponzora) bila dovoljna za sto-sta. Cinjenica je da ovaj forum mnogima puuuno koristi, ali ne mislim da clanarinom treba placati znanje (onda bi trebalo da ona bude nekih par hiljada $) vec samo da pokrpimo neke troskove koje svi pravimo, a placaju za sad samo pojedinci.

sa najboljim namerama :wink:

Pozdrav

lesha
12-06-2005, 09:17 PM
molim sve one koji nisu glasali da to ucine sada..

hvala

Oggy
12-06-2005, 11:40 PM
Prvi put?
Drugi put?
TRECIII PUUUT...?!?!?

PLACENO!

Ej, Lesho, izgleda da "vodim" :wink:

OFF
16-06-2005, 09:50 PM
Boga mi, izgleda da cete pucati penale :)

Oggy
16-06-2005, 10:30 PM
Ma sve OK.
Jasno je meni da je ljudima draze da dobiju za dzabe nego da plate, ali takvi nikada nece imati, bas zbog toga. Tek kad naucis da dajes, spreman si da naucis da dobijes.
Meni je svejedno... Placao-ne placao, ali mislim da je to dobar nacin da se skrene paznja (efikasno) na neke probleme.
Toliko.

LACKY
27-03-2006, 02:12 AM
E evo sada mog predloga!
Posto sam malo upoznao forum(pa i neke ljude sa foruma)evo jednog predloga, o kome sam razmisljao par dana.Pojavom trida o Erinom studiu Rama Lama(koji po meni objavljen i sa marketinskom pozadinom kako studia tako i akusticara),shvatih da bi mozda bilo dobro otvorit poseban forum (koji bi bio komercijalnog karaktera). Za reklamiranje, kako studia, tako i prodavnica, i pruzanje bilo kakvih usluga vezanih za muziku.Naravno svako kacenje trida bi se placalo(na primer 10 e godisnj) i bio bi neki limit velicine trida(na primer 4 fotke i pisana strana teksta dizajnirano kako kome odgovara).Tridovi bi bili zatvoreni za postovanje a ljudi bi imali mogucnost(normalno)da preko objavljenih kontakata komuniciraju sa oglasavacem ili putem private poruka.Tridove bih namerno ostavio bez postova da se to nebi sirilo u nedogled nego da bude u stvari prava marketing strana.Kao sto rekoh mislim da bise od tih donacija moglo pomoci coveku koji snosi troskove odrzavanja ovog sajta.
Kao predlagac, ako vam se ova ideja dopada i sam sam spreman da budem prvi koji ce da participira za prvi oglas(siguran sam da ima jos dosta ljudi koji ce to da urade a evo i ja se obavezujem da cu neke ljude iz posla nagovoriti da stave svoj tred).
Isto tako mislim, da je to veoma korisno za stuido koji je tek u povoju, i nema bog zna kakve reference. Da bi ljudi znali da postoje i da se cuje za njih.
Pa ajde da vidimo sta mislite o ovome!

lesha
27-03-2006, 02:57 AM
ukoliko neko zeli da se oglasava moze slobodno da se obrati dr.Ru na pm, uvek postoji mogucnost postavljanja bannera.

poz

boggy
27-03-2006, 03:27 AM
Zdravo LACKY,

E evo sada mog predloga!
Posto sam malo upoznao forum(pa i neke ljude sa foruma)evo jednog predloga, o kome sam razmisljao par dana.Pojavom trida o Erinom studiu Rama Lama(koji po meni objavljen i sa marketinskom pozadinom kako studia tako i akusticara),shvatih da bi mozda bilo dobro otvorit poseban forum (koji bi bio komercijalnog karaktera).

Generalno postoje barem dve sekcije koje u opisu imaju prizvuk marketinga i mogu da se koriste besplatno (koliko vidim). To su "Promocija radova" i "Mali oglasi". Mislim da je nevolja i u tome sto se sekcija "Dizajn i konstrukcija studija" cesto (zlo)upotrebljava, ne za diskusiju o onome sto je u naslovu sekcije, nego za (vizuelnu i verbalnu) promociju i prikaz studija i opreme.

Jasno je da se sa (samo) slika zavrsenog studija malo sta moze zakljuciti o njegovoj akustici, te je i thread sa takvom tematikom definitivno OFF-TOPIC za tu sekciju, osim ako neki misle da je studijska scenografija izuzetno znacajna za sredjivanje akustike (ja licno tako ne mislim).

Pri tom bi mozda bilo bolje organizovati slusne testove akustike i diskutovati o utiscima, nego prikazivati samo slike. Akustika se sredjuje za korisnikove usi a ne za merne mikrofone ili jos gore, foto-aparate. U tom smislu bi, recimo, postojece promocije bile manje marketing a vise kriticki pristup uradjenom poslu u studiju.

Konkretnije, bilo bi bolje da vlasnik novootvorenog studija organizuje slusanje u svom studiju pa neka na slikama budu ljudi koji ce kasnije pisati svoje utiske na Rumskom. To znaci, ako se napravi novi studio, i na kraju dokaze da je odlican, onda nije lose da to svi saznaju, makar vlasnik nista ne platio za slike na Rumskom... (ali ako zeli da plati, sto da ne!)

Studija sa (uspesno) sredjenom akustikom je relativno malo u odnosu na njihov ukupan broj i mozda postavljanjem ovakvih pravila mozemo doprineti ukupno boljem kvalitetu akustike u njima.

Ovako, imamo samo jednosmernu komunikaciju i samo citamo price i gledamo slike. Ukljucivanjem povratne informacije u igru, Forum dobija pravi smisao.

Na kraju, zasto bi se ista reklamiralo na Rumskom, sto je dokazano loseg kvaliteta... ili mozda mislis da nam to treba?

Ako se uvede zakup reklamnog prostora, onda moze sve da se reklamira, bez ikakvog kriterijuma (samo ti plati i sve je u redu...)

....Kao sto rekoh mislim da bise od tih donacija moglo pomoci coveku koji snosi troskove odrzavanja ovog sajta.

Sa ovim se slazem, mada to moze biti realna donacija, a ne zakup reklamnog prostora. Mislim da je bolje insistirati da promocija bilo cega bude pristojnija i sto vise edukativna za druge.

Brutalni marketing je zabranjen na skoro svim ozbiljnim svetskim Forumima, i tolerise se samo nesto malo i diskretno u potpisu korisnika. Tako nesto bi mozda poboljsalo karakter i sadrzaj Foruma.

pozdrav

bogi

P.S. Pod "brutalnim marketingom" se, recimo, smatra i kada neko pita "sta da kupim?" onda mu se javi neko ko mu kaze javno "kupi od mene!"...

idekius
27-03-2006, 07:56 AM
Meni zaista ne smeta da u rubrici "oglasi" prodaje ko i sta hoce, ali zna se sta je oglas kupujes-prodajes, a sta reklama...

Reklama Erinog studija u rubrici "Dizajn i konstrukcija studija" je brutalan primer! Pogotovu sto se tu provlaci i ono sto moze da se tumaci kao "bolji smo nego izvesni pop pevach"... Kako je krenulo, samo fale postovi "snimajte kod Mike, ima bolji preamp nego Zika"...

Kacenje slika u reklamne svrhe je takodje skroz bezveze...
Svidja mi se ideja da se na forumu otvori deo sa nazivom recimo "Katalog studija" gde ce svako ko plati (ili ne plati, zavisno od dogovora) moci da uploaduje slike, ispise reference i odradi marketing za svoj studio...

Ja imam svoj privatni sajt (nekolicina saradnika i ja) gde lepo stoji sta se radi, sta se radilo... klasican marketing, ali mi ne pada na pamet da u te svrhe zloupotrebljavam forum...

Rubrika "Dizajn i konstrukcija studija" je lepo i dobronamerno zamisljena, ali je ocigledno zloupotrebljena i u svrhu reklame i u svrhu prozivki konkurencije i to nebi trebalo da bude tako... Naravno, prozivka kolega ne dolazi u obzir ni u enentualnom "Katalogu studija"... To su stvari koje prvenstveno zavise od kolegijalnosti i vaspitanja onoga ko pise, ali ocigledno da ih treba predvideti i pravilnikom...

Cinjenica je da mnogi sa ovog sajta, koji zaista imaju iza sebe radove duzne postovanja, nikada nisu radili marketng na ovom sajtu... to dosta govori... neko ima savest i kulturu koriscenja foruma, neko nema...

LACKY
27-03-2006, 12:16 PM
Svidja mi se ideja da se na forumu otvori deo sa nazivom recimo "Katalog studija" gde ce svako ko plati (ili ne plati, zavisno od dogovora) moci da uploaduje slike, ispise reference i odradi marketing za svoj studio...

Ja imam svoj privatni sajt (nekolicina saradnika i ja) gde lepo stoji sta se radi, sta se radilo... klasican marketing, ali mi ne pada na pamet da u te svrhe zloupotrebljavam forum...

Pa iz tog razloga sam i govorio o tome! Jer mislim da ne postoji idealnije mesto za ozbiljnu katalogizaciju studia, prodavnica, i pruzanje usluga od ovoga sajta.
Da nam se nebi desavale stvari, da neko otvori tred, zarad marketinga na forumu.Samo mu kazes imas prijatelju forum za to "plati pa klati".
Nebih se slozio sa Bogy-em da promocija radova ima veze sa tim.Ako neki clan foruma stavi svoj rad da bi mu neko sa foruma(cije misljenje ceni jer da ne ceni nebi ga ni postavi tu) kazao nesto o njegovom radu(da nazovem to i savetom),to po meni nema veze sa marketingom.
Malo oglasi takodje,ako Pera prodaje audio kartu!,kakav je to marketing? Pa nije Pera trgovac.
To sto dolazi do zloupotrebe istih, bi upravo resili novim forumom!
A ako tebe licno upravo smaraju ta podvaljivanje(na drugim forumima) zarad marketinga bice ti jos lakse! Samo kazes "brisi trid i idi tamo gde treba" a tamo se zna "plati pa klati".
Isto tako Bogy kaze nesto o prevaram po pitanju studia,trebali bi da organizujemo slusanja.Slazem se ali ko ce sa tim da se bavi?
Nema tu prevare Bogy(pa kada gledas reklame svi deterdzent su naj bolji, znaci prevara je opste stanje marketinga, pa smo svi cisti zivi izdravi),imas reference po kojima ti dobro znas koji je studio (necu da kazem namerno bolji) uspesan a koji nije.
Sta ima tu ko da te prevari, vidis, procitas i sve ti je jasno.
Ako je relativno nov studio bez reference u startu je i jeftiniji i trudi se da dobije na rejtingu, i opet je sve jasno.
A pri tome mnogo ljudi koji po nekada dodju kao gosti, ce verovatno kada ih neko pita tipa "radio sam npr.reklamu trebao bi mi neki studio da snimim spikera ali i da mi pomognu oko pdvlacenja neke muzike! ili treba mi muzicka spica za prezentaciju" sigurno reci "ej matori idi na www.rumski .com,tamo imas sve sto te zanima".
Zato po meni taj marketinski forum ima smisla,i poslovno, za ljude koji se bave profi pruzanjem usluga, i za konzumente koji na jednom mestu mogu da dodju do informacija koje im trebaju!
A pritom da i ovo mesto dobije neki novcani priliv,jer ce biti jos kvalitetniji,a vidim da ste svi redovno ovde,sto znaci da vam je lepo. A ako vam je negde lepo onda gajite malo to mesto!
A pri tome, nepostoji(po meni)na ovim prostorim jaci forum, specijalizovan za oblast kojom se bavimo,pa prema tome trbalo bi kao vodeci, i da ima i vodeci katalog usluga, iz oblasti kojom se bavi.
A isto tako da pocne sam da krpi rupe u troskovima odrzavanja!
To je moj licni stav, a ako vam se ideja ne dobada, nemam nista protiv(jer ovo sigurno nije zarad licnog marketinga)!

Dushan_S
27-03-2006, 01:37 PM
Ne razumem uop?te trip oko onog glasanja. Forum je takoreći institucija, mesto gde je protok informacije besplatan, a gde ljudi sami određuju koliko će reći ili podeliti. Mislim, ja sam ovde prilično i eto moderator sam, ali ne bih plaćao, iz jednostavnog razloga... Ne plaćam Massenburgu, Andy Sneap-u i drugim velikim imenima, da čitam sa njihovih foruma, za?to bih sa ovog?

To da li je sajt rentabilan je potpuno druga priča, i mislim da se ne koristi potencijal, i činjenica da nema neke specijalne konkurencije vezano za ovu delatnost. Znači definitivno bi trebalo malo komercijalizovati sajt, ubaciti delove gde bi postojali listinzi snimatelja, muzičara, adresa studija i kontakt telefona, napisani gotovi tutorijali za neke teme, znači i edukativni deo sajta. Lakijeva ideja je logična, to je zaista mali izdatak za nekog ko se bavi poslom, a taman bi se skupilo da se pokriju tro?kovi sajta. U svakom slučaju, imam osećaj da je sajt na pola, ni tamo ni ovamo, kao trebalo bi da preraste u ne?to vi?e od samo foruma ali to nikako da se desi.

lesha
27-03-2006, 01:43 PM
To sto dolazi do zloupotrebe istih, bi upravo resili novim forumom!
zasto bi sad zbog ovog pravili novi forum? :mad:
zna se na koji nacin se resavaju stvari, zato postoje administratori i moderatori..

Adi
27-03-2006, 03:09 PM
Pa forumi su svugde zamisljeni kao besplatan protok informacija itd. Onaj koji je pokrovitelj foruma treba da nadje na drugi nacin kako da pokriva troskove ili bilo sta drugo. Obicno neka firma ili sajt ili nesto slicno bavi se prodajom materijalnih dobara ili informacija ili intelektualne svojine, a na forumima se okupljaju ljudi koji su vec koristili njihove usluge i na forumima se pruza pomoc i okupljaju se ljudi istih interesovanja sto je i na neki nacin reklama toj firmi, sajtu itd - onoga ko stoji iza toga ili je pokrovitelj foruma.
Zahtevati od posetilaca foruma da to plate nije bas najsretnije resenje. Ako neko misli da moze prodavati svoju pamet, onda neka otvori sajt sa user name i passwordom i neka naplacuje clanarinu, ali naplacivati forume to je besmisleno. To bi znacajno smanjilo postu ovom forumu i kvalitetne informacije ne bi bile dostupne ljudima koji za to imaju potrebu ili bi se ljudi rasprsili po drugim forumima sto nasim sto stranim, jer ljudi koji bi bili na placenim forumima i sami bi znali odgovore na mnoga pitanja koja se ovde postavljaju.:confused::(

MD
27-03-2006, 03:18 PM
Ja bi plaćao i 20 eura, ali to bi trebalo ukljucivati i neke specijalizirane podforume, suprostavljanja ,usporedbe i testiranja opreme,kvalitetne recenzije,konkretne topice o malo zahtjevnijim tehnikama itd...
Znaci da se para konkretno ulaže za informacije i vijesti, a ne da se plaća da bi se pričalo sa ekipom .:D
U biti nesto ko web site i forum, vise nego sam forum koji bi ipak trebao biti besplatan.

Ovako ima dosta interne zajebancije i svađa tu i tamo, a i priča o stvarima sa sicg estrade sa kojima smo mi sa druge strane granice, neupoznati .:).

P.S.

Uostalom, meni nije jasno zasto nemate praksu poput drugih foruma.
Stavite gore banner na neki studio, ili nekakav tv/radio kanal, i skupljate paru na racun tog oglasavanja.

Ili ono sto mi admini planiramo na svom forumu. Prodaja majica.
Ne bi vjerovali koliko su ljudi zainteresirani za kupnju majica na svoj forum, tojest na majicu čije nošenje cini osobu dijelom neceg vecega.

idekius
27-03-2006, 03:21 PM
Pa forumi su svugde zamisljeni kao besplatan protok informacija itd. Onaj koji je pokrovitelj foruma treba da nadje na drugi nacin kako da pokriva troskove ili bilo sta drugo. Obicno neka firma ili sajt ili nesto slicno bavi se prodajom materijalnih dobara ili informacija ili intelektualne svojine, a na forumima se okupljaju ljudi koji su vec koristili njihove usluge i na forumima se pruza pomoc i okupljaju se ljudi istih interesovanja sto je i na neki nacin reklama toj firmi, sajtu itd - onoga ko stoji iza toga ili je pokrovitelj foruma.
Zahtevati od posetilaca foruma da to plate nije bas najsretnije resenje. Ako neko misli da moze prodavati svoju pamet, onda neka otvori sajt sa user name i passwordom i neka naplacuje clanarinu, ali naplacivati forume to je besmisleno. To bi znacajno smanjilo postu ovom forumu i kvalitetne informacije ne bi bile dostupne ljudima koji za to imaju potrebu ili bi se ljudi rasprsili po drugim forumima sto nasim sto stranim, jer ljudi koji bi bili na placenim forumima i sami bi znali odgovore na mnoga pitanja koja se ovde postavljaju.:confused::(

Niko ovde, u novijem delu price, nije pomenuo naplatu clanarine, ili tako nesto, vec uvodjenje novog dela koji bi studijima, kompozitorima, aranzerima... sluzio kao reklamni deo... Time bi se izbeglo uplitanje marketnga u postove kakvi prilice forumu...

Nije problem sa marketngom na forumu to sto ce neko da se reklamira, vec se taj marketng obicno kamuflira "konstruktivnom diskusijom"... Mali oglas je mali oglas, diskusija je diskusija, a reklamno propagandni program nesto trece...

Adi
27-03-2006, 06:24 PM
Niko ovde, u novijem delu price, nije pomenuo naplatu clanarine, ili tako nesto, vec uvodjenje novog dela koji bi studijima, kompozitorima, aranzerima... sluzio kao reklamni deo... Time bi se izbeglo uplitanje marketnga u postove kakvi prilice forumu...

Nije problem sa marketngom na forumu to sto ce neko da se reklamira, vec se taj marketng obicno kamuflira "konstruktivnom diskusijom"... Mali oglas je mali oglas, diskusija je diskusija, a reklamno propagandni program nesto trece...

Slazem se u potpunosti, prikriveni marketing ne bi smeo da se tolerise. Dobar save je dobar savet. Ako mi neko kaze da je neki model miksete, mikrofona itd takav i takav to je u redu ali marketing nebi sme da ima mesta na diskusijama. Ako zele za to poseban deo u okviru foruma, pa zasto ne, neka plate pa neka i reklamiraju. Mozda od svega toga nadjemo i nesto sto nam zatreba a povoljno je.;)

dr.Ru
27-03-2006, 06:46 PM
Upravo je ovo jako bitna tema koja ceka svoj epilog. Mogu reci da ste svi u pravu, jer izvlacim iz "glasa naroda" ono sto je svima zajednicko. Bice promena. One su nuzne. Nadam se da cemo pametno odigrati.
Moram da ponovim po ko zna koji put: ja sam po profesiji advokat a ne vlasnik studija. Zato i imam razumevanja: na ovom mestu ima, vec poprilican broj, profesionalaca u audio domenu. Oni zasluzuju "neku vrstu kataloga" jer je u njihovom interesu. Isto tako, imamo i inzinjera zvuka koji bi, opet u svom interesu, davali misljenja o akustici, mernim instrumentima.
Obicni korisnici, naravno, po praksi stranih foruma, ce promenu najmanje osetiti, jer nece placati sadrzaj foruma, onakav kakav je sad.
Slazem se i oko integracije Portala i Foruma.... priznacete, forum je trenutno mnogo aktivniji od portala.
Isto tako, mene su ranije ubedili u jednu stvar: zasto da ne? Zasto ne poveriti uredjenje najbitnijih tema (koje su free) nekome ko ce ih ocistiti od spama i dati u PDF? Naravno, platiti moderatoru da to i ucini.
Od kojih para platit?
Pa od budzeta rumski.com
Sta ce ciniti taj budzet?
Vracamo se na pocetak.... to je osnovni dogovor o komercijalizaciji koji moramo da se dogovorimo.

Pozdrav

boggy
27-03-2006, 07:00 PM
Zdravo LACKY,

....
Isto tako Bogy kaze nesto o prevaram po pitanju studia,trebali bi da organizujemo slusanja.Slazem se ali ko ce sa tim da se bavi?

Ne bih (niti sam) to nazvao kao sto ti to radis, pre bi to moglo biti "nesreca", "katastrofa",... itd. Do sada nisam pronasao ni jednog coveka koji radi maliciozno, u ovoj bransi, odnosno zna da uradi bolje ali nece to namerno, bez jakog razloga. Za tako nesto treba ipak imati mnogo visi nivo znanja i iskustva od normalno potrebnog da bi se stvari (samo) dobro uradile, ali treba imati i motivaciju, slobodnog vremena i temperament za tako nesto. Ako tih pojava i ima, ocekujem da su retke.

Ako si mislio na trapavost i nekompetentnost... takve stvari se obicno lako vide i cuju, ako ljudi imaju mnogo iskustva, ali te pitam sta cemo sa ostalima koji ga nemaju? Njih ima mnogo vise.

Kad neiskusan covek udje prvi put u studio, ocekuje da je studio to sto treba da bude, znaci referentna pojava i dogadjaj za njega... tada mu akustika postaje "uslov za rad" iako ne mora da poznaje akusticku teoriju uopste.

Sto se tice organizacije slusanja, sta ja tu mogu, radite kako vam volja... definitivno akustika je neodvojiva od zvucnika, te ako slusate zvucnike tim pre morate slusati i akustiku... isti je to problem ako ne i veci i skuplji...

pozdrav

bogi

LACKY
28-03-2006, 03:46 AM
E bre nisam te prozvao na bazi "ko ce" u smislu ko je kompetentan" nego covek napravio studio ,napravio neke snimke,napisao to u reklami, momak cuo snimak i odlucio, ovo mi se svidja, ocu ovako"! Razumes!Nismo mi tu da krstimo "svako prema svome sudu".
A ako neki clan foruma pita "ja bi ljudi to i to i gde"e onda kazes sta mislis!Kapiras sta sam mislio?

boggy
28-03-2006, 03:53 AM
E bre nisam te prozvao na bazi "ko ce" u smislu ko je kompetentan" nego covek napravio studio ,napravio neke snimke,napisao to u reklami, momak cuo snimak i odlucio, ovo mi se svidja, ocu ovako"! Razumes!Nismo mi tu da krstimo "svako prema svome sudu".
A ako neki clan foruma pita "ja bi ljudi to i to i gde"e onda kazes sta mislis!Kapiras sta sam mislio?

ok, ok,... onda treba na forumu drzati referentne snimke i referentne mikseve... a ne samo fotografije i price. To ne moraju da budu produkcioni cd-ovi, nego kratki referentni komadici necega... tako se moze proceniti i kvalitet opreme, i kvalitet sobe za snimanje, kao i znanje ljudi koji tamo rade... naravno, ako je sve ovo sto navodim bitno u vasem poslu, a ja o vasem poslu ne znam nista, te se nemoj ljutiti zbog toga.

pozdrav

bogi

LACKY
28-03-2006, 03:55 AM
zasto bi sad zbog ovog pravili novi forum? :mad:
zna se na koji nacin se resavaju stvari, zato postoje administratori i moderatori..
Ma dali smo se razumeli?, nije mi jasno sta si hteo da kazes!
Pod forum na to sam mislio!

lesha
28-03-2006, 11:16 AM
Ma dali smo se razumeli?, nije mi jasno sta si hteo da kazes!
Pod forum na to sam mislio!
e to je vec preciznije.

andreja
01-04-2006, 07:54 PM
logicno je:

- otvoriti poseban podforum gde ce se postavljati oglasi komercijalnog tipa. za pare naravno.

- zabraniti komercijalno oglasavanje po ostatku foruma i brutalno sankcionisati svaki pokusaj istog.

- baneri se podrazumevaju.

LACKY
02-04-2006, 01:25 AM
Evo ga decko koji je sve shvatio i objasnijo u dve recenice! U pravu si!, to je sustina!

diviner
02-04-2006, 07:46 AM
Bice uskoro vijesti u vezi svega, pa i u vezi ovoga. Do tada, nema potrebe dalje siriti pricu...Hvala svima na korisnim prijedlozima.