PDA

View Full Version : Potreban savet za aktivne monitore

sasa.ivkovic
03-06-2005, 01:59 AM
Potreban mi je savet za kupovinu studijskih aktivnih monitora.Radi se o prostoriji koja ima 20-ak kvadrata.
Naravno, interesuju me modeli koji nisu preskupi.Ukratko, zelim da "liferujem" aktulne kompjuterske zvucnike 2+1.Znaci, od toga mi je sve bolje.
Napipao sam neke modele na netu, pa me interesuje sta muzicari koji imaju iskustva u radu sa njima misle o tome.Radi se Alesis M1MK2, Fostex PM-1, JBL LSR serija: 6325P, 6328P, LSR25P,...Macki HR 624, Yamaha MSP10, Behringer B2031A. Naravno, u obzir dolaze i druge preporuke svih ucesnika foruma.

P.S.
Ne bih bio rad da "puknem" vise od 200-250 evrica za par. :twisted: :evil: :shock: :cry:

Starter*
03-06-2005, 05:16 AM
Poslusaj Alesise i Fostex(ako imas priliku)... :wink:

Mada ces morati da se "otvoris" malo vise... :)

zvincic
03-06-2005, 04:08 PM
Potreban mi je savet za kupovinu studijskih aktivnih monitora.Radi se o prostoriji koja ima 20-ak kvadrata.
Naravno, interesuju me modeli koji nisu preskupi.Ukratko, zelim da "liferujem" aktulne kompjuterske zvucnike 2+1.Znaci, od toga mi je sve bolje.
Napipao sam neke modele na netu, pa me interesuje sta muzicari koji imaju iskustva u radu sa njima misle o tome.Radi se Alesis M1MK2, Fostex PM-1, JBL LSR serija: 6325P, 6328P, LSR25P,...Macki HR 624, Yamaha MSP10, Behringer B2031A. Naravno, u obzir dolaze i druge preporuke svih ucesnika foruma.

P.S.
Ne bih bio rad da "puknem" vise od 200-250 evrica za par. :twisted: :evil: :shock: :cry:

hmm....200-250 eura za par....nadam se da znas da za tu cifru nista sa gornjeg popisa ne mozes ni primirisati :wink:

X-Dreamer
03-06-2005, 11:02 PM
"Alesis" iskljuchivo!!!!

Oggy
04-06-2005, 02:07 AM
Te pare su ti dovoljne za jedan aktivni monitor. Dakle, bez 450 evra, ne razmisljaj. U toj kalsi Alesisi, zatim Tannoy reveal.

Mogli
04-06-2005, 02:36 AM
Mozda bi bila dobra ideja obratis paznju na Behringer B2031A, jer se ovi monitori najbolje kotiraju u odnosu cena-kvalitet. Imao sam ih i solidno obavljaju posao. Prodao sam ih za 350e par, pre dve godine i otisli su za |Beograd. Mozda naletis bas na moje.

Starter*
04-06-2005, 02:51 AM
Mozda bi bila dobra ideja obratis paznju na Behringer B2031A, jer se ovi monitori najbolje kotiraju u odnosu cena-kvalitet. Imao sam ih i solidno obavljaju posao. Prodao sam ih za 350e par, pre dve godine i otisli su za |Beograd. Mozda naletis bas na moje.

Ma ne brini neko se vec resio te muke...lol... :roll:

Neko je spominjao Fostex i rekao da su OK...nikako da ih cujem...

Mogli
04-06-2005, 02:57 AM
Ma ne brini neko se vec resio te muke...

Slazem se, ali obrati paznju da covek raspolaze sa 250e!

idekius
04-06-2005, 03:04 AM
Te pare su ti dovoljne za jedan aktivni monitor. Dakle, bez 450 evra, ne razmisljaj. U toj kalsi Alesisi, zatim Tannoy reveal.

Ako bih birao izmedju ova dva monitora po parama, onda Alesis, ako bih birao po kutijama, onda Tannoy Reveal Active...

Na njegovom mestu bih uzeo za pare koje covek ima sto bolje pasivne kutije i kasnije skupljao kintu za pojacalo, npr. Alesis RA...

Oggy
04-06-2005, 03:13 AM
Pa za te pare ima pasivne i Alesise i Tannoye. Cak su Alesisi jeftiniji. Dobra ideja! Za te pare skoro da mozes da pazaris pasivne Alesise i RA 150.

Mogli
04-06-2005, 11:30 AM
Na njegovom mestu bih uzeo za pare koje covek ima sto bolje pasivne kutije i kasnije skupljao kintu za pojacalo, npr. Alesis RA...

Najbolje resenje!

sasa.ivkovic
05-06-2005, 01:35 PM
Naglasio sam aktivne monitore iz 2 razloga;
1. Prostor u kome mi se nalazi "home studio" je dosta skucen tako da mi i usteda na prostoru na kome bi se nalazilo pojacalo za pasivne kutije znaci.
2. Aktivne kutije bi me kostale manje od kombinacije pasivnih + pojacalo.

Osim ako mogu pasivni monitori da prodju u kombinaciji sa nekim jeftinim (citaj-losim) pojacalom do daljnjeg.

"...jer, para nema..."

Hvala svima koji su odvojili koji minut za ovaj post.Medjutim, sad imam i nedoumicu koji par pasivnih monitora?Koji pasivni monitori ulaze u izbor sa limitom od 250 evra?
Interesuje me takodje i komentar nekog ko je imao prilike da radi sa JBL monitorima.

Mogli
05-06-2005, 01:42 PM
Naglasio sam aktivne monitore iz 2 razloga;
1. Prostor u kome mi se nalazi "home studio" je dosta skucen tako da mi i usteda na prostoru na kome bi se nalazilo pojacalo za pasivne kutije znaci.
2. Aktivne kutije bi me kostale manje od kombinacije pasivnih + pojacalo.

Osim ako mogu pasivni monitori da prodju u kombinaciji sa nekim jeftinim (citaj-losim) pojacalom do daljnjeg.

"...jer, para nema..."

Hvala svima koji su odvojili koji minut za ovaj post.Medjutim, sad imam i nedoumicu koji par pasivnih monitora?Koji pasivni monitori ulaze u izbor sa limitom od 250 evra?
Interesuje me takodje i komentar nekog ko je imao prilike da radi sa JBL monitorima.

Dobio si ovde dobre savete i vrati se na njih. Gledaj da ne eksperimentises previse jer to opet radis na svoju stetu. Lose pojacalo ce ti svakako pokvariti zvuk, ali ti u ovom momentu sigurno ne pravis neki vrhunski album, da bi trebao preterano razmisljati o tom. Uzmi za pocetak nekog Denona (mozes ga naci za Dz.), stavi ga na flat rezim, radi i polako skupljaj pare za Alesis RA.

sasa.ivkovic
05-06-2005, 02:39 PM
Mozda izgleda glupo ovo sto cu sada da pitam...
Moze li da se u studijskom radu kao pojacalo za pasivne monitore koristi Crown MA macro-tech 1202.Ovo pojacalo je jedno od najboljih, najpouzdanijih i najcistijih pojacala kada je u pitanju ziva svirka.Normalno, i ovu varijantu pominjem kao prelaznu.Ja sam suvlasnik tog Crown-a (hocu reci koristio bih ga za "dz"!).U glavi mi je varijanta da na racun toga sto bih ustedeo na pojacalu dodjem do kvalitetnijih pasivnih monitora.Ili da se drzim saveta za Denon...

idekius
05-06-2005, 06:19 PM
Drzi se saveta za Alesis RA, jer to vec nije igracka, a nije skup. U medjuvremenu prikaci ono sto ti se najbolje cuje...

sasa.ivkovic
06-06-2005, 02:18 AM
OK, hvala!

Color
06-06-2005, 10:39 AM
Pasivni Alesis monitor one stoje 150eu za par! Aktivni - 350eu za par...

procesljaj...

http://www.thomann.de/smb_suche.html?SUBJECT=KOMFORTSUCHE&PAGE=1&SEITE=1 &MAINPAGE=1&SUCHBEGRIFF=Alesis

sasa.ivkovic
07-06-2005, 03:44 AM
Hocu rado!Hvala!

kVu
07-06-2005, 05:53 AM
skupi jos malo para za aktivne alesise i ne razmisljaj...

nije zato sto ih ja koristim, ali u toj najnizoj klasi su stvarno najbolji... sve ostalo tek posle hiljadarke (evra naravno) se isplati kupovati...

bas sam bio pre par nedelja sa nekim drugom koji tek krece da se bavi produkcijom i probali smo bukvalno sve sto ima do 500e.. i bas namerno sam hteo da uzme nesto drugo posto radimo zajedno dosta, ali na kraju opet bejahu alesisi :roll:

lesha
07-06-2005, 10:53 AM
takodje..
@ kVu, koje ste sve monitore probali ?

kVu
08-06-2005, 05:14 AM
nismo sve odjednom, ali mnooooogo (skoro sve) aktivce do te cifre... krk rokit me zanimao i nije mi se svideo

sledeci monitori koji budem uzeo ce sigurno biti od cifre 1500+ jer mislim da se ne isplati uzimati nista u "sredini" jer su to vec jako male nijanse u zvuku.. jeste bolji ali takodje mislim da je i bacanje para... :)

lesha
08-06-2005, 11:26 AM
jesi li probao event? oni spadaju u tu srednju kategoriju (po ceni) a trebalo bi da zvuce dobro...
zanimaju me 2020bas, TR8, TR8XL, ASP6...

sorry za o.t.

OFF
08-06-2005, 11:42 AM
kVu, verovatno si preskocio Adam ANF10 na testu. Mnogo dobro, da ti kazem :)

zvincic
08-06-2005, 11:53 AM
nismo sve odjednom, ali mnooooogo (skoro sve) aktivce do te cifre... krk rokit me zanimao i nije mi se svideo

sledeci monitori koji budem uzeo ce sigurno biti od cifre 1500+ jer mislim da se ne isplati uzimati nista u "sredini" jer su to vec jako male nijanse u zvuku.. jeste bolji ali takodje mislim da je i bacanje para... :)

ovo je otprilike slicno i mom misljenju ;)

Alesisi zavrse posao....radije ulazem u dobar outboard i mikrofone a druge monitore kupujem kada se krene u ozbiljan biznis...ali se onda ne stedi :twisted:

dacko
08-06-2005, 12:14 PM
Pasivni Alesis monitor one stoje 150eu za par! Aktivni - 350eu za par...

procesljaj...

http://www.thomann.de/smb_suche.html?SUBJECT=KOMFORTSUCHE&PAGE=1&SEITE=1 &MAINPAGE=1&SUCHBEGRIFF=Alesis

Na zalost... u SCG, 250 eura... pasivna varijanta.. u Artistu BG. Da ne spominjem da sam nasao i za 330 eura pasivnu varijantu...

Zna li neko gde se mogu naci Alesis M1Mk2 pasivni po najboljoj ceni?

Sky music kaze nemaju... :roll:

Oggy
08-06-2005, 02:28 PM
Ne bih mogao da poverujem u tu cenu Dacko od 250 evra... Opet, ne govorim koja je za mene, ali mislim da bi morala da bude manja. Da li si siguran da ste se dobro razumeli?

lesha
08-06-2005, 02:45 PM
koliko ja znam 250 su pasivni..

bezsmisla
08-06-2005, 05:20 PM
BG Artist je bas skup ... Dynaudio 6a je 800 evra sto je vise nego u Sky-u :( ...

puRe
08-06-2005, 07:00 PM
BG Artist je bas skup ... Dynaudio 6a je 800 evra sto je vise nego u Sky-u :( ...

800? Kada sam gledao razlika je bila nesto manje od 100...

dacko
09-06-2005, 07:56 AM
Ne bih mogao da poverujem u tu cenu Dacko od 250 evra... Opet, ne govorim koja je za mene, ali mislim da bi morala da bude manja. Da li si siguran da ste se dobro razumeli?

Verujem da ti dobijas za neku manju cenu, jer i na onom thomann-ovom sajtu je cena 150 evra. Ja sam zvao telefonom, i dobro, da budem iskren, nije rekao 250 evra... Ali je rekao nesto preko 20000 dinara, a nesto manje od 21000 ... Sto mu onda dodje nekih 248 evra... Sto opet ne menja bitno stvar... :roll:

Color
10-06-2005, 05:09 PM
Imao sam prilike da prodiskutujem sa dosta ljudi koji monitori u srednjoj klasi vrede nesto... znaci ispod 1000eu..
Uglavnom se vecina ljudi zali na Tannoy Reveal i gledaju kako da ih se otarase.. A sto me najvise iznenadilo, istina nisam ih cuo ali vidim da ih kupuju i neverovatno hvale- Behringer B2031A ! Totalno su skinuli-ukrali Genelec! Cena? 320eu! Jedan lik je cak prodao EVENTE i uzeo ove B2031A i mnogo je zadovoljniji..

Color
10-06-2005, 05:14 PM
E, da napomenem jos, znaci to je kopija Genelec 1031 koji kostaju preko 1000eu 1 kutija...a ove 320eu par!

Nisam bas nesto privrzenik Behringera i neznam da li bi se upustio u takve kaskaderske poduhvate ali izgleda da im je ova kutija uspela..

zvincic
10-06-2005, 05:21 PM
Color, jedno pitanjce...da li si cuo te behringere?

kopija jesu, ali samo izgledom

OFF
10-06-2005, 07:39 PM
Toplo preporucujem Tannoy S800, prodaje ih jedan prijatelj za oko 500e u super stanju

Color
10-06-2005, 08:11 PM
Color, jedno pitanjce...da li si cuo te behringere?

kopija jesu, ali samo izgledom

Nazalost nisam.. ali voleo bih, sa Genelekem imam iskustva tako da bi me bas zanimalo da li su stvarno tako dobri kao sto ih neki ljudi hvale.. To je jasno da to nije to to na 100%..

Jesi imao ti neka iskustva sa njima?

lesha
10-06-2005, 08:31 PM
uporedni test alesis vs. behringer - alesis bolji u srednjem opsegu, cuju se instrumenti koji su na behringeru zakopani.. u basovima nisam mogao da primetim neku vecu razliku, dok su visoki kod alesisa mnogo prijatniji za slusanje..

da napomenem, u pitanju je bila pasivna varijanta alesisa, koja po karakteristikama zaostaje za aktivnom..

ko ne veruje nek pita ivana, kod njega sam i slusao..

zvincic
10-06-2005, 08:38 PM
Nazalost nisam.. ali voleo bih, sa Genelekem imam iskustva tako da bi me bas zanimalo da li su stvarno tako dobri kao sto ih neki ljudi hvale.. To je jasno da to nije to to na 100%..

Jesi imao ti neka iskustva sa njima?

jesam - losa :)

sto se geneleca tice, 1031 nisam cuo, ali jesam 1030.

ne mozes usporedjivat niti blizu.

behringer mulja i vrlo je neprijatan za slusanje (vjerovatno zbog uzasnih visokih).

cak i moji alesis m1 mk2 zvuce cistije i vise otkrivaju mada su poznati po sramezljivim srednjim opsegom. i to u netretiranoj sobi ;)

Oggy
10-06-2005, 10:45 PM
Radio i na 1031 i na 1030 i na Alesisima, slusao Truth i kupio Tannoy System 800 :D :D :D

Genelec je dobar, ali precenjen (citaj preskup), Alesisi korektni (best buy), ali nista vise (sve stoji sto je Zvincic napisao. Ima osetan nedostatak srednjih i u aktivnoj i u pasivnoj varijanti), Truth zvuci kao neuspeli EI Nis HSR monitor (tu se zavrsava svaki moguci pokusaj poredjenja sa Genelecom) iako ja nisam mrzitelj Behringera.
Sys 800...mmm...Jaki, tacni, surovi.

Truth nisu losi ako imas vikendicu, pa mp3 player na njih... :D :D :D

OFF
10-06-2005, 10:54 PM
Radio i na 1031 i na 1030 i na Alesisima, slusao Truth i kupio Tannoy System 800 :D :D :D

Genelec je dobar, ali precenjen (citaj preskup), Alesisi korektni (best buy), ali nista vise (sve stoji sto je Zvincic napisao. Ima osetan nedostatak srednjih i u aktivnoj i u pasivnoj varijanti), Truth zvuci kao neuspeli EI Nis HSR monitor (tu se zavrsava svaki moguci pokusaj poredjenja sa Genelecom) iako ja nisam mrzitelj Behringera.
Sys 800...mmm...Jaki, tacni, surovi.

Truth nisu losi ako imas vikendicu, pa mp3 player na njih... :D :D :D

BAS TAKO!

Danas sam radio miks jednog gitarskog banda na S800 i preskupim Dynaudio AIR15, i osim sto se reverbi malo jasnije cuju na AIRu, sve drugo mise vise svidja na Tannoy, vise basa, neusminkaniji visoki, prisutnija guzva u losem mix-u.......

Color
10-06-2005, 11:24 PM
Ako ste se svi slozili oko tih TRUTHa, a govorite iz iskustva, onda ni netreba da idem da ih cujem... Doduse ja ni neresavam pitanje monitora ali nalozili me neki ljudi pa me zaintrigiralo.. :oops:

Oggy
10-06-2005, 11:37 PM
Kada ljudi kazu "bolje se cuje reverb", to znaci da taj zvucnik ima prenaglaseniji visoki opseg. S800 su posebno tacni u mid i Hi-mid opsegu zbog specificne fore dual concetric. Meni Air serija vise lici na Hi-end Hi fi nego na referentne zvucnike. Istina, ja sam slusao samo Air 25, , ali racunam da bi oni morali biti najbolji od air serije. Mislim da je dosta bolja "M" serija, ali to vec ne podpada ni pod jedan normalan budzet.
Dakle, S800 jasno kaze kada ne valja i ako valja na njemu, valja uglavnom svuda.

Boskovic
11-06-2005, 07:33 AM
Toplo preporucujem Tannoy S800, prodaje ih jedan prijatelj za oko 500e u super stanju

aktivne ili pasivne?
koliko su stari?
jel imaju kakvih falinki?

STUDIOTON
11-06-2005, 10:24 AM
Momak od koga sam kupio NS10m ima TRUTH B2031A .. i kaze da mu vise yamaha nije potrebna .. decko prezadovoljan .. ima razloga .. dobro rade , daleko od pasivne varijante .. ili je mozda takva rezija bila da se odlicno uklapaju u njegovu pricu ..

Ja recimo .. ne odustajem od pasivnih trutha .. mene savrseno ne interesuje da li Oggy,pera ili neko drugi kaze da na njima slusam MP3 .. i slusam .. svaku noc , svaki dan i uzivam .. :wink: :wink: :wink:

Pored mojih 3 para monitora , Alesisa mone MKII,NS10m i trutha pasivnih .. najvise slusam i radim na truthima ..

dr.Ru
11-06-2005, 11:05 AM
probao sam mnoge monitore Event, Behringer, Mackie, Tannoy, Adam, Dynaudio, Yamaha, Genelec....... zanimljivo, nikad nisam imao prilike da cujem Alesis.
Moj izbor je Adam P22a, ali pitam vas za ekonomski savet:
- nemam love za Adama trenutno, skupljam ih.
- imam love za Alesis-a. Koliko je ono aktivna varijanta mk2?
- imam referentne B&W uvezane sa Krell mono blokovima, ali u dnevnoj sobi. Koristim ih da vidim jeli mix dobar, jer im verujem.

Kupiti Alesis i kasnije ih prodati zbog Adama?
ili
Raditi na shit Aiwa mini liniji i AKG 141M sluskama i cekati Adama?

napominjem da u svakom slucaju imam ref sistem, ali on mi nije uvezan sa compom i studijem.... Znaci: rezem CD i trcim u drugu sobu

STUDIOTON
11-06-2005, 11:45 AM
A meni se tako svidele M audio BX8 .. kutije koje su tako popljuvane ovde ... a ja bi ih posedovao :wink:

Toliko sam para sjebao na monitore a na kraju slusam na po vama najgorim i najjeftinijim .. Dam 500 eur vise za monitore a dobijem sta .. zelju da dodam jos 500 da bi ih osetio to sto hocu .. i onda kazem sebi da sam budala i pomirim se stim da monitori ne mogu raditi carobne stvari .. svaki je monitor dobar posebno ako je razlicit od onoga sto imas .. recimo sta biste rekli za NS10m da nije popularan .. da li biste imali neku grrrdnu rec za njih .. evo ja imam .. to je nersto najgore sto sam cuo u zivotu,najveci krs ikad napravljen , i sto kaze moj prijatelj Oggy neuspeli pokusaj HI-FI monitora pa se nasao neko poznat i rekao da one najbolje rade mix .. i booom .. sada ti je ono .. jebem ti studio koji nema NS10m .. To su toliko grdne i lose kutije na kojima se sve cuje!!! Recimo mnogo mojih kolega i nemaju drugi par monitora .. rade samo na NS10 i kazu to su kutije bato moj .. a nemaju pojma na one ne emituju mnoogo najbitnih frekvencija .. zato NS10 uvek treba da bude drugi par monitora a ne prvi .. e tako dragi prijatelji svaka kutija je dobra ali na svoj nacin .. Alesis je sada popularan jer je nesto izmedju krsa i dobrih monitora .. pa ako radite samo na njima onda su odlicni ..

Opet najbitnija stavka u studiju su ti monitori ali oni skupi .. ja sam opet izabrao 3 para "jeftinih" ali potpuno razlicitih monitora!

Pozdrav

OFF
11-06-2005, 12:16 PM

aktivne ili pasivne?
koliko su stari?
jel imaju kakvih falinki?

Pasivni, mislim da su u skroz OK stanju, ali bi morao da proverim. Poslacu ti tel od tipa na PM do ponedeljka, pa se cjerajte :wink:

OFF
11-06-2005, 12:21 PM
probao sam mnoge monitore Event, Behringer, Mackie, Tannoy, Adam, Dynaudio, Yamaha, Genelec....... zanimljivo, nikad nisam imao prilike da cujem Alesis.
Moj izbor je Adam P22a, ali pitam vas za ekonomski savet:
- nemam love za Adama trenutno, skupljam ih.
- imam love za Alesis-a. Koliko je ono aktivna varijanta mk2?
- imam referentne B&W uvezane sa Krell mono blokovima, ali u dnevnoj sobi. Koristim ih da vidim jeli mix dobar, jer im verujem.

Kupiti Alesis i kasnije ih prodati zbog Adama?
ili
Raditi na shit Aiwa mini liniji i AKG 141M sluskama i cekati Adama?

napominjem da u svakom slucaju imam ref sistem, ali on mi nije uvezan sa compom i studijem.... Znaci: rezem CD i trcim u drugu sobu

Ja sam uzeo ADAM anf10, i jako sam zadovoljan, ako volis takve monitore, za te pare su vrlo OK. Nisu bas najsjajniji u bassu, ali dok ne skupimo lovu za p22a, super :)

Color
11-06-2005, 12:48 PM
@dr.Ru

To sa trcanjem i paljenjem CDa ti bas i nije najbolje resenje.. Mislim bitno ti je u radu da cujes kako to zvuci. Bilo kakvi monitori za nas obicne smrtnike koji nemamo para za neke od 10000eu pa navise su super! Ja bi na tvom mestu uzeo te alesise i dok nebi skupio za stvarno visu klasu, radio bih na njima..

Yamaha ns10 je stvarno najgrdji zvucnik na svetu ali kad na njemu napravis good sound, nemoze da ti se desi da negde lose zvuci.. Dobro, basovi su kriticna tacka svih near field monitora.
Ja sam uzeo Yamaha msp5 koji bi trebali da budu naslednici ns10 samo sto su aktivni! Extra sam zadovoljan. Naucio sam na njima da radim, tako da mene nece slagati! ;)

STUDIOTON
11-06-2005, 12:54 PM
Ja sam uzeo Yamaha msp5 koji bi trebali da budu naslednici ns10 samo sto su aktivni! Extra sam zadovoljan. Naucio sam na njima da radim, tako da mene nece slagati!

Nazalost nisu naslednici .. voleo bih da je tako .. ipak NS10 ostaje najgori monitor na svetu na kome se sve cuje .. P.S. Kada na njima napravis dobar mix onda je to dobar mix ! Ne bih se slozio i za produkciju :roll:

Coconut
18-06-2005, 04:26 PM
I ja sam u fazi kupovine aktivnih monitora, pa sam proveo dosta vremena ?e?ljaju?i forume, i za sada moj zaklju?ak je slede?i:

za moj bud?et od 300-600? najbolji flat monitori bi bili

- Wharfedale diamond pro 8.2A (proverite http://homerecording.com/bbs/archive/index.php/ )

- Krk rockit RP modeli 5, 6 ili 8 (na?alost V serija mi je preskupa)

Kada bi imao preko 1000? sigurno bi i?ao na Adama ili Geneleca

Arthur
19-06-2005, 03:13 AM
temeljno iscitah ovaj topik, i ne videh da neko pominje taj Dynaudio BM5a po bilo cemu... koliko sam ja shvatio to je jeftnije od 1000e? jel neko ima neku rec o njima (prijatelj planira nabavku)... ? koja bi razlika bila izmedju njih i BM15a, na kojima sad trenutno dosta radim, mislim, cisto u kom pravcu idu stvari kad se predje sa jednih na druge? Ne menjam ja nista, samo se interesujem...

Oggy
19-06-2005, 03:32 AM
Razlika?
4 incha!
Pa oni nisu uopste u istoj klasi i tesko da se mogu porediti.
BM 15 ulazi vec u rang mid monitora (iako se ne deklarisu tako), a bm5a su mali near monitori.
Opet, ako je prostorija mala, ne trebaju mu mnogo veliki monitori, pa su dobri i mali kvalitetni. Ko voli Dynaudio, super su (mada su bm6a bolji).