View Full Version : Pro tools LE vs TDM
Da li je neko imao priliku da uporedi Le sa full varijantom PTa (zvucno, pre svega)?
Koja je najeftinija platforma na kojo rade TDM plug-insi?
Hvala
p.s.
(opet se lozim) :banghead:
Boskovic
03-06-2005, 06:53 AM
I ja sam se primio. Aj bacite malo svjetla na materiju. :)
I ja sam se primio. Aj bacite malo svjetla na materiju. :)
Sta si uradio sa Mbox-om?
Boskovic
03-06-2005, 03:24 PM
Na nos mi je izashao drkajuci se sa carinom. Najradje bi ga prodao da izvucem pare nazad. :evil:
Ja treba ovih dana da prelomim bas izmedju Mbox-a, ili neke M-powered varijante(ako me ubedite za rad u PT Le :) )
Dakle, hocu da radim aranzmane u SXu, a onda export, pa mix u LE.
@Pure, sve oci su uprte u tebe :wink:
Color
04-06-2005, 01:28 PM
Dakle, PT TDM neradi sa 001, 002, M Box i M powered sistemima.. PT LE koristi RTAS pluginove. Razlika je u processingu. RTAS koristi CPU racunara a TDM koristi HD PT Hardware (HD 192,HD 96). Voleo bih i ja , al neide :( Znaci najeftiniji sistem sa PT TDM bi bio sa HD 96 hardwerom.
Sto se tice kvaliteta zvuka RTAS i TDM pluginova, nebi trebalo da bude nikakve razlike.
Sto se tice celokupnog zvuka....hmmm, nisam nikad uporedjivao ali logicno bi bilo da je summing bolji na TDM sistemima. Sve zavisi sta radis, koliko kanala mixas itd.. Radim na LE i u 90% slucajeva mi je dovoljan kad radim u stereo formatu (za radio, TV, svoje neke projekte). PT LE sa G5 ce ti bez ikakvih problema i kocenja gurati min 50 pluginova i vise.. Eventualno ako radim visekanalni mix za bioskop (5.1), onda materijal pripremam i editujem na LE a mixam ga u sali za mix gde je PT TDM sistem..
Mogu napraviti mali summing experiment. Napravicu mixdown (stereo) dvadesetak kanala (bez efekata i automatizacije) na LE (sa 001) a onda isti session otvoriti na TDM i napraviti mixdown. Drugu varijantu mogu ubaciti i pluginove i isto napraviti mixdown na oba sistema,okaciti na rumski pa nek svako proceni razlike i koliko mu je to bitno u radu... Ovo bih mogao u toku sledece nedelje uraditi.
Licno bih se pre naklonio digidesign hardweru nego M powered sistemu. To mi je nekako sigurnjak..
@Pure, sve oci su uprte u tebe :wink:
:)
cekao sam nekoga ko je vise radio sa TDM-om da se javi (color)...znaci, slusajte coveka :D
Boskovic
04-06-2005, 10:00 PM
@Color
Ako te ne mrzi to bi bilo jako korisno chuti 2 indenticna mixa sbrana u LE i HD verziji PTa.
BTW jel se neko na forumu upustio u nabavku analogne sume?
BTW2 stigao mi Mbox :)
@Color
Ako te ne mrzi to bi bilo jako korisno chuti 2 indenticna mixa sbrana u LE i HD verziji PTa.
BTW jel se neko na forumu upustio u nabavku analogne sume?
BTW2 stigao mi Mbox :)
@Color
Hvala, samo nastavi, cekamo rezultate
re BTW1
Ja mozgam sto kombinacija u glavi (i po forumu :) ), a jedna od njih je, smejacete se. Mackie Onyx 1640 kao sabirnica
re BTW2
Koliko bi mene kostao Mbox u BGu preko te tvoje varijante? :wink: (PM)
Color
06-06-2005, 10:26 AM
@Color
Nema frke, mene isto zanima tako da cu u toku ove nedelje napraviti ta dva mixa.. Gledacu da nadjem session sa sto vise kanala!
najjetfiniji sistem koji bi koristio TDM je Pro Tools Mix sistem, sa jednom digidesign mix-kartom i neki od 88* generacije interfejsa (ako ni?ta makar radi izlaza). 882, 20-bitni 8 in/out interfejs mo?e da se nabavi za neku si?u na e-bay.
Digidesign interfejsi su samo to - interfejsi sa konektorima za ulaze i izlaze, kako analogne tako i digitalne. DSP processing se zapravo obavlja na karti koja se nalazi u ra?unaru. Mix sisteme je mogu?e upgrade-ovati dodavanjem farm kartica, koje su samo dsp (to je Pro Tools Mix Plus sistem). Mix karte su do sad ve? prevazi?ene i ne podr?avaju novije verzije PT-a.
HD sistemi rade sa core i HD accel karticama, sa tri interfejsa (192, 96 i 96i).
To su najjeftiniji sistemi na kojima ?e raditi dana?nji tdm i htdm plugins.
M-Powered je identi?an LE-ju, samo prilago?en M-Audio hardveru. Kao i sa LE, mogu?nosti uglavnom zavise od performanski kompjutera.
NI, dobro dosao, hvala na informacijama. Jesi radio sa LE varijantom, koja je nama (finansijski) mnogo dostupnija?
hvala ;]
Radio sam sa LE verzijama sa svim LE interfejsima (ustvari nikad nisam koristio 002 sa kontrolerom). Razlike koje sam primetio su uglavnom "?minkerske prirode" (tipa LE nema input-only monitor), koji nisu 100% neophodni za rad. Sve sitne razlike se daju zaobi?i drugim putevima.
Nisam nikad poredio LE i non-LE, ali se nadam da ?u uskoro zameniti cubase sa pt-om u ku?noj varijanti, pa ?u ih mo?da uporediti.
Boskovic
08-06-2005, 04:12 AM
I dobro koliko i na koji nacin kaska LE za TDMom?
Bitch
08-06-2005, 03:44 PM
... LE ima Input only monitor
verzija 6.4 (poslednja LE verzija koju sam koristio) ga nema.
koliko ja znam, glavna razlika je softverski limit od 32 audio kanala.
Color
09-06-2005, 09:53 AM
Ni, ja koristim LE 6.4 i definitivno ima funkciju Input only monitor!
@OFF & Boskovic
Nisam jos stigao napraviti mixdown-e, cim bude, javljam i kacim...
Boskovic
20-07-2005, 08:32 AM
Jel ima shta od tih mixeva?
koliko ja znam, glavna razlika je softverski limit od 32 audio kanala.
Nije audio kanala nego sto oni kazu "glasova". Jedan "glas" predstavlja mono audio kanal tako da LE podrzava do 16 stereo kanala. Tacnije, mozes ucitati koliko hoces, ali sve preko 16 ce biti iskljuceno...
Ad Fines
20-07-2005, 10:30 AM
/edit
poruka izmenjena u skladu sa www.rumski.com/forum/showthread.php?t=7939
Color
20-07-2005, 11:36 AM
to Boskovic: Bice! Rasturili su nam skolski studio gde imamo TDM, menjali monitore, stavljali G5...tako da nisam nista mogao da uradim. Krajem sledece nedelje palim dola, valjda cu do tad napraviti te mixeve.
to Ad Fines: Takav heroj se u mojoj okolini jos nije pojavio ;)
Theory
07-03-2008, 01:47 PM
Ja mozgam sto kombinacija u glavi (i po forumu :) ), a jedna od njih je, smejacete se. Mackie Onyx 1640 kao sabirnica(PM)
sta je to moguce? ja isto koristim pro toolse i osto bi na njima, ali neznam koj mixer uzet, hd i c 24 mi je preskupo, pa sam razmisljo o tom mackie onyx, ali kako njega povezat sa protoolsima?, mozda preko digi 003 racka? molim pomoc oko toga...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.