PDA

View Full Version : Jedno tehnicko pitanje

zvincic
01-06-2005, 09:34 PM
Ne znam gdje bih drugo smjestio pa sam ovdje postao.

dakle, situacija je ovakva.

imam uredjaj koji vani daje nebalansirani linijski signal koji trebam prevesti jedno 300-400 m dalje u uredjaj sa nebalansiranim ulazom.

najbolji dio tek slijedi, cijelom duzinom kabel bi bio polegnut UZ strujni kabel (ne postoji nacin da ovo izbjegnem).

kako ovo najbezbolnije izvesti?

na pocetku i na kraju lanca bi trebao imat unbal./bal konvertere obavezno.

e sad, da li line level signal ima dovoljno snage za 400 m trase ili ce trebati kakav booster?

ima li itko iskustva?

Arthur
02-06-2005, 02:05 AM
bezbolno ili ne, treba ti DI box, ili nesto jace. NE znam cime se na Exitu i slicnim festivalima rade takve stvari... tamo su distance po 100injak metara, al su kablovi duzi. Nije ti to jednostavan zahvat, a narocito ne jeftin. I na kvalitet zaboravi.. Ajd nam odgonetni otkud ti takva potreba?

Oggy
02-06-2005, 02:35 AM
Moras da imas nesto nalik DI boxu, tj, moras da pojacas signal. Najbolje bi bilo da nadjes negkog ko se stvarno razume da ti izracuna koliko pojacanje mora da bude na tu razdaljinu. Ja ne znam da je neko razvlacio kablove na 400 metara, cak se pitam, odakle ti kabl... Na velikim koncertima nema duzeg multikora od 100 metara, a oni svi pre mixera imaju DI boxove. Jos struja pored... Nisi rekao da li je u pitanju stereo signal ili multi- chanel?

Shot
02-06-2005, 02:58 AM
Jako zeznuta situacija!

Prvo sto mi pada na pamet je bijeg od standardnih audio kablova. Probaj malo kopat po netu o uredjajima poput Rane NM84 (http://www.rane.com/nm84.html). To su uredjaji koji uzimaju audio signal i onda ga distribuiraju putem mreznih kablova (ethernet). Nisam nikada puno ulazio u to, tako da ne znam sisteme, protokole, eventualna kasnjenja. Po nekoj logici on mora uzeti signal i konvertirati ga u neki digitalni! Mislim da je ovo jedino rjesenje. Ako moze standarna pc ethernet mreza funkcionirati na vece udaljenosti, onda i ovo mora raditi. A koliko puta ethernet kabel ide u zid tik uz strujne instalacije...
I naravno, ono najjednostavnije - pretvori prije svega nebalansirani u balansirani signal!

perpetuum
02-06-2005, 09:57 AM
a kako bi bilo da signal saljes bezicno ?
Ja sam upravo pre neki dan ovakav problem resio tako sto mi je prijatelj napravio fm predajnik na 107.5 Mhz,5W(200e),i time sam resio i problem sa razlicitim uzemljenjem.
Nije bas najlegalnije,ali konfigurises antenu i snagu tako da ne bacaju predaleko.javascript:emoticon(':wink:')

zvincic
02-06-2005, 05:00 PM
Ajd nam odgonetni otkud ti takva potreba?

kada radis u tehnici na televiziji moras slusati hireve ljudi na visokim polozajima koji bas i ne razumiju kako ta tehnika funkcionira :roll:

@ Oggy

nije u pitanju multicore, cak ni stereo signal vec samo jedan audio kanal.

@ Shot

u medjuvremenu sam malo istrazivao i izgleda da cemo ici na soluciju u kojoj i slika i ton idu u mpeg4 koder koji se kaci na ethernet. zatim wifi-em spojiti tih 400 metara, zapravo oko 200 metara zracne linije i onda idemo u DCM-ov cvor (znam da Shot ovo zna ali za ostale: DCM je koncesionar za kabelsku televiziju i kabelski internet).

hvala svima na prijedlozima ;)

sada treba baciti sve na papir pa u nabavu opreme...tj. zicanje sponzora :lol:

zvincic
02-06-2005, 05:01 PM
Ja sam upravo pre neki dan ovakav problem resio tako sto mi je prijatelj napravio fm predajnik na 107.5 Mhz,5W(200e),i time sam resio i problem sa razlicitim uzemljenjem.
Nije bas najlegalnije,ali konfigurises antenu i snagu tako da ne bacaju predaleko.javascript:emoticon(':wink:')

zanimljiva ideja ali nazalost ne prolazi posto ovo ne radim u "A je to" maniri vec za lokalnu televiziju. MORA biti legalno ;)

oni su vec najebali jednom zbog slicne stvari dok ja jos nisam radio...a kad se jednom opeces i na hladno puses.

kad sam predlozio sefu Wifi prva reakcija je bila, JESI NORMALAN!?!?
NEMA SANSE! :lol: