Log in

View Full Version : Faithless - iliti BG Vybe half - review

Arthur
31-05-2005, 12:58 AM
E pa dragi moji, bejah juce junacki na jos jednom pocetnom pokusaju da se i u BG organizuje kakav takav festival. Zapravo, organizacija i nije bila losa osim ideje da se metalni novci na ulazu oduzimaju, kao i upaljaci, pa je nikotisanje bilo do svake mere minimalni i redak luxuz.
Prostor Hale 1 BG Sajma, poslovicno tragican, doziveo je juce reaktuelizaciju zahvaljujuci gorepomenutom izvodjacu. No idemo redom.

Negde oko 6:00:00 sa nula milisekundom kasnjenja, gonjeni bichem organizatora, Eplay je odsvirao promotivni materijal od 20 minuta pred 10 ljudi. Cak ni ja nisam stigao na vreme da ih vidim. Zatim Vroom, u vec ponovljenoj al standardno dobroj koncertnoj verziji teatarskog performansa sa uvek sexipilnom frontmenkom, koja je, uzgred, meni olicenje necega sto bi trebalo biti izlozeno na HotFairu, a ne one madjarsko-sprko kobasicarske silikonske perverzije koje samo sickman moze smatrati uzbudljivim. Vanja forever! Elem, da se manem digresije, zvucase pristojno mada i oni pred 50 ak ljudi. E ondak nastupise Darkwood Dub i ljudi pocese izlaziti iz misjih rupa hale, tako da se pred stejdzom stvorila cifra od 400ak ljudi, koji veoma odusevljeno i skacuci ispratise takodje vec dosta puta isfurani makeup ovog BG benda. No dobro, drago mi je zbog njih i zbog toga jer ih ljudi (cak i maaala decA) jos uvek smatraju zanimljivim. Zvuk vec postaje jako zanimljiviji al bog otac ne utuli taj delay koja hala pravi dobosu. Vec tad mi za oko zapade detalj da se pored Berarovog mix pulta nalazi pokriven drugi mixer i rack koji me blago sokirao - rekoh sebi "nemoguce da se Berar ovooliko otvorio za rack" - 3 Focusriteova Producer Packa (onaj single-channel strip sa svim i svacim, ISA nesto), jedan Avalon, M3000 i jos sijaset manje meni znanih uredjaja koje nisam mogao zagledati, jer mi uprkos poznanstvu sa celim osobljem mixpulta, obezbedjenje nije omogucilo prolaz.. No dobro, ubrzo se ispostavi da je to Faithless doneo posebno za svoj sound, i to da je to iznajmljeno od firme specijalizovane za rentu takve opreme (covek te firme je sedeo ceo dan i namrgodjeno gledao okolo cuvajuci opremu).
Jos jedna digresija - Bratusa (D.Dub - drums) je car. Njegove recenice na bubnjevima, dinamika i boja .. retkost u ovim krajevima.
Posle njihovog nastupa muzika krece sa dj pulta montiranog kod mixera, i iznenadivsi se izborom odlicnog breakbeat-a, pogledom nadjoh DJ-a, tojest, na moje iznenadjenje DJicu neverovatne lepote i privlacnosti. Spoj toga sa muzikom koju je birala, ostavio me je u blazenstvu i zanesenom pogledu sve do pocetka DJ set-a nesrecnog Xpress 2-a sa main stage-a. Tortura koju su mi oni priredili u narednih sat i po, nicim izazvana i zasluzena, nece dobiti mnogo reci u ovom review-u. JEdonstavno, ja koji slusam sve vrste muzike, i trudim se da makar razumem sve nijanse i inspiracije, na nastup pomenutog DJ team-a, rekoh, zajebi, predajem se inemam reci i objasnjenja. Sva sreca, nekako sacuvah zdrav razum da docekam Thevery corporation koje licno dosta slusam privatno i veoma postjuem. Pogled na veliki stage setup ulivao je nadu - dvojica perkusionista, bass player, guitar plajer, dva lika za sintovima, semplerima i gramofonima i duvacka sekcija. Medjutim, od samog pocetka, kiselina me je izjedala iznutra a bes prema njihovom osobnom toncu koji se sluzio Berarovim setupom, je rastao. Znaci, da se u pesmi "Lebanese blonde" koja je planetarni hit bila, a ciji je prokleti lajtmotiv predivna tema na sitar-u, da se na njoj tokom cele pesme sitar ni ne cuje, iako se covek gore polomi svirajuci ga, a da pritom sva sila susski zvecki i perkusija kida razlgas, e to mi nije bilo jasno. Kroz ceo nastup jako je bio los odnos svega, narocito se nisu culi duvaci, pa neke pesme nisam ni prepoznavao do kraja. Takodje, od 2 zenska vokala, ne videh gore podesen kompresor ILI mikrofonsku tehniku vokala, tek zvucase amaterski, sve dok ih crni MC nije iskupio animirajuci ljude maximalno na up-beatove pretvarajuci sve u blagu reggae kashu i atmosferu. Sta ces, publici se dopalo, a ja i dalje imam gorak ukus u ustima.. "men destino...". A onda,
onda je svemu dosao kraj,
Igre su stale, a na stage je izasla postavka Faithlessa i njihovog zasluznog tonskog setup-a.
Verujte mi, nikad ih nisam voleo.
Verujte mi
nisam skoro gledao ludlji koncert.
Takva explozija zvuka i svetla, odlicno rezirana i osmisljena, kombinovana sa ionako iskomercijalizovanim beatovima i atmosferom, dovela je ogromnu cifru ljudi u stanje katarzicnog skakanja i urlanja iz sveg grla sa rukama visoko podignutim. Jednostavno, u momentu mi je postalo jasno da su svi ti ljudi, a po mojoj potpuno slobodnoj proceni, preko 10.000, da su svi dosli iskljucivo zbog njih, i da im je potpuno normalno da plate 1000 din (oko 12e) za taj nastupu u tom prostoru. Nikakav festival, nikakvi domaci izvodjaci, DJevi ili T.Corporation, nije bio ni polovicno zasluzan za tu atmosferu. I to je sasvim logicno, uzevsi u obzir utisak koji je Faithless ostavio na prvom nastupu u BG prosle godine, pretvorivsi Halu Sportova u lonac vrele supe ljudi i garderobe, usijane od odlicnog zvucnog preliva ( :twisted: ) Nastup potraja preko 1h i 20 min, sa obaveznoim bis-om. NArocito me odusevila njihova live/matrica kombinacija gde se ljuti gitarista lomio kidajuci messa boogi pojacalo, a bubnjar preko matrice uterivao ogromnu silu u dobose, timpane i cinele, nadoknadjujuci prirodnu retardiranost osnovnog ritam-loop-a. Zenski vokal odlican, jedino mi je zao sto joj ne dadose neku zapazeniiju lead ulogu, jer je Maxi JAzz (MC), posle 30ak minuta identicno intonirane poplave reci, postao blago suvisan u ipak melodicno rasviranim matricama. Nesto poput wiklerSky MC-a kad radi kao MC na nekoj od srednjoskolskih DnB zabava (ovo je lokalni stos, BG only).
Ja sam uskoro iz zdravstvenih razloga morao polako da se povucem sa koncerta, propustajuci DJ nastup GusGus (popularno prevedenih kao GuzGuz) i nekolicine popularnih domacih DJeva (M.Nastic and Co.)
Sve u svemu, zakljucak izvucite sami. MEne je licno frapirala cinjenica, koliko je kvalitetan setup i ljudski mozak u stanju da izvuce iz potpuno neadekvante akustike sale. Pobogu, gledao sam Deep Purple u istoj, razumejuci samo pojedine harmonije, dok sam sada se bilo koje tacke u hali mogao da razaznam koji sint sister Bliss svira u tom momentu (nisam pomenuo da sam i sintfreak). OVo me je duboko zabezeknulo, i nateralo na razmisljanje. NAdam se da ce i svu silu domacih tonaca takodje, pa cemo mozda ipak imati jos jedan zatvoreni masovni prostor na raspolaganju u BG.
Poz' ako jos uvek citate ovaj text
Poz' i ako ne.

Altek
31-05-2005, 01:45 AM
1. Hala 1 (a ni ostale) nisu dobar prostor za koncerte
2. Gus Gus (tako se i cita) i Thievery gledao
3. Faithles su mi mnogo ..........
4. Nasti i Co. su mi na vrh ....
5. ko pljuje darkwood-e umrece u najgorim mukama
6. ko hoce neku od E-mu kartica ima u "piramidi"

7. I meni je pevacica Vroom-a sexymaca (na stranu to sto me bend kao bend iritira) 8)

p.s. 1000 dinara nije mnogo za takav program
ps.ps. na tzv. sajmu erotike nisam bio, a kako mi drugovi kazu najboji komadi se nisu ni skidali pa i nije neka steta.

milos
31-05-2005, 06:13 AM
Ja nisam ni znao za ovaj dogadjaj :shock: :lol: :lol:
4.Marko Nastic& Co zestoko smaranje minimalom i tech-housom mogu da pretpostavim :lol:

ridge
31-05-2005, 01:13 PM
Da Faithles su stvarno bili odlicni, atmosfera i oni ali zvuk je bio ocaj i na njima, bass je tako proprdeo nekoliko puta da je to bio neprijatni uzas, a sto je koncert vise odmicao zvuk se sve vise raspadao sto je predpostavljam bio rezultat mase koja je bila neverovatno glasna pa je neko pojacavao i pojacavao... Al svejedno odlican dozivljaj.

Bass je bio preteran i na Thievery Corporation i nekako je po meni ubijao svirku. Mislim da bi bez one dvojice DJ-va (da znam da su oni glavni al..) bilo mnogo bolje :D

puRe
31-05-2005, 07:11 PM
5. ko pljuje darkwood-e umrece u najgorim mukama

:rotfl:

a taman sam se spremao...

ko pljuje nastica & co (pogotovu nekog tamo Marka sto radi sa njim :lol: ), umrece u najgorim mukama...

lesha
31-05-2005, 08:35 PM
treba ceniti svaciji rad..

Arthur
01-06-2005, 01:30 AM
Nastic & Co. spadaju u slicnu kategoriju sto se mog ukusa tice sa Xpress 2, stvarno sam pokusao da ih razumem par puta, i nije mi se dalo. Kao ni Chris-a Lieblinga, koji je vec postao simbol moje muske gluposti. Al o tom ...

Darkwoodi su jedan od mojih najomiljenijih bendova, (a i prijatelja bogami :wink: ), i malo ljudi zasluzuje moje vece muzicko postovanje (na domacoj sceni),... ali... ali... ma nije mi leglo, 2/3 koncerta im je otislo na 4 pesme koje su spojili u medley jer 2+2 imaju identicne ritmove i (t)onalitete (..IDEMo...idemO...IDEMo...idemO...). Mislim, svirajte dorcolca pa me mozda i rasplacete, al stvarno. A ona Milivoj Jugin Kosmos numera sa zadnjeg albuma mi je vrh.

Ja stajo pored mix pulta i nisam cuo prdenje basseva, al sam se kunem da je Fejtles zvucao barem 30% bolje od svih ostalih.. mozda i od svih koji su u toj hali svirali (mada nisam cuo R.E.M).

Jos jedan pozdrav za Vanju M. (eh... zauzeta)

a ja bi iz Thieverija (evo slusam ih sad vec celo vece!) iz lajv benda izbacio perkusioniste.. mislim, kad im je vec ritam na matricu....da richest man in babylooon...

puRe
01-06-2005, 10:02 AM
A ona Milivoj Jugin Kosmos numera sa zadnjeg albuma mi je vrh.

taman mi objasni zasto se stvar zove M. Jugin posto se covek nigde ne spominje...

zanima me posto sam (pre nego sto sam cuo njihovu stvar) uradio jednu "spacy" stvar gde sam upotrebio snimke nekog Juginovog prenosa (tacnije, '69 sletanje na mesec)...

Color
01-06-2005, 11:30 AM
Faithles sam imao prilike da cujem u Pragu, svirka super, sound isto ali ovaj crnja sto peva je big nula! Neznam kako je zvucalo u Bg-u ali ovde je njegov slab glas totalno pojela muzika.. Nije fora u glasnoci nego sto nema snagu u glasu...

Marko Nastic & Co.... no comment

Darkwoode neslusam ali cool su mi.. Vise mi se svidjaju uzivo.

Arthur
01-06-2005, 09:12 PM
ej smesno je sto sam pomenuo M.Jugina u nameri da ga povezem sa pesmom "prostor izmedju nas", a tek se onda setio da na prethodnom albumu zapravo imaju pesmu sa njegovim imenom... nemam pojma zasto, nije uslo u mozak. Pesme retko pamtim po imenima, ako je budem nasao kod mene, podseticu se dal ima ikakve veze :)

puRe
01-06-2005, 09:58 PM
ej smesno je sto sam pomenuo M.Jugina u nameri da ga povezem sa pesmom "prostor izmedju nas", a tek se onda setio da na prethodnom albumu zapravo imaju pesmu sa njegovim imenom... nemam pojma zasto, nije uslo u mozak. Pesme retko pamtim po imenima, ako je budem nasao kod mene, podseticu se dal ima ikakve veze :)

ma cuo sam ja pesmu (instrumentalna), ali me zanima zasto si rekao M Jugin Kosmos...posto moja stvar ima veze sa svemirom :)

OFF
02-06-2005, 12:05 AM
Marka [/color]sto radi sa njim :lol: ), umrece u najgorim mukama...

Taj Marko je jedna obicna prodana dusa 8) ! Poceo je da dobija baksish na tehno setovima!

Arthur
02-06-2005, 02:09 AM
..mislio sam na tu pesmu sa zadnjeg albuma ... "citav kosmos, staje u treptaj, u prostor izmedju nas..." itd. .. ne znam zasto, pala mi ta asocijacija na pamet... kad sam bio mali mnogo sam ga gledao, a ta mi pesma zvuci tako nekako matoro, 80ties pop, analogno...

puRe
02-06-2005, 10:55 AM
ko pljuje nastica & co (pogotovu nekog tamo Marka sto radi sa njim :lol: ), umrece u najgorim mukama...

Taj Marko je jedna obicna prodana dusa 8) ! Poceo je da dobija baksish na tehno setovima!

:lol:

milos
02-06-2005, 12:53 PM
Marka [/color]sto radi sa njim :lol: ), umrece u najgorim mukama...

A nekada je tako rokao hard tehno :D

OFF
02-06-2005, 02:06 PM
[
A nekada je tako rokao hard tehno :D[/quote]

Cujem da snima duet sa Irinom 2hot :lol:

MarkoM
02-06-2005, 07:43 PM

:lol:

:oops: