View Full Version : VST u?ivo i laptop
pedjah
29-05-2005, 12:11 PM
Ovaj post sam namijenio svim kolegama koji imaju namjeru svirati vst instrumente u?ivo a nisu sigurni koja konfiguracija je potrebna za tako ne?to. Naravno, ?to je kompjuter ja?i to je bolje, ali treba znati da mnoge stvari rade regularno i na slabijim ma?inama. Koristim laptop PIII na 1.2 GHz sa samo 256 Mb RAM-a i Windowsom XP professional. Instalirao sam V-STack i u njemu se trenutno nalaze FM 7, Pro 53 i Halion u kojem je u?itano 14 instrumenata (AKAI semplovi), zna?i, 16 kanala. Sve radi odli?no bez pucketanja, ka?njenja i bilo kakvih problema, sa integrisanom zvu?nom karticom i driverom "Asio4all". Pored instrumenata koristim i dva vst efekta koji su aktivni na svim Halionovim kanalima. Optere?enje procesora prilikom velike polifonije ide do 50%. Laptop sam spojio preko USB-a sa M-audio midi klavijaturom. Nadam se da ?e ovaj dio mog skromnog iskustva bar nekome pomo?i po pitanju ove teme. Pozdrav svima.
Svaka cast pedjah :!:
Osecaj se slobodnim za ovakve informacije u svakom momentu
Sleepgolfer
29-05-2005, 01:32 PM
nemas problema sa ?umom s integrirane zvucne? ja sam pokusao spojiti laptop na razglas i noise je bio nesnosan...svaki pokret misa izazivao je nemogucu buku...
pedjah
29-05-2005, 02:54 PM
@ Sleepgolfer,
?um ti dolazi od ispravlja?a, probaj na baterije, ako ne ?umi onda je sigurno do ispravlja?a a i to se da srediti kod nekog TV mehani?ara koji se razumije.
Sleepgolfer
29-05-2005, 04:11 PM
@ Sleepgolfer,
?um ti dolazi od ispravlja?a, probaj na baterije, ako ne ?umi onda je sigurno do ispravlja?a a i to se da srediti kod nekog TV mehani?ara koji se razumije.
probao oboje...ista stvar...mislim da je problem u sugavoj zvucnoj i njenom izlazu za slusalice...
Arthur
30-05-2005, 11:56 PM
evo konacno jos nekog sa slicnom idejom. Jako mi je drago sto si se javio i napisao okurazujuci post na bas tu temu, oko koje se ja dosta patim ovih dana. Ono sto me zanima, koja je to tacna integrisana zvucna karta? cak bi mi dobrodosao neki screenshot asio4all drajvera.
Ovaj problem sa noisom kod laptopova sam ja pominjao i ranije. Deinfitivno se javlja na vise laptopova koje sam probao i to SAMO kada su prikljuceni na punjac. Moj laptop u tu namenu je Dell Inspiron 8100 sa P3 procesorom na 1 ghz i 512sdram-a, i takodje XP proffesionall. Kao takav nema neku veliku autonomiju baterija, jedva sat vremena. Nisam jos probao to sa TV mehanicarom, ali moj slucaj je izmedju ostalog i da sam bacio neke pare na externu USB kartu koja I DALJE IMA NOISE kad je punjac ukljucen, bez obzira na to sto je na USB.
SleepGolferu, jesi ti to nosio kod TV majstora?
I ja cu, nadam se, da vam se pridruzim, samo, stalno mi se izvuce kinta za lap-top. Pedjah, probaj da koristis i Hypersonic, moze biti jako zahvalan jer ima gomilu pristojnih boja
Predlog za sve:
Probajte negde da iskopate master klavijaturu sa koje lako mozete kontrolisati Program Change(roland A33, A37.......) i onda imate ne 16 boja, nego onoliko koliko vas master 'performansa' moze da pozove.
Kako zvuce VST instruments na razglasu? Ja se sve plasim da li to 'izlazi'
pedjah
31-05-2005, 02:04 PM
@ Arthur,
drivere pogledaj pod www.asio4all.com a zvu?na mi je ESS Alegro,
problem sa noiseom imam i ja ali kod mene baterija radi oko 4 sata a i sam noise nije toliko jak pa se ne ?uje tokom svirke ali mi je kolega koji je TV majstor obe?ao da ?e mi to srediti u ovih par dana. Ka?e da ispravlja? treba stabilizovati i isfiltrirati. Zanimljivo je to ?to si rekao da ?um ostaje i kod externe zvu?ne karte.
@ Off
Hypersonic ?u da probam, hvala na prijedlogu. Moja master klavijatura ima prg change i koristim ga na Fm7. ?to se ti?e zvuka na razglasu, VST instrumenti "izlaze" ali ipak nisu toliko ujedna?eni kao npr. na aran?erima pa ih ipak treba malo u?timati i u samom programu i na razglasu. Ipak, uz malo truda mogu se posti?i ?eljeni efekti.
Sleepgolfer
31-05-2005, 03:02 PM
moja zvucna je bila ESS maestro (maestro my ass, prije ESS sme?e)...nisam je nosio kod majstora jer je nojz bio prisutan i bez ukljucenog napajanja...
Altek
31-05-2005, 03:15 PM
Jos jedan glas za Hypersonic (mana mu je to sto nema standalone mode). Postoje jako dobre zvucne predvidjene za laptop (E-mu 1616m na primer, koja je tek izasla). Integrisana i nije predvidjena za to sto je koristis...
Isto tako preporucujem rolandovu master klavijaturu (mozda pored toga posluzi i Behringer BCF)
Pre razglasa stavi pretpojacalo neko ...
Najveci minus je to sto ce te sva ta oprema kostati koliko i jos jedan laptop. :) (mada opet manje nego korg oasys) :roll:
MUzzY
31-05-2005, 08:51 PM
Moja preporuka vam je M-Audio FastTrack. USB zvucna i napaja se preko usb-a (znaci ko stvorena za laptop), hardwerski VST itd. ulazi za mic. gitaru i jos nesto :)
Ja je koristim i prezadovoljan sam.
poz.
Arthur
01-06-2005, 01:16 AM
Kolko je para taj M-Audio. Emu 1616 jeste suludo dobra stvar, ali je daleko preskupa za ljude kojima se laptop "zadesio". ESS Maestro je i moja karta, i ne uspeh je u Cubaseu poterati na malu latenciju, iako u Reasonu sa MMME drajverima radi koretkno.
To sto se taj M-audio napaja preko USB to mu je, po mojoj sumnji mana, a na racun ove price o ispravljacima. Mislim da preko tog usb napajanja zujanje i stize do ove externe koju sam ja kupio. A to o filtriranju sam i ja cuo, i videcu pod hitno da vidim o cemu se radi, posto znam dosta majstora...
Najveci minus je to sto ce te sva ta oprema kostati koliko i jos jedan laptop. :) (mada opet manje nego korg oasys) :roll:
Ja sam uvek bio za 'uradi sam' varijantu. Pogledaj performanse i cena OASYSA ili nekog Openlabs ludila. Ja mislim da sa nasim cenama softwarea mozemo da napravimo takve azdahe za mnogo manje para :)
pedjah
02-06-2005, 08:46 AM
Probao sam Hypersonic, na prvo slu?anje mi nije ostavio neki dojam.
Ne trba od njega ocekivati neke spektakularne rezultate, ali je najobuhvatniji synt, lepo organizovan, i moze biti zlatna rezerva drugim VSTima
pedjah
02-06-2005, 08:48 PM
To je ta?no ali sam o?ekivao bolje gitare i trube.
MUzzY
03-06-2005, 09:35 PM
MAudio FastTrack bi trebao da je oko 150$ sada. Nisam siguran.
Shuma ima al minimalno.
poz.
Arthur
04-06-2005, 01:29 AM
znam, a audiophile u usb verziji moze da se nadje za 160e... Jeli, jel sve te novije karte zahtevaju usb2.0? E da, ko kod nas drzi Creative? Rekose mi da LIVE usb kosta oko 60 e... ?
MUzzY
06-06-2005, 09:25 PM
Creativa zastupa CompLand (prodavnice u Piramidi i na sajmu), mada mi se cini da je M-Audio bolji izbor. Jeftin, praktican i obezbedjuje jako nisku latenciju.
Arthur
07-06-2005, 01:12 AM
cek da rezimiram? kako je m-audio jeftiniji od creativa kad m-audio kosta preko 100e a Creative do 100?
pedjah
07-06-2005, 08:57 PM
Creative je jeftiniji ali je pitanje gubi li se brujanje i zujanje sa externom zvu?nom kartom. Ja sam ?uo za jedan na?in da nestane bruma ali ?u o tome preciznije sutra jer cu prijepodne provjeriti da li je to ta?no.
Arthur
08-06-2005, 12:17 AM
Evo imao sam sinoc konacno probu celog benda sa sve laptopom, i mogu reci da sam srecan. Prvo, shvatio sam da kupovinom one us*ane zvucne karte nisam skroz bacio para a evo i zasto - IMAM DVE ZVUCNE KARTE :) jednostavno? Namestim da mi jedna tera rear kanal ACID 5.1 mixa u koji posaljem samo klik ili nesto tome slicno i to ide u monitoring, a sa druge sviram Reason i pustam ostatak matrice ... i zapravo funkcionise. Ova integrisana koja je totalno budjava za sviranje je dovoljno dobra za pustanje matrica, a ova Abitova ipak sluzi sa 58ms latencije u Reasonu. Za tepihe i efekte dovoljno dobro. Plus vezah i output mog Roland XP10 keyboarda da sa nultom latencijom sviram stosta od njegovih farbi koje umeju da posluze odlicno.
E da , i potpuno neocekivano, u jednom trenutku brujanje je nestalo sa Externe karte - jednostavno, prvo sam svirao oko 1h na baterije, upalio punjac (all hell broke lose!), a onda iz cista mira nestade... minimalno neko potmulo brujanje mozda... ni nalik onim nijagarinim vodopadima koji su pre toga tekli iz razglasa... SAasvim upotrebljivo za probe... A ti nam vec javi neko bolje resenje, da brujanje jednom za svagda i svuda NESTANE
pedjah
08-06-2005, 10:02 AM
Problem je rije?en,
brujanje nastaje samo radi uzemljenja struje, laptop normalno nije uzemljen ali kad se spoji na ispravlja? spojen je sa uzemljem. Brujanje nastaje ako u cijelom audio sistemu ima makar jedan ure?aj koji je uzemljen (uklju?en preko ?uko uti?nice). Rje?enje je jednostavno, skinuti uzemljenje sa kabla (najjednostavnije je uklju?iti utika? kroz plasti?nu kesu ili zalijepiti izolir traku na dijelove utika?a za uzemljenje) ure?aja koji je uzemljen i brujanje definitivno nestaje.
@ Arthur
imam i ja jednog xp-1o, dobio sam neke boje i terce za njega u Sys ex formatu ali ne mogu nikako da ih ubacim. Da li si imao sli?na iskustva sa tom klavijaturom?
Arthur
09-06-2005, 12:00 AM
@pedjah
Da li ti mozes 10000% sigurno da tvrdis da onesposobljavanjem uzemljenja od laptopa ne mozes izazvati bilo kakvu stetu? Nekako zazirem od te price sa strujom....
A za Rolanda, da, moguce je to uraditi, samo ne mogu da se setim. Ja sam to radio preko Cakewalka i palilo je, backupovao sam ceo sint sa svim settinzima i uspesno ih vracao. Kolko se secam, vracanje na sint je bilo automatski, tako sto bi midi fajl ili projekat imao "zakacen" system exclusive banku (*.syx fajl) nekako, pa bi te pri ucitavanju uvek pitao da li hoces da i njih digne na sintu. Onda mu kazem ok, a on to uradi sam
pedjah
09-06-2005, 05:13 PM
Ne treba skinuti uzemljenje sa laptopa ve? sa drugih ure?aja koji su uzemljeni. Kod mene, na bini, su uzemljeni ina?e samo powermixer i jedan synth (od 4). Ni jedan ure?aj koji ide na ispravlja? ili na onaj tanki utika? ina?e nije uzemljen. Normalno ne bi trebao imati problema s tim.
zvincic
09-06-2005, 06:36 PM
nadam se da kuzite da je skidanje uzemljenja na nekim uredjajima i nekim situacijama opasno, posto ono spasava zivot. :wink:
Arthur
10-06-2005, 12:22 AM
Znam da je opasno po nas, al nesto mi tu nije jasno - zasto bi i kako skidao sa drugih uredjaja - otkud ja da znam sta izaziva problem. Zar ne bi najjedostavnije bilo otkaciti laptopovo uzemljenje jer on definitivno ne moze da ubije covek sa svojih 12v koji dolaze iz ispravljaca. Jedino ako neko ima metalan ispravljac pa bas onda... Drugo, u gomili situacija nevezanih za laptopove desavalo se da brujanje (u studiju) neretko potice od same strujne mreze, da je neko u istom naselju (okolini) izvor tog problema. NPr u studiju fakulteta BK je problem kad u nekom od okolnih labaratorija (foto,kamera) upali neki veci potrosac, jer im je zajednicko uzemljenje na nivou dvorista.. otkud da znam sta na bini i oko nje (a da ne pricam o rasveti koja obara napon) to izaziva. Dakle, treba ustanoviti dal problem nestaje skidanjem uzemljenja sa samog laptopa.
Volounteers, anyone? :twisted:
lesha
10-06-2005, 12:36 AM
najbolje onda nabavi neki filter napona..
A da probate na balansiranom kablu da otkacite masu sa samo jednog konektora?
nesto se kroz maglu secam takvog saveta..........
Arthur
10-06-2005, 08:13 PM
axa, samo jos da nabavimo karte sa balansiranim konektorima ... i to za 50E 8)
Arthur
16-06-2005, 01:28 AM
Evo samo da potvrdim - imao sam veceras opet probu sa laptopom, iznervirao se i na kraju ga ubo u struju kroz plasticnu kesu i svako prokleto brujanje i zujanje je nestalo bez traga...
cisto toliko, da se zna, sad se i integrisane karte bez problema mogu korisiti... a sto se bezbednosti tice, nema brige, laptopovi su ionako predvidjeni da rade na baterije (koje, jelte NE MOGU biti uzemljene), tako da opusteno...
lesha
16-06-2005, 01:37 AM
imali smo jednom problem sa zujanjem - 2 ili 3 gramofona (ne mogu sad da se setim) i numark mixer..
djura iz kg (lik koji iznajmljuje ozvucenje) je na kraju uzeo plastican omot (foliju) od cigareta, provukao steker kroz njega i zujanja vise nije bilo...
Arthur
17-06-2005, 12:17 AM
pa da ... to je to... zifeo Djura, i hrabri ja :roll:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.