View Full Version : PITANJE u vezi luna2
trovac
28-05-2005, 03:30 PM
Imam lunu 2 i koristim scope u cubase , pisem skraceno ...
Nemogu nikako da dobijem insert efekte u cubase prilikom usnimavanja , ako usnimavam gitaru i zakacim amplituba da cujem kako zvuci jednostavno ne radi , normalno koristim direct monitoring tj ukljucena je ona mala ikona zvucnik na kanalu u kojem se snima.
Nadam se da ce me neko skontati sta sam napisao. Unapred hvala na odgovoru
zvincic
28-05-2005, 03:36 PM
Imam lunu 2 i koristim scope u cubase , pisem skraceno ...
Nemogu nikako da dobijem insert efekte u cubase prilikom usnimavanja , ako usnimavam gitaru i zakacim amplituba da cujem kako zvuci jednostavno ne radi , normalno koristim direct monitoring tj ukljucena je ona mala ikona zvucnik na kanalu u kojem se snima.
Nadam se da ce me neko skontati sta sam napisao. Unapred hvala na odgovoru
koncept direct monitoringa jest da se zaobidje latencija pri snimanju a to je moguce samo na nacin da signal putuje direktno sa ulaza na izlaz tj. zaobilazi procesiranje u sekvenceru.
ako zelis slusati sa efektima, iskljuci direkt monitoring i stavi malu latenciju (koje tada mora biti).
trovac
30-05-2005, 03:48 PM
koncept direct monitoringa jest da se zaobidje latencija pri snimanju a to je moguce samo na nacin da signal putuje direktno sa ulaza na izlaz tj. zaobilazi procesiranje u sekvenceru.
ako zelis slusati sa efektima, iskljuci direkt monitoring i stavi malu latenciju (koje tada mora biti).
Hvala , uopste nisam razmisljao , hvala
SandRob
15-06-2005, 12:52 AM
Hvala , uopste nisam razmisljao , hvala
tebi tvoja luna omogucava da sve slusas realtime bez obzira koja ti je latencija, jer luna radi kao hardware. :!: ja latenciju drzin na 25ms (smanjim je samo kad sviram vst instrumente), pa i procesor (cpu) radi sa manjim opterecenjem. zao mi je samo sto nema vise od 25ms. ;)
taj direkt monitoring ti je apsolutno nepotreban, jer sve mozes slusat (sa svima efektima u nuendu, pa cak i onima sa ooogromnom latencijom) i sve je realtime i 100% je sinkronizirano.
trebas samo napravit pravi projekat u luni. :!:
ta ikonica sa zvucnikom i ona za record enable su ti apsolutno nepotrebne (samo usporavaju rad). dovoljno je da u preferencesima jednom namistis da se enablira record kad oznacis traku ili vise njih. :!:
meni se te ikonice i ne vide. evo kako izgleda moj audio kanal:
http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/kanal.gif
takodjer je za cw korisnike ona opcija 'constarin delay compesation' apsolutno nepotrebna, jer ko sto san vec reka, luna ti radi potpuno isto ko da imas vanjski mixer i rek sa efektima. :!:
ja bi ti samo savjetova da otvoris posebni stereo i mono bus preko kojih ces slusat ono sto trenutno snimas, tako da brzinski mozes sebi i onome koji pjeva/svira dat najbolji moguci omjer, a da ne sjebes omjere koji idu u master.
takodjer mozes pjevacu/sviracu u slusalice stavit lunin reverb, a da se on tebi ne cuje i da ne ulazi u snimku. :)
ma mozes sto ti sune. sve ovisi tvojima potrebama i tvojoj mastovitosti. ;)
zvincic
15-06-2005, 01:01 AM
sandro, da li mozes npr. staviti amplitube u insert na kanalu u cubase-u i onda to slusat bez latencije sa lunom?
cini mi se da je to ipak nemoguce, ti vjerovatno govoris o efektima na samoj kartici.
SandRob
15-06-2005, 01:04 AM
sandro, da li mozes npr. staviti amplitube u insert na kanalu u cubase-u i onda to slusat bez latencije sa lunom?
cini mi se da je to ipak nemoguce, ti vjerovatno govoris o efektima na samoj kartici.
meni je to nepotrebno, jer pulsar ima puno bolji amp simulator koji radi realtime, pa taj amplitube i ne koristin. :P
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.