View Full Version : gitaru u preamp ili pedale u preamp?
Sleepgolfer
22-05-2005, 01:48 PM
koja opcija je pozeljnija? da li preamp stavljam u lanac prije pedalboard-a ili zadnjeg prije pojacala?
Sleepgolfer
23-05-2005, 02:38 AM
preamp je studio projects vtb1 v series, a pedalboard je 11 pedala u seriji (da ne nabrajam sad)...
Auuu, brateee...
Ne smem ni da zamislim kako to sustiiii. Pretpostavljam da pitas za live, jer u studiju ide mic na pojacalo, pa u preamp. Nisam siguran da ti treba uopste tu preamp, mozda cak i nesto da izbacis... Sorry, nisam konstruktivan, ali se ne secam da sam video kod ikoga toliki broj pedala na boardu. Ne znam kakvu muziku sviras, ali mislim definitivno da imas mnogo posrednika u chain-u.
Verovatno ce ti to Dusan bolje objasniti.
Dushan_S
23-05-2005, 03:41 AM
Auuuu brate tako?e :lol: :D
Sorry Sleepgolfer ali skroz sam zbunjen: U kombinaciju si zajedno stavio gitarsko poja?alo, mikrofonski preamp i gitarske pedale? Ili nije gitarsko?Zna? nije mi uop?te jasno: ?ta ho?e? da dobije? i za?to? Tako?e bitno je koje su pedale, mislim da li misli? na klasi?ne gitarske pedale? Za?to ti je uop?te palo na pamet da iskoristi? mikrofonski preamp za gitaru ako ne ide? direct? :? Ajd' napi?i malo vi?e o ?emu se radi, molim te.
Ako si u stvari mislio na to da ?eli? da iskoristi? gitarske pedale za direkt u komp, onda bi pretpostavljam trebalo da ide? gitara - pedale mikrofonski preamp - kartica, mada opet zavisi, neke pedale mogu jako da ti dignu nivo, i da takore?i po?nu da se pona?aju kao neka vrsta preamp-a, pa treba da pazi?.
I to ?to se ?udio i Oggy, 11 pedala??? kakav je to board? :? :)
Sleepgolfer
23-05-2005, 11:14 AM
I to ?to se ?udio i Oggy, 11 pedala??? kakav je to board? :? :)
kakav? *ebeni! muzika se muva od post rocka do sporog, doom metala...od sustanja me malo *hebe kompresor, ali nije neki bed...zanima me opcija kod snimanja u komp...mislim ozvucit pojacalo pa mikrofon u emu 1820m...dakle, mikrofon da puknem u premp pa u karticu? probao sam puknut gitaru u preamp pa u pedale i sound je super, ima onaj fini ziiing...samo ne znam da li je to protiv puritanskih audio uvjerenja...
davormen
23-05-2005, 01:42 PM
kakav? *ebeni! muzika se muva od post rocka do sporog, doom metala...od sustanja me malo *hebe kompresor, ali nije neki bed...zanima me opcija kod snimanja u komp...mislim ozvucit pojacalo pa mikrofon u emu 1820m...dakle, mikrofon da puknem u premp pa u karticu? probao sam puknut gitaru u preamp pa u pedale i sound je super, ima onaj fini ziiing...samo ne znam da li je to protiv puritanskih audio uvjerenja...
Doom metal!!! :twisted: Ne mogu da verujem da jos neko ovde svira to... Definitivno moja muzika... Slozio bih se prvo sa Dushanom i Oggyjem - 11 pedala??? A sada konstruktivno - radi ono sto ti zvuci najbolje (pa i nije bas toliko konstruktivno :D ). Ne postoje neka puritanska audio uverenja koja bi bila oskrnavljena postupkom koji si naveo, pogotovo sto tvoj mic preamp ne bi trebalo da je nesto preterano kvalitetniji od preampa na 1820m... Da proverim da li sam razumeo dobro - tvoj trenutni setup je VTB1 - pedale - pojacalo - mic - 1820m. Ako je tako, trebalo bi da radi sasvim dobro...
Freaky
23-05-2005, 08:50 PM
prvo pravilo oko povezivanja: ne postoji JEDAN pravi nacin. Raspored nije bitan, bitno je da ti se svidja ono sto cujes.
ali generalno najpametnije je da ih redjas ovako:
gitara>wah>overdrive/distozije>modulacije>pre-amp>delay/reverb>power-amp.
e sad, mozda ces vise voleti da ti modulacije (fejzeri, chorus, flangeri itd) idu pre distorzija... mozda ces vise voleti wah posle distorzija... ali sve to zavisi i od modela pedale, a ne samo od ukusa.
ali nikako ti se nece dopasti npr. wah i tubescreamer posle pre-ampa ili reverb pre distorzije itd.
Meni se cini da generalno veci broj gitarista voli modulacije posle pre-ampa.
dakle ovo je samo neko opste upustvo po kojem se ja vodim kada povezujem moje pedale jer one meni najbolje zvuce u ovakvom rasporedu.
jel te ne bi mrzelo da nabrojis sta sve imas od efekata?
Dushan_S
24-05-2005, 03:35 AM
kakav? *ebeni! muzika se muva od post rocka do sporog, doom metala...od sustanja me malo *hebe kompresor, ali nije neki bed...zanima me opcija kod snimanja u komp...mislim ozvucit pojacalo pa mikrofon u emu 1820m...dakle, mikrofon da puknem u premp pa u karticu? probao sam puknut gitaru u preamp pa u pedale i sound je super, ima onaj fini ziiing...samo ne znam da li je to protiv puritanskih audio uvjerenja...Pazi, na tvom mestu verovatno ne bih uop?te ni razmi?ljao o celoj stvari...
Ne bih koristio nikakve pedale osim onih koje su nu?ne, zna?i dist ili wah, jer za?to bi stavljao prostorne efekte ili modulacione? To mo?e? i kad snimi? gitaru. Zna?i smanji? broj pedala.
Ovako samo zamazuje? signal pre nego ?to u?e u poja?alo ili pre nego ?to ga snimi?.
Mislim da to da pomeri? mikrofon dva santimetra u neku stranu ima daleko ve?i uticaj na tvoj zvuk u snimku nego to da li ?e? upotrebiti taj mikrofonski preamp. :)
Eventualno ako misli? da ti je njegov karakter lep?i nego Emu-ov iz nepoznatog razloga.
Ina?e ovo ostalo, ja bih jednostavno gitaru u distorziju i wah, otpanjeno poja?alo, mikrofon u kartiu. Pojednostavi ?to vi?e, jer najbitnije je sa?uvati integritet signala koji izlazi iz gitare, a sve ?to je suvi?o samo smeta. Generalno set-up ovi nama dragih gitarista su jako jednostavni i svode se na DS-1, OD-1 za neki boost u solo deonici, wah i to je to, ostalo je sve sklonjeno sa puta signala, recimo signal je splitovan pa efekti idu na odvojeno poja?alo ili dodano kad je gitara ve? usnimljena.
A druga stvar, ja sam pomalo protivnik pedala koje u potpunosti formiraju zvuk, tipa Metal Zone i tome sli?no, na putu signala, pre preamp-a glave poja?ala. Ako ?eli? neko duboko oranje od zvuka, onda za snimanje pozajmi glavu koja je ba? za to, ili odvoji od usta pa u?tedi za neku glavu koja je ba? pravljena za Gain na 11, to ?e daleko bolje ispasti nego da sili? nekog sirotog marshalla da bude ne?to ?to nije.
Sad, mo?da sam ti rekao sve ono ?to i ti zna? a ti jednostavno voli? da eksperimenti?e?, a li to je ve? drugo :wink: :)
davormen
24-05-2005, 09:24 AM
A druga stvar, ja sam pomalo protivnik pedala koje u potpunosti formiraju zvuk, tipa Metal Zone i tome sli?no, na putu signala, pre preamp-a glave poja?ala. Ako ?eli? neko duboko oranje od zvuka, onda za snimanje pozajmi glavu koja je ba? za to, ili odvoji od usta pa u?tedi za neku glavu koja je ba? pravljena za Gain na 11, to ?e daleko bolje ispasti nego da sili? nekog sirotog marshalla da bude ne?to ?to nije.
Potpuno se slazem... za oranje bih licno preporucio neki od proizvoda John Deer-a :D , a u nedostatku toga moze i Peavey 5150, Mesa/Boogie Rectifier ili Marshall JCM 2000 (mada i 800 (sa gain-om) i 900 mogu da posluze u odredjenim situacijama)...
Sleepgolfer
24-05-2005, 03:53 PM
jel te ne bi mrzelo da nabrojis sta sve imas od efekata?
ovako:
crybaby wah, marshall vibratrem i supervibe, EH smallstone, EH big muff, RAT, sansamp XXL overdrive, boss dd-3, rv-5 i cs-3, MXR 6 band EQ. i jos sam na rubu kupovine flangera, ali se suzdrzavam (citaj: nemam ni mjesta u koferu)
sto se tice doom metala, ne sviram ga nego imam nekih elemenata iz tog faha...ako je netko ikada slusao JESU znat ce o cemu pricam...cijela metal scena i njena ikonografija (narocito najmracniji metal) mi granici sa ridikuloznoscu...ali znaju nabost sound, sto jest, jest...
zvincic
24-05-2005, 04:02 PM
ovako:
crybaby wah, marshall vibratrem i supervibe, EH smallstone, EH big muff, RAT, sansamp XXL overdrive, boss dd-3, rv-5 i cs-3, MXR 6 band EQ. i jos sam na rubu kupovine flangera, ali se suzdrzavam (citaj: nemam ni mjesta u koferu)
podcrtani su ti za snimanje apsolutno nepotrebni ;)
a ostale spajaj prema potrebi.
ako snimas drive sa recimo RAT-a, nema smisla da drzis i ostatak pedala spojenih u lancu.
Sleepgolfer
24-05-2005, 04:39 PM
ovako:
podcrtani su ti za snimanje apsolutno nepotrebni ;)
a ostale spajaj prema potrebi.
ako snimas drive sa recimo RAT-a, nema smisla da drzis i ostatak pedala spojenih u lancu.
a ako ih koristim dok sviram? ok, kompresor mogu izbaciti, ali zasto bih ostale jer ih koristim dok sviram...rv-5 mi je bolji za gitaru od bilo kojeg softverskog reverba...
zvincic
24-05-2005, 04:57 PM
a ako ih koristim dok sviram? ok, kompresor mogu izbaciti, ali zasto bih ostale jer ih koristim dok sviram...rv-5 mi je bolji za gitaru od bilo kojeg softverskog reverba...
sumnjam da je bolji od kvalitetnih pluginova ;)
ako nista drugo, da mene pitas koristio bih ga naknadno posto volim da imam potpuni dry signal prilikom snimanja, bez ikakvog efekta.
ako kasnije u miksu zakljucis da je previse reverba moras sve ponovo snimati.
plus sto se javlja jos jedan problem....ako snimis reverb kasnije nemas slobodu u editingu i trimingu tog kanala jer automatski kidas i rep reverba sto zvuci jako neprirodno.
zato, snimati suho i efekte dodavati kasnije u vidu plugina ili hardverskog reverba.
Puno je to pedala za kontrolirati i gaziti :).
Jednostavnije je uzeti nekakav rack efekt sa kojeg ?e? midi foot kontrolerom vaditi stvari poput reverba,delaya, pitcha, phasera, flangera, chorusa..
Mislim da su ti modulacijski efekti puno ja?i od onih u pedalama.
...cijela metal scena i njena ikonografija (narocito najmracniji metal) mi granici sa ridikuloznoscu...ali znaju nabost sound, sto jest, jest...
E, ne po metalu! :P
Sleepgolfer
24-05-2005, 05:35 PM
sumnjam da je bolji od kvalitetnih pluginova ;)
ako nista drugo, da mene pitas koristio bih ga naknadno posto volim da imam potpuni dry signal prilikom snimanja, bez ikakvog efekta.
odustao sam odavno od routanja signala van iz moje emu 1820M pa nazad...patchmix je nemoguc za dobit povratni signal bez instant mikrofonije (monitori ili slusalice, isti drek)
a sto se tice metala...slusam, izmedju ostalog, neke metal bendove (uglavnom one koji probijaju granice zanra) vec 15ak godina, ali, pobogu, ona sranja sa "scary" crtezima i ostalom lord of the rings i "igram fantasy role playing games i sav sam mistican i mracan" ikonografijom su fakat previse...svedska i norveska scena prednjace u tome...
zvincic
24-05-2005, 05:52 PM
odustao sam odavno od routanja signala van iz moje emu 1820M pa nazad...patchmix je nemoguc za dobit povratni signal bez instant mikrofonije (monitori ili slusalice, isti drek)
hm, bez uvrede ali nauci prvo koristiti patchmix ;)
routanje signala u externi procesor i nazad je itekako moguce i radi bez problema ;)
ja ga koristim sa yamaha spx990 procesorom ;)
kljucna stvar je da napravis jedan host asio out channel strip u koji ces routat samo signal (na kojem hoces efekt) koji ces sendom poslati na neki od izlaza na docku, zatim patchas kroz uredjaj i vratis u neki od ulaza koji sendom (ili direct monitor setupom) saljes nazad u sekvencer.
Sleepgolfer
24-05-2005, 06:37 PM
zadnji put me emil iz sonarscopea proveo kroz cijeli postupak s jpeg screen captureima i sve, ali opet sam dobivao mikrofoniju cim sam pojacao signal...namjera mi je bila profurat rhodes iz kontakt samplera kroz moju vibratrem pedalu, ali mi nije bas uspijevalo...cim pojacam rhodes - mikrofonija...ako bi ti imao vremena da ponovim cijeli postupak to bi bilo super...btw, koristim FL Studio i Emil je isprobao i radilo mu je...
Dushan_S
25-05-2005, 12:45 AM
a ako ih koristim dok sviram? ok, kompresor mogu izbaciti, ali zasto bih ostale jer ih koristim dok sviram...rv-5 mi je bolji za gitaru od bilo kojeg softverskog reverba...Padok svira?, koristi ih, ali ?to se ti?e snimanja...
Ina?e ne mogu da garantujem ba? 100% ali mislim da je ?to se ti?e reverb pedale u pitanju ?ist placebo efekat, i to ?to reverb pedalu slu?a? tako ?to otpanji? poja?alo pa kad uklju?i? reverb a ono veeeeeelikoooo sve jer je glasno, a software reverb slu?a? iz kompjutera na kontrolisanoj ja?ini. Nikakav specijalno dobar algoritam reverba se ne nalazi u reverb pedali za gitaru.
sto se tice doom metala, ne sviram ga nego imam nekih elemenata iz tog faha...ako je netko ikada slusao JESU znat ce o cemu pricam...cijela metal scena i njena ikonografija (narocito najmracniji metal) mi granici sa ridikuloznoscu...ali znaju nabost sound, sto jest, jest...Ja mislim da su one razne Black Metal varijante najja?e... Nedavno sam ?itao neki ?lanak otprilike naziva "12 most ridiculous black metal photos" ili tako ne?to, valjao sam se od smeha kad sam video slike. Hair metal bendovi iz 80-ih su mala deca kakav je ovo jeftini pozeraj :lol:
Sla?em se za reverb pedale u kvaliteti, ne bi nikad takvo ?to koristio za svrhu reverba pri obradi i?ega.
Softver je daleko nadma?io i skuplje reverb sprave od pedalica.
Ja svoje hardverske reverbe vi?e i ne koristim, ni u?ivo.
Ne vidim svrhe u kori?tenju efekata tipa reverb , delay u?ivo u ve?im prostorima, pri br?em sviranju ili tehniciranju.
Treba pedalu pa u poja?alo i to je to :).Dosta se gitarista skriva iza efekata, a u?ivo proizvode obi?nu kakofoniju zbog dodatne jeke prostora i ?esto dodatnih efekata od strane tonca.
Ja mislim da su one razne Black Metal varijante najja?e... Nedavno sam ?itao neki ?lanak otprilike naziva "12 most ridiculous black metal photos" ili tako ne?to, valjao sam se od smeha kad sam video slike. Hair metal bendovi iz 80-ih su mala deca kakav je ovo jeftini pozeraj
Nemoj tako, neki tu su svirali i u kultnim hr black metal bandovima :twisted: :D
U svakoj glazbi ima sme?a, pa i u BM-u, samo u BM-u je 95% ?kart, ali ne treba generalizirati, ima i tamo vrhunskih muzi?ara/aran?era i ?kolovanih kompozitora. :wink:
veseli koljac
25-05-2005, 03:11 AM
...ja sam konacno docekao da vidim paradise lost u beogradu. :D
svirali su na line6 "Flextone" glavama,i gitare su zvucale 10 puta bolje od predgrupe koja je koristila marshall "Mode Four".pa mi malo cudno... :D...
Freaky
25-05-2005, 09:58 AM
line6 proizvodi su mnogo dobri za metal. Mnoga svetska imena u zadnje vreme sviraju kroz pod pa direktno u razglas - bez pojacala!!!
i zvuce bolje nego sa pojacalima jer mogu da naprave odlican mix.
davormen
25-05-2005, 12:46 PM
Ne znam kako je zvucao Orphaned Land sa Mode Four glavama posto sam propustio njihov nastup, ali meni je zvuk gitara Paradise Lost-a bio los... dobar/odgovarajuci za ove njihove nove disko :D stvari, ali za stare (koje se meni jedine i svidjaju) nikako... As I Die, na primer, je zvucala tako prazno i bez energije i to najvise upravo zbog zvuka gitara... Line6 proizvode nikada ne bih koristio za snimanje (bar za muziku kakvu radim/snimam/volim), dok uzivo (dobro podesene) mozda i bih...
E da, Sleepgolfere, ne diraj metal! :twisted: :D :D :D
Sto se tice pedala, slazem se sa vecinom oko reverba (da ga treba izbaciti)... u stvari, ja bih sve izbacio osim kompresora, koji moze da bude izuzetno koristan, pogotovo kod sporije muzike gde se upotrebom istog dobija vise sustain-a sa manje gain-a (uuu, pored toga sto daje prirodniji zvuk, ovo se jos i rimuje :D )...
Mada, najprirodnije oranje se dobija dovlacenjem traktora na scenu i ozvucavanjem istog (hehe, vec zamisljam temu "ozvucavanje teske masinerije live i u studiju" :D )... jes' da je zahtevno, ali pravi sound ima svoju cenu... :D
veseli koljac
25-05-2005, 01:53 PM
Ne znam kako je zvucao Orphaned Land sa Mode Four glavama posto sam propustio njihov nastup, ali meni je zvuk gitara Paradise Lost-a bio los... dobar/odgovarajuci za ove njihove nove disko stvari, ali za stare (koje se meni jedine i svidjaju) nikako... As I Die, na primer, je zvucala tako prazno i bez energije i to najvise upravo zbog zvuka gitara..
meni se svidja zvuk za ove njohove novije stvari (disko :lol: :D ) ,navikao sam se na njih jos od one second-a,koji kada se pojavio nisam mogao da smislim...sada mi je to super album...
za "as i die"se slazem,ta stvar je zvucala bas mlako,definitivno line6 nije za njihov stari fazon...
stanceyu
30-05-2005, 08:45 AM
Cudi me da su na ovom forumu svi toliko nesto "protiv" pedala... :( Na svim stranim forumima se bas pedale forsiraju, i daje im se velika prednost u odnosu na vecinu procesora.
Ja takodje koristim velik broj pedala za bass, i ne koristim pri tome od/dist (bar ne cesto), tako da nemam nekih velikih problema sa sumom, a imam i noise gate u jednom od rackova, tako da i ono malo sto se javi, mogu da redukujem kolko tolko ZA LIVE, naravno STUDIO je skroz druga prica... Samo kabel (i to sto kraci :D ).
Ja sam se upustio u kupovinu pedala jer me to izadje jeftinije. Puno dobrih pedalal kod nas mogu da se nadju polovne za jako male pare, pa ti to onako upadne s vremena na vreme, pa se vremenom i nakupi. Neki ozbiljniji rack procesor je fina stvar (mada sam cuo/probao samo jedan... i to neki TCev), ali su mi toliko skupi, da ni ne pratim sta se u tim vodama desava...
Sto se same teme tice, ja sam imao isti problem, jer nisam znao da sve ubacim u neki red, ali na kraju je presudila kombinacija koja pravi namanje shuma, i raspored koji mi odgovara da palim i gasim silne pedale, a da ne izgledam kao da igram kolce po bini :D .
Freaky
31-05-2005, 09:41 AM
e sto se suma tice... uopste ne mora sve to da zuji i susti kao sto pricate... Ja imam 6-7 pedala u redu i signal mi je CIST KAO SUZA, tj isti kao kad se ukljkucim direktno u pojacalo. I to ne koristim uopste neke "true-bypass" pedale i slicno.
1. Kvalitetne pedale (puko sam min. 700 e za njih, ima i novih ali uglavnom su polovne)
2. solidni kablovi. Ne koristim skupe kablove, bitno je samo da su livene bananice i da izgledaju ok.
3. Kvalitetno napajanje - bossov adapter kosta 30 evra. Ali vredi. Overdrive i wah teram preko baterija jer najmanje trose.
kada bih svirao sa nekim distorzijama tima metalzone, warp itd, verovatno bih stavio noise suppresor na kraju... ali za neku malo finiju svirku nema potrebe.
Ma paradise lost je propao nakon Draconian timesa, prestra?an kraj nekad vrhunskog banda :D
Upravo tako... mada, ja jos i mogu podneti One Second, ali ni to vise nije to... :)
Istina :), one second je uistinu dobar album, ali ne sli?i PL-u, izgubili su potpuno atmosferu koju su imali.
Album kao album je stvarno kvalitetan. Ali nije to to kad se usporedi sa starim radovima, kao da se radi o drugom bandu, nema one sakralne uzvi?enosti... :cry:
Cudi me da su na ovom forumu svi toliko nesto "protiv" pedala... Sad Na svim stranim forumima se bas pedale forsiraju, i daje im se velika prednost u odnosu na vecinu procesora.
Mislim da tu neki nisu protiv pedala nego jednostavno protiv prevelikog kori?tenja efekta na zvuku gitare.
A ?to se ti?e procesora, ipak bi sve pedale zamijenio za jedan POD xt pro. :lol: :lol:
Mali osvrt na Paradise Lost i slicnu tematiku, malo je glupo pricati oni su propali samo zato sto su promenili zvuk, to je sasvim normalno, nemaju isto godina verovatno im se i pogled na svet promenio u medjuvremenu, nove inspiracije i sl. Takve muzicare treba ceniti vise upravo zbog toga sto nisu ograniceni albumom koji je dobro prosao vec rade onako kako misle da je dobro. Licni ukus je licni ukus, i to je ok slusaj sta ti prija al ne kritikuj tudj rad na osnovu toga a i meni se licno desilo tako za par grupa da kad im je izasao nov album se zapitam sta je dovraga ovo i da mi se ne svidi pa da posle odredjenog vremena legne i promeni mi misljenje.
Nekad su predstavljali odre?enu tematiku i atmosferu.Zbog toga su i uspjeli, logi?no je da ljudi koji su slu?ali tu atmosferu ne vole novije uratke jer nemaju istu. Mene briga za note i produkciju (pogotovo u slu?aju PL, gdje se konstantno isti akordi ?va?u) ako nema tu atmosferu.
Lako je sklopiti "hit" (standardne hitoide sheme uvijek upale) ali te?ko dobru i duboku pjesmu.
S druge strane, recimo metallica je promijenila stil, ali meni je ST.anger odli?an, isto vrijedi i za Tiamat, anathemu itd..
Ono ?to ho?u re?i da su mi poslije One seconda, op?enito lo?i, gledaju?i ih kao metal ili nesto drugo, jednostavno su mi lo?i.
Ne zbog promjene stila, ?tovi?e podr?avam to,ne mo?e? svirati identi?no 10 godina, onda nisi umjetnik, ne istra?uje?, ne razvija? se..,
A svatko ima pravo na svoje mi?ljenje kada ka?e da mu je ne?to lo?e ili ne...
Kao muzi?ari i pjeva?i, tehni?ki su uvijek bili jako slabi,ali sve je izvla?io i u?inio band odlicnim, Gregorov talent za melodije (ve? se izlizao na?alost i ponavlja se non stop) i holmesov vokal (koji je odavno izgubio).
A mislim da je i droga u pitanju...tako mi izgledaju danas.
Uh ?ini mi se kao da sam na metal forumu, ovo je debeli offtopic. :lol:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.