PDA

View Full Version : Pedala koja zvuci matoro

Altek
19-05-2005, 01:06 PM
Zamolio me je drug da postavim ovu temu. Naime on je gitarista i vec neko vreme trazi pedalu (ne procesor) koja koja zvuci sto arhaicnije...'60s/'70s

Tako da ako neko zna koja pedala daje taj retro zvuk, a da moze nova da se kupi ...........( Vox ili mozda Marshall )

Bilo bi lepo da kazete koji model konkretno zbog kupovine...

U Urosevo ime hvala unapred

Altek
19-05-2005, 07:01 PM
Decko misli na ELECTRIC LADYLAND zvuk ... jel' jasnije??

Sleepgolfer
20-05-2005, 12:14 AM
mislim da ga zanima fuzz distorzija....ima ih brdo i sve zvuce drugacije...ja koristim electro-harmonix big muff koji je puno vise od samo fuzza...ja ga zovem zlo...neka ukuca u google fuzz pedal ili fuzz stomp-box i neka procita na harmony central par recenzija...danelectro radi simpaticne pedale i nisu skupe...postoji i fulltone fuzz koji podsjeca na hendrix zvuk iz Band of Gypsies faze...sam hendrix je, cini mi se, koristio neko custom cudo...

clusterchord
20-05-2005, 12:29 AM
Fulltone Pedal '69 i Pedal '70. razvaljuju...

stanceyu
01-06-2005, 10:44 AM
Electro-harmonix big muff je pedala koju koriste svi ti "moderni" retro bendovi (tipa: Queens of the stone age, for bondies, backyard babies...). Ima da se kupi nova (USA verzija, a ne Sovtek) u muzickoj kuci NOTA u Novom Sadu, a ako su je i prodali, moze da se poruci (po ceni koja se manje vise vrti i na netu, bar koliko se secam). Ja sam je cuo... sad, to za neku muziku kakvu ja slusam je uzas, jos pogotovo na malom pojacalu, ali stvarno moze lako da se dobiju oni Santanini "pijuci" :). Salu na stranu, pedala stvarno da taj retro zvuk, i zvuci bas kao i vecina tih bendova...

Orba
06-06-2005, 05:15 AM
Sla?em se sa napisanim u jednoj od predhodnih poruka. Tvog prijatelja najverovatnije interesuju drive pedale. Moje preporuke bi bile:

- ELEKTRO-HARMONIX Big Muff Pi (Artist, BG),

- JIM DUNLOP Jimi Hendrix Fuzz Wah JH-1 FW (SkyMusic, BG),

- ROCKTRON Silver Dragon (Artist, BG),

- bilo koja sprava sa lampom, recimo LAG Guitar Tube Preamp TL1 (vi?e se ne proizvodi).

Sve ove sprave imam pa o njima ne pri?am "iz glave" nego iz iskustva.

Big Muff je dobra sprava mada ograni?ene korisnosti. Ona ce odli?no zavr?iti posao ako ti treba ba? taj ton koji ona daje ali od nje ne o?ekuj ni?ta drugo. "Pi" je po deklaraciji proizvo?a?a sustejn a ne fuz mada zvu?no daje takvu sliku. Za moj ukus malo je prevelika a limeno ku?i?te ne ostavlja utisak neuni?tivog.

JH-1 FW i Silver Dragon jesu razli?iti ali ih stavljam u isti ko? jer imaju tu osobinu da sem vintid? zvuka mogu da ponude jo? ne?to. JH-1 FW je uostalom pre svega wah a Silver Dragon mo?e da radi u dva re?ima pa se do "rokerskih" kao i vintid? distorzija dolazi lako. Wah-ova dobra strana je ta ?to ima pot predvi?en za pode?avanje nogom koji kontroli?e koli?inu drajva ali je zato prekida? za uklju?ivanje fuza apsolutno nepristupa?an za ?ive svirke.

Silver Dragom je lampa?ka distorzija u pedali i mo?da nije ure?aj ?ija su ciljna grupa ljubitelji starog zvuka ali je pokrivanje i tog stila neminovno zbog tona koji daje lampa. Sa dva prekida?a i ?est potova potpuno je prilagodljiva ve?ini potreba za drajvovima.

Lampa?ki preampi imaju prednost u studiju ili u situacijama kada te na svirku mrzi da nosi? poja?alo pa iz njega ide? pravo u mix ali su veliki i osetljivi da bi se nosili svaki dan. Ovaj moj ima Clean i Lead a ima i uti?nicu sa povezivanje sa no?nim prekida?em pa ga, kada ga nosim na svirku, koristim kao drajv pedalu i da "o?ivim" tranzistorska poja?ala. Toliko.