View Full Version : O banovanju...
idekius
16-05-2005, 07:45 PM
Citam i ne mogu da verujem... Stvarno se svasta desava na forumu i to treba da prestane O D M A H!!!
SRAMOTA!!!
Opste poznata stvar je da nisam bas ljubitelj zameranja, pa cu i ovom prilikom preskociti imena...
Pomenucu samo Anitino ime, jer zelim da zna moje misljenje da joj je mesto upravo ovde, na ovom forumu, sto je vise puta dokazala... Prosli put sam je licno moljakao da se vrati na forum, sada necu. Ne zbog toga sto ne zelim da je vidjam ovde i sto me njen odlazak raduje, vec zbog toga sto mislim da treba da se prekine praksa da se forum napusta zbog svake sitnice i sitne rasprave. Mrzi me vise i da citam takve stvari, a kamo li da se oglasavam po takvim pitanjima... Dakle Anita, GRESIS, ali ne zbog banovanja, rasprava i sl., vec zbog pravljenja dramaticnih situacija od sitnica. Dobro, nije sitnica, ali nije dovoljno dobar i veliki razlog za odlazak sa foruma.
Posle vremena i vremena provedenog ovde (gotovo od formiranja foruma), a zbog cestih aferica na ovom forumu dajem sebi za pravo da predlozim sledece stvari:
1. Da se rasprave, uvrede i omalovazavanje administratora STROGO ZABRANE i sankcionisu. Ako neko ima zamerku na rad nekog admina, moze da se obrati i pozali drugom adminu, a ne da vodi rasprave, kleveta, vredja i sl.
(ne mislim ovde na Tonalina, ceste su rasprave i opaske upucene upravo adminima) Da bi stvari funcionisale kako treba, admini moraju imati AUTORITET i osoba izabrana za admina, mora se postovati. Dakle, primedbe vezane za rad admina iskljucivo drugom adminu.
2. Da se adminima zabrani samovoljno banovanje. Ukoliko se neko nedolicno ponasa ili oglusi o pravila foruma, admini mogu o tome doneti odluku glasanjem na forumu za admine. Glasanje bi trebalo da bude tajno, da nekome ne bi palo na pamet da rezultate glasanja nekome prepricava i raspaljuje vatru. Sto znaci, forum ne sme da zna kako je koji admin glasao ! Ako administratorska vecina odluci da neko treba da se banuje, onda je taj isti banovan i vise o tome nema price.
2\1 Druga varijanta... Da bi se izbegla surova banovanja, admini bi mogli da glasaju o negativnim poenima koje je pojedinac prikupio. Tri negativna poena povlacila bi ban, a svi negativni poeni bi se ponistavali na novu godinu. Broj negativnih poena bi trebao da stoji javno u profilu korisnika.
3. Admini ne bi smeli sebi da dozvole da se prepucavaju na javnom delu foruma jer to "daje krila" mnogima da se u to uplicu, dolivaju ulje na vatru i sl. Cak i ako se neki od admina menjusobno ne slazu, vole, postuju... javni deo foruma ne mora da bude "redovno informisan" o tome. Na taj nacin jedni drugima ruse ugled, a ugled jednog od admina je vezan i za ugled foruma.
Mozda nekome ovi predlozi deluju kao nedemokratski. O.K. ako nekome vredja osecaj slobode sto bi ovo zabranilo i sankcionisalo nedolicne svadje, rasprave i uvrede, onda predlozi jesu nedemokratski, ali bi barem bilo reda...
Ovo sam napisao samo zato sto zelim da se stvari vrate u normalu, da se povrati profesionalnost i pozitivan duh foruma, da se "svadjalice" dovedu u red i njihovo ponasanje sankcionise, a da odgovornost za to ne preuzima samo jedan covek.
Na kraju jedan licni savet svim clanovima: "Ne pletite se u rasprave koje vas se ne tichu! Nije ovo serbiancafe, vec forum koji se bavi audio produkcijom!"
ridge
16-05-2005, 08:41 PM
Ovo je najpametnije sto je neko rekao na ovu temu!
STUDIOTON
16-05-2005, 08:51 PM
Bas tako , ima Deki svojih trenutaka :mrgreen:
slazem se...
Na kraju jedan licni savet svim clanovima: "Ne pletite se u rasprave koje vas se ne tichu! Nije ovo serbiancafe, vec forum koji se bavi audio produkcijom!"
upravo tako...previse znacaja dajemo offtopicu...
Da, da, Idekiuse, nesto slicno sam i ja pokusao da predlozim, ali si ti to ovde jako lepo izlozio. Mislim da je pravo vreme da Administratori i svi vi koji ste ovde 100 godina, donesete jedan precizan pravilnik, sa kojim bi ultimativno bili upoznati svi novi, ali i postojeci clanovi.
ZAKON - KONZA :)
lesha
16-05-2005, 11:02 PM
svaka cast deki, slazem se 100%..
Mogli
16-05-2005, 11:51 PM
Ovo mu dodje kao jako dobar ustav! Slazem se sa svim osim sa krajem. Ne mogu da nemo posmatram kako se raspravlja o banovanju ljudi koji to ne zasluzuju.
Slazem se sa svim tackama osim sa onom 2 i 2/1.
Po toj logici "tri kornera- penal", ne moze da se bas lepo igra, jer to znaci da bi teoretski jednog clana foruma, ako se uzme da nas ima preko 600, svako mogao da izvredja zestoko dva puta dnevno, cime bi ovaj bio pretplacen na dve godine gazenja...
Kada ukrades, ides u zatvor, kada nekog povredis fizicki (zar nije isto kao i psihicki), opet odgovaras, a kada se govori o verbalnom nasilju, onda ti svi daju fore.
Ovom taktikom se pravi jos glomazniji, nefunkcionalniji aparat, koji ce biti isuvise spor da resava stvari koje se desavaju u realnom vremenu. Zatim, na taj nacin se definitivno osporava autoritet admina, samim tim sto se dovodi u pitanje njegova moc rasudjivanja. Pa ako nekog biras za admina, tu je vec ukalkulisano to kakva je on osoba i verovatno ima odredjene kvalifikacije za tu poziciju. Eventualno bih mogao razumeti da se i rad admina kontrolise, ali interno, od strane drugih admina, te da se ukoliko neko stvarno pocne neargumentovano da "sprovodi pravdu", moze na vreme reagovati. To znaci da admin ima pravo da banuje nekog, ali mora da podnese izvestaj o razlozima zbog kojih je to ucinio.
Evo, na primer:
Pojavi se pre neki dan osoba na sekciji gde sam ja urednik i kao svoj prvi post najstrasnije popljuje sve ucesnike istog koji su do tada u miru raspravljali oko izbora opreme. Ja ga opomenem da edituje uvredljive delove posta-nista, opomenem jos jednom- opet nista... Ja lepo sam izbrisem uvredljive delove i mirna Bosna. Kada to sledeci put uradi, bice izbrisana cela poruka, ali ne zato sto ja imam nesto protiv njega, vec zato sto on ima protiv ljudi koje cak i ne zna, a pljuje po njima. Moje je da ih stitim tamo gde imam mogucnosti.
milosjeftic
17-05-2005, 08:44 AM
Sto vise clanova to bolje .
Sto vise pravila & zabrana to gore ( po mom subjektivnom misljenju ) .
SRAMOTA...ovo ni Tito vise ne bi uspio'vratiti u normalu...forum polako postaje jedna velika pijaca...Zbog ovih prepucavanja sve je manje i manje onih tema zbog kojih forum i postoji...Da se raspravlja i svadja oko toga npr.kako podesiti kompresor ili koji reverb koristiti ne bih zalio,ali sta ce ko jesti i koliku kosu ko ima...boze sacuvaj.. :jako-lju:
Prijedlog:UKIDAJ KANTU!
1,2,3..i :bend:
Ajde kad vec dajete predloge....
Predlozio bih da se promeni dosadasnja praksa zakljucavanja tema. Zasto?
Desavalo se da se povedu neke zustre rasprave, i pre njihovog epiloga, tema se zakljuca. Onda jedni drugima ostaju duzni, to se prenosi na druge topike. Neko ko bi mozda smirio tenzije ne moze vise da se ukljuci u raspravu. A te zakljucane teme nekako najvise bodu oci. I sto je najgore, ostre reci, ili ne daj boze uvrede, najcesce ostanu u toj zaklj. temi.
Znaci, ne izbaciti zakljucavanje kao metod (u nekim situacijama je zaista najbolje resenje), vec dati Admin. slobodu da izbrise ili edituje retroaktivno sve problematicne postove u toj temi, pa tek onda zakljucati, ako treba.
milosjeftic
17-05-2005, 11:37 AM
Rasprave i svadje se javljaju onda kad se nista interesantno ne pise ili desava . Ako hocete da svadja nestane , pokrenite temu koja je interesantnija od prepucavanja . Evo skroman predlog na koji niko nije obratio paznju :
http://www.rumski.com/forum/viewtopic.php?t=3695
Ja sam imao drugaciji predlog, koji sam po logici stvari predlozio dr.Ru-u.
I koliko mi se cini, on je moj predlog onako okvirno prihvatio.
Ako jeste, verujem da ce u skorije vreme ovu ideju predstaviti svima na forumu.
Jer ovo sto Idekius kaze, to ima smisla, ali je suvise komplikovano.
Treba pojednostaviti stvari.
Problem se moze resiti i bez zutih kartona.
Mogli
17-05-2005, 03:19 PM
Po meni administrator treba samo da da predlog za necije banovanje(posle opomene i brisanja nezeljenog i neprikladnog posta doticne osobe) , a to bi trebalo onda ici na glasanje. Deky je i ranije imao dobrih ideja, a jedna od njih mu je bila da se zabrani brisanje svojih postova! Dodao bih samo da bi to trebalo da vazi za postove koji su stariji recimo od 24h!
idekius
17-05-2005, 04:35 PM
Problem se moze resiti i bez zutih kartona.
Ja 'tedoh da budemo malo milosrdni, da ne piju ban bas za prvu gresku :-) Inace sto se mene tice, podrzavam svako sankcionisanje budalastina i gluposti...
Cak bih od kriticnih poruka banovanih clanova napravio podforum - Memorijalni Centar-Aleja Banovanih, u kojoj ,naravno, nebi moglo da se postuje, vec da neupuceni chlanovi imaju odlican primer sta se ne sme i za sta se dobija titula bana...
Vec sada imamo par primerka za banchinu-kapitalca :D
Ma kako god, samo da se spreci da pojedinci koriste forum i njegove clanove kao psihijatrijski kauch...
Bravo Deki. Imam i ja, cak mislim da ce se u 99% podudarati :D
ProkDu
17-05-2005, 06:54 PM
Ma kako god, samo da se spreci da pojedinci koriste forum i njegove clanove kao psihijatrijski kauch...
:lol:
ridge
17-05-2005, 08:22 PM
Evo, na primer:
Pojavi se pre neki dan osoba na sekciji gde sam ja urednik i kao svoj prvi post najstrasnije popljuje sve ucesnike istog koji su do tada u miru raspravljali oko izbora opreme. Ja ga opomenem da edituje uvredljive delove posta-nista, opomenem jos jednom- opet nista... Ja lepo sam izbrisem uvredljive delove i mirna Bosna. Kada to sledeci put uradi, bice izbrisana cela poruka, ali ne zato sto ja imam nesto protiv njega, vec zato sto on ima protiv ljudi koje cak i ne zna, a pljuje po njima. Moje je da ih stitim tamo gde imam mogucnosti.
E al pristup ti je pogresan a to i pravi probleme, ok dosao je neko iz nebesa rekao sta je imao da kaze bio je malo grublji (mozda i uvredljiv) i to je njegov problem jel sve sto napise utice na to kako ce ga drugi clanovi foruma prihvatiti i kakvu ce sliku imati o njemu. Kad se pojavi tako neki ispad treba to jednostavno zanemariti, ostaviti bez reakcije ko da ne postoji. Sta god mi neko rekao na ovom forumu kolko god bilo uvredljivo ne moze me navesti na uvredljivu raspravu jel ulazeci u istu samo omalovazavam samog sebe.
Znaci prostim ignorisanjem takvih ispada nedaje se materijala da se isti ponavljaju.
Ovakvih stvari ce sigurno biti jos vise s obzirom da se popularnost ovog foruma povecava i ako sad svakoj budali koja se pojavi budemo objasnjavali pravila i ucili ga domacem vaspitanju forum ce izgubiti smisao.
Znaci treba brisati samo krajnje prostacke poruke i vredjanja na licnoj osnovi sve ostalo ignorisite ako vam se ne dopada.
SumAnuT
17-05-2005, 08:28 PM
... ok dosao je neko iz nebesa rekao sta je imao da kaze bio je malo grublji (mozda i uvredljiv) i to je njegov problem jel sve sto napise utice na to kako ce ga drugi clanovi foruma prihvatiti i kakvu ce sliku imati o njemu. Kad se pojavi tako neki ispad treba to jednostavno zanemariti, ostaviti bez reakcije ko da ne postoji. Sta god mi neko rekao na ovom forumu kolko god bilo uvredljivo ne moze me navesti na uvredljivu raspravu jel ulazeci u istu samo omalovazavam samog sebe.
AMIN!!!
Mogli
17-05-2005, 11:34 PM
Znaci treba brisati samo krajnje prostacke poruke i vredjanja na licnoj osnovi sve ostalo ignorisite ako vam se ne dopada.
Ridge je Kralj! Nema nista gore od ignorisanja! To je jace od bilo koje reci!
Svako po svojoj savesti...
Mozda i hrabrosti...
Treba imati petlju pa reci ono sto mislis, a ne zabijati glavu u pesak svaki put kad nastane problem. Jednom se moze ispod zadesiti beton, pa ce biti belaja kada se krene instinktivno na dole...
Kako god, nemam nameru da ikoga ucim kucnom vaspitanju, ali je sigurno da dok ja radim posao urednika, niko na tom mestu nece smeti da se ponasa nasilnicki prema ostalim clanovima, pogotovu ne prema onima koji bi ga takvog za uzinu mogli "pojesti" i to mi je mnogo bitnije od nekog kvazi-hriscanskog stava da se posle prvog samara okrece i drugi obraz.
Svako ima prava da kaze svoje misljenje, cak nemam nista ni protiv off topica (sto konstantno dokazujem) sve dok je atmosfera dobra, ali imam protiv nasilnih ljudi.
Eto...
SumAnuT
18-05-2005, 12:12 PM
Svako po svojoj savesti...
Mozda i hrabrosti...
Treba imati petlju pa reci ono sto mislis, a ne zabijati glavu u pesak svaki put kad nastane problem. Jednom se moze ispod zadesiti beton, pa ce biti belaja kada se krene instinktivno na dole...
mozda treba hrabrosti za reci ono shto mislish ... ali isto tako treba mudrosti za precutati :)
Kako god, nemam nameru da ikoga ucim kucnom vaspitanju, ali je sigurno da dok ja radim posao urednika, niko na tom mestu nece smeti da se ponasa nasilnicki prema ostalim clanovima, pogotovu ne prema onima koji bi ga takvog za uzinu mogli "pojesti" i to mi je mnogo bitnije od nekog kvazi-hriscanskog stava da se posle prvog samara okrece i drugi obraz.
A vidi Oggy ... to shto kazesh pojesti vazhi za audio deo foruma ... u offtopicu smo svi isti tj. svi smo ljudi (valjda josh uvek :) ) ... tako da tu nema mesta tome ovaj bi onoga pojeo za doruchak. Svi imaju pravo da kazhu shta misle ... kazhu ljudi ... vi prochitate ... idemo dalje ... nauchite se osnovnoj forumskoj kulturi ... neko je napisao shta misli ... ako se tebi ne svidja ne morash odmah quote pa udri po choveku ... idesh dalje napishesh ti u svom postu shta mislish i idemo dalje ... nema nikakvih problema ...
nego vidite imam ja jedan predlog ... www.benchmark.co.yu/forum ... ono je najbolji forum koji sam ikada video ... ima pregrsht opcija ... ali se placa .. ajmo svi da damo neke pare i da skupimo pare za takav board ... jer tu se moze namestiti da ne vidish postove nekoga koga ne zhellish a i sam forum je 50 puta bolji od ovoga ...
Sumanuti,
Da ja ne mislim da u dubini duse nisi dobar decko, ja se ne bih uopste upustao u raspravu sa tobom.
Ja nesto mislim da je tebi mnogo fino da "ostris rogove" u ovakvim raspravama i da ti to imponuje, ali mislim da je vreme da se okanemo corava posla i resavamo stvari na pravi nacin. Niti si ti Dalai Lama niti majka mudrosti da delis takve savete tipa "treba hrabrosti, ali i mudrosti", niti Martin Luter King, borac za ljudska prava... Ja sam takve fraze slusao milion puta i nijednom nije postigla nista, osim sto je produbila raspravu. Dakle, stay tuned, desice se neke promene i svi cete biti obavesteni i bicete njihovi svedoci.
Naravno, ako postoji neki bolji forum, oseti se i ti i bilo ko drugi slobodan da tamo uzmes ucesca, ja cu podrzati tvoju (vasu) inicijativu u potpunosti.
SumAnuT
18-05-2005, 06:39 PM
necu na drugi forum hvala na ponudi :)
nestrpljivo ocekujemo promene ... samo kad smo vec kod mudrosti pazite se ... jer svaka promena je promena na gore :twisted: :D
Mogli
18-05-2005, 06:57 PM
Sumanuti,
Niti si ti Dalai Lama niti majka mudrosti da delis takve savete tipa "treba hrabrosti, ali i mudrosti", niti Martin Luter King, borac za ljudska prava...
Oggy, ovakvo omalovazavanje tudjih stavova jos nije vidjeno ovde na forumu! Imas srece sto je to tolerantni Sumanut, inace da je Deky u pitanju, dobio bi po repu!....Dacu ti pravi savet - iskljuci pc i idi na tri piva!! :wink:
:beer:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.