View Full Version : jedno mi nikako nije jasno
SumAnuT
04-05-2005, 07:41 PM
Ljudi sa divinerovim strpljenjem ne bi trebali chitati ovaj post. Pokushacu da pitam enshto shto ne razumem stoga to nece biti bash lako ... ako ste spremni ja bih da pochnem :)
Kompresor sluzhi (u ovom sluchaju) za podizanje srednjeg nivoa signala. E sad, ako imam samo kick i na njemu kompresor (uzmimo da nije nishta snimano i da je kick sample i da je uvek isti) ... shta ce meni uopshte kompresor? shta ja tu ustvari izdizhem? slabije frekvencije kicka? To je prva stvar ...
Sad imamo kick i bass ... uzmimo da je kick sample a bass sa syntha shto znachi opet veoma ujednachen.
Dakle, ja razumem da ako na isti kompresor stavim kick i bas (uzmimo da je kick glasan a bas tih) da ce se oni relativno izjednachiti ... ali mi nije jasno kako dva posebna kompresora ... (jedan za kick drugi za bass) ... kako oni dodju u korelaciju da kada kick udari bass se pojacha? Zar oni ne mere samo ono shto kroz njih prolazi (zato shto su na insertu) a ne ukupni signal?
valjda je nekome jasno?
Arthur
04-05-2005, 08:26 PM
Meni je jasno, al probacu da i tebi pojasnim...
niko nikad nije rekao da su kompressori OBAVEZNA stvar, vec se cesto koriste, kad za njima ima zelje ili potrebe... dakle, ti ukoliko zelis malo vise attacka na nekom 909kicku, ti ga lepo stisnes kompresorom i das mu odredjeni attack, sto ce za efekat imati da prvih par desetina milisekundi (attack) pusti normalnom glasnocom, a ostale da stisne, i to ne previse, jer ce zvucati neprirodno.. OVO nema potrebe raditi sa semplovima koji vec sami po sebi imaju jak attack... mada racunaj da je vecina semplova napravljena tako da ih mozes po potrebi jos stisnuti (bilo bi glupo da su ti ih dali vec prekomprimovanim)... isto vazi i za SVE ostale zvukove u muzici... znam jazz producenta koji je na bash svaaki kanal stavljao neki softkompresor, ukljucujuci i hihat i cinele i gitare i sve... gde god postoji nepredvidjeno ponasanje zvuka (prevelike oscilacije u toku tona), ili se zeli dobiti taj poseban attack, koriste se kompresori.... Napominjem da u zavisnosti od tih par parametara - treshold (nivo "hvatanja"), attack i release, kao i samog stepena kompresije (ratio) mozes napraviti siiilne zezancije, i cudne efekte, kako god ti padne na pamet... Tu pricu oko vezivanja bassa i kicka u sidechain kompresora, to jos nisam svario, niti sam imao neku preku potrebu za tim, uglavnom mi se lepo iskomprimovani signali lepo slazu... a to je vec dobitak... ako ti ista jos nije jasno, pitaj, imam veliku zelju da ti objasnim, posto sam se i sam nocima mucio sa pojmom,funkcijom i teorijom kompresora...
SumAnuT
04-05-2005, 08:50 PM
taj deo je jasan ... a sebi sam sam razjasnio ovaj drugi deo jer sam pogreshio
ali mi nije jasno kako dva posebna kompresora ... (jedan za kick drugi za bass) ... kako oni dodju u korelaciju da kada kick udari bass se pojacha? Zar oni ne mere samo ono shto kroz njih prolazi (zato shto su na insertu) a ne ukupni signal?
meni se ovo nije deshavalo sa dva posebna kompresora vec sa sidechain kompresorom zato mi nije bilo logichno ... sada je sve na mestu :)
Dushan_S
05-05-2005, 01:59 AM
Kad sam na po?etku sticao neke prve informacije o snimanju, se?am se da je prvo na ?ta sam naleteo o EQ-u bilo da se mo?e koristiti tako da bi se sam zvuk sredi, ukrotile neke neprijatne frekvencije, ali i da se mo?e koristiti kreativno, sa namerom da se oblikuje ton. :)
Negde je sli?no i za kompresor. Zaista se mnogo mo?e modifikovati neki zvuk pomo?u njega. :D
MilTon
05-05-2005, 07:58 PM
Mislim da je sidechain odlicna fora za neku akusticnu svirku gde se zeli postici veci atack noge. Naime, bas gitara ima tendenciju da malo prekrije nogu frekventno. U tom slucaju, posalje se kick u sidechain kompresor na basu, tako da kick pobudjuje kompresor na basu u trenutku kada udari. Rezultat je da u tom trenutku, mozete smanjiti prirodno intezitet bas gitare u trenutku udara noge, pa noga izlazi cistija i sa vise puncha (ne onog sto se pije, nego onog sto udara u celo).
SumAnuT
06-05-2005, 01:34 AM
missish u grudi :)
Dushan_S
06-05-2005, 02:50 AM
AKo je bas gitara, ona onda mora da udara ba? nisko. U "donji stomak" :mrgreen:
Pod uslovom da bubnjar i basista znaju da sviraju, pa "okidaju" u isto vreme :D :D :D
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.