View Full Version : EQ-ing
Steka
26-04-2005, 07:41 PM
Kako koristite EQ da dizete i spustate zvukove.
Naprimer za suske kako u miksu dizete suske iznad usiju??
Kako gurate stvari dole??
Uuuhhhh Steka ..... jer opet proveravas tudje znanje ili ovog puta stvarno pitas ?
Pozdrav
Steka
26-04-2005, 08:32 PM
U je Makso Makso, pa nije valjda da sam ti za vratom
po ceo dan a i u snu haha lol :lol: salim se bre,
ma jok nemam pojma o ovome pa eto da pitam tebe
i iskusne
E da i ako mi je nadimak Steka
onda ejj Steko valjda jel?? hahah :lol:
Jel znas Jerry tonca iz Pink-a??
i da slucajno nisi ti MATEJEVIC ZORAN??
Ja imam dve preporuke kojih se drzim , pa bi voleo da ih ostali prokomentarisu
*Uvek pokusavam da intervenciju na filtru izvedem spustanjem nekog, a ne izdizanjem (nekog drugog) opsega.
*To , ako trazim prirodnu boju instrumenta, ne radim preko +- 5dB (izuzetno kod npr bubnja)
i obavezno radim A/B test sa prethodnom verzijom .
Ima tu milion razloga zasto, ne mogu sve da pisem
@ Max
Da ti nisi osoba C?
OFF TOPIC.
E da i ako mi je nadimak Steka
onda ejj Steko valjda jel?? hahah :lol:
Sreli se Tito i King Kong. I kaze KK:
'Gde si Josipe Broze?'
A Tito ce njemu:
'Gde si Kinze Konze?'
ANITA
27-04-2005, 12:49 AM
:blabla: ..............:bounce2: ...........:cool2:
lesha
27-04-2005, 01:04 AM
:smile2:
hehe.. novi smajli... :lol:
ANITA
27-04-2005, 01:07 AM
Da, da.... umjesto spavanja... evo admini radili!
Jesu dobri?.... joj da mi se osjecat kao ovaj :bounce2:
lesha
27-04-2005, 01:16 AM
ima i boljih.. :wink:
ako hoces, mogu poslati...
ANITA
27-04-2005, 01:25 AM
Moze, posalji mi na meil!
fao@net4u.hr
Thanks!
Ja imam dve preporuke kojih se drzim , pa bi voleo da ih ostali prokomentarisu
*Uvek pokusavam da intervenciju na filtru izvedem spustanjem nekog, a ne izdizanjem (nekog drugog) opsega.
*To , ako trazim prirodnu boju instrumenta, ne radim preko +- 5dB (izuzetno kod npr bubnja)
i obavezno radim A/B test sa prethodnom verzijom .
Ima tu milion razloga zasto, ne mogu sve da pisem
Slazem se sa konstatacijom,uvek sam za oduzimanje sem u specificnim situacijama isticanja neceg ali to radim umereno kako OFF rece
Dushan_S
27-04-2005, 01:52 PM
Neko je jednom lepo rekao, ako uhvatite sebe da radikalno koristite EQ, zna?i da sam instrument nije kako treba, i onda ga bolje snimite ponovo ili izmenite sample koji koristite. :)
milosjeftic
27-04-2005, 02:16 PM
Max , dobro pitanje bez obzira na motiv .
@OFF , koristim EQ i za secenjenje i za pojacavanje podjednako . Sto da ne ? Sa ovim drugim se ( uglavnom ) slazem . Sta je A/B test ?
A/B test je, u ovom slucaju, uporedjivanje equalizovanog signala sa istim kad je EQ OFF. Znaci, sistem uklj-iskjl.
Pazi , uopste nisam rekao da ne treba izdizati neke frekv, medjutim, kad cujes neki take, da li ces reci NPR.:
*ima previse srednjih ili
*Ima premalo bassa i visokih?
Vecina ce u takvom slucaju krenuti da dize bass i visoke , da bi upeglali sliku. Zatim ce im se verovatno desiti da im fali MID LO i MID HI, pa opet dizi, i uvek ce se dobiti losiji rezultat nego da su samo skinuli Mid. Poenta price:
Sto manje intervencija i sto manje ekstremnih intervencija (osim ako ne zelimo da postignemo neki efekat). Izuzetak je jedino kod notch i lo cut- filtara , gde su intervencije vece
Color
27-04-2005, 02:58 PM
Sta je A/B test ?
ja sam skontao kao uporedjivanje.. A=orig / B=novi Al ja nisam on, tako da mozda gresim :wink: Ali uporedjivanje je dobra metoda, da nebi covek otisao "predaleko"...
EQ koristim i + i -. Nevidim razlog zasto bih izbegavao pojacavanje, ako mi ceo signal na izlazu ide u peak, skidam na izlazu ili ulazu EQua...
milosjeftic
27-04-2005, 02:58 PM
Slazem se . To sam napisao samo zato sto mi se cini da preovladjuje misljenje na forumu da je pravilno samo seci frekvencije . Potrebno je i jedno i drugo . Obzirom na tvoju struku mozes li dati neki savet ili opisati tehniku koju koristis u miksu ?
Color
27-04-2005, 03:07 PM
OFF:
*ima previse srednjih ili
*Ima premalo bassa i visokih?
Vecina ce u takvom slucaju krenuti da dize bass i visoke , da bi upeglali sliku. Zatim ce im se verovatno desiti da im fali MID LO i MID HI, pa opet dizi, i uvek ce se dobiti losiji rezultat nego da su samo skinuli Mid.
Ako ima previse srednjih, logicno je da cu da skidam srednje.. Ako ima premalo basa poradicu na njemu.. Znaci vecinom radis sa frekvencijom sa kojom ti nesto nije u redu.. Previse srednjih / premalo basa i visokih neznaci isto!
Poenta price mi se svidja! :)
Pazi, uvo cuje samo relativni odnos frekvencija i ono ne zna gde je 0db (referentni nivo). Zato , za isti snimak nekome se moze uciniti da npr. ima vise srednjih, a nekome da ima premalo bassa i visokih. Isti slucaj, da li imas previse bassa, ili premalo srednjih i visokih? Mislim da pre hvatanja za EQ, treba lepo razmisliti
Color
27-04-2005, 03:31 PM
OFF:
Zato , za isti snimak nekome se moze uciniti da npr. ima vise srednjih, a nekome da ima premalo bassa i visokih. Isti slucaj, da li imas previse bassa, ili premalo srednjih i visokih? Mislim da pre hvatanja za EQ, treba lepo razmisliti
U potpunosti si u pravu! Generalno, jako je tesko postaviti definicije za neke stvari, dozivljaj zvuka i muzike je veoma subjektivna stvar.. isto tako i izrazavanje istog.. U svakom slucaju, EQ je osnovna i neizbezna alatka..
milosjeftic
27-04-2005, 04:39 PM
U svakom slucaju, EQ je osnovna i neizbezna alatka..
Sa ovim se slazem 100% .
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.