View Full Version : SUB...
bezsmisla
25-04-2005, 12:25 AM
U promociji radova je Kvu kritikovao Shady-ja da nema sub-a u pesmi.Ajde pojasnite mi pricu oko sub-a ...vidjao sam npr. u VST instrumentima sub kanale ali ne znam kako funkcionishe i kako se koristi [ako je to to] i koja je konkretna uloga...davanje vise donjih frekvencija ili neshto drugo?!
nema tu "davanja".. ili imas ili nemas sub :D
salim se... dobra tema, ali ipak ima mnoooooogo da se teoretise o tome..
a pod "sub" naravno kao i svi podrazumevam one najnize frekvencije.. ispod 50hz npr...
Shady
25-04-2005, 02:59 AM
Da, Kvu ima o?tro uho i dobro je primetio. Ja u pravilu skidam sa zavr?nog wava sve ispod 40 Hz. Mo?da da ne bih trebao. :roll:
Kvu, ?ta veli? na novu ver. "Zvona" na promociji, koju su radili u Italiji. Je li bolje ili...?
Ja sam malo skeptican kada se povede rasprava o 20, 30 i 40 Hz
Prvo, retko u kojoj prostoriji mozes da ih cujes zbog njihove talasne duzine, drugo, tamo gde ih uopste i cujes, cujes ih iz bar 5 odbitaka i kao rezultat toga dobrim delom izoblicene, a to sve pod uslovom da imas zvucnik koji moze da ih "izbaci". Moji System 800 su deklarisani na 47 Hz i ja jedino mogu da se na to tripujem, a ko mi kaze da 6' ide ispod tog opsega, ne mogu bas ozbiljno da ga shvatim. Jedino zadiranje u taj opseg je moguce slucajnim putem na nacin sto cujemo deformisane sub harmonike koje sama prostorija pocinje da svira. Zato se i koriste bas trapovi. Prava masa snimka je izmedju 50-60 Hz i 200 Hz sa "centrom" low enda na oko 80- 90 Hz i to je uglavnom ono sto se dozivljava kao "masa" snimka. Da ne pominjem da vecina jeftinih Hi Fi- ja ne moze da se nosi ni sa tim opsegom kako treba...
diviner
25-04-2005, 12:16 PM
Svaka cast Oggy...sve ono sto sam ja htjeo napisati.
Oggy ....to sam i ja mislio ....a onda sam shvatio da gresim ..... sve se to desilo kad sam poslusao albume Meshell N'degeocello .... Poslusaj i pusti kroz neki analajzer .......
Fizika je tacna ( studirao ) ali postoji nesto sto se zove psihoakustika ..... ili bar ja zloupotrebljavam taj termin tako da iako fizika kaze da ne cujes toliko veliki talas ..... postoji osecaj mase koji je stvaran .....
Moji monitori idu do 37 Hz ali postoji i cut tako da mogu da ih podesim na 47 Hz kao tvoji ..... ne bi verovao koliko je zvuk tanji ....... oni koji imaju monitore koji idu do 37 ce ti potvrditi ....... nadam se , he he ......
Pozdrav
Koje imas monitore? 1031 ili 824? Oni bi trebalo da imaju te cut-ove...
Pazi, stoji sve sto pricas i verovatno se ti i bolje razumes od mene samim tim sto si ucio takvu skolu, a drugo jer imas vise iskustva od mene, ali ces se verovatno sloziti da taj opseg o kome pricamo, ukoliko je kontrolisan ili ga cak i nema, ne cini vise od 5% celog mixa i da je jako mali broj uredjaja na kojima se to moze primetiti i prostorija u kojima on moze "odziveti". Opet, potpuno podrzavam svako nastojanje da se bude profi do kraja
Ma nije to nikakva matemetika da je potrebna neka skola .... izracunati talas od 30 Hz je lako ....... i teorijski si u pravu .... ali kad slusas .... drugacije je
Pre par meseci sam s jednim izuzetnim basistom koji je pri tom jako dobar elektronicar a i poznaje fiziku ..... imao raspravu ..... covek me je ubedjivao da nema sanse da najnizi ton E na basu ide preko 300 Hz .... ja pominjao tranzijente , zicu .....sve cega sam mogao da se setim .... ali dzabe .....
Na kraju uzmem eq digne 2 kHz .... promena tona ....... dignem 6 kHz ..... opet promena tona ....... tek je onda rekao da tu ima nesto ....... ali mu se nije slagalo sa jednacinama ......
Jbg ....nekad od suvise znanja ne vidis sumu od drveta ......
Da imam 824 ...... a nikad nisam skapirao da i 1031 idu do 37 Hz .....one mi zvuce toliko tanje od 824 .......eto novosti i za mene .... he he he .....sala naravno
Pozdrav
Na kraju uzmem eq digne 2 kHz .... promena tona ....... dignem 6 kHz ..... opet promena tona ....... tek je onda rekao da tu ima nesto ....... ali mu se nije slagalo sa jednacinama ......
Jbg ....nekad od suvise znanja ne vidis sumu od drveta ......
PozdravIstina.....
To sa E zicom od basa i tvrdnjom tvog poznanika, nema veze. Svaki ton, od najdubljeg do najviseg ima svoje alikvotne nizove (navise i nanize) koji ga odredjuju i od cijeg sleda zavisi kakva ce mu biti boja i njegove ostale karakteristike ( da ne duzim). Normalno je da ti kada utices na 2 i 6 kila menjas njihovu osobinu, pa time i osobinu samog tona cija je frekvencija znatno niza. Ali je to situacija koja se desava u realnom cujnom opsegu koji je tesko ne percipirati. Situacija u ultra -niskom opsegu je malo komplikovanija, mada ne sumnjam ako kazes da stvarno postoji razlika. U tvojim radovima se cuje da donjem opsegu poklanjas veliku paznju i da on zvuci odlicno i kontrolisano.
Pozdrav
Hvala .... samo sam hteo da kazem da prilicno strucni ljudi , od struke ne slusaju muziku ..... u tim momentima se trudim da budem glup i da slusam :)
A voleo bih da ti posaljem neke radove koji su stvarno uspeli a nisu upropasteni od strane " strucnih " ljudi iza mene .... na zalost sam se odlucio da od pre jedno sest meseci sve na kraju uradim sam ......
Ako su ti se doticni radovi svideli .... ovi ce ti se veoma dopasti ....
Pozdrav
Nisam ja ni mislio bas na *****. Vise na " ****** " i na " **** ". I kod ****** se cuju odlicni momenti, ali sam mu odmah rekao da su mu sprzili plocu u postu jureci RMS. Ne znam da li je to tvojih ruku delo, ali i nova " ***** " zvuci odlicno (barem ona jedna nova pesma sto sam cuo na TV-u).
Svakako bih voleo da cujem, ako si ti u mogucnosti i ako smes da dajes drugima na uvid ( ne misleci na licno tebe vec na odobrenje izvodjaca).
idekius
02-05-2005, 09:19 PM
Na mom TV-u (neki Sharp sa 72' ekranom i dvosistemskim zvucnicima) se nije cula kako treba. Bas sam obratio paznju. Medjutim, vise mi deluje kao da je bilo zbog loseg prenosa, ili tako nesto. SBB ti je chudo kako ume da iskasapi TV kanale :-(
To je zato sto nisi pojacao, nego si slusao preko 72' ekrana :twisted: :twisted: :twisted: :rotfl:
idekius
02-05-2005, 09:34 PM
To je zato sto nisi pojacao, nego si slusao preko 72' ekrana :twisted: :twisted: :twisted: :rotfl:
A vidim ja nesto me stalno zeza i optuzujem SBB ni krive, ni duzne :oops:
Salu na stranu, ti SBB, sto se tice tona, imaju mnogo gori zvuk sa RTS, BK, Pink... nego preko klasicne antene... Sramota! :evil: Barem je kod mene tako.
E sad, ovo je malo Offtopic, ali jeste li primetili kako RTS polako pocinje da shisha BK, Pink i sl. kvalitetom slike i zvuka. Malopre sam bas pogledao onu emisiju sa starim narodnjacima "Jedna pesma, jedna zelja". Orkestar svira uzivo u studiju 8... Cini mi se da RTS u zadnje vreme ipak radi nesto, a verujem i da je vidno poboljsana oprema pristigla iz kojekakvih donacija...
Licno, voleo bih da premase TV Pink...
Ja licno mislim da ne rade nista (cast izuzetcima) s' obzirom da znam o kojoj je ekipi rec i sve ono sto sam do sada imao prilike da vidim je bila ne katastrofa, nego zesci uzas. Jedino sto stoji je da imaju odlicnu opremu (koju im mi placamo, a ne znam zasto?), ali tamo i dalje sede isti diletanti koji su i ranije, sa forom "niko nas ne moze malo da plati koliko mi malo mozemo da uradimo"
idekius
02-05-2005, 09:47 PM
Verujem da je tako... Ali mislim da se ipak oseca razlika u odnosu na neki prethodni period. Cak su poceli da pustaju dobre filmove, za razliku od TV Pink koji je sinoc pustio Bruce Lee-a :-)
Prava stvar!
Nesto i za nas nindje :D :D :D :D :rotfl:
idekius
03-05-2005, 06:05 AM
Prava stvar!
Nesto i za nas nindje :D :D :D :D :rotfl:
Jos se secam da sam u prvom razredu osnovne skole imao futrolu za olovke sa Bruce Lee-om :-)
nESbo
06-05-2005, 10:24 AM
Pa dok je Nemecek bio urednik na Pinku oni su davali bolje filmove, sad kad je presao na RTS, RTS daje bolje filmove. Mislim da je stvar u ovom coveku. :)
Oggy ....to sam i ja mislio ....a onda sam shvatio da gresim ..... sve se to desilo kad sam poslusao albume Meshell N'degeocello .... Poslusaj i pusti kroz neki analajzer .......
Fizika je tacna ( studirao ) ali postoji nesto sto se zove psihoakustika ..... ili bar ja zloupotrebljavam taj termin tako da iako fizika kaze da ne cujes toliko veliki talas ..... postoji osecaj mase koji je stvaran .....
Pozdrav
Da se vratimo na temu.
@Max, video sam u jos jednom tvom topicu ' hi-pass je odlika amaterskih mikseva', i to me je, zajedno sa ovim o cemu ovde pises prilicno zbunilo. Ja sam do sad razmisljao verovatno kao i ti nekad davno, -sve sto se ne cuje - seci. Kao, zasto ne bi uradio lo-cut na dobosu na npr 100hz, kad ispod nema nista, na bassu na npr 60Hz......Pa sam cak po savetu jednog starog snimatelja radio lo-cut u masteru. Napominjem da se uglavnom ne bavim elektronskom muzikom i da su mi najnize komponente snimka BD i Bass guit. Znajuci tu pricu osnovni harmonik+ visi harmonici sad mi dosta toga nije jasno , pa ako mozes , daj neke upute o koriscenju lo-cut.
Pozdrav
milosjeftic
11-05-2005, 08:57 AM
Ja sam malo skeptican kada se povede rasprava o 20, 30 i 40 Hz
Ja nisam . Tvrdim da to sto misle da je sub u stvari to nije . Ko kaze da cuje 20 - 30 Hz sa 2 - 3 metra udaljenosti na zvucnicima srednje klase , gresi .
Pa sam cak po savetu jednog starog snimatelja radio lo-cut u masteru.
To stari snimatelji i rade .... ali mislim da nije njihova greska , kad poslusas produkciju od pre " samo " dvadeset godina cuces da cak i vrhunske tadasnje produkcije ( poput Ofre Haze ) ne idu dole koiko sadasnje ( cast izuzecima )
Napominjem da se uglavnom ne bavim elektronskom muzikom i da su mi najnize komponente snimka BD i Bass guit. Znajuci tu pricu osnovni harmonik+ visi harmonici sad mi dosta toga nije jasno , pa ako mozes , daj neke upute o koriscenju lo-cut.
Pricajuci skoro sa jednim " svetskim " producentom rekao mi je ( i time potvrdio moj stav ) da svaki instrument zvci tako zbog onog sto cujemo i onog sto mislimo da cujjemo . On je cak i protiv upotrebe EQ a zbog toga sto ako naprimer napravis neki notch na odredjenoj frek . ti skidas tu frek .sa celog instrumenta ..... zato je on za upotrebu dinamickih EQ koji skidaju zeljenu frekvenciju samo onda kada se ona i pojavi a kad je ispod trazene velicine onda je EQ ne dira ( napomena .... ovo raditi samo kad tacno znate koja vam frek ne odgovara ..... ) Tako da zvuk ostane sto vise organski a da se utice tamo gde nam snimak smeta .
Room na nozi cesto dodaje te masne niske .... ako odseces .... ni room ga nece moci napraviti ..... Ja bih odsecanje niskih prepustio samo u dva slucaja ..... kad treba napraviti mesto za nesto ( kao npr skinuti donje na rodsu da ne bi mutili bas ) i drugi slucaj a to je postprodukcija .
Pozdrav
-sve sto se ne cuje - seci. Kao, zasto ne bi uradio lo-cut na dobosu na npr 100hz, kad ispod nema nista, na bassu na npr 60Hz.
Ja bih radije skinuo sa basa nesto oko frek noge ..... npr 90 Hz da bi noga cisto izlazila ..... pustio sve ostalo i sasekao na npr 40 Hz da mi ne oduzima snagu mixa ....
Pozdrav
Hvala, jasnije mi je. A ima li tu veze prica o diferencilajnim harmonicima?
Ja iako sam sudirao fiziku ( nisam zavrsio ..... :oops: ) ne gledam to sa tog stanovista ...... uzmi neki prost gruv ..... noga , dobos , hi hat , bas , rouds i uradi dva miksa ...... jedan kako su ti rekli a drugi po sluhu probajuci da zadrzis sav karakter instrumenta ...... pa nam javi ......
Pozdrav
Mogli
12-05-2005, 12:49 AM
I drugi - po sluhu ce biti bolji... 8)
Jel mozes malo objasniti to sa dinamickim eq-om, koji su i ustvari kako tacno funkcionishu u praksi?
lesha
12-05-2005, 12:23 PM
max, moze li tu sonalksis dq-1 da pomogne ?
max, moze li tu sonalksis dq-1 da pomogne ?
Da , to je super sprava ....
Jel mozes malo objasniti to sa dinamickim eq-om, koji su i ustvari kako tacno funkcionishu u praksi?
Nesto slicno kao multiband kompresori samo finije ..... u stvari kad se neki deo frekvencijskog opsega koji nam smeta desi u zvuku dinamicki EQ ga registruje i ukida u meri u kojoj zelis ...... sto ga vise ima to ga vise skida ...... ali takodje kad je ispod nivoa koji nam smeta onda ga uopste ne dira ....... tako da je zvuk prirodniji ...... napominjem jos jednom ... morate biti sigurni na kojoj frekvenciji radite da bi fora sam dinamickim EQ uspela u potpunosti .....
Pozdrav
Ja iako sam sudirao fiziku ( nisam zavrsio ..... :oops: ) ne gledam to sa tog stanovista ...... uzmi neki prost gruv ..... noga , dobos , hi hat , bas , rouds i uradi dva miksa ...... jedan kako su ti rekli a drugi po sluhu probajuci da zadrzis sav karakter instrumenta ...... pa nam javi ......
Pozdrav
Znam, ali u tim situacijama se ne smem potpuno usloniti na sluh, jer se radi o frekvencijama koje ne mogu bas da se cuju sa mojih monitora u mojoj sobi :cry: . A drugo, jos uvek nisam siguran kako na nekim rasprostranjenim uredjajima za slusanje muzike ( tv, mini-linije....) izgledaju ti snimci koji imaju taj dubok bass. Ja sam se nesto tripovao da taj 'brezuljak' u basu pomeram navise, cak i do 100hz - za gledaoce sa jeftinijim ulaznicama
milosjeftic
12-05-2005, 06:55 PM
Imam disk koji se zove Test master . Pa sa njim mozete testirati i sebe i uredjaje dokle cujete . Mozete mi verovati na rec da se 20 - 30 Hz i sl . ne cuju na referntnim kutijama i opakom hi - endu ( slusali smo nas trojica ) .
A kamoli na ( nizoj ) srednjoj klasi zvucnika . Isto vazi i za ( ne tako ) visoke frekvencije . Ono sto neko cuje ili misli da cuje su najverovatnije nekih 300 - 500 Hz ( odokativno ) .
Imam disk koji se zove Test master . Pa sa njim mozete testirati i sebe i uredjaje dokle cujete . Mozete mi verovati na rec da se 20 - 30 Hz i sl . ne cuju na referntnim kutijama i opakom hi - endu ( slusali smo nas trojica ) .
A kamoli na ( nizoj ) srednjoj klasi zvucnika . Isto vazi i za ( ne tako ) visoke frekvencije . Ono sto neko cuje ili misli da cuje su najverovatnije nekih 300 - 500 Hz ( odokativno ) .
naravno da se nece cuti kada vecina kutija ne ide toliko nisko...ali nemoj onda mesati (bez uvrede, ali sam si rekao da vas trojica niste culi, pretpostavljam da ste imali zvucnike koji reprodukuju tako niske frekvencije) vasu gluvocu sa cinjenicama...
evo uzeh slusalice (beyerdynamic dt990), ubodem u najobicnije hi-fi marantz pojacalo koje je vezano na integrisano zvucnu kartu...u forgeu lepo stavim sinusoidu od 30hz - jasno cujem (i to vec zvuci kao deo zvuka bas gitare)...25 isto cujem, samo za nijansu slabije...20 se ne cuje tako jasno kao 30, ali cujes/osecas da postoji neki zvuk (isto kao i kod ekstremno visokih)...
milosjeftic
12-05-2005, 07:59 PM
Slusali smo cini mi se Kef , referentnu seriju . Kazem ti da imam disk sa kojim tacno mozes odrediti koliko cujes i koliko mogu da sviraju tvoje kutije .
Da li si siguran da tvoje slusalice ili Forge ne lazu ? Ici cu sledece nedelje za Bg . Mogu ti poneti Test master . Pa se uveri/te i sam/i . Dotle najbolje da promenimo temu . Pozdrav svima .
P.S.
Mogu se kladiti da se moze ( lepo ) cuti na marancu i 10 Hz ( isprobaj ) .
Evo ti primera/dokaza : jedan poznanik kupio juga , vracamo se nas 4 - 5 u jugu sa svirke . Ponosni/uzbudjeni vlasnik vice : IDE 140 KM/H I MOZE JOS !!!!!!! Nije postojao nacin da ga ubedim da jugo sa svojih 45 ( ? ) konjskih snaga ( i punim autom - samo vozac ima bar 100 kg ) to ne moze ( - ni priblizno , a kamoli vise od toga ) . Medjutim , kazaljka na satu pokazuje 140 km/h : lepo se vidi - 140 * . Verovatno nismo isli brze od 95 km/h ( ako smo isli i toliko ) . Ali ...
Dakle ( bez uvrede ) , apsolutno sam siguran ( sta vise , ubedjen ) da se cuje na marancu i slicnim njemu sve od 10 Hz - 23000 Hz ( i vise od toga ) . Ali ...
12-05-2005, 08:44 PM
Audiometrija!
Slusali smo cini mi se Kef , referentnu seriju . Kazem ti da imam disk sa kojim tacno mozes odrediti koliko cujes i koliko mogu da sviraju tvoje kutije .
Da li si siguran da tvoje slusalice ili Forge ne lazu ? Ici cu sledece nedelje za Bg . Mogu ti poneti Test master . Pa se uveri/te i sam/i . Dotle najbolje da promenimo temu . Pozdrav svima .
P.S.
Mogu se kladiti da se moze ( lepo ) cuti na marancu i 10 Hz ( isprobaj ) .
Evo ti primera/dokaza : jedan poznanik kupio juga , vracamo se nas 4 - 5 u jugu sa svirke . Ponosni/uzbudjeni vlasnik vice : IDE 140 KM/H I MOZE JOS !!!!!!! Nije postojao nacin da ga ubedim da jugo sa svojih 45 ( ? ) konjskih snaga ( i punim autom - samo vozac ima bar 100 kg ) to ne moze ( - ni priblizno , a kamoli vise od toga ) . Medjutim , kazaljka na satu pokazuje 140 km/h : lepo se vidi - 140 * . Verovatno nismo isli brze od 95 km/h ( ako smo isli i toliko ) . Ali ...
Dakle ( bez uvrede ) , apsolutno sam siguran ( sta vise , ubedjen ) da se cuje na marancu i slicnim njemu sve od 10 Hz - 23000 Hz ( i vise od toga ) . Ali ...
nije poenta u marancu...to sam dao kao primer da ne slusam ni na kakvoj specijalnoj opremi...ti meni hoces da kazes da ljudsko uho ne moze registrovati 20-30hz...ili da samo vecina uredjaja ne mozes da reprodukuje?
milosjeftic
12-05-2005, 10:46 PM
Najcesce i jedno i drugo . Sto je oprema vise osrednja ( da se tako izrazim ) ona je nepreciznija tj. vise laze . Kada sam bio snimao kod jednog poznanika koji je imao lose zvucnike culo se kad pojacam 20 Hz u Sound Forgeu . Sto je besmisleno :
1. jer ti zvucnici nisu mogli da sviraju ni 100 Hz ( ako su mogli i toliko )
2. sedeli smo blizu kutija .
@Milos
Ne treba mesati slusanje cistog, sinusnog zvuka na npr 20Hz i intervenciju na Eq na istoj frekvenciji. Da se registruje prvo, trebaju zaista izvrsni uslovi prostorija+zvucnici+usi, a izdizanje 20Hz (i ako mislim da nema nikakvog smisla ,osim kao experiment) se verovatno moze cuti na bilo kom 'pristojnom zvucniku' jer je to samo nominalna, centralna frekvencija koja se izdize, a naravno sa njom i sve okolne, u zavisnosti od Q-faktora.
20-30Hz ljudsko uvo moze registrovati ali u obliku postojanja promene strujanja vazduha i mozda delimicnog zaostajanja nekih visih frekvencija koje idu uz zvuk(40-50 Hz).
20 nema sanse da se cuje, slusalice takodje ne mogu proizvesti taj zvuk jedino nekakvu turbulenciju pa se moze pretpostaviti da tu postoji nesto ali sam karakter zvuka je nemoguce odrediti
milosjeftic
13-05-2005, 08:00 AM
@Milos
Ne treba mesati slusanje cistog, sinusnog zvuka na npr 20Hz i intervenciju na Eq na istoj frekvenciji. Da se registruje prvo, trebaju zaista izvrsni uslovi prostorija+zvucnici+usi, a izdizanje 20Hz (i ako mislim da nema nikakvog smisla ,osim kao experiment) se verovatno moze cuti na bilo kom 'pristojnom zvucniku' jer je to samo nominalna, centralna frekvencija koja se izdize, a naravno sa njom i sve okolne, u zavisnosti od Q-faktora.
Potpuno se slazem . Govorio sam o ovom prvom . A puRe i ostali o drugom .
Ljudi ...... vraticu vas na temu ...... nemojte raspravljati o tome da li cete da cujete ili necete ..... to vas ne interesuje ..... pisao sam post o mojoj raspravi sa basistom koji je nesto slicno tvrdio .... URADITE DVA MIXA .... jedan ovako drugi onako ..... i slusajte gde god vam je volja ...... videcete da u mixu ima razlike ..... jedan ce zvucati bolje .....
Ajde nek neko uradi to sto sam napisao .... pa nek javi svoja iskustva .....
Pozdrav
Ljudi ...... vraticu vas na temu ...... nemojte raspravljati o tome da li cete da cujete ili necete ..... to vas ne interesuje ..... pisao sam post o mojoj raspravi sa basistom koji je nesto slicno tvrdio .... URADITE DVA MIXA .... jedan ovako drugi onako ..... i slusajte gde god vam je volja ...... videcete da u mixu ima razlike ..... jedan ce zvucati bolje .....
e tooooooooo
je*o matematiku i fiziku i sta cujes a sta ne cujes... bolje da je broooooooooum, nego piiing... :)
p.s. ja sam poklonik jedne malo cudne teze, a to je da ne cujemo bas sve usima.. ;)
Boskovic
17-05-2005, 02:07 AM
Pa i ne cujemo.
Evo vam jedna interesantna prichica. U vodi se mnogo vecim procentom zvuk percepira ostatkom tijela nego na vazduhu. Iz tog razloga je skoro nemoguce odrediti iz kog pravca dolazi zvuk. Sjetite se kad zaronite pod vodu da je teshko utvrditi odakle dolazi zvuk brodskog motora.
Jedino ludi Rusi organizuju takmicenja u orjentaciji ronilaca pod vodom. A dodushe oni su jedini koji praktikuju demonstrativne letove vojnim avionima ispod 100m. Bar je tako svojevremeno bilo.
milosjeftic
17-05-2005, 08:48 AM
O Rusima ne vredi raspravljati ... :lol:
Color
17-05-2005, 10:53 AM
kVu:
p.s. ja sam poklonik jedne malo cudne teze, a to je da ne cujemo bas sve usima..
Evo, cisto radi informisanosti.. Radi se o nekim istrazivanjima o uticajima visokih frekvencija na covekov mozak (iznad 20Khz). Koga nemrzi i ko zna engleski, dovoljno je preleteti, nemorate se zadubljivati..
http://jn.physiology.org/cgi/content/abstract/83/6/3548
-ceo clanak:
http://jn.physiology.org/cgi/reprint/83/6/3548
Pozdrav
Probao-uverio se!
Od sad mnogo opreznije sa Lo-cut zahvatima
Hvala, Max :D
lesha
17-05-2005, 12:00 PM
nisam bas siguran da to funkcionise bas tako...
jeste da bolje zvuci kad slusamo izdvojen instrument, ali kad se uklopi sa ostalima onda je po misljenju mnogih bolje seci nepotrebne frekvencije kako bi razliciti instrumenti bolje sedeli u mixu..
tako da iako izdvojen instrument "lose" zvuci pojedinacno, najbolje ga je proveravati u mixu zajedno sa ostalim..
ako zelite ostaviti glavni instrument ili glas netaknutim, to je ok.
sve ostalo sto je manje bitno treba da napravi mesta za njih..
i slazem se sa maxom u vezi basa i noge..
ono sto sam stvarno hteo da kazem je da se ne treba plasiti secenja frekvencija ako ce to u mixu bolje da zvuci..
Ja bih radije skinuo sa basa nesto oko frek noge ..... npr 90 Hz da bi noga cisto izlazila ..... pustio sve ostalo i sasekao na npr 40 Hz da mi ne oduzima snagu mixa ....
To je sa mog posta skoro na pocetku ....... pazljivije citaj Lesho :lol: :lol: :lol:
Pozdrav
U stvari moram i ja pazljivije da citam :oops:
Lesho u pravu si ali ako se vratis na upotrebu dinamickih eq koji slidaju kod tona onoliko koliko treba a ne totalno tu frek..... bice ti prirodniji mixevi , ako je to uoposte poenta
Pozdrav
@LESHA
Nisam na to mislio. Ja sam nekad maltene ispod svakog kanala sekao tamo gde sam mislio da nema niceg. A to sto ti pricas je OK, samo ne treba preterivati, kao u mom slucaju
Color
17-05-2005, 04:51 PM
Oggy:
Svaki ton, od najdubljeg do najviseg ima svoje alikvotne nizove (navise i nanize) koji ga odredjuju i od cijeg sleda zavisi kakva ce mu biti boja i njegove ostale karakteristike ( da ne duzim).
....sve lepo i apsolutno tacno receno!
Samo jedna mala greskica, verovatno u brzini nastala, pa da je ispravimo: :wink:
Alikvotni tonovi (visi harmonici) se stvaraju samo navise! Znaci, alikvotni ton nepostoji nizi od svog osnovnog tona.
U said it man !!! :wink:
Pozdrav
Color
17-05-2005, 05:21 PM
Subharmonici (nisam na 100% siguran :oops: ) mislim da se prirodnim putem nepojavljuju! Mozes ih stvoriti vestacki (procesori, harmonizeri) ali da ih sam instrument proizvede nisam siguran.. Mislio sam da se debatuje o "prirodnom zvuku" i seckanju frekvencija... sorry ...ali za teoriju o alikvotama, boji i osobini zvuka= 5 sa * :wink:
milosjeftic
17-05-2005, 08:06 PM
Imam disk na kome su snimljeni cistih 20 , 25 ... 25000 Hz . Snimak su radili Dipl. Ing. Hans - Georg Herrmann , Markus Michalke , Edmund Feilner . Namenjen je testiranju hi - end sistema .
Slusali smo ga danas na zvucnicima Kef reference model two ( spisak opreme , nije moja - ne pisem ovo da bi se hvalio , imate na MASTERING TAKMICENJE , zadnja strana ) . Kutije imaju ravnu sliku od 45 - 20000 Hz a nize od 45 Hz sviraju tise , ali sviraju . Moguce je cuti na njima 25 Hz dok 20 Hz ne sviraju nego se pate , mada se cuje nesto . Od 25 Hz lepo rade ( nisu moje - tako da nemam razloga da izmisljam ili se hvalim ) .
Interesantno je da se te niske frekvencije ne cuju onako kako se inace cuje " SUB " na nekim zvucnicima u kaficu ili nekom klubu gde se moze cuti neki neprijatan ( za moj ukus ) zvuk koji nam se cini ultra - dubokim .
Dakle , to sto mi podrazumevamo pod " SUB " to sigurno nije , provereno nije .
Ako vas zanima , mozete i vi proveriti , pa se uveriti ( najbolji metod ) .
Sta je to sto se u kaficima i po klubovima cuje kao " SUB " ne znam mada se dobro uklapa u tehno , ko voli takav zvuk .
Boskovic
17-05-2005, 09:27 PM
Interesantno je da se te niske frekvencije ne cuju onako kako se inace cuje " SUB " na nekim zvucnicima u kaficu ili nekom klubu gde se moze cuti neki neprijatan ( za moj ukus ) zvuk koji nam se cini ultra - dubokim .
Dakle , to sto mi podrazumevamo pod " SUB " to sigurno nije , provereno nije .
Ako vas zanima , mozete i vi proveriti , pa se uveriti ( najbolji metod ) .
Sta je to sto se u kaficima i po klubovima cuje kao " SUB " ne znam , a i ne zanima me , jer mi se ne svidja ( subjektivan utisak ) mada se dobro uklapa u tehno , ko voli takav zvuk .
Slazem se!
milosjeftic
17-05-2005, 09:41 PM
Ne mogu da verujem da se neko slozio i sa mojim misljenjem .
Hvala !
Color
18-05-2005, 12:29 AM
SUBwoofer zvucnik se cini ultra dubokim jer ima veci obim (sama kutija) od monitora ili klasicnih zvucnika i u sebi ima zvucnik (ili vise) od min 10 inca + lavirint u samoj kutiji da bi uopste mogao da proizvede tako niske frekvencije (odgovarajuce snage). Zvuk od 20 Hz treba da prevali putanju od 17m da bi uopste bio cujan!! SUBwoofer radi od 80 Hz pa nanize do nekih 20 Hz. Vecinom se koristi u bioskopima (visekanalna reprodukcija zvuka) za LFE (Low Frequency Effect) kanal i u Home Video sistemima... Naravno koristi se i za slusanje muzike (SUBwoofer + sateliti) sto je klasika u vecini lokala. Na taj nacin je mnogo jednostavnije postici ravnomeran zvuk u bilo kom delu prostorije. SUBwoofer postavis bilo gde u prostoriji, lokalizacija niskih frekvencija je prakticno nemoguca zbog njihove osobine "kretanja" u prostoru + dodas nekoliko satelita pravilno rasporedjenih i resio si stvar. Neko voli takav zvuk, neko ne. Opste receno SUBwoofer cini zvuk "bogatijim".. To neznaci da bi ga i pri radu sa zvukom i muzikom trebalo koristiti, dobro je prekontrolisati ali u principu ako napravis dobar mix na monitorima ili zvucnicima koje znas kako rade, zvuk ce biti dobar i kad pustis kroz sistem sa SUBwooferom...
milosjeftic
18-05-2005, 09:33 AM
Bas cu pogledati u kaficu gde sam zadnji put cuo " SUB " sta imaju od " opreme " . Siguran sam da je nesto bez veze . Ako imate ili znate ime neke pesme koja ima dobar " SUB " posaljite link ili ime . Pa cemo cuti i videti o cemu se radi . Mislim da su u pitanju obicnih 400 - 500 HZ .
Color
18-05-2005, 10:18 AM
Realno, mislim da jeftiniji sistemi sistemi sa SUBwooferom nemogu da izvuku ni 40 Hz... Nego samo proizvode te neprijatne duboke o kojima govoris..
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.