View Full Version : PAZ Analyzer (Waves) i antifaze (?)
Shady
23-04-2005, 04:53 AM
Zanima me da li Wavesov PAZ analyzer slu?i samo za to da registruje postojanje antifaza u stereo wavu, ili ih ujedno i koriguje ?!
Ukoliko ne, onda me zanima postoji li program koji reguli?e problem antifaza u stereo wavu?
Ili PAZ slu?i samo za to da registruje postojanje antifaza a onda se one moraju "ru?no" tra?iti i korigovati u projektu? :?
Gianfranco
23-04-2005, 06:45 AM
PAZ je samo analyzer!
Te probleme najbolje resavas u mix-u,najcesce obrtanjem faze odgovarajuc(eg/ih) kanala,ali ako ipak zelis plug-in da to resi,probaj Izotope Ozone.
Shady
23-04-2005, 07:07 AM
:shock: Ah, za tim ?eznem! Kako se to mo?e nabaviti?
Daj mi email ja cu ti to dobaciti...u ponedeljak.. :wink:
Shady
24-04-2005, 03:09 AM
Nabavio sam ve?. hvala.
Zamolio bih nekoga od poznavaoca Izotope Ozona da mi objasni je li slede?u radnju mogu?e uraditi u njemu. Naime, uradio sam 9 stvari bez provjere faza. Naknadno sam provjerio pomo?u PAZ-a, te uvidjam se da se te antifaze pojavljuju u nekim dijelovima pjesama, ponegdje rijetko a negdje i ?e??e. Moja pitanja su:
1. Da li Ozone mo?e neutralizirati te antifaze u ve? uradjenom wav fajlu (44.100/16) ili se moram ponovno vra?ati na mix, da u svakoj od tih devet pjesama manuelno tra?im kanale koji stvaraju faznu inkopatibilnost, pa da im obr?em vrijednost?! Meni bi bilo lak?e to direktno odraditi na wavu putem Ozona, ukoliko je to ikako mogu?e.
2. Da li u ozonovim "PRESETS" postoji neki od preseta koji ovo radi, i kako se taj preset zove, ili moram sam pode?avati dugmi?e. Ovo pitam jer je ozon za mene ne?to novo, a imam jako malo vremena da ga ispitujem.
Gianfranco
24-04-2005, 07:03 AM
Za pocetak isto tako analiziraj neke strane ili domace dobro isproducirane stvari.
Uporedi njihovo i tvoje "anti-faziranje" :lol: ,pa nam javi rezultate da nastavimo dalje.
Shady
25-04-2005, 05:30 AM
Dobro, uradi?u tako, ma da mi se sada puno ?uri. Zato me i zanimalo postoji li u Ozonu preset koji neutralizira antifaze u projektu. Ukoliko postoji ja bih to odradio bez ikakvih usporedbi... da bih dobio na vremenu. A onda bih se malo vi?e posvetio prou?avanju.
Zanima me i ovo. Da li je u presetima PAZ analyzera najbolji preset za provjeru faza "Peak medium hold stereo" ili i ostali preseti to isto rade? Poz.
Shady
26-04-2005, 02:00 AM
Wow,
svaka ?ast za Izotope Ozone. :shock: Malo sam se igrao sa njim da bih ga bolje upoznao. Sada ve? mogu re?i da odavno nisam naleteo na ne?to mo?nije. Haos! Hvala za ovo Gianfranco. 8)
Ako sam dobro shvatio problem je ustanoviti dali je mix u fazi?
Ja mislim da je naj jednostavnije u Waves-ovom S-1.
Pravilni odnos bi trebao biti da stereo signal bude slabiji 30% od mono.
Na opciji input mode vrijednosti trebaju biti na oznaci +
Ina?e S-1 ti slu?i za korigiranje faza ilti antifaza. Nije mi jasno kako bi mogao to raditi u Ozonu.? :roll: :?: :idea:
Shady
29-04-2005, 05:44 AM
Jel misli? na S1 Imager? Zanima me da li se resolvacija suprotnih faza obavlja putem panela "Imput mode" u donjoj lijevoj strani Imagera. Napi?i ne?to vi?e o tome ako te ne mrzi.
U "Izotope Ozone" postoje preseti koji ?ire stereo sliku, ili je su?avaju ka centru. Na taj na?in, ako sam ja dobro shvatio, se i ubla?e problemati?ne faze.
(P.S. Skinuo sam sa neta lom preseta za Ozone. Ako nekom treba .....)
Evo malo hrane za Ozone.. http://edo.kljuc.info/presets.zip
Shady ako budes imao razlicite presete dobaci.. nuendo@fakat.ba
Pozdrav. :wink:
Shady
29-04-2005, 06:41 AM
Ba? te presete imam. Ako ti ima? jo? ne?to dodatno ?alji na talino@verat.net ;)
Jel misli? na S1 Imager? Zanima me da li se resolvacija suprotnih faza obavlja putem panela "Imput mode" u donjoj lijevoj strani Imagera. Napi?i ne?to vi?e o tome ako te ne mrzi.
U "Izotope Ozone" postoje preseti koji ?ire stereo sliku, ili je su?avaju ka centru. Na taj na?in, ako sam ja dobro shvatio, se i ubla?e problemati?ne faze.
(P.S. Skinuo sam sa neta lom preseta za Ozone. Ako nekom treba .....)
Nema frke opisat ?u to malo po?ire samo da ulovim vrijeme. :P :P
Ukratko - vidis koji je problematican kanal i onda na njemu suzis stereo sliku pomocu imagera...
Shady
29-04-2005, 05:41 PM
Aha, to zna?i radim na kanalu (traci), dok je projekt jo? u fazi izrade. Ja sam kontao da se on daje na finalni izlaz mixa. :oops:
Aha, to zna?i radim na kanalu (traci), dok je projekt jo? u fazi izrade. Ja sam kontao da se on daje na finalni izlaz mixa. :oops:
mozes i na finalni mix ali ces onda smanjiti stereo sliku celoj pesmi, a ne zelis da ti pesma bude mono :P
Shady
30-04-2005, 02:23 AM
Ok, to kontam sad... Ranije pojma nisam imao!
Mislio da postoji plugin koji to radi na zavr?nom stereo wavu. :oops:
Ali, ?ovjek u?i dok je ?iv, ne? :mrgreen:
Ok, to kontam sad... Ranije pojma nisam imao!
Mislio da postoji plugin koji to radi na zavr?nom stereo wavu. :oops:
Ali, ?ovjek u?i dok je ?iv, ne? :mrgreen:
Poslusaj signal mono posto je moguce da to sto ide u protiv fazu samo reverb sto je onda manje-vise nebitno....ti ne zelis da ti instrumenti budu u protiv fazi...
markoni
01-05-2005, 11:26 AM
tvrdim da waves analyzer laze kad su faze u pitanju
Shady
01-05-2005, 12:08 PM
A koji plugin po tebi je realniji?
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.