View Full Version : Jos jedan soft reverb vredan paznje.
MilTon
22-04-2005, 09:35 PM
Izlgeda da dolaze novi dani za native plug-inove :lol: ! Ako svi budu kao TritoneDigital ekvilajzeri, mocicemo da penzionisemo nase DSP kartice.
http://www.inuamusic.com/sonicflavours/index.php?lang=en&p_id=20
Uhhhhh .... kad bi ....... nekako svi to pricaju a na kraju opet .... hhhhmmmm .... doduse onaj IK izgleda opasno ....pa i onaj sto ga radi Knufke isto ..... mmmmm ..... videcemo ...... dobro je da su se svi bacili na tu problematiku jer se tu najvise kaska ......
Evo jos uvek UAD pultec .... po meni neprevazidjen .... kao karakterni eq naravno .......
Pozdrav
MilTon
23-04-2005, 08:12 AM
Ma, Pultec je mala beba za TritoneDigital HydraTone... A nije DSP. Max, probaj ti to malo, videces o cemu se radi.
Ma, Pultec je mala beba za TritoneDigital HydraTone...
:shock: :shock: :shock: :shock:
DADDY Z
25-04-2005, 07:29 AM
Probao R66...nije lo?e..
STUDIOTON
25-04-2005, 01:15 PM
Izlgeda da dolaze novi dani za native plug-inove :lol: ! Ako svi budu kao TritoneDigital ekvilajzeri, mocicemo da penzionisemo nase DSP kartice.
http://www.inuamusic.com/sonicflavours/index.php?lang=en&p_id=20
Pa .. ja cu tesko penzionisati svoje DSP karte .. Milton , molim te nemoj da me sekiras :wink:
Probao sam Miltone i radio ..... i evo me opet na pultecu ....... mozda sam to samo ja ....... ali za sad Hydratone je baaaas spor ...... a na kraju stvarno dobijem bolji rezultat sa pultecom pro .
A mom drugaru Ivanu porucujem da posle dva meseca igranja sa precision EQ ..... uuuuhhhhhh kakva sprava...... samo treba nauciti da se radi sa njim ...... kao sto se meni trenutno desava ...... ali nikad nije kasno ....
Pozdrav :)
STUDIOTON
26-04-2005, 12:09 PM
moji omiljeni .. pultec pro .. pa .. Precision .. pa svi ostali .. Sve je super sto rade sve bolje i bolje native plugove , ali ... uad je uad , i to ce znati samo onaj ko ga koristi .. veruj , ni ja nisam verovao dok me idekius nije ubedio da kupim .. fala mu zbog toga :wink:
Jel Idekius naaapppoookkkooon dobio UAD a ????
STUDIOTON
26-04-2005, 03:28 PM
:oops: NIje , na kraju je narucio od prijatelja iz Amerike pa ga jos cekamo :cry:
djole970
26-04-2005, 03:54 PM
:oops: NIje , na kraju je narucio od prijatelja iz Amerike pa ga jos cekamo :cry:
Zar nije mogao naci nekog iz evrope nego cak iz amerike?? :roll:
MilTon
26-04-2005, 09:27 PM
Ivane, ja imam Uad i imam i Precision EQ i Pultec i Pultec PRO i imam TC powercore i Sony Oxford... Ja samo rekoh da je za mene sve ovo mala beba u odnosu na Hydratone, a svako zemo da skine demo, pa neka proba...
Max, ok, ukusi su razliciti, malo me cudi da ovde kod nas takva sprava kao sto je Hydratone prodje neopazeno... Verovatno ne radimo na isti nacin.
STUDIOTON
27-04-2005, 12:26 AM
Ivane, ja imam Uad i imam i Precision EQ i Pultec i Pultec PRO i imam TC powercore i Sony Oxford... Ja samo rekoh da je za mene sve ovo mala beba u odnosu na Hydratone, a svako zemo da skine demo, pa neka proba...
Max, ok, ukusi su razliciti, malo me cudi da ovde kod nas takva sprava kao sto je Hydratone prodje neopazeno... Verovatno ne radimo na isti nacin.
Ye , imam i ja isto sto i ti :wink: ali oxford ne koristim jer onda gubim reverb na kojeg sam toliko navikao da mi je sve teze da se odvojim od poco-a iako ga trebam proslediti max-u :cry: :cry:
Ooohhhh ....ne ne ne ....nije prosao neopazeno ....cekao sam ga tri meseca pre nego se pojavio ...... nemoj da me shvatis pogresno super je to stvar ...... nego postoji nesto kod mene npr kada nesto odlicno radi a sporo .... JA jednostavno ne postizem dobre rezultate sa time .....
U pocetku sam Ivanu pricao kako ne treba da uzimamo Precision eq ..... jer sam probao demo i uopste me nije odusevio ....posle tri meseca sam tek poceo da dobijam dobre rezultate sa njim i tek sad mi je jasno da ni sa jednim drugim eq .... ( pa u mom slucaju cak ni sa hydratoneom ) ne mogu postici ono sto ja hocu ...... samo sam na to mislio ...... kvalitet Hydratone a je neosporan .....
Sa druge strane moram da te pitam ....... kako ti ne pises o npr Pultecu pro ili toliko hvaljenom Sony ju ....?
Voleo bi cuti tvoje misljenje o navedenim eq ovima ..... mozda cak i uporedbu .......
To bi vec bilo zanimljivo procitati ....... naravno sa obrazlozenjem
Evo npr Sony oxford : Cambridge : Pultec pro : Hydratone : URS : Precision EQ : Voxengo Harmony eq : PSP mastering eq ....... to su po meni a i mnogima najbolji eq ( primecujes li da su 3 sa UAD a ..... to tek sad vidim ..... sto znaci da ova karta pore comp ova ima i definitivno kvalitte eq .....to sam tek sad primetio kad sam ih ovako stavio na gomilu ) pa bi bilo dobro uporediti ih ....
Pozdrav
veseli koljac
27-04-2005, 02:46 AM
jos jedan novi reverb...
http://www.artsacoustic.com/
http://www.artsacoustic.com/samples/kvr_screenshot_front_aar.jpg
SandRob
27-04-2005, 07:19 AM
a sonalksis eq?
MilTon
27-04-2005, 07:09 PM
Dakle Max, evo moje kratke recenzije, ponavljam, bazirane na sopstvenom i misljenju ljudi ciji rad cenim.
Sony Oxford, topao, cist, zaobli zvuk, izuzetno precizan. Najbolji od digitalnih EQ-ova za PC. Koristim ga za precizne ekvalizacije na kriticnim kanalima.
Uad Precision EQ, topao, malo prljavstine, daje analogni filing, priciznost u ovom slucaju nije od nekog znacaja. Koristim ga za mastering i za grupe.
Pulsar Graphic EQ, topao, malo digitalne prljavstine (i to je nekad potrebno), odlicno zvuci. Koristim ga za popravke tipa, dodati malo nedostajucih frekvencija na glasu, malo zaobliti bas gitaru, dodati malo zice na bas gitaru, i slicno.
Uad Cambridge EQ, ne koristim, ne svidja mi se.
Uad Pulteci, topli, analogni filing, vrlo komplikovani za upotrebu. Koristim ih na vecini "kriticnih" instrumenata (kick, dobos, vokal, gitare, itd...) da bih dobio analogni filing. Uglavnom koristim malo modifikovane presete, uzdam se u znanje Uadovih inzenjera.
Tritone Digital, HydraTone i ValveTone, topli, prljavi, obli, analogni, veeeliki zvuk! Stvarno nisam cuo nista bolje. Koristim ih za sve sto mi je bitno u miksu, svaki kanal poraste posle njih. Najradije bih na svakom busu iz nuenda u pulsar stavio po jedan kao na pravom mikseru i onda po malo od svakoga cackao.
Eto, to je moje vidjenje. Ne bih zeleo da se sad nastavi rasprava tipa sta je bolje DSP ili Native. Ovo sto ljudi u poslednje vreme prave je sve bolje i bolje i raduje me sto se polako profesionalno trziste orijentise na native. Tu nema nikakvih tehnickih prepreka. Ja sam u svakom slucaju popunio sve svoje slotove sa DSP karticama, ali mi ne bi bilo zao da ih batalim ako budu pravili ovakve stvari kao sto je napravio TritoneDigital (baje koje su ga napravile su vrlo ozbiljni igraci). To svima nama moze samo da odgovara i da obara cenu "pokvarenih" DSP proizvodjaca.
Zivi bi bili pa videli (culi)!
Ne mogu da verujem :?: :!:
Ne razumem zasto je u celoj prici oko nabavke zaobisao mene, a lepo sam mu predlozio....c..c....c...
Aaaaaa sad je potrosio svoj besplatni bonus.
Sledeca narudzbina ide sa "ugradnjom".
:D :D :D
idekius
29-04-2005, 05:29 PM
Ma nisam te zaobisao, samo sam bio ubedjen da ga ni onaj tvoj lik nema, posto ga nigde u Nemackoj nema na lageru. Neverovatno, neznam sto je to tako...
Dakle Max, evo moje kratke recenzije, ponavljam, bazirane na sopstvenom i misljenju ljudi ciji rad cenim.
Hvala , super je bilo cuti tvoje misljenje ( sa kojima se u principu slazem ) . To su stvari koje je uvek korisno procitati .
Ima li jos neko misljenje ili uporedbu eq ?
Uad Pulteci, topli, analogni filing, vrlo komplikovani za upotrebu. Koristim ih na vecini "kriticnih" instrumenata (kick, dobos, vokal, gitare, itd...) da bih dobio analogni filing.
Sa time se jedino ne slazem , uzasno je prost i muzicki . I meni jednostavno uuuuveek dobro zvuci
Uad Pulteci, topli, analogni filing, vrlo komplikovani za upotrebu. Koristim ih na vecini "kriticnih" instrumenata (kick, dobos, vokal, gitare, itd...) da bih dobio analogni filing.
Ajde posalji par istih wav ova pa da cujemo .... posalji ono gde je razlika najveca u korist hydratone a
moje kratke recenzije, ponavljam, bazirane na sopstvenom i misljenju ljudi ciji rad cenim.
Bitno je TVOJE misljenje .... stvari iz prve ruke .... to je uvek najvrednije iskustvo
Ne bih zeleo da se sad nastavi rasprava tipa sta je bolje DSP ili Native.
Misli da o tome niko i ne razmislja . Poenta je naci sta je NAJBOLJE , za ostalo ..... koga briga . Karticu uvek mozes prodati ( evo ja sam zainteresovan :) )
Uad Precision EQ, topao, malo prljavstine, daje analogni filing, priciznost u ovom slucaju nije od nekog znacaja. Koristim ga za mastering i za grupe.
Daj mu jos jednu sansu ..... ja jesam ..... i nisam se pokajao
a sonalksis eq?
izvinjavam se :oops:
Pozdrav
MilTon
29-04-2005, 07:12 PM
Max, kad sam rekao komplikovan, mislio sam na sledece: nemam potpuni uvid u to sta Pultec radi. Jednostavno, nisam navikao na takvu vrstu EQ. Kod vecine, lepo nacrtas, vidis sta se desava... U principu, sta god da Pultec uradi - dobro uradi. Potpuno se slazemo, vrlo je muzikalan, na to sam i mislio kad sam rekao analogni filing i toplo. Tesko je recima objasniti neke stvari iz audio domena.
Precision EQ sam koristio bas mnogo za mastering, ali ima po meni jednu veliku manu. Posto se ja trudim da veliki deo masteringa uradim u real time, miks mi je najcesce poprilicno nabudzen sto se tice frekventne slike i RMS-a (na masteru su mi uvek PSY Q i Optimaster, neki moj sistem rada). Posle toga kada hocu malo da uposlim Precision EQ, imam klipovanje. Dakle, ne svidja mi se sto nema bar neki saturation, limiter ili vec kako drugi imaju. To znaci da prvo moram da snizavam nivo snimka za onoliko koliko mi Precision EQ ide preko 0, pa da na kraju postavim Sony Inflator ili Precision Limiter, sa dodavanjem gain-a, za otprilike onoliko koliko sam ga skinuo pre Precision EQ. Sa rezultatom nisam bas uvek odusevljen. Hydratone ima svoj saturator, limiter, jebem li ga sta je i mogu da ga stavim na gotov mix, bez stisavanja (ukoliko ne koristim neke drasticne vrednosti). A o zvuku da ne govorim. Kada postavis Precision EQ i Hydratone na iste vrednosti, ovaj drugi zvuci mnogo vece i muzikalnije i analognije i ... bolje brate. od Precision EQ.
Sto bih slao Wav-ove kad svi lepo mogu da skinu full-functional demo (beep na svakih x sekundi) i uvere se, ili ne, u sve ovo sto pricam.
Sonalksis... pretpostavljam da je dobar, ne koristim ga nesto, jednostavno, pored svih ovih koje sam opisao, jednostavno mi nije potreban. Ma, vrlo cesto ukljucim i obican Pulsarov EQ u 2448 mikseru, cak nekad koristim i Nuendov EQ. Sve moze...
A o zvuku da ne govorim. Kada postavis Precision EQ i Hydratone na iste vrednosti, ovaj drugi zvuci mnogo vece i muzikalnije i analognije i ... bolje brate. od Precision EQ.
Precision EQ je pravljen da bude prilicno neutralan, a ti ga poredis sa native pandanom Pulteca...
MilTon
29-04-2005, 10:19 PM
Ma jok Pure, nema to veze sa Pultecom:
HydraTone is a mix-oriented parametric EQ that utilizes state-of-the-art multistage convolution to provide analog EQ flavor with digital precision.
HydraTone allows for band-by-band selection of individual EQ algorithms sampled from world-class analog EQs. This unique TriTone Digital concept allows you to use, for example, the color and charm of a 550 on the top and the strength and heft of a 9098 on the bottom. HydraTone currently features four classic sampled models.
Additionally, HydraTone provides unique expansion and cut-capable filters, frequency specific phase rotation and correction, a separate output signal-path model and a unique and complex signal warming algorithm called Fire.
http://www.tritonedigital.com/images/hydratone_screenshot.jpg
Ma jok Pure, nema to veze sa Pultecom:
HydraTone is a mix-oriented parametric EQ that utilizes state-of-the-art multistage convolution to provide analog EQ flavor with digital precision.
HydraTone allows for band-by-band selection of individual EQ algorithms sampled from world-class analog EQs. This unique TriTone Digital concept allows you to use, for example, the color and charm of a 550 on the top and the strength and heft of a 9098 on the bottom. HydraTone currently features four classic sampled models.
Additionally, HydraTone provides unique expansion and cut-capable filters, frequency specific phase rotation and correction, a separate output signal-path model and a unique and complex signal warming algorithm called Fire.
http://www.tritonedigital.com/images/hydratone_screenshot.jpg
ma znam sve to....nego sam vise onako konstatovao da ljudi ne pomisle da je Prec. EQ sada neko cudo za bojenje zvuka (a la Pultec)...
SandRob
29-04-2005, 11:03 PM
ma pultec, stvarno. dovoljno ga je samo stavit na kanal i odma bolje zvuci. ne treba nista ni dirat. u masteringu mi pultec zna stvrdnut visoke, a precision eq mi je najnjezniji eq koji san cu u zivotu. e, jos kad bi ja iz njega zna izvuc maximum, to bi bilo krasno. 8)
nego, miltone. zasto uvik drzis optimaster i psyq!? zar ti bas svaki mix zahtjeva multiband comp i ekciter (i ono 'sirenje' sa psyq)?!
minjas li parametre, ovisno o sourceu ili... ?
MilTon
30-04-2005, 07:39 AM
Sandro, optimaster i Psy q su mi na masteru iz prostog razloga sto najveci deo masteringa zelim da cujem jos u toku miksa. Na taj nacin dobjam koherentni miks na celom materijalu. I da, naravno, menjam parametre, uglavnom presete, u zavisnosti od onoga sto radim, ali ne po svakoj pesmi, nego po svakom projektu. A neku klasiku i akusticni jazz ne radim, a u tom slucaju ih ne bih koristio. Psy Q koristim samo ponekad minimalno, da mi osvetle snimak i dodaju malo onog njihovog basa (ala SPL vitalizer). Stereo spread ne koristim, ponekad stavim malo, maksimalno do 16. (Cudi me da ti ne koristis Optimaster, to je ozbiljna sprava...)
Posle ovog tretmana, nema iznenadjenja tipa: otisli mi reverbi, vokal mi je pojeden, dinamika poremecena, odnosi drugaciji, pumpa mi snimak, siste hi-hatovi, i ostalo, ostaje mi na kraju samo korekcija frekventne slike, koju sam radio sa Precision EQ, a sada sa Hydratone, i korekcija nivoa RMS, koju radim sa Inflatorom, ponekad Precision Limiterom.
Pozdrav!
SandRob
30-04-2005, 09:51 AM
Sandro, optimaster i Psy q su mi na masteru iz prostog razloga sto najveci deo masteringa zelim da cujem jos u toku miksa. Na taj nacin dobjam koherentni miks na celom materijalu. I da, naravno, menjam parametre, uglavnom presete, u zavisnosti od onoga sto radim, ali ne po svakoj pesmi, nego po svakom projektu. A neku klasiku i akusticni jazz ne radim, a u tom slucaju ih ne bih koristio. Psy Q koristim samo ponekad minimalno, da mi osvetle snimak i dodaju malo onog njihovog basa (ala SPL vitalizer). Stereo spread ne koristim, ponekad stavim malo, maksimalno do 16. (Cudi me da ti ne koristis Optimaster, to je ozbiljna sprava...)
Posle ovog tretmana, nema iznenadjenja tipa: otisli mi reverbi, vokal mi je pojeden, dinamika poremecena, odnosi drugaciji, pumpa mi snimak, siste hi-hatovi, i ostalo, ostaje mi na kraju samo korekcija frekventne slike, koju sam radio sa Precision EQ, a sada sa Hydratone, i korekcija nivoa RMS, koju radim sa Inflatorom, ponekad Precision Limiterom.
Pozdrav!
zanimljivo. ja san optimaster proda odavno a i inace multiband kompresore koristin samo u nuzdi, isto ko i ekcitere. najsritniji san kad ucinin mix kojemu je u masteringu dovoljan eq, comp i limiter. :roll:
milosjeftic
30-04-2005, 10:40 AM
cak nekad koristim i Nuendov EQ. Sve moze...
Meni EQ iz Cubase takodje nije los . Da li neko koristi TC native Parametric EQ ? Zvuci pristojno . Moze da uradi dobar posao ali ga ne treba koristiti previse . Ponekad koristim i cllasic Eq .
Sta mislite o EQ od Elemental Audia i o Golden EQ ?
zvincic
30-04-2005, 04:34 PM
cak nekad koristim i Nuendov EQ. Sve moze...
Meni EQ iz Cubase takodje nije los . Da li neko koristi TC native Parametric EQ ? Zvuci pristojno . Moze da uradi dobar posao ali ga ne treba koristiti previse . Ponekad koristim i cllasic Eq .
Ja stalno koristim TC par. EQ...ima nesto u njemu ;)
obavezno iskljucim soft saturation (uzas).
jedina je stvar iz tog TC paketa koju koristim
Mogli
30-04-2005, 05:44 PM
Miltone, jesi li ti instalirao pluggo, pre instalacije Tritone Digital EQ?
MilTon
30-04-2005, 06:43 PM
Da Mogli, tacnije prvo se instalira Pluggo Runtime 3.51.
Sandro, optimaster i Psy q su mi na masteru iz prostog razloga sto najveci deo masteringa zelim da cujem jos u toku miksa.
Mislim da je to greska ...... mislim i ja sam tako radio do pre 3 - 4 godine ali sam odustao . Sad uglavnom stavim Timeworks mastering comp na izlazu samo da mi iskontrolise opcione pikove. Tek kad tu dobijem miks kakav hocu odlucujem se za razne opcije kompresora i eq u masteringu . Na taj nacin nisam vezan za isti mastering koji naravno nije super za svaku stvar .... i da ponekad pultec u masteru radi cuda !
..... ali svako ima svoj pristup .... naravno ....
Pozdrav
MilTon
02-05-2005, 08:23 AM
Max, ne mora da bude greska ako si ti odustao... :wink:
Mislim, zasto je greska, ako kontrolises miks u toku rada sa mastering alatima. To je samo prednost. Sve ove godine cekamo dellay kompenzaciju na celom rutingu i kvalitetne plug-inove, i sada kada sve to imamo, ne koristimo on-line mastering. Ovo sve govorim u slucaju kada to sami radimo. Vrlo je vazno cuti kako rade neki instrumenti sa i bez masteringa, a to ja upravo i radim, a da li cu mastering uraditi posle, off-line, ili samo snimiti on-line i nije neka velika razlika. Zar ti se nije desilo da posle masteringa cujes neki instrument jace, ili drugacije od onoga sto si hteo u miksu?
Tek kad tu dobijem miks kakav hocu odlucujem se za razne opcije kompresora i eq u masteringu . Na taj nacin nisam vezan za isti mastering
samo zato .... sto je u mom slucaju cesto velika razlika
Pozdrav
Dushan_S
02-05-2005, 08:26 PM
Max, ne mora da bude greska ako si ti odustao...
Mislim, zasto je greska, ako kontrolises miks u toku rada sa mastering alatima.Max o tome vi?e zna od mene u svakom slu?aju, ali mojih 50 centa:
ako misli? na "kontrolisanje" onda se radi o tome da se eventualno stavi neki limiter ili kompresija sa jako blagim setovanjem na izlaz, tek da se ne bi spu?tao nivo celog miksa samo zbog jednog ili dva pikovanja, mada i to nije potrebno ako je sve lepo iskontrolisano po grupama, ?to neko radi, pa stavi blagu kompresiju recimo na celu grupu sa bubnjem isli?no.
Stavljati bilo ?ta vi?e od toga je poku?aj da se redi mastering istovremeno sa miksanjem, i jednostavno je naivno, niko to ne radi. Mastering radi ?ovek koji to poznaje i koji je verziran za to i ima sve?e u?i, i nije ?uo materijal po sto puta za vreme snimanja. Napolju se to radi u posebnim, mastering studijima, gde je sve podre?eno dobrom slu?anju i to rade ljudi koji rade samo to.
Vrlo je vazno cuti kako rade neki instrumenti sa i bez masteringa, a to ja upravo i radim, a da li cu mastering uraditi posle, off-line, ili samo snimiti on-line i nije neka velika razlika. Zar ti se nije desilo da posle masteringa cujes neki instrument jace, ili drugacije od onoga sto si hteo u miksu?Ne upravo obrnuto, ti treba da dobije? tokom mixa takvu zvu?nu sliku da sve ve? zvu?i jako dobro i balansirano. Ako ti se desilo da pri stezanju neki instrument jako izleti napolje, to je ili zato ?to nisi radio mastering kako treba, najverovatnije si stezao previ?e, ili zato ?to ti je neki instrument u startu stajao prili?no lo?e u miksu.
Dapa?e sa tim kvazi masteringom mo?e? ?ak da napravi? nepopravljiv miks kojim si vezao ruke onome ko ?e ti raditi mastering, jer znam koliko se puta desi da neki likovi "ispeglaju" stru?no ceo miks nekim Vintage warmerima i udare po njemu ekvilajzerom, i onda sa ve? jako visokim prose?nim nivoom signala, jako se malo mo?e u?initi da se srede nivoi ili poprave neke gre?ke.
U krajnjem slu?aju, ne slu?aj mene (ja i nisam ni miks majstor niti radim mastering, samo imam neka iskustva i prijatelje koji se time bave), prokrstari netom, pro?itaj intervjue sa ljudima koji iza sebe imaju neke bitne albume, ili pogledaj neku knjigu na tu temu, nai?i ?e? na ove iste informacije.
Kako je lepo imati elokventnog kolegu sa foruma .... to je stoprocentno to sto sam hteo da kazem , a i dodadcu jos nesto ..... kad stavis kompresor na master moze se desiti da kad pojacavas odredjen kanal .... jednostavno ga ne mozes pojacati nikada do nivoa do koga hoces jer se komprimuje a da ti je cista situacija shvatio bi da su mozda ostali instrumenti preglasni ......
Ako sam nerazumljiv , siguran sam da ce Dusan to lepo razloziti :)
Plus sto ti opet ostaje raznovrsnost alatki za post ....
Pozdrav
Dushan_S
03-05-2005, 07:35 PM
Kako je lepo imati elokventnog kolegu sa foruma .... to je stoprocentno to sto sam hteo da kazem , a i dodadcu jos nesto ..... kad stavis kompresor na master moze se desiti da kad pojacavas odredjen kanal .... jednostavno ga ne mozes pojacati nikada do nivoa do koga hoces jer se komprimuje a da ti je cista situacija shvatio bi da su mozda ostali instrumenti preglasni ......
Ako sam nerazumljiv , siguran sam da ce Dusan to lepo razloziti :)
:oops: :lol: Da sam lajav, jesam, po?teno priznajem :wink:
Ne ne ...... zaista hvala .... nisam bio cinican ..... ono je bio kompliment
Pozdrav
SickBoy
04-05-2005, 08:30 PM
Ajde, jo? donekle mogu shvatit da ?e netko stavit neki ofrlje "mastering" na output Cubasea (ili ?ega ve? dok miksa), ali da ?e napravit downmix sa time uklju?enim - to stvarno ne shva?am...
Osobno to ne koristim, prvenstveno zato jer mi ionako comp radi na granici, a jo? sa tim, odeeee... :lol:
zvincic
04-05-2005, 08:38 PM
kriv sam, drzim L2 na master kanalu u cubaseu.....ali ga palim tu i tamo, tek da vidim kako miks dise kad se zgnjeci :)
MilTon
04-05-2005, 10:18 PM
Dushane, naivno ili ne, moji miksevi se nadjose tu i tamo izdati od strane domacih, a bogami i stranih izdavackih kuca (piranha.de). Ti ionako rece da se ne bavis masteringom, pa ne znam sto si se osetio prozvanim i pozvanim da o tome delis savete. Znam puno likova koji isto rade, kontrolisu mastering u real time (pa cak i cuveni SSL ima svoju online mastering bus kompresiju), u uslovima rada tipa Cubase, kartice, bez eksternog miksera (headroom je problem). U stvari, samo nisi dovoljno pazljivo procitao moj post: ja sam hteo da ukazem na jednu od mogucnosti za bolju kontrolu masteringa, samo u slucaju ako mastering radis samostalno. Naravno da bi mastering inzenjer iz UK, ili USA, sa gomilom dedicated opreme uradio to bolje, ali zar mi nismo na ovom mestu da se ispomazemo prvenstveno u uslovima home recording studija? Ako vec imam tu mogucnost, naravno da cu da ukljucim na kraju lanca ono sto bih i onako stavio posle toga u WaveLab-u. Ne bas sve, ali neke osnovne stvari, tipa Limiter, Compresor, neki mastering EQ, eventualno multiband EQ. Na kraju se odrade samo sitne EQ korekcije, i eventualno ispravke RMS-a.
Mislim da je jako tesko napraviti miks u Cubase (ili bilo sta drugo tog tipa), staviti gomilu Uad kompresora, EQ-ova, i cega ves sve ne, a da ne dobijes nigde digitalni kliping. Moras, da ga je..s, da stavis negde limiter (kompresor), makar na grupe, i na master. Ili ces raditi na niskim nivoima i gubiti na dinamici... A ako vec imam Optimaster, Precision Limiter, Sony Inflator i ostale lepe sprave za mastering, koji mi uzgred zavrsavaju pola posla oko nivoa i RMS, zasto to ne bih odmah i ukljucio.
I zao mi je sto na svaku dobronamernu poruku, upucenu kao savet, ili poziv na pitanja, zasto, kako, daj da cujemo (u velikom broju tema), odmah krecu odgovori tipa: to je naivno, to ne valja, JA tako to ne radim, pa stoga i ne valja, itd...
Max kaze, ne svidja mu se Hydratone "jer je spor". To je po meni jedna besmislena izjava u sferi EQ, gde se racuna samo zvuk, ali sa duznim postovanjem (coveka ne poznajem, ne znam ni njegov rad) dozvoljavam da covek ima svoje razloge zasto to kaze i zbog toga nisam ni reagovao na taj post. Ali ne moze se zbog toga tvrditi da je Pultec bolji, jer je brzi.
U sustini, besmisleno je dalje raspravljati... Da bih se vratio na temu koju sam zapoceo, za ljude koji su zainteresovani, za kraj samo neki od komentara na Hydratone, od likova koji su sigurno kompetentni.
"I must say that I am more than a little impressed with your work. I regularly use the Sony Oxford, UAD-1 Pultec, Cambridge and many other high end analog and digital EQs, and I find myself reaching for yours quite often. I love the character."
- Gene Lennon, Platinum ProducerAretha Franklin
Stanley Jordan
Freddie Jackson
Surface
"I just tried it on some overheads. It sound absolutely amazing. Sweet top end even at a 12 dB boost. Wicked."
- Martin Karlegard,
Kbros Music,
Stockholm
kbrosmusic.com
"Your ValveTone '62 just gives a perfect analouge fingerprint, even at flat settings, to every audio signal regardless if it's a vocal, a drum track or a slap-bass. I am really really impressed!
Keep up the good work, you've done a wonderful introduction to yourself with your ValveTone!"
- Dominik Wilms,
TerraTec Electronic,
GmbH
"This thing sounds GREAT! I don't know how you do it, but this baby certainly has a *WOW* factor for me.
Especially with vocals, most EQs tend to f**k the high mid and high frequencies, starting from 2.5 to 16 kHz. And when I boost up the low range with the ValveTone, I don't get mud but punch!
You certainly convinced me to move to OSX earlier than I would expect."
- David Clarkson
"OK! Congratulations, your plugin just sounds super-cool! I don't know but I think it's like an EQ and compressor combined!
Everything I put through sounds punchier and clearer! Perfect for hip hop and R&B. You have done a good job! I was looking for a long time for a plug like yours."
- Antonio Lopez
ProkDu
04-05-2005, 11:05 PM
jedna od boljih tema u zadnjih nekoliko meseci, neka tako i ostane.
"Jos jedan soft reverb vredan paznje", dakle
skinuh demo i demo mp3-ke i stvarno zvuci fino, meko i nenapadno.
Hajde oni sa malo izostrenijim sluhom, probajte reverb i ocenite ga ....
P.S. Hydratone probao. Da li je sugestija ili sta vec, ali stvarno nema one "rezonance" u bilo kom opsegu na +12db. Probajte da semplujete npr. kick, snare, kroz Hydratone. Placebo efekat? Ne bih rekao.
Da stvarno, dobra rasprava, gledam vec par dana i moram da recem koju.
Prvo, ja sam jos exstremnijih shvatanja od Dushana i Maxa po pitanju masteringa. Smatram da mix treba raditi maltene kao da mastering ne postoji. Jedna od tri velike studijske lazi glasi 'TO CEMO SREDITI U MIXu' , i zbog toga nisam pristalica ostavljanja niceg za kasnije. Pri procesu snimanja je zaista nuzno razmisljati u napred, praviti simulacije mixa, jednostavno da vidimo da li sve moze da 'izadje', ima li faznih problema........Ali mix.....
Vodilo se par rasprava o masteringu ovde vec, ali nikako nismo dosli do poente istog. Da li je cilj da naduvamo RMS i da nam snimak na analizeru izgleda kao snimak naseg USA idola ili nesto drugo?
Ja ipak mislim da mastering sluzi da se pre svega isprave nedostaci 'slusanja' u studiju u kome je radjen mix i da se snimak prilagodi mediju za koji se radi. Takodje, bitna stvar u masteringu je redosled pesama i dinamika celog albuma. Ako to radi isti covek, u istom studiju, na istim monitorima, pa jos za vreme mixa :?: :?: :?:
Drugo, Miltone, bez uvrede, i bez da znam kakvi su tvoji snimci , ne vidim da je neki argument to sto su neciji snimci izdati. Bar svi koji smo koliko-toliko u poslu znamo sta sve kod nas moze da se objavi i kako to moze da zvuci.
Dushan_S
05-05-2005, 01:50 AM
Ne ne ...... zaista hvala .... nisam bio cinican ..... ono je bio kompliment
PozdravZnam da nisi, hvala na komplimentu. Malo se sam sprdam na svoj ra?un :) :wink:
Dushane, naivno ili ne, moji miksevi se nadjose tu i tamo izdati od strane domacih, a bogami i stranih izdavackih kuca (piranha.de). Ti ionako rece da se ne bavis masteringom, pa ne znam sto si se osetio prozvanim i pozvanim da o tome delis savete. Ajde ako nema? ni?ta protiv da pri?amo o tome van tog tripa "ja sam pametniji jer...", ako me razume?? Pravi neku takmi?arsko neprijateljsku atmosferu bez potrebe, nije ovo neka utakmica Crveni Masterinzi protiv Rumski Postprodukcija tima :D
Ako ni?ta drugo dosta toga ?to si ovde sada naveo u postu sam i ja rekao, na primer limitovanje grupa i odre?enih instrumenata. A druga stvar, svi koji se bave muzikom ako su ?irih interesovanja, nau?e jo? neke stvari. Ja li?no nisam ni i?ao dalje od toga da budem snimatelj u par navrata, ali mi to kao ni mastering nije u?a specijalnost. Sa druge strane pro?itao sam veliki broj knjiga i ?lanaka pa i na tu temu, prisustvovao masterinzima, snimanjima, miksovanjima u velikom broju, i poznajem odre?eni broj ljudi koji se profesionalno bave tom stranom posla. Zna?i pri?am iz tog ugla, kao ?to rekoh, mojih 50 centa. Uostalom jo? jednom, ne slu?aj mene, prvi bi Max mogao da se postavi kao neki autoritet, a ne ja, a drugo jo? jednom, ne slu?aj mene, proveri sam. :)
Naravno da bi mastering inzenjer iz UK, ili USA, sa gomilom dedicated opreme uradio to bolje, ali zar mi nismo na ovom mestu da se ispomazemo prvenstveno u uslovima home recording studija? Ako vec imam tu mogucnost, naravno da cu da ukljucim na kraju lanca ono sto bih i onako stavio posle toga u WaveLab-u. Ne bas sve, ali neke osnovne stvari, tipa Limiter, Compresor, neki mastering EQ, eventualno multiband EQ. Na kraju se odrade samo sitne EQ korekcije, i eventualno ispravke RMS-a.Kad ima? stvari na kraju lanca, ti neprekidno dobija? la?ne informacije o onome ?ta radi?. Svaki put kada solira? instrument ili grupu, samo to biva kompresovano i EQ-ovano, i dobija? ne?to sasvim drugo u odnosu na ceo miks. U aran?manima u koji su slo?eniji prakti?no je nemogu?e farbati individualne instrumente, jer ti pomeri? eq, a mastering kompresor koji sada kompresuje tu istu gitaru po?ne druga?ije da se pona?a. Recimo solira? dobo? sam, on ?e tako?e biti druga?ije modifikovan izlaznim efektima nego kada je u miksu, recimo, zbog kompresora ?e reverb biti nagla?eniji nego ?to realno ga realno ima, ili ?e izlazni EQ ise?i srednje pa ?e? ti dodati previ?e srednjih na kanalu, itd.. Mo?da eventualno ako radi? neku varijantu elektronike u kojoj su aran?mani jako jednostavno postavljeni i nema puno elemenata, a ne farba? pojedina?ne instrumente preterano, onda ok. Mo?da je deo razloga za moje pisanje i to ?to je to ?esta zloupotreba u praksi, znam niz ljudi koji su "instant producenti" koji re?avaju stvari time ?to ime je Vintage Warmer na masteru pa sve odmah ?atro "zvu?i dobro".
U svakom slu?aju, ako ti uspeva? da dobije? dobar rezultat, i misli? da te ne la?e dok miksa? i uop?te bira? boje kompresor i EQ na izlazu, pa pitchi onda tako, na kraju krajeva, rezultat je ono ?to se ra?una :wink:
U svakom slu?aju nadam se da se kapiramo da nemam nikakvu ?elju da se raspravljam dokazuju?i da dam ja u pravu a ti nisi, ja znam nekoliko gitarista koji su sjajni svira?i, a sve rade jako nepravilno. Ja priznajem da je to mogu?e i svaka im ?ast, ja jesam fasciniran, ali ako me neko pita ja ?u i dalje re?i da je to nepravilno i ne?u nekom svom u?eniku re?i da svira tako, jer zaista, za 95% ljudi je tako mnogo te?e. Nekako ista stvar i za ovu pri?u o "instant Masteringu" :)
MilTon
05-05-2005, 07:44 AM
U stvari, meni je zao sto nismo malo takticniji u iznosenju svojih stavova, zasmetao mi je ton kojim se obracaju Dusan i Max, u smislu, sad smo ga stvarno isprasili! Dobro, isprasili ste me, ja nemam pojma.
Off, upravu si, kod nas izlaze takvi miksevi da to sto sam rekao i ne znaci nista. Da sam rekao da sam izdao za Sony, pa ajde. Prihvatam sugestiju.
Da jos jednom ponovim, ja radim samo deo masteringa online. Na kraju, radim upravo to sto ti i kazes: ispravljanje nedostataka slusanja (uglavnom mastering EQ) i ujednacavanje RMS. Meni real-time mastering alati pomazu samo da mnogo ne odlutam, i da drzim koherentnost celog materijala. Za redosled pesama sto si rekao se ne slazem, to je ipak stvar producenta i izvodjaca.
Dushan:
"Kad ima? stvari na kraju lanca, ti neprekidno dobija? la?ne informacije o onome ?ta radi?."
To sto si rekao je nonsens. Naprotiv, ja dobijam tacne informacije o onome sto radim (zato i jeste real-time). Miks je ono sto je na kraju lanca, sta god da sam stavio i gde god da sam nesto stavio. U tom smislu ne moze biti lazno, ako vec hoces da se bavimo logikom i filozofijom.
Dushan:
"U aran?manima u koji su slo?eniji prakti?no je nemogu?e farbati individualne instrumente, jer ti pomeri? eq, a mastering kompresor koji sada kompresuje tu istu gitaru po?ne druga?ije da se pona?a. Recimo solira? dobo? sam, on ?e tako?e biti druga?ije modifikovan izlaznim efektima nego kada je u miksu, recimo, zbog kompresora ?e reverb biti nagla?eniji nego ?to realno ga realno ima, ili ?e izlazni EQ ise?i srednje pa ?e? ti dodati previ?e srednjih na kanalu, itd.."
Ko kaze da ja od pocetka ukljucim sve mastering alate (a postoji i dugme Bypas)? To uradim na kraju, posto ofarbam sve instrumente, uradim orijentacioni miks. Posle toga, ukljucim optimaster, PSY Q, Inflator, i slicno, podelim neke master efekte po grupama (najcesce drum) i gledam sta gde strci, da li su reverbi promenjeni, kako stoji stvar sa frekvencijama. A ti bi onda morao ili da ponovo radis miks, ili da prilagodjavas mastering - u ovom slucaju imas mogucnost dinamickog prilagodjavanja.
I nije ovo prica o instant masteringu (sta si se uhvatio Vintage Warmera? ja ga ponekad koristim samo na bas gitari i gitarama), ne znam zasto to stalno tvrdis? Vrlo to studiozno, obazrivo i natenane radim, svezih usiju i sutradan, sto se kaze.
SandRob
05-05-2005, 07:59 AM
neki producenti uvik drzu multiband na mixu, a neki producenti multiband ne mogu ni smislit i uopce ga ne koristu (ni meni ni drag).
to su dvi krajnosti, ali jedni i dobijaju vrhunske rezultate, zato je uvik dobro, bez predrasuda, poslusat svaciju pricu.
meni je miltonov nacin isto neobican, ali san cuo njegove stvari i moran van rec da covik zna sto cini. 8)
bdv: na taj multiband na izlazu namistu vrrrrrlo niske tresholde, a kompresiju namistu na 1,1:1 ili maaaaximalno 1,2:1 i na svima pismama drzu isto.
U stvari, meni je zao sto nismo malo takticniji u iznosenju svojih stavova, zasmetao mi je ton kojim se obracaju Dusan i Max, u smislu, sad smo ga stvarno isprasili! Dobro, isprasili ste me, ja nemam pojma.
Evo procitao sam ceo post i zaista nisam video da je stav koji sam izneo bio takav .... Izneo sam svoje misljenje koje se u ovom slucaju poklopilo sa daleko elokvemtnijim Dushanom .
Ako sam slucajno napisao nesto sto bi moglo imati takvu notu ja se izvinjavam .
Ja takodje drzim limiter na izlazu da mogu da poguram malo rms a da se iskontrolisu pikovi koji bas izlecu ..... ali stvarno sam probao da stavim mastering chain na izlaz i naisao na gomilu problema .... koje sam opisao kao i one koje je Dushan opisao . Ali to je moje misljenje . Sandrobu verujem za kvalitet tako da ako kaze da znas sta raidis i da postizes dobre rezultate onda samo napred
Pozdrav
Dushan_S
05-05-2005, 09:34 PM
Ma Miltone, niko te nije ispra?io! Fakat je te?ko putem internet foruma izraziti u postu suprotstavljeno mi?ljenje, a da nalikuje na normalan razgovor, da je ovo real life ti bi video moj izraz lica, ?uo boju glasa i znao da se ne sva?am sa tobom, nego da eto, samo pri?amo. Kako bi forumi funkcionisali ako niko ne bi smeo da suprotstavi mi?ljenja jer se svi odmah uvrede :) Ja se poku?avam pomagati sa gomilom smajlija, ali izgleda da ljudi ne obra?aju uvek pa?nju na to. :wink:
U svakom slu?aju, sada kada si bolje objasnio sebe, kapiram logiku kojom ti ide?. Ono ?to je za ve?inu ljudi gotov miks, to je za tebe postavljen projekt u Cubase-u, a umesto da u nekom odvojenom projektu radi? mastering, to radi? na insertima master izlaza. Dodu?e ako bi ?eleo nekome da po?alje? ili odnese? na mastering pesme, kao ?to gomila ljudi radi, opet bi morao da prvo smiksa?, ali to tebi nije frka, ako sve zavr?ava? kod sebe. U svakom slu?aju ja i dalje ne bih mogao da se sna?em i ne?to smiksam a da mi je bilo ?ta ?to krupnije uti?e na zvuk stavljeno na izlaz, a i ne ?elim da dobijem gotov proizvod, ve? gotov miks koji ?e mo?da neko drugi masterovati, ko o tome zna vi?e od mene.
U svakom slu?aju, nemoj nas do?ivljavati kao da smo protiv tebe, samo opu?teno i u?ivaj ovde na forumu :) :wink:
milosjeftic
06-05-2005, 07:59 PM
?ini mi se da je reverb vrlo dobar , odli?an . Mada mi se nije dopao na prvo slu?anje ( ?to je ?est slu?aj ) . Preporu?ujem ga . Malo vi?e tro?i ( odno?ljivo ) . Do sad ( za sad ) najbolje le?e na glas . Probajte preset Catedral 1 ( ili 2 ) na vokalu . Mo?e da prodje . Uz male korekcije ...
milosjeftic
06-05-2005, 08:06 PM
bdv: na taj multiband na izlazu namistu vrrrrrlo niske tresholde, a kompresiju namistu na 1,1:1 ili maaaaximalno 1,2:1 i na svima pismama drzu isto.
Nekad to radim , ali sa obi?nim kompresorom . Tako mi bolje zvu?i . Ne znam zasto . Mislio sam da je to besmisleno ali mi se svidja .
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.