View Full Version : MASTERING TAKMICENJE
Gianfranco
22-04-2005, 05:10 PM
Evo malo da ucinimo forum interesantiijim...
Uploadovao sam original mix mojih kolega (bez njihove dozvole,ali mislim da se nece ljutiti :lol: )... i jos jednu verziju koja predstavlja moj mastering uradjen za tu stvar.
Predlazem da svi koji znaju da rade mastering urade svoju verziju i posalju pa da vidimo kako ko radi.
Radio sam ga koristeci demo MD3-a za powercore,te se zato pojavljuju pauze na svakih 30-ak sekundi.To je ujedno moj prvi dodir sa MD3.
Eto... ocekujem komentare od svih na forumu ,kako od onih koji znaju i onih koji manje znaju.
semplovi se nalaze na www.yahoo.com
login: rumski2005
pass: jackson
InsideOutMix.mp3 (original mix)
InsideOutGianfranco.mp3 (sa mojim mastering-om)
Gianfranco
22-04-2005, 05:52 PM
Izvinjavam se svima koji su downloadovali do ovog trenutka InsideOutGianfranco.mp3
Evo sada sam uploadovao pravu verziju.
Hvala!
P.S. Bio mi je ukljucen jedan plug-in viska koji je stvari ucinio gorim
:lol:
Sto manje processinga to bolje!
SumAnuT
22-04-2005, 06:13 PM
nisi neshto dobro odradio daje error za ovaj drugi tj tvoj file ...
Gianfranco
22-04-2005, 06:17 PM
Sredjeno!
Gianfranco
22-04-2005, 06:23 PM
Korisnici firefox-a neka kliknu na jedan od 2 fajla,pojavice se na novoj strani list hartije (ikonica od fajla) i neka kliknu desni taster misa i izaberu
"Save Link As" ,da bi sacuvali fajl na komp-u.
Meni u drugim slucajevima pokazuje neku gresku!
Malo je glupo masterizovati na mp3 ali ok !!!
Uradicu do nedelje nesto... :)
Altek
22-04-2005, 06:50 PM
Momci, gde se bre unosi password???
Gianfranco
22-04-2005, 06:55 PM
ides na "mail" tj. na http://mail.yahoo.com/
koji masterizujemo ovaj MIX ili Gianfranco??
SumAnuT
22-04-2005, 07:40 PM
mix jbt :)
ANITA
22-04-2005, 09:46 PM
Eon... sto si se ti zamjenio sa Sumanutim? :lol: :lol: :D
MilTon
22-04-2005, 09:55 PM
Eh, MD3... I ti si nasao sa cim ces da masterujes :wink: . Pa to ubija koliko je dobro, ali i ubija koliko je skupo. Ja hteo da ga kupim, dogovorio se sa M. Vucenovicem i u zadnjem trenutku ustuknuo... Ipak je to mnogo para. Ali, ako malo pojeftini, to mi je prva investicija. Po meni bolje radi od hardverskog TC Finalizera.
p.s.
Lepa ideja da se na konkretnom primeru malo razmene iskustva. Bravo!
Gianfranco
22-04-2005, 10:14 PM
Milton:
Eh, MD3... I ti si nasao sa cim ces da masterujes Wink . Pa to ubija koliko je dobro, ali i ubija koliko je skupo.
Odusevljen sam sa MD3 ali istovremeno i razocaran.
Nisam nikada osetio ovako mocan multi-band kompresor.Pri najmanjoj akciji cujes promene i uvek zvuci jako "muzicki". EQ je odlican,jako cist.
S druge strane nisam mogao da verujem da nigde ne mozes da mutiras band-ove,niti da ih cujes solo !?!?!? Niti vizuelno da vidis koliki je gain reduction pri kompresiji nekog band-a !? Toliko skup a da nema te banalne opcije!? Procitao sam 2-3 puta manual i istrazio sve,ali nema... ako neko zna gde se sakrila ta opcija,neka mi javi :lol:
I najzad,samo 3 band-a ! To mi nije bilo dovoljno da uradim ono sto sam zeleo,a to je da deo srednjih frekvencija ostavim nekompresovane.Da sam ipak ih ostavio nekompresovane,falilo bi mi u gornjim frekvencijama 2 band-a a imam samo jos jedan na raspolaganju.
Imam predosecaj da veoma brzo ce izbaciti MD4 ... to ce da bude mozda
100-200 evra skuplje,ali se isplati ... i to bih uzeo.
Gianfranco
22-04-2005, 10:29 PM
Milton:
Ja hteo da ga kupim, dogovorio se sa M. Vucenovicem i u zadnjem trenutku ustuknuo...
Zar nije fora plug-inove kupovati u Americi ? Recimo cena na www.thomann.de je 1039 evra a u Americi recimo na www.sweetwater.com
je 800$ tj. oko 600 evra ! :wink:
Za plug-in nema troskova slanja,carine,transporta... dobijes aktivaciju putem e-maila... i cao!
Zar ne?
Eon... sto si se ti zamjenio sa Sumanutim? :lol: :lol: :D
Da u pravu si skroz, danas mi je dan pred ispit i nisam bas dobar :( , sutra je frka prava !!!! :wink:
MilTon
22-04-2005, 11:56 PM
Gianfranco, na zalost, na vise stranih sajtova sam trazio MD3 i uvek su mi odgovarali da to nije verzija za download, vec je salju u kutiji. Sto se tice cene, mislim da je Misina cena od oko 700 Eura, sasvim OK. Za sada, sto ti kazes, dok ne izadje MD4...
Gianfranco
23-04-2005, 12:06 AM
700 eura nije strasno!
Ma mogu oni da ga salju kako hoce...Uzme tvoj prijatelj iz Amerike.Zadrzi kutiju kod sebe (moze da cuva salvete u njoj :lol: ) a tebi posalje broj za aktivaciju.Naravno,ti njemu posaljes 600 evra koliko je on platio.
Evo tek sada sam saznao da ima i MD5 :lol:
Naravno sve su to delovi tc m 6000 post ..... koji oni polako pustaju na po co ..... postoje odavno ......
Pozdrav
Onaj original mp3 zvuci kao da je vec dupli mp3 (ili je lose mixano). Ne znam sta bi se sa tim radilo... Mozda je to caka takmicenja, napravi da mp3 zazvuci lepo :D Da ne govorim da opet mora da se napravi mp3 da bi se vratilo na web...
Gianfranco
23-04-2005, 02:44 AM
Oggy:
Onaj original mp3 zvuci kao da je vec dupli mp3 (ili je lose mixano). Ne znam sta bi se sa tim radilo... Mozda je to caka takmicenja, napravi da mp3 zazvuci lepo Very Happy Da ne govorim da opet mora da se napravi mp3 da bi se vratilo na web...
To je original mix koji su uradili pre 3 godine! Dakle ne postoji bolja verzija tog mix-a i sa tom istom verzijom sam ja radio moju verziju mastering-a.
To da mix nije savrsen je tacno. Ali sta da radimo,kada su slali u Ameriku da mastering radi jedan od top 20 inzenjera (znao sam ranije i tacno koji) i kada su ga oni pitali sta misli o mix-u on je rekao dobro je s obzirom na to sta mu sve stize.
Slag ovog takmicenja bi mogao da bude taj,da onda na kraju nase verzije masteringa uporedimo sa tom verzijom koju je radio mastering inzenjer te velicine!
Ja nemam zvanicnu master verziju niti sam je ikada imao i bas me zanima kako zvuci.Zato cu videti da je nabavim ovih dana.
Ma ja sam samo hteo da kazem da je skroz besmisleno raditi mastering mp3 fajla, pa ga onda opet vratiti u mp3. Meni se on vec u startu ne dopada, a svi znamo kako nastaje mp3 i da funkcionise na principu frekventne redukcije. I na kraju to porediti sa necim sto je radio mastering inzinjer, verovatno na hardveru i naravno sa nekompresovanim audiom. Nije bas za porediti. Uostalom, uzmi nesto za sta mislis da je najjaca produkcija, napravi mp3, pa onda od tog mp3- ja jos jedan mp3... Sigurno ti se nece dopasti to sto cujes.
Gianfranco
23-04-2005, 08:17 AM
Evo uploadovao sam wave fajl
InsideOut (original mix (strofa+refren) 44.1 kHz 16 bit wav, 0:27 , 4.7 MB)
To je kao sto vidite originalni nekompresovani mix sa kojim sam i ja uradio svoju verziju. Nemam 24 bit quality,ali ako bi neko potegao to pitanje,taj
verovatno stalno nalazi izgovore za svoj rad...
Gianfranco
23-04-2005, 08:48 AM
Oggy:
I na kraju to porediti sa necim sto je radio mastering inzinjer, verovatno na hardveru i naravno sa nekompresovanim audiom. Nije bas za porediti.
Da u tome je poenta da se uporedimo i vidimo gde smo...
Bile su ovde ranije diskusije vezane za mastering i na primer Vlado Georgijev je tvrdio da ovde moze da se uradi mastering na nivou americkog.
Tada je rekao u vezi masteringa:Takvim razmisljanjima se doprinosi nedostatku volje za rad i osjecaja vrijednosti ovih ovdje potencijala sa naseg podrucja. Zasta vam je svako govno samo da je iz Amerike milije? Mislis bas niko ne zna posao ovdje?
Ko ne zeli da se isproba,niko ga ne tera :D
Gianfranco
23-04-2005, 12:35 PM
Oggy: Onaj original mp3 zvuci kao da je vec dupli mp3 (ili je lose mixano). Ne znam sta bi se sa tim radilo... Mozda je to caka takmicenja, napravi da mp3 zazvuci lepo Very Happy Da ne govorim da opet mora da se napravi mp3 da bi se vratilo na web...
Ne mora da se pravi mp3. Evo sada sam uploadovao i moj master u 16 bit,44.1 kHz,a tu je i original (i zaista cuje se razlika u kvalitetu). Neka vas ne brine sto pise da fajlovi imaju
oko 10000k...to je ustvari 7 - 8 MB.
Sto se vaseg uploada tice,mozete slobodno da koristite isto mesto.Idite na compose,attachujte fajl i posaljite ga "sami sebi" tj. na rumski2005@yahoo.com i to je to.
Pri tom stavite da je subject poruke vas pseudonim ili "Inside Out mastered by ****"kako bi znali koji je ciji master.
A nije 24 bita.....?
:D :D :D :D :D :D :D
Ej, Gianfranco?
Ja probao da skinem i skinuo fajl, ali samo 12 sekundi "Insideout 3". To je fajl od 2 mega, a na Yahoo mi pokaze da ima 7.9mb. Ne znam sta je u pitanju, ali i ovo malo sto sam skinuo mi zvuci kao mp3, ali stvarno (mozda odlepljujem polako) :D
Gianfranco
23-04-2005, 06:58 PM
Oggy,to je taj i to je Wav :lol: :shock: :? 8) :evil: :roll: :wink: :idea: :D :) :o :?: :!:
To je verovatno zato sto imas losu konekciju pa ti se desi prekid u protoku i samim tim download stane.
U tom slucaju je najbolje skidati sa GetRight-om ili nekim slicnim programom. I ja uvek preferiram prvo da save-ujem fajl na disk pa onda da ga slusam (dakle "Save file to disk") a ne "Open file with"...
Iskljuciti sva ostala download-ovanja i otvaranja sajtova kako bi se iskoristio pun potencijal protoka.
Ma znam, ali meni kada skidam sa Yahoo-a, ne daje mogucnost download menadzera vec samo onaj mozilin. Jako je lako moguce da je do protoka jer sam na dial-up vezi, a i Sezam ovih dana zeza. Uspeo sam da skinem Inside out 2. Sta je to?Nemasterovano jeste, ali samo drugi deo pesme ili sta vec? Manji je od ostalih, pa je verovatno prosao.
Gianfranco
23-04-2005, 10:14 PM
Taj ti je sasvim dovoljan. Ti kraci odsechci i stoje zbog onih sa sporijom konekcijom.
Za one sa jeftinijim ulaznicama, utakmica je upravo pocela! :D :D :D
Defragment
24-04-2005, 07:40 AM
Sto ti ne spavas, bre, a? Aa?Aaa?
Kad ti sutra bude studio pun rapera doci ces u iskusenje da zoves mene da ti pozajmim dedinog Lugera, a? :-)
Vidis sta se desava kad uzimas devizne dnevnice, ne mozes ni na forum da odes, a da te ne kontrolisu :D :D :D
'Ladno nisam mogao da zaspem do pola 7,a u 9:30 su zvali da stizu i evo ih jos nema. Kad samo pomislim na ceo dan snimanja (bar da su reperi...)
Altek
24-04-2005, 05:00 PM
Da to nisu oni momci,Slayer iz Cacka??? :D
Gianfranco
24-04-2005, 07:05 PM
Zanimljivo je da niko od posetilaca foruma iz Hrvatske nije prepoznao o kom izvodjacu je rec iako je to izdato na njihovom podrucju za Dalas Records,kao i u Sloveniji,ali naravno ne na engleskom vec na hrvatskom i slovenackom jeziku.
lesha
24-04-2005, 07:13 PM
dobra ideja.. kako bi bilo da sledeci put odredimo koje pluginove koristiti tako da svi imaju iste sanse.. ?
Gianfranco
24-04-2005, 09:24 PM
A sta cemo za monitore? Neko ima bolje,neko losije.
Sta cemo za akustiku u sobi?
Jel stvarno mislis da je to tolika razlika?
Ja sam recimo ovde koristio softverski limiter koji svi imaju ,jer mi je bolje radio od MD3 Brickwall Limiter-a ili UAD-ovog ovde toliko hvaljenog limitera.
Ako vec insistiras,uradi najbolje sto mozes sa nekim dobrim eq-om i multi-band kompresorom (recimo Izotope Ozone) i sa kojim hoces limiterom
i ja cu to isto da namestim na MD3 pa da vidimo.
Bitno je da koristis samo 3 banda,jer samo toliko ima MD3.
Settings-e u bilo kom obliku (snimljen Cubase(Nuendo) kanal,slika,brojke...)
mi posalji javno ili putem PM-a... Isto tako cu da podesim u MD3 ,pa da vidis da su to ipak samo "sonic" razlike.
I ne treba ovo shvatiti kao bukvalno takmicenje,vec uporedjivanje znanja,mogucnosti... kao sajam meda na primer. Nema nagrada,suza i sl. Samo mogucnost da drugi cuju,komentarisu,savetuju,...
Kada nabavim onaj mastering sto je radio cuveni Brad Blackwood iz Euphonic Masters (http://www.euphonicmasters.com/ ,nekada je radio u Ardent Studios) saznacemo da li ovde moze da se radi svetski kvalitetan mastering,sto konkretno mene najvise zanima.
lesha
24-04-2005, 10:12 PM
hvala na pozivu, ali trenutno imam suvise posla da bih se time pozabavio.. neki drugi put.. :wink:
Gianfranco
24-04-2005, 11:53 PM
Meni je trebalo sve ukupno pola sata. Ni ja nemam motivaciju da bih na ovom primeru ulagao 100% trud. A te izgovore ...nemam dovoljno dobru opremu,nemam vremena,... :roll:
lesha
25-04-2005, 12:17 AM
po prirodi sam perfekcionista. ne zelim da radim nesto polovicno..
da imam obaveze, imam... svaka cast tvom znanju i iskustvu, ja nisam mastering inzenjer..
kad budem stvarno zeleo nesto da radim, radicu sa zadovoljstvom.
trenutno nisam ni za kakav rad sa muzikom zbog drugih obaveza koje moram da zavrsim. ne volim da radim bilo sta kreativno na silu..
SumAnuT
25-04-2005, 12:22 AM
e koi ste ljudi ... ja bih odradio al znamda niko ne bi skinuo i da odradim :)
Steka
25-04-2005, 06:28 AM
Evo i ja cu da se okusam za koji dan,
ali slusam ovaj cd od Georgieva poslednji i nemogu da
verujem koliko je stvarno dobro uradjen.
Fenomenalno, ni jedan CD iz SCG nemoze da prismrdi
ovoj produkciji.
:D
Prijatelji, sustina je da odradi ovo ko moze, stigne, zna, zeli, ima volje, vremena itd.
Nije bitno da se mora i da postoje izgovori, svi izgovori se uvazavaju :wink:
Ja jos nisam poceo ali cu da uradim 100%, bas me zanima vase misljenje o tome :)
Color
25-04-2005, 01:00 PM
Evo....dok se svi nesto neckaju, oce li ili nece.... 8) Mislim da stvarno za ovaj isecak netreba pola dana.. Dovoljno je pola saticka, sam mix je vec relativno dobar tako da nema velike filozofije... Poslao sam na rumski2005@yahoo.com pa ko zeli, nek poslusa....
Prihvatam sve kritike i primedbe :)
Evo i ja sam svoj poslao, malo sam uradio sa manjim RMS-om nego Color iako mi se vise svidja sa jacim RMS-om ali ne bi bilo svrhe stavljati slicne master-e. Ustvari sam u prvoj varijanti nagurao na -9DB i bas je bilo komercijalno danasnje :).
Kod mene je MS tehnika radila svoje pa sam se sa tim i zezao, valjda ce valjati :)
isti mail
@Color
Svidja mi se bass koji si dobio iako mi je malo srednjih previse oko 1khz ili mi se cini.
Inace mix kao mix , mislim na original, je dobar i nema puno gatanja oko masteringa, bar kod mene :)
@Anita
Radim radim :wink:
Gianfranco
25-04-2005, 03:44 PM
Sti bi rekao Eon:
"Ako mislis da mozes-u pravu si,ako mislis da nemozes-u pravu si!"
Eto vidite da nije nista bilo strasno :lol:
Veceras cu prokomentarisati.
Color
25-04-2005, 05:44 PM
Eon: Evo i ja sam svoj poslao, malo sam uradio sa manjim RMS-om nego Color iako mi se vise svidja sa jacim RMS-om ali ne bi bilo svrhe stavljati slicne master-e.
Ima logike u tome sto pricas...mislim s tim jacim RMSom.. Kod ovog tipa muzike mi nebi smetalo cak malo (ali stvarno mini mini malo) i da bude izoblicenja na basovima (kicku)...na cinelama ne. Onako fino, kao da lagano "prebudzis" snimak na magnetofonskoj traci... :wink:
Eon: @Color
Svidja mi se bass koji si dobio iako mi je malo srednjih previse oko 1khz ili mi se cini.
Oko 1 Khz verovatno tesko, jer tu nisam nista radio...bice da su malo vise frekvencije u pitanju :wink: Moguce je, nisam stedeo na visokima. Volim tako "otvorenije" mixeve... Da, da, to je to, sve je stvar ukusa.. Poslusao sam tvoj master, ako me usi nevaraju, frekvencijski mnogo nisi menjao sliku (ili uopste) ? Eventualno LowCut... Licno (po mom ukusu) mi fale visoki! Eto, sta ti je ukus! Sad mi se jedu sampite! :wink:
Gianfrancov mix se mi cini fino "nabudzen", ja ovde nisam koristio Multi Band compressor, osetna je razlika, vece su mogucnosti manipulacije sa celokupnom slikom.... ali na drugu stranu, opet po mom ukusu, dosta je "ispeglan". Na strofi i ne toliko koliko na refrenu.. Svidja mi se sto si se poigrao i sa EQ, ili je to sve samo compressor?? U svakom slucaju cool... 8)
p.s. Savet za one koji jos nisu a hteli bi! :lol: Nemojte slusati ostale mastere dok neuradite svoj... Tek nakon zavrsenog svog, pustite i uporedite sa ostalima. Jednostavno iz razloga sto veliki spektar mogucnosti nepostoji da se uradi ovaj master i sto ce vas neciji master mozda usmeriti drugacije nego sto biste ga vi sami uradili..
Gianfranco
25-04-2005, 09:02 PM
Gianfrancov mix se mi cini fino "nabudzen", ja ovde nisam koristio Multi Band compressor, osetna je razlika, vece su mogucnosti manipulacije sa celokupnom slikom.... ali na drugu stranu, opet po mom ukusu, dosta je "ispeglan". Na strofi i ne toliko koliko na refrenu.. Svidja mi se sto si se poigrao i sa EQ, ili je to sve samo compressor?? U svakom slucaju cool... Cool
E,hvala Color.Verovao ili ne ,ti si prvi koji je prokomentarisao moj master :lol: Ne samo na forumu,nego zadnja 2-3 dana nisam imao kompetentne goste ni u kuci.Tako da mi znaci ovo,iako sam i sam zadovoljan svojim radom.
Sto se tvog mastera tice:
Cujem da si manje koristio multi-band od mene tj. kako ti kazes da ga uopste nisi koristio... i to mi fali... ostalo mi je sve dobro :D
Da ,klasika EQ pa Multi-band... Nisam nikada radio samo sa kompresorom,tj. da njega ujedno koristim i kao eq,mada mi se cini da neki i tako rade... Sve u svemu ,mislim da je bolje EQ+MBComp,nego samo MBComp.
Eone, kada sam prvi put slusao danas,cuo sam da se snimak malo gusi i da ima previse basa...mozda i malo prekompresovano... slican efekat kao kada se na ceo mix stavi obican (1-band) kompresor.
Ako imas losiji monitoring,mozda to ne mozes ni da cujes...
(i meni su sada umornije usi,pa ne cujem u tolikoj meri kao prvi put kada sam cuo (pre 5 sati))
I cuje se neko pucketanje... kako se to stvorilo?
@Color
Da da vise frekvencije su u pitanju ali sto kazes stvar ukusa i nista drugo, ja sam odradio jedan master na -8db RMS i najjaci je. Sto se moje frekventne slike tice jesam pojacao na mid-u 2 khz za 3 db i hi pass od 7khz +2db, ne puno cisto malo da se pomeri.Mix mi je predobar pa reko da ga ne kvarim. Na Side-u sam pojacao 1khz i 5 khz +3db i skresao sve ispod 100hz.
@Gianfranco
Moguce je da sam prebudzio bass ali to mi je malo bolest od techna i budzenja nisikh frekvencija pa se odrazava svuda. Koristio sam 1 band kompesor i to onaj GCO, nije los.
Multiband nisam hteo namerno da koristim.
Edit: a pucketanj je verovatno rezultat snimanja sa jednog kompa na rewritible cd, pa sa cd-a na drugi komp na kome sam radio sve to, pa opet snimanje na isti cd i uploadovanje direktno sa cd-a nepreslusavanjem :)
Color
25-04-2005, 09:33 PM
E,hvala Color.Verovao ili ne ,ti si prvi koji je prokomentarisao moj master
Nema na cemu i drugi put! Mislim da ovo uopste nije losa ideja, uporedjivati kako ko radi, mnogo vise moze da se nauci sem pukog filozofiranja.. :D
Cujem da si manje koristio multi-band od mene tj. kako ti kazes da ga uopste nisi koristio... i to mi fali... ostalo mi je sve dobro
Hvala :) ! MB compressor nisam koristio jer ga na poslu nazalost nemam. Tako da je putanja bila S1 Imager -> EQ -> Limiter... Compressor sam preskocio, u ovom slucaju mi nije pomagao..ali mislim da je rezultat sasvim zadovoljavajuci. Sto se mene tice isto mislim da nebi trebalo zaobilaziti EQ bez obzira kakav compressor koristis.. Al zato sam i pitao, isto znam da neki "zaobilaze"..
@Gainfranco: Koji monitoring koristis?
Color
25-04-2005, 09:42 PM
E da, i ja sam primetio da kod Eona nesto pucketa... Ali zvuci mi kao pucketanje kad koristis neki demo nekog plugina...ili neka greska u mixdownu.. Ne cini mi se kao pucketanje zbog bassova. Osim ako ti nije bio prebudzen signal vec na ulazu u compressor.. Mada meni ni onda nepucketa nego distorzira. Ma to vam je ljudi digitalna tehnologija :wink:
Eno editovao sam u gornjem postu :) , nije namerno a nisam ni slusao kasnije po snimanju na cd tako da je verovatno od toga, nema veze bitno je da se prokomentarise kako izgleda, nista moracu malo da poradim na bass-u :)
Color
25-04-2005, 09:55 PM
Ma jasno... zato nisam ni spominjao prvi put, jer mislim da u ovom slucaju nije od presudnog znacaja :wink:
Steka
25-04-2005, 10:01 PM
Joj evo sada ste i mene naterali sa posla kada stignem kuci da uradim miks ufff hehe.
Bas necu da gledam nista, pa cu posle da uporedim a i okacicu
na net.
p.s meni ovo dodje kao druga kuca, bas mi je prijatno
ovde sa svima vama sto se ovako druzimo :wink:
Gianfranco
25-04-2005, 10:54 PM
Zaboravih da prokomentarisem...
Color:
p.s. Savet za one koji jos nisu a hteli bi! Laughing Nemojte slusati ostale mastere dok neuradite svoj... Tek nakon zavrsenog svog, pustite i uporedite sa ostalima. Jednostavno iz razloga sto veliki spektar mogucnosti nepostoji da se uradi ovaj master i sto ce vas neciji master mozda usmeriti drugacije nego sto biste ga vi sami uradili..
Odlican savet...
Inace koristim Dynaudio BM6A i mana mi je trenutno da nemam nikakvu zvucnu izolaciju...ali da iskoristim priliku da se pohvalim ...najverovatnije
u nedelju ce i to biti sredjeno :lol: Bas me zanima da li cu da "progledam" i koliko ce mi sve biti "jasnije"...
A sta ti koristis? Bilo bi dobro da svi kazu sta koriste kao monitoring...
Eon:
Koristio sam 1 band kompesor i to onaj GCO, nije los.
Multiband nisam hteo namerno da koristim.
Ako nije tajna koliki ti je bio ratio?
ne znam napamet ali mislim oko 2.5 : 1 na tresholdu -25, zakucavanje :) attazk na nekih 30ms i kratak release
Gianfranco
25-04-2005, 11:26 PM
To je katastrofalno!
Informisi se detaljno,imas puno tekstova na net-u zasto se koristi multi-band kompresor a ne obican...
Za pocetak uzmi neki multi-band i postavi mu na svakom band-u takve vrednosti kao sto si postavio na GCO kompresoru i dobio bi bolje rezultate nego sada. (verovatno uz neko podesavanje treshold-a i gain-a za svaki band )
SandRob
26-04-2005, 06:44 AM
ma di cu skunut taj nemasterizirani wav?
Gianfranco
26-04-2005, 07:10 AM
Pise na prethodnim stranama...
http://mail.yahoo.com/
username: rumski2005
password: jackson
u inbox-u: Inside Out (original mix 44.1 kHz 16 bit wav, 0:47 , 8.3 MB)
SandRob
26-04-2005, 07:48 AM
vragodni insajd aut?! :evil: ja ovo ne znan downloadirat. :oops:
To je katastrofalno!
Informisi se detaljno,imas puno tekstova na net-u zasto se koristi multi-band kompresor a ne obican...
Za pocetak uzmi neki multi-band i postavi mu na svakom band-u takve vrednosti kao sto si postavio na GCO kompresoru i dobio bi bolje rezultate nego sada. (verovatno uz neko podesavanje treshold-a i gain-a za svaki band )
Znam znam ali sam hteo da dobijem pumpinga, da se malo i opravdam sve je radjeno za 15 minuta tako da nisam ni preslusavao.
Inace to ne radim nego sam mislio ovde zbog cistog komercijalnog zvuka da bi istakao malo zvuk.
A multiband je bila ovde tema davno , medjutim nisam hteo gore namerno da ga koristim ali evo vec cu danas poslati master sa multibandom.
Color
26-04-2005, 09:40 AM
Gainfranco:
Inace koristim Dynaudio BM6A i mana mi je trenutno da nemam nikakvu zvucnu izolaciju...ali da iskoristim priliku da se pohvalim ...najverovatnije
u nedelju ce i to biti sredjeno Bas me zanima da li cu da "progledam" i koliko ce mi sve biti "jasnije"...
A sta ti koristis? Bilo bi dobro da svi kazu sta koriste kao monitoring...
Nisam jos imao prilike da cujem Dynaudio BM6A... ali predpostavljam da losi nemogu biti :lol: Ako i neresis celu zvucnu izolaziju, nije losa fora- barem iza zvucnika staviti nesto za absorbciju zvuka... Tamo ti je mnogo bitnije nego iza ledja da imas nesto. Prvo sto je kraca putanja od nearfield monitora do usiju, tako da pre i mnogo glasnije cujes direktan zvuk a drugo sto nam nasa divna "konstrukcija" usiju donekle cini prepreku odbijenim zvukovima koji dolaze sa ledja.. Znaci samo da eliminises odbijanje zvuka od napred i resio si pola posla! A to ustvari vec verovatno i sam znas.... :wink:
Ovo sam radio na Genelecu 1029A u kombinaciji sa subwooferom 1091A... A radim i na Yamahama MSP5..
Color
26-04-2005, 09:50 AM
SandRob:
vragodni insajd aut?! ja ovo ne znan downloadirat.
Moras prvo da kliknes na poruku da se otvori, nije dovoljno samo u inboxu desnim dugmetom snimiti... Kliknes levim na poruku, otvori se ti u novom prozoru a tamo vec imas opciju Save to my computer ili vec tako nesto...
vragodni insajd aut?! :evil: ja ovo ne znan downloadirat. :oops:
Kada odes na yahoo.com imas sign in pa se loguj sa userom :rumski2005 i passom : jackson. Posle kliknes na mail pa u inbox i videces sve dalje
Gianfranco
26-04-2005, 10:01 AM
Color:
Ako i neresis celu zvucnu izolaziju, nije losa fora- barem iza zvucnika staviti nesto za absorbciju zvuka... Tamo ti je mnogo bitnije nego iza ledja da imas nesto. Prvo sto je kraca putanja od nearfield monitora do usiju, tako da pre i mnogo glasnije cujes direktan zvuk a drugo sto nam nasa divna "konstrukcija" usiju donekle cini prepreku odbijenim zvukovima koji dolaze sa ledja.. Znaci samo da eliminises odbijanje zvuka od napred i resio si pola posla! A to ustvari vec verovatno i sam znas.... Wink
Ne brini :lol:
"Muski" sam se otvorio za izolaciju. Skoro 3000 evra za Auralex.Bicu izolovan kao da sam u automobilu (limuzini) :lol:
Jebote sta sam sve mogao da uzmem za te pare !!!!! Ali,neka ide zivot
:D
Color
26-04-2005, 10:13 AM
auuuuuu.....pa ti kao da izolujes teniski teren! :lol:
:wink:
smatraj to slobodno najboljim ulaganjem, moracu i ja da se bacim na to isto
SandRob
26-04-2005, 02:07 PM
evo, masterizira san. sto sad treban ucinit? di cu stavit i u kojemu formatu?
Gianfranco
26-04-2005, 02:31 PM
Gianfranco:
Sto se vaseg uploada tice,mozete slobodno da koristite isto mesto.Idite na compose,attachujte fajl i posaljite ga "sami sebi" tj. na rumski2005@yahoo.com i to je to.
Pri tom stavite da je subject poruke vas pseudonim ili "Inside Out mastered by ****"kako bi znali koji je ciji master.
16 bit wav 44.1
Steka
26-04-2005, 03:00 PM
Ja sam koristio multiband kompresor, waves 10 EQ i ultramaximizer+
sa vecim limitingom.
Od silne zurbe i uzbudjenja zaboravih da uploadujem
fajl, saljem veceras na poslu sam.
Jeli zasto je ovde neko snimao iz jednog programa u drugi
audio?? to mi nije bilo jasno. Zar nije moglo jednostavno
da se uvede wav original u wavelab i da se odradi barem sam
ja tako??
Meni je sve islo na -8.32 ne znam vama??
Pitanje za Gianofranc-a : Kako si uspeo onako da priblizis
zvuk a da je se odrzali odlicni nivo-i??
Jesi samo koristio multi band kompresor ili si jos
nesto koristio i ako bih mogao da kazes sta??
Hvala, svim ostalima veliki pozdrav
SandRob
26-04-2005, 03:28 PM
jebate, posla san, a nema ga tamo?! :?
Color
26-04-2005, 03:33 PM
Kad si ga poslao? Ja sam cekao oko 10 minuta dok se tamo nije pojavio...
Steka
26-04-2005, 03:43 PM
Zaboravih da pitam da li neko od vas koristi
Har-Bal pa onda T-Racks preset "opto+half inch" ??
pa onda multiband malo na kraju??
ili Gianfranco u tvom slucaju kombinacija
Har-Bal + MD + Sony Inflator??
E a sta mislite o Chatu nekome zar to
ne bi bilo lakse??
Ja mogu da ga postavim ako je problem Rumskom.
SandRob
26-04-2005, 03:48 PM
Kad si ga poslao? Ja sam cekao oko 10 minuta dok se tamo nije pojavio...
a jel'!? :shock: ok, cekat cemo :da:
SandRob
26-04-2005, 03:57 PM
jebate, jos ga nema, a posla san prin tri kvarta od ure. :?
SandRob
26-04-2005, 04:27 PM
evo je napokon dosa. ja san poslusa eonov i gianfrancov master. eonov ima neke klikove cilo vrime!? :?
gianfranco je lipo izbaci glasove, ali je malo pretvrdo za moj ukus i dobos mi je malo naporan i neprirodan... i ja bi voli da su visoki mrvicu finiji. iako, zvuci uzbudljivo. 8)
upravo skidan colorov master. :)
SandRob
26-04-2005, 04:46 PM
evo poslusa san i colorov master i on mi je pretvrd i visoki su mi preostri za moj ukus, cak mi se cini da su bassevi na momentima na granici distorzije. mislin da se moglo malo lakse sa limiterom i njeznije sa eq-om, a vise izvuc sa kompresorom.
SumAnuT
26-04-2005, 05:55 PM
evo uradio sam i ja :oops:
sad cu sknuti ove shto jos nisam chuo ali ja necu komentarisati postho ja ne znam ustvari ovo da raidm ... samo sam se trudio da dobijem zvuk koji muzika obichno ima na mojim zvuchnicima :roll:
Ja sam ponovo poslao, malo blaza verzija, ono pukanje se 100% javlja kao rezultat snimanja na cdRW jer ga u originalu kod mene nema nego tek posle snimanja na cd :) tako da previdite to :)
Gianfranco
27-04-2005, 10:21 AM
Evo SandRob poslusao sam ,pa da kazem svoje utiske...
Ono sto mi je prvo upalo u usi,je kao da cujem neku "maglu" (fog) koja mi smeta u EQ slici... A to je u prevodu premalo visokih,previse dubokih.
Poslusaj neke stvari r'n'b produkcije i onda pusti tvoj master.Odmah ces da zapazis koliko kod njih ima vise visokih.
R'n'B je takav pravac da je bitno da je (skoro) sve blizu i udara u facu,i dosta
je suv sto se efekata tice.A ta blizina se jos dodatno postize sa odgovarajucim EQ balansom u masteringu.
Drugo sto se snage tice... Kako bi izgledalo u klubu da ide Anastacia-Why Do You Lie To Me ,a onda puste tvoj Inside Out Master :?
Mislim da mora da se misli i tom aspektu...
SandRob
27-04-2005, 10:40 AM
je, moze bit da san malo zatamni, ali nije samo anastasia r'n'b ima i drugih, meksih i finijih produkcija. sad san bas tvoje usporedjiva sa par stvari svjetske produkcije i tvoje je dosta naprid. bas je ispeglano a ja volin kad mrvicu pumpa. ok, to bi funkcioniralo u clubu, ali na radiju i tv bi te satrali njihovi multibandovi na izlazu. :?
ma, ja nisan mastering strucnjak, da ne mislis da ti pametujen, samo govorin utiske, razminjujen iskustva i ucin. ;)
kad san slusa tvoj master, palo mi je na pamet ono sto je reka ketz, da 'svaka akcija afektira sve ostalo', lipo si glasove izbaci ali onaj 'klap' dobos me bas iritira i opcenito su mi visoki tvrdi, e a sad... :roll:
Sandro jarane sa kojim alatkama si ono napravio..mozes li malo obrazloziti postupak? :wink:
milosjeftic
27-04-2005, 12:38 PM
Skinuo sam samo jedan deo od Gianfranca , strofa do refrena . Da li je to sve ? Mozes li staviti mp3 na yahoo , da cujem sve , ovako ne vredi komentarisati ? Cini mi se imas neki nuz zvuk kao neki slabo primetni flendzer . Ne znam sta je . Da li je to primetio jos neko ?
Ostale jos nisam stigao da skinem i preslusam . Voleo bi cuti
master od onih koji vaze za strucnije na ovom forumu .
Color
27-04-2005, 02:31 PM
E, poslusao sam danas opet svoj master,nisam namerno hteo da ga slusam dva dana da bih dobio na objektivnosti. Slozicu se sa svima, malo sam preterao sa visokima.. :oops: I zahvaljujem se svima na komentarima!! :) Malo sam ga doterao,naravno ublazio visoke ali generalno ostalo je vrlo slicno! Poslao sam ga opet na rumski2005@yahoo.com , pa ako neko zeli....da komentarise, bice mi drago :D
Generalno se slazem sa Gainfrancom sto se RnB zvuka tice... Malo ostriji i kick in the face :wink: ..
Poslusao sam i ostale mastere, pa evo mog skromnog misljenja:
Eon: Celokupna frekventna slika prvog mastera mi se vise svidela, u novom si malo vise izrazio srednje (nebih da ciljam frekvencije :wink: ), manje ima visokih i malo si ga vise "napumpao" ali jos uvek malo..
Sumanut: Ako sam ja lud na visokima, onda je sumanut slepi mis :lol: Zvuci mi kao da si ga progurao kroz neki klasican EQ preset na muzickoj liniji.. fali mi visih srednjih. ...piskavo
SandRob: Maglu cujem i ja...po mom ukusu fali visokih. E! Ali, bitnija stvar od cele EQ slike (jel, to svako moze malo i kuci po svom ukusu da doradi) je sto si izgubio na dinamici. I strofa i refren su u istom "nivou".. Kao da ti snimak "nedise".. Kod ostalih nisam primetio taj problem.. Tvoj master mi najvise lici na Eonov prvi master (u celini), samo sto nepucketa. I, jedini si napravio FadeOut :wink:
A kod vecine snimaka (za sada svi osim Gainfranca) mislim da nisu dovoljno "napumpani"...ako uzimamo u obzir komercijalne svrhe i ovaj stil muzike.. Mislim da je bas (ne bass - bash! :wink: ) u tome i celo umece, napraviti dobar balans EQ i napumpati snimak tako da ti se neizmeni EQ slika.. Jer sto ga vise pumpas, unosis vise izoblicenja i menja se i celojupna boja..
SandRob:
to bi funkcioniralo u clubu, ali na radiju i tv bi te satrali njihovi multibandovi na izlazu.
Zanimljiva predpostavka,treba uzimati u obzir i TV i radio ali do satiranja dolazi u svakom slucaju... Svakako moras da ga "sabijas" zbog male dinamike u radiu i TV, tako da to nebih uzimao za najbitniju stvar.. A drugo, sto zvucnici u TVu podnesu bas dosta "izoblicenja" a da gledaocu (pa cak i meni) zvuci solidno..
SandRob, jel imas iskustva sa TV i radiom? Ako da, zanima me kako masterujes itd...jos neke stvari, ali to je mozda za drugu temu...
Gianfranco
27-04-2005, 03:01 PM
MilosJeftic:
Skinuo sam samo jedan deo od Gianfranca , strofa do refrena . Da li je to sve ?
treba da je dugacko 42 sec i wav format. (niko ne uploaduje mp3)
To je vise nego dovoljno da se oceni master.
SandRob
27-04-2005, 03:38 PM
evo sad uploadujem drugi moj master. pokusa san malo korigirat stvar po vasim uputstvima, ali namjerno necu vise napunpavat i peglat jer mi se to ne dopada. pokusa san malo jos posvitlit sve skupa, ali me strah pumpat visoke jerbo mi onda zvuce nekako 'jeftino' i to mi je generalna zamjerka u svim vasim masterima, pa cak i u eonovom, koji je 'njezniji' i nesto nizeg rms-a cak i od mojeg prvog pokusaja. :?
Steka
27-04-2005, 03:41 PM
Joj ljudi nikako da stignem da uploadujem, evo veceras
kasno po mom vremenu valjda cu imati vremena
milosjeftic
27-04-2005, 04:37 PM
@Gianfranco , original mix nije najispravniji . Na refrenu pocinju problemi . A tvoj master se upravo tu prekida . Zanima me kako si uradio refren . Ako ti nije problem ...
Glavna stvar je uciniti ovaj mix podnosljivijim . Najlakse ga je napumpati .
Sandro je na pola puta ( slusao sam samo 1. master ) .
Color
27-04-2005, 04:38 PM
Najlakse ga je napumpati .
hmmmm......
SumAnuT
27-04-2005, 05:01 PM
Sumanut: Ako sam ja lud na visokima, onda je sumanut slepi mis Zvuci mi kao da si ga progurao kroz neki klasican EQ preset na muzickoj liniji.. fali mi visih srednjih. ...piskavo
ja sam ubio dosta toga oko 1 khz :) da bih nekako smirio onaj uzhasni klavir jer kada bi krenuo refren sve bi se pokvarilo :roll:
milosjeftic
27-04-2005, 05:23 PM
Gianfranco : (niko ne uploaduje mp3)
Onda uploaduj .wav format cele pesme . Upravo sam skinuo SanRobov 2. pokusaj i skidam Eonov .
Gianfranco
27-04-2005, 06:08 PM
Ocigledno ti je "pukao" download i zato nemas refren.Pokusaj ponovo da downloadujes! :wink:
Steka
27-04-2005, 07:25 PM
Ocigledno ti je "pukao" download i zato nemas refren.Pokusaj ponovo da downloadujes! :wink:
Vidim da niko nije komentirao na "Har-Bal" program,
i da li je neko ovo koristio za ovo takmicenje?
milosjeftic
27-04-2005, 10:08 PM
SanRob , trebao bi rms na ovom drugom masteru biti manji ( po mom misljenju ) . Malo si ga ga isekao ( na par mesta ) a nista bitno nisi dobio . Bolji mi je bio prvi pokusaj . Ovaj drugi mi se ne svidja . Mislim da je pre korak u stranu nego korak napred . Tvom stilu rada ( ako je suditi po prvom masteru ) vise odgovara manji rms . Mislim da ces dobiti ( mnogo bolji ) rezultat .
Gianfranco
27-04-2005, 10:29 PM
Hahahah ! Do jaja!
Dobio sam master koji je radio Brad Blackwood iz Euphonic Masters (radio mastering za ZZ Top,Evanescence,...)
(Da,uradio je master za ovu stvar!)
Ali jos necu da uploadujem,dok se svi koji zele ne oprobaju :wink:
Tek dolazi najzanimljiviji deo i prave diskusije !
Color
27-04-2005, 10:47 PM
Da, da, da......nikako jos nemoj uploudovati... meni se isto cini da tek sad postaje zanimljivo! :D
Gainfranco, svaka cast za ovu diskusiju! Pet sa zvezdicom! :D
milosjeftic
28-04-2005, 07:32 AM
Cestitke i od mene . Sacekaj sa tim ( masterom ) . Rado bih se prikljucio sa svojim masterom . Imam par " tehnickih " problema sa 3 - 4 plugina koje ne mogu da resim . Ako uspem eto i mene . Mozda neko moze da mi pomogne ?
SandRob
28-04-2005, 08:08 AM
SanRob , trebao bi rms na ovom drugom masteru biti manji ( po mom misljenju ) . Malo si ga ga isekao ( na par mesta ) a nista bitno nisi dobio . Bolji mi je bio prvi pokusaj . Ovaj drugi mi se ne svidja . Mislim da je pre korak u stranu nego korak napred . Tvom stilu rada ( ako je suditi po prvom masteru ) vise odgovara manji rms . Mislim da ces dobiti ( mnogo bolji ) rezultat .
jebenti, a di cu manje?! rms mi se vrti oko -11 i -10. ova stvar bi mogla i na vise. u ovemu masteringu san samo pokusa malo posvitlit, ali da ne sjeben visoke... e, sad... :roll:
a sto ekipa misli o momu drugemu pokusaju? je li vas sad vise komoda? je li opet magla? :wink:
Color
28-04-2005, 09:28 AM
SandRob:
a sto ekipa misli o momu drugemu pokusaju? je li vas sad vise komoda? je li opet magla?
Ma sada je suncan dan cist kao suza! :wink: S(n)alu na stranu, meni se zvuk ovako mnogo vise svidja, nema magle, razlika nebo i zemlja! :D Uporedjivao sam i sa ostalim masterima, kod tebe vise nemam problem da mi fale visoki, lepo si ga "posvetlio", taman. EQ slika mi je uravnotezena!
Jedino sto mi se cini da jos uvek malo "dise".. Mozda ga puno peglas sa compressorom,neznam kroz sta sve guras, opet su mi strofa i refren dinamicki izjednaceni sto mislim da u ovom slucaju nebi trebalo..
pozdraf! 8)
SandRob
28-04-2005, 10:13 AM
SandRob:
a sto ekipa misli o momu drugemu pokusaju? je li vas sad vise komoda? je li opet magla?
Ma sada je suncan dan cist kao suza! :wink: S(n)alu na stranu, meni se zvuk ovako mnogo vise svidja, nema magle, razlika nebo i zemlja! :D Uporedjivao sam i sa ostalim masterima, kod tebe vise nemam problem da mi fale visoki, lepo si ga "posvetlio", taman. EQ slika mi je uravnotezena!
Jedino sto mi se cini da jos uvek malo "dise".. Mozda ga puno peglas sa compressorom,neznam kroz sta sve guras, opet su mi strofa i refren dinamicki izjednaceni sto mislim da u ovom slucaju nebi trebalo..
pozdraf! 8)
neznan. kad gledan na spravice, stvarno se rms ne minja, ali ja ne cujem da mi stvar padne u refrenu. :? uletu lipo oni backovi i one neke suske i ne cujen ja taj problem. :? a sto se 'disanja' tice, mislin da ga drukcije percipiramo. meni se cini da tvoj master bas ne dise, a gianfrankov narocito... :?
a sto san radi. uf, neznan vise. :oops:
cekaj... prvo san pokusa 'standarno' kroz eq, comp i limiter, onda san vidi da nece tako ic, pa san isprid svega stavi jedan multiband i malo jace stisnu baseve i maaaalo visoke u podrucju di su me iritirali (narocito u refrenu). pokusa san posvitlit koliko san moga, a onda san mrrrrvicu osvjezi sve sa ekciterom i mrrrrrvicu san rasiri u panorami visoke, a baseve san mrvicu stisnu u sredinu, ali sve to toliko minimalno, da nisan ni cu neku razliku... ali ajde, kad san vec bi otvori ozone, malo san i to poprcka. :wink:
eto, mislin da je to to. :)
bdv: kojega vraga ova strilica ulice kad napisen 'neznan'?!?! :evil:
Samo.....
.... posto je topic "matering takmicenje", zar ne bi trebalo da sledi neka nagrada za pobednika?
:P
Gianfranco
28-04-2005, 10:35 AM
Bolje je sada SandRob... Color - vrlo dobro na vecoj jacini kada sam slusao,a na slabijoj mi nesto fali... videcu jos,posto sam sada u zurbi...
Color
28-04-2005, 10:45 AM
kad gledan na spravice, stvarno se rms ne minja, ali ja ne cujem da mi stvar padne u refrenu. uletu lipo oni backovi i one neke suske i ne cujen ja taj problem.
Ja na spravice nisam ni gledao, naucio sam da verujem svojim usima, tako da pisem to sto cujem.. Nemislim ja da ti stvar padne u refrenu, to nikako! To "disanje" nisam mislio u vertikalnom preseku ( u jednom momentu odnos svih instr..dinamika..itd) nego u horizontalnom (ako bi se to dalo tako reci). Jasno je da sto ga vise "pumpas", vise ubijas dinamiku.. Zato se Gainfrancov cini da nedise ,on ga je bas "nabudzio". Nego ono, ide strofa, sve cool, dodje refren, udju back vokali, suske, a ono jos uvek sve cool. Meni se to desilo kad sam stavio compressor na pocetak (1 band), tako da sam ga odma preskocio... :roll:
Sta koristis da rasiris/suzis bazu u odredjenim frekvencijama? To je neki multiband Stereo imager ili? To se cini kao zanimljiva alatka, nemam je.. :(
E a ovo s'ovim :arrow: mi isto nije jasno... :?
Color
28-04-2005, 10:57 AM
Samo.....
.... posto je topic "matering takmicenje", zar ne bi trebalo da sledi neka nagrada za pobednika?
Ma jeste....ali nije bitno pobediti! Bitno je nesto nauciti! :wink:
Bolje je sada SandRob... Color - vrlo dobro na vecoj jacini kada sam slusao,a na slabijoj mi nesto fali... videcu jos,posto sam sada u zurbi...
Samo polako...bez zurbe :wink: Ja se tripovao da sam clubu...iako, slusao sam i na malim zvucnicima, svira sve...al zaglavicemo se opet oko ukusa, ja bi opet sampite :bend: Cool su ovi novi smajliji!
SandRob
28-04-2005, 11:01 AM
to sa sirenjem i suzavanjem ti ima ozone. ja ga skoro nikad ne koristin, ali kako ste rekli da vam je moj mastering maglovit, promisli san kako bi s njegovin ekciterom (ni ekciter bas ne koristin puno, inace) jos moga malo dodatno rastirat maglu, a da ne dizem vise eq. :wink:
SandRob
28-04-2005, 11:03 AM
:bend: Cool su ovi novi smajliji!
malo su nervozni. ;) siguro su niki pankeri. :roll:
Color
28-04-2005, 11:12 AM
:bend:
Da, ja sad bas gledam, nesto su se unervozili.... Garant zure da sto pre odprase svirku pa brzo na :beer: da se iskuliraju :wink:
E a taj Ozone, da ga preporucimo i nekoj meteoroloskoj stanici? Izgleda da radi posao :wink:
ANITA
28-04-2005, 08:40 PM
SANDRO:
"bdv: kojega vraga ova strilica ulice kad napisen 'neznan'?!?! "
Decki.... primite moje najdublje isprike!!!!!
Ja sam kriva u vezi ovih strelica..... stvarno nisam htjela :lol: .... Ubacivala sam nove smajlice i taj je slucajno ostao i zove se "nezna" (trebala sam ubaciti neki drugi.... i bla bla.. nije bitno).... tako da svaki put kad ste vi napisali nezna (tko vam je kriv sto pisete bez razmaka :wink: )..... dosla je strelica umjesto teksta.
Idem sad to rjesiti!!
:<> svima...
Anita
Mogli
29-04-2005, 12:34 AM
Svaka ti cast Gianfranco, kako si onaj mastering odradio!! Probao sam i ja, ali ne pije vode...nema definiciju, ne moze ti prici ni izdaleka!! Moram jos da ucim! :shock:
SandRob
29-04-2005, 06:57 AM
neznan. meni se gianfrankov master bas ne dopada. za moj ukus je previse ispeglan. ok. razumin ako taka muzika to zahtjeva, ali ne virujen da zahtjeva da se izoblici zvuk, ko sto se se gianfranku dogodilo na snareu i opcenito na visokima. bas bi voli cut sto je taj tip napravi?!
milosjeftic
29-04-2005, 07:38 AM
Bio si u pravu . Prvi put sam skinuo 0.99 Mb . To je oko 4 sec. Po?to je pisalo 0. 42 mislio sam da je to sve . Zato sam napisao posalji malo vi?e . Preslu?a?u danas ceo master . Eonov master nije lo? . Ono ?to pucka , mozda je suvi?e nisko pode?eno ka?njenje .
Ma moj master je uradjen za 5 minuta :) i ne verujem da je bolji od Gianfrancovog(komercijalnog) , Sandrovog (Morskog) i Colorovog (nafarbanog) mastera :)
Ustvari Sandrov mi je najbolji jer mi se najvishe i svidja taj tip zvuka koji je on dobio. Gianfrancov mi je prejak ali bi ga sigurno prvog uzeli u izdavackim kucama a Colorov mi je najumereniji sim da mi je jak na visokima.
Gianfranco
29-04-2005, 07:51 AM
Color:
Gainfranco, svaka cast za ovu diskusiju! Pet sa zvezdicom! Very Happy
Sta ti je podsvest :D Previse se radi u Cubase-u a? Dobro ti je ovo
GAIN franco :lol:
BTW hvala :wink:
milosjeftic:
Cestitke i od mene . Sacekaj sa tim ( masterom ) . Rado bih se prikljucio sa svojim masterom . Imam par " tehnickih " problema sa 3 - 4 plugina koje ne mogu da resim . Ako uspem eto i mene . Mozda neko moze da mi pomogne ?
Hvala!
Ni manje ni vise nego problemi sa 4 plug-ina??? :uhoh:
Pitaj...
SandRob:
a sto se 'disanja' tice, mislin da ga drukcije percipiramo. meni se cini da tvoj master bas ne dise, a gianfrankov narocito... Confused
Koristio sam samo 3 band-a i sva 3 sam kompresovao. Da sam imao bar 4 ostavio bih deo srednjih nekompresovan ili jako blago kompresovan,sto bi doprinelo da se dobije jos vise "vazduha".
Mogli:
Svaka ti cast Gianfranco, kako si onaj mastering odradio!! Probao sam i ja, ali ne pije vode...nema definiciju, ne moze ti prici ni izdaleka!! Moram jos da ucim! Shocked
Hvala! Polako,mastering se uci godinama... potrebne su stotine pokusaja... kao sto znate,najmanje se uci na ispravnim potezima,a najvise na greskama... zato rad,rad,rad... i rezultati ce doci,usavrsavanje tehnike je neminovno :wink:
Gianfranco
29-04-2005, 08:03 AM
neznan. meni se gianfrankov master bas ne dopada. za moj ukus je previse ispeglan. ok. razumin ako taka muzika to zahtjeva, ali ne virujen da zahtjeva da se izoblici zvuk, ko sto se se gianfranku dogodilo na snareu i opcenito na visokima. bas bi voli cut sto je taj tip napravi?!
Ok,videcu da uradim za koji dan i jedan "soft" mastering za ljubitelje prirodnijeg zvuka :lol:
Necu jos koji dan uploadovati Brad-ov master... :wink:
Mogli
29-04-2005, 09:59 AM
Ustvari Sandrov mi je najbolji jer mi se najvishe i svidja taj tip zvuka koji je on dobio. Gianfrancov mi je prejak ali bi ga sigurno prvog uzeli u izdavackim kucama a Colorov mi je najumereniji sim da mi je jak na visokima.
Evo zasto Eon i treba da bude administrator! Zbog diplomatije i sirokog pogleda na stvari - open mind!
@sandro
primetio sam da ima malih deformacija u zvuku kod Gianfranca, ali se divim kako je generalno dobio takvu dinamiku koja se oseti na maloj snazi zvucnika! Moj mastering zvuci kao Plavi Orkestar naspram toga. :cry: Generalno mislim da za takvu vrstu muzike i treba takav gain!
Evo zasto Eon i treba da bude administrator! Zbog diplomatije i sirokog pogleda na stvari - open mind!
Hvala Mogli :wink:
@ Gianfranco
Moja verzija mastera za Inside Out ti je stigla na Yahoo u obliku koji ja nisam redvideo.
Na zalost, moj server (a ne mail program) je zbog velicine fajla iseckao sve na nekoliko .rar fajlova i prosledio ga tebi.
E sad, koliko ja vidim, Yahoo je skontao da je u pitanju neki spam (sto naravno nije) i strpao sve u Bulk folder, zato ga nema u Inbox-u.
Samo sam hteo da se izvinim za nepotrebne komplikacije.
Ako neko ima volje neka skine rar fajlove, pa neka otvori moj mix.
Na kraju krajeva, zbir "tezine" rar fajlova dodje na isto, pa to ipak nije toliko otezavajuca okolnost.
Jos jednom izvini, nadam se da ce neko ipak poslusati i moju verziju.
:oops:
Gianfranco
29-04-2005, 02:14 PM
Avax,ne brini,sve je sredjeno... Prebacio sam fajl u inbox gde se nalaze i svi ostali...
Gianfranco
29-04-2005, 02:22 PM
Verovatno si koristio Izotope Ozone ... Koristio si gate,jel tako? (preterao si... ) Bas zvuci previse isprocesirano... ili previse kompresije,ili preterano koriscenje exciter-a ? (ti znas najbolje sta si koristio)
Jako neprirodno u visim frekvencijama...
STUDIOTON
29-04-2005, 03:21 PM
Evo i mene :wink:
Master na rumski2005 ...
:beer:
zvincic
29-04-2005, 03:34 PM
mrzim yahoo :evil:
:oops:
Ne, ne, nisam koristio ni Ozone ni exciter.
Gate jesam koristio, i mislim da je za onakvu pesmu neophodan (stvar ukusa je da li sam ga u pravoj meri dozirao).
Ovakva muzika treba da dise.
Ritam je tipicno iseckan, i upravo Gate istice tu ritmiku.
Sto se tice kompresije....
Pa mislim da je ocigledno da je moj mix mnogo manje kompresovan nego tvoj, ali ajde, tu su i drugi da prosude.
Sto se tice niskih frekvencija, ja sam pokusao da utoplim zvuk, pa je bas meksi nego kod tebe (kod tebe su i bas i noga dosta ostri), ali to je opet stvar ukusa.
Gianfranco
29-04-2005, 03:58 PM
Ivane:
Evidentna je prekompresija usled cega dolazi do (blagog) gusenja...
Treba to malo da se opusti (mozda veci attack ili manji ratio... u jednom od high-freq band-ova). Nadam se da nisi koristio single-band kompresor :wink:
Avax:
Gate jesam koristio, i mislim da je za onakvu pesmu neophodan (stvar ukusa je da li sam ga u pravoj meri dozirao).
Ok,moze kao fora da prodje... :wink:
Sto se tice kompresije....
Pa mislim da je ocigledno da je moj mix mnogo manje kompresovan nego tvoj, ali ajde, tu su i drugi da prosude.
Sto se tice niskih frekvencija, ja sam pokusao da utoplim zvuk, pa je bas meksi nego kod tebe (kod tebe su i bas i noga dosta ostri), ali to je opet stvar ukusa
Kod mene tvoj master jako lose zvuci...
Ali ok,neka drugi procene :wink:
STUDIOTON
29-04-2005, 04:33 PM
Evidentna je prekompresija usled cega dolazi do (blagog) gusenja...
Treba to malo da se opusti (mozda veci attack ili manji ratio... u jednom od high-freq band-ova). Nadam se da nisi koristio single-band kompresor
Ye , (pre)kompresija jeste , nisam slusao ove ostale , samo tvoj i sandrobov .. ovaj je dosta napumpaniji .. jebiga , tako mi delovala ova stvar da treba da bude :wink:
Ma jok .. korisceno Uadov limiter,fairchild,P.EQ,multiband limiter,Rcomp .. mozda nesto od toga nije ostavljeno zaboravih ali uglavnom ova kombinacija 8)
POHVALA Gianfrancu NA AKCIJI KOJU JE POKRENUO !
Lepo je uspelo .... svi pricaju o muzici a vec je devet stranica u prici
Super ....... saljite postprodukcije kakve god da su , pa poredite , cak predlazem da ako vam je losiji post ..... napravite novi pa ga opet posaljite !
Pozdrav
Gianfranco
29-04-2005, 07:43 PM
Hvala Max! :beer:
Da, tema je simpaticna.
Bila bi jos bolja kada bi jos neko dao svoj komentar o prilozenim postprodukcijama.
Za sada je samo Gianfranco taj koji drzi glavnu rec.
A ne vidim ni jedan razlog zasto bi njegov sud bio relevantan ili vredniji od drugih.
:?
ANITA
30-04-2005, 01:24 AM
Ja cekam da se nakupi vise toga... pa skidam...
U ponedjeljak cu skinuti sve i dati svoj komentar.
Ostali? :D
zvincic
30-04-2005, 01:39 AM
evo ja sam isto napravio nesto ali uploadati cu sa posla u nedjelju.
nego, cudi me da sve vase snimke imaju jednu zajednicku stvar...pomalo neobicnu...ali ajde, necu nista govoriti....cekam da poslusate moj pokusaj pa da probate sami pogoditi :)
inace...ni jedna snimka mi se nije nesto svidjela...vjerovatno zato sto sam sve poslusao nakon sto sam napravio svoju pa su usi bile naviknute :)
poslusat cu jos jednom sutra pa javim cija mi je najbolja i objektivnije komentare :)
Gianfranco
30-04-2005, 01:36 PM
Evo poslao sam novi master (GianfrancoMasterSoft.wav).
Bilo je kritika da sam prebudzio prvi i ja sam to ozbiljno shvatio...
Zadnjih 90 minuta sam uradio 4-5 razlicitih master-a (neverovatno kako male promene u jacini bandova od po 0.5-1 dB zestoko uticu na finalni master) i ovo je zadnji koji sam uradio i zvuci mi najbolje.
Hvala na svim pozitivnim i negativnim kritikama... i ocekujem komentare :lol:
milosjeftic
30-04-2005, 07:04 PM
Kad bude uplodovan original master ( radjen u inostranstvu ) preslu?a?emo sve mastere , dati komentar i spisak opreme na kojoj smo slu?ali . Sve mastere ?emo sti?ati da bi bili identi?ne glasno?e .
Saljite ..... evo ja cu krajem nedelj da poskidam sve pa cu dati svoju top list ......( posto je ovo u sobi u kojoj sam moderator ) pa da vidimo cija majka ..... nosi najke :)
odoh na Grejs Dzons
Pozdrav
Gianfranco
30-04-2005, 09:07 PM
Neki su ovo shvatili ozbiljno kao takmicenje ili mi se cini?
Ljudi koji uploaduju zele odmah da cuju komentare.Neko ima manje iskustva,neko ima lose monitore,neko losu akustiku (kao ja :? ),neko treba jos da izostri usi... i komentari mogu jako da pomognu! Bar ce neko otkriti da ima lose monitore i da na tome ne moze da bude siguran da li je preterao sa kompresijom i sl... Evo Avax je uploadovao pre vise od 24h i niko do sada nije dao ni jedan komentar a bilo je bar 200 poseta ovoj temi za ta ista 24 sata... Slobodno kritikujte i recite sta god mislili,culi... Uostalom i mastering se radi da bi se culo dobro ne na jednom nego na svim mogucim sistemima. Verujem da ce dobar master da se cuje dobro na svim sistemima!
Dalje,oni koji su rekli da cekaju da se nakupi pa ce da skinu... Opet nista ne pomazete time onima koji su uploadovali...drugo jedan fajl ima oko 8 MB...
i zamislite kada bude 15 fajlova...znaci 120 MB !? Jos ako nemate ADSL...brrrrr :scared:
Sta bi sa Stekom? Kad ce taj master? :lol:
milosjeftic
30-04-2005, 10:05 PM
Avax master ne mogu da otvorim . " Specijalan format " - 20 bita ?
ANITA
30-04-2005, 11:04 PM
Ja nemam ADSL.... bas zato ce mi to poskidati u ponedjeljak... s posla...
zvincic
30-04-2005, 11:09 PM
Ja nemam ADSL.... bas zato ce mi to poskidati u ponedjeljak... s posla...
etiam tu? :lol:
i ja sve skidam i saljem s posla :lol:
Gianfranco
01-05-2005, 12:56 AM
Milose,Avax-ov wav fajl je zapakovan u rar! Moras prvo da otpakujes...
ANITA
01-05-2005, 01:51 PM
Dajte mi molim vas da ne trazim tu po stranicama tocnu uputu i link gdje i sto da skinem i kako? :<>
Gianfranco
01-05-2005, 02:31 PM
http://mail.yahoo.com/
username: rumski2005
password: jackson
ides u inbox i onda ces videti sve verzije master-a koje su poslate.
recimo na dnu se nalazi original mix " G B Inside Out (original mix 44.1 kHz 16 bit wav, 0:47 , 8.3 MB)"
A iznad toga slede verzije master-a koje smo mi slali (Gianfranco,SandRob,Sumanut,Eon,Color,Sandrob II,Avax,Ivan,Gianfranco II)
Kako da skines odgovarajuci fajl?
Kliknes na recimo "SandRob - insideout2 (drugi pokusaj)",
Otvorice ti se dole :"SandRob__drugi_pokusaj____InsideOutWav.wav (7.9MB)"
Kliknes na "Save to computer" izaberes lokaciju i to je to...
:wave:
Gianfranco
01-05-2005, 03:06 PM
Evo upravo uploadujem GianfrancoMasterSoft2 (GianfrancoMasterSoft i sve prethodne verzije moje,Sandrobove itd... cu pomeriti u folder "older versions" ...ako neko zeli, tamo moze da ih nadje)
Poboljsanje: Skoro 1 dB jaci RMS i jos prezentnije,cime je po snazi dostignuta moja prva verzija InsideOutGianfranco.wav,ali ovog puta bez
toliko primetnog prekompresovanja.
:mase:
zvincic
01-05-2005, 03:51 PM
evo poslao sam i ja svoj pokusaj
jel postoji mogucnost da to okacite na streamload ?
meni na yahoo sve posle 2mb stane download a ne postoji nacin da ga bacim u neki download manager..
milosjeftic
01-05-2005, 06:13 PM
Jos dva mastera da skinem ...
Mogli
01-05-2005, 08:06 PM
Da, tema je simpaticna.
Bila bi jos bolja kada bi jos neko dao svoj komentar o prilozenim postprodukcijama.
Skinuo sam tvoj rar, ali ga ne mogu otvoriti...Mozes li upload-ovati wav?
Na zalost, wav fajl prelazi limit koji moj server dopusta, tako da ne mogu da ga posaljem.
Vec sam probao pa ga je on sam iseckao na rer fajlove.
Ali cudi me da ne moze da se otvori, jer Gianfranco je to ocigledno uspeo.
Svarno ne znam.
Iskreno, moj master i nije nesto vredan paznje jer sam to uradio za par minuta (nisam ocekivao da ce tema biti ovako dobro prihvacena, pa nisam imao narocitu motivaciju), tako da ne propustas nista.
Ipak, ako Gianfranco ima neku ideju kako da se pokrene fajl, onda super.
:?:
zvincic
01-05-2005, 09:07 PM
Na zalost, wav fajl prelazi limit koji moj server dopusta, tako da ne mogu da ga posaljem.
Svarno ne znam.
Iskreno, moj master i nije nesto vredan paznje jer sam to uradio za par minuta (nisam ocekivao da ce tema biti ovako dobro prihvacena, pa nisam imao narocitu motivaciju), tako da ne propustas nista.
i ja sam ga otvorio bez problema, winrar 3.42
Svarno ne znam.
Poslacu ti invite na google-ov mail pa da mozes da saljes, posalji mi svoje ime, prezime i sadasnji mail na PM
Gianfranco
02-05-2005, 10:40 AM
Nemojte ljudi da pravimo frku zbog obicnog rar-fajla... Ko ne zna da otpakuje rar :smile2: krajnje je vreme da nauci!
Uostalom zapakovan fajl zauzima samo 6.3 MB ,sto je dosta bolje u odnosu na 8.3 MB... lakse i za uploadovanje i za download!
Mislim da je doslo vreme da uploadujemo Brad Blackwood-ov master.
Dobio sam celu pesmu u mp3 formatu :?
Odseci cu odgovarajuci deo i poslati u wav formatu,da ne bi bilo daljeg gubitka kvaliteta dvostrukim mp3-ovanjem.
:dj:
Ne radi se o otpakivanju .rar fajla vec o tome da covek moze slati fajlove vece od 2 MB u zivotu sto je normalno za danasnje uslove :)
Gianfranco
02-05-2005, 11:56 AM
Eon:
Ne radi se o otpakivanju .rar fajla vec o tome da covek moze slati fajlove vece od 2 MB u zivotu sto je normalno za danasnje uslove Smile
E pa stvarno!!!
Sinoc sam slusao svoj master u kolima i jedino sto mi je smetalo je sto su visoke frekvencije preko 8k delovale kao da nisu kompaktan deo celine...
Sada sam poslao GianfrancoFinalMaster.wav (obecavam necu vise :lol: )
jedino poboljsanje: iskljucio sam exciter !
To je to od mene
:beer:
Gianfranco
02-05-2005, 03:45 PM
Zvincicu kod tebe ima problema u 1k-20k... Mozda preterano koriscenje exciter-a? Cuje se kao neka distorzija visokih... Post reverb mozda ima preveliki decay za ovakvu vrstu muzike !?
Inace EQ balans i snaga su mi ok.
zvincic
02-05-2005, 03:50 PM
Zvincicu kod tebe ima problema u 1k-20k... Mozda preterano koriscenje exciter-a? Cuje se kao neka distorzija visokih... Post reverb mozda ima preveliki decay za ovakvu vrstu muzike !?
Inace EQ balans i snaga su mi ok.
nisam uopce koristio exciter ;)
glavna kombinacija je bio waves c4 multiband i voxengo gliss eq...i L2 (vjerovatno je on krivac)
sto se reverba tice, da, malo ga vise ima....mix je bio na 7%
Gianfranco
02-05-2005, 04:07 PM
onda verovatno nije l2 nego Multi-band + Gliss EQ...
Nije problem u 7% reverb-a vec decay... znaci trajanje reverba je predugacko... ako ga vec stavljas probaj sa nekim jako kratkim,koji bi se vise osecao,nego sto bi se cuo...
zvincic
02-05-2005, 04:15 PM
onda verovatno nije l2 nego Multi-band + Gliss EQ...
ne znam, prije bi okrivio L2 posto se on i prije dokazao sa malo tvrdjim zvukom, pogotovo u visokima.
Nije problem u 7% reverb-a vec decay... znaci trajanje reverba je predugacko... ako ga vec stavljas probaj sa nekim jako kratkim,koji bi se vise osecao,nego sto bi se cuo...
nije decay toliko dug vec je pjesma takva da se svaka trunkica reverba osjeti. kasnije sam se igrao sa manjim mixom. na 3% zvuci puno bolje, jedva ga osjetis...a opet, snimka nije suha kao sahara.
Ja sam stavljao post reverb na ovaj mix pa ga niko nije primetio ali ga ima i napravi pesmu kompaktnijom :) i sredi stereo sliku :wink:
Gianfranco
03-05-2005, 07:39 AM
Nisam mogao da spavam zbog ovoga... Sinoc ukapiram da sam totalno zaboravio da koristim MD3 Brickwall Limiter... kakav mentol? :banghead:
Evo sada sam poslao GianfrancoFinalMaster2.wav
jedina razlika je sto je sada koriscen MD3 Brickwall Limiter,a na prethodnim
verzijama Waves L3 Maximizer.
Razlika je mala,ali se cuje. Sa MD3 je pitko kao sveta vodica :andeo:
Ostavicu obe verzije,jer nekome moze da koristi kao uporedni test ova 2 limitera.
Gianfranco
03-05-2005, 09:35 AM
Evo povecali su kapacitet inbox-a sa 250 MB na 1 GB na yahoo-u !!! :lol:
Gianfranco
03-05-2005, 02:53 PM
U narednih nekoliko minuta (najkasnije do 17h) svima koji su poslali svoje verzije mastera,bice poslat na e-mail BradBlackwoodMaster.wav... Ako nekome nije stiglo slucajno,neka me obavesti.
Gianfranco
03-05-2005, 03:33 PM
Fajl je poslat i na rumski2005.
Ocekujemo komentare... :wink:
Gianfranco
03-05-2005, 04:17 PM
Napomena:
Brad-ov master je jako slabo limitiran,te predlazem da ga slobodno dodatno limitirate sa recimo Waves L3 Maximizer-om (stavite threshold na -3), snimite novi wav... i onda ga uporedjujte.
Takodje moram da napomenem da sam dobio 128 kbit mp3 fajl (celu pesmu) i onda odsecak konvertovao u wav da ne bi bilo dodatnog gubitka kvaliteta.
Inace probao sam sada da konvertujem svoju verziju mastera u 128 kbit mp3 i razlika izmedju wav-a i mp3-a je jako jako zanemarljiva!
Gianfranco
03-05-2005, 05:07 PM
Za sve one sa sporijim protokom itd...
Sve fajlove mogu da skinu od sada i u mp3 formatu! Razlika u kvalitetu je gotovo neprimetna a fajlovi su oko 750 kb ,sto je smesno!
SumAnuT
03-05-2005, 05:58 PM
meni je najblizhi moj master ovome :)
milosjeftic
03-05-2005, 09:38 PM
Uporedite faze u miksu i u Brad-ovom masteru . Poslusajte kako zvuci Brad-ov master kao mono . Obratite paznju na bas u Brad-ovom masteru ...
Inace , svidja mi se master na prvo slusanje . Uskoro cu pazljivije preslusati sve do sad uradjeno , upravo sam skinuo poslednji fajl .
SandRob
04-05-2005, 10:20 AM
jebiga. tip je stvarno ucini master za popizdit. poslusajte kako su njegovi visoki cisti. kako je dobos cist. obratite paznju da u njegovemu masteru rms nigdi ne dotice -10db - uglavnon se vrti izmedju oko -12, -11, a svejedno zvuci 'naprid'.
nema sto. maherski. 8) nijedan od nasih mastera mu se ne moze priblizit... osim moga. :wink: :lol:
Gianfranco
04-05-2005, 05:07 PM
Ne svidja mi se nesto specijalno Brad-ov master,cak sam bio jako razocaran prvi put kada sam ga cuo,ali ipak mi je bilo zanimljivo kako je moj master tako (cak i previse) tvrd,a njegov mek i ima vise ambience-a.
Mislim da je koristio Bob Katz-ov K-Stereo uredjaj !
Evo,uspeo sam da omeksam svoj master i sada je cini mi se dosta bolje...
Voleo bih da neko prokomentarise.
Fajl koji sam uploadovao je jako mali 1.1MB (GianfrancoFinalMaster3.mp3 192kbps) i uopste mislim da nema svrhe da uploadujemo vise wav-ove kada se sve i ovako cuje...
Pa Brad-ov fajl je ustvari 128 kbps pa se niko ne buni!
SandRob
04-05-2005, 05:37 PM
jebiga, sad ce ispast da se kurcin, ali slusajuci njegov master, uopce nisan nezadovoljan svojin drugim pokusajem. samo sto san ja za decibel jaci, ali to je ooopet bilo na vas nagovor. :roll: :wink: ali za maglu ste imali pravo i moran priznat da za taj izraz prije nisan cuo, zato sad, sto god cinin, pazin da ne bude zamagljeno. ;)
eto, kad bi netko moga usporedit moj drugi pokusaj sa bradovim, bilo bi mi drago?! :roll:
ja, nazalost, vise ne mogu pratit jer mi je linija prespora za ovolike fajlove. :cry:
Gianfranco
04-05-2005, 05:46 PM
Sandrob:
ja, nazalost, vise ne mogu pratit jer mi je linija prespora za ovolike fajlove.
A sta sam ja malopre rekao? :lol:
Evo skini moj FinalMaster3 ima samo 1.1 MB ... i da ponovim od sada je sasvim ok da uploadujemo mp3 192 kbps,jer je i Brad-ov fajl ustvari 128 kbps!
Da ima tvoj i Brad-ov neke dodirne tacke!
SandRob
04-05-2005, 05:55 PM
Sandrob:
ja, nazalost, vise ne mogu pratit jer mi je linija prespora za ovolike fajlove.
A sta sam ja malopre rekao? :lol: :oops: ka ja spin na usima :oops:
Ja sam "puk'o" jos na pocetku. Trebalo bi mi tri vecnosti da sve to download-ujem sa ovom linijom. Niti sam uspeo da skinem, niti da ista cujem (osim onog mp3 i delic wav-a koji je puko na dowload-u). Jebiga, mozda i ovde zaluta neki brzi internet jednog dana... :(
milosjeftic
04-05-2005, 07:27 PM
Ne svidja mi se nesto specijalno Brad-ov master,cak sam bio jako razocaran prvi put kada sam ga cuo
Na prvo slusanje bi se reklo da bas i nije nesto , medjutim ...
Master je skroz dobar .
Po mom misljenju Brad-ov master nije uopste tih , taman je ( obzirom na mix ) .
Gianfranco
04-05-2005, 07:33 PM
Oggy:
a sam "puk'o" jos na pocetku. Trebalo bi mi tri vecnosti da sve to download-ujem sa ovom linijom. Niti sam uspeo da skinem, niti da ista cujem (osim onog mp3 i delic wav-a koji je puko na dowload-u). Jebiga, mozda i ovde zaluta neki brzi internet jednog dana... Sad
Ni ti Oggy nisi u toku.Izgleda da ste svi sedeli na usima :closedey:
Uploadovani su mp3 fajlovi svih dosadasnjih mastera!!! Fajlovi su jako mali ,oko 700 kb!
milosjeftic
07-05-2005, 10:02 PM
Uradio sam mastering na slepo ( imam lo?e slu?anje ) u " jednom prolazu " . Izvukao sam prate?i glas tenora u prvi plan ( ?to mi je najbolji deo u pesmi ) , prebacio sam kontru na drugu stranu slike da se ne bori " na ?ivot i smrt " sa el . klavirom , malo poja?ao frazu na el. basu koja se uop?te nije ?ula ( mo?da sam je mogao jo? malo poja?ati ? ) . I jo? par gluposti koje su mi pale na pamet dok sam radio . Skinuo sam sa neta samo jedan manji deo deo pesme , ostak je lup koji sam sabotirao ( iz osvete - na volem dens ) na drugom i tre?em ponavljanju . Kad budem preslu?ao mix na pravim spravama onda ?u verovatno uraditi jo? jednu verziju ( a mo?da i ne?u , ova je ba? dobra ) . Posla?u svima komentare kad budem u prilici da ih preslu?am na malo boljem lampa?u od mog .
Jo? jednom pohvale svima koji su za na?e uslove sasvim pristojno uradili sve mastere . ?estitam i Gianfrancu na dobroj ideji i zahvaljujem mu se na logistici .
Posla?u ga na yahoo u toku dana ...
milosjeftic
08-05-2005, 11:07 AM
Skratio sa master tako da refren ide samo jedanput . Zauzima manje prostora . Upravo ga ?aljem na yahoo . Potraja?e ...
Color
09-05-2005, 10:32 AM
De ste drugari? :D
Juce sam se vratio sa sedmodnevnog snimanja dokumentarnog filma, vec sam bio u iscekivanju, ko je sta uradio.. Mislim da cu uvece poslusati sve novoprispele mastere, za sada sam poslusao samo Brad Blackwoodov master, nemam zamerke ali zanima me kad uporedim sa svim ostalim masterima..
Pozdrav svima! :D
milosjeftic
09-05-2005, 11:02 AM
Color , jedino tvoj master ne mogu da otvorim . Skinem mp3 ucitam ga u Wave Lab , prijavi specijalan format , Ok , dobijem samo sum . Ne znam sta je u pitanju ?! Sve ostale sam skinuo .
Mogli
09-05-2005, 11:09 AM
Mozda covek voli stari, dobri sum trake, pa malo preterao! :D
milosjeftic
09-05-2005, 01:43 PM
Ukapirao si .
( Svaka ?ast za kapiraj & kopiraj ! ) .
milosjeftic
17-05-2005, 05:43 PM
VA?NE NAPOMENE :
1. KOMENTARI NISU MOJI
2. OPREMA NIJE MOJA ( KOSTALA JE NOVA OKO 14 000 DM )
3. NISMO ZNALI KOJI/?IJI MASTER SLU?AMO ( UBACILI SMO DISK U PLEJER I SLU?ALI VERZIJE JEDNU ZA DRUGOM DVA PUTA ZA REDOM )
__________________________________________________ ________
OPREMA NA KOJOJ SMO SLU?ALI :
POJA?ALO - GALA SINGLE END ED 300 B ( FULL VER. )
CD - CALIFORNIA AUDIO LAB ICON MK2
KABLOVI - INTERCONECT : CARDAS QUADLINK FIVE SERIES
LOUDSPEAKER CABLE : TRANSPARENT AUDIO MUSICWAVE PLUS
ZVUCNICI : KEF REFERENCE MODEL TWO
__________________________________________________ ________
NE SVIDJA MI SE , PREKOMPRESOVAN , NIJE TAKO LO? - AVAX
ZAPRLJANO , DISTORZIRA - GIANFRANCO , FINAL MASTER 3
NE SVIDJA MI SE , DISTORZIRA , PRLJAVO - EON
NIJE LO?E , ( MALO ) PREKOMPRESOVANO - IVAN
POJACANO KAKO TREBA , SOLIDAN , MIRNIJI - ZVINCIC
UNI?TEN , MADA NIJE TAKO LO? - SANDROB 2
UNI?TENO , PRO?LO KROZ NE?TO KROZ ?EGA NIJE TREBALO - SUMANUT
KOMENTAR NA SVOJ I BRADOV MASTER NE?U NAVESTI . KOMENTARE SAM ZAPISAO STENOGRAMSKI .
Gianfranco
17-05-2005, 08:15 PM
Ja od coveka koji je radio mix,dobio pre neki dan odgovor da mi je dobar master.
Rekao sam mu da sam ocekivao da ce Brad-ov master biti po snazi u klasi americke r'n'b produkcije i pitao zasto nije vise nabudzeno...
Rekao mi je da su oni tako trazili od njega.
Inace Milose hvala na ovom izvestaju,mada ma koliko da je skupa oprema,to nije merodavno,jer zavisi ko slusa itd...
reci za moj master da je zaprljan je vise nego smesno jer je ovde jedan od
"najsvetlijih" ...
Gianfranco
17-05-2005, 08:16 PM
Nisi nam napomenuo kakva je izolacija u prostoriji...
SandRob
17-05-2005, 08:21 PM
nije napisa ni temparaturu, vlaznost i tlak zraka, ni je li se ujutro dignu na livu oli desnu nogu i sto je ima za marendu. :lol:
zvincic
17-05-2005, 08:27 PM
nije napisa ni temparaturu, vlaznost i tlak zraka, ni je li se ujutro dignu na livu oli desnu nogu i sto je ima za marendu. :lol:
pusti marendu....bitnije je ono sta dolazi posli marende....ummm.....knjige iz onog vica :D
jos pogotovo kad imas stampariju :lol: :lol: :lol:
a sumnjam da je milos procitao dosta knjiga cim je moj master pozitivno ocijenio :lol: :lol: :lol:
Gianfranco
17-05-2005, 09:03 PM
Milos:
KOMENTAR NA SVOJ I BRADOV MASTER NE?U NAVESTI . KOMENTARE SAM ZAPISAO STENOGRAMSKI .
Molim te... :lol:
Ne moras za svoj,ali daj bar za Brad-ov.
milosjeftic
17-05-2005, 09:44 PM
Nisi nam napomenuo kakva je izolacija u prostoriji...
Izolacija je solidna . Da ne pricam napamet , provericu pa cu napisati .
Gianfranco
17-05-2005, 09:58 PM
Nije tako los ???
Nemam nista licno protiv Avax-a,ali njegov master je unisten kao Hirosima posle bombardovanja.
Ko ti je taj Baja koji moze za ovakav master da kaze da nije los???
Ovo me podsetilo na to kada je pre nekoliko godina moj prijatelj nosio pesmu u studio Sky ,tamo valjda imaju Dynaudio BM15 monitore.
Zna tamo ljude pa da cuje na vecim monitorima i da cuje misljenje.
Jedan od zaposlenih mu je rekao da nema nista ispod 300 HZ !
Evo da pogledamo:
http://www.geocities.com/gianfranco_bg/House.jpg
Da ne pricam u kakvim uslovima i na kakvim monitorima je radjen mix,pa opet zvuci odlicno u odnosu na gomilu domace produkcije...
ali reci da nema nista ispod 300 HZ je strasno!
milosjeftic
17-05-2005, 10:21 PM
zvincic , nisam ocenjivao ja ; ja bih ocenio verovatno neke snimke drugacije . Namerno sam ostavio komentare bas onakvim kakvi jesu . Zato sto sam mislio da ce vam takva nepristrasna i spontana ocena biti najkorisnija . Mada znam - ne i prijatna . Nemojte se ljutiti . Preslusacu snimke i na jos dva tri druga ( razlicita ) sistema . Uporedicemo sa ovom ocenom . Na drugim , isto dobrim sistemima , slusace drugi muzicari koji vas takodje ne poznaju , a i ne znaju da ce njihovo misljenje citati na forumu - tako da ce biti 100% spontani i nepristrasni . Bice vrlo zanimljivo . Mozete imati poverenja u ocenu { sasvim dovoljno - sve su odlicni sluhisti i priznati ( i poznati ) muzicari } .
Uradite jos jednu verziju pa posaljite na yahoo .
zvincic da li si procitao vic o decaku koji prodaje loptu ? Taj je najbolji .
Smanjen bas , uvuceni srednji - Bradov master . Ne zvuci svetski . Za svoj master necu da dajem ocenu jer sam jedan od ucesnika . SandRob , ti parametri nisu imali uticaja na ocenu koju ste procitali da bih spomenuo i njih .
milosjeftic
17-05-2005, 10:31 PM
Nije tako los ???
Nemam nista licno protiv Avax-a,ali njegov master je unisten kao Hirosima posle bombardovanja.
Ko ti je taj Baja koji moze za ovakav master da kaze da nije los???
Ovo me podsetilo na to kada je pre nekoliko godina moj prijatelj nosio pesmu u studio Sky ,tamo valjda imaju Dynaudio BM15 monitore.
Zna tamo ljude pa da cuje na vecim monitorima i da cuje misljenje.
Jedan od zaposlenih mu je rekao da nema nista ispod 300 HZ !
Evo da pogledamo:
http://www.geocities.com/gianfranco_bg/House.jpg
Da ne pricam u kakvim uslovima i na kakvim monitorima je radjen mix,pa opet zvuci odlicno u odnosu na gomilu domace produkcije...
ali reci da nema nista ispod 300 HZ je strasno!
Nismo gledali , slusali smo . Mozda cemo preslusati jos jednom na istim spravama , ali u drugom sastavu . Inace Kef je nemilosrdan . Brutalno .
Uradis nesto , pun nade , pustis ...
Da cujemo jos jednom ?
- Nemoj molim te , zurim .
SandRob
17-05-2005, 10:53 PM
moja generalna primjedba za vecinu mastera je bila na preveliku kompresiju, zbog koje je (po meni) stradala dinamika a i sama sonicka kvaliteta zvuka. razumin zahtjeve za sto vecom snagom, ali ako se ona ne moze dobit a da se ne sjebe zvuk, onda treba prikocit. i ja san moga jos koji decibel zbit sa multibandon i limiteron, ali jebes ti to kad se sjebe zvuk.
gianfranco, skoncetriraj se na dobos kod svoga i bradovega mastera, pa ces vidit da je zvuk toliko razlicit, da bi se reklo da su 2 razlicita dobosa!
na bradov master nisan ima primjedbu, a usporedjujuci sve mastere sa njegovin, mislin da je moj master najblizi njegovemu i po zvuku i po dinamici, iako je napravljen prije nego je bradov master uploadan. cak je moj 1 decibel jaci.
takodjer su svi moji komentari bili prije nego san cuo bradov master.
SandRob
17-05-2005, 10:54 PM
milose, ja mislin da bi vi tu opremu trebali ponit na popravak. :lol:
Gianfranco
17-05-2005, 11:10 PM
gianfranco, skoncetriraj se na dobos kod svoga i bradovega mastera, pa ces vidit da je zvuk toliko razlicit, da bi se reklo da su 2 razlicita dobosa!
Cini mi se da si ti ranije rekao da si prestao da downloadujes mastere od odredjenog trenutka.Moj prvi master je zaista bio prekompresovan.
Ali zato ovaj poslednji mislim da je ok.
na bradov master nisan ima primjedbu, a usporedjujuci sve mastere sa njegovin, mislin da je moj master najblizi njegovemu i po zvuku i po dinamici, iako je napravljen prije nego je bradov master uploadan. cak je moj 1 decibel jaci.
To sto je Brad radio,ne znaci da je to idealno.Meni se recimo njegov master ne svidja.Mnogo sam vise ocekivao! [/quote]
milosjeftic
18-05-2005, 09:29 AM
milose, ja mislin da bi vi tu opremu trebali ponit na popravak. :lol:
Pre slusanja zvucnike i sistem smo testirali .
http://www.rumski.com/forum/viewtopic.php?t=3561&start=54
Svira realno . Svira tacno . Sve jasno izlazi . Ne ulepsava ni najmanje ( pogotovo sa Gala , predhodno pojacalo je malo farbalo ton , ovo ne farba ni malo ) . Optimalno .
MilTon
18-05-2005, 09:46 AM
Jao Milose, izbegavam da ti odgovaram, ali stvarno... Kakaf bre Kef?! Ovde se prica o masteringu, studijskoj produkciji. Kef je pre svega Hi-Fi kutija. Nemoj da mesamo babe i zabe. To je oprema za Hi-Fi entuzijaste, to je druga prica! Mislim, postujem svako misljenje, ali stvarno bi trebalo malo da bolje udjes u tematiku da bi stalno davao savete i svoje komentare. Covece, ne mozemo da dodjemo na red od tebe! Izvini unapred, ali u skladu sa svojim bogoslovskim opredeljenjem, trebalo bi da budes ipak malo manje nametljiv!
Jao Milose, izbegavam da ti odgovaram, ali stvarno... Kakaf bre Kef?! Ovde se prica o masteringu, studijskoj produkciji. Kef je pre svega Hi-Fi kutija. Nemoj da mesamo babe i zabe. To je oprema za Hi-Fi entuzijaste, to je druga prica! Mislim, postujem svako misljenje, ali stvarno bi trebalo malo da bolje udjes u tematiku da bi stalno davao savete i svoje komentare. Covece, ne mozemo da dodjemo na red od tebe! Izvini unapred, ali u skladu sa svojim bogoslovskim opredeljenjem, trebalo bi da budes ipak malo manje nametljiv!
:!:
hvala ti...
SandRob
18-05-2005, 10:36 AM
Cini mi se da si ti ranije rekao da si prestao da downloadujes mastere od odredjenog trenutka.Moj prvi master je zaista bio prekompresovan.
Ali zato ovaj poslednji mislim da je ok.
je, ja govorin o prvemu masteru. drugega nisan slusa. :oops:
To sto je Brad radio,ne znaci da je to idealno.Meni se recimo njegov master ne svidja.Mnogo sam vise ocekivao!
naravno. sad je to stvar ukusa i potrebe trzista. provaj na bradov master sa limiteron podignut koji decibel, ili se poigraj na ovaj nacin:
podigni u wavelabu bradov master za 3db (samo podigni gain, bez limitera na +3db), sacuvaj ga i ponovo otvori. sad poslusaj i vidi sto si dobi. ;)
milosjeftic
18-05-2005, 11:01 AM
Procitaj molim te , pise krupnim slovima : KOMENTARI NISU MOJI - upravo iz razloga da nebi bio nametljiv . Master snimak je finalni snimak , zar ne ? Moze se slusati na ralicitoj opremi , zar ne ? Da li su svi trazili komentare ? Da . Zasto ih nisi dao ti i tebi slicni do sad ? Ja tvoj komentar nisam trazio . Komentarisi i odgovori onima koji to traze . Sta si/ste cekali do sad ? Mene ? Nisam znao da sam toliko znacajna licnost - kad mi poklanjate toliko paznje . Hvala . Manje se trudite . Dve nedelje niko nije napisao ni slova . Nije se udostojio . Sad je odjednom proradio adrenalin ? Sta je sporno ? Milos ? Jeftic ? Bf . Spc ?
Ako neces da das ocenu svojim drugovima i da im na taj nacin pomognes zasto to pravo osporavas meni , koji to cinim ( u dobroj nameri , troseci vreme na stvari koje me se ne doticu ) . Svaki komentar je dobar , ima bar delic istine .
Ako mislis/te da je najpametnije druge tapsati po ramenu , ili ih mrzis ili ne znas sta cinis . Nemojte se vredjati . I nemojte druge vredjati . Budite tolerantni spram tudjeg misljenja . Mozda je ispravnije od vaseg , mozda nije . U svakom slucaju je vrlo korisno .
milosjeftic
18-05-2005, 11:35 AM
Kakaf bre Kef?! Ovde se prica o masteringu, studijskoj produkciji. Kef je pre svega Hi-Fi kutija. Nemoj da mesamo babe i zabe.
Da li si slusao opremu koja je navedena ? Ako nisi - kako znas bolje od nas koji smo je slusali sta se i kako cuje na njima ?
Da imam mogucnost da slusam snimke u mastering studiju od 1 000 000 evra , slusao bih . Ali j***** , nemam tu mogucnost .
Koristim sta mogu - kad mogu . Zivot nije idealan . Bilo bi lepo kad bi moglo , ali ne moze .
Uporedjivao sam Kef + Gala sa pasivnim Alesisom ( koji vazi za monitorski zvucnik ) . VAZNA NAPOMENA : NISU MOJI NI JEDAN NI DRUGI - VEC OD MOJIH KOLEGA , NEPRISTRASAN SAM I NE HVALIM SE .
Razlika je u tome sto Alesis u odnosu na Kefa reference radikalno ulepsava snimak . Pokazuje stvari koje ne postoje . Neproduciran snimak zvuci producirano . Bas lepi basovi . Divni . Veoma lep monitor . Lep monitor ?!?!?!?!
Naravno , odlican je za tu cenu i moze da posluzi ako se uracunaju sve mane . Cak bi i kupio polovan ako je bas povoljno .
Ako imate pristupa nekoj odgovarajucoj opremi , zasto ne napisete kratko - bar neki komentar ? Bilo bi lepo . Ostavite mene sa mojim zabludama .
P.S.
Jos jednom : testirali smo sistem pre slusanja . Radi optimalno . Svira realno . Svira tacno . Sve jasno izlazi . Ne ulepsava ni najmanje ( pogotovo sa Gala , predhodno pojacalo je malo farbalo ton , ovo ne farba ni malo ) .
Postoji ogromna razlika izmedju Kefa reference i nekih " audiofilskih " kutija ( ispod 1 500/2 000 evra ) .
Da li si testirao neke monitorske zvucnike nize ili srednje klase ? Ja nisam imao srca da to ucinim - jer ih tad nikad ne bih kupio , a trebaju mi dok ne skupim pare za bolje .
Gianfranco
18-05-2005, 12:27 PM
SandRob:
naravno. sad je to stvar ukusa i potrebe trzista. provaj na bradov master sa limiteron podignut koji decibel, ili se poigraj na ovaj nacin:
podigni u wavelabu bradov master za 3db (samo podigni gain, bez limitera na +3db), sacuvaj ga i ponovo otvori. sad poslusaj i vidi sto si dobi. Wink
Da,znam Sandro,upravo sam ja savetovao drugima da to urade (ne znam sada na kojoj se to strani nalazi ) :wink:
xtrasonic
18-05-2005, 12:28 PM
evo da se i ja pridru?im koloni.
skinuo sam onaj InsideOut_1_Color.mp3 (738k)
Evo sa?u da ga sredim...
pa ?u opet da postujem.
?itao sam sve do ?este stranice,a onda nisam mogao vi?e...
Color
19-05-2005, 01:10 PM
Evo sa?u da ga sredim...
pa ?u opet da postujem.
Ma Color je moj master, nemoj njega da diras! :evil:
Skini fajl koji nije masterovan, mislim da se zove InsideOutWav3.wav :wink:
Color
19-05-2005, 01:22 PM
Poslusao sam sa odstupom od nedelju dana opet sve mastere..
Sa konstatacijama Milosa i njegovih Kef kolega slusalaca se nebih slozio ni ja..ali zanimljivo je procitati razlicite utiske.
E sad, ciji je najbolji verovatno nema mnogo smisla polemisati zbog razlicitih ukusa ali definitivno je SandRobov master najblizi ovome Bradovom!
milosjeftic
19-05-2005, 01:54 PM
Sa konstatacijama Milosa !
Navedi jednu moju konstataciju . Koliko znam nisam dao ni jednu .
Na cemu si slusao ?
Color
19-05-2005, 02:28 PM
Au, sto ovih dana svi nesto naostrili zube..
Sorry....zaboravih da su napisani komentari od tvojih kolega.
Slusao sam na Genelecu.
xtrasonic
19-05-2005, 05:22 PM
Evo sa?u da ga sredim...
pa ?u opet da postujem.
Ma Color je moj master, nemoj njega da diras! :evil:
Skini fajl koji nije masterovan, mislim da se zove InsideOutWav3.wav :wink:
sorry...
senza srklet! :D :D :D
milosjeftic
19-05-2005, 05:27 PM
Au, sto ovih dana svi nesto naostrili zube..
Sorry....zaboravih da su napisani komentari od tvojih kolega.
Slusao sam na Genelecu.
Ok . Nema problema .
xtrasonic
21-05-2005, 12:41 AM
e,color-u,nisam na?ao dje se nalazi taj file ?to si mi rekao...
Gianfranco
21-05-2005, 05:27 AM
Nalazi se u inbox-u.Datum fajla je Sat 04/23.
milosjeftic
24-05-2005, 04:19 PM
Mogli bi organizovati takmi?enju i u miksu ? ?ta mislite ?
Razmisli 16 kanala .... download ..... ti bese zivis u USA ???
Pozdrav
Uuuuuuu takmicenje :D
A nagrada da bude prvo mesto
alfom
05-06-2005, 07:00 PM
Evo i mog uzorka.
adresa : alfproba@yahoo.com
pass : probalf
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.