PDA

View Full Version : Rumski - Online Zastita Autorskih Prava

Mogli
22-04-2005, 03:55 PM
Dajem ideju da ovo mesto bude utociste kompozitora koji zele da zastite svoje pesme, naravno u mp3 obliku! Kad vec jedna koverta sa datumom na pecatu, poslana nekom u inostranstvo, moze da odigra tu ulogu (sto rece nas Vlado G.) zasto ne bi bi i ovaj sistem mogao da funkcionise? To bi izuzetno ojacalo ovaj forum, a mislim da bi ga i finansijski potkovalo!
Ubedjen sam da se uz vase sugestije i kreativne ideje to moze realizovati!

Eon
22-04-2005, 06:32 PM
Dobra ideja samo ovo treba pravno angazovanje a sva sreca imamo jednog mladog :)

kVu
24-04-2005, 01:32 AM
za!

ANITA
24-04-2005, 11:05 AM
mogli... daj malo jasnije opisi ideju. Ne kuzim tocno STO mislis a i KAKO realizirati!

Sto se copyright-a tice.. on se radi kako se radi i mozemo mi smisljati i bolje nacine, ali ako zakonski ne vrijede.. sto ce nam.

Sto se tice slanja u inozemstvo vlastitog materijala, ja sam to ?ula prvi put od Vlade da ne vrijedi kad saljes direktno sam sebi. Poanta je da se vidi da omotnica nije otvarana, da se vidi pecat sa datumom i to je to.... + naravno druga mjesta gdje se radi copyright (Zamp, Sokoj , Library of Congress)...

Eon
24-04-2005, 11:11 AM
Ja kontam otrpilike ovako, da se zakupi puno vise prostora na netu ,recimo 1 GB, potrebno je resiti pravne probleme i medjunarodnog i domaceg karaktera. I to je to, ljudi koji posalju stvar ovde automatski im je copyright

ANITA
24-04-2005, 12:15 PM
Ma, kuzim i ja kako je to zamisljeno... ali to zakonski ne bi znacilo ama bas nista! :? Ljudi uploadju svoje stvari i na broadjam i mp3.com i artistlaunch i ovdje i ondje i nitko tako sto nije ponudio vjerojatno jer se ne moze (a nema ni potrebe).....

Ako je zakonski dokaz autorskih prava sto nesto postoji na netu... onda je zakon vrlo olabavio... :lol:

Ne znam... mozda treba probati ali ja jos uvijek ne vidim zasto!

Osim toga.... vani je kradja pjesme tako rijeetka, rijetka stvar... Gotovo se nikad ne dogada! A kod nas se kradljivci nazivaju "skladateljima". Ti isti skladatelji/kradljivci bez obzira na copyright tih pjesama u Americi i drugdje uzimaju pjesme bez posljedica. I od njih se zastititi ne moze!

Eon
24-04-2005, 12:21 PM
Jeste kradja je retka, ali verovatno si previdela onaj pravni deo koji sam pomenuo, mislim da tu postoji nacin da se ozakoni sajt kao Rumski copyright

Gianfranco
24-04-2005, 01:22 PM
Kao prvo uvek mozes da uploadujes na yahoo-u recimo sam sebi poruku (sa notama) sa attachovanom melodijom u mp3 obliku i pisace datum.
Da li je to dokaz? (ovo jos i ima sanse da prodje)

Ali ovo za rumski sa 1GB prostora za uploadovanje mp3-ova je totalno besmisleno. Zasto bih dozvolio drugima da slusaju moje ideje (melodijske i aranzmanske) pre nego sto su objavljene. Pa to bi bio pravi raj za lopove tj.
veste pozajmljivace ideja. Ne biste verovali koliko vesti umeju da budu tako da niko se i ne seti originala slusajuci tu njihovu stvar.

Ako niste mislili na mp3 uploadovanje vec na recimo rar-ovan fajl sa sifrom,onda to isto moze i na yahoo-u.

Sve u svemu,na zalost mislim da je rec o gubljenju vremena...

Eon
24-04-2005, 01:47 PM
Kao prvo uvek mozes da uploadujes na yahoo-u recimo sam sebi poruku (sa notama) sa attachovanom melodijom u mp3 obliku i pisace datum.
Da li je to dokaz? (ovo jos i ima sanse da prodje)

Ali ovo za rumski sa 1GB prostora za uploadovanje mp3-ova je totalno besmisleno. Zasto bih dozvolio drugima da slusaju moje ideje (melodijske i aranzmanske) pre nego sto su objavljene. Pa to bi bio pravi raj za lopove tj.
veste pozajmljivace ideja. Ne biste verovali koliko vesti umeju da budu tako da niko se i ne seti originala slusajuci tu njihovu stvar.

Ako niste mislili na mp3 uploadovanje vec na recimo rar-ovan fajl sa sifrom,onda to isto moze i na yahoo-u.

Sve u svemu,na zalost mislim da je rec o gubljenju vremena...

Da istina, u pravu si, nema potrebe za ovako necim jer je sve vec postojece ali dobro je da smo malo presli i ovu temu da znamo na cemu smo u ovom smislu !!

Iako sa druge strane bi doprinelo popularizaciji rumskog, a mislim da je to i prvenstvena ideja Moglija

Sleepgolfer
24-04-2005, 02:55 PM
vjerojatno cu sad dici graju, ali meni bas nema smisla da se svi vi tu nesto brinete o kopirajtu, a dobro znamo da se vecina stvari ovdje radi na ukradenom softveru s ukradenim semplovima i slicno...meni je to nekako skroz lazno...to je moje misljenje sto se toga tice...

Mogli
24-04-2005, 03:31 PM
Eon je dobro primetio da sam ja svoju ideju dao u sluzbi popularizacije Rumskog. Da bi dao konkretan predlog kako bi to funkcionisalo, ne mogu, jer nisam takav poznavalac Net-a i programer i tu bi realizaciju prepustio ekspertima. Jedna od osnovnih stvari bi bila tajnost podataka, isto kao i posta na Yahoo i tamo bi bio omogucen ulaz u svoju sobu sa mp3 fajlovima, momentalno sa konekcijom na forum. Sama ideja nema bas nikakvih dodirnih tacaka sa ukradenim softwerima, jer istu opasku bi mogli onda dati i SOKOJ-u. Kad se ovako nesto bude pojavilo uskoro u svetu, onda cemo svi mi biti impresionirani.

Nocni
24-04-2005, 03:59 PM
Mogli ideja je interesantna, tajnost, netajnost to je sad najmanje bitno.

Pitanje je kod zastite djela samo vrijeme njegovog nastanka i potvrda od nekog ovlastenog da je to djelo originalno. Onaj sistem preko poste pokriva vrijeme nastanka, a patentni zavodi pokrivaju originalnost.
Zamp, a pretpostavljam i Sokoj, rade samo na zastiti autorskih prava, tj. naplati prava na koristenje autorovog dijela, a ne na patentnu zastitu.

Prije par godina sam se raspitivao, mislim da su mi rekli da je cijena pohranjivanja djela u zavod za intelektualno vlasnistvo godisnje oko 15 ? i ne moras im dostaviti samo jednu pjesmu npr, mozes vise njih. To 100% pokriva vrijeme nastanka dijela. Kako svaka pjesma nastaje u razlicito vrijeme, a vremenom se lako izgubiti u evidenciji kad i kom djelu treba produziti 'lezarinu', taj nacin zastite izgleda preskup i kompliciran.

Za tvoj prijedlog ostaje prakticno pravno pitanje, da li je moguce izvesti da se vrijeme pohrane djela na neki server/stranicu prizna i od koga?