View Full Version : Grupe?
Ima li neko dobre zivce da mi objasni kako se radi sa grupama?
Recimo na primjeru bubnjeva..? :oops:
Nema frke, ne trebaju zivci samo par recenica.
Reci cu ti moje iskustvo pa ti optimizuj stvari po sebi :)
Ja u grupe saljem instrumente slicne prirode ili slicnih tehnickih svojstava. Pod prirodom mislim na drum instrumente sa drum instrumentima (postoje izuzeci) a pod tehnickim svostvima priblizne frekvencije.
Takodje ti mogu reci da je tehnicko svojstvo intsrumenta sa drugim instrumentom prioritetnije jer ces npr. na grupu staviti bass i kick ako to uslovi dozvoljavaju, ili hihats i neki lead itd itd.
Bitna stvar kod grupisanja jeste da se efektima postizu mogucnosti koje nemas na pojedinacnim kanalima i to upravo diunamickim efektima. Recimo stavljanjem kompresije na bass i kick na grupi dobijas spajanje ta dva zvuka u jednu celinu, ne doslovno ali namestanjem parametara se dobije jedinstvenost odnosa ova dva instrumenta. Ovo vazi i za druge instrumente.
Rekao sam ne doslovno a to znaci da mozes napraviti i razdvajanja sa eq-om ili kombinacijom efekata itd.
Valjda sam nesto rekao :)
Aha..objasnio si mi Eone efekat,znaci sta se dobija i sta postizes sa grupama...Nejasno mi je malo KAKO se koristi..da mi das jedan primjercic...Nisam bio u skoli taj dan.. :wink: :oops:
Pa napravish grupu add group channel i rutirash instrumente koje hoces na nju.
To mi je nesto slicno kao FX Kanal ili grijesim?
Nije nije, fx channel ti sluzi iskljucivo za podvlacenje efekta na instrument sa opcijom sen i gasenje dry-a na send effectu. DOk ti se na group channel insertuju efekti i imaju potpuno drugaciju funkciju.
:P Aaaaa...skonto...puno hvala zemljak.. :wink:
Posalji sve kanale bubnjeva na jednu stereo grupu .... stavi neki kompresor na grupu ...... on ce obuhvatiti sve kanale bubnja ..... tako da ce poceti da podsecaju na komplet a ne na razne nabacane semplove .... dodaj preko senda neki room reverb ..... ili impuls nekog pravog studijskog rooma ...... on ce da ih jos vise poveze u stvari " smesti " u isti prostor .....uporedi to sa bubjnevima bez grupe i videces razliku ....... ista stvar i sa pratecim vokalima .... ako imas instrumente koji treba zajedno da sviraju npr gudacke ili sl ......
Pozdrav
Arthur
23-04-2005, 02:40 AM
meni se oci otvorise kad smestim bubanj u neku grupu pa mogu da ga soliram celog, bez mutovanja svih preostalih i tome sl.. ili zelim ceo bubanj pojacati ili sta god... mnooogo mi olaksava snalazenje u velikim projektima
Hvala vam ljudi..sad sam bas skontao.. :wink:
milosjeftic
25-05-2005, 08:03 PM
Ako ti treba grupa zbog glasno?e ( da poja?ava? ili smanjuje? vi?e kanala odjednom ) , ili ho?e? da slu?a? izdvojeno odredjene instrumente , mo?e? linkovati kanale :
1. selektuje? kanale
2. ctrl + G
Ako ho?e? da ih rezve?e? :
1. selektuje? kanale
2. ctrl + U
Kada mutira? jedan od linkovanih kanala mutira?e? i sve ostale , isto va?i i za izdvajanje/solo .
Grupi?i instrumente po srodnosti narp. : bubanj , guda?i , prate?i vokali , bras sekcija ...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.