PDA

View Full Version : Grupe?

Zid
22-04-2005, 09:27 AM
Ima li neko dobre zivce da mi objasni kako se radi sa grupama?
Recimo na primjeru bubnjeva..? :oops:

Eon
22-04-2005, 09:52 AM
Nema frke, ne trebaju zivci samo par recenica.

Reci cu ti moje iskustvo pa ti optimizuj stvari po sebi :)

Ja u grupe saljem instrumente slicne prirode ili slicnih tehnickih svojstava. Pod prirodom mislim na drum instrumente sa drum instrumentima (postoje izuzeci) a pod tehnickim svostvima priblizne frekvencije.
Takodje ti mogu reci da je tehnicko svojstvo intsrumenta sa drugim instrumentom prioritetnije jer ces npr. na grupu staviti bass i kick ako to uslovi dozvoljavaju, ili hihats i neki lead itd itd.

Bitna stvar kod grupisanja jeste da se efektima postizu mogucnosti koje nemas na pojedinacnim kanalima i to upravo diunamickim efektima. Recimo stavljanjem kompresije na bass i kick na grupi dobijas spajanje ta dva zvuka u jednu celinu, ne doslovno ali namestanjem parametara se dobije jedinstvenost odnosa ova dva instrumenta. Ovo vazi i za druge instrumente.
Rekao sam ne doslovno a to znaci da mozes napraviti i razdvajanja sa eq-om ili kombinacijom efekata itd.

Valjda sam nesto rekao :)

Zid
22-04-2005, 11:04 AM
Aha..objasnio si mi Eone efekat,znaci sta se dobija i sta postizes sa grupama...Nejasno mi je malo KAKO se koristi..da mi das jedan primjercic...Nisam bio u skoli taj dan.. :wink: :oops:

Eon
22-04-2005, 11:16 AM
Pa napravish grupu add group channel i rutirash instrumente koje hoces na nju.

Zid
22-04-2005, 11:22 AM
To mi je nesto slicno kao FX Kanal ili grijesim?

Eon
22-04-2005, 12:46 PM
Nije nije, fx channel ti sluzi iskljucivo za podvlacenje efekta na instrument sa opcijom sen i gasenje dry-a na send effectu. DOk ti se na group channel insertuju efekti i imaju potpuno drugaciju funkciju.

Zid
22-04-2005, 12:48 PM
:P Aaaaa...skonto...puno hvala zemljak.. :wink:

Max
22-04-2005, 11:39 PM
Posalji sve kanale bubnjeva na jednu stereo grupu .... stavi neki kompresor na grupu ...... on ce obuhvatiti sve kanale bubnja ..... tako da ce poceti da podsecaju na komplet a ne na razne nabacane semplove .... dodaj preko senda neki room reverb ..... ili impuls nekog pravog studijskog rooma ...... on ce da ih jos vise poveze u stvari " smesti " u isti prostor .....uporedi to sa bubjnevima bez grupe i videces razliku ....... ista stvar i sa pratecim vokalima .... ako imas instrumente koji treba zajedno da sviraju npr gudacke ili sl ......

Pozdrav

Arthur
23-04-2005, 02:40 AM
meni se oci otvorise kad smestim bubanj u neku grupu pa mogu da ga soliram celog, bez mutovanja svih preostalih i tome sl.. ili zelim ceo bubanj pojacati ili sta god... mnooogo mi olaksava snalazenje u velikim projektima

Zid
23-04-2005, 07:25 AM
Hvala vam ljudi..sad sam bas skontao.. :wink:

milosjeftic
25-05-2005, 08:03 PM
Ako ti treba grupa zbog glasno?e ( da poja?ava? ili smanjuje? vi?e kanala odjednom ) , ili ho?e? da slu?a? izdvojeno odredjene instrumente , mo?e? linkovati kanale :
1. selektuje? kanale
2. ctrl + G

Ako ho?e? da ih rezve?e? :
1. selektuje? kanale
2. ctrl + U

Kada mutira? jedan od linkovanih kanala mutira?e? i sve ostale , isto va?i i za izdvajanje/solo .

Grupi?i instrumente po srodnosti narp. : bubanj , guda?i , prate?i vokali , bras sekcija ...