View Full Version : Lestvice!
SumAnuT
19-04-2005, 01:27 AM
znam da je pochetnichko pitanje ... prebacite u tutoriale ako hocete ...ionako sam poznat po tutorial pitanjima :)
kao shto akordi imaju pravila za nastajanje ... tako imaju i skale ... pa molim Anitu poshto se bavi takvom vrstom muzike gde su note veoma bite da mi objasni kako ide raspodela izmedju semitonova i tonova kod oktava kaop shto ide kod akorda .... hvala :oops:
znachi ako sviram onu prvu belu ispod c ... shta je oktava tog tona ... tj shta sve MOGU da budu oktave sa tim tonom ... missim da sam jasan valjda :?:
lesha
19-04-2005, 02:52 AM
i ja sam laik, ali bre oktava od c3 je c4... 12 tonova razlike.. ti ko da si pao s marsa.. :lol:
SumAnuT
19-04-2005, 03:06 AM
jes lesho laiku jedan :) ali kako tachno ide ... od c3 ide ton pa ton pa ton pa polu ton pa ton pa ton pa ton pa polu ton je c4 ... jel tako ide kod svih oktava raspored izmedju tonova i polutonova ili se razlikuje od oktave do oktave? :roll:
lesha
19-04-2005, 03:14 AM
razlika je uvek 12 tonova.. ja i crne dirke racunam kao tonove.. ajde neko pismen neka kaze..
Moram priznati da mi pitanje nije bas najjasnije. Ono sto kaze lesha, svakih dvanaest tonova ti je oktava, drugi nacin identifikovanja oktave je vizuelni i potrazis dirku koja "lici", to jest koja je u istom poretku kao i ona u odnosu na koju trazis oktavu nanize ili navise. Moguce da se tvoje pitanje odnosilo na raspored celih i polustepena u lestvici, a ako je to pitanje, onda sledi odgovor:
Legenda:
-Polustepen: Najmanji razmak izmedju tonova u ovdasnjoj muzici (odgovara razmaku izmedju susedne bele i crne dirke)
- Stepen: Razmak od dva polustepena
-Stupanj: Mesto tona u lestvici
-Lestvica: Niz od sedam susednih tonova navise ili nanize, gde je osmi ponovljeni prvi (oktava)
U durskim lestvicama, polustepeni se nalaze izmedju 3. i 4. i 7. i 8. stupnja, dok je kod mola situacija malkice komplikovanija s' obzirom na tri vrste pomenutog tonskog roda. Imamo :Prirodni, harmonski i melodijski mol, te se raspored polustepena razlikuje kod svakog ponaosob. Kod Prirodnog mola, polustepeni su izmedju 2. i 3. i 5. i 6. stupnja, kod Harmonskog su izmedju 2. i 3. , 5. i 6. i 7. i 8. (izmedju 6. i 7. stupnja je u ovom slucaju razmak od 1,5 stepen), a kod Melodijskog mola imamo "najkomplikovaniju" situaciju gde su polustepeni navise izmedju 2. i 3. i 7. i 8., dok se nanize Melodijski mol svira kao prirodni, te su mu i polustepeni izmedju 5. i6. i 2. i 3. stupnja.
SumAnuT
19-04-2005, 03:02 PM
upravo to je bilo pitanje ... da ne bih morao chitati knjige i uchiti lestvice napamet ovo shto si napisao je formula za otkrivanje bilo koje lestvice koja mi zatreba u datom momentu ...
ovo pitam zato shto sam do sada svirao samo po belim tipkama ... onda dodje jedan dechko i odsvira mi a mol lestvicu i ochi su mi se otvorile :shock:
koliko je bolji a mol od c dura pa to je strashno ... a isti dechko mi je usput rekao da ima to pravilo koje si ti sad napisao i objasnio mi je za durove samo ja to u momentu nisam pohvatao ... ovako kad je napismeno je lakshe ...
hvala Oggy ... prebacite ovo u tutoriale :oops: :)
ProkDu
19-04-2005, 03:47 PM
ovo pitam zato shto sam do sada svirao samo po belim tipkama ... onda dodje jedan dechko i odsvira mi a mol lestvicu i ochi su mi se otvorile :shock:
koliko je bolji a mol od c dura pa to je strashno ...
Amol su ti isto samo bele tipke :wink:
@offtopic
Ne bi bilo lose da neko objasni kvintni i kvartni krug (veoma korisni krugovi) :wink:
SumAnuT
19-04-2005, 03:55 PM
:D :D :D ovo je predivno :D :D :D
SumAnuT
19-04-2005, 03:57 PM
koliko je bolji a mol od c dura pa to je strashno ...
Amol su ti isto samo bele tipke :wink:
mislish a dur?
idekius
19-04-2005, 04:04 PM
Sumanut, sto se oktava tice... :
2C 2D 2E 2F 2G 2A 2H - Subkontra oktava
1C 1D 1E 1F 1G 1A 1H - Kontra oktava
C D E F G A H - Velika oktava
c d e f g a h - Mala oktava
c1 d1 e1 f1 g1 a1 h1 - Prva oktava
c2 d2 e2 f2 g2 a2 h2 - Druga oktava
c3 d3 e3 f3 g3 a3 h3 - Tre?a oktava
c4 d4 e4 f4 g4 a4 h4 - ?etvrta oktava
c5 d5 e5 f5 g5 a5 h5 - Peta oktava
SumAnuT
19-04-2005, 04:16 PM
toliko znam :)
interesovala su me ova pravila po kome nastaju lestvice ... samo shto sam ja pomeshao babe i dede pa ih nazvao oktave ...
Nocni
19-04-2005, 04:18 PM
Prije nego sto predjes na ovu ma(tematiku), bilo bi dobro da naucis kako se koja tipka zove. http://www.free-online-piano-lessons.com/images/keyb_w_staff2.gif
Ako ti se da citati ovdje mozes pronaci korisnih stvari. Vjerujem da ima i kvalitetnijih linkova, ovaj sam nasao na brzinu. http://www.free-online-piano-lessons.com/index.html
Pozdrav
SumAnuT
19-04-2005, 04:24 PM
Ljudi sta da vam kazhem ... hvala vam ko braci ... puno mi znachi ovo ... ocekivao sam da cete opet da me napushite ko onda kad sam pitao koje sve dirke smijem da "diram" ako sviram neki ton ... npr c ... ali ovo je sushta suprotnost od onog topica ... toliko ljudi spreminh da pomognu ... nema rechi :oops:
Nocni
19-04-2005, 04:35 PM
Ono B je po nasem H. Dur=Major, Mol=Minor. ''#'' = povisilica, ''b'' = snizilica. Tu ti Cevap ako bude imao volje moze dosta reci. Samo ni za zivu glavu nemoj u Cmolu pred njim reci Dis, vec Eb. :)
SumAnuT
19-04-2005, 04:39 PM
jel se pesma ... ne znam kako se zove ali ide " i nocas ako slussha nek chuje bol" svira u prirodnom a molu? Ja ga tu nadjoh sad sluchajno dok sam svirao ovo molove ...
SumAnuT
19-04-2005, 04:44 PM
samo vi iznosite "chinjenice" a ja cu da sednem pa sve to upakujem u jedan tutorial posle ukoliko vi ocenite da je ok ...
nadam se da vam necu dosaditi sa pitanjima ... u cemu je fazon sa tri vrste mola? da li imaju pravila kada se koji upotrebljava? harmonijski samo kada se i akordi sviraju uz njega? melodijski kada nema harmonije? (neka moja sumanuta logika :)) ili shta?
Nocni
19-04-2005, 04:49 PM
Preporucio bih ti da za pocetak odaberes neku jednostavniju pjesmu, pa da je skines ali kako valja. Pjesme od Indexa imaju malo slozenije harmonije.
SumAnuT
19-04-2005, 05:07 PM
ma ja sam samo melodiju skinuo :oops:
SumAnuT
19-04-2005, 06:56 PM
aj p[reporucite neshto jednostavnije ... let it be sam skinuo ... ustvari nisam pokazao mi isti onaj dechko koji mi je pokazao i amol ... sta ima jednostavno da moze da se svira ja ne slusham bash mnogo neelektronsku muziku ...
Prebacicu ja ovo pod Tutorijale!
I meni ovo puno znaci jer sam prenaslusan elektronske muzike :roll: :)
ANITA
19-04-2005, 10:20 PM
Sumanut.. mozemo mi sad tu puno pisati, ali stvar je u tome da to znanje neces primiti po redu, mozda ces nesto skuziti i pogresno pa ce te to kasnije kociti u napredku. Ima jako puno knjiga koje su pisane jednostavno i sazeto i neces vjerovati u koliko malo stranica ce ti sve biti jasno. Ne moras procitati 10 knjiga da ti sve ovo osnovno (temeljno) bude jasno. Ja bas ovdje imam jednu knjigu koja krece od osnova pa do nekih (ukratko) principa harmonije i jako je lijepo pisana. Ja cu ti rado tu knjigu poslati. U toj knjizi (i drugima) je sve ljepse, urednije i sustavnije ispricano nego sto cemo ti mi ovdje pricati. :!:
Iznenadit ces se koliko ce ti sve biti lako i jednostavno kad malo prolistas i onda vise puta procitas jednu knjigu o muzickoj teoriji. U njoj ne pise drugacijim rijecima od onih koje i mi koristimo.
Ako zelis, stvarno nije problem da ti je posaljem. Javi se na moj email sa adresom! Ako mi zelis "uzvratiti" uslugu, mozes onda izvuci (prepisati) iz knjige svoj tutorial sa znanjem koje ti je upravo sada potrebno pa da ga podijelis sa drugima.
Sa druge strane. Ako ovdje ima barem 4 osobe koje zele da ovdje zajedno ucimo teoriju, onda ako vas ima, ja (i vjerujem drugi) pisemo. :!:
Prolistat cu neke materijale koji ce vas brze ubaciti u igru i razumijevanje, npr. oni sa Berkleya su odlicni za pop glazbu (sto se harmonije tice)... Jednostavno pisani... i tako. Za sve to je potrebno vrijeme, a ne pisemo nista sto vec nije zapisano! Pa neka vas onda bude vise....
ili saljem.. vi odlucite.
ima ima, gledas u drugog :)
SumAnuT
19-04-2005, 11:02 PM
eh ... ova elektronika stvarno iskvari choveka :)
nESbo
20-04-2005, 08:42 AM
Evo ja se prijavljujem kao treci nepoznavalac - toga. :) :oops:
Ostatak price je prebacen u off topic :)
cevap
20-04-2005, 06:03 PM
Ono B je po nasem H. Dur=Major, Mol=Minor. ''#'' = povisilica, ''b'' = snizilica. Tu ti Cevap ako bude imao volje moze dosta reci. Samo ni za zivu glavu nemoj u Cmolu pred njim reci Dis, vec Eb. :)
hahahahahahah, ti si izgleda pratio raspravu "tamo"!
Ej, znash zasto sam ja protiv ovoga? Ako u npr. A duru kazesh da imash ton Db svako ko imalo poznaje teoriju muzike ce da ti se nasmije, jer taj ton u teoriji muzike ne postoji u A duru, moze samo biti C#. Znachi u samom startu treba ispravljati dok se mozak ne navikne na pravi nachin razmishljanja sto se tiche tonova. U pocetku to ide teshko, ali kako vrijeme prolazi lakshe i lakshe, da bi na kraju postalo normalno. Druga stvar je i ta, da ako svirash sa violinistom npr. ili s nekim ko svira duvachi instrument, pogotovo neki od orjentalnih duvachih instrumenta, ako mu kazes ton Db da svira, a nalazite se u A duru, taj Db nece biti iste visine kao i tvoj C#, te ce zvuchati falsh. Ton Db i ton C# iako teoretski se nalaze na istom mjestu, zvuche prilichno razlicito (treba imati dobar sluh da se primijeti) kada se sviraju na zichanim instrumentima bez pragova i na duvachim.
cevap
20-04-2005, 06:06 PM
samo vi iznosite "chinjenice" a ja cu da sednem pa sve to upakujem u jedan tutorial posle ukoliko vi ocenite da je ok ...
nadam se da vam necu dosaditi sa pitanjima ... u cemu je fazon sa tri vrste mola? da li imaju pravila kada se koji upotrebljava? harmonijski samo kada se i akordi sviraju uz njega? melodijski kada nema harmonije? (neka moja sumanuta logika :)) ili shta?
Nije to u pitanju, jednostavno su u pitanju tonovi melodije, i prema tome i napravljena podjela na 3 mola, jer u stvari i postoje 3 mola, s tim sto im se drugi tetrakordi razlikuju. Postoje josh neke skale bazirane na molu ali za sad ti to ne treba dok ne svarish osnovne stvari. Kasnije ces sam skontati, kad svarish ovo najjednostavnije!
naucis intervale, utvrdis gradju durske lestvice, zaredjas po kvintnom krugu lestvice sa povisilicama i njihove paralele, lestvice sa snizilicama i njihove paralele, usput naucis trozvuke preko njihovih kadenci, zaviris u septakorde i njihovu mnogostranost i nema zime.
Patalo
02-07-2005, 04:38 AM
Ej, SumAnuT!
U koji inst. sviras?
Mislim.....osim klavira (klavijatura, chembala, rhodes-a, hammond-a, crkvennih orgulja itd....... )?
SumAnuT
02-07-2005, 05:38 PM
Ovo bi trebala da bude provokacija?
nESbo
22-07-2005, 11:19 AM
Ma nije bre provokacija vidis da je covek nov i da te ne zna. Nego reci mu koji instrumnet sviras i koju muziku (8. Kazi mu kazi mu molim te lol ;) Mislim aj ti prvo pa cu onda ja :)
Patalo
22-07-2005, 02:33 PM
Ovo bi trebala da bude provokacija?
Ma, jok, bre!
SumAnuT
23-07-2005, 10:33 AM
Ej, SumAnuT!
U koji inst. sviras?
Mislim.....osim klavira (klavijatura, chembala, rhodes-a, hammond-a, crkvennih orgulja itd....... )?
Sta znam meni je ovo ... U koji instrument svirash zvucalo kao prozivka ... ne znam shta ce "u" tu ...
ne mogu reci da svimra ishta, a opet znam po neshto na gitari da odsviram i na kraviru ...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.