PDA

View Full Version : Dizanje nivoa

Steka
18-04-2005, 10:11 PM
Cao svima,

kako vi dizete nivoe individualnih VST ili semplovanih
kanala u sekvenceru??
Da li svaki kanal kompresujete ili na koji drugi nacin
to cinite??

Takodje kada miksujete po grupama da li smanjujete
ukupni miks da legnu vokali pa onda naknadno dizete
kanale?

Toliko.

Eon
18-04-2005, 10:25 PM
Za dizanje nivoa i kompresiju radim otprilike ovako....

Izbacim najbitnije instrumente koji su za ELektronsku produkciju i njih pojacam a onda sve nivelisem po njima tako da ih u startu imam izbacenije. Kompeesiju radim na necemu sto zelim posebno da istaknem,a uvek se namnozi toga :). E sada sam cin kompresije zavisi od instrumenta do instrumenta ali u globali vece isticanje dobijas jacom kompresijom tj. sputanjem tresholda ispod -25 db i malo jacim ratiom i naravno pojacavanjem gaina.
Nekada i ne spustam treshold puno nisko, samo podrezujem :)

Oggy
18-04-2005, 11:49 PM
Kick, bas, vokal postavis u nivo sa sve kompresijom koja ti je potrebna, a onda polako dizes ostalo, pa ako ti nesto nije dovoljno glasno, a ide ti u peak, to guzvas, a ako je sve ok, ne diras i na kraju mu dajes jos kompresor u masteru. Generalno, kompresor je alatka, ne obaveza i koristi se u zavisnosti od prilike ili ne. Puno kompresora (bespotrebnog) moze da ubije zvuk, dok opravdano upotrebljen moze da ti nesto istakne i ulepsa. Tesko je o tome teoretisati.

Steka
19-04-2005, 04:40 PM
Hvala svima na odgovorima ali mislim da sam pitao i malo
nesto drugo pored kompresije.
Poznato je da na analognim miksetama se usnimava zvuk
pod odredjenom jacinom i odredjuje reglacima.

Posto VST instrumenti su interni pitanje glasi na kolikom
treba reglac da bude na midi kanalu a koliko na izlaznom
wave kanalu.
Dacu primer:

midi kanal na kome je atmosphere vst instrument.
Svaki vst ima svoj izlazni kanal audio jel tako.
E pa sad zanima me na kom nivou treba da bude taj izlazni
kanal a na kome njegov midi kanal da bi se kompozicija
glasnije cula. Jer u protivnom sve mora da se kompresuje jer
su vst instrumenti previse tihi.

Hvala

Max
19-04-2005, 07:02 PM
Nikad nisam primetio da su tihi ....u svakom slucaju gledaj da pikovi budu do recimo - 2 ili 3 decibela ... kad ti je audio na nuli ...... pa ako je to tiho dodaj kompresor ili limiter ..... u zavisnosti sta zelis da postignes

pozdrav

Eon
19-04-2005, 07:49 PM
U principu mislim da nema pravila...Sam izlaz iz VST-a treba biti onoliki koliki zelis jer se radi o digitaliji i neces izgubiti nista posebno, ali naravno mora da se cuje dovoljno.
ja to radi tako da mi izlaz iz VST-a bude na -6 a relgerom dodajem ili oduzimam koliko zelim, ovo je iz navike i nista vise

Oggy
20-04-2005, 01:36 AM
U principu, izvor treba da ti bude optimalno glasan, a svi ostali regleri u skladu sa potrebom jacine. Kad ti je regler na nuli, sa instrumenta moras da ga pojacas toliko da bude nesto ispod nule.Nisam nikada primetio da su VST tihi, mada mozda ne mislimo na iste (ali sumnjam da ima neki sto nisam probao). Cak retko stavljam kompresor na VST (izuzimaju se bubnjevi od ovove konstatacije) i uglavnom oni nivoom idu dosta ispod nule na regleru (uglavnom).

Steka
20-04-2005, 04:22 AM
U principu, izvor treba da ti bude optimalno glasan, a svi ostali regleri u skladu sa potrebom jacine. Kad ti je regler na nuli, sa instrumenta moras da ga pojacas toliko da bude nesto ispod nule.Nisam nikada primetio da su VST tihi, mada mozda ne mislimo na iste (ali sumnjam da ima neki sto nisam probao). Cak retko stavljam kompresor na VST (izuzimaju se bubnjevi od ovove konstatacije) i uglavnom oni nivoom idu dosta ispod nule na regleru (uglavnom).

Sa instrumenta kada kazes mislis na audio kanal tog vst instrumenta jel?

Oggy
20-04-2005, 04:30 AM
Ne. Kad kazem "sa instrumenta" mislim bas sa instrumenta, znaci source, na svakom imas mogucnos kontrole jacine signala, a kad kazem "regler" mislim na audio kanal tog instrumenta. Master u svakom slucaju moras da kontrolises u odnosu na ceo mix, a ne u odnosu na instrumente ponaosob.

idekius
20-04-2005, 04:36 AM
Mozda ja gresim, ali ja u Cubase koristim vise busseva i koristim ih isto kao subgrupe... Kao master fader koristim master fader na CW mixeru. Ovako lakse manipulisem instrumentima... Jedan Bus leed vocali, drugi prateci, treci synthsi, cetvrti bass, peti gitare... tako te "grupe" dobijam pojedinacno na kanalima CW mixera gde mogu da im dodeljujem razlicite DSP efekte, podesavam nivoe..itd....itd...

Eon
20-04-2005, 09:09 AM
Mozda ja gresim, ali ja u Cubase koristim vise busseva i koristim ih isto kao subgrupe... Kao master fader koristim master fader na CW mixeru. Ovako lakse manipulisem instrumentima... Jedan Bus leed vocali, drugi prateci, treci synthsi, cetvrti bass, peti gitare... tako te "grupe" dobijam pojedinacno na kanalima CW mixera gde mogu da im dodeljujem razlicite DSP efekte, podesavam nivoe..itd....itd...

Joooj mi cemo izludeti od silnih mixera, mogli bi nas staviti u Ginisovu knjigu rekorda kao MIXETASHE :)