Log in

View Full Version : Zvuk & Film

Color
18-04-2005, 04:39 PM
Zvuk & Film

Dakle, imam jedan predlog....! Mislim da bi na Rumskom bilo vrlo korisno otvoriti novi deo koji bi bio posvecen Audio/Vizualnim projektima, tj. stvaranju-dizajniranju zvuka i muzike za filmove, za TV, za pozoriste...raznorazne multimedijalne projekte, igrice itd... Verujem da i trenutno na forumu ima zainteresovanih za ovako nesto a isto tako verujem da bi se prikljucilo jos dosta ljudi koji su vec u ovom poslu na ovaj ili onaj nacin. Pocevsi od mikrofonista, sound recordera, sound designera, sound mixera, foley-a, muzicara pa do producenata...

Ujedno bi se resavala pitanja tehnicke prirode, npr:

-koji mikrofon koristiti u toj i toj situaciji, kako koristiti mikroporte...tehnike usnimavanja
-kakav recording uredjaj koristi na terenu
-stereofonija i visekanalno snimanje i reprodukcija zvuka za film
-formati visekanalnog zvuka (Dolby SR, Dolby Digital, Dolby Digital EX, DTS, SDDS, Pro Logic...)
-tehnike postprodukcije i snimanja postsinhronih dijaloga, sumova i njihova obrada/priprema...itd

A ujedno i umetnicka strana ove profesije, npr:

-dramaturgija zvuka za film, pozoriste, igricu..u funkciji izazivanja razlicitih emotivnih stanja kod gledaoca
-stilizacija zvuka
-izbor muzike i zvukova
-rad sa ostalim clanovima ekipe, scenaristom, reziserom, montazerom, kompozitorom, glumcem.
-dizajniranje atmosfera...estetika zvuka u filmu...
-perspektiva i prostor u filmu...itd

Eto tako, to se meni mota po glavi u poslednje vreme, pa rekoh da vidim kakva ce biti reakcija na ovaj predlog.... zahvaljujem se kolegi Moritzu za indirektni uticaj na postavljanje ovog topica!

Moritz:
...Zvuk za film je jedna delikatna tema koja bi mogla da zasluzi poseban deo na Rumski forumu. Ima jako dobrih ljudi u poslu zvuka za film kod nas.....

puRe
18-04-2005, 09:06 PM
Mislim da pola toga sto si naveo "pada" pod "Tehnike produkcije i post produkcije" ili Razno...

Bitch
19-04-2005, 01:18 PM
... ne bih se slozio. Zvuk za film i pored toga sto ima zajednickih dodira sa muzickom produkcijom bi i po meni trebali imati svoj "room" na forumu. Samim tim bi teme kao sto su >odabir i postavka mikrofona, boom ili microport, Comp+Eq, LocRecording, ADR i ostalo> bile lakse preglednije i bolje organizovane. Pogotovo sto postoji dobra verovatnoca da bi razni kompetentni ljudi iz posla postovali neke svoje cake... Koliko god to bilo naizgled isto, totalno drugi trip je zvuk za film... :wink: Academy krive, tehnike IT traka, Foley i ADR, Stereo tehnike, Color znas o cemu pricam :D

pozz
8)

Color
19-04-2005, 06:42 PM
Naravno Bitch! :)

Apsolutno se slazem, zvuk za film je prevelika nauka da bismo je ubacili pod "Razno" i/ili "Produkcija i tehnike produkcije"... Kao sto Bitch kaze, ima dosta dodirnih tacaka sa muzickom produkcijom ali cela filozofija i pristup radu su totalno drugaciji. Zvuk kao najmladja grana filmske umetnosti se u poslednjih dvadesetak godina neverovatno razvio..... Samo kad uzmete u obzir da su ranije zvuk za film radili montazeri a danas se ljudi za taj posao skoluju godinama.... :wink:

Poseban "room" za filmski zvuk bi prvenstveno imao u cilju okupiti ljude koji su u struci, koji bi razmenjivali iskustva i ljudi koji bi zeleli nesto vise saznati o ovome.. Garantujem da i medju Rumskim forumasima ima kompozitora koji bi rado napravili muziku za film a neznaju odakle da krenu, na sta da obrate paznju, kako to uopste funkcionise itd...ma kako uopste da dodju do tako necega. Isto tako, mozda neko samo zeli da uradi mix muzike za film, a to je vec sasvim drugi tretman nego "klasican" mix.. itd...itd...da ne filozofiramo vise :wink:

A literature o filmskom zvuku ima jaaaako, jako malo!

Bitch
19-04-2005, 07:41 PM
...za pocetak mozemo ja i kolega Moritz da odradimo mali preview kako smo radili muziku (komponovanje, premix, mix) za nase filmove (Moritz za "Pogled sa Ajfelovog tornja", ja za "Memo"), ako uspem da dovucem i ostale koji su ucestvovali, bice puno korisnih informacija :D

ANITA
19-04-2005, 09:47 PM
Decki, ako imate volje pisati o tome, pisite! Staviti cemo pod tutorijale, a ako se nakupi zaista puno materijala i vise zainteresiranih, onda ce se i pojacati argumenat za posebnim odjeljkom.

U svakom slucaju, samo naprijed! Pisite! :D

Color
26-04-2005, 10:08 AM
Bitch:

...za pocetak mozemo ja i kolega Moritz da odradimo mali preview kako smo radili muziku (komponovanje, premix, mix) za nase filmove (Moritz za "Pogled sa Ajfelovog tornja", ja za "Memo"), ako uspem da dovucem i ostale koji su ucestvovali, bice puno korisnih informacija

Ja isto mislim da je ovo odlicna ideja! Od neceg mora da se krene.. :D

Moritz
05-05-2005, 11:45 PM
Vrlo rado cu da podelim iskustvo, samo ne znam odakle da pocnem...pa ako nije problem neka neko nesto pita :D ..pa ce mi biti lakse da se odlucim sta i kako .