View Full Version : Yamaha 01V96 V2 Digital Mixer - UAD
Mogli
12-04-2005, 12:40 PM
U slucaju da uzmem ovu miksetu...da li je potreban UAD jer ova Yamaha u sebi ima kvalitetne efekte?
http://www.americanmusical.com/item--i-YAM-01V96V2--brand-288.html
perpetuum
12-04-2005, 02:30 PM
U slucaju da uzmem ovu miksetu...da li je potreban UAD jer ova Yamaha u sebi ima kvalitetne efekte?
http://www.americanmusical.com/item--i-YAM-01V96V2--brand-288.html
Evo,ja sam proud user 01v96.Kvalitet efekata kao i velicina zvuka samog mixera su odlicni,ali moram da te upozorim da ne ocekujes mnogo od fabrickih preseta.
Sto se tice UAD-a,zavisi od tvoje konfiguracije studija(kako i na koji nacin bi koristio efekte 01v96).Inace ako radis na 96 ili 88kHz,mozes koristiti samo dva fx procesora,mada kompresor ,limiter, gate, expander, eq i delay imas na svakom kanalu.
Takodje je dobra stvar sto mozes ugraditi waves-ov slot sa efektima mada to dodatno kosta.
Mogli
12-04-2005, 02:48 PM
Nisi se dvoumio izmedju Yamahe i TASCAM DM-24 ?
http://www.tascam.com/Products/DM-24.html
perpetuum
12-04-2005, 03:43 PM
Nisi se dvoumio izmedju Yamahe i TASCAM DM-24 ?
http://www.tascam.com/Products/DM-24.html
Pa,efekti su bas presudili!!!
Mogli
12-04-2005, 05:35 PM
Reci mi da li se oseti neka razlika izmedju snimka sa pc-a i sa Yamahe?
Dugo vremena vec razmisljam o uticaju AD/DA konvertora na ukupan zvuk. Mozda su konvertori kod Yamahe za nijansu kvalitetniji?
perpetuum
13-04-2005, 11:21 AM
Reci mi da li se oseti neka razlika izmedju snimka sa pc-a i sa Yamahe?
Dugo vremena vec razmisljam o uticaju AD/DA konvertora na ukupan zvuk. Mozda su konvertori kod Yamahe za nijansu kvalitetniji?
Pa,zavisi na koji nosac snimas.Ja koristim Yamaha-ine konvertere za unos u pc preko pulsara adat (optickim)kabelom.Na teren nosim ADAT-e,posto mi je prakticnije.Uvek snimam na 24bit,96kHz.Velicinu zvuka sam prvo primetio(verovao ili ne)uporedjujuci live snimke koje sam ranije radio analognim mixerima(mackie VLZ,soundcraft LIVE)i snimke sa 01v96 na MINIDISK.
Ne znam sta imas od hardware-a,ali ti preporucujem da ako imas tu mogucnost usnimavas preko yamaha-inih konvertera(pristojna su i mic. predpojacala)-pa optikom(ADAT)u karticu,a kad miksas da sve uvuces u yamahu,onda mozes da koristis i hardverske i plug-in efekte iz cubase-a ili sta vec koristis.Rasterecujes procesor a bolja je i "SABIRNICA"
Na mini disku si morao da cujes razliku, zato sto mini disk ne usnimava nekompresovan wave, vec suprotno i to je glavni razlog sto se i pored svoje sjajne operativnosti (vazilo nekad, sad vec ni to nema smisla) nigde ne upotrebljava profesionalno u studiju, vec eventualno na radio stanicama, gde ionako nije bitno da li je kompresija ili nije.
perpetuum
16-04-2005, 11:41 AM
Na mini disku si morao da cujes razliku, zato sto mini disk ne usnimava nekompresovan wave, vec suprotno i to je glavni razlog sto se i pored svoje sjajne operativnosti (vazilo nekad, sad vec ni to nema smisla) nigde ne upotrebljava profesionalno u studiju, vec eventualno na radio stanicama, gde ionako nije bitno da li je kompresija ili nije.
Pa,ja minidisk smatram prilicno losim nosacem zvuka,zato i kazem da se cudim da se toliko primeti razlika i da moze da izadje takav snimak.Kad skontam kako ,ostavicu neki live snimak na forumu!!!
perpetuum
16-04-2005, 01:04 PM
Molim te da mi objasnis neke osnovne stvari koje mi nisu jasne, a jedna od njih je - da li se kompletan audio zapis (sa recimo jedne pesme) nalazi na Yamahi ( ne znam cak ni na kakav medij ona to zapisuje?) i da li se u tom slucaju rasterecuje pc koji tad sluzi kao sempler? Nije mi jasan sam princip kako to funkcionise!
Yamaha 01v96 je samo mixer,postoje DAW-ovi poput aw16g koji imaju i hard disk recorder i cd pisac pored svih funkcija mixera(01v96),ali ti ih ne preporucujem zbog losije mogucnosti za upgrade sistema.
Nisam siguran,ali cini mi se da Luna ima breakout box sa 8 analog out-a u osnovnoj konfiguraciji.Cini mi se da ima i adat out-e,ako ne,postoji opcija za dogradnju.
Yamaha 01v96 u osnovnoj verziji dolazi sa jednim ADAT in/out.Postoji mogucnost prosirenja za jos jedan ADAT in/out(oko 250e.cini mi se).Ako znas, izvinjavam ti se-Adat komunikacija omogucava prenos 8 digitalnih kanala optickim kabelom.U slucaju da imas dva Adat in-a u mixeru i dva ADAT out-na Luni,mozes sa dva opticka kabela uvuci u 01v96 16 kanala i tako koristiti efekte i druge pogodnosti miksanja u mikseru.Naravno,potrebno je konfigurisati cubase tako da svaki kanal odlazi u svoj ADAT destination. U ovom slucaju mozes koristiti plug-inove insertujuci ih na kanale po volji u cubase-u i efekte miksera.
Yamaha 01v96 takodje moze da ti koristi kao kontroler za cubase.
Povezes racunar i mikser usb kabelom,konfigurises user defiined keys za -play,stop,reww,ff,rec...itd,i onda ne moras da radis sa misem i tastaturom jer faderima na mikseru kontrolises fadere u cubase-u,kontrolama za eq-eq...itd.
Obzirom na ljubav izmedju steinberga i yamahe,ova komunikacija se stalno poboljsava.
Mogli
16-04-2005, 06:57 PM
Jednom prilikom sam cuo da je neko radio na Yamahinom mikseru i to na njoj snimao, pa me je to podstaklo da razmisljam na takav nacin...ali sad mi je mnogo jasnije! Jeste Luna, ima u osnovnoj opciji profesionalni 8-kanalni AD/DA converter, ali ga ja nisam uzeo jer sam imao mogucnost da uzmem suvu karticu. U to vreme nisam ovako razmisljao niti znao za cega ostali kanali mogu da posluze, osim za sniman je zivog bubnjara ( o cemu mi nije ni padalo na pamet jer za to treba imati debelo iskustvo), ali sada pocinjem razmisljati na malo drugaciji nacin, naravno i uz tvoju pomoc! Hvala na iscrpnom odgovoru!
idekius
16-04-2005, 07:07 PM
Jednom prilikom sam cuo da je neko radio na Yamahinom mikseru i to na njoj snimao, pa me je to podstaklo da razmisljam na takav nacin...ali sad mi je mnogo jasnije! Jeste Luna, ima u osnovnoj opciji profesionalni 8-kanalni AD/DA converter, ali ga ja nisam uzeo jer sam imao mogucnost da uzmem suvu karticu. U to vreme nisam ovako razmisljao niti znao za cega ostali kanali mogu da posluze, osim za sniman je zivog bubnjara ( o cemu mi nije ni padalo na pamet jer za to treba imati debelo iskustvo), ali sada pocinjem razmisljati na malo drugaciji nacin, naravno i uz tvoju pomoc! Hvala na iscrpnom odgovoru!
Luna 2 EX ima 2 x ADAT interface (16 kanala), obicna luna nema, ali moze da se dokupi, stim sto nije bas badava cena...
Mogli
04-05-2005, 06:44 PM
Sta bi po vasem misljenju bolje popravilo zvuk - UAD ili ta Yamahina mkseta? Bas se dvoumim.... :roll:
mandrak
04-05-2005, 10:34 PM
Mogli... ako razmi?lja? o mixeru ja bih ti preporu?io Yamahu 01x, to ti je mixer koji ima sve ?to i 01v-96 s tim ?to je ujedno i remote kontroler za cubase, logic... i a/d converter tj. njegovih 8 analognih ulaza su ujedno i audio card za snimanje i naravno stand alone mixer sa svim funkcijama u tom segmentu.
Ja ga koristim oko godinu dana i prezadovoljan sam sa njim, ako ?eli? ?uti kako zvu?i mogu ti poslat na e-mail ne?to kratko ?to sam radio sa njim pa da se lak?e odlu?i?.
Pozdrav :D
Ne znam , ja nesto nisam zaljubljenik u te jeftinije digitalne mixere. Nedavno sam bio u studiju kod Zorana Simjanovica i on kaze da mu 02r (koja je skuplja 5 puta od 01v) sluzi samo kao remote, pored softverskih plug-insa koji stalno napreduju. Mislim da je vreme pune upotrebne vrednosti tih mixera proslo
perpetuum
05-05-2005, 06:44 PM
Mogli... ako razmi?lja? o mixeru ja bih ti preporu?io Yamahu 01x, to ti je mixer koji ima sve ?to i 01v-96 s tim ?to je ujedno i remote kontroler za cubase, logic... i a/d converter tj. njegovih 8 analognih ulaza su ujedno i audio card za snimanje i naravno stand alone mixer sa svim funkcijama u tom segmentu.
Ja ga koristim oko godinu dana i prezadovoljan sam sa njim, ako ?eli? ?uti kako zvu?i mogu ti poslat na e-mail ne?to kratko ?to sam radio sa njim pa da se lak?e odlu?i?.
Pozdrav :D
01v96 je takodje kontroler za cubase ili logic,AD konverter(posto imas LUNU),4 fx procesora,spdif coax in/out,optical(ADAT) in/out...
Po meni u ovoj klasi cene najbolji odnos sa kvalitetom.
Sta bi po vasem misljenju bolje popravilo zvuk - UAD ili ta Yamahina mkseta? Bas se dvoumim.... :roll:
UAD ako znas da ga koristis...
MilTon
05-05-2005, 07:48 PM
Mogli, jos jedan glas za UAD. Ja sam kupio Behringer DDX 3216, ali veruj mi, sluzi mi samo kao monitoring, iako uopste nema los zvuk. Jednostavno, dupliranje resursa, bez nekog narocitog uticaja na kvalitet zvuka. Operativnost? To je vec diskutabilno, neko brze radi na mikseru, neko na PC.
idekius
05-05-2005, 09:20 PM
Ne razumem ulogu mixera, izuzev ako nije neki SMRT mixer...
3216 i 01v su lepe spravice, ali cemu? Ako ces da snimas zive svirke, onda O.K., ma da i tu ima boljeg izbora, npr. alesis adat hd 24.
Jeste da mixer vizuelno "ostavlja utisak", ali mislim da ima kud i kamo precih stvari...
Kad smo vec kod mixera... Jel' pogledao neko onaj TL Audio M4? http://www.dolphinmusic.co.uk/page/shop/flypage/product_id/5710/category_id/ Cini mi se da je lepa sprava, samo sto mu je cena 4000 funti za 16-kanalnu varijantu. 24 kanalna je skuplja... Cisto se palim... :-)
Mogli, u tvom slucaju:
-Sto jaci comp
-Sto bolji preamp ili chanal strip (pozeljno sa digitalnim izlazom), a ako zelis jos ludju spravu, mozes da bacis kintu i na neki dobar AD\DA
-Sto bolji mic
-UAD-1
-Eventualno TC Powercore
-Kontroler
Ako razmisljas izmedju UAD-a i jevtinijeg digitalnog mixera, neznam... ja sam pre za UAD
Naravno, ne shvataj me ozbiljno... Naveo sam samo kako ja razmisljam...
perpetuum
05-05-2005, 11:19 PM
Ja sam ti lepo opisao sta sve mozes sa ovim mixerom,ali sve zavisi od tvojih potreba i od toga sta nameravas da radis u studiju.Ja se mnogo bavim snimanjem zivih instrumenata pa mi mixer dodje kao ad konverter,kontroler i ponekad kao finalni mixer.
Obzirom na brzinu razvoja plug-inova i njihovu cenu(znate na sta mislim),siguran sam da ce u naredne dve godine svi proizvodjaci hardverskih efekata sem preampa,kompresora...itd da se preorjentisu na softverske mada mislim da ce da ih vezu za hardver(kartice poput UAD-a)da bi ih zastitili od piraterije.
Znaci ako ne usnimavas vise kanala odjednom,ako radis sa semplovima,UAD je bolje resenje za tebe(mada ga nikada nisam imao prilike cuti). :)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.