View Full Version : Moram da pitam
nESbo
12-04-2005, 11:41 AM
Izgleda meni jos uvek nije jasno. Bilo je x tema o tome al ja izgleda nisam ukapirao. Zanima me kako merite peak i RMS. Tacnije ove brojke koje spominjete ovde se nikako ne uklapaju sa mojima. Koristim Waves PAZ analyser, i kapiram da on to meri. Od "ona tri" VU metra, dva crvena pokazuju pikove, a plavi pokazuje RMS, ako se ne varam. E sad, u dancefloor muzici kojom se bavim (merio sam to na tudjim pesmama super produkcije, sa PAZ-om) peak normalno ide do -0.2 a RMS je tu oko -2,-3,-4. Jel to zanr u pitanju ili ja tu negde gadno gresim, posto vidim da vi pominjete neke RMS nivoe ispod -10db. Cak i pesme koje sam ja radio, i koje su postavljene ovde na forumu, furaju RMS oko -2db. Znaci elektronska muzika, za dancefloor.
One koji se bave takvom muzikom zamolio bih da mi kazu u kojim granicama se kod njih krecu ove vrednosti, sta je dobro a sta ne, i cime mere to.
Hvala.
Gianfranco
12-04-2005, 12:26 PM
Tamo gde pise DETECT stavis da je RMS i onda refreshujes plavi meter tako sto kliknes na broj ispod njega i pocece da ti pokazuje RMS.
Inace,ja to najcesce radim u Sound Forge-u tako sto oznacim najjaci deo u pesmi ,odem u PROCESS ---> NORMALIZE ---> oznacim AVERAGE RMS ---> kliknem na SCAN LEVELS i ispod se pojavi koliki je RMS za oznaceni deo.
Mislim da najveci broj ljudi ovde meri na taj nacin.
Gotovo nikada me ne zanima prosecni RMS za celu pesmu,vec samo za najjaci deo,a to je uglavnom uvek refren.
Ja ocekujem RMS izmedju -11.5 i -8.9 mada evo trenutno jedna od mojih omiljenih stvari ima RMS -14.5 i svetski je hit.
Sve zavisi od pesme koliko moze da se budzi.Po meni oko -11 je prava kultura,a vizuelno kada pogledas peak-ove da ne izgledaju kao cesalj,vec
da ima jos prostora za limitiranje...
http://www.geocities.com/gianfranco_bg/RMS.JPG
dr.Ru
12-04-2005, 12:37 PM
Ja ga merim preko RME Meter Bridge i RME DIGICheck, ne koristim nista drugo, ali to je paket koji ide uz RME hardware
Gianfranco
12-04-2005, 01:01 PM
Da,evo ja sada isprobao DigiCheck Totalyser i za ono sto mi je u Sound Forge-u RMS -11.2 u Totalyser-u je oko -8 (osciluje izmedju -7 i -9... peakovi rms meter-a su -7 !)
O cemu se ovde radi???
http://www.geocities.com/gianfranco_bg/RMS2.JPG
akowalee
12-04-2005, 01:32 PM
Shta je sa voxengo elephantom?
Koliko je on pouzdan :? :?:
lesha
12-04-2005, 01:49 PM
i ja merim u soundforge-u i moji mixevi su oko -11dB... ne znam za ostale koliko su tacni/pouzdani...
Ne znam ali sam i ja primetio da su RMS skale drugacije na razlicitim meracima.
Ipak mislim da je za RMS usvojen odredjeni standard ako ga uopste i ima tako da ne bi trebalo biti razlicitosti tipa, Americki, Evropski ili Francuski i Nemacki itd.
Recimo, primetio sam razliku izmedju Wavelaba i Soundforge-a u vizualnom prikazivanju samog Wave-a.
Wavelab ga prikazuje manje od soundforge-a i obrnuto, malo zbunjujuce ali tako je. Ovo su verovatno neki standardi firmi ili cega vec ???
Ustvari generalno i ja postavljam ovde pitanje za RMS i uopste te standarde??
Waves PAZ Analyzer - RMS slow stereo preset
dr.Ru
12-04-2005, 10:44 PM
@Gianfranco:
da li koristis RME hardware ili si instalirao samo nesto od njihovog softwarea? Nece ti raditi kako treba ako nemas RME hardware.
Upravo je jedna od vrednosti RME (zasto ga ljudi vole) i njihov paket analizatora koji u hardware verzijama kosta preterano mnogo, a u RME slucaju, gura ga DSP...... izuzetno je pro i precizan. Ja nisam imao problema sa pokazivanjem RMS-a...... jesi setovao kako treba :oops: ?
pogledaj:
http://www.rme-audio.com/english/techinfo/digich.htm
i
http://www.rme-audio.com/english/digicheck/totalyser.htm
Gianfranco
12-04-2005, 11:29 PM
Dr Ru:
Imam RME HDSP9632.Pokusao sam da menjam neke parametre u settings-ima,ali i dalje RMS ide do -7 ?!?!
Evo kako je kod mene podeseno :
http://www.geocities.com/gianfranco_bg/TOTALYSER.jpg
ja sam zadovoljan kada mi je prosecan rms oko -14, -15, za neku blazu pop-rock stvar, za nesto tvrdje ... do -12, -13... merim u wavelab-u i iskreno, volim kada stvar vise "dise" a ne da je pumpam zbog rms-a
poz
dacko
13-04-2005, 07:35 AM
Takodje u wavelabu otvorim onaj level/pan meter pa tamo pise...
Gianfranco
15-04-2005, 10:38 AM
Neverovatna glupost je bila u pitanju!
U settings-ima od level-meter-a je bilo podeseno RMS +3db.
Fora je bila sto sam ja isao u settings-e od totalyser-a racunajuci da je on sve u jednom... a tamo nema te opcije.
SumAnuT
21-04-2005, 04:35 PM
nesbo bio je topic pre na rumskom u kome je bio linkdo nekog sajta (neshto "is it all about loudness") na kome se pricha kako u elektronici je sve pochelo da se svodi na shto veci RMS, da ljudi kompresuju stvari da bi shto duzhe vremena bilo shto glasnije ...
valjda u dance elektronici nema nishta loshe ako napumpash rms pa ti ga drzhi na shto vishe mozesh ...
Uzmi gms - no rules bilo koju stvar ... izmeri rms ... i to koristi kao neku meru ...
nESbo
22-04-2005, 10:32 AM
Ma GMS - No rules - ne znam koliko puni, al da vidis sto Suria puni RMS :D (dobar, dobar Suria, odlican lol )
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.