View Full Version : Gusle sample
arados
10-04-2005, 09:25 PM
Ne vjerujem da itko ima, ali upitat cu :roll:
E matori, da ne pravis neku evrovizijsku pesmu za 2006. :), prvo tamburica pa sada gusle
arados
10-04-2005, 10:02 PM
Ma ne, nisam jos na to spao :mrgreen:
Treba mi klavijaturisti za live svirku.
Ima ovih lokalnih hitova, koriste se zvuci gusala (i dipala),
pa bih volio to imati. Ako ne bude zvat cu guslara neka udje par minuta u studio, pa cu nesto napraviti.
U blizoj buducnosti ima da izbachim album pod nazivom:
"Zvuci sa k(r)amena"
Eto, kad me potezesh za jezik, da se odam 8)
Pozdrav svima, kad nas ovako mnogo ima!
Mora da je onda neki predmet sa faksa napao kad si navalio na experimente sa guslarima, pazi samo da ne poludish od kolicine tonova :mrgreen:
Klarinetista
10-04-2005, 10:49 PM
Violina, G-zica, malo eq, i to bi trebalo da zvuci kako treba :guitar:
..... I sviras na PITCHU (ako nemas ribon) :wink:
bassystem
02-05-2005, 12:51 AM
...e, moj brat se ozbiljno bavi guslama, a ja sam trenutno u mogucnosti da ga snimim...ako ti treba (jo$ uvjek), reci, pa da ti po$aljem ne$to (s glasom, bez glasa, jedan ton, vi$e, svirku ili...)
pozdrav iz Kotora
Bilo bi super da taj sample okacis negde
Mili boze cuda velikoga..... :)
Boskovic
02-05-2005, 01:40 AM
...e, moj brat se ozbiljno bavi guslama, a ja sam trenutno u mogucnosti da ga snimim...ako ti treba (jo$ uvjek), reci, pa da ti po$aljem ne$to (s glasom, bez glasa, jedan ton, vi$e, svirku ili...)
pozdrav iz Kotora
napravi jedan multilayer :)
Mogli
02-05-2005, 04:23 AM
napravi jedan multilayer :)
Pa ako ti to nemas...onda niko nema! :D
bassystem
02-05-2005, 11:44 AM
ok, po$to ima zainteresovanih, dajte ideje dje da okacim i $to da odsviram...
ProkDu
02-05-2005, 01:12 PM
Pa ako bas imas vremena:
1. Sve "tonove" u min. 3 jacine (zarad pravljenja instrumenta)
2. Trilere
3. Slide-ove
4. Perkusione zvuke koje mozes napraviti na guslama (drvo, koza, zica...)
5. ..... nek dodaju ostali
Shady
02-05-2005, 02:28 PM
Po meni, ne moras raditi sve tonove. Meni bi 8 do 12 semplova bilo dovoljno za izvrsnu banku, i to da budu rasporedjeni ovako:
Po 4 tona iz svake oktave, po "dim" principu (tj. po tri polutona razlike). Po?to pretpostavljam da gusle nemaju vi?e od dvije oktave, bili bi dovoljni slede?i tonovi razvrstani u dvije grupe:
Grupa 1.
C ------ iz ni?e oktave,
DIS --- iz ni?e oktave,
FIS ---- iz ni?e oktave,
A ------ iz ni?e oktave.
Grupa 2.
C ------ iz ve?e oktave,
DIS --- iz ve?e oktave,
FIS ---- iz ve?e oktave,
A ------ iz ve?e oktave.
""" (ukoliko postoji i tre?a oktava, onda jo? 4 ista tona u njoj takodjer).
Ukoliko ima? vi?e vremena mogao bi da uradi? dvije grupe ovih istih tonova od kojih ?e jedna grupa sadr?avati "ravne" tonove, bez uvijanja, trilerisanja...a u drugoj grupi isti ti tonovi, ali sa zavijanjem.
To je duplo vi?e semplova, ali bi kvalitet i vernost tada bili vi?estruko pobolj?ani.
VEOMA BITNO:
1. Tonovi trebaju biti usnimljeni u wav. formatu, na minimalnoj rezoluciji od 44.100 Khz i 16 Bita. No, ukoliko ima? mogu?nost da ih usnima? u ve?oj herca?i i bita?i, mo?e? i tako, tim bolje!
2. Svi tonovi trebaju biti usnimljeni MONO.
3. Tonovi bi trebali da nisu niti pretihi niti preglasni, recimo, ako ih slu?a? u sound forge mogli bi da se kre?u negdje oko grani?ne linije koja odredjuje "plus minus 6.Db." To su u sound forgeu one dvije horizontale (gornja i donja linija).
NAJBITNIJE:
1. Neka polo?aj mikrofona u odnosu na gusle bude isti tokom usnimavanja svih wavova.
2. Paziti da usnimljeni wav ne sadr?i neko krckanje, pucketanje, neprirodni ?um, ili bilo kakav deformitet.
3. Nemoj NI NA KOJI NA?IN editirati usnimljene wavove! Dakle, nemoj im mijenjati ja?ine, nemoj ih ekvalizovati, se?i ... Nemoj im skra?ivati ili produ?avati ulaz i izlaz... Takodjer, nikakvi efekti! Wavovi moraju biti sasvim suhi. To je dovoljno, a ja ?u onda upariti njihove odnose i ja?ine.
Ako to uradi?, molim te da po?alje? na moj email talino@gmail.com
Unaprijed hvala.
Boskovic
02-05-2005, 04:54 PM
Jel zna neko poshto su dobre gusle?
One Shadijeve od 2 oktave raspona su mnoooogo skupe :) :D :) :D :)
Nocni
02-05-2005, 08:09 PM
Mogu li gusle odsvirati vise od 4 tona? Nekad davno mi je jedan prijatelj objasnjavao, ja sam razumio da je 4 tona max?
Shady
03-05-2005, 02:15 AM
One Shadijeve od 2 oktave raspona su mnoooogo skupe :) :D :) :D :)
Pa... do?la bi u obzir mala donacija od nekih 25, ili 50, ili 100 eur (ovisno o materijalnom stanju sre?nog u?ivaoca mojih proizvoda)... i to kao podstrek mojim istra?iva?kim aktivnostima. :mrgreen: Ali ne?u prodavati! Primio bih eventualno dragovoljne donacije. :D
bassystem
04-05-2005, 10:30 AM
hm, vidi se da ne slu$ate mnogo gusle ($teta :)))
nije fora u raponu od dvije oktave, guslari obicno ne sviraju vi$e od kvinte (u rasponu) ali je su$tina u medjutonovima (tj, svaki guslar ima svoje tonove, nemaju oni c, cis....nego c, pa ne$to izmedju c i d i tako redom...zato je meni to i interesantno. Fora je jo$ da oni sve te iste polutonove i pjevaju (znaci unisono sa guslama...) neznam da li sam vam malo pojasnio, ali najbolje da ja to snimim...
Shady
04-05-2005, 10:38 AM
Dobro, pretpostavlja se da mogu postojati dodatne skale koje su izvan okvira na?eg sistema... Tako i arapi (a takodjer turci, pa i albanci kod nas) imaju posebne skale, sa tonovima koji su "izmedju". Albanske molske skale, na primjer nemaju 12 polutonova nego 10, ja ih ponekad koristim. 8)
No, ako ?e? ne?to prilagoditi pjesmi koja je radjena u na?em sistemu, onda ti trebaju i takve skale... a pitch uvijek mo?e pomo?i da neka deonica dobije na origilanosti. Snimi ti kako sam ti rekao, a dodaj i nekoliko fraza, ako nadfje? vremena. I one ?e poslu?iti, naravno! Poz.
Ima dobar vst instrument sa tim orijentalnim zvukovima..strava je al neznam trenutno kako se zove..ako si zainteresovan mogu ti ga dobaciti..mislim da imaju i gusle..itd,,svasta. :wink:
Evo ga.. http://www.plugorama.com/customer/product.php?productid=273
MilTon
05-05-2005, 07:30 PM
Zid, na zalost EMM Knagalis nema gusle :cry: , ima sazova, oudova, gajdi, sitara, dosta egzoticnih instrumenata, ali gusle jok (ili ih ja nisam prepoznao)... Inace, jako dobar VST instrument!
Upsss..sory...vidio sam kad sam ga podigao..a bio sam ubijedjen da ima..i da sam ih vidio nekad :banghead:
MilTon
07-05-2005, 04:57 PM
Imas odlicne gusle na Quantum Leap RA, instrument se zove Gadulka.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.