PDA

View Full Version : Headroom...

idekius
04-04-2005, 05:15 PM
Podseti me Eonov post o DC offsetu...

Moze li neko da mi tacno objasni sta je headroom...
Znam da zavisi od kvaliteta kanala, AD\DA konvertora... da bolji headroom omogucava bolju dinamiku trake... itd.

Ali sta je to???

Dodjavola, nikada se necu nauciti... :oops:

Evo nekog objasnjenja koje mi i nije bas jasno...:

- Razlika u decibelima na skali nivoa signala od usvojene vrednosti 0 dB do ta?ke
na kojoj nastaje klipovanje naziva se hedrum (headroom).

SandRob
04-04-2005, 06:32 PM
taj headroom nije vezan samo za digitaliju. ja ga neznan strucno objasnit, ali to ti je otprilike nivo signala iznad 0db kojega neki software ili hardware moze reproducirat bez izoblicenja. u principu kvalitetnije sprave imaju veci headroom.

nego, ja bi malo prosiri dejanovo pitanje.
zanima me imaju li a/d i d/a pretvaraci headroom i dali se svi jednako nose sa klipovanjem i signalom iznad 0db?

Eon
04-04-2005, 06:42 PM
headroom je upravo to sto Sandro kaze koliko ja znam, znaci neizoblicavanje zvuka preko 0 db, kod pulsara je vise od 6db, e sada na tvoje Sandro pitanje ne znam odgovoriti ali mislim da ne jer moj lunabox odmah krci kada pocrveni, znaci nema headrooma.

U opciji headrooma ja kontam i kompresiju tj. smanjim fader na kanalu na recimo -1db i na suv zvuk koji ide na recimo -10db peak, stavim treshold od -30db sa ratiom od 2.0 : 1, gain pojacam na + 8-10db i dobijam cist kompresovan signal bez peaka.
Ovo sam odocno napisao tako da nema veze sa vezom ali nadam se da ste skontali sta sam hteo da kazem. Da se ustvari signal sa peakom zakucava preko 0db a RMS zvuka ostaje ispod 0.

idekius
04-04-2005, 06:45 PM
taj headroom nije vezan samo za digitaliju. ja ga neznan strucno objasnit, ali to ti je otprilike nivo signala iznad 0db kojega neki software ili hardware moze reproducirat bez izoblicenja. u principu kvalitetnije sprave imaju veci headroom.

nego, ja bi malo prosiri dejanovo pitanje.
zanima me imaju li a/d i d/a pretvaraci headroom i dali se svi jednako nose sa klipovanjem i signalom iznad 0db?

E to vec i ja mogu da kazem :-)

Imaju! U uputstvu za moj AD\DA konvertor stoji da je headroom sledeci:

Lo Gain @ 0 dbfs +19 dBu Headroom 15 dB
+4 dBu @ 0 dBfs +13 dBu Headroom 9 dB
-10 dBV @ 0 dBfs +2 dBV Headroom 12 dB

E... sad... i dalje se nadam da neko pojasni ovo...

Eon
04-04-2005, 06:53 PM
i ja isto :roll: :?

SandRob
04-04-2005, 06:58 PM
kod pulsara je vise od 6db,

cekaj malo! jeli tih 6db headroom a/d konvertera? ako je, onda to znaci da meni izoblicenje ne nastaje na konverteru, nego u nuendu?!
ako je tako onda bi ja moga koristit pulsarov limiter kad sniman?! :?

dajte, alektronicari, objasnite nam ovo?! :oops:

SandRob
04-04-2005, 07:33 PM
%!!
sad san prova stavit pulsarov limiter, ali ne pomaze. distorzija ipak nastaje na a/d konverteru i to na 0db, sto znaci da ipak treba koristit hardware i stavit ga isprid konvertera.

Eon
04-04-2005, 07:36 PM
cekaj jel to interni headroom, mislim softvera i same karte ili konvertera kada se govori o headroomu ...?

Dalje ne kontam.... :?

idekius
04-04-2005, 07:39 PM
Braco, sa vama sam :-)
Moramo ovo da raschachkamo :-)

Verujem da Max ili Clusterchord znaju odgovor... ili mozda Shot...

SandRob
04-04-2005, 08:16 PM
pulsar ima veliki interni headroom, ali izgleda da to sa konverteron nema veze, jerbo u mene definitivno distorzira na a/d konverteru i to na 0db. :?

zvincic
04-04-2005, 08:17 PM
mislim da o headroomu ne mozemo govoriti kada je digitalija u pitanju posto ona "radi" samo i iskljucivo do 0 dB. sve preko toga ide u clip koji u slucaju digitalije nije lijep...sto i sami nate uostalom.

veliki headroom kod npr. pulta znaci da mozes kanal potjerat preko 0 dB bez izoblicenja ali ako to snimas na sabirnici ga ipak trebas stisati.

tako da je potpuno ispravno ono sto je receno: koliko moze ici preko nule bez izoblicenja no, samo u analognoj domeni.

puRe
04-04-2005, 08:26 PM
a/d konverter 0db = distorzija

Eon
04-04-2005, 08:47 PM
a d/a konverzija je u headroom-u?

lesha
05-04-2005, 01:05 AM
digitalni i analogni headroom su dve skroz razlicite stvari..
slazem se sa zvincicem..

zvincic
05-04-2005, 01:08 AM
digitalni i analogni headroom su dve skroz razlicite stvari..
slazem se sa zvincicem..

digitalni headroom je zapravo oksimoron :)

ProkDu
05-04-2005, 02:07 AM
definicija na engleskom:

Expressed in dB, the difference between the highest level present in a signal and the maximum level an audio device can handle without noticeable distortion.

Ovo kontam da ako je 0 decibela "highest level", svaki signal koji se pojaca preko toga do granica primetne distorzije = headroom

Ali, headroom i u smislu popunjavanja frekvencijskog opsega u mixu. Tj. ako imam kick i bass koji su po frekvenciji isti, oni ce smanjiti "headroom" tj. sabra?e se njihove frekvencije i eto ih 0db. Ako ih EQ-om podelimo (stavimo u razlicite frekvencijske opsege) eto nam prostora do 0db tj. headroom-a. :shock: :wink:

A iskusni gost kaze:

Jedino sto se tice headrooma, on je u software-u-digitalnom domenu uopste, bas mali. To uglavnom vazi za analogne stolove, sto skuplje-to je headroom veci.

lesha
05-04-2005, 02:21 AM
Expressed in dB, the difference between the highest level present in a signal and the maximum level an audio device can handle without noticeable distortion.
prevod sa engleskog:
"iskazano u dB, razlika izmedju najviseg nivoa signala i maksimalnog nivoa kog audio uredjaj moze da izdrzi bez primetne distorzije"

sto ce reci, da je headroom u digitaliji prostor izmedju peak-a i 0 dB, a u analogiji peak moze ici preko nule dok ne pocne da distorzira.

nadam se da je konacno jasno :wink:

ProkDu
05-04-2005, 03:06 AM
touchdown 8)