PDA

View Full Version : Snimanje trube Bb - u zivo i studijski

alfom
03-04-2005, 09:18 AM
Kako da snimim dionicu Bb trube?
Sa koje daljine? Pod kojim uglom u odnosu na mic, ako to ima veze?
U kakvom prostoru - da li gluva soba ili malo ambience? Itd.
Kako da obradim audio trak?

alfom
03-04-2005, 10:26 PM
Aj, aj!
Nema trubaca?! :cry:

kVu
03-04-2005, 10:29 PM
javljam ti sutra cim ustanem.. sad sam mrtav! :)

poz!

ANITA
03-04-2005, 10:33 PM
He! To i mene zanima!! :D Odmah ubacite tips and tricks i za saksofon ako moze i ako je tko imao iskustva!

OFF
03-04-2005, 11:55 PM
Truba- dinamicki mic. Preporuka md421, re20 , moze i sm57....
Najcesce se postavlja ispred otvora , moze cak da bude i u osi. Ugao podesavati po zelji i potrebi, naravno ,sto se vise bezi iz ose , zvuk je manje ostar
Sax- Pre neki dan smo imali zanimljiv A/B/C/D test micova za sax
Neuman u87, AKG c414b-uls, Senneiser md421 i AKGd112(on se tu nasao vise slucajno, jer smo snimali i kontrabas)
Snimali smo u vise pozicija, i fora je sledeca. Kod sax-a, gornja polovina otvora (kod klapni) vise zraci levo(od sviraca), a donja ka desnoj strani. U zavisnosti sta se zeli dobiti vredi setati mic ,npr. u visini velikog otvora levo i desno. Nekako najtoplije zvuci kombinacija U87(cudo :) ) na 45 stepeni desno od sviraca, u visini otvora. Ovde se generalno preporucuju kondezatorski mikr., mada se meni jako svideo i md421. Nekako je rezak, usrednjen( treba ipak cuti) i imam utisak da bi u matrici super izasao. AKG c 414, ne znam, nit, smrdi nit mirise, skroz je neutralan.
Mada, kada bi snimao onu plavu :evil: (Candy Dufler- kako li se vec pise :?: ), sve teorije padaju u vodu........

kVu
04-04-2005, 10:49 AM
e pa to je to.. nemam sta posebno da dodam osim sto bih ja snimanja radio obavezno sa nekim kondenzatorcem (tlm103 verovatno) na nekoj udaljenosti oko 20-ak cm od otvora (sad zavisi, vrdao bi levo desno napred nazad u zavisnosti od sounda)...

+ link

http://www.soundonsound.com/sos/jan99/articles/brass778.htm

poz!

alfom
04-04-2005, 02:45 PM
Dakle, sad zasukati rukave i naprijed sa poslom.
Ima jedan problemcic : sam i sviram i snimam. :P
Odlicno za skidanje kila : trci sim - trci tam. :?

Klarinetista
05-04-2005, 12:02 PM
Ja pored klarineta sviram i saksofone (sopran, alt, tenor) i moja ocekivanja u poglegu prenosenja zvuka najvise ispunjava AKG c419 (imam ih 3kom). To su mali clip-on kondenzatori, hiperc. karakteristike.
Imam jos i Sennheiser e-608 (dinamicki clip-on, bubreg), snimao sam sa njim trubu, rezultati su bili ODLICNI...

Medutim, ukoliko je neko gledao neki od koncerata koje je radio Sting na DVD (npr. 11.septembra u Italiji), sa njim je svirao trubac koji se mislim zove Chriss Boti, on je koristio AMT mikrofon http://www.appliedmic.com/default.asp
Njegov zvuk mi je jako dobar :shock:

I jos nesto: dok sam svirao u USA, imao sam srece da se sretnem sa ljudima iz Blues Brothers benda iz duvacke sekcije, oni snimaju (takodje koriste i za zive nastupe) mikrofone SDsystems. Bio sam na par proba, verujte da je zvuk toliko veran da je to naprosto fascinantno
Savetujem svim duvacima, ukoliko to sebi mogu da priuste...
Evo link, ima i zvucne primere
http://www.sdsystems.com/

Nadam se da je ovo malo rasvetlilo misteriju oko snimanja duvaca...

Klarinetista
05-04-2005, 12:40 PM
http://www.sdsystems.com/82/82.jpg
ovo je npr. sistem za klarinet (sanjam ga vec neko vreme) :twisted:
Jbg, $682 :cry:

Ili za sopran sax, $655
http://www.sdsystems.com/images/8000.gif

Klarinetista
05-04-2005, 06:27 PM
http://www.sdsystems.com/movie/sdsystems.mov

Skinuti (14MB) i poslusati!!!

alfom
05-04-2005, 10:45 PM
@ Klarinetista.
Stvarno si se potrudio i hvala za to.
He, sad jedno pitanje po 'nashki' : A sta da sve to nemas nego da trebash snimiti dionicu duvackog solo instrumenta sa jednim micom u prostoru u kojem mi u nashim domovima snimamo na isti mic i vokal, i acc. instrument i evo npr. limeni ili drveni duvachi? :wink:
Samo nemoj reci da nebi snimao nikako. :oops:

Klarinetista
05-04-2005, 11:47 PM
Pre svega zavisi od toga koji mic imas?
Za sax, klarinet ne buh savetovao neki lage diafragm condenser, hvatace mnogo zvuk klapni. Od manjih kondenzatora, ja bih mozda probao npr. AKG C1000 ili Behringer B-5. Mislim da stari dobri sm57/58 jos bolje ako je beta, moze da zavrsi posao relativno pristojno. Sto se tice saxa, ukoliko zelis da uhvatis breath (ili subton) zvuk trazi u osi sa "lulom" odozgo, sto blize.
Ukoliko zelis meksi ton, pozicija se menja prema klapnama, horizontalno, spreda, mislim da nije toliko bitan ugao.
Sto se tice klarineta, najveca greska koju ljudi prave je da pokusavaju da postave mikrofon odozdo, na kraju instrumenta. Klarinet se snima negde sa sredine, dakle izmedju dve ruke sviraca, malcice nagnut ka podu, spreda.
Sto se tice trube, mislim da je OFF rekao sve sto je bitno...

ANITA
07-04-2005, 01:53 AM
Hoce li moj RODE NTV i TLAudio pretpojacalo biti ok za snimanje saksofona?

milosjeftic
07-04-2005, 09:11 AM
Morace , drugo nemas .

ANITA
07-04-2005, 11:48 AM
Morace , drugo nemas .

Ali zato postoje prijatelji :wink: , pa ak nemam posudit cu ili svi zajedno skociti tu u studio koji mi je 500m od mene... platiti, obaviti najbolje sto se moze i gotovo.

Ali ipak, dajte vi koji imate iskustva. Voljela bi, naravno, sve sama moci napraviti doma...

Dragi Milose, razumijem tvoju dobru volju, ali zakljucci su ti nekad prepojednostavljeni, sami po sebi podrazumljivi i nepotrebni za izreci ustvari. :D No, ne smeta.. ako moras, moras... razumijem ja. :wink: :D

milosjeftic
07-04-2005, 01:27 PM
Draga Anita , jedina osoba u koju se uvek/jedino mozes pouzdati si ti sama .

Ako zelis (pre)platiti nesto sto ne moras : samo izvoli ...

ANITA
07-04-2005, 01:55 PM
Ovo prvo je tocno, da. Ali ipak su tu drugi da nas obogate znanjem, iskustvom, savjetim, svojim gledistima. Mi odlucimo sto cemo od toga pokupiti ili odbaciti, ali saslusati je uvijek vrijedno. Slazes se?

A sto se preplate tice.. meni je glazba uvijek ispred novca. Ne da ga bacam... ni u ludilu.. ali ako je rizik da ce nesto skuplje ispast bolje... ja cu uci u taj rizik...

Mada, evo stvarno mislim da u ovom mom slucaju bi moralo sve ispast ok sa opremom koju imam. Isprobati cu, istrazivati.... pa cemo vidjeti... Savjeti i instrukcije jos uvijek naravno dobrodosli...

OFF
08-04-2005, 12:40 AM

Nisam probao tu kombinaciju( jesam tl= nt2) , ali u principu je ok. Kondezator, velika membrana, lampa, mislim da ce dobro da radi

idvi
11-04-2005, 02:33 AM
Blago vama a ?to je sa nama koji NEMAMO love nemamo duva?a nemamo
u biti ni?ta samo..pluginove ali ni neznamo koji..!
?to sam kompliciran rekao bi jedan moj prijatelj:pa ima mnogo automobila neispravnih, ali ja uporan i uporan.

ANITA
11-04-2005, 07:36 AM
East West Quantum Leap Orchestra ima i izvrsne brass instrument (i solo i ens).... stvarno jako dobri!!