Log in

View Full Version : KORG M1

Altek
02-04-2005, 05:58 PM
Ok ,imam priliku da za relativno male pare uzmem ovaj sint.Imali li ga vec ko, i da li ga vredi uopste uzimati.Ne bih da kukam ako naidjem na neki VSTi koji ima bolji sound (slican ali bolji)......? :idea:

POZ<

milosjeftic
02-04-2005, 06:18 PM
Vredi .

puRe
02-04-2005, 09:37 PM
vredi ako su stvarno male pare i ako ti treba rompler sa nekim slabim/prosecnim (za ovo doba) zvucima...ne ocekuj cudo...

mirzaa
03-04-2005, 11:41 AM
uzmi. to je legendarni sint.

milosjeftic
03-04-2005, 11:45 AM
Slazem se sa mirzaa . Ali nije za narodnjake i tome slicno . To je legendarna rokerska sprava . Ako ne kosta previse , vredi je imati ( po meni ) .

dlukace
03-04-2005, 12:10 PM
samo uzimaj jer nema vst-a koji zvu?i kao ta ma?ina.legenda je i to ne bez razloga a i usput najprodavaniji sint svih vremena! ima odli?ne padove i legendarni klavir koji se i dan danas masovno upotrebljava,sequencer nije ?udo,ali ?e poslu?it svrsi...

milosjeftic
03-04-2005, 01:06 PM
@Altek , koliko je to " relativno malo " ?

Altek
03-04-2005, 01:21 PM
Osigurao sam ga za sebe.Idem sutra po njega.

To "relativno malo" je 450 e (valjdaima sve dirke :?: )

p.s. ako ste me zeznuli skakacu vam po ledjima

Mala sala, hvala momci :wink:

Nocni
03-04-2005, 01:45 PM
Meni to zvuci puno. Kolega je prodao nedavno N-364 za 450 ?. Znam da nije legenda kao M1, valjda je bolji od njega?

puRe
03-04-2005, 02:15 PM
meni to uopste nije malo.... (450? za M1)

Altek
03-04-2005, 02:15 PM
Par godina unazad kostao je preko 600 e.Ja sam u oglasima prosle godine naisao na jedan za 560 e.To mi je bilo (i dalje jeste) skupo.

Stvar je u tome da ljudi koji ih prodaju znaju da su trazeni i da imaju kultni status.

Bilo kako bilo ,sada nema nazad.

clusterchord
03-04-2005, 02:16 PM
M1 je 'legenda' samo zato jer je bio jedan od prvih workstationa. na njemu nema nista posebno. jako mali sample ROM. nema resonance na filteru. losi konverteri. nista. nije to sint koji ima neznam ni ja kakv synth engine, pa da mozes radit svoje zvukove. obicni pretpotopni sample playback.

a za 450 sigurno ima tona drugih modela , mladjih i po 5-6 godina po generaciji od njega.X5D je bolji 5 puta. da ne govorim nesto novije i jace. pogledaj i rolande XP i sl..

osobno, nebi ga ni takao..

Altek
03-04-2005, 03:33 PM
Videcemo. 8) Cuo sam da su padovi sa tog korga korisceni za Extra,sada vec legendarni singl za Ken Ishii-ja.

Neznam sta mi se vise svidja, sama muzika ili spot koji je ,secam se, bio najbrutalniji manga crtac koji sam ikad video na TV-u.

Sto se m1 tice, naci cu mu vec neku svrhu sigurno.

Is that you John Wayne, is this me ?

bumbar
03-04-2005, 08:49 PM
xxxx

bumbar
03-04-2005, 10:08 PM
yyyy

mirzaa
03-04-2005, 10:23 PM
... a i usput najprodavaniji sint svih vremena! ...
ja mislio da je DX7 :roll:

akowalee
03-04-2005, 10:31 PM
Ne bacaj pare :!: :!: :!:
To je inace protiv zakona :!:

clusterchord
04-04-2005, 12:04 AM
... a i usput najprodavaniji sint svih vremena! ...
ja mislio da je DX7 :roll:

mozda grijesim, ali koliko ja znam DX7 jest najprodavaniji. M1 je drugi..

sto se tice M1 padova - neznam po cemu bi bili posebni. ti wav-ovi se nalaze u ROM- ovima svih slijedecih Korgovih modela, ukljucujuci i Trinity, a ponesto i u Tritonima.

sint postaje klasik i 'poseban' samo kad njegov engine, osim sample-ova ima nesto specificno u sebi sto mu daje odredjenu boju koju druge sprave nemaju. najbolji primjer za to su sintetski zvukovi svih vrsta. (fm, dsp, analog, additive, wavetable, pm itd). M1 nije takva sprava.

Primjer posebnosti iz takve slicne 'workstation' grupacije je npr. njegova preteca Ensoniq ESQ1 i SQ80: Ensoniq ima prave CEM analogne filtere, nema duge samplove vec samo kratke wav cycle-ove koji su 12-bit i vrlo su prljavi, zatim prilicno naprednu arhitekturu sa 3 ENV i 3LFO itd. kad se s tim igras i uletis u analogiju na izlazu , jasno da ces lako dobiti neki 'original' sint sound.

s druge strane, ako zelis zvuk baziran na sto vecoj vjernosti ( i kolicini) semplov-a, recimo za vrhunski klavir, orgulje ili violine - ides na sto novije sprave ili u PC. sto vise RAM-a ili ROM-a to bolje. nemas sto traziti kod starih ROMplera. zato moj proteus stoji vec 10 godina i skuplja prasinu. preslo ga vrijeme..

idekius
04-04-2005, 02:50 AM
Jedno vreme je na forumu bila atmosvera takva da su se svi kleli u software, sad je izgleda bino da je hardware..

Koja crna legenda M1? Svaka cast za kvalitet izrade... Potencijalno lep midi kontroler sa lepo odradjenom klavijaturom.

Boje? Pffffff.... Nema sta da trzai u odnosu na VST i Sample diskove. Koliko se secam njegove bojice su 0,5 mb?
Davno su prosle 80-te, kada su u pitanju klavijature koje rade sa samplovima...

450 Eu???? Nikako!!! Isplati se da se kupi eventualno kao master klavijatura i to za ne vise od 250 Eu...

dlukace
04-04-2005, 09:35 AM
ne zbunjujte ?ovjeka ljudi!
samo je 450 eura dosta love,ovdje u hrvatskoj sam ih vidio na gomile po 1500-2000kn u dobrom stanju! to je oko 200-250 eura.malo tipu reci da smanji(ako ga ve? nisi uzeo...).
clusterchord i ostali-?to fali tom sintu? pa jebote zar svaki sint mora imati 100 gb soundova da bi bio dobar? ako je ken ishi-u i ostalima i dan danas nezamjenjiv onda je valjda o.k.
sav software je (rompleri) nabacan u gigabajtima,a zvukovi se te?ko ?uju u miksu i zvu?iosrednje po mnogima.
ne zavaravajte se,u 80-ima je bila revolucija sa dx7 i svi su rasprodali analogne sinteve-moglo bi se dogoditi ne?to sli?no za par godina sa softsintevima i hardware-om! :?

Altek
04-04-2005, 11:22 AM
Ok, uzeo sam ga. Ubedio sam lika da spusti cenu za 80 e,samo sto cu morati 3 dana ,u zamenu, da ga poducavam Nuendo...

Decko ima mnogo opreme,ukljucujuci i MemoryMoog :shock:

80's freak....!!!!

Jbte ko ce da ide u Pancevo tri dana.....

Gde ste videli m1 za 250 e bas me zanima?????

Ad Fines
04-04-2005, 11:43 AM
Ima ih i to s koferom i u vise nego dobrom stanju.
Ima cak i yamaha dx7 po 800-1000 kn.To je malo vise od sto ?.
Zasto ne vjerujes?Pa da si malo trazio,mozda bi nasao,al tebe je prvi privukao i odma si ga kupio.
Inace se to tako ne radi,osima ako nemas ideju gdje potrosit lovu.
Ja sam ga imao pred tri godine i prodao ga za 800 DM.Bio je u oglasniku oko mjesec dana.
Za te pare,koje si ti dao,kupio bi X5D.
Ako ne vjerujes u cijene polovne robe.....
www.oglasnik.hr
Pa sam vidi!!!!! :wink:

...............evo u novom broju imas X5D za 400? i to sacuvana..

bumbar
04-04-2005, 11:44 AM
xxxx

Altek
04-04-2005, 12:06 PM
Mogli bismo da se organizujemo i kupimo ovako nesto http://www.curtiscurtis.com/vertical/vimg/modularphotos/moogiiic.gif

Kod mene bi bio ponedeljkom, kod tebe utorkom ,kod treceg sredom....

Jos kada bi se i konkord delio uz njega, cisto transporta radi ...... :)

idekius
04-04-2005, 01:00 PM
Nemoj se ljutit ali ako malo prosetas eBay-om vidjeces da je 250 eura ok cijena.
Uostalom ne shvatam sta fali VST-u,(ne odnosi se na tvoj post).!
Pa nije sve sto je analogno MRAK i ultimativno!
Prije samo 120 godina hirurzi su operisali "nazivo" i nisu koristili anesteziju jer su smatrali da je TO prirodno(analogno,he,he,) a da je anestezija "djavolja rabota"(tj Digitalno, pazi poredjenja :wink: ) i to je islo sve dok nisu skontali "hej pa ovo je ipak bolje, kad ga rezemo da ne vristi"!
Jest M1 nekad bio i pokoj mu dusi, ne treba ga sad mistificirati kao "To je Haos" itd,itd. Bio je dobar i nek pociva u MIRU!
Ja sam uvijek bio za napredak(ne uvijek) koji donosi toliko olaksica i ako mene pitate bolje Digitalija nego jeftina analogija.
Analogija moze ali za TU PRAVU analogiju malo ko ima ovde na forumu para!

Pozdrav!

Uhhhh izvini htio sam replicirat na komentar dlukace!

Ma M1 je daleko od analogije... tj. nema veze sa tim...
Do skoro sam bio u redovnom kontaktu sa tom spravom jer je imao klavijaturista sa kojim radim. Cuvao je sve dok mu ga nisu ukrali... Mi smo ga koristili jer je Bane navikao da svira na njemu, ali neku boju iz njega smo upotrebili ravno 0 puta. Desavalo se da uzmemo neku boju iz Tritona, ili cak Korga DW 8000, ali iz M1 bas nikad. Neko je pohvalio klavir na M1...
Taj klavir je znatno slabiji i "mrsaviji" od bilo kog velikog giga klavira, bosendorfera 290 VST, Steinberg the Grand itd.

clusterchord
05-04-2005, 01:27 PM
Decko ima mnogo opreme,ukljucujuci i MemoryMoog :shock:

80's freak....!!!!
reci jel prodaje on sto od analogije? jel mozes da me spojis s njime..

OFF
21-04-2005, 12:41 AM
Mislim da ste svi u pravu, a i niste u pravu :roll:
M1 je sigurno prekretnica u workstation prici, legendarni sint, mozda i najprodavaniji, i verovatno najizrabljivaniji krajem 80tih i pocetkom 90tih.
Mnogo albuma, koncerata........
Danas...hm. Prvo, mislim da dosta ljudi ima nekako pogresnu sliku o sintisajzerima.
NPR ,to sto je receno za njegov klavir, po meni apsolutno nije tacno. Tu farbu ne treba uporedjivati sa npr Giga ili nekim semplom klavira. To je autenticna boja, koja se zove M1 piano i kao takva je nezamenljiva za neke stvari( naravno da necete svirati Shopena sa njom). Isto kao EP sa dx7( nije Rhodes, nije wurlz., ali je do j.....).
Ima tu jos par boja koje bi bilo lepo imati, ali...... da li vredi za njih dati 300(370e)- ?. Vredi , ako imate ostalih 1698 potrebnih, sto na hardwareu sto VST .
Ja cu ,sigurno , jednom kupiti neki modul iz ' zlatne 'KORG serije(m1r, m3r, 01wr) ali ima sad mnogo precih stvari od toga.
Znaci, ko ima 15tak sprava, treba medju njima da ima i m1/t3, ali kao prva sprava.... Mada, ako mene pitate x5d je go.no

Altek
21-04-2005, 01:02 AM
Ja se nisam pokajao,....sada ga vec uveliko koristim :roll: mint brale

'ebes software

Shady
21-04-2005, 04:55 AM
450?!?!?!? Mogao si da nabavi? skoro 2 za te pare da si malo propratio "oglase srijedom". Ja sam svog M1 prodao za 300 prije godinu i po dana.

Milo?e!
katastrofalno grije?i? kada ka?e? da M1 nije za narodnjake.

Altek
21-04-2005, 06:24 AM
Tacnije 370 ......Spustio je covek cenu maksimalno......

Verovatno je istina i to da sam se "zaleteo", ali ova masina mi je vec "bezala"....Nisam hteo da kukam ponovo....Ocuvan je (ima sve dirke :))

Uz to, bio sam pri parama,a bog zna da nisam dobar sa keshom :lol:

Primetio sam i to da zvuk postaje mnogo interesantniji kada ga degradiram nekim efektom...Skoro kao Mirage

Ne znam za ostala mesta ili ljude koji rade pop/folk, ali ono sto znam iz svog okruzenja je to da se sve manji broj ljudi odlucuje na prodaju svojih matorih sintova......

Inace cena DX-7 raste konstantno....I to od kada se Luk Slejter pojavio sa njim na EXIT-u pre par godina.....

Sada, narodnjaci ih verovatno prodaju jer im ne vrse posao,ali tesko cete ubediti nekoga koji radi elektroniku da se odrekne necega sto je ostavilo dubok trag na muziku koju slusa (DX-7,TR-909,TB-303 cak i MC-303)

Tiki the Boyler
21-04-2005, 09:30 AM
Altek, taj te je dobro nategao!
Ako hoces jos jedan M1 za 250EUR, javi se meni!
A pride dobijes jos desetak CDova sa bojama za njega!!!

Tiki the Boyler
21-04-2005, 09:37 AM
I jos nesto, za te pare si mogao kupiti nov Korg X5D!
A to je bar svjetlosnu godinu dalje od M1!

E sad... jedino ako ne mislis otvarati antikvarnicu... :wink:

bumbar
21-04-2005, 12:03 PM
cccc

OFF
21-04-2005, 10:17 PM
[quote="bumbarEeeee bas mi je drago sto si to napisao, toliko za one koji dizu u nebesa ta dva prevazidjena dinosaurusa M1 i DX7. :shock:
Sretna nova 2005g! :wink:[/quote]
Aman ljudi!!!!!!!
Pa sta znaci, ako je neko kupio mini moog, ili arp, ili oberheim, da pravi muzej ili ima pare na bacanje. Dobro , nisu DX7 ili M1, analogne sprave ,ali na njih udariti....? Pogledajte malo spiskove opreme nekog ozbiljnog midi studija u svetu ili set nekog klavijturiste. Dobro na stage-u ih uglavnom necete precesto vidjati , dosli tritoni , fantomi, motifi,nord leadovi, ali ove dve sprave su ostavile takav trag u muzici da me boli kad tako pisete o njima.
Tvrdim da i dan danas nije napravljena klavijatura( made in Japan) koja tako dobro 'izlazi' i lezi pod rukom( ne mislim na kvalitet dirki- vec na subjektivni osecaj ) kao DX7. Sad, da me ne shvatite pogresno, treba ici napred, uzimati nove sprave, ali ....... Svaka nova sprava ima farbe koje se zovu npr DX Ep, ili FM Rhodes, ili M1 piano .....i naravno na njima ove boje 'samo ' lice na prave. Zato, Altek, nek je sa srecom, malo si vise platio, ali to treba imati u kolekciji!

lesha
22-04-2005, 10:41 AM
ljudi, ne shvatate da je dx7 legendarni synth koga su koristili derrick may, juan atkins i kevin saunderson (detroitska trojka) koji je odigrao u datom trenutku kljucnu ulogu u nastanku modernog techno-a.. tako da sigurno m1 ima neko znacenje za alteka..

bumbar
22-04-2005, 11:43 AM
xxxx

Altek
22-04-2005, 03:39 PM
Prvo cu da te nadjem........A onda cu da te maltretiram 8)

bumbar
22-04-2005, 04:28 PM
xxxx

OFF
22-04-2005, 10:20 PM
[
Pa naravno........Legendarni GOLF I je onda puno "bolji,kvaliteniji,udobniji,savremeniji" nego GOLF V i ja mislim da bi ga svakako trebalo zbog tih svojih karakteristika imati u kolekciji. Mozes ga ovde"uz malo srece" naci za 50-100 eura, sto je jos puno manje od onih 450 eura za M1. :wink:

:twisted: :twisted: :twisted:

A mozes ti odjednom da vozis GOLF 1 i GOLF 5?????!!!!!!!Vidis ja stavim dole npr motif 7, gore NL3, desno triton studio i k2500
, a u racku ex5r, tg77, m3r, jv2080, s760.............(npr) i na jednoj svirci sve sviram. Al ste bre vi Evropljani zastranili u svojoj naprednosti :!: . Najnovije nije uvek najbolje

idekius
23-04-2005, 01:31 AM
Cinjenica je da M1, a pogotovu DX7, imaju znatno kvalitetnije dirke nego X5-D... Kad to mogu da primetim ja koji nisam klavijaturista... Upravo zbog dirki se te klavijature i koriste u pojedinim studijima. To sto M1 mozes da vidis u Abbey Road (a ima ga i tamo) nikako ne znaci da koriste i njegove boje. Ja nisam bas odusevljen (daleko od toga) bojama sa X-5 D, ali su znatno, znatno, znaaaaatnooooo su naprednije od boja sa M1.

Dakle, ako ces da klavijaturu koristis kao midi kontroler, bolje M1, a ako ces sa tom klavijaturom na svirke... nema price.... onda X-5... Sa bojama X-5 za svirku i danas itekako vrsi posao... Mali, sto znaci lakse se seca, pristojne boje za zivi nastup (ako radis kafice, tesko da ces da dobijes neznam ni ja sta neznam kakvom klavijaturom tog tipa kada istu ukljucis u razglas npr. Yamaha EMX 2000 i 15" kutije bez bas binova.)..

Jos bolje resenje ti je po meni X-3. Jeste nesto veci, ali ima sve boje koje ima i X-5 (nije sigurno, ali mislim da bese tako), a znatno je skuplje uradjen nego X-5. Kod X-3 su i dirke kvalitetnije odradjene nego na X-5.

Sto se tice dirki, ona Yamaha DX-7 je stvarno mrcina!!! Cak nema ni gumice, vec neke metalne mehanizme za koje stvarno trebas da budes maher da bi ih sjebao...

Shady
23-04-2005, 06:51 AM
A mozes li ti odjednom da vozis GOLF 1 i GOLF 5?????!!!!!!!
Hahahaaa..! :mrgreen:

OFF
23-04-2005, 12:58 PM
Pazi ,Deki, slazem se za upotrebljivost boja sa x5/x3 ali.....
Nateraj nekog klavijaturistu da poveze midijem x5 i m1, i na dirkama m1 svira neku improvizaciju sa npr EP i sa x5 i sa m1. Opet ne govorim o kvalitetu farbe ili dirki( sve svira na m1) , ali iznenadices se da ce sa farbom sa m1 bukvalno bolje da odsvira. Veruj mi. To neki zovu 'bolje izlazi' neki kazu 'inspirativnija klavijatura'.........Uostalom probaj. O dx7 da ne govorim

clusterchord
23-04-2005, 03:47 PM
za DX7 se slazem, ali ako ga malo platis. ako vec imas klavijatura, a zanima te taj sound, onda radije TX802 - multitimbralan i u rack modulu - ne uzima mjesta.

ali dobro sto ste se dovezali tog jadnog M1?? pa on nema apsolutno nista posebno. u jednom trenutku u vremenu, zbog razvojnog puta konvertera i chipova, imao je nesto sto drugi tada nisu imali i time je zaradio mjesto u povijesti. u redu. ali to je sve. prevazidjen odavna. gotovo. mislim, nije mi jasno sto znaci "treba ga imati u kolekciji" - radimo glazbu, ne otvaramo muzej ?!?

nije stvar u tome jeli on nesto vrijedio ili ne, vec koliko vrijedi sad, u prakticnoj upotrebi u danasnjoj glazbi. gledano sto mozes potegnuti u DAW-u preko VSTi sampling instrumenata, i s druge strane, sto se nudi od hardverskih sinteva koji uvijek imaju originalni zvuk nezamjenjiv s pc-ijem ili novim digitalnim sintevima, jednostavno ne vidim smisla u bacanju para. pa nije to filatelija.

dlukace
30-04-2005, 11:12 PM
pa dobro ljudi koji je vama k...? ?ovjek je kupio korga i ?to sad? najvi?e ne volim jeb... pomodare koji toliko seru da mi smrdi preko mog kompa!
a,?ta sad? sad vam je jebeni triton ok ili fantom,a i novi macbeth ili andromeda-imaju midi i ne idu iz tune-a? e pa ko ga jebe,stare stvari itekako dobre i zanimljive i nije va?no koliko imaju rom-a i kako su im tipke dobre ili lo?e-neke stvari imaju karizmu.m1,dx7,juno 106,obx,tb303? sve su to legende,a i m1 je me?u njima.za?to onda ne pljujete i po starijim analognjacima nego drkate na njihove slike? svatko je napisao svoje,kako je tad mislio.oprostite ako sam malo sjeban,ali poga?a me ?to se danas sintevi otpisuju u staro ?eljezo-pa ?ak i legende poput m1!

fipke
01-05-2005, 02:15 AM
pa dobro ljudi koji je vama k...? ?ovjek je kupio korga i ?to sad? najvi?e ne volim jeb... pomodare koji toliko seru da mi smrdi preko mog kompa!
a,?ta sad? sad vam je jebeni triton ok ili fantom,a i novi macbeth ili andromeda-imaju midi i ne idu iz tune-a? e pa ko ga jebe,stare stvari itekako dobre i zanimljive i nije va?no koliko imaju rom-a i kako su im tipke dobre ili lo?e-neke stvari imaju karizmu.m1,dx7,juno 106,obx,tb303? sve su to legende,a i m1 je me?u njima.za?to onda ne pljujete i po starijim analognjacima nego drkate na njihove slike? svatko je napisao svoje,kako je tad mislio.oprostite ako sam malo sjeban,ali poga?a me ?to se danas sintevi otpisuju u staro ?eljezo-pa ?ak i legende poput m1!

tako je!.. to caare :)... a ja sve cekam da neko vec vise spomene Rolande hehe, bravo.

milos
01-05-2005, 08:01 AM
Ja imam 01w i volim patch 40 iz banke A :D .Taj isti zvuk je koristio Vangelis na pocetku pesme Nina,Pinta,Santa Maria sa albuma 1492:Conquest of paradise. 8) :)

Tiki the Boyler
06-05-2005, 12:01 PM
Samo da razjasnimo jednu stvar...
Niko nije pricao o kvalitetu ili nekvalitetu M1! Ljudi imaju razlicite ukuse i o tome ne treba raspravljati! Definitivno!!!
Samo je 450EUR mnogo za taj instrument! Finito!

(jos jednom - ako neko hoce M1 za 250EUR neka se javi na PM)

mirzaa
22-05-2005, 10:25 PM
dakle,,,
dobio jednog tog M1 sinta...
i skinuo sa neta dosta banki zvukova...farbi...?ega god..jer je ubojstvo to programirat...ajme u?as.
i sad imam pitanje.
u banci 1. na?em dva dobra zvuka.

u banci 7. na?em tri

u banci 23. na?em jedan dobar zvuk.

kako te zvukove koji su mi dobri prebacim u M1? samo te zvukove..ne sve te banke...to sam uspio...?elim prebaciti samo neke zvukove iz pojedinih banki...kako to? kojim programom? molim pomo?---hvala

Dezutilo
10-06-2005, 08:54 AM
Ja san nekad davno (mislin da je to bila 90 - 91) programira i svira M1. Tad mi je stvarno bi ludilo. Ostalo mi je u sje?anju da ima odli?ne digitalne klavire i prodorne braseve. Danas se, bogami, ne bi hvata za nov?anik zbog njega, a kad bi ga dobi bespaltno odma bi ga oka?io u oglase.

mirzaa
10-06-2005, 09:09 AM
a jebi ga kad za vrijednost M1 ne mo?e? dobit ni?ta bolje pa mora? sa onim ?ta ima?.... :cry: