Log in

View Full Version : PC i laptop u timu - kako ih povezati.....

ANITA
28-03-2005, 01:50 PM
Koje je kasno paljenje imam.....

Stalno se zalim kako moj komp ne moze izdrzati kompleksne orkestracije (koje srecom i ne koristim u svakoj pjesmi pa ajde...) i nisam se do sad sjetila da "iskoristim" laptop svog supruga (DELL-ov...procesor Pentium, 1 GB ram.. ) i time uspijem koristit vise instrumenata bez frizanja, pretvaranja u audio itd...

Sto me sad zanima?

1. Kako ih spojit zajedno? Pretpostavljam Firewire-om? Ok.
2. U laptopu naravno nije neka zvucna (onboard), to nadam se nije ni vazno. Sto mi je potrebno da ih spojim zajedno softwarski? Koji softwarcic... FX teleport ili tako nesto?
3. Ok. Kad to sve sredim kako cu onda raditi.... s obzirom da cu sve raditi u Cubase-u (ili Sonaru).... i preko njega pozivati VST instrumente.... kako se to onda realizirat moze preko 2 kompa... kad koristim 1 software? Da li npr. EW Orchestra instalirati na drugi komp i pozivati ga sa drugog kompa (kako se to onda radi).. Ustvari, ne kuzim da li ce on automatski koristiti RAM onog kompjutera sa kojeg vuce samplove, pa znaci ako su na hardu laptopa onda trosi njegov ram iako ja sve vucem u Cubase instaliran na kompu....

Molim vas, opisite mi taj proces.... i princip rada i je li izvedivo! Puuuuno hvala....

Anita

Oggy
28-03-2005, 02:16 PM
Preko LAN-a . Programcic se zove "VST system link" i verujem da ga cak imam, posto i sam razmatram varijantu jos jednog kompa, samo cekam da vidim sta ce da se desi sa standardima (64 bita i sl). Iz licnog iskustva jos uvek ne znam kako radi i da li je system stabilan, ali verujem da bi morao da bude. Ja jos uvek nisam probao posto imam mnogo projekata koji su mi bitni i plasim se da nesto ne zeznem, pa da sam sebi napravim problem, a nemam ni vremena da se bakcem oko neceg sto mi jos uvek nije naj izvesnije. Ako se i odlucis na tako nesto, imaj na umu da ces morati da "pojedes" mnogo harda sa racunara tvog muza i da nikako neces moci da radis projekte zapocete na dva racunara kada je on odsutan. Takodje ne znam i to da li taj drugi racunar mora imati ASIO karticu da bi se mogao sync-ovati ili ne mora.
Toliko od mene...

diviner
28-03-2005, 03:08 PM
Anita, dovoljno je da nadjes FX teleport i instaliras ga/procitas upustvo za upotrebu...sve ce ti biti jasno. Za spajanje je najbolje koristiti mreznu kartu (osim u slucaju koriscenja system linka, kada je imperativ imati bolju firewire ili usb2 profesionalnu zvucnu kartu).

ANITA
28-03-2005, 07:17 PM
[quote="Oggy"] Ako se i odlucis na tako nesto, imaj na umu da ces morati da "pojedes" mnogo harda sa racunara tvog muza i da nikako neces moci da radis projekte zapocete na dva racunara kada je on odsutan.

Da. To je prilican problem!! Vidis, ti kao da mi citas o misli... bas o tome razmisljam...

FX teleport mislim da negdje imam.. pa cu instalirati i procitati... Valjda ce mi se pojasniti princip rada.

Oggy
28-03-2005, 07:21 PM
:D

ANITA
28-03-2005, 10:44 PM
Evo, probali smo! Pronasli smo programcic FX Teleport, instalirali nesto samplova na DELL-ov hard i pokusali... Cubase ga je odmah pronasao i sve je krenulo odlicno!

Ali Sonar.... kako ima DXi podrsku kojom se ustvari koriste VST instrumenti... a FX Teleport nije vidio dll od DXI file, vec samo VST (za isti instrument) tako ispada da u Sonaru njega ne mogu koristiti ili treba mozda jos nesto skuziti sto nisam.

Neke vrlo vazne nedovrsene pjesme su mi u Sonaru..... nedovrsene su jer me izludivalo pretvaranje u audio, a falilo je rama... sad bi to sve napokon mogla dovrsiti... a ne radi! U Cubase-u toliko puno VST instrumenata pucketa i radi probleme....

Sto sad da radim? Ima li tko kakvu ideju? Ovo mi je sluzilo upravo za najkompleksnije aranzmane.... stoga ih zelim i moram dovrsiti u Sonaru! A Teleport znaci ne vidi DXI dll-ove... (iako kaze u manualu da radi i u sonaru).

Heeelp! :scared:

Anita