View Full Version : Reverb na sibilantima
Kako se radi ona fora da mi S,C i ostali sibilanti budu na reverbu, moze li pojasnjenje trika?
Kako se radi ona fora da mi S,C i ostali sibilanti budu na reverbu, moze li pojasnjenje trika?
posaljes vokal na send....
na taj send kanal stavis deesser, ali ga namestis tako da se cuju SAMO sibilanti, a da nema ostalog (znaci 'listen' mod) i posle toga reverb....hal neki...
ako ne moze desser onda EQ pa izdignes samo te frekvencije a one ostale spustis...
E odo da probam, hvala pure
milosjeftic
25-03-2005, 10:45 AM
Dodao bih jos :
1. i kad imas reverb na celom vokalu sibilanti ce se cuti kao da imaju vise reverba .
2. ako reverb ima svoj EQ ( kao IR 1 i sl. ) mozes uraditi istu stvar koju je rekao puRe sa jednim efektom manje .
Dodao bih jos :
1. i kad imas reverb na celom vokalu sibilanti ce se cuti kao da imaju vise reverba .
2. ako reverb ima svoj EQ ( kao IR 1 i sl. ) mozes uraditi istu stvar koju je rekao puRe sa jednim efektom manje .
u originalnoj prici koja je postovana ovde pre nekoliko meseci [o cemu je eon i pricao] vokal je bio suv i SAMO su sibilanti imali reverb...znaci moraju potpuno da se izoluju, a ne samo da se izdignu u odnosu na ostatak vokala...
DADDY Z
25-03-2005, 11:08 AM
ja isto to re?avam sa eq-om na samom reverbu
ANITA
25-03-2005, 11:26 AM
Pure, mislis na onu temu o SSS koji se rasprsio? A jel zna tko ovdje koje su tocne frekvencije samih sibilinata? Ono sto smeta od sibilanata su frekve koje idu u kategoriju harmonika, zar ne? Od 6 kHz na gore?
Pure, mislis na onu temu o SSS koji se rasprsio?
ova tema:
http://www.rumski.com/forum/viewtopic.php?t=2179
ANITA
25-03-2005, 11:32 AM
Da, da. To sam i mislila. Thanks. :D
milosjeftic
25-03-2005, 01:10 PM
Nisam osporavao vec dopunio ( iz dobre namere ) .
Citao sam taj post o kome pricate . Ima mogucnost koja nije uzeta u obzir : pisac posta misli ( ima subjektivni utisak ) da je reverb samo na siblantima a da je vokal suv ; na osnovu toga on dalje pise to sto pise . Da li je to bas tako ( kao sto se cini - mozda jeste , mozda nije : to ne znamo ni mi , ni pisac tog posta ) .
Ja iskreno sumljam da je glas suv a reverb samo na sibilantima , ali isto tako ne sumljam da IMAMO UTISAK da je glas suv a reverb samo na sibilantima .
To su : DVE potpuno RAZLICITE STVARI . u pitanju je nasa ILUZIJA da je to tako kao sto cujemo .
ILUZIJA = PREVARA .
Da upotrebim metaforu : kad gledamo kako madjionicar vadi zeca iz sesira mi imamo ILUZIJU da madjionicar vadi zeca iz sesira , u stvari zec nije u sesiru ( madjionicar nas je prevario ) .
Odakle je madjionicar izvukao zeca ne znamo , ali sigurno znamo - ne iz sesira . Ako traziMO zeca u sesiru zato sto smo videli da ga je madjionicar odande izvukao - nista od zecetine .
Zato kad " tripujemo " na primer , da nedostaje " prostor " u miksu , ono sto nedostaje NIJE PROSTOR vec ILUZIJA PROSTORA .
Ponavljam : ILUZIJA = PREVARA .
Zato neka pravila ne vaze , nije logicno , ne funkcionise racio , glupa su , cudna su , bla bla bla
milosjeftic
25-03-2005, 02:27 PM
A jel zna tko ovdje koje su tocne frekvencije samih sibilinata?
Najjednostavinje je pogledati u WL.( Analysis ) na konkretnom primeru , ako imas snimljenu traku samo glasa .
E danas sam to odlicno odradio sa desserom tako sto sam zakucao sibilante i poslao ih na reverb takve, stim da sa izmedju dessera i reverba na sendu naravno postavio eq od 5- 6 khz i dobio lepo sustanje na sibilantima... 8)
Shady
01-04-2005, 09:09 AM
Eon, mo?e li kratko uputsvo:
- sa kojim (?ijim) deeseorm si ovo radio (ja imam db audiowareov, i mo?da neki wavesov)
- koja dugmad si i kako, na njemu podesio.
Meni ovo ne?to ne ide pa zato pitam. :oops: A interesantno bi bilo ako bi postojao kakav plugin "specijaliziran" za ovaj posao. :mrgreen:
milosjeftic
01-04-2005, 10:32 AM
Gospodo , to sto mi cujemo kao " reverb na sibilantima " nije reverb na sibilantima vec reverb za glas koji postaje primetan tek na sibilantima , dotle ga ne primecujemo .
Na osnovu toga sto cujemo na sibilantima mozemo zakljuciti kako majstori podesavaju reverb za glas . Nije uvek sve kako nam se cini .
Eon, mo?e li kratko uputsvo:
- sa kojim (?ijim) deeseorm si ovo radio (ja imam db audiowareov, i mo?da neki wavesov)
- koja dugmad si i kako, na njemu podesio.
Meni ovo ne?to ne ide pa zato pitam. :oops: A interesantno bi bilo ako bi postojao kakav plugin "specijaliziran" za ovaj posao. :mrgreen:
uhhh nemam sad vremena ali javim ti veceras sve u detalje
Shady
03-04-2005, 12:27 AM
Ok Eon. Kad nade? vremena. :)
ANITA
03-04-2005, 02:52 AM
Shady... pa vidi na onoj temi za koju je Pure dao link na prvoj stranici ove teme. Mozda tamo nesto vise pise bas o ovom efektu.
Za punocu... 140 Hz do 440 Hz
Razgovjetnost, jasnocu....1 kHz do 2.5 kHz
Blizinu odnosno ne znam kako se izraziti sad... prisutnost(?)...4 kHz do 5 kHz
Sibilanti 6 kHz do 10 kHz
? Za dodatnu cistocu vokala - malo se pojacaju frekv. iznad 6kHz (dok ne pocne utjecaj na sibilante...)
? Sve ispod 60Hz maknuti (hi-pass filterom)
?"podebljati" vokal jacanjem bas frekv. (200Hz do 600Hz)
?Prozra?nost - airness... 13-14kHz
Itd... itd.... nastavite/ispravite ostali....
Shady
30-04-2005, 06:55 AM
Ok pro?itao sam tamo... ali sada me zanima eonov postupak o kojem je prethodno govorio.
nemam sad vremena ali javim ti veceras sve u detalje
Eon, jesi na?ao vremena? ;)
milosjeftic
30-04-2005, 07:08 PM
Jedna od cestih zabluda : ne cujem efekat , zaklju?ujem da efekta nema . Pogresno . Dobro pode?en efekat se naj?e??e ne primeti , osim kada je to potrebno , iz kreativnih razloga . ?ujte glas Zdavka ?oli?a na Sva?iji i ni?iji , zadnji album - ista stvar sa reverbom , samo ?to je reverb na glasu ipak ( slabo ) primetan . Ve?ina od nas nikad nije ?ula neproduciranu pesmu . Stoga izvodimo pogre?ne zaklju?ke jer ne mo?emo da uporedimo snimak pre i posle produkcije . Postoje rariteti Fredija Merkjurija . Obavezno preslu?ajte i uporedite neproducirano sa rariteta i producirano sa objavljenih albuma .
zvincic
30-04-2005, 10:58 PM
Ve?ina od nas nikad nije ?ula neproduciranu pesmu .
ne zaboravi da je ovo forum koji se bavi PRODUKCIJOM...vjerujem da vecina skoro svaki dan radi upravo sa neproduciranim materijalom...tj. producira ga :)
ANITA
30-04-2005, 11:02 PM
Tocno tako! :D
milosjeftic
01-05-2005, 02:39 PM
Ve?ina od nas nikad nije ?ula neproduciranu pesmu .
ne zaboravi da je ovo forum koji se bavi PRODUKCIJOM...vjerujem da vecina skoro svaki dan radi upravo sa neproduciranim materijalom...tj. producira ga :)
Mislio sam na svetsku produkciju . O njoj je i bilo reci , zar ne ?
zvincic
01-05-2005, 03:24 PM
opet o tome?
zasto mislis da na ovim prostorima nema ljudi koji su sposobni uraditi "svjetsku produkciju"?
milosjeftic
01-05-2005, 03:32 PM
Ovo je glavno pitanje :
- da li ti mislis da je reverb samo na sibilantima a da je ostatak glasa suv ?
Da ili ne ?
Diskusiju ostavimo za posle . Ok ?
ANITA
01-05-2005, 03:54 PM
Na ovoj temi konkretno, nije.
Ovo je glavno pitanje :
- da li ti mislis da je reverb samo na sibilantima a da je ostatak glasa suv ?
Da ili ne ?
Kakvo je ovo blesavo pitanje? :shock: Koji reverb, na kojem glasu, na kojoj pjesmi? Kako ga producent postavi tako je.... Ako je Eon "izvukao" samo sibilante (oko 6KHz) i na njih stavio reverb onda je reverb samo na sibilantima.
milosjeftic
01-05-2005, 06:24 PM
Ovo je u stvari nastavak teme od pre mesec - dva , ako je nisi pratila . Bilo je reci o pesmi Dzordz Majkla gde pisac posta mislio da je reverb na glasu od pomenutog pevaca bio samo na sibilantima . Na osnovu te po meni pogresne pretpostavke Eon je razradio nacin kako to da postigne . Pa su ga to i pitali .
Posle toga je jos jednom bilo reci o istoj stvari , da li se tema zvala Interesntne fore ili slicno tome ne znam . Tako da pitanje nije blesavo , nego pretpostavljam da nisi pratila predhodne dve teme o sibilantima i reverbu pa me nisi razumela .
ANITA
01-05-2005, 08:11 PM
Dragi Milose... ovo je pocetak ove teme!
milosjeftic
01-05-2005, 09:50 PM
Predajem se .
koji "efekt"...
na primjer... (za vokal)
tretiramo frekvencije iz slij. frekvencijskih opsega
Za punocu... 140 Hz do 440 Hz
Razgovjetnost, jasnocu....1 kHz do 2.5 kHz
Blizinu odnosno ne znam kako se izraziti sad... prisutnost(?)...4 kHz do 5 kHz
Sibilanti 6 kHz do 10 kHz
? Za dodatnu cistocu vokala - malo se pojacaju frekv. iznad 6kHz (dok ne pocne utjecaj na sibilante...)
? Sve ispod 60Hz maknuti (hi-pass filterom)
?"podebljati" vokal jacanjem bas frekv. (200Hz do 600Hz)
?Prozra?nost - airness... 13-14kHz
Itd... itd.... nastavite/ispravite ostali....
smem li? :)
nazalnost vokala - oko 700-800Hz
toplina 400- 500Hz
Ne bih se slozio sa Anitom oko opsega 1- 2,5kHz i 4-5kHz
Ta neka razumljivost, pa i prisutnost bi bile negde 2,5-3kHz (cuveni presense ) , a opseg oko 1khz bih pre nazvao tvrdocom. Takodje, 4kHz bi vokalu dalo onu klasicnu ostrinu, a posle toga krecu subilanti
Sad, moguce je da govorimo o istim stvarima, samo se drugacije izrazavamo. Nije lako dok se ne cuje
milosjeftic
01-05-2005, 11:14 PM
1 . desni klik na listu staza
2. doda? Fx traku
3. odrezes sve frekvencije na Fx osim sibilanata ( sa Eq )
4. insertuje? reverb
5. pozove? send
ANITA
02-05-2005, 09:17 AM
nazalnost vokala - oko 700-800Hz
toplina 400- 500Hz
Ne bih se slozio sa Anitom oko opsega 1- 2,5kHz i 4-5kHz
Ta neka razumljivost, pa i prisutnost bi bile negde 2,5-3kHz (cuveni presense ) , a opseg oko 1khz bih pre nazvao tvrdocom. Takodje, 4kHz bi vokalu dalo onu klasicnu ostrinu, a posle toga krecu subilanti
Sad, moguce je da govorimo o istim stvarima, samo se drugacije izrazavamo. Nije lako dok se ne cuje
Pa je, ustvari smo govorili o istim stvarima. Samo sto ja nazalost nisam govorila na temelju nekog iskustva nego vise kako sam zapamtila principe. Tako da uzimam tvoje u obzir s vecom dozom povjerljivosti. :D Jos se nisam dovoljno "poigrala" s ovom temom da mogu stajati cvrsto iza vlastitih zakljucaka, tako da samo ti nastavi!
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.