PDA

View Full Version : Gitaristi! Potrebna pomo

dacko
22-03-2005, 07:55 AM
Jedan prijatelj me zamolio da mu skinem sa neta neke slike i opise procesora za gitaru, u rack varijantama. Zna?i neka profi i polu profi varijanta. Da li znate takav neki sajt gde ima tih reviewa o tome, po mogu?stvu sa evropskim tj. nema?kim cenama.

Ili otprilike neke modele da mi ka?ete... bilo ?ta...

Bio sam na www.musik-produktiv.de, ali ne?to i ne mogu ba? da se snadjem kad je takva vrsta opreme u pitanju.

Hvala u napred. 8)

bumbar
22-03-2005, 09:47 AM
xcxx

dacko
22-03-2005, 09:56 AM
U principu hoce svoj zoom 3030, onaj shity plasticni gitarski procesor, da sutne u smece, i da uzme nesto ozbiljnije. Znaci treba neki efekat procesor, gitarski, da ima distorzije, i sve ostalo sto vec treba, po mogucstvu da bude u racku... a cena do 1000 ili oko 1000 evra...

Oggy
22-03-2005, 03:03 PM
Sve sto je rekao Shakespeare + uzmi u obzir i VOX Tone lab SE koji nije mnogo skup (oko 500) a radi odlicno+ ima lampe

bumbar
22-03-2005, 03:12 PM
cccc

zvincic
22-03-2005, 03:30 PM
ljudi, na veliko brkate preampe (triaxis), modelere (pod) i efekt procesore.

ako mu treba samo efekt procesor onda T.C. G - Major ima moj glas.

ali u njemu nemas nikakav drive jer to nije preamp, srecom ;)

dodao bi da se izbjegavaju drive-ovi sa takvih procesora posto digitala i dobar drive jednostavno ne idu jedno uz drugo.

bumbar
22-03-2005, 03:38 PM
xxxx

zvincic
22-03-2005, 03:41 PM
Covjek je trazio savjet za GUITAR PROCESSOR,efekti plus preamp simulacije sa distorzijama itd!
TC. G-major kao i TC Force su uglavnom FX tzv Multiefektprocessori koji nemaju amp simulaciju nego samo efekte kao i obicni procesori s tim sto su uglavnom namjenjeni gitaristima koji vec posjeduju neke PREAMP-e npr u Rack-u!
G-Major=599 eura 1HE
G-Force=1599eura 1HE

Prijatelju niko ovde ne brka nista! :wink:

Gitarski procesor je efekt procesor. Preamp je preamp.
ono sto kombinira to dvoje je igracka.

svaki ozbiljan gitarista koji je probao takve kombinacije ce ti reci isto.

Jedan prijatelj me zamolio da mu skinem sa neta neke slike i opise procesora za gitaru, u rack varijantama. Zna?i neka profi i polu profi varijanta.

a po ovome sto sam procitao da se zakljuciti da covjek ocito ima pojacalo ili rack setup....
u tom slucaju, efekt procesor u effects loopu je najbolji (a IMO i jedini) izbor.

bumbar
22-03-2005, 03:57 PM
xxxx

zmaj
22-03-2005, 06:22 PM
Pssssttttt!!! :lol: :evil:

Imas V-amp Pro za 230 evra u rack-u...nije nikakvo cudoviste,ali od zoom-a je sigurno bolje... :wink:

Dushan_S
23-03-2005, 02:13 AM
Jedan prijatelj me zamolio da mu skinem sa neta neke slike i opise procesora za gitaru, u rack varijantama. Zna?i neka profi i polu profi varijanta. Da li znate takav neki sajt gde ima tih reviewa o tome, po mogu?stvu sa evropskim tj. nema?kim cenama.

Ili otprilike neke modele da mi ka?ete... bilo ?ta... Nisi rekao ono najbitnije, ato je kako svira stilski taj prijatelj i ?ta voli od muzike. Tako?e, za ?ta mu treba, za ?ivu svirku, da svirucka kod ku?e i na ponekoj probi, da snima..?
Zvincic (sorry prijatelju, ja sad ne znam je li to Zvin?i? ili..?) je lepo rekao, neozbiljno je da daje hiljadarku za neku spravu koja je all in one. Nek kupi neki digitalni efekat sa koga ?e vu?i prostore i modulacione efekte, a gain treba da ide sa zasebnog preamp-a. To mo?e i da bude ne?to nalik ovome na ?emu ja sviram Hughes & Kettner Tubeman, koji izgleda kao pedala, ali je u principu preamp sa lampom. Zavisi i koliko mu je bitno da je sve programambilno, ako ?e koristiti samo nekoliko osnovnih boja, tipa solo, ritam i clean, mislim da je ?ak bolje uzeti dobru pedalu i digitalni fx odvojeno, nego neki boss-ov procesor gde je sve u jednom.
Ako svira Heavy svirku, teoretski i ne treba da kupuje preamp, nek proda poja?alo i procesor i kupi neku ozbiljnu glavu sa vi?e kanala, koja je ba? pravljena za to ideolo?ki i gotova stvar. Procesori su u 90% slu?ajeva gubljenje vremena. ?to se ti?e raznih varijanti Vamp ili POD u poja?alo, to pada u vodu za ozbiljne rezultate. Glava nekog poja?ala Line 6 mo?e da obavi posao od live svirke do snimanja, ali to je opet cifra...

dacko
23-03-2005, 08:28 AM
Hvala svima na odgovrima. :D

Svirka se kre?e od hard rock-a ka nekom meksem metalu, ili ?ak heavy metalu... :lol:
Ima pojacalo, nekog marsala combo... onog.. najpopularnijeg, ne znam tacno koji je to model...
Svrha je prvenstveno za svirke, ali naravno... mislim da sta god da uzme, bi trebalo da posluzi i za neki rekording, naravno ne u klasi metalikinog black album zvuka, ali za neke potrebe snimanja, verovatno da ce i taj setup da posluzi?

Hmm.. znaci ... generalno, neki lamp preamp za distorzije, i neka digitalija za prostore choruse flangere i ostale d?id?e bid?e... ?

Dushan_S
23-03-2005, 03:07 PM
Ako ima combo Marshalla, onda bar da je 2x12 minimum, jer zvuk kakav on ?eli ne mo?e da iza?e iz malog kombi?a (u Marshall varijanti, recimo Boogie je ve? druga pri?a, ali je to i drugi karakter zvuka), bar ?to se ti?e svirke.
Zna?i ostaje jedna varijanta da zalivadi kombi?a, kupi kutiju i recimo neku od novih Marshallovih glava, ili ne?to drugo, tipa Randall ili se isprsi za 5150 glavu (koliko novca toliko muzike ovde). U tom slu?aju prostore i modulacione FX mo?e da vu?e sa bilo ?ega ?ak i nekog prastarog ali ok digitalnog procesora tipa Roland GP 16. Dist ?e imati sa gain kanala poja?ala, a mo?e da uzme neku overdrive pedalu koja ?e mu raditi kao boost za solo, na primer Boss DS1 ili OD1.
Naravno ova varijanta svirke zahteva malo ga?enja po pedalama i nije ba? za neko ?izenje sa mnogo menjanja boja tokom pesme.

Ako ho?e da ostavi staro poja?alo, onda mo?e da uzme neki preamp koji je programabilan, i odvojeno neki FX (koji ne mora biti skup, ?ak i neki behringer u rack-u mo?da mo?e da odradi posao, ta sprava se obi?no ka?i na FX loop na poja?alu, tako da njeni konvertori i digitalno procesovanje ne uti?u toliko na kvalitet suvog tona gitare) E sad koji ?e preamp uzeti, to je malo stvar ukusa, trebalo bi da proba nekoliko razli?itih, po mogu?stvu na svom poja?alu, i to isklju?ivo na snazi, probavanja na tiho u prodavnici na nekom nepoznatom poja?alcetu mu ni?ta ne?e re?i. Nekim ljudima stara ADA MP1 radi odli?no posao, tu je i Marshall JMP, opet, sve zavisi.
U svakom slu?aju, treba da proba i da slu?a ton, a da ne tra?i po svaku cenu ne?to ?to je "fancy". Gomili ljudi nekoliko Boss pedala bolje obavi posao nego drugima ceo rack opreme. :) Isto tako, ako ?esto tezgari, mo?da treba da se prilagodi tome, pa uzme nekog manjeg lampa?a, mislim da par pedala i "mali" Boogie MK4 oduvaju ve?inu Marshall set-up ova, a i lak?i su za transport nego 4x12 kutija i glava.
I naravno ima veze sa gitarom koju svira, recimo ne ide Ibanez i masan zvuk, ali to je sad ve? druga pri?a. :wink:

Eto malo se odu?ilo, ali copy&paste-uj mu ?ta smo pri?ali ovde pa mo?da mu bude od neke pomo?i :)

zvincic
23-03-2005, 03:29 PM
Zvincic (sorry prijatelju, ja sad ne znam je li to Zvin?i? ili..?)

pogodio si ;)

inace, i zoki je dovoljno :)

jako dobar post ;)

Dushan_S
23-03-2005, 05:05 PM
Dobro, onda Zoki, ja sam Du?an, drago mi je da smo se upoznali :) :wink:

zvincic
23-03-2005, 05:12 PM
Dobro, onda Zoki, ja sam Du?an, drago mi je da smo se upoznali :) :wink:

takodjer ;)

evo ruka :)

:guitar: :guitar: :guitar:

arados
23-03-2005, 08:01 PM
VOX ToneLab SE. Imas sve - za sve.
Sad je oko 450?.
Pocastices se!

zvincic
23-03-2005, 08:22 PM
VOX ToneLab SE. Imas sve - za sve.
Sad je oko 450?.
Pocastices se!

kao i ostali:

mestar za sve, majstor u nicemu ;)

arados
23-03-2005, 08:34 PM
Nemoj tako majstore!
Koristio sam i koristim i DigiTech SGS 2112. Isto lampa x2 i S-Disc chipa x2. Zvuci odlicno, ali i Vox gazi ko lood.
Ponekad koristim kombinaciju: Piranha i RP10, odlicno.
Jesi ti probao sve ovo, pa znas, ili ...

zvincic
23-03-2005, 08:42 PM
Nemoj tako majstore!
Koristio sam i koristim i DigiTech SGS 2112. Isto lampa x2 i S-Disc chipa x2. Zvuci odlicno, ali i Vox gazi ko lood.
Ponekad koristim kombinaciju: Piranha i RP10, odlicno.
Jesi ti probao sve ovo, pa znas, ili ...

probao sam vecinu....tog digitecha nisam cuo ali vox je IMO govno (pardon na ovakvim rijecima, ali stvarno je)....kao i pod, Vamp, boss gt5/6 itd.

a ta lampa unutar procesora....sto radi na 12 V :)

samo se mozemo nasmijati na njih ;)

no, da se ne prepiremo, ocito ima ljudi kojima se i takav zvuk svidja....

za mene (a i vecinu mojih kolega), dobar lampas, pedalica izmedju, dobra gitara sa dobrim pickupovima i sve povezano dobrim kabelima....to znaci dobar zvuk koji izlazi i u miksu i live, u bendu.

a da ne govorim kako na takvom setupu actually imas dinamiku....kod SVAKOG digitalca kojeg sam probao stvar je otprilike bila ovakva:
imas clean, imas jaki drive....nista upotrebljivo izmedju...
Svi su pali na tom "crunchu" a po kojem su lampasi poznati ;)

arados
23-03-2005, 08:51 PM
Rado bih poslusao tvoj "crunch".
Vjeruj mi da ti ne znam reci sta ljepse zvuci:
JEM --->DigiTech (Vox)
LP Custom --->DigiTech (Vox)
Strat ---->DigiTech (Vox)

Jos kad se to provuce kroz JCM 2210--->Fender Bassman Box
sreci nigdje kraja.

V-AMP jeste drek i to si pogodio

zvincic
23-03-2005, 08:59 PM
Rado bih poslusao tvoj "crunch".
Vjeruj mi da ti ne znam reci sta ljepse zvuci:
JEM --->DigiTech (Vox)
LP Custom --->DigiTech (Vox)
Strat ---->DigiTech (Vox)

sto je jednom lijepo ne mora biti drugom... ;)

meni svakako nije.....digitala i gain ne idu skupa

za vremenske i mod efekte u eff. loopu da....ali bilo sto digitalno u direktnom signal chainu izmedju gitare i pojacala....NO NO!

opet ponavljam, ako to nekog veseli...tko voli nek izvoli...

meni osobno to unistava zvuk i, sto je jos vaznije, sam osjecaj sviranja.

Dushan_S
25-03-2005, 12:32 PM
Ja imam POD-a, imao sam ku?i Vamp (koji znatno lo?ije zvu?i), nisam dodu?e probao VOX-a, mada mislim da su ljudi malo pod uticajem placebo efekta kada slu?aju modeling preko poja?ala i kutije, ista tehnologija je i u POD-u i u Line6-ovim poja?alima, a svi hvale poja?ala, a u odnosu na POD su mnogo kriti?niji. PRETPOSTAVLJAM (ne znam. nisam radio sa njim) da je to deo razloga za?to VOX ve?ini ljudi zvu?i bolje, jer u su?tini niko od njih ne koristi revolucionarno razli?itu tehnologiju da bi emulirao razli?ita poja?ala.
POD je dobar da se postave stvari nabrzaka, ali je razlika o?ita. Kad smo zadnji put snimali u studiju imali smo iste trake dist ritam gitara odsvirane na ozvu?enom Marshallu, i na POD-u, isto, dve trake levo i desno, jednostavno pod nestaje u gustoj matrici, postaje muljav i bezobli?an, dok je snimljeno poja?alo gusto, i ostaje prisutno ?ak i kada se smanji u miksu. Mislim da tek tada do?e razlika do izra?aja, ovako na uvo mo?da i ne toliko. Ipak, koliki je to napredak u odnosu na one zoom procesor?i?e koje su svi donosili u studija pre desetak godina... Kakvi su to tek u?asi od zvuka bili. :lol:

zvincic
25-03-2005, 03:35 PM
Ipak, koliki je to napredak u odnosu na one zoom procesor?i?e koje su svi donosili u studija pre desetak godina... Kakvi su to tek u?asi od zvuka bili. :lol:

ajoj, sta je to bilo :lol: :lol: :lol:

veseli koljac
25-03-2005, 03:59 PM
meni ni ovi noviji digitech GNX,ne zvuce mnogo bolje od starih zoom-ova.
(bezivotno piskavo vriste iz mog pojacala,(roland jazz chorus 120)

zvincic
25-03-2005, 04:08 PM
meni ni ovi noviji digitech GNX,ne zvuce mnogo bolje od starih zoom-ova.
(bezivotno piskavo vriste iz mog pojacala,(roland jazz chorus 120)

pssst...meni tako zvuce SVI digitalci.....mozda generaliziram, ali probao sam ih dosta....i nijedan mi se ne svidja :)

analog (and tube) all the way :banghead: :da:

Mad_MUzzY
04-04-2005, 08:44 PM
Potpuno delim misljenje sa zvinciem (ladno sam c&p tvoj nick :) ). Znam da je to izmisljanje tople vode, ali ako je vec spreman da da 1k evra ja sam pre za analgonu varijantu. Cuo sam tog VOX-a i nisam nesto zadovoljan neubedljiv mi je, digitech je igracka, zoom ... he he, Lijne 6 je za uzivo meni uzas.
Jedan peavey XXX combo ih ouduva sve. Ja kad sam cuo kakv gain ima ta mala zver zmal nisam srcku dobio :) Taj combo moze bukvalno da se koristi za svaki od navadenih zanrova. Jedino mu fali reverb ... to mora da se resi nekom pedalom.
Druga opcija je ono sto ja za sad radim i sto zvuci dovoljno dobro a to je - PC - :) Preko amplitube-a sam uspeo da skinem onaj "fini" hi-gain koji ima Creed, a jako sam blizu postzanja nekog kvazi Marshall zvuka (naravno da to nije moguce ali nesto blizu ...) samo da nadjem dobaru EQ kombinaciju :)
Guitar Rig ima jaaaako uverljivu emulaciju marshallove glave.

zvincic
04-04-2005, 08:51 PM
Guitar Rig ima jaaaako uverljivu emulaciju marshallove glave.

hmmm....ako ti je to uvjerljivo (skupa sa amplitubeom) ne znam sto imas protiv ostalih digitalaca :)

isti kr? :lol:

Mad_MUzzY
04-04-2005, 11:22 PM
Drugi bas zuje :) dok ovaj (kao i amplitubov) moze lepo da se dotweekuje.

zvincic
05-04-2005, 12:44 AM
Drugi bas zuje :) dok ovaj (kao i amplitubov) moze lepo da se dotweekuje.

drago mi je ako si ti uspio....meni nazalost zuje kao i svi ostali :)

dobro jedino za vjezbu :)

Mad_MUzzY
05-04-2005, 12:57 AM
Naravski, za to prvenstveno, al ako sednes pa se pomucis moze i za mix a i za svirku.

perpetuum
16-04-2005, 04:42 PM

Ili otprilike neke modele da mi ka?ete... bilo ?ta...

Bio sam na www.musik-produktiv.de, ali ne?to i ne mogu ba? da se snadjem kad je takva vrsta opreme u pitanju.

Hvala u napred. 8)
Neka kupi Fendera ili Gibsona, boss overdrive,cry baby,marshall jcm 900,nek zaboravi procesore.Ilii,neka se igra jos par godina,ako dovoljno dugo bude svirao na kraju ce svakako zavrsiti sa gore navedenim!!!He he,pozdrav" dackastom"

zvincic
17-04-2005, 04:08 PM
Neka kupi Fendera ili Gibsona, boss overdrive,cry baby,marshall jcm 900,nek zaboravi procesore.Ilii,neka se igra jos par godina,ako dovoljno dugo bude svirao na kraju ce svakako zavrsiti sa gore navedenim!!!He he,pozdrav" dackastom"

hmmm....svirao sam u nekoliko navrata na jcm900 slx stotki....i razvio misljenje da je to pojacalo bez karaktera...

nedavno smo se zezali u prostoru sa jednim slx-om a kraj njega stari Hiwatt custom 50.

marshal je u ovom slucaju zvucao kao igrackica :oops:

RaVeN
15-05-2005, 10:05 PM
E vala nisam mogao da odolim, i samo zbog ovog sam se registrovao!!.. elem....citam i ne mogu da verujem kolko( CAST IZUZECIMA)!!
Te masno te slatko te igracka te ozbiljno te smesno pa tuzno pa digitalno fuj pa analogno etc etc etc... Pa evo 20 g. se bavim muzikon neposredno,gitara mi je zena :lol: ,probao i imao malo vise procesora i pedala, pa me zato nervira misljenje da je eto digitalni ili dig-anlg procesor -igracka?!!? a garantujem da ga nisu ni probali!!! Pa bre ,osnovno je da se svakoj spravi treba posvetiti pa ga ukombinovati sa pravim pojacalom i dobiti neki iole dobar sound !!! Pa da imam sanse da vam posaljem par snimaka sa recimo tom igrackom zoomom,mnoogi bi se kladili da je radjeno sa vrhunskom opremom, a ja bih se slatko :lol: :lol: :lol:

Neko gore rece da decko koji je poceo ovu temu ne juri fancy opremu ,potpuno tacno!! Trazi brate svoj sound pa ako je to i ei Nish a tebe dize ,TO JE TO !!

i poseban Pozdrav za Kreku Veso od Marshalla !

Oggy
15-05-2005, 11:15 PM
Pa, evo Ravene, da ja tebi nesto kazem...
Ja kao clan ovog foruma i moderator ove rubrike ti na lep nacin skrecem paznju da je tvoje ponasanje potpuno neprimereno i neprikladno. Koliko vidim, ovo je tvoja prva poruka, a ponasas se kao da si Satriani (ko zna, mozda i jesi, ali nema ni veze...) i samaras ove momke koji su vodili debatu oko izbora setup-a za gitaru. Ne zelim da u pitanje dovodim tvoju kompetentnost, posto ne znam ko si, ali definitivno dovodim u pitanje tvoju retoriku.
Dajem ti fore da sam editujes svoju uvredljivu poruku, upucenu ljudima, koji nisu nista slicno izrekli ni tebi, a ni medjusobno. Takodje bih te zamolio da se ubuduce uzdrzis od slicnih komentara, vec da pises samo onda kada imas sta pametno i da kazes osim pukog hvalisanja.
Smatraj ovo korektnim upozorenjem (cini mi se da jeste) koje je izreceno zaista sa najvecom mogucom dozom ozbiljnosti. Ukoliko sve ovo budes doslovce prihvatio, zelim ti dobrodoslicu na forum, ali ukoliko mislis da "isterujes pravdu" na ovaj nacin i ovom retorikom, molim te da odmah odustanes.

RaVeN
16-05-2005, 12:20 PM
Potpuno se slazem da i od boljeg ima bolji ,ali mi nije namera bila ni da nekog vredjam a jos manje da se hvalim !?! Jednostavno mi smetaju pojedini laicki komentari tipa> e to ne Valja i kraj!??!Razumeo bih da se komentari ovog tipa vode u zemlji koja ima duge korene i iskustva u muzickoj produkciji (btw. pratim i ucestvujem na jos nekoliko foruma,ali osim ovde jos nigde nisam cuo da neko pljuje bez validnog dokaza i objasnjenja zasto to ne valja ?!),ali na zalost to kod nas jos nije slucaj.

Evo jos jednom izvinjenje za sve koji su se osetili pogodjenim,mozda sam OVerreagovao,ali eto nisam mogao da ocutim . :roll:

Drugarski Pozdrav !

dr.Ru
16-05-2005, 01:40 PM
@RaVeN:
ovo je vec savet koji koristi.
Dobrodosao :D
ukljuci se u diskusije

Pozdrav :!:

Oggy
16-05-2005, 02:38 PM
@ Raven:
Ovo je vec bolji nacin da se komunicira, ali jos uvek nisi editovao svoj prethodni post gde objasnjavas ostalima sta sve rade i kako su glupi. Napominjem jos jednom da su u diskusiji ucestvovali ljudi od kojih su neki gitaristi, ne domaceg, vec svetskog svirackog ranga i pritom su i kao osobe veoma korektni, neki predaju gitaru... Neki su i amateri, ali nije u redu da bilo ko ima takav nastup prema njima. Ja cu te, evo, jos jednom, lepo zamoliti da iz svog prethodnog posta izbrises detalje koji omalovazavaju te ljude, a to ce ujedno biti i znak tvoje dobre volje da sa tim ljudima podelis i svoje i njihovo znanje.

Oggy
17-05-2005, 03:32 AM
@ Raven:
Nisi uvazio moju molbu da editujes svoj uvredljivi post, pa sam to umesto tebe ucinio ja. Izbrisao sam sve uvredljive delove koji se odnose na clanove ovog foruma. Nadam se da se ne ljutis, ali se jos vise nadam da vise neces ni pokusavati da provlacis takvu pricu po forumu jer ce svaki sledeci pokusaj proci isto ili drasticnije.

idekius
17-05-2005, 08:40 AM
Ja imam POD-a

Cesto radim sa POD XT Live. Po meni, odlicna sprava. Ovo je vala prvi put da se napalim na distorzije iz procesora. PO tom pitanju sam uvek bio za analogne varijante tipa DOD, BOSS i sl.

Ko se lozi na gitare npr. tipa Green Day, HIM i sl. uz malo petljanja i podesavanja POD-a to priblizno moze da postigne.

Prvo sam POD-a probao sa Line 6 gitarom koja je stvarno impresivna sa onim emulacijama, ali nama je ipak vise odgovarao Charvel. Do duse to je bolji primerak Charvela (kraj osamdesetih, pocetak devedesetih, made in USA).

Pored POD-a, cesto koristim i matorog Rockman-a. Onaj model kao 2xrack. Matora sprava, ali dobro radi, jedino sto mu je zvuk isuvise prepoznatljiv.

Tu je i mali Marshall MG15cd i njega ozvucavam, zavisno od potrebe, sa SM57, ili MD421....

Elem, da se vratim na kratko na POD-a. Barem ovaj XT Live, na kome imam prilike da radim, je za mene stvarno impresivan procesor.

duck
18-05-2005, 09:26 AM
Ja imam POD-a

Cesto radim sa POD XT Live. Po meni, odlicna sprava. Ovo je vala prvi put da se napalim na distorzije iz procesora. PO tom pitanju sam uvek bio za analogne varijante tipa DOD, BOSS i sl.

Ko se lozi na gitare npr. tipa Green Day, HIM i sl. uz malo petljanja i podesavanja POD-a to priblizno moze da postigne.

Prvo sam POD-a probao sa Line 6 gitarom koja je stvarno impresivna sa onim emulacijama, ali nama je ipak vise odgovarao Charvel. Do duse to je bolji primerak Charvela (kraj osamdesetih, pocetak devedesetih, made in USA).

Pored POD-a, cesto koristim i matorog Rockman-a. Onaj model kao 2xrack. Matora sprava, ali dobro radi, jedino sto mu je zvuk isuvise prepoznatljiv.

Tu je i mali Marshall MG15cd i njega ozvucavam, zavisno od potrebe, sa SM57, ili MD421....

Elem, da se vratim na kratko na POD-a. Barem ovaj XT Live, na kome imam prilike da radim, je za mene stvarno impresivan procesor.

Izvini, moram da te pitam za mozda nebitan detalj, ali da li mozes da se setis modela Charvela?

I da li ti gitara snimljena PODom zvuchi nekako daleko u mixu? I meni ovo pitanje chudno zvuchi :)

idekius
18-05-2005, 04:09 PM
Naterao si me da zavirim u kofer... Za divno chudo, na gitari ne pise model.
I mene je zanimalo koji je to model Charvela, ali zaista to na gitari ne stoji nigde... Charvel me nije nikada zanimao i ovo je prvi put da obratim paznju na njega. Ovaj primerak stvarno lepo radi i iz tog razloga stoji kod mene.

Gitara je vlasnistvo Tomice iz grupe "Kerber", ali ni on nezna kako se gitara precizno "zove". Nju je te vec davne godine odabrao u USA Boza, tadasnji bubnjar "Kerber-a", sadasnji bubnjar grupe "Generacija 5" i poslao je ovamo. Istog lika sada cekam da mi posalje UAD-1, koji je kupio i ceka nekoga ko putuje ovamo, pa da, napokon, dobijem karticu, ali to je vec druga i jaaaakooo tuzna prica... :D

Ovaj Charvel ima jako definisan zvuk, odlicne clean boje, i mnoooogoooo je dobar u onim mekanim distorzijama sa dilejem na visokim pragovima gde gitara naprosto vrisne... Mnogo je chudno sto Charvel vazi za prilicno "sterilnu" gitaru, a ovaj je izrazito topao... Cak ima dosta slicnosti sa Les Paul zvukom... Ni nalik onome sto se od nje obicno ocekuje...

Takodje bitna stvar zbog koje je volim je to sto ima...kako da kazem... hmm.... "oivicen zvuk". Tu je gde je, nije problem da izadje u matrici i ne smeta drugim instrumentima, ne uplivava u njih i ne stapa se sa njima...

Druga gitara, koju takodje cesto koristim u snimcima (takodje Tomichino vlasnistvo, ojadih coveka :twisted: ) je, verovao ili ne, Aria. To je Arijina kopija Les Paula iz 1970 i neke godine, stim sto su na njoj Dimarzzio hambakeri. Znam sta se misli o Ariji, ali meni se ova stvarno svidja...

Proverio sam... U pitanju je Charvel 6

duck
19-05-2005, 12:51 PM
Pitanje za mesto u mixu je bilo vezano za POD. Za neke snimke za tim "dalekim gitarama" sam chuo obrazlozenje da su snimane PODom a to je i drugarovo iskustvo s doticnim bubregom :)

Nego, od Charvela poznajem samo model5 i model6 (kreativnog li naziva), ni na jednom ne pise naziv modela i oba su m.i. USA '80-ih. Neck trough body, floyd rose, jackson magneti, i aktivna. Obe su prilicno ostre, ali na neck magnetima imaju taj topli solo zvuk. Ono sto je chudno za tu "sesticu" (za model 5 nisam siguran) za da VU neobicno skochi tj. pravi izrazene peakove prilikom denfa.

Pozdrav!

idekius
19-05-2005, 01:49 PM
Bas sam gledao koji je ovo Charvel\Jackson ponovo po NET-u... nije sigurno da je 6 jer sam na net-u video samo Japanske 6-ice, a ova je 1000% USA.
Tomica (vlasnik gitare) misli da je 6, ali ni on nije siguran.

Sad, sto se POD-a tice, XT Live nije "bubreg", vec ogromna crna kocka sa pedalama, a parametri nisu fixirani. Neznam kakav je "bubreg' jer imam iskustva samo sa POD XT Live i POD Pro i oba mi se itekako svidjaju. Za "Bubreg" sam cuo da je takodje super, ali nisam imao prilike da radim sa njim....
To da su sa POD-om gitare daleko, nisam primetio... Moguce da je to zbog toga sto (ako mislis na rifove, akorde...) mi rifove i akorde snimamo u vise kanala sa razlicitim distorzijama, a POD pre nego sto udje u AD\DA konvertor ipak ulazi u preamp. Ko bi ga znao, mi smo ga "uboli" na tu foru, tako nam se dopada kako zvuci... Desava se da rif sa poda kombinujemo sa rifom sa ozvucenog pojacala, ili rockman-a, da ga (zvuci pogresno, ali pali) dopeglavamo sa AmpliTube itd... Takodje nam se dopala kombinacija rockmana i marshall-a...

Dushan_S
20-05-2005, 03:15 AM
Pitanje za mesto u mixu je bilo vezano za POD. Za neke snimke za tim "dalekim gitarama" sam chuo obrazlozenje da su snimane PODom a to je i drugarovo iskustvo s doticnim bubregom :)
Ispravno je primetio drugar. O ?emu se ta?no radi...pretpostavljam da se radi o tome da poja?alo koje je uhva?eno majkom ima daleko bogatiji ton harmonicima tj, alikvotnim tonovima, dok se POD i sli?ne sprave bave time da ubede slu?aoca da je to jedno te isto a ne emuliraju sva de?avanja u kolima nekog preamp-a, ili ni?ta sli?no, daleko od toga. U miksanju gitare sa poja?ala poprili?no bolje stoje u slici, prezentnije su, ne u smislu visokih frekvencija, nego su prisutne u matrici, ?ak i kada ih malo spusti? u miksu. POD postane zamazan. Mo?e se to prikriti snimanjem vi?e layer-a jedne te iste gitare razli?itim modelima poja?ala, i razli?itim gitarama, naro?ito kada su gitare u prvom planu, ali ako je gusta matrica, nastaju problemi. U jednoj pesmi eksperimenta radi smo snimili gitare tako ?to smo u lancu vezali lampa?ki preamp pa onda POD i interesantno je da mada nama na uvo nije bilo toliko razlike, te gitare su zvu?ale sli?nije ?ivo snimljenim poja?alima u miksu nego one iz ?istog pod-a.

U svakom slu?aju, drugar ti je u pravu, i ima dobro uvo :wink:

Sad, sto se POD-a tice, XT Live nije "bubreg", vec ogromna crna kocka sa pedalama, a parametri nisu fixirani. Neznam kakav je "bubreg' jer imam iskustva samo sa POD XT Live i POD Pro i oba mi se itekako svidjaju. Za "Bubreg" sam cuo da je takodje super, ali nisam imao prilike da radim sa njim.... Ma to je sve manje vi?e isto, u su?tini ima? samo dva POD-a, prvu generaciju (POD, POD 2 (pod jedan sa ?ipom-pro?irenjem), i POD pro) i drugu (POD XT, POD XT live). Ja sam se ba? ne?to razmi?ljao da li da zalivadim moj stari POD pa da uzmem XT, ali evo pronju?kao sam malo po netu, i primetio zanimljivu stvar, na par mesta, ljudima koji nisu u fazonu da izaberu HIGAIN farbu i vozi, ve? im trebaju neke malo mek?e overdrive boje, se vi?e dopadaju neki modeli sa starog POD-a, i zvu?e im prirodnije, a tako?e izgleda da nisu svi modeli sa prvog pod-a preneseni u POD XT. A vidim da se headbanger-i lo?e na XT do jaja. Pa sad ne znam, mora?u negde da ga na?em da se poigram sa njim.
Generalno ne volim da dajem pare za te digitalne sprave, kupi? jedne godine i onda toliko izgubi vrednost da mo?e? da ga baci? malo kasnije. :lol:

idekius
20-05-2005, 05:57 PM
Generalno ne volim da dajem pare za te digitalne sprave, kupi? jedne godine i onda toliko izgubi vrednost da mo?e? da ga baci? malo kasnije. :lol:

Zato je meni muka da dajem pare za zvucne karte i sl. Stvarno finansijska propast...

Nije mi zao da spucam kintu u pojacalo, mic, itd., ali ove sprave...hmmm...

Sto se POD-a tice, izgleda da je taj Line 6 firma koja te u startu FASCINIRA, a kroz koji dan shvatis da i nije bas sve tako bajno... I POD i Line 6 Variax su lepe sprave i O.K. rade, po meni, ali ni izbliza onako kako te oduseve kad se prvi put sretnes sa njima (barem je samnom tako bilo, a ovo najvise vazi za Variax).

Edit by Idekius: Napravio sam poredjenje POD pravu u AD\DA i POD kroz preamp u AD\DA. Hmmm... nije mala razlika...

Vec smo pricali o propustanju midi bass-a i bubnja kroz preamp i ocigledno i ovde vazi ista prica... dodavanje harmonika...

Moracu ovo da probam jos jednom, ali cini mi se, po ovome sto sam mogao da primetim, da POD, a verovatno i druge procesore verovatno nije lose zviznuti kroz preamp.

Isto je bio dobar stos kad sam VST PMI Bosendorfer 290 proterao kroz preamp (dva kanala)...

Tako odschljakane trake odmah lakse izadju u mixu, bez preteranog pojacavanja...

Dushan_S
22-05-2005, 05:21 AM
Ja sam stavljao neki Carvin-ov preamp pre njega, ipak je on previ?e bojio kada do?e posle, isto i ovaj Hughes&Kettner-ov Tubeman. Nisam ba? mnogo ekperimentisao sa preamp-ovim posle njega, ali to ?to sam probao mi se nije dopalo, zama?e sam zvuk, bar kod mene.

Tja, ispalo je da samo kritikujem POD. U stvari, super je, u odnosu na sve razne procesore koje sam probao u ?ivotu, mnogo bolji rezultat. Jedino ?to Clean-ove nikad nisam skapirao, tako da vrlo ?esto snimi clean kroz POD-a onako da bude neutralan, pa ga onda ?a?kam sa Amplitube-om da dobije "cang", ovi POD-ovi clean-ovi svi zvu?e nekako mutavo i bez?ivotno. A tako?e mi je i najbolje re?enje za nabrzaka varijantu. Ovi software preamp-i su ok, i mo?da ?ak jako dobro skidaju sam karakter poj?ala (recimo guitar rig to lepo radi) ali su ili bez?ivotni, ili imaju neke ?udne zvu?ne artefakte u visokim (amplitube) ili su jednostavno lo?i (nomad amp).

Jedino ?to mi je palo na pamet kao dobra ideja ako ba? ?elim da gitare budu kako treba, da snimim sve gitare sa Amplitube-om jer mi onda ostaje i ?ist signal, pa zatim kad je sve gotovo odem negde gde mogu da od?rafim poja?alo i uradim re-amping svih kanala u pesmama.

MD
22-05-2005, 01:01 PM
Jedino ?to mi je palo na pamet kao dobra ideja ako ba? ?elim da gitare budu kako treba, da snimim sve gitare sa Amplitube-om jer mi onda ostaje i ?ist signal, pa zatim kad je sve gotovo odem negde gde mogu da od?rafim poja?alo i uradim re-amping svih kanala u pesmama.

To je ina?e, naj?e??a dana?nja praksa snimanja u metalu :D

Ali, kako misli? snimi? amplitubeom pa ti ostaje ?ist signal?
Ili ima neku dodatnu funkciju da odvaja clean signal za koju ja ne znam ?
:?

Ina?e se radi odvajanjem signala, jedan ide u poja?alo , drugi u komp clean, ali taj clean se fizikalno pona?a isto kao ovaj distorziran, pa je u tome fora.

Oggy
22-05-2005, 01:17 PM
Pa snimi ga clean, samo mu u SX-u da na kanalu FX, pa ga slusa odatle. Ima utisak da snima sa efektom, a u stvari snima clean. Ja to isto praktikujem.

Dushan_S
22-05-2005, 02:15 PM
Eto to ?to ka?e Oggy :)

Ti si ga stavljao na input kanal pa ti je gitara bila snimljena sa efektom?

MD
22-05-2005, 02:22 PM
Pa snimi ga clean, samo mu u SX-u da na kanalu FX, pa ga slusa odatle. Ima utisak da snima sa efektom, a u stvari snima clean. Ja to isto praktikujem.

Aha to na insertu kanala...
Ja sam to znao raditi ali sam dobio dojam da signal nije toliko prirodan, tojest a je to obi?no provla?enje snimljenog cleana kroz drive.
Drugim rije?ima ?inilo mi se da snimljeni clean zvu?i kao obi?an clean, bez sustaina. Zna?i kao da sam snimio clean bez i?ega da pogoni gitaru, zna?i obi?an clean, a ne onaj sa feedbackom i sustainom..

Pa sam po?eo stavljati direkt na input kanal kao insert, jer je tako prirodan feedback i sve se pona?a poput pravog poja?ala.
Samo, ?to snimi? to i ostaje.

Ako tko bolje razumije routing u cubase sx-u, neka ka?e ima li kakve razlike u ove dvije metode?
Ja sam stekao dojam da ima, pa zato i ne koristim vi?e tu va?u metodu.
Ako je to samo moj placebo efekt, bilo bi dobro da to netko ka?e, jer bi vra?anje toj metodi sa insertom puno PUNO olak?alo stvar i u?inilo mnogo fleksibilnijom za obradu.
:D

Dushan_S
22-05-2005, 02:30 PM
Pa ako ne modifikuje? kasnije zvuk i zaista ima? na kanalu ono ?to je i ulazilo u karticu kako mo?e biti razlike?
Uostalom, kako bi onda svi radili reamping, i jeste su?tina u tome da snimi? ?ist zvuk. Placebo rulez :) Jedino ?to ako radi? sa puno kanala gitara, procesor ?e da izgine. Mo?e? da bounce-je? privremeno kanale pa mutira? i prigasi? privremeno ?iste kanala i ugasi? amplitube.

MD
22-05-2005, 02:38 PM
Pa ako ne modifikuje? kasnije zvuk i zaista ima? na kanalu ono ?to je i ulazilo u karticu kako mo?e biti razlike?
Uostalom, kako bi onda svi radili reamping, i jeste su?tina u tome da snimi? ?ist zvuk. Placebo rulez :) Jedino ?to ako radi? sa puno kanala gitara, procesor ?e da izgine. Mo?e? da bounce-je? privremeno kanale pa mutira? i prigasi? privremeno ?iste kanala i ugasi? amplitube.

Ma opet se ne ku?imo.

Ina?e kako bi radili reamping? Odjeljuju di boxovima signal, a reamping, posebnim boxovima. :wink:

Bit je svega da se dobije clean signal koji se pona?a kao onaj pod distrozijom, zna?i da ti vra?a feedback u ?ice, da ima sustain od hi gaina, i da se tako snimi, samo clean.

Ako ti snimi? obi?an clean, koji se pona?a kao obi?an clean i njega provu?e? kroz jaku distorziju to zasigurno ne?e imati ucinak kao prirodno djelovanej iste te distorzije na gitaru.

A ako ti snimi? taj clean signal koji si ti uhvatio distorzijom, taj sustain, onda ce to biti potpuno isto.

Ja npr.znam 2 producenta u Rijeci koji u svojim studijima odvajaju signal sa eskternim spravama,jedan signal ide u poja?alo, drugi u komp, ali u komp ulazi clean signal sa sustainom uzrokovan radom poja?ala na drugom signalu. Mada obadva rade i u cubase, i nintendu i sonaru npr.
Oni su me i prvi upozorili na reamping i tehnike istoga.

Ali bi volio znati da nije placebo ipak. :lol:

Jeli shva?a? na ?to ciljam?

MD
22-05-2005, 02:45 PM
Jedino ?to ako radi? sa puno kanala gitara, procesor ?e da izgine. Mo?e? da bounce-je? privremeno kanale pa mutira? i prigasi? privremeno ?iste kanala i ugasi? amplitube.

E prijatelju, kad napravim aranzman sa 6-7 elektricnih,4-5 akusticnih, 10 tak zenski hvokala, i nekim orkestralnim samplerom procesor mi hoda na ?takama :lol: :lol: :lol:

Morao sam pre?i na 44.1, svaki samplerate vi?i od toga mi onemogu?uje rad.

Tebi je lako kad samo amplitube koristi? hehe, ja sam za svaku gitaru kad sam radio po va?oj teoriji, stavljao, i kjaerhus co, i voxengo tube amp, i tubescreamer+marshal simulaciju, i voxengo harmony eq, e sad zamisli kako mi je onda komp radio??? :D :D :D :D
Sad ve?inu toga metnem u input kanal i tako u?tedim snage.

Da objasnim ovo od gore ?to me zanima malo jasnije.

Zna?i
---------------------------------------------------
Da li amplitube, kada se stavi na insert u kanalu, obra?uje direktno clean signal te vra?a feedback u gitaru kao ?to radi kada se stavi u input kanal,, ili jednostavno obra?uje signal koji se prvo zapi?e na HD pa onda ode u amplitube?
Malo sam se krivo izrazio, da ka?em ovako--da li je taj clean koji ostane zapisan na HD-u, signal prije nego je oti?ao u amplitube na insertu?
Zna?i netaknut fizikom amplitubea? Po nekoj logici je.
U tom slu?aju Amplitube bi samo mogao posluziti za lak?e orijentiranje u sviranju ali signal koji bi se na taj na?in uhvatio ne bi bio realan prirodan clean signalsa sustainom koji izlazi iz gitare kada je nadistorzirana.

Zna?i ciljam na o?uvanje sustaina.

Na to ja ciljam.

Eto to me zanima.

Tko zna detaljnije routing u cubaseu i kako to funkcionira sa tehni?ke strane neka ka?e. :wink:

Dushan_S
22-05-2005, 04:21 PM
Ma opet se ne ku?imo.

Ina?e kako bi radili reamping? Odjeljuju di boxovima signal, a reamping, posebnim boxovima. :wink:

Bit je svega da se dobije clean signal koji se pona?a kao onaj pod distrozijom, zna?i da ti vra?a feedback u ?ice, da ima sustain od hi gaina, i da se tako snimi, samo clean.

Ako ti snimi? obi?an clean, koji se pona?a kao obi?an clean i njega provu?e? kroz jaku distorziju to zasigurno ne?e imati ucinak kao prirodno djelovanej iste te distorzije na gitaru.Zna?, ta interakcija gitare u odnosu na poja?alo jer si blizu, da, to ima veze, ali postavlja se pitanje da li ?e se zaista i koliko ?uti.
Kao drugo, razumem ja tebe jako dobro, ali ja gledam na reamping kao na re?enje za to da se u ku?noj varijanti snime gitare, pa da se posle srede da budu za nijansu bolje odlaskom u neki studio, i ozvu?avanjem poja?ala. Ipak manje vremena ode na to da se uradi reamping, nego da se sedi u studiju i snimaju sve gitare.
Za to ?to ti pri?a? je potrebno da snimam gitare kraj pravog, otpanjenog poja?ala, da bi postojala interakcija, a to ispada kao oksimoron, bar za mene li?no. Ako ve? imam vremena da snimam gitare kraj poja?ala, imam gluvu sobu, imam adekvatno poja?alo, ?ta ?e mi onda uop?te reamping? Snimi?u odmah gitare ta?no tako kako mi je potrebno sa poja?ala, taj DI signal mo?e eventualno da poslu?i kao neki backup, ali u principu znam ?ta mi je potrebno odmah, ne treba mi.
Ako se ta clean gitara snima ku?i kroz neki preamp ili DI, potpuno je svejedno, nema nikakve specijalne interakcije... :)

By the way, mnogi ni ne smatraju tu "interakciju" ne?im bitnim, vrlo ?esto se gitare snimaju (kada postoje uslovi) tako ?to bend svira a kutije i glave su u odvojenim prostorijama.

Da li amplitube, kada se stavi na insert u kanalu, obra?uje direktno clean signal te vra?a feedback u gitaru kao ?to radi kada se stavi u input kanal,, ili jednostavno obra?uje signal koji se prvo zapi?e na HD pa onda ode u amplitube?To ne postoji kod ne?ega ?to je samo digitalna emulacija poja?ala, sobe i mikrofona, bio to POD ili Amplitube ili bilo ?ta drugo, tu nema nikakve interakcije. Da ima, mogao bi da se pribli?i? monitoru na kome je otvorena slika amplitube-a i po?ela bi da se javlja mikrofonija :lol: :mrgreen:
Elem jo? jednom, ako snima? u ku?noj varijanti gitaru, isto ti je. Ako snima? kraj ozbiljnog otpanjenog poja?ala, zna?i ono, struja, interference, talasi ovo ono, onda ima smisla govoriti o uticaju poja?ala na ton gitare i odvojiti neki DI signal koji ide pre poja?ala, jer ?e on sam po sebi biti druga?iji od toga da si direktno kroz preamp ubo gitaru u karticu. Ne?e toliko mnogo ali trebalo bi da postoji mala razlika.
Isto je zna?i na input kanal, ili na insert, to je sve digitalija, a to ?to ti govori? je ta?no ali u analognom domenu, i to opet samo pod odre?enim uslovima.
Jel smo se sad skapirali ? :)

MD
22-05-2005, 04:42 PM
Za to ?to ti pri?a? je potrebno da snimam gitare kraj pravog, otpanjenog poja?ala, da bi postojala interakcija, a to ispada kao oksimoron, bar za mene li?no. Ako ve? imam vremena da snimam gitare kraj poja?ala, imam gluvu sobu, imam adekvatno poja?alo, ?ta ?e mi onda uop?te

Nikad ne zna? kad ?e? se mo?i dokopati boljeg poja?ala i mikrofona heheh

Snimi?u odmah gitare ta?no tako kako mi je potrebno sa poja?ala, taj DI signal mo?e eventualno da poslu?i kao neki backup, ali u principu znam ?ta mi je potrebno odmah, ne treba mi.

Tako i ja razmi?ljam, ne?i ni po?eti rad na ne?emu ako nemam u glavi kako bi to trebalo zvu?iti. A kamoli da se nalazim pred super opremom, ne bi bilo reampinga onda hehe

By the way, mnogi ni ne smatraju tu "interakciju" ne?im bitnim, vrlo ?esto se gitare snimaju (kada postoje uslovi) tako ?to bend svira a kutije i glave su u odvojenim prostorijama.

Da ve?inom se tako i radi.

To ne postoji kod ne?ega ?to je samo digitalna emulacija poja?ala, sobe i mikrofona, bio to POD ili Amplitube ili bilo ?ta drugo, tu nema nikakve interakcije. Da ima, mogao bi da se pribli?i? monitoru na kome je otvorena slika amplitube-a i po?ela bi da se javlja mikrofonija :lol: :mrgreen:
Hm ?to se ti?e sustaina.
Ma sjedne? uz audio monitor odfrlji? ga do kraja pa ?e? vidjet interakcije sigurno :D
Mo?e se srediti i feedback na ve?im distorzijama ali riskira? dobre odnose sa susjedima heheh. :) :) :)

Elem jo? jednom, ako snima? u ku?noj varijanti gitaru, isto ti je. Ako snima? kraj ozbiljnog otpanjenog poja?ala, zna?i ono, struja, interference, talasi ovo ono, onda ima smisla govoriti o uticaju poja?ala na ton gitare i odvojiti neki DI signal koji ide pre poja?ala, jer ?e on sam po sebi biti druga?iji od toga da si direktno kroz preamp ubo gitaru u karticu. Ne?e toliko mnogo ali trebalo bi da postoji mala razlika.
Isto je zna?i na input kanal, ili na insert, to je sve digitalija, a to ?to ti govori? je ta?no ali u analognom domenu.
Jel smo se sad skapirali ? :) :wink: [/quote]

Ma jesmo, sad se razumijemo. Ti si ciljao na ku?ni rad iskljucivo i prakti?nost, ja sam sa druge strane ciljao na teoriju reampinga kao takvu i njenu problematiku...

Mogli smo se shvatiti i bez ovolikih postova odma. :lol:

Dushan_S
23-05-2005, 03:53 AM
Pa mogli smo, al ?ta sad, dosadni smo ko i svi gitaristi, stalno ista pri?a gitare, gitare, poja?ala opet gitare i tako to :) :mrgreen:

idekius
23-05-2005, 01:30 PM
E, za snimanje suvog signala sa distorzijom, reverbom i bla, bla, bla u slusanju ti je Pulsar zakon. Latencija 0 i bez ikakvog opterecenja procesora...

Nego, da ne otvaram novi topic za to, Dusane, mozes li da mi objasnis razliku izmedju americkog i japanskog fender-a. Ja imam jazz bass special iz tih nesretnih godina kada su Ameri prodali firmu Japancima.
Zadovoljan sam gitarom i nemam nameru da je menjam...lepo radi... dok ne bude kinte za MusicMan Sting Ray, 7ender ostaje kod mene...

U cemu se on razlikuje od Americkog prethodnika i naslednika? Da li je razlika u drvetu, elektronici, ili i jednom i drugom? Pitanje je upuceno tebi, jer verujem da su te zanimale takve stvari...

davormen
23-05-2005, 01:30 PM
Izvinjavam se sto ovako upadam u raspravu, ali ovo mi je bilo vrh vrhova!!! :D

Mada obadva rade i u cubase, i nintendu i sonaru npr.

:rotfl:

Konzole su zakon za audio produkciju!!! :D

A sad ozbiljno - sto se tice interakcije gitare i pojacala, to je samo feedback, tj. mikrofonija koja, ako se iskontrolise, ima veliki kreativan potencijal u svirci. To se moze dobiti (ne na istom nivou, naravno) i snimanjem na kompu tako sto se svira blizu pojacanog monitora... Mada, druga stvar je bitna - ako se snima clean signal, on je uvek samo to - clean - i ne moze se ta interakcija dobiti nikakvim reampingom, posto u toj proceduri nedostaje jedan kljucan element u celoj toj prici, a to je gitara (tj. njeni magneti koji i proizvode sve to)...
poz

p.s. Cini mi se da je ovo moj prvi post ove godine (a mozda i malo duze), eto sta mi uradiste sa nintendom :D . No, u to ime - :beer:

MD
23-05-2005, 02:44 PM
Izvinjavam se sto ovako upadam u raspravu, ali ovo mi je bilo vrh vrhova!!! :D

Mada obadva rade i u cubase, i nintendu i sonaru npr.

Konzole su zakon za audio produkciju!!! :D

p.s. Cini mi se da je ovo moj prvi post ove godine (a mozda i malo duze), eto sta mi uradiste sa nintendom :D . No, u to ime - :beer:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vidi stvarno, i nitko od nas nije primjetio da sam napisao nintendo :D
Eh Du?ane, zar ni ti? hihi

Ma ?to fali nintendu?Imam doma super comp i odlicno radi :twisted:
Super mario ima izvrstan routing 6 bitnog zvuka iz igrice:).
Shooting ducks je fenomenalna igra hehe.
C64 NE?U NI GOVORITI..A 128 tek hehe

..

Ma jasno je, mislio sam na nuendo ali se valjda omaklo, doma tu i tamo koristim nuendo 2 za manje zahtijevnije stvari, jer ima podr?ku za 192 khza, ?to cubase sx 2 na?alost nema ,kroz skoro vrijeme bi trebao i raditi zvuk za amaterski film frendova na n2, horror naravno ... :twisted:
Ma neka nuenda a i nintenda :)

A sad ozbiljno - sto se tice interakcije gitare i pojacala, to je samo feedback, tj. mikrofonija koja, ako se iskontrolise, ima veliki kreativan potencijal u svirci. To se moze dobiti (ne na istom nivou, naravno) i snimanjem na kompu tako sto se svira blizu pojacanog monitora... Mada, druga stvar je bitna - ako se snima clean signal, on je uvek samo to - clean - i ne moze se ta interakcija dobiti nikakvim reampingom, posto u toj proceduri nedostaje jedan kljucan element u celoj toj prici, a to je gitara (tj. njeni magneti koji i proizvode sve to)...
poz

Interakciju svirke uz monitore sam spomenuo, istina postoji.
Zato i koristim metodu insertiranja softwera na input kanal.
Ali samo na jakom gainu se osjeti razlika.
Snimanje uz slu?alice upravo zbog toga i ne prakticiram, radije odvrnem monitor.

A za ovo drugo..

Ako cilja? na to da se uistinu ne mo?e dobiti prirodan zvuk pu?taju?i clean kroz poja?alo, tu se i sla?emo, jer nema prirodne interakcije, magneta/?ica, u pravilu je i rije? o drugom poja?alu itd itd.....ali ljudi opet sve vi?e koriste ovu tehniku radi fleksibilnosti i ona ima sigurno svojih prednosti u stilovima gdje nema pretjeranog utjecaj feedbacka i gdje se koriste manji driveovi...

P.S.
Evo sad sam editirao ovaj post jer sam vidio da sam napisao nunedo umjesto nuendo.Stvarno imam problema sa brzim utipkavanjem tog imena , a ?to bi tek bilo da si vidio da pi?e nunedo umjesto nuendo u ovome postu?ajoooj heheh.

Ehe vidim ima jo? gitarista ovdje i to dugokosih :wink:

Dushan_S
24-05-2005, 03:26 AM
Ladno nisam skapirao za Nintendo :lol: :lol: :lol:

Slaven-e, jel ima? karticu sa vi?e ulaza? snimi sa nekim presetom ofarbanu gitaru amplitubeom na jednom ulazu, i clean na drugom iz istog take-a, a zatim sa tim istim presetom stavi Amplitube na insert na onom koji je bio snimljen clean. Bounce ovaj drugi, proveri da li su im decibela?e iste, jer mo?e da se desi da postoji jako mala razlika izme?u dva ulaza. Zatim obrni fazu jednom od njih i pusti ih zajedno. Ako se "pojedu", onda je svejedno gde stavlja? Amplitube i nema tu nikakve "interakcije" i mo?e? da stavlja? Amplitube po kanalu ako ti je tako jednostavnije... A mislim da ako je gain oba ulaza isti, desi?e se upravo to. :wink:

Ina?e stvarno, sve vi?e nekih HM gitarista po forumu :)

Nego, da ne otvaram novi topic za to, Dusane, mozes li da mi objasnis razliku izmedju americkog i japanskog fender-a. Ja imam jazz bass special iz tih nesretnih godina kada su Ameri prodali firmu Japancima.
Zadovoljan sam gitarom i nemam nameru da je menjam...lepo radi... dok ne bude kinte za MusicMan Sting Ray, 7ender ostaje kod mene...

U cemu se on razlikuje od Americkog prethodnika i naslednika? Da li je razlika u drvetu, elektronici, ili i jednom i drugom? Pitanje je upuceno tebi, jer verujem da su te zanimale takve stvari...
Pa zna?, neki zli jezici bi rekli da je razlika u tome ?to je svaki japanski komad ok, a za USA se to ne bi moglo re?i :D :wink:
Dobar deo tih japanskih fendera je naknadno stigao u evropu i USA i nikada nije bio namenjen za to tr?i?te jer fender nije ?eleo sebi da stvara konkurenciju. Ima tu zaista odli?nih gitara, i osim ?to ne pi?e USA, neke od njih zaista ni po ?emu ne zaostaju za ameri?kim srijskim gitarama. ?ak je na nekim generacijama primetno koliko su japanci pedantniji tokom izrade. Posebno su ina?e vredni (a jeftini) prvi Squier-i koji su napravljeni u japanu, jer se radi o gitarama od ameri?kih delova koje su samo sklapane tamo, ako nai?e? na Jazz Bass ili Precision Stari Squier made in Japan koji ima JV (japan vintage na plo?i) radi se o gitarama koje su po kvalitetu jednaki bilo kom reissue modelu iz tog vremena, takva gitara da na njoj pi?e USA bi ko?tala ozbiljne pare. I ove gitare koje su Pod imenom Fender a made in japan su odli?ne. Ima? nekoliko sajtova oko istorije fender-a japan, pa pogledaj, na ?alost nemam vi?e link, ali google poma?e. :)
U svakom slu?aju, te gitare nisu ni najmanje jeftina kopija ili ne?to nalik tome, uop?teno, ja nikada nisam dr?ao u rukama Fender Japan gitaru ili bas a da su lo? komad, najbukvalnije, a zato mislim da svaki drugi Fender USA koga sam probao je dobar samo za preveslati reku sa njim.

Ina?e ako pita? za razliku, razlika je to ?to su svi delovi stvar izrade Japanske fabrike. Ona fora sa ameri?kim delovima va?i samo za prve serije Squire Japan gitara. Posle naravno postoje i neke Fender Japan gitare iz druge polovine 80-ih koje nemaju veze sa vezom, tipa stratocaster, a nema plo?u, ima floyd i jedan humbucker i sli?no, mada su i to ok gitare ali ni?ta specijalno.

?uvaj ti tu tvoju ako je dobar komad i ne daj nikom, ti Japanci su realno fenomenalan odnos novac-zvuk, za te pare ne mo?e se na?i gitara koja tako dobro radi. :)

idekius
24-05-2005, 04:06 AM
Puno ti hvala na ovako iscrpnom odgovoru! Sto se tice novih Fendera, ono sto si rekao da sve zavisi od gitare do gitare si n% u pravu, chudno, ali svaka se drugacije chuje... nikada ne bih smeo da je narucim iz kataloga... MusicMan bih 'ladno kupio na net-u, dok 7ender ne bih....

Jos jedno pitanje za tebe... kolaju svakakve price... Da li farbanje gitare moze da promeni zvuk??? Stvarno neznam i ne bih da se upustam u nagadjanja. Moj bass je metalic boje ( debilskog li pitanja :-) ), a ja kod gitare priznajem samo crnu i belu boju. Mislim, zna se kako treba da izgleda gitara :D

Meni je logicno da farbanje ima uticaja, ali kad cujem radove onog Mirka Tasica iz BG, ne mogu da primetim da tu nesto nije O.K. Cuo sam gitare koje je bojio i O.K. su... Cuo sam gitare koje je pravio i vise mi se svidjaju nego one koje radi B.Radulovic u Kumanovu, a cuo sam i onu gitaru boje meda koju je napravio Dzindzeru iz Chorbe koja lici na PRS, ali nije PRS i na nju sam skroz odvalio... Tu gitaru sam chuo ukljucenu u Digitech procesor sa cevnim preampom, pa iz Digitech-a u kucni stub i po meni je ono stvarno... klasa... Dakle, logicno mi je da, ako se posao odradi kako treba, bojenje nebi smelo da sjebe gitaru, ali nikako da se usudim da prekrechim svoju....

Ufff.... meni (naravno, puno posle zvuka i izrade) puno znaci estetika (znam da je detinjasto, al' sta ces... :D ). Ma ni u ludilu ne bih svirao bass koji ima pozlatu na chivijama i kobilici... Worwick Jazz Mann mi se recimo bas svidja i lepo mi lezi... odgovara mi... ali one njegove pozlate... bljak!!! Jos malo pa k'o sedef na 'armonici :-)

Oggy
24-05-2005, 09:45 AM
A intarzije na vratu? :D
Nemoj ti da se zezas sa time. Da bi gitara bila gitara, znacajnu ulogu igra sama farba koja je nanosena u layerima. Tj. mora da se ide pravim redolsledom i pravim odabirom laka i farbe. Ako bi farbao, ja ti savetujem da ti to odradi neki graditelj instrumenata (sto verovatno nece biti jeftino), ali ako nemas kinte, onda nemoj uopste, jer mozes da sjebes instrument. Moj kum ima telekastera custom iz sezdeset i devete, mislim, i na njoj je farba potpuno izgrebana i on se sve vreme lozi da se nosi na farbanje i lakiranje, a ja ga odgovaram zestoko. Cak sam i razgovarao sa graditeljem i on mi je rekao, da on to ne bi dirao niposto (a covek je profi i pravi fenomenalne instrumente), jer ne sme da garantuje kakva ce promena biti, nabolje ili nagore (ali bi je definitivno bilo).
Nego, Deki... Eto, moj bass je skroz crn, a posto meni inace slabo ide, nesto se mislim, da ti ga posaljem postom? :D :D :D
Ionako necu nikada moci da ga sviram onako kako ti to radis... :guitar:

p.s.: A i pod falinku je, ima zicu vise :D :D :D

idekius
24-05-2005, 02:08 PM
Ti beser imas Sting Ray? I to varijantu sa 5 zica? MRAK! :D

MD
24-05-2005, 02:09 PM
Slaven-e, jel ima? karticu sa vi?e ulaza?

snimi sa nekim presetom ofarbanu gitaru amplitubeom na jednom ulazu, i clean na drugom iz istog take-a, a zatim sa tim istim presetom stavi Amplitube na insert na onom koji je bio snimljen clean. Bounce ovaj drugi, proveri da li su im decibela?e iste, jer mo?e da se desi da postoji jako mala razlika izme?u dva ulaza. Zatim obrni fazu jednom od njih i pusti ih zajedno. Ako se "pojedu", onda je svejedno gde stavlja? Amplitube i nema tu nikakve "interakcije" i mo?e? da stavlja? Amplitube po kanalu ako ti je tako jednostavnije... A mislim da ako je gain oba ulaza isti, desi?e se upravo to. :wink:

Imam .
Mo?da i probam to danas pa ti javim :)
?ekaj govori? o snimanju istovremeno dva kanala odjednom?
Trebalo bi odijeliti signal u tom slu?aju na dva inputa, morat cu to sa pretpoja?alom sa alesis GT-a , valjda ne?e farbati previ?e.

E jesi navalio za taj Amplitube :), meni je on jednostavno lo? hehe. Isprobaj kombinirati simulanalog paket.
?ek da se srede pare za POD xt, a i da dodje uop?e u hr trgovine, sada ?ujem da ga ima u jednom jedinom du?anu, ali cijena je doslovno DUPLO vi?a nego vani :)

Ina?e stvarno, sve vi?e nekih HM gitarista po forumu :)

Nema gitariste do HM gitariste :twisted:

PorukaPoslao: Uto Maj 24, 2005 9:45 am
A intarzije na vratu? Very Happy
Nemoj ti da se zezas sa time. Da bi gitara bila gitara, znacajnu ulogu igra sama farba koja je nanosena u layerima. Tj. mora da se ide pravim redolsledom i pravim odabirom laka i farbe. Ako bi farbao, ja ti savetujem da ti to odradi neki graditelj instrumenata (sto verovatno nece biti jeftino), ali ako nemas kinte, onda nemoj uopste, jer mozes da sjebes instrument.

Ma mo?da i ima ?ujne razlike na vrhunskoj opremi.Ali u nekoj ekstremnijoj svirci , na maksimalnim distorzijama , osobno ne vjerujem da bi itko tu ?uo razliku.
Vidio sam svjetskih profesionalaca sa potpuno izguljenom bojom sa gitara.
Znam za ljude tu u nas koji farbaju, a opet im svi daju gitare, mada nisu stru?njaci u tome, al se nitko ne buni.

I ja sam ofarbao svoju bas gitaru, pa nije bilo vidljive razlike, a uskoro planiram i jednu od gitara, u crno naravno.:) :twisted:
Ali..ta gitara je srednje lo?a, Hohner harbour, pa mislim da joj amatersko stavljanje boje ni ne?e previ?e odmo?i
Ali napominjem gitare se koriste u metal svirci. pa vjerovatno zbog toga nema osjetne razlike, skuplje gitare naravno ne bi nikada sam dirao.

Nego ono ?to bi ja pitao Dusana je mijenjanje pickupova?
Na jednog Jacksona bi uvalio seymour duncane ( sad su duncan designed), pa me zanima po?to nikada nisam ?a?kao po elektronici gitare da li je to pametno raditi sam? :D

zvincic
24-05-2005, 03:38 PM
Na jednog Jacksona bi uvalio seymour duncane ( sad su duncan designed), pa me zanima po?to nikada nisam ?a?kao po elektronici gitare da li je to pametno raditi sam? :D

zasto ne? ;)

nije to nuklearna fizika.....samo dobro nauci lemiti i pazi da ne koristis jeftino lemilo i tinol ;)
preporucam weller lemilo i fluitin tinol, sto i sam koristim ;)

MD
24-05-2005, 04:53 PM

zasto ne? ;)

nije to nuklearna fizika.....samo dobro nauci lemiti i pazi da ne koristis jeftino lemilo i tinol ;)
preporucam weller lemilo i fluitin tinol, sto i sam koristim ;)

Ma ionako ?e se raditi o istim pickupovima samo "original" verziji. pa ako sve identi?no zalemim ne?e biti valjda problema.

Na drugom jacksonu trebam potenciometre zamijeniti, sva tri, pa ako Zvin?i?u zna? u nas gdje ih ima uzeti/naru?iti pomagaj :)??

U rijeci ima samo za fendere, ali ne pa?u..?iri su.

atim obrni fazu jednom od njih i pusti ih zajedno. Ako se "pojedu", onda je svejedno gde stavlja? Amplitube i nema tu nikakve "interakcije" i mo?e? da stavlja? Amplitube po kanalu ako ti je tako jednostavnije... A mislim da ako je gain oba ulaza isti, desi?e se upravo to. Wink

Hm..probao sam..

Gu?e se, ALI ne na isti na?in kao kada probam sa istim soundom, gdje je preklapanje ravnomjerno jer je i sound isti.
F
U ovom slu?aju sa dva inputa, o kojemu mi pri?amo, povremeno kad da jedan sound ispliva malo.. mo?da je "prirodan" sustain uzrok ? :P :P :P :P :P :P

Ne vjerujem da su to neke prevelike razlike pa da se oba sounda jasno ?uju, ALI o?ito postoje male razlike jer preklapanje nije ravnomjerno kao kod istog sounda.

zvincic
24-05-2005, 05:13 PM
Ma ionako ?e se raditi o istim pickupovima samo "original" verziji. pa ako sve identi?no zalemim ne?e biti valjda problema.

Na drugom jacksonu trebam potenciometre zamijeniti, sva tri, pa ako Zvin?i?u zna? u nas gdje ih ima uzeti/naru?iti pomagaj :)??

bojim se da kod nas nemas nekog izbora....cuo sam da u TMS-u u zg-u imas ernie ball potova ali poznavajuci juru, cijena je vjerovatno previsoka.
ako nista drugo ne upali - www.stewmac.com
stvari dolaze u roku od 10-15 dana ;)

MD
24-05-2005, 05:25 PM

bojim se da kod nas nemas nekog izbora....cuo sam da u TMS-u u zg-u imas ernie ball potova ali poznavajuci juru, cijena je vjerovatno previsoka.
ako nista drugo ne upali - www.stewmac.com
stvari dolaze u roku od 10-15 dana ;)

Odli?an link! Hvala..
Tu su potovi 2,5 $ a u rijeci su ovi fenderovi oko 80 kna :lol: :lol:

Da je jo? sto carina /po?tarina , do?i ?e jeftiniej narud?ba :wink:

Dushan_S
25-05-2005, 12:09 AM
Jos jedno pitanje za tebe... kolaju svakakve price... Da li farbanje gitare moze da promeni zvuk??? Stvarno neznam i ne bih da se upustam u nagadjanja. Moj bass je metalic boje ( debilskog li pitanja :-) ), a ja kod gitare priznajem samo crnu i belu boju. Mislim, zna se kako treba da izgleda gitara :D Sve ?to je rekao Oggy, sla?em se. Farbanje menja zvuk gitare, ali ne menja u smislu da ?e je neko farbati na isti na?in ali lo?ije nego fabrika pa ?e zvuk zbog toga biti lo?iji (jer i ja verujem da bi Mirko sasvim korektno to odradio), nego je zvuk gitare druga?iji zavisno od toga da li se radi o farbi i kojoj vrsti farbe ili se radi o laku i kom laku. Ako prefarbava? gitaru istom vrstom boje kojom je i bila ofarbana, ne bi trebalo da bude razlike u zvuku. Nisam neki stru?njak za vrste farbi i tako to. Mo?e? da okrene? Mirka ili ?ana pa da se posavetuje? sa njima za to ako ti ba? toliko smeta farba na basu :)

Nego, Deki... Eto, moj bass je skroz crn, a posto meni inace slabo ide, nesto se mislim, da ti ga posaljem postom?Kad bude? prolazio kraj po?te ako on ne?e po?alji meni ?askom, ako treba nau?io bi da slapujem i popujem kao dva Flee-ja :mrgreen:

E jesi navalio za taj Amplitube , meni je on jednostavno lo? hehe. Isprobaj kombinirati simulanalog paket.?to se ti?e Amplitube-a, ?uj stari, ti si ga prvi pomenuo u svom post-u kako ga stavlja?, ako se ne varam :)

Na jednog Jacksona bi uvalio seymour duncane ( sad su duncan designed), pa me zanima po?to nikada nisam ?a?kao po elektronici gitare da li je to pametno raditi sam?Ma ?a?kaj sam, ?ta fali...Samo nemoj da gre?kom skrati? ?icu iz magneta jer ti je preduga?ka pa posle ispadne da si preterao pa je sad prekratka ili ne?to sli?no :mrgreen:
Ima? po netu vi?e sajtova koji se bave time, pa potra?i ako misli? da ti treba ne?to u ?ta bi gledao dok povezuje?.

Hm..probao sam..

Gu?e se, ALI ne na isti na?in kao kada probam sa istim soundom, gdje je preklapanje ravnomjerno jer je i sound isti.
F
U ovom slu?aju sa dva inputa, o kojemu mi pri?amo, povremeno kad da jedan sound ispliva malo.. mo?da je "prirodan" sustain uzrok ?

Ne vjerujem da su to neke prevelike razlike pa da se oba sounda jasno ?uju, ALI o?ito postoje male razlike jer preklapanje nije ravnomjerno kao kod istog sounda.Ako te ne mrzi, dok si jo? u fazonu, probaj da snimi? dva clean fajla kroz dva ulaza pa da obrne? fazu jednom, mo?da ulazi ne rade isto, pa je u tome stvar. Po?e?e da me interesuje, jer zaista, kada jednom u?e u digitalni domen, u Cubase, signal je signal, pa bio plug in na insertu ili na input-u, tako bi trebalo da bude. :)

MD
25-05-2005, 12:50 AM
?to se ti?e Amplitube-a, ?uj stari, ti si ga prvi pomenuo u svom post-u kako ga stavlja?, ako se ne varam :)

Nadovezao sam se samo na tvoj post, gdje ga spominje?:)
Ma kao da je va?no, pusti :).
Samo nemoj da gre?kom skrati? ?icu iz magneta jer ti je preduga?ka pa posle ispadne da si preterao pa je sad prekratka ili ne?to sli?no :mrgreen:
Ima? po netu vi?e sajtova koji se bave time, pa potra?i ako misli? da ti treba ne?to u ?ta bi gledao dok povezuje?.

Da, mo?da bi bilo pametno neke sheme nabaviti, barem sto se ti?e mijenjanja potenciometara.

]Ako te ne mrzi, dok si jo? u fazonu, probaj da snimi? dva clean fajla kroz dva ulaza pa da obrne? fazu jednom, mo?da ulazi ne rade isto, pa je u tome stvar. Po?e?e da me interesuje, jer zaista, kada jednom u?e u digitalni domen, u Cubase, signal je signal, pa bio plug in na insertu ili na input-u, tako bi trebalo da bude. :)[/quote]

Evo sad sam probao.
Sve sam podesio kako treba.

Na cleanu se savr?eno poklapaju.
Na amp simulatoru se preklapaju ali se javlja nekakvo krckanje i puckanje...

Kada dupliciram snimljen distorziran signal i stavim na oba kanala, preklapanje je savr?eno, bez puckanja..?

Ali, mislim da ovo nije ni pravi na?in isprobavanja, kroz odjelivanje pretpoja?alom, ako se odijeli i di -jem , onda ?e opet ovaj clean signal biti pod utjecajem feedbacka ovog distorziranog (to je i bit odijeljivanja).

Zna?i treba ne?to drugo probati.
Mogao bi staviti gitaru na isti razmak od poja?anog monitora, pa je spojiti na oba na?ina,i snimiti jedan po jedan te usporediti eventualnu mikrofoniju i feedback koja nastaje od blizine monitora.

Ovo se ?ini jedini na?in.

:cry: :lol: [/quote]

Dushan_S
25-05-2005, 01:11 AM
:lol: Zna? mislim da ozbiljno zastranjujemo sa ovim, trebalo je stati na vreme :) :mrgreen:

MD
25-05-2005, 01:13 AM
Ajd jo? da ovo napi?em da nisam uludu gubio vrijeme eksperimentima, pa ako je otislo u offtopic, neka se pobri?e, ili split-a u drugi topic :) :)

Evo sad sam izveo i ova dva va?na pokusa :).

Ovime je sve nadam se dokazano:).

Stavio sam ultra jak gain i bio blizu monitoru, sve je to uzrokovalo sna?an feedback i ?ica je po?ela zvoniti.

Ovo je zaklju?ak.

1. Na clean kanalu se snimilo zvonjenje ?ice uzrokovano feedbackom ali kao cleana naravno.

Na tu clean zvonjavu ?ice sam stavio isti drive kao insert, i vidi, dobio sam skoro pa prirodan feedback! ( ovo je i bit onog snimanja cleana o kome sam govorio, zna?i uhvatio sam feedback na clean snimci, koji mogu pustiti naknadno kroz poja?alo reampingom i dobiti opet feedback, ali o?ito je da ?e biti druk?iji od onog prvotnog prirodnog).
Kada sam obrnuo fazu preklapanje je hm.., kao da ga nije ni bilo uop?e.

Zatim sam napravio pokus nad pokusima :lol: :))

Blokirao sam zice od gitare (da slu?ajno same ne proizvedu zvuk kada zatitraju) i stavio je uz monitor.
Prvo sam pustio prvi slu?aj i snimio, zna?i maleno zujanje ?ica, pickupova.

Zatim sam pustio drugi slu?aj, gdje sam takodjer snimio zujanje, ali ovaj puta sa isto pode?enim drievom ali na insertu.

Zna?i u istim uvjetima u odnosu gitare, zvucnika imao sam snimljena feedback zujanja, jedan sa driveom na insertu, drugi sa driveom na inputu.

Mada zvu?e sli?no..kada sam obrnuo fazu na jednoj snimci, vidi ovo, preklapanje uop?e nije bilo ?ujno.

Kada sam duplicirao svaki signal i obrnuo fazu, bio je potpuno poni?ten .

Zna?i RAZLIKE O?ITO IMA. Kako ?to , nemam pojma, ali je ima.

Dushan_S
08-06-2005, 03:51 AM
Zvin?i?u, pazi ovo (vezano za na?u pri?u o o feedback-u i interakciji), intervju sa S. Stevensom na guitar.com
Guitar.com: Since you're using so many different amps while tracking, do you need to work in the control room?

Steve Stevens: I would say that 90 percent of the guitar stuff was recorded in the control room, but I did start missing some of that feedback. So what we did was we set up a little amp in the control room with a volume pedal on it. I think it was a Fender Champ that belongs to our producer, Keith Forsey. Any time I needed to have some feedback, it as literally aimed right at my guitar pickup. I used it for things like the beginning of "Scream," or anything with feedback. I would just step on the volume pedal and get feedback going. I think I read something about how Slash did that because you definitely do have a different feeling playing in the control room. There's something to be said about that direct connection between your pickup and your speaker cabinet. But at the same time, having to play to a track through headphones is not great. You feel more connected to the music when you're in the control room, but you feel more connected to your amp when you're next to it, so there was that trade off.

zvincic
08-06-2005, 11:49 AM
Zvin?i?u, pazi ovo (vezano za na?u pri?u o o feedback-u i interakciji), intervju sa S. Stevensom na guitar.com
[quote]Guitar.com: Since you're using so many different amps while tracking, do you need to work in the control room?

zanimljiv text, ali prozivas krivog covjeka :lol:
MD is your man.

nisi valjda i ti poceo bass gitaru svirat...previse niskih frekvencija pomuti mozak :lol: :lol:

Oggy
08-06-2005, 02:08 PM
Cuo sam te Zvincicu... :!:

zvincic
08-06-2005, 03:33 PM
Cuo sam te Zvincicu... :!:

blago tebi, otkad sam se ja uhvatio bassa ne cujem nista povise 1 kHz :lol:

Oggy
08-06-2005, 03:49 PM
Pa sta bi ti vise, da ne bi 5-6 kila? :D

zvincic
08-06-2005, 03:52 PM
Pa sta bi ti vise, da ne bi 5-6 kila? :D

ma ajde, barem do 3 da naguram i dobro je :lol:

kad se sjetim da sam nekad bio kontaminiran visokim frekvencijama gitare :lol: :lol: :lol: :lol:

Dushan_S
10-06-2005, 01:00 AM
[quote]Guitar.com: Since you're using so many different amps while tracking, do you need to work in the control room?

zanimljiv text, ali prozivas krivog covjeka :lol:
MD is your man.

nisi valjda i ti poceo bass gitaru svirat...previse niskih frekvencija pomuti mozak :lol: :lol: :lol: :lol: :oops: :oops: :lol: :lol: Ajoj! ?itao sam pre toga neki tvoj post na drugoj temi pa po inerciji... Mogu da se vadim na ?injenicu da ve? par dana jedva da spavam :) A za bas je jo? rano, ne stoje stvari toliko lo?e :lol: :mrgreen: :P
Sorry Oggy, ?ala naravno. :wink:

zvincic
10-06-2005, 02:47 AM
A za bas je jo? rano, ne stoje stvari toliko lo?e :lol: :mrgreen: :P
Sorry Oggy, ?ala naravno. :wink:

hehe, mene je dobro uhvatio, otkad sam nabavio ovu malu yamahicu, samo gruvam....gitara me zamrzila jer je u futroli, u ormaru :lol:

Oggy
10-06-2005, 04:26 AM
Dusane, pa gde si bre ti?!
Bas dugo ne kontaktirasmo...
Nikako da dodjem do BG-a. Ako nista drugo, eto mene 21. na J.K.-a.
Moze kafica? :D

MUzzY
10-06-2005, 04:04 PM
Jos jedno pitanje za tebe... kolaju svakakve price... Da li farbanje gitare moze da promeni zvuk???
Sve ?to je rekao Oggy, sla?em se. Farbanje menja zvuk gitare, ali ne menja u smislu da ?e je neko farbati na isti na?in ali lo?ije nego fabrika pa ?e zvuk zbog toga biti lo?iji (jer i ja verujem da bi Mirko sasvim korektno to odradio), nego je zvuk gitare druga?iji zavisno od toga da li se radi o farbi i kojoj vrsti farbe ili se radi o laku i kom laku. Ako prefarbava? gitaru istom vrstom boje kojom je i bila ofarbana, ne bi trebalo da bude razlike u zvuku. Nisam neki stru?njak za vrste farbi i tako to. Mo?e? da okrene? Mirka ili ?ana pa da se posavetuje? sa njima za to ako ti ba? toliko smeta farba na basu :)

Znaci "custom" farbanje - no, no? ... steta. Nasao sam ultra perverznu boju (dvokomponentna ... ma perverzija) koju sam hteo da bacim na mog OLP-a... Cudi me stvarno da lak/boja ima jak uticaj na boju tona na el. gitari. Znam da je lak jako bitan npr. mom violoncelu al el. gitari ...

I jos jedno pitanje, potting bese popunjavanje praznog prostora u lezistu za pickupove?

poz.

P.S MD, probaj obavezno Amplitubovu emulaciju Rectifiera (setup: Amp: modern HiGain, american EQ, state 100w + Modern 4x12 cabs. plus naravno reverbi i EQ po zenlji (samo bez pre amp efekata tipa overdrive chorus i sl.) u kombinaciji sa onim free emulacijom Ibanez Tube screamera. Meni se mnoooogo svidza :)

poz.

zvincic
10-06-2005, 04:15 PM
I jos jedno pitanje, potting bese popunjavanje praznog prostora u lezistu za pickupove?

? :)

potting se radi kako bi ucvrstio labave zavojnice zice unutar pickupa da isti ne proizvodi mikrofoniju.

koristi se parafinski vosak.

MUzzY
10-06-2005, 04:29 PM
Ok, delimicno sam bio upravu :) Mislio sam da se sve popuni voskom :D

Dushan_S
14-06-2005, 12:50 AM
Dusane, pa gde si bre ti?!
Bas dugo ne kontaktirasmo...
Nikako da dodjem do BG-a. Ako nista drugo, eto mene 21. na J.K.-a.
Moze kafica? :DNa?alost, verovatno palim za CG da vidim neke prijatelje 20-og, pa ?emo se videti nekom prilikom kasnije. :)

Znaci "custom" farbanje - no, no? ... steta. Nasao sam ultra perverznu boju (dvokomponentna ... ma perverzija) koju sam hteo da bacim na mog OLP-a... Cudi me stvarno da lak/boja ima jak uticaj na boju tona na el. gitari. Znam da je lak jako bitan npr. mom violoncelu al el. gitari ... Ako su lagali mene i ja la?em tebe. Mislim da samo izlakirati gitaru daje zna?ajno druga?iji, navodno "otvoreniji" zvuk dok recimo vrsta boje koju na sebi ima prose?an Ibanez RG grubo re?eno "zatvara" zvuk. Naravno da mo?e? i sam da farba? ako ima? adekvatnu farbu i misli? da zna? kako treba. Ali ja bih radije prvo konsultovao nekog ko poznaje materiju.