Log in

View Full Version : Cubase sabirnica

OFF
17-03-2005, 11:31 PM
Od dosta kolega sam cuo da je kriticna tacka Cubasea sabiranje kanala na grupe i da su drugi programi(Samplitude,Logic....) tu mnogo bolje reseni. Posto ceo zivot radim u cubaseu, nisam imao prilike to da uporedim, ali cinjenica da kad je mnogo kanala,pa grupa, pa na stereo.....nekako se mix 'razvodnjava'. Da li je tu Nuendo bolji?
Ima li smisla(kao sto neki rade) izaci sa 8 ili 16 grupa u externi mixer, pa ih tu sabrati ?

puRe
17-03-2005, 11:44 PM
Iste verzije SX-a i Nuenda imaju identicni audio engine.....

Citao sam potpuno razlicita misljenja - neki hvale Steinberga, drugi ProTools, treci Logic.....ja sve mixove za "jace" radove (album ili nesto bitnije) radim u ProToolsima (verovatno zato sto pripadam onoj drugoj grupi)...

Oggy
18-03-2005, 01:04 AM
E ja cu da popizdim ako jos jednom cujem rec "sabirnica". Do pre par dana niko nista o tome, a sad odjednom svi "sabiraju". Kvalitet mixa zavisi od kvaliteta usnimljenog+ kvaliteta aranzmana+ kvaliteta onoga ko radi+ odnosi+ mastering (i onaj ko ga radi). Beck snimio ceo album na Tascam Porta Sound-u (cetvorokanalni kasetas), remek- delo, a mi pricamo o racunskim radnjama i opremi koja je za tri svetlosne godine ispred onoga na cemu je on to radio. Ceo novi Prodigy uradjen u (meni mrskom) Reason-u i to znam iz "prve ruke" jer radim na jednom albumu sa covekom iz Strongroom studija gde su to i radili (radili kod kuce, a tu zavrsili). Jos sam ispao ovca kad sam ja njega poceo da ubedjujem na cemu su radili (jer sam procitao u novinama), a on mi covek kaze: "Ne nisu, ja se znam sa njima, bio sam tamo... Reason, nece valjda to da napisu u novinama?". E, sad sabirajte, oduzimajte, ali ako podjemo od pretpostavke da uglavnom radimo na priblizno korektnoj opremi, kvalitet u 90% zavisi samo od nas samih ili ljudi sa kojima saradjujemo.

Altek
18-03-2005, 01:17 AM
Zadnji Prodigy na Reason-u a?? Znao sam da postoji razlog za ocajan kvalitet albuma:):):):)

puRe
18-03-2005, 06:19 AM
E ja cu da popizdim ako jos jednom cujem rec "sabirnica". Do pre par dana niko nista o tome, a sad odjednom svi "sabiraju". Kvalitet mixa zavisi od kvaliteta usnimljenog+ kvaliteta aranzmana+ kvaliteta onoga ko radi+ odnosi+ mastering (i onaj ko ga radi). Beck snimio ceo album na Tascam Porta Sound-u (cetvorokanalni kasetas), remek- delo, a mi pricamo o racunskim radnjama i opremi koja je za tri svetlosne godine ispred onoga na cemu je on to radio. Ceo novi Prodigy uradjen u (meni mrskom) Reason-u i to znam iz "prve ruke" jer radim na jednom albumu sa covekom iz Strongroom studija gde su to i radili (radili kod kuce, a tu zavrsili). Jos sam ispao ovca kad sam ja njega poceo da ubedjujem na cemu su radili (jer sam procitao u novinama), a on mi covek kaze: "Ne nisu, ja se znam sa njima, bio sam tamo... Reason, nece valjda to da napisu u novinama?". E, sad sabirajte, oduzimajte, ali ako podjemo od pretpostavke da uglavnom radimo na priblizno korektnoj opremi, kvalitet u 90% zavisi samo od nas samih ili ljudi sa kojima saradjujemo.

Slazem se sa tvojim postom, ali u softveru postoji manja ili veca razlika izmedju sabiranja i to je to.......muzika igra najvecu ulogu, samo neki umeju da odlutaju pa da misle da bolja oprema = bolja muzika.....

Sto se tice Prodigyja oni su to na sav glas objavili......

Pedja
18-03-2005, 06:45 AM
Kvalitet mixa zavisi od kvaliteta usnimljenog+ kvaliteta aranzmana+ kvaliteta onoga ko radi+ odnosi+ mastering (i onaj ko ga radi).

Tacno tako :wink:

SandRob
18-03-2005, 07:09 AM
E ja cu da popizdim ako jos jednom cujem rec "sabirnica".

SA-BIR-NI-CA :taz: SA-BIR-NI-CA :taz: SA-BIR-NI-CA :taz:

dacko
18-03-2005, 08:26 AM
:mrgreen: :rotfl: :lol:

P.S. Ali pazi sto je spelovo " SA-BIR-NI-CA "... :lol:

milosjeftic
18-03-2005, 09:10 AM
Radio sam i sa Cubase i sa Nuendom i sa Logic ( zadnja verzija za PC 5.5.1 ) . Izmedju Nuenda i Cubase ne cujem razliku . Probleme sa grupom u Cubase nisam primetio ( 2.235 ) . Uporedjivao sam snimak sa grupnim i bez grupnih traka - treba ih koristiti . Nuendo sigurno nije bolji ( osim za video ) . Ne razvodnjava . Da imam dobar mikser pokusao bih pa uporedio rezultat . Ako te nesto detaljnije zanima u vezi Cubase - Logic , pitaj .

zmaj
18-03-2005, 10:12 AM
Ja sam jedno vreme radio paralelno u Nuendu i u Logicu i tripovao sam se da ima velike razlike u mixu...Iste audio trake smixam u Nuendu i identicno odradim u Logicu i u Logicu mi je zvucalo bolje...Ne znam...svi kojima sam pricao su me bledo gledali :lol: ali ja sam kao cuo neku razliku...

milosjeftic
18-03-2005, 10:27 AM
Ja sam jedno vreme radio paralelno u Nuendu i u Logicu i tripovao sam se da ima velike razlike u mixu...Iste audio trake smixam u Nuendu i identicno odradim u Logicu i u Logicu mi je zvucalo bolje...Ne znam...svi kojima sam pricao su me bledo gledali :lol: ali ja sam kao cuo neku razliku...
Ima razlike .

Oggy
18-03-2005, 12:24 PM
U cubase-u ne da moze da se radi video, nego sam ja uradio milion reklama i spotova (nadsinhronizacije, muzike i FX over-e). Podrzava video samo tako. To oko sabiranja mozemo da pricamo tek onda kada smo 100% sigurni da smo uradili sve sto je do nas, i tek onda da u pitanje dovedemo neki tamo algoritam koji su radili ljudi prilicno upuceni u te stvari.

@ Sandro:
:D :D :D E da je neko drugi, bas bih popizdeo, ovakooo... :D :D :D

milosjeftic
18-03-2005, 12:47 PM
Po kom kriterijumu grupisete kanale :
1. uobicajeno g1 ritam sekcija , g2 duvaci , g3 vokali ... ili
2. " po dubini " g1 - prvi plan , g2 - drugi plan , g3 treci plan
3. g1 bas frekvencije , g2 srednji , g3 visoki ?

Da li izlaz od narp. dve grupe saljete na trecu ili je izlaz od svih grupa na masteru ? Da li sve instrumente saljete na odgovarajuce grupe ili ne ?

Max
18-03-2005, 01:09 PM
Ne slazem se sa tobom Oggy ....

Prodigy jeste radjenu u reasony ...ali tu sigurno nije mixan i sabiran .....

Kako se zove ta osoba od koje si to saznao iz prve ruke .......

Posto sam ja skoro pricao sa par ljudi sa snimanja ...kao i sa covekom iz Dyn a i price uopste nisu naivne .........

Sabirnica je I TE KAKO BITNA .... i tu nema dvojbe ..... mozda je digitalna i savrsenij a...mozda i nije .... ali je to ono sto mi kapiramo kao ...super

Od svih stvari koje sam probao ....a zaljubljenik sam u softwer ...... i smatram da se mnogo pljuje po njemu ....a on je vec prevazisao saw low i mid hardware ......ostale su jos samo jaaakkoo skupe stvari van dometa ........ jedina stvar koju ozbiljno planiram je ....sabirnica .....

probajte pa sudite

toliko od mene

pozdrav

Oggy
18-03-2005, 01:21 PM
Radjeno u Reasonu kod kuce, a mixano u Strongroom-u na PT. Dosao covek iz Amerike da im nesto sinhronizuje to iz Reasona sa PT (ovaj deo nisam bas shvatio, ali ipak je cinjenica). Nisam rekao da je digitalno"+" bolje od analognog (kvalitetnog), vec da je za razliku u ceni poslednje oko cega treba da se mislimo.

Max
18-03-2005, 01:25 PM
SSL 9 k .......ili sl ....ako pricamo o sabirnici .....sta vemo sa Dyn om .....od 18 inch ...specijalno radjen za to snimanje .......

Hardverske sprave .....onda moze i reason .......

o tome pricam sve vreme .....

Jel tajna o kom se coveku radi .....

moze i pp

Pozdrav

Eon
18-03-2005, 01:44 PM
Postoji fenomen zvani rupa bez dna, samo je to u nasem slucaju pristup sa aspekta pretrazivanja atoma u muzici, slazem se sa ovim ali sustina je da se radi i samo radi i samo radi sto MAX govori a ja se apsolutno slazem sa njim.

Poz

Altek
18-03-2005, 05:13 PM
Evo jedne jos neverovatnije ali istinite cinjence,naime poslednji album Vila Smita (to je cokoladni iz MIB 1&2:):)) je takodje radjen u Reason-u.

Ako sam kod LH mislio kako su mu Svedjani uplatili koji milion na konto zbog reklame, ovde to bas i ne prolazi jer ako se neko namlatio kengi onda je to "nasmejani" Princ od Bel Era.Mislim koj ce moj njemu neka sitja????

Ja kada se proslavim ima da pricam kako sve radim na ATARI-ju :):):):)

SandRob
18-03-2005, 05:22 PM
Ja kada se proslavim ima da pricam kako sve radim na ATARI-ju :):):):)

a sto ne?

zmaj
19-03-2005, 01:34 AM
Ljudi imaju veoma pogresno misljenje...postoji prica koju sam nebrojano puta cuo..."Kad lepo snimis,dobrim mikrofonom,zavrsio si 90%...",medjutim sve sto "udje" mora negde i da "izadje" a mnogi ne misle o tome...sabirnica je podjednako vazna,cak mozda i vaznija od prea i tih gluposti...To bi bilo ko da opasno snimis snimis stvar i kompresujes je u mp3 :lol:

kVu
19-03-2005, 02:14 AM
Ljudi imaju veoma pogresno misljenje...postoji prica koju sam nebrojano puta cuo..."Kad lepo snimis,dobrim mikrofonom,zavrsio si 90%...",medjutim sve sto "udje" mora negde i da "izadje" a mnogi ne misle o tome...sabirnica je podjednako vazna,cak mozda i vaznija od prea i tih gluposti...To bi bilo ko da opasno snimis snimis stvar i kompresujes je u mp3

opa... vidim da upijas znanje :) samo napred :)

btw. ne tripujte se na will smitha.. on ce to napraviti u reasonu (verovatno su mu i platili da to izjavi), odneti trackove, neko ce mu to lepo upakovati na $500.000 SSL-u i eto albuma.. marketing ljudi..

poz

SumAnuT
19-03-2005, 05:01 AM
nisam bash siguran da je tachno ovo shto pricham ... ali reason je midi sekvencer ... i will smith ili prodigy su tu ischukali ono osnovno (sa istim tim semplovima koje su posle provukli kroz mnogo skuplje sprave) ... ali ne verujem da su produkciju odradili u reaosnu ...

ProkDu
19-03-2005, 08:41 AM
nisam bash siguran da je tachno ovo shto pricham ... ali reason je midi sekvencer ... i will smith ili prodigy su tu ischukali ono osnovno (sa istim tim semplovima koje su posle provukli kroz mnogo skuplje sprave) ... ali ne verujem da su produkciju odradili u reaosnu ...

Tacno tako, Liam je u intervju-u rekao su ga mnogi pogresno razumeli i da mu je Reason sluzio kao "Notepad", a da je sve kasnije zamenjeno sa semplovima iz njegovih hardverskih synth-eva, kao i kroz skupe stolove itd .... Andre iz Outcasta isto tako kaze da voli Reason upravo zbog brzine rada tj. koriscenja "notepad-a". :wink:
Dakle za sve njih Reason = Notepad :lol: (doduse odlican notepad)

Kad smo vec kod sabirnica:
1 kanal = mono
2 kanala = stereo
......
vise kanala = kanalizacija

:lol:

*kanalizacija (u pozitivnom smislu) :wink:

zmaj
19-03-2005, 10:08 AM
opa... vidim da upijas znanje :) samo napred :)

Ma... :oops: 8)

milosjeftic
19-03-2005, 09:26 PM
Bas radim mix , isprobao sam sve moguce kombinacije sa grupama , Cubase radi dobro ( odlicno ) . Nisam ga sad uporedjivao sa Logic , trebalo bi mi dosta vremena , ali koliko se secam , cini mi se da Cubase radi bolje ( i Logic je radio dobro ) . U svakom slucaju sigurno ne radi gore . Stvarno nisam cuo nista sto bi mi zasmetalo .