PDA

View Full Version : SAVRSEN MIX

milosjeftic
16-03-2005, 10:42 AM
Par puta pominjan pojam . Moze li neko ( pokusati ) da objasni o cemu se radi ?

Eon
16-03-2005, 10:43 AM
filozofija, rekao sam, mix u vakuumu bukvalno receno, nepostojeca apstrakcija, bla bla

milosjeftic
16-03-2005, 12:35 PM
Da li je u pitanju nesto imaginarno ( nedostizno ) ili nesto konkretno ?

Mislim da je Bob Katz spominjao " savrsen mix " - nije mi zvucalo kao apstrakcija - vise kao nesto realno postojece ( dostizno , izvodljivo ) .

Max , da li si u blizini ? Sta mislis o tome ?

Da li bi se moglo reci da je savrsen mix - mix koji nema nedostatke ( sto je logicno , jer je savrsen ) . Zatim formulisati koji su to sve nedostatci miksa koji nije savrsen , odrediti im uzroke i otkloniti ih ?

Koji su sve to nedostatci koji se mogu uociti na miksu ( suplje , usko , tanko , malo , suvo , tiho ; pretrpano , mutno , nejasno , gusi se , piskavo , mono - nekompatibilno ; pumpanje , distorzira , nedinamicno , neprirodno , zvuk ispred zvucnika , ispadaju instrumenti ... ) ?

Dopunite .

Zid
16-03-2005, 06:44 PM
Jel vam se ikad desilo,da kada nesto,kao,zavrsite i slusate,a ono bolje zvuci midi fajl pusten sa klavijature nego to sto ste radili??? ...fuj majku mu!! :banghead:

Ali kao sto rekoh....covjek se uci dok je ziv...zato sam tu.

Oggy
16-03-2005, 07:39 PM
@milosjeftic:
Zvucis mi previse racionalno za jednog bogoslova... Kako je moguce da nesto nesavrseno napravi savrseno...? Puste price, batali to i bavi se muzikom, upravo nekada nesavrsenost utice na to da nam se nesto dopadne.

puRe
16-03-2005, 07:46 PM
Jel vam se ikad desilo,da kada nesto,kao,zavrsite i slusate,a ono bolje zvuci midi fajl pusten sa klavijature nego to sto ste radili??? ...fuj majku mu!! :banghead:

ne radim sa midi fajlovima...

Zid
16-03-2005, 08:04 PM

Nije valjda da nijedan midi fajl nemas kuci??? Ne pricam covjece o pustanju midija u kafani,nego kuci...
eto slucajno sam uporedio...ali ne odustajem! :wink:

puRe
16-03-2005, 08:09 PM

Nije valjda da nijedan midi fajl nemas kuci??? Ne pricam covjece o pustanju midija u kafani,nego kuci...
eto slucajno sam uporedio...ali ne odustajem! :wink:

pa ne pravim muziku iz midi fajlova......to mi je poenta...

cipela
16-03-2005, 09:14 PM
Da li je u pitanju nesto imaginarno ( nedostizno ) ili nesto konkretno ?

Mislim da je Bob Katz spominjao " savrsen mix " - nije mi zvucalo kao apstrakcija - vise kao nesto realno postojece ( dostizno , izvodljivo ) .

Max , da li si u blizini ? Sta mislis o tome ?

Da li bi se moglo reci da je savrsen mix - mix koji nema nedostatke ( sto je logicno , jer je savrsen ) . Zatim formulisati koji su to sve nedostatci miksa koji nije savrsen , odrediti im uzroke i otkloniti ih ?

Koji su sve to nedostatci koji se mogu uociti na miksu ( suplje , usko , tanko , malo , suvo , tiho ; pretrpano , mutno , nejasno , gusi se , piskavo , mono - nekompatibilno ; pumpanje , distorzira , nedinamicno , neprirodno , zvuk ispred zvucnika , ispadaju instrumenti ... ) ?

Dopunite .
Da li ste u mogucnosti proizvesti mix trak u kojem je sve cujno, izbalansirano, reverba koliko treba, odrezano sto ne treba, podignuto na potreban RMS, premazano svim 'mastima' koliko treba, dobro zvuci na svim uredjajima, ..., ..., ... ?
Nekad mi se ucini da ono sto uradim (ozbiljno a ne kao demo) bolje zvuci u mixu kojeg malo dotjeram na SX mixeti u mix traku, nego izvezeni trak ubacen u WL iliSF i 'mukotrpno' obradjen da bi bio bolji od mixa - a ono sipak!?

Color
17-03-2005, 03:26 PM
Za mene je savrsen mix taj koji uradim tako kako sam zamislio u svojoj glavi! A u svojoj glavi uvek zamisljam savrsen mix ;)

A da je uspeo, skontam tek onda kad nakon nekog vremena pustim stvar, sednem i kazem sebi, auuu jebote, ovo stvarno zvuci dobro! :)

Color
17-03-2005, 03:29 PM

Pa to je logicno...u klavijaturi je vec sve "pred-isproducirano"... Nemoras skoro nista vise da "petljas".. ubacis disketu i vozi... :wink:

zoro
18-03-2005, 08:21 AM
Teoretski bi to bilo opet tesko moguce ali izvedivo uz jaako skupu i dobru opremu, ali u praksi postoji puno razlicitih ljudi i producenata kojima ce faliti ovoga i onoga pa se nikad nece moci dogovoriti.

Ma mix je jako bitan ali u muzici ipak postoji ono sto ni jedan mix ne moze spasiti a to je umijece muzicarai njihova inspiracija. :wink: