View Full Version : Bass ali koji?
Taj bass me ubija jo? je i dobro ako experimentiram pa upucam neki synth
bass ali neki natural koma.Trilogij ni?ta ne valja pre okrugli i nekako str?i.
Molim par preporuka ili jo? bolje koji bass vi upotrebljavate!?? :oops: :oops: :oops: :idea:
Music Man Stingray 5 :wink:
idekius
16-03-2005, 02:16 AM
Music Man Stingray 5 :wink:
Jel' :?: :D
Hmmmm.... ako podjemo od pretpostavke da covek nema Music Man-a, Jazz Bass, or nesto nalik tome, a ako dodamo i to da mozda ne ume bas da trcka po zicama, mozda ipak da proba VST Hardcore Bass, Broomstick Bass ili neki dobar Akai? :D
Salu na stranu... Ako mozes da snimis zivu bass gitaru kao sto Oggy kaze, ja sam uvek za to, ako nemozes, pogledaj malo vise o VST-ima koje sam ti naveo... Zavisi sve od pesme... nekada je stvarno bolje uzeti neki sample, ili VST.
Auuu... Tek sada videh da se tebi Trilogy ne svidja... onda stvarno i definitivno ti treba ziva Bass gitara...
Pa covek rece: "Molim par preporuka ili jo? bolje koji bass vi upotrebljavate!??"...
I ja napisao :D :D :D
Mada ne prezam ja ni od synth-a u zavisnosti od prilike. Sto bi rek'o jedan moj drugar: "Prilika stvara lopova" (istina, on ovo kaze kada "muva" zauzete devojke). :D
Boskovic
16-03-2005, 03:08 AM
Meni je Hardcore bolji nego Trilogy
Shady
16-03-2005, 05:13 AM
Na Trilogyu te?ko da ne?to ne mo?e da se namjesti. Ako samo u?itava? njegove farbe, ok... uvijek mo?e ne?to faliti. Ali, moraju malo i da se ?a?kaju oni dugmi?i, na onoj plavoj tabli. Definitivno, mo?na sprava!
dacko
16-03-2005, 07:36 AM
...na onoj plavoj tabli...
Ne bi da detalji?em, ali mislim da je trilogy crven... :)
Atmosphere je plav...
:mrgreen:
milosjeftic
16-03-2005, 11:17 AM
PSO2 - fretted .
Ima silan sinteticki bas ( najbolji i najoriginalniji koji sam uopste cuo ) na nekom starom ( a samim tim i prilicno jeftinom modulu Rolanda , samo ga treba pronaci ) . Ako te zanima mogu se raspitati .
Nazalost , Trilogy je neupotrebljiv ( po meni ) .
Pa evo i ja nesto da dodam i ja trazim neki dobar bas za rumbe i dvojke .mada sam cuo od jednog da postoji neki pravljeni presetovi za hardcore bas dali to neko ima bilo bi super da isprobam.
gledam ovo pljuvanje Trilogy-ja i ne verujem :shock:
Klarinetista
16-03-2005, 01:34 PM
Po meni Trilgy je VRH!!! sto se tice semplovanih basova (fleksibilnost, interfejs, kvalitet, CPU usage...)
Medjutim, na FM7 sam par puta dovio nevidjene rezultate sa basovima koje sam pravio, naravno tu su jos i CW synthovi...
idekius
16-03-2005, 02:05 PM
Trilogy nema dovoljno harmonika, sitnih prljavstina, blagi strokavi drive... e, ali to nema ni jedan VST, sample, klavijatura, modul... Ako neko zeli to, onda mora ziva bass gitara...
gledam ovo pljuvanje Trilogy-ja i ne verujem :shock:
....isto :shock:
BTW : CW je sto se synth bass-a tice besprekoran
MilTon
16-03-2005, 04:35 PM
Ja sam imao zanimljivo iskustvo: snimao sam zivi bas skoro, i to je baja doneo vorvika, fendera i jos jedan, ne secam se koji. Snimali smo razlicite materijale, izmedju ostalog i par narodnjaka. Sto se tice jedne balade, tu je zivi bas briljirao! Mejutim, sto se tice ostalog (bio je neki kao pop dens i dva narodnjaka), ja sam zadovoljniji sa Trilodzijem. Medjutim, po meni je presudno na Trilogy staviti nesto, da bi se dobio vrhunski rezultat. Ja pokusavam sa LA-2A, a ako je materijal malo siroviji, onda napravim dva kanala, pa na jednom pustam "clean" Trilogy, a na drugi, koji je midi kopija prvog, pustam drugi Trilogy sa istom farbom, ali pusten kroz Guitar Rig. Napravim odnos ta dva kanala i stvarno mislim da su rezultati odlicni. U nekim slucajevima, dobar je i PlugSound Fretted, ali jedino kod Trilodzija cujem onu masu dole...
bezsmisla
16-03-2005, 07:33 PM
ajde uputite me ....Trilogy je VST ili greshim???
Shady
16-03-2005, 07:39 PM
ajde uputite me ....Trilogy je VST ili greshim???
Naravno! I opako je dobar, samo ako se zna ?ta se ho?e.
I da... :roll: ipak ima crvenu tablu, a ne plavu... moja gre?ka. :oops:
:mrgreen:
da VSTi i ZVUUCIII.. ima mooda, ima sve, zvuk, toliko flexibilan da bass moze da ti zvuci gotovo ko pravi... prava stvar.. akusticni bass je ludilo i tu nema price
poz
bezsmisla
17-03-2005, 10:36 PM
moracu da ''zavrshim'' negde taj Trilogy.. 8)
Dushan_S
17-03-2005, 11:09 PM
Trilogy ima jako dobro odra?en akusti?an bas, i synth bass-evi su mu odli?ni, ali se sla?em da elektri?ni basevi nisu ba? sjajni. Mislim da su previ?e uredni, kastrirani, imaju tu General Midi ulickano dosadnu foru.
Pretpostavljam da mogu da pro?u u nekoj pop svirci, ali su za rock i bilo ?ta tvr?e potpuno bez?ivotni. Za varijante agresivnijeg Bass-a, HardcoreBass mi je mnogo bolji, nema mnogo izbora ?to se ti?e samih baseva, to su dva bassa snimljena na nekoliko na?ina, ali re?avaju stvar.
Pretpostavljam da ljudi koji su na temi hvalili Trilogy rade muziku u kojoj bas treba da zvu?i ispeglano i nenametljivo, za to je trilogy ok.
Trilogy ima jako dobro odra?en akusti?an bas, i synth bass-evi su mu odli?ni, ali se sla?em da elektri?ni basevi nisu ba? sjajni. Mislim da su previ?e uredni, kastrirani, imaju tu General Midi ulickano dosadnu foru.
Pretpostavljam da mogu da pro?u u nekoj pop svirci, ali su za rock i bilo ?ta tvr?e potpuno bez?ivotni. Za varijante agresivnijeg Bass-a, HardcoreBass mi je mnogo bolji, nema mnogo izbora ?to se ti?e samih baseva, to su dva bassa snimljena na nekoliko na?ina, ali re?avaju stvar.
Pretpostavljam da ljudi koji su na temi hvalili Trilogy rade muziku u kojoj bas treba da zvu?i ispeglano i nenametljivo, za to je trilogy ok.
E to je to ! Trilogy stvarno suuuper zvu?i kad ga samog slu?a? ali kad ga
uklopi? u sliku gubi vjerodostojnost postaje napuhnut pa kad malo po onim dugmi?ima pr?kari? ne?to dobije? ali opet nije to u slici nimalo "ono"
Upravo slu?am Quin-ovce njihov "to live Forever" ima bassa po cijeloj slici ali je tu negdje ispred tebe.Ako me razumijete..ma ja ni sam sebe ne razumijem.! :oops:
slazem se...
Trilogy i drzim samo zbog akusticnog basa, a el. bas mora da bude ziv (sva sreca da mi to nije problem kada imam basistu u porodici ;) )...
Dushan_S
17-03-2005, 11:40 PM
Upravo slu?am Quin-ovce njihov "to live Forever" ima bassa po cijeloj slici ali je tu negdje ispred tebe.Ako me razumijete..ma ja ni sam sebe ne razumijem.! Mo?da potpuno lupam gluposti, ali meni Trilogy elektri?ni basevi zvu?e kao da nisu dovoljno "gusti", kao da im nedostaju gornji harmonici. Svaki poku?aj da se proguraju kroz neki amp simulator da se podstaknu te frekvencije, ili pr?kanje sa EQ-om su mi bili bezuspe?ni. Sada verovatno pri?am ono ?to gomila ljudi zna, ali bas izlazi ?esto iz miksa upravo tu, od 1200 Hz nagore, tu mu je definicija, a onaj bas deo radi svoje sa nogom bubnja. Sa trilogy-jem ako je agresivnija svirka, ako su gu??a de?avanja u srednjima, i ako je noga malo ve?a, bas gitara se odmah pretvori u neku spu?vastu masu u zvu?noj slici koja nikako ne uspeva da iza?e, koliko god dizao volume. :)
Trilogy i drzim samo zbog akusticnog basa, a el. bas mora da bude ziv (sva sreca da mi to nije problem kada imam basistu u porodici Moj prijatelj i kom?ija ima 4 basa na raspolaganju, al glupo mi je da ga cimam sad ba? za sve ?to radim. Ali ?ivi instrumenti rulaju.
Moj prijatelj i kom?ija ima 4 basa na raspolaganju, al glupo mi je da ga cimam sad ba? za sve ?to radim. Ali ?ivi instrumenti rulaju.
da otvorimo temu za hvaljenje zivih instrumenata? :)
trenutno sam "navucen" na Gibson EB-3.........pa jos kroz neki oktaver 8)
@DushanS:
Pa za takvu vrstu svirke ti i ne treba synth bass (simulacija elektricnog). Tu dolazi u obzir samo ziv. E sad ako radis neku experimentalnu varijantu, pa treba nesto da ti "kolje" dole, tu ide synth, ali ne simulacija zivog elektricnog.
Boskovic
18-03-2005, 01:04 AM
Apsolutno se slazem sa Dushanom u vezi elektricnog Trilodzija. Kastriran, ispeglan, nema nishta gore, a i dolje je sav proziran. I takodje nishta shto bih stavio na njega nije ga ucinilo angazovanijim i dalje ostao anemichan. HC mi se pokazao mnogo spremnijim na saradnju :)
idekius
18-03-2005, 02:34 AM
Izmedju ostalog kod je u pitanju ziv bass pipnes malo potenciometar u Cubase-u i on izadje... cuje se... To sa VST-om nece bas tako, vec moras malo da ga opanjis da bi izasao... snaga u db je ista, a zivi bas lakse izadje....
Pretpostavljam da bi sample u svom izvornom obliku bio preveliki za koriscenje i da se radi neko skidanje manje bitnih stvarcica u samplovima da bi sve to bilo manje u mb... mozda lupam... cisto pretpostavka... ne vidim zasto se super dobro snimljeni npr. Fender, ako je sepmlovan svaki ton razlicitom dinamikom ne bi cuo bolje nego pravi Fender snimljen u nasim uslovima...
Zbog samog nacina svirke. Ti kada sviras, podsvesno prilagodjavas nacin sviranja muzici koju pravis, a kada sviras sample, ti okidas neki ton koji je u "sterilnim" uslovima odsvirao neko bez emocije,namere, konkretne zamisli i on kao takav moze samo korektno da popunjava sliku sve do momenta dok ne ocekujes od njega karakter. Tu si unapred izgubio.
To je sve rude koja vrsta muzike za pop itd. a koji bas mi mi vi preporucili za narodnjake turbofok i te stvari kao u grandu.
milosjeftic
18-03-2005, 09:49 AM
Mozda gresim ali " stil " vise zavisi od onoga/onih koji pise i koji sviraju nego od Vst . Ako tvoje pesme " imaju dusu " bice ti dobar svaki Vst . S druge stane mozes ( moras ) koristiti samo ono sto imas . Vst sa bas gitarom nema mnogo ( bar ja ne znam za njih ) . Cuo sam da je izasao Boorstic bass - virtuelni basista 2DVD ali ga nemam i nisam cuo komentare drugih . Jedan poznanik radi narodnjake mogu ga pitati za mail , pa ga pitaj .
dlukace
18-03-2005, 10:35 AM
ma ako ?eli? akusti?ne baseve usnimi pravog basistu i gotovo! ovo ti je dokaz da ljudi s ni?im nisu zadovoljni.prava frula,bubnjevi ,gitare i ostalo nedodirljivi su i svirani su s du?om,a vst ti je dobar za jednostavnije dionice i pogotovo za experimentiranje...moja preporuka-basista+dobar mic(pogledaj sam za ovo zadnje)
Dushan_S
18-03-2005, 01:31 PM
Zbog samog nacina svirke. Ti kada sviras, podsvesno prilagodjavas nacin sviranja muzici koju pravis, a kada sviras sample, ti okidas neki ton koji je u "sterilnim" uslovima odsvirao neko bez emocije,namere, konkretne zamisli i on kao takav moze samo korektno da popunjava sliku sve do momenta dok ne ocekujes od njega karakter. Tu si unapred izgubio.
E upravo to. Primetio sam da je veliki broj layera po dirci, udarci trzalicom gore dole, i sli?no u praksi manje va?an (bar meni) i da ?esto ako pregledam neke starije akai diskove i na?em bass koji je po karakteru prava stvar za tu pesmu, pa makar se radilo o samo nekoliko rastegljenih samplova bez ikakvih layera i artikulacije, samplovani bas odjednom profunkcioni?e sa pesmom.
Mislim da je Vlado tamo u podforumu ne?to pomenuo da je koristio u pesmi bas sa Emu diska od 4 Mb. :lol: :D
Kontrabas .....koga ? ...KOGA ..?
Ako nije Mika Krstic ...... Probali pet vrhunskih jazz kontrabasista ....za jedan skuplji projekat ....i na kraju Trilogy .... i to je bulja ali je bilo bolje od ovog ....
Elektricni basevi ....fale HARMONICI .....to je odgovor i Idekiusu ....zasto ziv bas odmah izadje ....kad ga pipnes .....
Dobio sam od druga ..neki Fender Jazz Bass .... GIG ..... potpuno neproduciran .... i kad ga sredim ...BAS SVIRA ......
sto se tice VST ..... poslisajte Biber ...Jare moje .....i Japanca na pravom Jazz Bassu ..... vrh ......
Sa ovim semplovima ....za pola sata ...sam dosao vrlo blizu ....... tog zvuka ...i prilicno sam srecan zbog toga........
Vidim da ce neki bitniji albumikoje sad mixam .....doziveti promenu basa ..... trilogy ce da dobije red bull ......... i kriiiillaaaaa ..... he he he
pozdrav
Sa cime ste ozvucili kontrabas? Jako je tesko dobiti kontrabas u prvom planu, takoreci "in face". Stvar je jednostavnija kad ga radis ambijentalno, onda nista lakse, veliki kondenzator. Kad smo svirali unplugged u studiju M, imao sam veliki problem sa da stavim na kontrabas. I na kraju je zavrsilo sa EV RE20. Bas sam negde ovde pisao o Misi Blamu i njegovoj muci da ozvuci svoj bas sa pickupom, pa je na kraju uzeo neki ceski bas i dobio savrsen zvuk. Tako i ja moj nisam uspeo da ozucim sa pickupom, nego samo mic. Druga stvar je ta da mora i da se odsvira savrseno, sto je na kontrabasu malkice teze, pogotovu u studiju gde se sve cuje i smeta ti svaki fals.
stara legenda o ceskom " shper " savrsenom zvuku ....... Misa Blam tesko da je ikad snimio nesto blizu savrsenom zvuku ....da ne idemo dalje u tu pricu .....
Probali i jedno i drugo ..... u studiju Avala filma ....... pozdravi ekipu u studij M ako ih vidis .....
pozdrav
idekius
18-03-2005, 02:41 PM
Sa cime ste ozvucili kontrabas? Jako je tesko dobiti kontrabas u prvom planu, takoreci "in face". Stvar je jednostavnija kad ga radis ambijentalno, onda nista lakse, veliki kondenzator. Kad smo svirali unplugged u studiju M, imao sam veliki problem sa da stavim na kontrabas. I na kraju je zavrsilo sa EV RE20. Bas sam negde ovde pisao o Misi Blamu i njegovoj muci da ozvuci svoj bas sa pickupom, pa je na kraju uzeo neki ceski bas i dobio savrsen zvuk. Tako i ja moj nisam uspeo da ozucim sa pickupom, nego samo mic. Druga stvar je ta da mora i da se odsvira savrseno, sto je na kontrabasu malkice teze, pogotovu u studiju gde se sve cuje i smeta ti svaki fals.
Zajeban instrument, nema sta... Ja sam pokusao da usnimim za jednu stvar Vladu Karadzova gudalom, ali... bilo je povuci-potegni... Odlicno gudalo, tip super svira (on inace svira Louisu bass gitaru), zice u super stanju, ali malo, malo pa zasmeta nesto...
Na kraju smo odustali i uzeli kontrabas sa gudalom iz Viena Symphonic Library i zavrsili posao... Posle cele veceri tupljenja se zavrsilo kao u onoj epizodi Mikijeve radionice : -Vracamo se umorni, slomljeni... ali ne bez ulova :-) ... tj. tu je Viena :-)
Ume taj Cheski bass da zazvuci, a inace je to najjevtinija varijanta i pogodna je za vezbu pre svega. Telo mu je od sper ploce...
Ma nisam ni mislio na snimanje kad sam pricao o Misi, vec za zivu svirku i vise mi je bio akcenat na samom ozvucavanju. Cak se ne secam da sam slusao ista studijski gde je on svirao, ali ima istine. Ja imam vrhunski kontrabas, rucni rad, kraj 19 veka, svira odlicno, snima se odlicno preko mikrofona, ali pickup ne mirise nikako. Ima cak tu i neke logike. Ceski basovi su od spera i kao takvi ne postizu vibracije koje bi mogle ozbiljno da ugroze osetljivu elektroniku dok ja kad sviram moj kontrabas imam utisak da ce plombe da mi ispadnu od vibracija. Potpuno razlicit osecaj. Verovatno pickup nema mogucnost da sve to "pohvata" pa prelazi u drive, dok dobar mikrofon to lepo snimi.
Inace, u studiju M smo radili sa Janom Sasom, samo sto ga duuugo nisam video.
milosjeftic
22-03-2005, 09:21 AM
[quote="Dushan_S"]Mo?da potpuno lupam gluposti, ali meni Trilogy elektri?ni basevi zvu?e kao da nisu dovoljno "gusti", [quote]
Trilogy se moze " zgusnuti " desnim klikom na panoramu u mikseru Cubase .
Trilogy se moze " zgusnuti " desnim klikom na panoramu u mikseru Cubase .
??????????????
milosjeftic
22-03-2005, 03:53 PM
Razumeo sam " nedovoljno gusto " kao nedovoljno cvrsto ( sto je nesto gusce to je cvrsce ) . Ako je to u pitanju onda se moze uraditi : desni klik na panoramu , dobijaju se 3 opcije napr. dual ; klkne se na L ukuca neka mala vrednost napr. 0 ; isto se uradi i sa R . Zvuk ce biti uzi , samim tim i cvrsci . Ako je na to Dusan mislio onda ce to malo popraviti stvar .
meni se cini kroz zadnjih nekoliko pitanja ..... da ti malo zezas ......
ili .....je nesto drugo ....pitanja su malo cudna ....bar meni .....
pozdrav
milosjeftic
22-03-2005, 05:10 PM
Ne . Pitam ono sto me zanima i sto mi se cini bitnim . Da ne objasnjavam za svako pitanje objasnicu samo za reverb . Bolje mi zvuci napr. suv signal L50 , revrb R50 . Nego suv signal L50 , revrb L50 . Manja guzva , siri miks . Ovo mogu uraditi sa Fx trakom ali bih prihvatio neko bolje resenje . Isprobao sam mnogo razlicitih reverba nisam naisao na takav ( sa nezavisnim podesavanjem ili podesavanjem panorame ) . Cak mi se cini slusajuci razne dobre snimke da se to sa reverbom vrlo cesto radi - negde vrlo primetno ( suv signal skroz levo dry skroz desno ) , negde gotovo neprimetno ali se ipak moze cuti . Isto tako mogu objasniti za svako pitanje koje sam do sad postavio . Koja su to cudna pitanja konkretno , mogu ih preformulisati ili obrisati ako smetaju . Za ono sto je napisao Dusan " nedovoljno gusto " sta sam trebao napisati valjda ?????????? Bolje je odgovoriti ili bar pokusati .
Znaci bez ljutnje , pozdrav Max
lesha
22-03-2005, 07:49 PM
meni se cini kroz zadnjih nekoliko pitanja ..... da ti malo zezas ......
ili .....je nesto drugo ....pitanja su malo cudna ....bar meni .....
ja sam to odavno primetio... ili nas zezas ili pojma nemas o cemu pricas..
(mrzim kad moram da se ponavljam, ovo isto sam napisao kad si dosao na forum..)
ukoliko nas ne zezas, zasto iznosis cinjenice sa stanovista znalca ?
milosjeftic
22-03-2005, 08:10 PM
Ne radim to i nisam znalac ali neke stvari ubodem metodom corave koke pa ih kazem sto da ne ? Ova nacin rada sa reverbom se koristi u produkciji zadnjih sigurno vise od 35 godina i nije neka velika tajna ( cim je znam cak i ja ) . Samo me je zanimala neka sitna preporuka , savet i sl . - ako moze ; verujem da ce zanimati i sve one koji jos nisu isprobali ovu tehniku .
lesha
22-03-2005, 08:30 PM
izvini, ali ja iz svih tvojih postova sticem utisak da ti uglavnom ne znas sta pricas (a delujes sa stanovista znalca) i uopste mi nije jasno zasto to radis i to i mene i druge iritira !
zato NAGLASI da nisi siguran da je to sto pises tacno.
inace ces nastaviti da odbijas ljude svojim stavom.. :evil: :evil: :evil:
npr. izneses neku totalnu nebulozu bez ikakvih dokaza... i sta posle ljudi da misle.. ??? naravno, da ih zajebavas.
sorry za mali off topic..
milosjeftic je TOTALNI KRALJ.....Pa ti covece mozes imati svoj show na TV-u...Gutovic je sprdnja u odnosu na ovo.....
alfom
22-03-2005, 09:52 PM
Osim gustine u cem je vic?
ANITA
22-03-2005, 10:43 PM
Mogu se ja ubaciti na KONTRABAS?
Vidim, Max i Deky... pokusali snimiti zivog i na kraju koristili sample-ove!
VEc sam spomenula da uskoro idemo snimati zivi bubanj u studio (pravi)... i varijanta je bila uzeti i kontrabasistu! Taj deal sa kontrabasistom i nije prejednostavan (i prejeftin)... pa se dvoumim oko toga. Posebno kad uzmem u obzir vasa iskustva.
Sto se trilogy kontrabasa tice.... meni je zvuk prekrasan... ali imam problemcic uklopiti ga u pjesmu.. jednostavno nije prodoran kad ga je u pozadini, uopce mi ne daje onu vibru koju bas mora davati (ako pojacam da to da.... onda se nista drugo ne cuje). Mozda ja to ne znam srediti pa mi sugerirajte.
Ipak.. odlucih se za EW kotrabase i to ne solo i to s koristenjem tu i tamo snap-ova i to zvuci prljavo.. zivo... odlicno!
Ok, da se vratim na pitanje. Sto da se ne zezam sa kontrabasistom? Dajte mi mali razlozic da si pojednostavim zivot.... :wink: :D
Sto se trilogy kontrabasa tice.... meni je zvuk prekrasan... ali imam problemcic uklopiti ga u pjesmu.. jednostavno nije prodoran kad ga je u pozadini, uopce mi ne daje onu vibru koju bas mora davati (ako pojacam da to da.... onda se nista drugo ne cuje).
Nisam hteo da ulecem sa pricom o Trilogy-ju ranije,zato sto bi me verovatno svi popljuvali...ali ajde...Niko od profesionalaca ne koristi Trilogy...svi ga izbegavaju,upravo zbog ovoga sto si navela.I sam sam se mucio dok nisam cuo potvrdu sa "strane" da je fenomenalan,ali fakticki neupotrebljiv...Tacno je da su mu niski fenomenalni,tacno je i da je "masan",ali je isto tako tacno i da ga niko nikad nije smiksao kako valja...
ANITA
22-03-2005, 11:03 PM
Aha! Znaci, nije problem u mom neznanju. :D To je uvijek dobro znati. :wink:
Nisam hteo da ulecem sa pricom o Trilogy-ju ranije,zato sto bi me verovatno svi popljuvali...ali ajde...Niko od profesionalaca ne koristi Trilogy...svi ga izbegavaju,upravo zbog ovoga sto si navela.I sam sam se mucio dok nisam cuo potvrdu sa "strane" da je fenomenalan,ali fakticki neupotrebljiv...Tacno je da su mu niski fenomenalni,tacno je i da je "masan",ali je isto tako tacno i da ga niko nikad nije smiksao kako valja...
evo ja upravo mixam novu stvar na njemu.. neki funk, pa cemo da vidimo ;)
ANITA
22-03-2005, 11:09 PM
Funk sa kontrabasom?
Starter*
22-03-2005, 11:23 PM
Mislim da je neko davno pisao o Triology...bas taj problem da ga je nemoguce zbudziti...
A sto se milosa tice cak i ja vidim da tu nesto nije u redu... :D
Sto se trilogy kontrabasa tice.... meni je zvuk prekrasan... ali imam problemcic uklopiti ga u pjesmu.. jednostavno nije prodoran kad ga je u pozadini, uopce mi ne daje onu vibru koju bas mora davati (ako pojacam da to da.... onda se nista drugo ne cuje).
uz malo truda, moze se smiksati....
imaj u vidu da su u pitanju suvi snimci tako da mora da se procesira da bi bolje "sedeo" (kao i kod pravog basa)...
A sto se milosa tice cak i ja vidim da tu nesto nije u redu... :D
Bez namere da se pozitivno ili negativno deklarisem o Milosevim postovima i postovima o njegovim postovima :shock: napomenuo bi svima sledece. Na ovom forumu postoje ljudi jako razlicitog znanja(i neznanja), iskustva, afiniteta...... sa cesto jako losim presetima u glavi.
Bas zbog toga sam i pokrenuo temu KO JE KO NA RUMSKOM, sa idejom da SVI napisemo nesto o sebi, i samim tim vidimo ciji nas postovi interesuju, i sta od koga mozemo ocekivati. Procitajte, sve ce vam biti jasno, a napisite i vi nesto.
Mislim samo da treba razlikovati necije neznanje od zle namere.Izvinite za skretanje sa teme.
Sto se tice Trilogy-ja , isti problem, jako tesko se uklapa u matrici. A za onaj JAZZ GIG sempl, Maxu verujem na nevidjeno.
Uzgred, sutra (24.03.) mi je rodjendan i rado primam poklone u vidu nekih odbacenih mikrofona, mini moogova, arp-ova, sestara od tetke.......
Starter*
23-03-2005, 01:07 AM
Nisam mislio ozbiljno nego mi je bilo smesno...ok i ja sam tek poceo sa ovim stvarima ali trudim se da ono sto ne znam ne komentarisem nego pitam kako bih naucio kako treba...
I da nisam rekao nista sa visine nego citaj kako pise...
Dushan_S
23-03-2005, 02:39 AM
Meni Jefti? samo izgleda kao osoba kojoj racio ne funkcioni?e onako kakav je to slu?aj kod ve?ine ljudi (bez uvrede Milo?e). Znam nekoliko takvih ljudi, pri?ate sa njima o ne?emu a sve vreme imate utisak da oni nekako proma?uju temu ili svaku va?u re?enicu pogre?no kontaju. Oni ljudi koji koji obra?aju pa?nju na neke ?udne detalje umesto na o?igledno, i koji povezuju ?injenice na neki na?in koji vama izgleda potpuno iracionalno. Ali mi ne izgleda da zajebava nekog, imam utisak da je subjektivan u tolikoj meri da jednostavno ima utisak da svaka stvar koja je njemu interesantna i otkri?e za njega li?no, mora da je to i za sve druge, kao da ne ume da bude objektivan.
Uf, odoh ja u psihoanalizu :oops: :lol: :)
Elem, naravno pod gustinom sam podrazumevao "subjektivnu percepciju" "koli?ine", ili "mase" tona koja nema veze sa frekvencijama zvuka, koliko sa time koliko je zvuk bogat alikvotnim tonovima. Ono ?to je i Max rekao, mislim, Trilogz mi zvu?i nekako oja?eno, kao da je pretrpeo neki procesing koji ga je skroz ubio u pojam, i kao da su ga vi?e radili marketin?ki, tj da zvu?i lepo kad se slu?a sam, nego da le?i u matrici.
By the way, jedan prijatelj mi je rekao da ?esto primenjuje postupak oja?ivanja dobro snimljenog materijala jeftinim digitalnim efektima. Donesu mu neku jadnu matricu ura?enu u midiju iz nekog modula, i onda treba da snimi pevaljku i da to nekako smiksa. Naravno, ?ta god da uradi matrica nestaje u vidu zamuljane gomile, a samo se ?uje peva?ica sa nojman?i?a, koliko god poku?avao da je smesti u matricu. :lol: Naravno kad ojadi vokal sa nekim pluginom koji nema veze sa vezom, odjednom sve zvu?i kao celina :) Zna?i mo?e i obrnuto, metodi dola?enja do dobrog miksa spu?tanjem kvaliteta snimljenog zvuka :wink:
Sorry na off topic-u :)
milosjeftic
23-03-2005, 07:16 PM
Gospodo , prvo napisite par reci o sebi ( " Ko je ko na rumskom " ) i procitajte sta sam napisao da cu pisati , pa kritikujte .
Ako mislite da nesto nije tacno od onog sto sam napisao , napisite kako treba uraditi ispravno to sto sam ja iz neznanja pogresno napisao - za to sluze forumi . Ako ne znate ( a ne znate - zato se i ljutite ) , cutite .
Gospodo , prvo napisite par reci o sebi ( " Ko je ko na rumskom " ) i procitajte sta sam napisao da cu pisati , pa kritikujte .
ja sam napisao pa mogu i da te kritikujem :P
salu na stranu, pitanje je koliko ce svako realno napisati u toj temi......pa ti sam si napisao da mozes da komponujes bilo sta (rock, pop, "heavy"...)
Steka
23-03-2005, 08:56 PM
stara legenda o ceskom " shper " savrsenom zvuku ....... Misa Blam tesko da je ikad snimio nesto blizu savrsenom zvuku ....da ne idemo dalje u tu pricu .....
Probali i jedno i drugo ..... u studiju Avala filma ....... pozdravi ekipu u studij M ako ih vidis .....
pozdrav
hehe Misa Blam je svirao sa mojim caletom :lol:
Ne znam ljudi ali tesko je dobiti taj pravi kontrabas.
Ovo vam govorim slusajuci svoga oca koji je 27 godina svirao
u skadarliji, tri sesira itd. starogradsku muziku.
Stvarno je tesko dobiti to.
"Avala film" ?? << Da li znas Dzeri-a (tonac) ??
milosjeftic
23-03-2005, 09:44 PM
puRe , nisam mislio na tebe , ali prihvatam kritiku . Nisi me razumeo u vezi onog jazz heavi ... Hteo sam reci da ne delim muziku na pravce , po mom misljenju svaki autor je poseban pravac . Kako svi ostali tako i ja . Obicno muziku dele na pravce " kriticari " - ja to mrzim ( podele na ovo ili ono ) . U stvari ja imam samo jedan stil - svoj stil . Drugi ne umem pisati i kad bih hteo .
Ovi na koje sam mislio su se prepoznali pa su se razbezali . Zar ti se ne cini duhovitim to sto se neko zabrinuo zbog mog neznanja - bas lepo od njih ? Pre bih rekao da su se zabrinuli zbog svog neznanja . Pale su i psiho - analize ( cudan nacin da se kaze hvala ) ... " Znaju " da je to bas sve glupost a da pri tom neznaju cak ni o cemu govorim , a stide se da pitaju , a ja pisem sturo pa ne mogu da se snadju ( mrzi me da objasnjavam nasiroko , sporo kucam ) .
Cini mi se da im je laknulo kad sam rekao da nisam " stucnjak " . Da su ikad posetili " ko je ko na rumskom " mogli su to i procitati , ali bas taj topik nisu stigli da procitaju . Doduse imam 10 godina iskustva a i sestra mi je udata za producenta ( BiH ) , jedan drugar ( peva u jednoj nasoj legendarnoj grupi , da ne spominjem imena ) ima pristojan studio a i ima skolu: s vremena na vreme popricamo pa dodjemo do (bar) nekakvih zakljucaka . Tako da ponesto " ubodem " ponesto cujem od strucnjaka
( pravih ) ...
Dosta toga sam cuo i ovde na forumu . Pozdrav .
DADDY Z
23-03-2005, 09:58 PM
ja sam nedavno nabavio trilogy i veoma sam zadovoljan..nemam problema u mixu(trebalo je malo truda oko zvuka ali je finalni proizvod bio odli?an)..napominjem da se bavim elektronikom bez ?ivih instrumenata.. :oops:
mo?da nisam toliko zahtevan kao ostali...
Starter*
23-03-2005, 10:24 PM
Milose nemoj graditi karijeru producenta na prozivkama jer se to na snimku ne cuje uopste...posto si jos mlad ne uzima ti se nista za zlo...kad kazem mlad mozda ne po godinama nego po tvom pisanju...Na ovom forumu je bitna jedino tvoja dobra volja ( znanje ako neko ima) i zelja da se sa drugima podeli...
Ja prvi uvek spominjem da njmanje znam na forumu i ne stidim se toga, jer i ono malo sto znam naucio sam ovde...i to je velika stvar za mene...
E sad ja sam zahvalan ljudima odavde na strpljenju i razumevanju, ali daleko od toga da se bojim i tebe ili bilo koga...takodje ni tvog ili bilo cijeg znanja...i to sto si napisao da su se ljudi razbezali je jako smesno...isto kao sto je meni bila definicija gustine u tvom postu...zato sam i napisao odgovor...na kraju nemam potrebe da se pravdam ni tebi ni bilo kome drugom...posebno sa tako glupim stavom...
Ovi na koje sam mislio su se prepoznali pa su se razbezali . Zar ti se ne cini duhovitim to sto se neko zabrinuo zbog mog neznanja - bas lepo od njih ? Pre bih rekao da su se zabrinuli zbog svog neznanja . Pale su i psiho - analize ( cudan nacin da se kaze hvala ) ... " Znaju " da je to bas sve glupost a da pri tom neznaju cak ni o cemu govorim , a stide se da pitaju , a ja pisem sturo pa ne mogu da se snadju ( mrzi me da objasnjavam nasiroko , sporo kucam ) .
Za Dushana (i generalno ostatak foruma) tesko da mozes da kazes da ne znaju nesto.......cinjenica je da je tvoj post [kasnije ismevan] bio konfuzan........da se najblaze izrazim....
Zato nemoj da napadas sve ostale, vec prosto priznaj gresku.....
@anita
zamenio sam.. pick bass ipak bolje ide :) al ko sto neko rece da el. bass nece da "sedne" u mix... meni je sapnuo taj isti trilogy na uvo "jok ti ces"... ;)
evo saljem pocetnu sesiju od juce. bice u "promociji radova".
poz!
Pedja
23-03-2005, 11:59 PM
Ovih dana sam nesto radio i snimao i bas mi je Trilogy zavrsio posao :wink:
Ponavljam sa pocetka topica, a tako cu izgleda i posle 10 strane jer su ovde samo svadje u pitanju a ne konstruktivni razgovori, Trilogy je odlican samo treba zivac da se sedne i odradi posao, ima dubinu i sirinu, takodje govorim za elektro.
Ponavljam sa pocetka topica, a tako cu izgleda i posle 10 strane jer su ovde samo svadje u pitanju a ne konstruktivni razgovori, Trilogy je odlican samo treba zivac da se sedne i odradi posao, ima dubinu i sirinu, takodje govorim za elektro.
:!:
ANITA
24-03-2005, 10:19 AM
@anita
zamenio sam.. pick bass ipak bolje ide :) al ko sto neko rece da el. bass nece da "sedne" u mix... meni je sapnuo taj isti trilogy na uvo "jok ti ces"... ;)
evo saljem pocetnu sesiju od juce. bice u "promociji radova".
poz!
Super! Bas me zanima! :D Thanks....
milosjeftic
24-03-2005, 10:50 AM
A da se svi Vi ipak predstavite , mesto za to je " Ko je ko na rumskom " nije ovde ( par reci o sebi , sta ste uradili ( obavezno ) , sta radite ... ) ?
Ne plasite se Vi mene ( nisam neka sila ) nego se plasite da kazete da nemate bas nikakav rezultat iza sebe .
Ne sumljam u znanje pomenute gospode ali zasto ne isprave ono sto sam ja u neznanju napisao - zato sto neznaju .
Umesto da analizirate mene , analizirajte mikser Cubase , ima mnogo opcija . Moj konfuzni post ( nisam imao vremena na netu ) govori o jednoj od njih ...
Kaze se ako ne verujes recima , veruj delima - ne vidim dela a vidim
( prazne ) reci . Ako je jedini problem moja greska , priznajem gresku - nije jedina .
Pozdrav svima .
@Starter ,
nego se plasite da kazete da nemate bas nikakav rezultat iza sebe .
pa zar nije covek rekao da je apsolutni pocetnik? :?
Ovako... kao sto sam i obecao, bfd + trilogy, odsvirano na klavijaturi, ali quantizovano (da bi mogao ugodno da nastavim sa trakama)... snimljeno: darabuka, ortak koji imitira trubu + truba + vokali (umrecete kad cujete refren :P )
pa da vidim ko ce da kaze da to ne zvuci dobro i da ne seda u mix :)
nista mixing, nista processing (osim room reverba i impulsa neke katedrale)... master samo na brzaka da se ne sroza jos vise quality zbog mp3-ja
poz! pure (na tvoj stream sam poslao), mozda bi bilo bolje da ovaj post prebacis u promociju, sta znam.. mada ovo i nije zavrsen rad :roll:
milosjeftic
24-03-2005, 01:31 PM
Da li je neko probao BROOMSTICK Bass ( 2 DVD ) ?
veseli koljac
24-03-2005, 08:43 PM
Da li je neko probao BROOMSTICK Bass ( 2 DVD ) ?
probao sam demo i jedino sto mogu da kazem je da fender precision zvuci jako lose...
milosjeftic
24-03-2005, 09:21 PM
Hvala na odgovoru . Steta ...
Dushan_S
25-03-2005, 12:23 PM
Ovi na koje sam mislio su se prepoznali pa su se razbezali . Zar ti se ne cini duhovitim to sto se neko zabrinuo zbog mog neznanja - bas lepo od njih ? Pre bih rekao da su se zabrinuli zbog svog neznanja . Pale su i psiho - analize ( cudan nacin da se kaze hvala ) ... " Znaju " da je to bas sve glupost a da pri tom neznaju cak ni o cemu govorim , a stide se da pitaju , a ja pisem sturo pa ne mogu da se snadju ( mrzi me da objasnjavam nasiroko , sporo kucam )
Daj Milo?e, ne preteruj. Niko ovde nije stra?an baja, ponajmanje ja. Ako si primetio, moj post je do?ao posle nekoliko negativnih postova, i u su?tini, branio sam te, ti fakat zvu?i? tako kako zvu?i? iz svojih postova, a ako pro?ita? ponovo moj post, vide?e? da sam rekao da te ne treba shvatati negativno i da mislim da si ok.
Elem, nemoj postajati negativan, ljudi obi?no ne vole da ih analiziraju na bilo koji na?in, a ja se zanimam psihologijom, pa mi je to normalno kao i ljudima koji me bolje poznaju, nemoj tra?iti u tome razloge da bude? uvre?en.
?to se ti?e toga ?ime se profesionalno bavim, ima? link u mom potpisu. Naravno na tom sajtu nema nekih stvari, snimanje gitara pevaljkama na albumima ne izgledaju lepo u C.V.-ju :P
Niko nije protiv tebe Milo?e, relax, have fun, to je samo internet.
Sve najbolje, i sorry ostalima na ovom off topic-u! :)
ANITA
25-03-2005, 01:13 PM
Ma kakav off-topic... pogledaj malo teme kod nas... mogli bi komotno sve zvati dvo-topic... :wink:
Jutra i nacionalizam
?ovinizam i pms
vegetarijanstvo i klaonice
Interesi i propovjedi
turbo-folk i burek (ili sirnica) itd.. itd....
ANITA
25-03-2005, 01:36 PM
@pure
okaci li ?
Daj... i mene zanima!
milosjeftic
25-03-2005, 02:02 PM
Dusane , najiskrenije , ja se uopste ne ljutim . Ljutnja je emotivna stvar , nemam i ne treba mi nista emotivno nisakim , osim sa devojkom/zenom ili porodicom . O meni moze misliti i pisati ko god sta hoce ...
Ipak napisi par reci o sebi ( " Ko je ko na rumskom " ) i procitaj sta sam napisao o tome sta cu i kako pisati .
Hvala i za odbranu ( imas vise smisla za pravnika nego za psihologa ) i za analizu . Naprotiv , ja bas volim kad me analiziraju ali ti ne mogu reci zbog cega ( osim preko Pm , ali nece ti se svideti objasnjenje ) .
Pozdrav svima .
@pure
okaci li ?
http://www.streamload.com/purator003/kVu/mrsomuda.mp3
Starter*
25-03-2005, 04:17 PM
Znam da ej tema bas ali...Koji su bubnjevi...hihihi
Dobra stvar...zezanje.. :D
pa BFD... i to odsviran, posto se svi nesto zale na BFD i Trilogy :roll: a Trilogy tek kad bi sredio mislim da bi zvucao mnogo mocno...
ostalo uglavnom snimano na track
Opasna ti ova zajebancija... :lol: Ko je Armstrong?
BTW.Nije adekvatan primer..imas samo bubanj,bass i trubace...probaj sa kompleksnijim aranzmanom i videces sta je u pitanju...Znaci full..30 traka,pa da vidis muku sa trilogy-jem,a svaki drugi upada...
alfom
25-03-2005, 09:37 PM
Trilogy je definitive nothing. Jedino ako bi se na njemu svirala monodrama.
:) Probao na njega razne comp., eq., gate, sparivanje sa drugom varbom, ... Najbolji je bio elec. bass sa comp. od vocala. :cry:
ProkDu
25-03-2005, 11:54 PM
@offtopic kVu
"... drogo, moja drogo, u krvotok mi sidji al' srchku zaobidji"
looodiiilo
:lol: :lol: :lol: :lol:
Opasna ti ova zajebancija... Laughing Ko je Armstrong?
BTW.Nije adekvatan primer..imas samo bubanj,bass i trubace...probaj sa kompleksnijim aranzmanom i videces sta je u pitanju...Znaci full..30 traka,pa da vidis muku sa trilogy-jem,a svaki drugi upada...
pa nije bas... btw. sta ce ti 30 traka ? poslusaj santanu npr (smooth recimo).. to je otprilike takav bas i postoji gooomila gluposti sa strane... al, po mom licnom misljenju, nije fora da ti kick i bass udaraju konstantno u glavu (da se cuju) vec je dovoljno samo da pomeraju bubrege, ako me razumes :) mozes i ovde da ubacis i gomilu duvaca, i gitaru i sta sve ne (probao i mute-ovao jer pravi nepotrebnu guzvu) al ne vidim nijedan normalan razlog da ga ti mixas na 30 kanala... osim eventualno ako ti nije svaki kanal poseban za svaki segment bubnja i sl...
to je generalno problem kod nas "neiskusnijih producenata"... napravis neku traku koja ce ti ici, ali koja ne zvuci vrhunski pa je potapas drugom, pa trecom i posle se bunis sto ti mix sav u nekoj guzvi.. sto manje, a bolje odsvirano, to bolje zvuci...
Ma nije to mana "neiskusnijih producenata"...veruj mi da se do 30 traka dodje veoma lako...jednostavna racunica...lead vokal 2 trake,prateci 6-8,to ti je vec 10 traka samo za vokal... :) Plus recimo gitare sa duplexima...pa traka gde se npr. u jednom delu pesme cuje samo vokal i ritam gitara gde ces na posebnu traku baciti i tu deonicu vokala i gitaru,zato sto ne mozes da je tretiras eq-om kao onu u matrici...skoro da dodjosmo do 30... :wink:
pa to... al to sve razbacujes sa strane.. za sredinu ti ostaje kick, snare, lead vocal i bass.. i to je to :)
veseli koljac
26-03-2005, 03:10 PM
kako vam se cini ovaj bas?
http://herculeaneffort.adventuredevelopers.com/bassics%20demo.mp3
bice za par dana na KVR-u za download...
na KVR-u se ljudi pale na gluposti. :P
idekius
26-03-2005, 06:27 PM
Osloni se ti na svoj EB-4 i ne beri brigu :wink:
Osloni se ti na svoj EB-4 i ne beri brigu :wink:
EB-3 ! :)
veseli koljac
26-03-2005, 07:01 PM
na KVR-u se ljudi pale na gluposti.
da...pogotovu na ona njesra pravljena u syntheditu :lol:
na KVR-u se ljudi pale na gluposti.
da...pogotovu na ona njesra pravljena u syntheditu :lol:
:D
Dushan_S
27-03-2005, 11:24 PM
To je zato ?to na KVR-u dobar deo ljudi plati ono ?to mi ne pla?amo (?ast izuzecima)...If ju nou vot aj min. Pa cene ono ?to dobiju besplatno a zvu?i ok i mo?e da se iskoristi. :wink:
Ima interesantnih stvari u Synth Edit-u, ne mnogo ali ima.
veseli koljac
27-03-2005, 11:34 PM
To je zato ?to na KVR-u dobar deo ljudi plati ono ?to mi ne pla?amo (?ast izuzecima)...If ju nou vot aj min. Pa cene ono ?to dobiju besplatno a zvu?i ok i mo?e da se iskoristi.
da,ali su malo cudni na forumu (ne svi) kao da mrze velike kompanjie poput steinberg-a,native-instruments i sl (i pljuju po generalno najboljem softu) a do nebesa hvale neke osrednje projekte nezavisnih izdavaca...
Dushan_S
27-03-2005, 11:49 PM
Pa ne znam ?ta ti je tu tako ?udno? Aj u?ivi su u ulogu: Neko je dao cifru koju ti mo?da nikada misi ni dr?ao u ruci za svoj brand new shiny Mac G5 i onda otkrije? da pola stvari ne radi na njemu. OK, ode? na forum, isprazni? frustraciju povra?aju?i po Applu i njihovoj customer politici. Onda otkrije? da je Nuendo na koji si dao tolike pare tako bagovit da mora? da da ?eka? tri update-a da prestane da ti pada. E, al caka sti?e, taj tre?i update je pla?eni update, tako da su ti izbili jo? par stotina evra. Ode? na forum i povra?a? po Steinbergu. Usput, sistem ti se ?logirao, i mora? da reautorizuje? sve svoje plug in-ove, redom. Native instruments i Waves ?eka?dvew nedelje dok ti ne po?alju respons key da bi ti pluginovi proradili a u me?uvremenu ka?es svima koji treba da rade kod tebe da sa?ekaju jo? koji dan. Ode? na forum i opet se ispovra?a?. Itd, itd.
:lol: :lol: :lol:
Logi?no, male firme su jako brze sa updateovima, value for the money odnos je mnogo bolji, i zaista se puno trude, stalno ti daju neke povlastice i popuste i direktno su u kontaktu sa tobom preko foruma. Automatski ih simpati?e? i u fazonu si "Ma teraj te Waves-e u k...c" , Voxengoovi plugovi su mnogo bolji", i plus jo? kod njih ta satisfakcija da su pare dali konkretnoj osobi sa kojom su komunicirali preko foruma, rusu koji nije kompanija koja brine o tome koliki je saldo i sli?no , ve? osoba koja u svojoj sobi kodira te plugove dan i no?. Da sam na zapadu i da imam za svoj posao zaradu koliku imam, pa je negde i stvar kulture da sam platio sav svoj software, i ja bih pre uzeo software tako neke manje firme nego ?to bih dopustio da me Waves ole?e sa xxxx$ cene za plugove koje neko drugi pravi po manjoj ceni, a vrlo sli?nom kvalitetu. :wink:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.