PDA

View Full Version : Hardverski Compressor ?

djole970
13-03-2005, 10:58 PM
Kad je u pitanju hardverski compresor nije mi jasno da li je za svaki kanal potreban po jedan ili se moze preko aux-a (send-a) koristi na svim kanalima kao recimo hardverski reverb?

zvincic
13-03-2005, 11:20 PM
pa mozes i na vise kanala odjednom koristiti kompresor ali moras grupirati te kanale i onda na insert grupe staviti sami kompresor.

a da bi shvatio zasto kompresor (kao i bilo koji uredjaj koji modificira gain signala) ne koristis u sendu potrebno je da znas princip rada senda i inserta (paralelno i serijski).

dal da pisem dalje ili...?
:)

ma pisem :)

ovako, kod inserta ti u biti prekidas signal path i signal u potpunosti prolazi kroz uredjaj i vraca se nazad iz njega u plocu. sa sendom je situacija malo drugacija, glavni dio signala je UVIJEK prisutan (nikad ne prekidas signal path) ali jedan dio signala saljes u uredjaj (jacinu reguliras sa send level-om) koji onda signal procesira i vraca u plocu gdje se umixava sa originalnim signalom. sada vidis zasto nema smisla u send stavljati efekte koji reguliraju gain, originalni dio signala je uvijek tu!
dobro, postoje primjene gdje se i kompresor zna koristiti u sendu (npr. kad zelis podebljati zvuk gitare) ali to su specificne situacije i ne mogu se ubrojiti u tipicnu primjenu.
vazno je napomenut da na uredjaju koji je u sendu dry/wet mix mora biti 100% wet jer u suprotnom sa originalnim signalom umixavas jos jednom taj isti signal i dizes gain. a u najgorem slucaju procesor ima svoj mali delay koji ne primjetis kad je izlaz 100% wet ali itekako primjetis ako sa originalnim signalom ides umixati efekt + isti taj originalni signal ali sa malim delayem.
nadam se da si skuzio sto pokusavam reci :)

SandRob
14-03-2005, 08:13 AM
kompresor je dinamicka sprava i moras ga stavit u seriju (ne moze na send) jer je njegova funkcija da dinamicki 'pegla' pojedine instrumente kako bi bolje legli u mixu, a moze se koristit i kreativno posebno na bubnju da dobijes bolji groove i sl.
ako bas zelis koristit taj hardware onda ga mos (sto kaze zvincic) stavit na grupu i/ili komprimirat odma kad snimas, samo sto za to treba bit oprezan, jer kad su konpresori u pitanju 'posli jebanja nema kajanja'. ;)

ima caka kad kompresor mos stavit na send. recimo ako se delay ne cuje dovoljno u mixu, onda u fx kanal iza toga delaya lipo zbicis kompresor, koji ce kasnjenjima smanjit dinamiku, pa ce se bolje cut u mixu. :wink:

bdv: ako zelis vrhunske konpresore uzmi uad-1.

djole970
14-03-2005, 02:29 PM
Upravo sam tako i mislio ali ipak nisam bio siguran. Iz navedenih razloga je ipak bolje imati softverski kompresor jer ocigledno da treba previse para za hardverski.

Sandro reci mi na koliko kanala mozes pokrenuti jedan kompresor sa jednim Uad-om? :?:

Max
14-03-2005, 02:41 PM
naravno da moze kompresor na send .... naravno ako hoces da iskoristis boju kompa a da ne unistis dinamiku ..... sa uada na 48 khz ....mozes otvoriti izmedju 7 i 15 kompresora ...zavisi kojih .....

pozdrav

djole970
14-03-2005, 02:48 PM
Hajde kad vec pricamo o tome u kojim situacijama koristite kompresor? Na glasu, udaraljkama ... i cemu sve jos? :roll:

zvincic
14-03-2005, 03:27 PM
Hajde kad vec pricamo o tome u kojim situacijama koristite kompresor? Na glasu, udaraljkama ... i cemu sve jos? :roll:

kod mene nema pravila....mada ga u vecini slucajeva koristim na gotovo svemu zivo odsviranom. naravno, ne pretjerujem sa kompresijom, ratio je najcesce 1:1.5 - 1:2
1:4 je vec puno ;)

SandRob
14-03-2005, 04:02 PM
naravno da moze kompresor na send .... naravno ako hoces da iskoristis boju kompa a da ne unistis dinamiku

kako se to radi? kako se onda misa dry i wet?

Nocni
14-03-2005, 04:04 PM
Zar kompresija nije 1.5:1, 2:1, 4:1...?
Ovo 1:1.5, 1:2... bi bila expanzija, ili se varam?

SandRob
14-03-2005, 04:07 PM
Zar kompresija nije 1.5:1, 2:1, 4:1...?
Ovo 1:1.5, 1:2... bi bila expanzija, ili se varam?

je, imas pravo, ali je zanimljivo da i tl audio na vp-5051 pise obratno. :?

zvincic
14-03-2005, 04:29 PM

yup

kao sta sam ja spomenija u prvom odgovoru, taj nacin mozes iskoristit npr. za podebljavanje distorzirane gitare....ako zelis stvorit onaj mocni zvuk...tzv. zid gitara a opet donekle sacuvat dinamiku i tranzijente koje imas sa originalnim signalom.

sto se omjera tice, navikao sam koristiti izraz 1:2 i za kompresiju i za ekspanziju samo sto onda naglasim 1:2 kompresija i/ili 1:2 ekspanzija :)

znam da je krivo, al eto :lol:

SandRob
14-03-2005, 04:35 PM

yup

kao sta sam ja spomenija u prvom odgovoru, taj nacin mozes iskoristit npr. za podebljavanje distorzirane gitare....ako zelis stvorit onaj mocni zvuk...tzv. zid gitara a opet donekle sacuvat dinamiku i tranzijente koje imas sa originalnim signalom.

jos mi uvik nije bas jasno. kako se onda misa jedno s drugin? kako se panira?
ja cesto stavin kompresor iza delaya u sendu, ko sto san gori opisa, ali ovo mi nije najjasnije. sto se dogadja sa fazama?

zvincic
14-03-2005, 04:48 PM
jos mi uvik nije bas jasno. kako se onda misa jedno s drugin? kako se panira?

kompresirani signal paniras na isto mjesto gdje je i originalni.
on samo sluzi za podebljavanje.

mozes to izvest na dva nacina u cubase sx-u.
stavis kompresor u send i saljes sa trake ili sendom sa trake posaljes signal u grupu u kojoj je kompresor (ako imas ritam gitaru lijevo i desno ovo stedi resurse jer ti treba jedan kompresor za grupu ;) )
u svakom slucaju, kompresirani signal umixas nize tako da ostane primjetna dinamika originalnog signala.

jos u kombinaciji sa snimkom zica ova metoda moze donit jako dobar ritam zvuk ;)

ja cesto stavin kompresor iza delaya u sendu, ko sto san gori opisa, ali ovo mi nije najjasnije. sto se dogadja sa fazama?

ako kompresor ne okrece fazu nece se nista dogoditi sa istima.

naravno, zaboravio sam napomenut da ovdje ne igra blaga kompresija vec se signal gnjeci, 1:8 kompresija ...tj. 8:1 :D
ja attack obicno postavim jako nisko, dignem ga tek toliko da izbjegnem klikanje i puckanje signala a relase je dug da izbjegnem pumpanje a dobijem max rms.

zmaj
14-03-2005, 08:44 PM
Koristi se na sendu najnormalnije kao i sve drugo...i to bash u slucajevima,kao sto je Zvincic rekao,kada treba nesto da se "podeblja",doda kompresija,a uglavnom uvek treba...

djole970
14-03-2005, 08:48 PM
Jel radio neko sa ovim kompresorom AMEK 9098 CL ? Ima odlicne kritike na netu.

cipela
14-03-2005, 09:11 PM
Ja cesto stavin kompresor iza delaya u sendu, ko sto san gori opisa, ali ovo mi nije najjasnije. sto se dogadja sa fazama?
@SandRob, Zvincic & ostali
Meni opet nije ovo jasno. Ja sam uvijek mislio da moram dobiti dobar, mastan, fino dokompresovan ton pa onda doradjivati dilejem, reverbom ili necim sta mi pase. Za ovo cesto koristim pristojan comp. bilo kao send bilo kao insert na grupu. Ima jos nesto interesantno, a to je upotreba jednog kompresora na kanalu koji pripada grupi i drugog, razlicitog na grupi. Da li ste ovo eksperimentisali? Tada neki kanali iz grupe imaju samo compr. sa grupe, a drugi i svoj bilo iz senda bilo iz inserta. Sta se desava u ovom slucaju?
Kad govorim o vokalu, onda radim sa dva traka : jedan mastan, dobar, dokompresovan, a drugi doradjen efektima. Podesim faze ako je potrebno i uganjam medjusobni odnos. Zadnje sam probao isti vokal sa tri traka i razlicitim podesenjem i zadovoljan sam. Jedino sto mi ne valja mic, ali nemam para za nesto bolje od B-1.

zvincic
14-03-2005, 09:12 PM
Ja cesto stavin kompresor iza delaya u sendu, ko sto san gori opisa, ali ovo mi nije najjasnije. sto se dogadja sa fazama?
Meni opet nije ovo jasno. Ja sam uvijek mislio da moram dobiti dobar, mastan, fino dokompresovan ton pa onda doradjivati dilejem, reverbom ili necim sta mi pase.

nisi shvatio sandra.

on sa kompresorom iza delaya izvlaci delay u miksu

znaci taj kompresor ide SAMO na delay, ne i na originalnu traku

cipela
14-03-2005, 09:16 PM
Meni opet nije ovo jasno. Ja sam uvijek mislio da moram dobiti dobar, mastan, fino dokompresovan ton pa onda doradjivati dilejem, reverbom ili necim sta mi pase.

nisi shvatio sandra.

on sa kompresorom iza delaya izvlaci delay u miksu

O.K. Sada kuzim i sam sam to radio i sa dilejem i sa reverbom i ne znam kako se i moze drugacije. Ovo su dobri razgovori. Odlicni.

zvincic
14-03-2005, 09:25 PM
O.K. Sada kuzim i sam sam to radio i sa dilejem i sa reverbom i ne znam kako se i moze drugacije.[/quote]

za delay ok, al ne kuzim kako bi dobio dobar rezultat sa kompresorom iza reverba.
koliko se sjecam nekih eksperimentiranja dobijes samo podizanje reverba i onda naglo stisavanje...onomatopejom: svuuuu????? :lol:

cipela
14-03-2005, 09:31 PM
O.K. Sada kuzim i sam sam to radio i sa dilejem i sa reverbom i ne znam kako se i moze drugacije.

za delay ok, al ne kuzim kako bi dobio dobar rezultat sa kompresorom iza reverba.
koliko se sjecam nekih eksperimentiranja dobijes samo podizanje reverba i onda naglo stisavanje...onomatopejom: svuuuu????? :lol:[/quote]
Malo sam bio neprecizan. Radi se o duplom vokal traku na kojem sam nabacio reverb iza kratkog Elvis dileja, pa taj buckuris moze da zazvuci dobro.
Ali, nema veze - ako ne bi bilo nekih rezultata zar i kompresor na master miksa ne dolazi na zbir svih reverba?

zvincic
14-03-2005, 09:41 PM
Ali, nema veze - ako ne bi bilo nekih rezultata zar i kompresor na master miksa ne dolazi na zbir svih reverba?

dolazi, ali taj zbir reverba nije jedina stvar u miksu.

velika je razlika stavljati kompresiju SAMO na reverb ili na cijeli mix koji ukljucuje taj reverb.

kad kompresiras sam reverb kompresor ce nastojati peglati level te ce decay reverba zvucati jednolicno dok ne padne ispod tresholda nakon cega ce se naglo stisati.

kada kompresiras kompletan mix u kojem je taj reverb to se nece dogadjati jer prva stvar, taj reverb je u mixu puno nize nego sto je treshold kompresora a drugo neki drugi instrument ce "okinuti" kompresor dok decay jos traje.

posebna stvar je sam kraj pjesme....

ja radim na nacin da nastojim da na samom kraju NEMA reverba (znaci automatizacijom iskljucim sve). onda nakon kompresiranja cijelog mixa dodajem reverb na kraju tako da pjesma lijepo glatko zavrsi.

zvincic
14-03-2005, 09:46 PM
Bas se juce mucim da odradim delay u mixu i nikako da sedne tj. da se cuje, odo da probam jel moze sa kompresorom na sendu, ebote cudno je ovo.

stavi kompresor iza delaya u sendu, kako sandro kaze, i poigraj se malo...trebao bi izletiti kao metak ;)

SandRob
14-03-2005, 09:49 PM
Koristi se na sendu najnormalnije kao i sve drugo...i to bash u slucajevima,kao sto je Zvincic rekao,kada treba nesto da se "podeblja",doda kompresija,a uglavnom uvek treba...

mislin, teoretski mi je jasno sto govorite, ali jos uvik... neznan... vjerojatno moze i tako... ali sto se mene tice koristi bi doubler, tako da bi duplikate odvoji po par milisekundi i vjerojatno bi ih mrvicu modulira, ali ok, sve ovisi sto zelis dobit.
hm, necu rec da mi nema logike to sto govorite, ali voli bi cut primjer.

zvincic
14-03-2005, 09:54 PM
mislin, teoretski mi je jasno sto govorite, ali jos uvik... neznan... vjerojatno moze i tako... ali sto se mene tice koristi bi doubler, tako da bi duplikate odvoji po par milisekundi i vjerojatno bi ih mrvicu modulira, ali ok, sve ovisi sto zelis dobit.
hm, necu rec da mi nema logike to sto govorite, ali voli bi cut primjer.

ne....doubler je druga stvar :)

ako zelim taj efekt radije cu napraviti doubletracking instrumenta pa pannat lijevo i desno.

ovo podebljavanje je sasvim nesto drugo.

evo, bas se bacam na snimanje kratkog jingla za TV pa cu vjerovatno koristit tu metodu za gitaru. dobit ces par primjera ;)

SandRob
14-03-2005, 09:56 PM
[quote=cipela]kad kompresiras sam reverb kompresor ce nastojati peglati level te ce decay reverba zvucati jednolicno dok ne padne ispod tresholda nakon cega ce se naglo stisati.

je. slicna stvar se dogadja kad radis fadeout prije masteringa, a decay je jako vazna stvar kod reverba i on mora bit prirodan i postepen.

zvincic
14-03-2005, 09:58 PM
je. slicna stvar se dogadja kad radis fadeout prije masteringa, a decay je jako vazna stvar kod reverba i on mora bit prirodan i postepen.

slazem se :)

dakle, mix => mastering => reverb i/ili fadeout ;)

Eon
14-03-2005, 10:03 PM
jel mi moze neko malo bolje pojasniti taj fadeout pre masteringa i paralelu sa kompresorom posle reverba?

zvincic
14-03-2005, 11:29 PM
jel mi moze neko malo bolje pojasniti taj fadeout pre masteringa i paralelu sa kompresorom posle reverba?

decay reverba radi fade out.

ako napravis fade out pa u masteringu stavis kompresor on ce ti raditi slicno kao i sto bi radio poslije samog reverba, mada vjerovatno ne toliko drasticno (posto u masteringu ne koristis jako gnjecenje...ili koristis? :) )

Eon
15-03-2005, 08:09 AM
znaci li to da stavljanjem svakog kompresora posle reverba bilo to u mixu ili u masteru gnjecim decay?
Ovo mi nije logicno jer si malopre rekao da stavljanje kompresije posle reverba na sendu i kompresije posle reverba na insertu nije isto, i to mi je jasno, jer se na sendu radi o cistom efektu a na insertu o signalu+efektu.

SandRob
15-03-2005, 08:40 AM
znaci li to da stavljanjem svakog kompresora posle reverba bilo to u mixu ili u masteru gnjecim decay?
Ovo mi nije logicno jer si malopre rekao da stavljanje kompresije posle reverba na sendu i kompresije posle reverba na insertu nije isto, i to mi je jasno, jer se na sendu radi o cistom efektu a na insertu o signalu+efektu.

ma, ne. mi smo samo rekli sto se moze dogodit. naravno da ako ti stavis 'normalan' kompresor sa duzin releaseom, da nece afektirat zvuk.
zato nemoj puno kolo tega razbijat glavu.

a sto se tice fadeouta, to ti je bolje napravit posli masteringa.

bdv: ja iman doma jedan a&h mixer, kojemu je na master kanalu insert iza fadera. i kad san na njemu radi, izludjivali su me fade outi jer bi spustanjem fadera minja i treshold na insertiranemu kompresoru. :?

dacko
16-03-2005, 07:58 AM
ako zelis stvorit onaj mocni zvuk...tzv. zid gitara a opet donekle sacuvat dinamiku i tranzijente koje imas sa originalnim signalom.

Bas sam probao sinoc ovo, ali sam ispanirao levo desno, dry i kompresovan signal... nisam ne?to bio zadovoljan rezultatom...
Mo?e? li negde da oka?i? taj primer za kompresor na send za gitaru?

zvincic
16-03-2005, 12:38 PM
Bas sam probao sinoc ovo, ali sam ispanirao levo desno, dry i kompresovan signal... nisam ne?to bio zadovoljan rezultatom...
Mo?e? li negde da oka?i? taj primer za kompresor na send za gitaru?

kako sam rekao sandru, trebao bih ovaj vikend snimati jedan nabrijani jingl za TV gdje cu to koristiti 99% :)

pa stavim ;)

milosjeftic
16-03-2005, 01:37 PM
Upotrebljavao sam kompresor kao send na netipican nacin za rad sa sa kompresorom ( sa " idiotskim " parametrima tresh - 60 ratio 1:1.1 ) ali sam odustao od toga zbog kasnjenja - imam slabu konfiguraciju i Audigy 2 .

Kasnije sam pokusao da " konstuisem " stereo kompresor za mastering sa dva send preregulatora podesenih na max , uz jacinu glavnog signala 0 , ali sam takodje odustao ( iz drugog razloga ) .

tomycrosound
10-04-2011, 11:30 AM
Vidim da je prastara tema, al ću bubnit pitanje;
I mene zanima hardw. kompresor, tj bilo koji "vanjski plugin",
da li ga je moguće i kako koristiti ako kao vezu s računalom koristim tascam fw1082, a da to ne bude kod nasnimavanja? Inače koristim midi, pa je potrebno i kod tih instrumenata... Ovako logički razmi?ljajuć, ne vidim načina koristiti jedan npr kompresor kao dodatak na vi?e traka, jer bi taj kompr. bio jednako pode?en... Osim provlačit svaku traku "solo" kroz njega i snimat ju iznova u daw..
A sad me zanima, kako to funkcionira kod "velikih" pultova itd, za općenito sve stvarčice u recku, koji je način spajanja, kako uopće to funkcionira, na koji način zvuk prolazi kroz fx pa se vraća u istu traku? Ili se ne vraća?
Ne kontam, a i ne pronalazim po netu gdje je poja?njeno to sve.
S obzirom da se nisam susretao s tim spravama osim vst pluginovima, nemam blage veze, a htio bih da znam makar osnovu.
Eto tko zna i kome se da, nek napi?e..
BTW, ne bi bilo lo?e da netko snimi video za youtube "pogled iza mixera" i pojasni grupice kablova.. Pozz!

Arthur
10-04-2011, 12:19 PM
Generalno, moraš skontati princip putanje signala kako u većim sistemima, tako i u DAWu, koji je uglavno kopija ovih prvih.

ovo ti puno može pomoći
http://en.wikipedia.org/wiki/Audio_signal_flow

tomycrosound
10-04-2011, 12:53 PM
auh, hrpa teksta na engleskom!
Ajd kom se da, da kaže kako ide to kod mixanja, preko čega i kako signal dolazi ako je u pitanju analogni mixer, da li sve prolazi kroz fw il nešto slično?
A opet ne kontam povratak mixanog signala, snima li se iznova u daw..
itd itd
Ugl, pitanje ostaje jer sam na vi s engl..a zanimaju me konkretne stvari

Npr, ovako nešto kužim (donekle)
http://www.youtube.com/watch?v=NAIMAZpQy2Q
jer opet se vraćam na to da jedan npr eq treba radit za više kanala, podešen jednako? ... i ovaj princip, kako se meni čini, radi tako da ono što se snima biva već provučeno kroz komp, eq itd?
A što je ako se snima "suho", pa naknadno ide kroz mašineriju?!