View Full Version : AKAI SAMPLE-ovanje, LEGALNO ILI NE?
Fibra
09-03-2005, 05:19 PM
Dali je koristenje sample-ova sa legalno kupljenog AKAI i sl. CD-a legalno, odnosno dali je potrebno "ciscenje" sample-ova u slucaju komercijalnog objavljivanja. Zbunjen sam terminom Royality Free, u stvari pravnom definicijom ovog termina.
lesha
09-03-2005, 07:25 PM
royalty free znaci da mozes slobodno da koristis te semplove, ali prvo da ih platis.. :roll:
royalty free znaci da mozes slobodno da koristis te semplove, ali prvo da ih platis.. :roll:
nikako.....znaci da mozes slobodno da ih koristis u svojoj muzici......
mada uvek proveri - kod svakog proizvodjaca moze biti drugacije, spectrasonics recimo trazi da napises na albumu da si koristio njihove semplove (barem kod Akaija) tako da "face" poput Rammsteina moraju da drze na omotu "Samples by Spectrasonics Symphony of Voices", a da ne pricam o sebi ;) (Samples courtesy of Spectrasonics)...
lesha
09-03-2005, 08:10 PM
ne razumem sta si hteo ovim da kazes... to sam mu i ja napisao..
ne razumem sta si hteo ovim da kazes... to sam mu i ja napisao..
rekao si prvo da ih platis......a ja sam shvatio da si mislio da treba da plati firmi za svako koriscenje :oops: :oops: :oops:
Shady
10-03-2005, 02:29 AM
Pa plati? ih onda kad kupi cd sa semplovima (nisu ba? ni jeftini). :D
diviner
10-03-2005, 02:39 AM
lesha je mislio na placanje samih paketa prilikom kupovine...
lesha
10-03-2005, 02:43 AM
upravo tako.
zasto bi prodavali semplove koje ne smes da koristis?
Fibra
10-03-2005, 06:09 PM
upravo tako.
zasto bi prodavali semplove koje ne smes da koristis?
OK, ali znajuci kako su pohlepne izdavacke i sl. kuce ocekivao bih da i pored toga sto od njih kupis CD u slucaju komercijalnog koristenja imas neke dodatne "obaveze" prema njima.
lesha
10-03-2005, 06:17 PM
osim te gluposti kod spectrasonicsa, sto je pure vec pomenuo, slobodni su za koriscenje..
Fibra
10-03-2005, 06:43 PM
Ljudi koji rade techno nemaju realnu potrebu da sample-uju, i kao da im nekako smeta kad to drugi rade, pa tvrde svasta, onako napamet.
Jedan moj prijatelj koji radi techno me je utripovao kako to royalty free nista ne znaci i kako legalnom kupovinom diska nista nisi uradio.
Muzika koju radim ima tu i tamo ubacen neki sample koji ne mogu da odsviram i meni je potpuno OK da u takvim situacijama ubacim koji zvuk. Uopste nisam istripovan u onom fazonu, aaa ti sample-ujes... ja sve radim SAM!
Nisam iskompleksiran i na koristenje sample-ova gledam kao na koristenje muzicara u svrhu pravljenja muzike. Dali sam ih ja snimio ili neko drugi bas me zaboli... Najzesce producentske face i bendovi sample-uju, pa sto nebi i ja.
Opste je poznato stanje da je umetnost postaviti dobar odsviran sempl u mix i pesmu, to mnogi producenti rade namerno sa izricitom naglasnoscu da je to bas odsviran sempl (slusalac to treba da cuje), a pravila ne postoje uz veoma mala odstupanja
lesha
10-03-2005, 07:17 PM
stani malo... pa ko danas ne koristi semplove ????
samo opusteno :wink:
ANITA
10-03-2005, 07:28 PM
Ljudi koji rade techno nemaju realnu potrebu da sample-uju, i kao da im nekako smeta kad to drugi rade, pa tvrde svasta, onako napamet.
Jedan moj prijatelj koji radi techno me je utripovao kako to royalty free nista ne znaci i kako legalnom kupovinom diska nista nisi uradio.
Muzika koju radim ima tu i tamo ubacen neki sample koji ne mogu da odsviram i meni je potpuno OK da u takvim situacijama ubacim koji zvuk. Uopste nisam istripovan u onom fazonu, aaa ti sample-ujes... ja sve radim SAM!
Nisam iskompleksiran i na koristenje sample-ova gledam kao na koristenje muzicara u svrhu pravljenja muzike. Dali sam ih ja snimio ili neko drugi bas me zaboli... Najzesce producentske face i bendovi sample-uju, pa sto nebi i ja.
Mislim da ovdje ne govorimo o istim samplovima!
Samplovi su:
1. uzeti uzorci (samplovi) odredenog instrumenta notu po notu u vise dinamika kako bi se taj instrment mogao kasnije reproducirati svirajuci klavijaturu
ili
2. odsvirane gotove DIONICE, akordi, melodije...... itd....
Sve su to samplovi... a ti govoris o skupini 2?
da i ja sam govorio o 2. skupini
Fibra
11-03-2005, 10:23 AM
Mislim da ovdje ne govorimo o istim samplovima!
Samplovi su:
1. uzeti uzorci (samplovi) odredenog instrumenta notu po notu u vise dinamika kako bi se taj instrment mogao kasnije reproducirati svirajuci klavijaturu
ili
2. odsvirane gotove DIONICE, akordi, melodije...... itd....
Sve su to samplovi... a ti govoris o skupini 2?
Izvini Anita, ne zelim biti grub, ali jel`se to ti pravis pametna, ili te kao "pravog" muzicara vredja kad mi samouki svirci sample-ovane "deonice sa akordima, melodijama, harmonicima i ostalim sranjima" nazivamo sample-ovi???
Pa i kad odes na analizu krvi, u stvari odes na sample-ovanje! I za kaku isto tako :)
ANITA
11-03-2005, 10:37 AM
Fibra, ja sam samo navela DEFINICIJU samplova koji se odnose na dvije vrste kao sto je i navedeno. Gdje ti tu vidis da mene nesto vrijeda?!! Oboje su samplovi! Zasto bi mene vrijedalo sto tko koristi? Jesi ti pri sebi ili....?
Druga stvar. Ti si DEFINITIVNO pokusao uvrijediti mene sada, potpuno bezrazlozno! Ja samo uvijek nastojim uciniti komunikaciju jasnom!
Treca stvar. NE moram se PRAVITI pametna jer pametna jesam.
?etvrta stvar. Ja nisam "pravi" muzicar vec pravi muzicar.
Peta stvar. Koji je tvoj problem, covjece?! Za ovo ponasanje ocekujem ispriku.
Ad Fines
11-03-2005, 10:53 AM
Fibra, ja sam samo navela DEFINICIJU samplova koji se odnose na dvije vrste kao sto je i navedeno. Gdje ti tu vidis da mene nesto vrijeda?!! :roll: Oboje su samplovi! Zasto bi mene vrijedalo sto tko koristi? Jesi ti pri sebi ili....?
Druga stvar. Ti si DEFINITIVNO pokusao uvrijediti mene sada, potpuno bezrazlozno! Ja samo uvijek nastojim uciniti komunikaciju jasnom!
Ma pusti ga........i njemu slicne.
Sve sto on smatra samplom,nek bude sample.Kraj price.
A sto se tice analize krvi,isto tako postoji i moze se analizirat i sample.
U tom slucaju rjec SAMPLE zamjenjuje ANALIZA.
Dvije razlice stvari.Analizom se ne dobija sample.
ANITA
11-03-2005, 10:59 AM
Ma znam, nego ja sam skroz dobronamjerno definirala bez ikakve primisli da nekoga vrijedam.. a ono vidi!
Najbolje da ovdje sutim i drzim se svojih starih dobrih clanova.. ove nove cu poceti ozbiljno ignorirati...
Ad Fines
11-03-2005, 11:08 AM
Nazalost i ja tako razmisljam,mada nebi bilo u redu od nas jer smo i mi bili novi.Sve po zaslugama.
Nebi sad prozivao,al ima 10-ljudi sa kojima se moze donekle razgovarat,al ima brate i onih sa kojima ne mogu ni oni sami!
lesha
11-03-2005, 11:20 AM
Izvini Anita, ne zelim biti grub, ali jel`se to ti pravis pametna, ili te kao "pravog" muzicara vredja kad mi samouki svirci sample-ovane "deonice sa akordima, melodijama, harmonicima i ostalim sranjima" nazivamo sample-ovi???
Pa i kad odes na analizu krvi, u stvari odes na sample-ovanje! I za kaku isto tako :)
meni ovo izgleda kao uvreda.. covece, ne znam koji je tvoj problem, ima nas ovde koji nismo "pravi" muzicari, ali to ne znaci da smo gradjani drugog reda..
anita je divna osoba i uvek je spremna da pomogne, samo je od tebe htela sto precizniji odgovor.
Uopste nisam istripovan u onom fazonu, aaa ti sample-ujes... ja sve radim SAM!
ja bih rekao da jesi istripovan i iskompleksiran, cim to navodis...
reci mi da li ti je neko to ovde pomenuo???
naravno da nije.
ono sto ovaj forum cini razlicitim i boljim od drugih je spremnost ljudi da pomognu... nacin na koji ti nastupas nije uopste u duhu ovog foruma.
moras da znas da si ovde dobrodosao, ali da to ne zloupotrebljavas i vredjas zasluzne clanove...
niko nije rodjen naucen, svi smo nekad bili pocetnici tako da to ne treba da te vredja...
ima nas ovde dosta koji se bavimo techno muzikom tako da ces dobiti pomoc ukoliko ti sta treba...
jer, kao sto rekoh, svi smo ovde da bi pomagali jedni drugima :wink:
pozdrav
Fibra
11-03-2005, 02:48 PM
Fibra, ja sam samo navela DEFINICIJU samplova koji se odnose na dvije vrste kao sto je i navedeno. Gdje ti tu vidis da mene nesto vrijeda?!! Oboje su samplovi! Zasto bi mene vrijedalo sto tko koristi? Jesi ti pri sebi ili....?
Draga Anita da sam imao nameru da te uvrijedim, recenicu sigurno nebih poceo sa "ne zelim biti grub", i nebih je zavrsio sa smiley-em!!!
Komunikacija je svima bila sasvim jasna, ali si ti pokusala bespotrebno dodatno da objasnis stvari. Nisam zamjerio, ali sam se malo zacudio.
Sto se tice pravljenja pametnim, to je fraza sto ne znaci da je neko glup!
4. Ono "pravi" nije nista licno vec se odnosi na sve one koji za sebe tvrde da su pravi muzicari. Tvoj rad mi nazalost nije poznat.
5. Uveravam te da nemam bas nikakav problem, bar ne sa tobom.
U svakom slucaju... ovom prilikom se javno izvinjavam/ispricavam ako sam te uvredio i jos jednom uvjeravam da mi to nije bio cilj. Uvazavas?
PS. Djevojko lipo izgledas a ako zelis ostati takva moras da budes malo opustenija... znas kako bi Black Uhuru rekao... chill out, chill out, chill out...
Fibra
11-03-2005, 03:11 PM
meni ovo izgleda kao uvreda.. covece, ne znam koji je tvoj problem, ima nas ovde koji nismo "pravi" muzicari, ali to ne znaci da smo gradjani drugog reda..
Lesha covece, i tebi da odgovorim... pa ja prvi nisam uopste muzicar!
Prvo za sebe ne mislim da sam gradjanin drugog reda, pa nema logike to sto govoris! Ljudi stvarno ste mnogo ozbiljni, ja da hocu nekoga da vredjam uradio bih to mnogo direktnije i nebih stajao iza imena projekta vec bi vjerovatno bio Lesa ili Djura!
Aj` svi koji su napeti neka idu i srolaju jedan ili neka malo vode ljubav.
:D :D :D :D :D :D :D :D :D Mir, braco i sestre!Mir!
ANITA
11-03-2005, 04:06 PM
U svakom slucaju... ovom prilikom se javno izvinjavam/ispricavam ako sam te uvredio i jos jednom uvjeravam da mi to nije bio cilj. Uvazavas?
Nisi me uvrijedio. Pokusao si! Thanks za ispriku. Prihvaceno.
PS. Djevojko lipo izgledas a ako zelis ostati takva moras da budes malo opustenija... znas kako bi Black Uhuru rekao... chill out, chill out, chill out...
Opustenost je da sutis kad ti se netko obraca bezobrazno? :roll: Nemoj sad pokvariti svoju ispriku.
Kao sto rekoh gore, nisi me uvrijedio, stoga ne moras brinuti da sam dobila koju boru radi tebe. :wink: Ja sam kao i sa definicijom samplova, samo pojasnila i sa zadnjim odgovorom, a kao sto radim i sad. Nema nikakve neopustenosti, cak stovise cijelo vrijeme veselo pjevusim jer sam se danas genijalno naspavala! Heh! :D
Ad Fines@ Ma imas pravo. Ma vecina (i novih) clanova je super ok. Nego bas ono sto cesto dovodi do sukoba je pogresno shvacanje, a ne oprecna misljenja!
Ma mi nismo bili novi nikad! :wink:
Starter*
11-03-2005, 04:50 PM
Fibra, ja sam samo navela DEFINICIJU samplova koji se odnose na dvije vrste kao sto je i navedeno. Gdje ti tu vidis da mene nesto vrijeda?!! :roll: Oboje su samplovi! Zasto bi mene vrijedalo sto tko koristi? Jesi ti pri sebi ili....?
A sto se tice analize krvi,isto tako postoji i moze se analizirat i sample.
U tom slucaju rjec SAMPLE zamjenjuje ANALIZA.
Dvije razlice stvari.Analizom se ne dobija sample.
Sample=uzorak---analiza dolazi posle..ona je proces.. :wink:
lesha
12-03-2005, 01:37 AM
ajde brate malo iskuliraj... :wink:
Fibra
12-03-2005, 01:01 PM
ajde brate malo iskuliraj... :wink:
Brate, pa ja sam to ve? poru?io, samo nisam koristio slang!
Ova diskusija je odavno prestala da ima veze sa sampling law-om.
Hvala svima koji su mi odgovorili, ?elim vam uspje?ne muzi?ke karijere. Ja odoh da svoju energiju da tro?im na kreativne stvari ovo ovde je izgubilo svaku poentu.
OVER`N OUT
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.