View Full Version : Problemi - zapinje SX! Da li je softwerski problem?
cipela
06-03-2005, 09:24 PM
Volim da radim sa mnogo kanala sto podrazumijeva i mnogo fx-ova.
Elem, prije sam radio na SB Live Platinum. Sada promjenim sve : kupim novi comp sa 2 sata HD, 1,5 GB RAM, itd., itd., te EMU 1212M koja ima dodatnu memoriju, pa nove monitore, pa RA150, pa mikseticu, pa mic, pa preamp, pa DT770, pa jos neke dzidze-midze i hrpu novih software-a.
Ali, ostao mi stari problem. Kada namirim neki broj trackova i fx-ova SX pocne da zapinje - i to gadno. Podignem latenciju, radi malo pa opet. Podignem latenciju drasticno ista stvar.
Ocito je da nesto neznam podesiti. SandRob jednom spomenu kod IR1 - pojedu DSP, kaze. Sta bi to bilo i kako raditi da se to ne desava .
Naravno da u odredjenom trenutku rada na projektu prebacujem midi u *.wav. Ali ne sve. One koji mi nose pjesmu ostavljam u VST midi traku jer sam tako komforniji kod izrade mixa. takodje poiskljucujem iskoristene VST instrumente uz prethodno snimanje preseta. Narocito se problem izrazi ako pokrenem nesto u master tracku mixa - npr. Timeworks comp. ili reverb koje koristim da bih malko docarao u slusanju mixa atmosferu moguceg masteringa.
Koristim grupe i sends cake za smanjenje opterecenja phisical memory.
Odose bre zivci od ovoliko zivciranja.
E, sad. Zasto sam ovo strpao u software? Zato sto nekako mislim da ovo moze imati veze sa karticom, memorijama, ali pri svega sa softverima i sl. Ali ne znam sta je i kako izlijeciti!
HELP!
milosjeftic
06-03-2005, 10:42 PM
F12 - pokazuje opterecenje CPU ( Preporucljivo do 60 ) : ucitas efekat , vidis koliko koji trosi CPU , bice ti jasno sta i kolko toga mozes koristi . Koristi send efekte da rasteretis CPU . Ja u pesmi upotrebim samo 1 SIR i to u masteringu . Za send reverb preporucujem Masterverb 4 , ili TC native 3.01 , dobar je i Reverb x ( ali ga ne koristim kao send ) . takodje radim sa vecim brojem kanala , stedim gde god mogu : moj atlon 1700 radi kao sat na 96kHz , katica kasni 10 ms . Sa tvojom konfiguracijom mozes uraditi sta god pozelis , ako se ne razbacujes sa resursima . Koristi povremeno task manager radi kontrole opterecenja . Nemoj raditi sa vise podignutih programa . Koristi grupne trake ako hoces isti efekat na vise kanala . Iskljuci anti virus - programe i gluposti . Mislim da to nema veze sa karticom softverima i sl . Mozda zelis da nam se pohvalis sa novom konfiguracijom ?
cipela
06-03-2005, 11:16 PM
Mozda zelis da nam se pohvalis sa novom konfiguracijom ?
Ma, nnnnnnnnneeeeeeeeeeeeeeee!!!!! :D
U svakom slucaju hvala za savjete. Vecinu znam i pridrzavam ih se.
dr.Ru
07-03-2005, 12:21 AM
moze biti stvarno svasta: i soft i hard problem. Najbolje da krenemo od nule i eliminisemo jedan po jedan faktor.
diviner
07-03-2005, 12:45 AM
Za pocetak ispisi konfiguraciju: ploca, proc, mem, sata diskovi ? Moguce je da imas problema sa PCI overloadom SATA kontrolera ukoliko se radi o SIL3112.
Shady
07-03-2005, 01:58 AM
Posto ima? 1,5 Gb memorije zanima da li se radi o tri modula sa po 512... i napi?i koja ti je mati?na plo?a.
cipela
07-03-2005, 07:52 AM
Pa evo ovako :
- procesor : Athlon Burton 2,8+
- ploca : Asus, mislim da je oznaka A7N8X-E,
- memorija : 3 x 512 MB/400 MHz Kingstone,
- graficka : 128 MB,
- 2 x HD Matrix 80 + 120 GB 7200 rpm SATA, sa memorijom na sebi
(pisem po sjecanju jer sam na poslu a ne znam oznake napamet).
Ostalo znate.
milosjeftic
07-03-2005, 01:10 PM
Bilo bi korisno da navedes sta i koliko VSt , semplera i efekata koristis
( napr. 10 IR , 6 multibend compresora , 15 vst instrumenata i sl.) , koliko je kasnjenje kartice , da li imas pokrenuto jos nesto osim Sx . Ako opterecenje nije preveliko a Cpu ipak pokazuje da jeste , onda cemo bar znati u kom pravcu ici .
cipela
07-03-2005, 03:37 PM
Bilo bi korisno da navedes sta i koliko VSt , semplera i efekata koristis
( napr. 10 IR , 6 multibend compresora , 15 vst instrumenata i sl.) , koliko je kasnjenje kartice , da li imas pokrenuto jos nesto osim Sx . Ako opterecenje nije preveliko a Cpu ipak pokazuje da jeste , onda cemo bar znati u kom pravcu ici .
Ma kakvi 10 IR. Ajoj! Bi bilo dobro da moze.
Pa cuj, obicno zavrsim na nekih dvadesetak kanala. Pri tome najcesce koristim oko desetak VST gdje u spisak ulecu : Hypersonic, USM, Kontakt, Kompakt, Intakt, B4, Halion, Pentagon, FM7, Sampletank, Universal Sampler, Batery, Groove Agent, LM-4, ..., ... , (ima jos, ali zavisi od aranzmana - u principu ne opterecujem sa vise).
Redovne probleme mi pravi Halion i Groove Agent.
Koristim mnoge efekte, ali standardno : GCO comp, ostale Kjer... kako se vabi proizvodjac, IR najcesce na grupi od bubnja, 2D i 3D studio reverb, Wawes alate za bas, ciscenje vokal traka, i rijetko comp. ili njihov eq, ponegdje natural reverb ili SX-ov comp., Mic Modeler ponekad, kao i antares Pitch ponekad ali rijetko. Ponegdje se useta tools one, a ponekad i DSP fx, ..., ..., nekad koristim eq iz SX-a, ili njegovo obrtanje faza.
Ne znam tacno, ali odjednom mozda angazujem i dvadeset inserta i mozda tri do cetiri senda. :oops:
milosjeftic
07-03-2005, 05:31 PM
Kakve probleme prave Halion i Groove agent ?
Koju verziju programa koristis ?
Da li imas otvoren jos neki program u pozadini ?
Nabrojao sam oko 14 vst i 20 insert efekata - poprilicno .Ne moras koristiti istovremeno i kontakt i kompakt . Koristi samo kontakt . Mislim da je 1 sempler sasvim dovoljan , najvise 2 . Isto mislim za reverb - 2 su dovoljna , najvise 3 . 1 send reverb mozes koristiti na skoro svim kanalima , IR osavis za mastering ( ja koristim SIR ) - dodam ga u mix
najnajnajminimalnije . Koristim SX EQ na svim kanalima za rezanje frekvencija ( ako je potrebno ) . Mozes koristiti midi kompresore za skidanje pikova - rade , malo trose . Ovako radim : upisem sve instrumente , onda koristim EQ sx , pa 1 send reverb , onda kompresor gde mislim da treba , ne svuda , ne previse - samo gde je neophodno ( nekad prvo radim drugo pa trece nekad obrnuto ) . Ako ostane poneka stitnica onda ubacim jos nesto ili jos bolje , nesto izbacim . U miksu koristim veci broj manjih potrosaca CPU , u masteringu manji broj vecih potrosaca CPU - procesor nikada nije preopterecen . Uvek proveri da li
je bas sve neophodno sto koristis , kladim se da nije . Zaboravi na fantazije sta bi hteo kada bi ... Iskoristi ono sto imas , optimalno . Mislim da je kod tebe sve ispravno , sve radi , ali da je sistem preopterecen . Smanji broj undo koraka , smanji broj insert efekata i svega ostalog . Za pocetak izbaci IR iz miksa . Tc native kompresor je veoma dobar a malo trosi isto vazi za Trackplug ( Wavearts ) i compressorx ( koji je zaista dobar iako sam se raocarao kad sam ga prvi put cuo ) . Podesi kasnjenje tako da opterecenje CPU nije vece od 60 posto .
Predlazem da napravi kopiju pesme i na toj kopiji uradis sledece : pogasis sve efekte ( ne da ih zatvoris ) , sredis frekvencije , Vrlo vrlo vrlo blago dodas send reverb . Potom ukljucujes po jedan insert - kreni od najbitnijeg instrumenta ka pozadinskim - gde sta smeta , zatvori insert .
cipela
07-03-2005, 06:28 PM
@MilosJeftic
Hvala. Bas se trudis. :D
p.s. A lijepo sam govorio onim Amerima i Korejancima da mi naprave compyja kako oni hoce pa puta 5.
Oni nikako da utuve u svoje glavurde da kod nas Bosancerosa i olimpijada ima 5 krugova. :lol:
Shady
08-03-2005, 12:43 AM
U vezi memorije...
Kako sam i mislio, ubacivanjem tre?eg modula si uskratio (ograni?io) rad radne memorije - sa DUAL moda (koji duplo br?e ra?una) na single mod.
Dual mode je rad kada dvije memorijske jedinice obavljaju jedan zadatak tako ?to podijele posao po pola. Jedan modul radi jedan posao, drugi modul ddrugi posao pa tako stvar urade duplo br?e. (Usporedi to sa ljudima: lak?e i br?e ?e dvojica da premjeste d?ak cementa sa mjesta na mjesto, nego jedan ?ovjek).
Da bi memorija radila u dualu, treba biti paran broj modula (dva ili ?etiri) pa ti zato preporu?ujem - ili da kupi? jo? jedan identi?an modul, ili da izbaci? 1 od ta tri, pa onda testiraj kako bi se uvjerio da sada onih dva modula rade ipak br?e od tri.
U manualu (knjizi) od mati?ne plo?e OBAVEZNO pogledaj u koje slotove treba? zabosti dva modula, kako bi dobio njihov rad u dualu (jer nije isto gdje ih ubada?!!!) Obi?no su to prvi i treci slot, tj. drugi i ?etvrti. A ne treba ih zabosti u prvi i drugi, tj, u tre?i i ?etvrti, jer tada ostaju u singlu, iako ih je paran broj! No, za to obavezno pogledaj knjigu sa uputama!
cipela
08-03-2005, 09:36 AM
U vezi memorije...
Kako sam i mislio, ubacivanjem tre?eg modula si uskratio (ograni?io) rad radne memorije - sa DUAL moda (koji duplo br?e ra?una) na single mod.
Dual mode je rad kada dvije memorijske jedinice obavljaju jedan zadatak tako ?to podijele posao po pola. Jedan modul radi jedan posao, drugi modul ddrugi posao pa tako stvar urade duplo br?e. (Usporedi to sa ljudima: lak?e i br?e ?e dvojica da premjeste d?ak cementa sa mjesta na mjesto, nego jedan ?ovjek).
Da bi memorija radila u dualu, treba biti paran broj modula (dva ili ?etiri) pa ti zato preporu?ujem - ili da kupi? jo? jedan identi?an modul, ili da izbaci? 1 od ta tri, pa onda testiraj kako bi se uvjerio da sada onih dva modula rade ipak br?e od tri.
U manualu (knjizi) od mati?ne plo?e OBAVEZNO pogledaj u koje slotove treba? zabosti dva modula, kako bi dobio njihov rad u dualu (jer nije isto gdje ih ubada?!!!) Obi?no su to prvi i treci slot, tj. drugi i ?etvrti. A ne treba ih zabosti u prvi i drugi, tj, u tre?i i ?etvrti, jer tada ostaju u singlu, iako ih je paran broj! No, za to obavezno pogledaj knjigu sa uputama!
O.K. pogledacu. Ali ja imam samo tri slota za RAM!
EDIT :
Dakle, pogledao sam. Na mojoj ploci su tri DDR slota i memorija radi dual sa drugim i trecim ili sva tri, tako da kod mene sa tri cokoladice RAM-a memorija radi dual.
Ipak mislim da je milosjeftic u pravu. Malo sam kuzirao na CPU usage, i tamo gdje mi SX zapinje je usage i preko 90 % pa kad program naleti na nesto jednostavno se zabije na 100 %. Dakle, do mene je jer sam nio nepazljiv u angazovanju resursa. :oops:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.