Log in

View Full Version : Koji stereo mic pre-amp do 300 ? i koji par mikrofona?

arto
28-02-2005, 10:10 PM
?ta mi predla?ete? Snimao bih, uglavnom, akusti?ne instrumente (klavir, violina...) i manje klasi?ne ansamble (guda?ki kvartet, duva?ki kvintet, mali guda?ki ork. itd.). Naravno i glas.

Za ovakvo stereo snimanje planiram uskoro kupiti i dva ista mikrofona. Jedan drugar prodaje par AKG C1000 i C535EB. Da li ne?to od toga preporu?ujete?
Hvala,
poz.

puRe
28-02-2005, 10:19 PM
Ako ti je potreban "neutralan" (flat) stereo snimak bez mnogo mucenja, koji kasnije mozes "farbati", toplo preporucujem Rode NT4...

Cena mu je oko 450?...

dr.Ru
28-02-2005, 11:24 PM
hmm... tesko je dati savet za budzet od 300 eura. Mozda najbolja solucija koju sam cuo i testirao bi bila http://www.fmraudio.com/RNP8380.htm
mada prelazi budzet: 380-400 eura je cena. Inace, spravica je odlicna

Shot
28-02-2005, 11:25 PM
...toplo preporucujem Rode NT4...

... koji je stereo mikrofon ili verzija dva mono mikrofona - Rode NT5

Oggy
01-03-2005, 07:04 AM
Uzmi Behringer Ultragain Pro 2200 preamp za 120 Evra i ostatak potrosi na mikrofone, a priznaces nije malo 180 Evra plus. Ja uglavnom radim sa TLA 5050 i sa Ultragain-om i uvek pre izaberem Ultragain, pogotovo kada mi treba cist snimak sa malo suma. Preporucio sam ga kod par prijatelja i svi su do sada prezadovoljni onim sto su dobili. Za mikrofone moras sam da izaberes, ali u toj cenovnoj klasi, definitivno Rode, ako mene pitas.
Pozdrav

arto
01-03-2005, 08:35 AM
Hvala puno na brzim odgovorima.
?uo sam ve? da Beringer radi super. Za sada se dvoumim izme?u njega i m-audio DMP3, ali prihvatam sve dobre predloge.

@Dr. Ru
da li zna? gde mogu kupiti RNP8380?

?to se mikrofona ti?e, 2x AKG C1000 ili 2x AKG C535EB koje sam spomenuo, mogu ih dobiti po povoljnoj ceni jer su polovni i super o?uvani, pa ako su sprave OK odmah bi se odlu?io za kupovinu.
Nov par RODE NT5 bi morao pri?ekati da malo popravim bud?et, ali ako je to bolji izbor poslu?a?u vas i biti strpljiv.
Poz.

ridge
01-03-2005, 09:48 AM
Ja imam dmp3 i jako sam zadovoljan njime, mali jednostavan a sve ti pruza. Veoma dobra sprava i krajnje pristupacna.

clusterchord
02-03-2005, 05:48 AM
hmm... tesko je dati savet za budzet od 300 eura. Mozda najbolja solucija koju sam cuo i testirao bi bila http://www.fmraudio.com/RNP8380.htm
mada prelazi budzet: 380-400 eura je cena. Inace, spravica je odlicna

definitivno jedino na trzistu za te pare. a zvuci puno bolje nego sto kosta, tu su svi slozni.http://www.clicksmilies.com/s0105/grinser/grinning-smiley-003.gif

UltraGain je, neka se netko ne naljuti, apsolutno najgore pretpojacalo koje sam ikad probao. headroom je minimalan, radi na niskoj voltazi, frekvencijski raspon - ne postoji, cim ti se signal iole promjeni dinamicki ode u onu najruzinju distorziju i krcanje - nema tu nikakve topline. Tko zna kako rade prava cijevna pojacala, jasno mu je da se sa tim komponentama to jednostavno neda izvesti. ponavljam opet, NE POSTOJI dobro tube pretpojacalo za ispod 400-500 eura po kanalu minimum. to je realnost. sve drugo je marketing. svako jeftino solid state pojacalo zvuci bolje od jeftinog "tube" pre.

osim ako vas ne zanima overdrive/distortion i sl. za gitaru ili cak vokal, tada neki jeftini ART i sl. moze posluziti. za ciste vokale koji imaju 'tube' magiju o kojoj svi sanjaju - nema sanse. tek Sebatron i TL PA serija na vise, ima sound.

da ne govorim da cijevno pretpojacalo, ni skupo, a kamoli jeftino, uglavnom nema sto traziti kod klasicnih instrumenata. daje budget malko veci , preporucio bih jos i GRACE - to je MILLENIA za tanji zdep. cisto i transparentno..

MIC: ako vec nemozes uzeti AT4041, onda nesto od Small Condenser-a iz jeftinijh AT serija (mislim da pocinju sa 3000, ne sjecam se imena). ima i omni i cardioid izvedba. RODE nije ta klasa. C1000S je vrlo nelinearan mikrofon, nikako dobar za klasicne instrumente.

arto
03-03-2005, 06:03 PM
Hvala na odgovorima,
mislim da ?u poslu?ati clusterchord-a i dr. Ru-a
Kupi?u dobar pre-amp a strpe?u se malo sa mikrofonima, ionako ih mogu po potrebi pozajmljivati (ili iznajmljivati).

Sada ostaje pitanje gde u Srbiji da kupim RNP8380?
Dal' postoji neka ?ema?

POz.

dr.Ru
04-03-2005, 12:33 AM
evo Arto da ti odgovorim:
U zemlji Srbiji, kao po obicaju, nista ne moze da se kupi bez gomile priprema i gluposti. Najbolji nacin je ako imas kreditnu karticu, ali od nekog rodjaka/prijatelja (da bi kartica bila inostrana), pa preko nje direktno da narucis od proizvodjaca ili na http://www.mercenary.com/.
Varijanta II: ima jedan internet cafe u Beogradu koji sluzi za ino placanja: das njima novac, oni tebi priznanicu i na licu mesta narucis online robu.

Koliko je meni poznato, FMR neces naci skoro nigde u EU, a kamoli u SCG. Ponovo da ti kazem, radi se o odlicnom USA proizvodjacu preampa i kompresora

Poz!

Oggy
04-03-2005, 01:35 AM
I sta ce kada bude imao reklamaciju na primer, opet u Ameriku, pa ako mu uvaze garanciju ili kazu : "Srbija? Pa to je od lose struje, nestalnog napona...". To je isto kao i ona fora "Nije skupo, ali nema". U klasi do 300-400 Evra Ultragain radi zaista korektno, s time da kosta 3 ili 4 puta manje. Druga stvar, njegova karakteristika je upravo cist, a ne "pregoreo" signal. Treca, nije klasican lampas i to u manualu lepo pise. To je tranzistor koji ima lampu samo za "farbu", takoreci simbolicno i ne spada u kategoriju pravih cevnih preampa, vec je to mali marketinski trik jer ljudi misle da je dobro samo ako je lampa. Kako god, nije Hi- end, ali je korisno. Ja zivim samo od studija i do sada se niko nije zalio na zvuk snimljenog vokala ili nekog zivog instrumenta, pa se slobodno moze reci da umnogome zavisi i od znanja onog ko koristi spravu. Daleko od toga da mene to potpuno zadovoljava (ne koristim uopste njegov EQ vec samo cist preamp i fantom) i uskoro uzimam jos jedan preamp, samo jos nisam odlucio tacno koji. Jedino sto je sigurno je da Ultragain necu prodavati.

clusterchord
04-03-2005, 05:48 AM
prvo, na stvari iz Mercenary postoji i reklamacija i garancija ali to je jako rijedak slucaj. za pocetak, oni sve sto salju provjere dali radi. zatim, pitao sam Fletcher-a (gazdu) jednom za Great River , ono kad bi ga kupio - sto cu ako mi crkne - odgovorili su mi da bi ga slao njima, ali samo 'teoretski' jer.. nitko im ga do sada jos nije niti reklamirao niti vratio 8). to se ne kvari.

drugo, vecina preampa i eq i sl. je u principu jednostavna . ako ti za 5 godina nesto rikne, malo bolji elektronicar moze uloviti gdje je kvar - nazoves , narucis taj dio od njih i gotovo - opet u teoriji, jer uglavnom na takvoj opremi odlaze kondenzatori i sl. "mali" dijelovi - kupis lokalno. RNP ima par IC-ova, transistora itd - to za popravak stvarno ne treba slat u Ameriku. U Zagrebu ljudi nose svoje Avalone i Millenie (jednom u sto godina) kod lokalnih servisera.

Nebih ja puno brinuo oko reklamacija, osim naravno ako kupujem Behriger - tada je reklamacija i servis jako vazan :lol: .

Oggy
04-03-2005, 01:49 PM
:D :D :D E, druze moj, kada bi ti znao koliko (verovatno stotina) puta se meni taj Behringer isplatio... Pa ne da necu da ga prodam nego cu da ga uramim. Sve stoji to sto ti kazes i ja sam vec rekao da cu uskoro uzimati barem jos jedan preamp, ali to je ipak cenovna klasa o kojoj nismo razgovarali ovde u toj klasi input (stereo preamp+ 2 mica) ne kosta 400 Evra, nego 4000, a to je malo vise nego sto covek namerava da da, a moje skromno misljenje je i da ne treba. Ako je na pocetku, greota je da puca pare na nevidjeno, vec treba malo da se uhoda u posao, pa kada se malo njegov ukus i znanje isprofilisu, tada ce mu biti lakse da donese odluku sta mu treba. Ja samo kazem da u odnosu na te pare koje je on spreman da da ne moze biti jeftinije, a korektnije (pa cak i u sledecoj cenovnoj klasi). Da ne ispadne da hvalim Behringer, oni uglavnom prave jeftine low- budget sprave i ono sto je ziva istina je da njihov najskuplji preamp radi duplo losije od ovog o kome pricamo. Da li je slucajnost, ne znam, ali je ziva istina, posto sam licno isprobao oba. Posle svega, Cluster, ti znas da ja tvoj sud veoma respektujem, te mi nije namera konfrontacija, vec se ponavlja ona prica o Ferariju od pre par meseci. Prvo, svi koji odu malkice "vise", zaboravljaju svoje pocetke ( a njih mora svako da prodje) i gledaju stvari iz svoje sadasnje perspektive, a ne stavljauju se u poziciju onog sa kime razgovaraju, a drugo, ovde kod nas ljudi dosta tesko zive (mada verujem da ni kod vas nije mnogo bolje), pa se desava da i oni koji rade to svaki dan i zive od toga, najcesce nisu u mogucnosti da sebi priuste tako lepe igracke. Da ne govorim o potpunom krahu finansijske konstrukcije koja ne moze da ispostuje odnos ulozeno-zaradjeno. Naravno uvek ima nas koji su spremni da uloze i vise nego sto zarade samo da bi udovoljili svojim zeljama, ali ima i ljudi kojima to nije osnovna profesija i koji se time bave iz hobija, pa sam ja zato oprezan u savetima tipa "daj puno para". Istina je, a to znas i sam, da se dobar zvuk ne dobija samo skupim inputom, vec da tu ima mnogo drugih (da ne kazem vaznijih) preduslova da bi se do njega doslo. Oprema je samo 1/3 tog posla zatim imas barem 1/3 znanja i 1/3 koja ne zavisi od tebe vec od onoga koga snimas i sa kime radis.
Pozdrav

idekius
04-03-2005, 04:06 PM
Boga mi, od onoga koga snimas i od tvog znanja zavisi puno vise nego od opreme... Barem po meni...

Sto se tice MIC 22000... ja narocito volim sa njim da radim flah pevanje pod visokim gain-om... Sad... sve je stvar ukusa... rezultati su po meni O.K. ...

Druga stvar... da ne budem ja opet namcorast :-), ali najcesca pljuvanja po opremi i najostrije kritike opreme tog tipa cujem od ljudi koji gotovo i ne rade snimanje analognih instrumenata pa svoje znanje ne zasnivaju na iskustvu vec na raznim review tekstovima po net-u i sl.... (tu naravno ne ubrajam Clustera)... Nije mi cilj ni da diskreditujem one koji svoje postove baziraju na tome jer znam da je sve to u najboljoj nameri. Sad, treba uzeti u obzir i sledece:

-Mnogo toga radi stap i kanap i to iznenadjujuce dobro (u rukama Mandusica Vuka, bice svaka puska ubojita ;-) )

-Mnogi, najveci deo, nas ima vrlo ogranicen budget za kupovinu opreme. Polazim od sebe... Ako ne zaradim muzikom, nicim necu... Kintu koju sam puk'o za ADI 2 i UAD-a u skorije vreme necu videti... Tako da se oprema kupuje parce po parce i uz puno odricanja. Iz tih razloga ostaje MIC 2200 , do iduceg kruga upgrade-a opreme, ma da znam da Avalon u kombinaciji sa U-87 radi puno bolje...

-Vredi dodati i to da sam mnogo srecan zbog toga sto je sve sto imam kupljeno upravo od muzike. Cak bih bio vrlo zabrinut da je drugacije... tj. dovela bi se u pitanje opravdanost investicija...

-Da me neko ne razume pogresno... Cenim svako ulaganje u muziku!!! Oprema je veliki trip i licno sam podlozan tome, ali mora se imati u vidu da je to ipak samo trip :-)

L&M (elem), da se vratim na temu... Ne bog zna kakav preamp + nespavanje + brada od vise dana + lupanje glavom o zid = dobar snimak. Najbolji preamp na svetu + nerad = los snimak... :wink:

clusterchord
04-03-2005, 07:30 PM
neznam, ja sam kao i Ru shvatio da se trazi preamp do 300 EUR, a mikrofoni eventualno posebno..

tako da sto se tice "ferarija": nisam ja covjeku rekao da kupi Avalon, vec RNP koji je oko 400 EUR, ne puno vise od njegovog postavljenog limita. 100 eura se uvijek da skupit uz malo strpljenja. a taj pre je u daleko visoj klasi nego sto mu je cijena.

Inace Oggy, potpuno se slazem da netko ko se nije jos naucio ni 'isprofilisao', ko sto kazes, nema nista od toga ni da mu poklonis najbolje mikrofone i pre na svijetu - ali dali je to sigurno ovdje slucaj? recimo, mozda Arto cuje bolje od svih nas ovdje. pretpostavke uvijek ogranicavaju. moj savjet je neuvjetovan pretpostavkama o tome sto on zna i moze.

tako da ono o Mandusicu vuku uvijek stoji - ali to se podrazumjeva. mi ovdje govorimo iskljucivo o tehnickom aspektu, pojedinim modelima i to u okviru istog ranga cijena - ako neko oce kvalitetno mid-end pretpojacalo za low-end cijenu, ja mu preporucujem RNP - bio on Mandusic Vuk ili ne. Ako je, dobro za njega.. :wink:

inace, Oggy ne brini o konfrontaciji - pa tu smo da diskutiramo i suprostavljamo misljenja. to je uvijek pozeljno..

arto
04-03-2005, 07:30 PM
Moje iskustvo u snimanju i produkciji nije veliko. Ja tako?e ?ivim od muzike ali poslovi snimanja mi ne bi donosili novac i sprave kupujem radi li?nog zadovoljstva i hobija. Nemam vi?ka para, ali ba? zato razmi?ljam da odmah kupim spravu kojom ?u du?e i potpunije biti zadovoljan.

Verovatno ste u pravu i jedni i drugi (tj. i oni koji predla?u jeftinije re?enje i oni koji predla?u da kupim skuplji pre amp), svako iz svoga ugla.
Ja ?u probati da kupim RNP8380 (moja devojka je sada u Holandiji, dolazi za mesec dana pa mo?da to bude na?in), ali ako ne bude i?lo ili ako bude preko 400? onda ?u postati ponosni vlasnik MIC 2200.

Pozdravi...