PDA

View Full Version : Kako da remasterizujem album (+ prica o jitteru)

strah
27-02-2005, 06:14 PM
Kako da remasterizujem album koji je prebacen sa kasete u mp3 format, da li postoji neki mali alat (imam dial-up) sa kojim bih to mogao da odradim, znaci da bude brzo i lako :)
unapred hvala

Pedja
27-02-2005, 06:45 PM
Uuuffff :roll: Ne postoji "mali" alat da izgubljeni kvalitet pesme povratis.

Prvo dobrodoslica :wink:

Prebacivanjem sa kasete vec gubis na kvalitetu (mozda gresim) i dobijas u snimku odredjen shum, a da ne govorim o gubitku kad sve to prebacis u mp3 :roll: Ne znam cemu posle sva muka na vec izgubljeni kvalitet :?:

Altek
27-02-2005, 08:07 PM
Mozda ti ovo pomogne :

T-RackS 24 Mastering Software Analog by Design.
www.t-racks.com

Samo taj Mp3 prvo moras da konvertujes (srpski-prebacis) u WAV.

cipela
27-02-2005, 08:33 PM
Kako da remasterizujem album koji je prebacen sa kasete u mp3 format, da li postoji neki mali alat (imam dial-up) sa kojim bih to mogao da odradim, znaci da bude brzo i lako :)
unapred hvala
Iako se ovo moze uraditi u SF ili WL, ja u slicnoj situaciji (ali ne audio traka -> *.mp3 kompresor), kada kupim neki *.mp3 CD pa ga vracam u oblik originalnih albuma, najcesce raspakujem (vratim u *.wav) pomocu WinAmp *.dll plugina koji se zove : Nullsoft Disk Writer. Taj plugin imas kao pratecu poslugu WinAmp 5.01 u Preferences -> Output. Tako raspakovane fajlove ja sam redovno uvozio u CuBase kao wav trakove (ali samo ako su sa istog originalnog albuma - ovo radi prethodne produkcije koja je uvijek razlicita za razlicite albume). Onda bih odredio, koliko se to moze u tvom slucaju, mastering alate i izvrsio koliko toliko mogucu ponovnu masterizaciju.
Posto si sa audio trake prebacivao na digitalni, nazalost, *.mp3 zapis, pozeljno bi bilo prvo da svaku traku prije uvodjenja u CuBase provuces kroz Cool Edit Pro 2000 Noise Reduction podesivsi ga na oko 70 %.
Sve ti je ovo otprilike i ne garantujem ti da ces dobiti ekstra rezultate.
Tako sam radio i prebacivanje predratnog albuma moje grupe na CD da bih sacuvao bilo sto posto je treca matrica ostala u jednom drugom gradu a prve dvije su unistene.
Eto, drago bi mi bilo ako sam ti pomogao.
p.s. Ako imas onu audio traku sa koje si pravio *.mp3, bilo bi dobro ponovo uraditi prebacivanje, ali po mogucnosti u nekom studiju koji ima finiju opremu od mozda nekog deka vezanog za racunar.

Pedja
27-02-2005, 11:39 PM
kada kupim neki *.mp3 CD pa ga vracam u oblik originalnih albuma, najcesce raspakujem (vratim u *.wav) pomocu WinAmp *.dll plugina koji se zove : Nullsoft Disk Writer. Taj plugin imas kao pratecu poslugu WinAmp 5.01 u Preferences -> Output.
Kad tako "vratis" iz mp3 u WAV format, taj WAV ti je istog kvaliteta kao i taj mp3...znaci lose i nikad ne mozes imati onaj kvalitet kao sa originalnog diska.
JEDNOM KOMPRESOVANO U MP3 - ZAUVEK IZGUBLJEN KVALITET

lesha
27-02-2005, 11:44 PM
zato sluzi APE format (monkey's audio) - kompresija bez gubitka kvaliteta
http://www.monkeysaudio.com/

Pedja
27-02-2005, 11:55 PM
kompresija bez gubitka kvaliteta
Malo sam skeptican po tom pitanju :?
Kad jednom izgnjavis svez hleb, da li mozes posle da ga vratis u predhodno stanje tj. da bude ponovo mekan i lep?
:wink:

kVu
28-02-2005, 12:02 AM
Ma daaajte... najprostije i najefikasnije resenje je igranje sa eq-om... skresi sve ispod 100hz i iznad 12-15khz (vidi sta je najbolje) a za ostalo experimentisi...

puRe
28-02-2005, 12:02 AM
Kad jednom izgnjavis svez hleb, da li mozes posle da ga vratis u predhodno stanje tj. da bude ponovo mekan i lep?

ali nije to toliko "guzvanje"....svi ti "lossless" formati u najboljem slucaju kompresuju da fajl bude pola originala...

lesha
28-02-2005, 12:08 AM
lossless bi trebalo da znaci "bez gubitka" :wink:
uostalom, probaj sam..

Shady
28-02-2005, 12:33 AM
kada kupim neki *.mp3 CD pa ga vracam u oblik originalnih albuma, najcesce raspakujem (vratim u *.wav) pomocu WinAmp *.dll plugina koji se zove : Nullsoft Disk Writer. Taj plugin imas kao pratecu poslugu WinAmp 5.01 u Preferences -> Output.
Kad tako "vratis" iz mp3 u WAV format, taj WAV ti je istog kvaliteta kao i taj mp3...znaci lose i nikad ne mozes imati onaj kvalitet kao sa originalnog diska.

Cipela,
misliti da od MP3 fajla jednostavnim konvertiranjem u Wav dobijamo i stari kvalitet te pjesme - to je kao i o?ekivati da od lanca kobasica ponovno rekonstruiramo prase. :lol: Dakle, pedja je u pravu.

Ovo me sve podsjetilo na jednu zgodu od prije neku godinu kada smo mi iz benda, u trenutcima dosade, ubedili neku "pevaljku" da su japanci izmislili kanister za vodu veli?ine ?ibice, u koji mo?e da stane 5 litara vode. A ona:

"Ma pravo ?udo su ti Japanci!..." :rotfl:

dacko
28-02-2005, 08:31 AM
Svi ti looseless formati kompresuju na principu standardnih arhivera rar, zip... s tim sto su optimizovani za audio materijal i sto mogu da se slusaju u realnom vremenu, vecina njih....
Za razliku od ovih mpeg kompresija koje kompresuju na sistemu gubitka kvaliteta... kao sto su i ti divx filmovi, jpeg slike, mp3.. i svi ostali *peg formati...
:roll:
... tako da slobodno koristi monkeysaudio, nema gubitka kvaliteta... isto kao kada bi wav zapakovao zipom, pa otpakovao...

SandRob
28-02-2005, 09:30 AM
... tako da slobodno koristi monkeysaudio, nema gubitka kvaliteta... isto kao kada bi wav zapakovao zipom, pa otpakovao...

ja san isto koristi monkey audio i stvarno nisan cu nikakvu razliku.
mislin da dacko ima pravo, ali danas imamo ogromne diskove, dvd i mislin da je nepotrebno to konvertiranje na kojemu mozes ustedit 40% u bajtovima, ali zato izgubis pun % vise vrimena.

cipela
28-02-2005, 10:35 AM

Cipela,
misliti da od MP3 fajla jednostavnim konvertiranjem u Wav dobijamo i stari kvalitet te pjesme - to je kao i o?ekivati da od lanca kobasica ponovno rekonstruiramo prase. :lol: Dakle, pedja je u pravu.

Ovo me sve podsjetilo na jednu zgodu od prije neku godinu kada smo mi iz benda, u trenutcima dosade, ubedili neku "pevaljku" da su japanci izmislili kanister za vodu veli?ine ?ibice, u koji mo?e da stane 5 litara vode. A ona:

"Ma pravo ?udo su ti Japanci!..." :rotfl:
Ja znam svakako da se ne dobija izgubljeni kvalitet i to sam mislim objasnio. Samo sam rekao kako sam od *.mp3 CD-a vracao albume na *.wav format da bih to mogao slusati na CD playeru koji ne podrzava *.mp3 (eko vec treba detaljnije objasnjenje) i objasnio sam kako sam sa onim sto imam prebacio pjesme sa audio trake u *.wav format. :(

@Shady
Cipela,
Ovo se na mene ne odnosi. Ja ne jedem svinjetinu. :rotfl:

bumbar
28-02-2005, 02:19 PM
xxxx

Pedja
01-03-2005, 10:08 AM
Sve je to OK ali na pocetku je bilo pitanje remasterizovanja albuma koji je skinut sa kasete i prebacen u MP3. Koliko znam, skidanjem sa kasete i prebacivanjem u MP3 se izgubio kvalitet :roll:

bumbar
01-03-2005, 01:48 PM
xxxx

alen
01-03-2005, 04:58 PM
Svako pakovanje u Mp3 format kvari originalan zapis.Ja nisam
od onih koji imaju izvrsno uvo ali svaku razliku mp3 zapisa od originala
,nebitno na bit rate mogu da osetim.Naravno sve zavisi od toga na cemu slusate i
koje elemente slusanja uzimate u obzir.Mp3 ne kvari samo frekfentnu
liniju originla nego i dinamiku,sirinu stereo slike.....
Uzimte neko svoje delo koje ste isproducirali i koje najbolje poznajete
,roknite ga u mp3 na 320kb/s i slusajte ponovo.Mnogo elemenata se menja.
Pa cak uzmite original audio disk,napravite direktno njegovu
kopiju na drugi cd snimajuci brzinom 1X i vecina ljudi koji
se bavi zvukom ce osetiti razliku.Ne postoje dzabe specijalizovani
audio mediji i audio pisaci.A mp3 je daleko losije resenje.

Prebacivanje sa kasete u mp3 sa vecim bitrate-om(192 CBR ili 224 VBR) u vecini slucajeva
ima smisla osim ako ne posedujes extra-profi deck sa vrhunskim
karakteristikama(freq.raspon,signal-to noise,stereo separation) i imas
jako kvalitetan zapis na nekoj kvaltetnoj kaseti(Metal),jer obicno srednja
klasa deckova i prosecni komercijalni snimci su ispod kvaliteta
koji moze da ima mp3.
Neko vreme sam iz hobija prebacio gomile traka i probao dosta softwera.
Nedavno se pojavio program po meni koji sadrzi sve sto ti je potrebno
za ovu zanimaciju.Zove se Magix CleanLab Deluxe 2005.
Bolje resenje se postize koristeci specijalizovene plug-inove za
odredjene radnje ali ovaj softwer sadrzi malte ne sve potrebno
na jednom mestu,ukljucujuci razne de-noise,de-click,Eq,Limiter....
stvarcice.

bumbar
01-03-2005, 07:38 PM
xxxx

alen
01-03-2005, 10:07 PM
Nikakvo istancano uvo ne treba da bi se cula
razlika izmedju mp3-a i njegovog originala.
Ovo je stara i stalna tematika na gomili
foruma i ne vredi o tome diskotovati.
Sluh se trenira i usavrsava ali najveca stvar je u
opremi na kojoj se slusa.Na nekom osrednjem
kucnom Hi-Fi se ta razlika i nece primetiti
ali na ozbiljnom monitoringu u ozbiljnoj
reziji bih voleo da imas priliku da cujes.

bumbar
01-03-2005, 11:51 PM
xxxx

lesha
02-03-2005, 12:39 AM
ovaj link sto si dao veze nema.. kako ja jos uvek cujem do 16khz ????

kVu
02-03-2005, 12:55 AM
se bavi zvukom ce osetiti razliku.

E meni nikad nece biti jasno zasto se ovo desava... a cujem...

offtopic.. koji program najbolje radi resampling sa 24bit na 16bit ?

a ovaj link - to je neka budaletina pisala iz glave ocigledno... pa sami mozete da provalite koliko cujete preko nekih 20-20khz test tone i sl... &al naravno treba i dobar zvucnik) :)

bas sam to probao pre nekih mesec dana i ustanovili smo i ja i drug koji je bio pored mene da ne cujemo dalje od nekih 17-18khz...

probas, vidis...

btw. mp3 jeste krsh i to ces i sam uvideti kada budes odradio neki mix i master sa kojim si zadovoljan i koji odlicno poznajes i bacis ga u mp3 (cak i 320).. zaista je tako nazalost... a najlakse se primeti razlika kod tranzijenata...

poz!

lesha
02-03-2005, 01:09 AM
imas voxengo r8brain, free i pro verziju...

http://www.voxengo.com/downloads/
http://www.voxengo.com/r8brainpro/

alen
02-03-2005, 01:17 AM
se bavi zvukom ce osetiti razliku.

E meni nikad nece biti jasno zasto se ovo desava... a cujem...

Razlika je tome sto se svaki primerak kupljenog
originala kopira sa jednog mastera koji se pravi
posebnom tehnikom a mi kad kopiramo vec pravimo
kopiju kopije.Iako je to digitalija i ne bi trebalo
da bude gubitka u sound-u to se nazalost,ipak desava.
Razlika je u kvalitetu
medija na koji se reze,razlika je u samom
rezacu kao i nacinu rezanja.
Pa zar bi se i dalje pravili ozbiljni studijski
rezaci koji poprilicno kostaju da to isto moze
da odradi obican kompjuterski rezac od par desetina
Eura?Za audio zapis je pozeljno koristiti medije koji
su predvidjeni za audio a ne data diskove.Problem
je sto ih je kod nas tesko naci i obicno kostaju vise
od obicnih data diskova.
Danasnji mediji koji se kod nas prodaju su zivo smece.
Nekada davno oni bugarski no-name mediji u kombinaciji
sa starim 2X-4X rezacima su imali mnogo bolji zapis
nego vecina danasnjih.

lesha
02-03-2005, 01:29 AM
sta je sa verbatim audio cd-ima?
to su oni sa naslikanom gramofonskom plocom...

alen
02-03-2005, 01:36 AM
Ja ih licno nisam probao ali ne volim
ni jedan verbatim.Od onoga sto se moze naci
nekako mi je najdrazi TDK i Maxell

zmaj
02-03-2005, 11:27 PM
to su oni sa naslikanom gramofonskom plocom...Profi studijski diskovi kostaju po 10-15 evra i nista neces postici bez hardverskog SKUPOG rezaca...

Pedja
02-03-2005, 11:32 PM
Gde mogu kod nas da se kupe kvalitetni diskovi za master?

cipela
03-03-2005, 09:24 AM
to su oni sa naslikanom gramofonskom plocom...Profi studijski diskovi kostaju po 10-15 evra i nista neces postici bez hardverskog SKUPOG rezaca...
Kazi mi u cem je vic, jer je file - file = digitalni zapis 101010000011110000?
Ako ispustis jedan byte, file je pokvaren i vise ne radi
Dakle, jasno mi je za kvalitet hardverskih komponenti, kao i plastiku i foliju na disku u vezi trajnosti rada, besumnosti pa i prestiza, kao i dugotrajnosti cuvanja zapisa, ali mi nije jasno da to moze uticat na zvucni zapis :?: :?: :?:
Pozdrav!

bumbar
03-03-2005, 05:00 PM
xxxx

lesha
03-03-2005, 05:27 PM
e da nije bas tako mozete i sami da vidite
http://www.quantized.com/Recorded_Disc_Tests.htm

osim jitter-a, c1/c2 gresaka ima jos stvari od kojih zavisi kvalitet snimka..

puRe
03-03-2005, 06:15 PM

jitter je kljucna rec ovde, a to bi bilo preskakanje bajtova i slicno....nisi u pravu za to da kada fali jedan bajt disk ne radi....ovde se prica o audio cd-ima koji nema nikakvu proveru ispravnosti fajla...

cipela
03-03-2005, 07:52 PM

jitter je kljucna rec ovde, a to bi bilo preskakanje bajtova i slicno....nisi u pravu za to da kada fali jedan bajt disk ne radi....ovde se prica o audio cd-ima koji nema nikakvu proveru ispravnosti fajla...

Stvarno nisam nikad razmi?ljao na ovaj na?in zato ?to sam nau?io na software files a tu nema ?ale!
Ali ovo mi je sad jasno : dakle, imate mjestimi?an gubitak byt-i?a a reprodukcija te?e dalje. OPAKO nema ?ta!
p.s. yitter = treperenje, odstupanje.
Dakle, ovo bi na pl.masi od koje se pravila plo?a izazivalo dodatni ?um i skakutanje glave gramofona = nevjerna reprodukcija (mislim na phone a ne na ljude), a ovdje se gubi digitalni zvu?ni zapis = nije ono ?to sam htio reprodukovati! :cry:

ANITA
04-03-2005, 10:52 AM
e da nije bas tako mozete i sami da vidite
http://www.quantized.com/Recorded_Disc_Tests.htm

osim jitter-a, c1/c2 gresaka ima jos stvari od kojih zavisi kvalitet snimka..

He! :D O jitteru je moj suprug pisao za svoj diplomski!! I radili su na faksu ta istrazivanja... Vise se ni ne sjecam zakljucka :oops: .

bumbar
04-03-2005, 12:27 PM
xxxx

cipela
04-03-2005, 01:34 PM
He! :D O jitteru je moj suprug pisao za svoj diplomski!! I radili su na faksu ta istrazivanja... Vise se ni ne sjecam zakljucka :oops: .
Ih, pa daj priupitaj bolan pa nam prisapni koju o tome ovdje. :D

ANITA
04-03-2005, 05:19 PM
Probat cu naci ga, pa ti mogu poslati na meil. Iskreno - sumnjam da se nekome da citati 40 stranica o jitteru.... ali ako ti hoces... ok. :D

zvincic
04-03-2005, 05:25 PM
Probat cu naci ga, pa ti mogu poslati na meil. Iskreno - sumnjam da se nekome da citati 40 stranica o jitteru.... ali ako ti hoces... ok. :D

cuj, ima (nas) bolesnika :lol: :lol: :lol:

ANITA
04-03-2005, 05:42 PM
I sad me tjerate da s ovim bolesnim zglobom spustam kutije iz ormara trazeci njegov diplomski... :wink: :D

zvincic
04-03-2005, 05:45 PM
I sad me tjerate da s ovim bolesnim zglobom spustam kutije iz ormara trazeci njegov diplomski... :wink: :D
ne vidim nikog da tjera ;)

kad ozdravis lijepo :)

ANITA
04-03-2005, 05:47 PM
Ma salim se samo. :wink: Nije tako strasno. 8) Moram malo vise cviliti da dobijem vise masaze. Znate vec kako to ide. Ili ne znate?

zvincic
04-03-2005, 05:52 PM
Ma salim se samo. :wink: Nije tako strasno. 8) Moram malo vise cviliti da dobijem vise masaze. Znate vec kako to ide. Ili ne znate?

ne znam za druge, ali ja ne znam ;D

kad nesto zelim, otvoreno pitam...ili zahtjevam :twisted:

ANITA
04-03-2005, 05:56 PM
Ma zahtjevam ja i glasno i jasno! Ali ponekad onaj umiljati pogled ozlijedene mackice vise vrijedi....

zvincic
04-03-2005, 06:01 PM
Ma zahtjevam ja i glasno i jasno! Ali ponekad onaj umiljati pogled ozlijedene mackice vise vrijedi....

istina....ja to zovem "sad puppy look" ;)

no, otisli smo debelo u OT :lol:

cipela
04-03-2005, 06:09 PM
Pa poslao sam ti informacije o 100 % %%%%%%% lijeku. :o
p.s. 40 stranica mi se fakat ne cita. Posalji samo rezime sa zadnje stranice. :lol:

SandRob
04-03-2005, 07:10 PM
ok, ok, ja razumin sto je jiter i kake greske mogu nastat u snimanju i reprodukciji, ali recimo ako jedan snimac uredno i bez greske snima data cd-e, jeli onda za pretpostavit da ce isto tako snimit i audio cd?

cipela
04-03-2005, 07:48 PM
ok, ok, ja razumin sto je jiter i kake greske mogu nastat u snimanju i reprodukciji, ali recimo ako jedan snimac uredno i bez greske snima data cd-e, jeli onda za pretpostavit da ce isto tako snimit i audio cd?
Odlicno pitanje. Na jednom od mojih rezaca sam do sada srezao oko 450 CD-a. Niti jedan nije otkazao poslusnost sto se tice data (software). Sve spila super. Doduse, kad mi je rezac npr. 52x ja sam uvijek rezao na polovini i manjim brzinama - divix na 24x, snimljenu muziku za onako - 16x, a svoju arhivu i mastere na 8x ili max. 12x.
Razlika se vidi i golim okom kada se nesto sreze 52x ili 16x. :wink:

p.s. Ima li igdje ovog djecka sto je zapoceo ovu temu?
Ili da se ovo lijepo rezimira u temu pod drugim imenom i odredi joj se mjesto u nekom od odjeljaka foruma gdje pripada. Ne bi valjalo da ostane nedoreceno - moze valjat. 8)

zvincic
04-03-2005, 08:24 PM
Odlicno pitanje. Na jednom od mojih rezaca sam do sada srezao oko 450 CD-a. Niti jedan nije otkazao poslusnost sto se tice data (software). Sve spila super. Doduse, kad mi je rezac npr. 52x ja sam uvijek rezao na polovini i manjim brzinama - divix na 24x, snimljenu muziku za onako - 16x, a svoju arhivu i mastere na 8x ili max. 12x.
Razlika se vidi i golim okom kada se nesto sreze 52x ili 16x. :wink:

ovdje si potegao vrlo zanimljivo pitanje.

znam neke koji su davali ogromnu lovu za pekac pod izlikom kvalitete zapisa....da bi onda snimali 40x na Princo medije....brrrr.

inace, kad snimam muziku: 8x
arhive 8x
data 16x

preko ne idem

za dvd
arhive 2x
data 4x (ako mi se ZBILJA zuri ili snimam vecu kolicinu snimam na 8x)

kada su u pitanju vazne arhive snimam min. 2 puta

cipela
04-03-2005, 08:36 PM
Hej, zvincicu, sta ti je ono na avataru? Jel' nagazna mina naopako? :lol:

puRe
04-03-2005, 08:53 PM
Moja topla preporuka je da pogledate knjigu Boba Katza - Mastering Audio koja, pored ostalih korisnih stvari, ima i dobro objasnjen deo o jitteru, clockovima, itd...

zvincic
04-03-2005, 08:54 PM
Hej, zvincicu, sta ti je ono na avataru? Jel' nagazna mina naopako? :lol:

ne bas...al je hladno oruzje :lol:

@Pure:

imam neku njegovu knjigu o masteringu i sjecam se da sam nesto o tome citao ali to nije ista stvar.
iako se i jedno i drugo naziva jitter.

Nocni
04-03-2005, 10:56 PM
http://www.mrichter.com/cdr/primer/not_ones.htm

ovdje kaze da nije sve u 0 i 1.

puRe
05-03-2005, 12:03 AM
@Pure:

imam neku njegovu knjigu o masteringu i sjecam se da sam nesto o tome citao ali to nije ista stvar.
iako se i jedno i drugo naziva jitter.

koliko znam to je isto....mozes li da argumentujes?

jedini problem ovde je sto ovde malo kacimo pricu o jitteru sa gledista audiofila, a malo sa producentske/snimateljske/mastering strane...

Shot
05-03-2005, 02:19 AM

Ako Filip to ima u nekom word fajlu, ajde prasni mi to na mail. Ja sam dovoljno lud da cu citat 40 strana u jitteru! ( 8) tak i izgledam!)

zvincic
05-03-2005, 02:19 AM
koliko znam to je isto....mozes li da argumentujes?

evo nabrzinu pregledavam knjige i clanke koje imam na disku pokusavajuci naci i sjetiti se gdje sam citao o tome ali ni?evo...pa da me ubijes.

nazalost, ne mogu da argumentiram :oops:

Ja sam dovoljno lud da cu citat 40 strana u jitteru! ( 8) tak i izgledam!)

sto je najgore (ili najbolje?) ima nas jos....doduse, ne izgledamo tako drasticno ko ti :lol:
neka Anita to lijepo stavi negdje javno...ako se autor slaze, naravno :)

ANITA
05-03-2005, 02:30 AM
Ma autoru ce biti drago podijeliti to sa svima.

Mora to biti negdje na nekom cd-u..... i podsjetio me da se radi o 80 stranica (znaci, ne 40). Ali bude on izvukao vaznije stvari, pa copy/paste i tu stavimo svima.

A najludima saljem cijeli diplomski. :D

puRe
05-03-2005, 10:20 AM
A najludima saljem cijeli diplomski. :D

evo spreman sam...

Shot
05-03-2005, 12:19 PM
Salji meni integralnu verziju!
I tih 80 strana je ipak puno manje od Brace Karamazov ili Ane Karenjine. Prezivit cu!

zvincic
06-03-2005, 12:54 AM
bring it on!!!! :twisted:

ANITA
06-03-2005, 01:15 AM
Nasli smo ga!!!

Ima 83 stranice i 5,5MB! Kako da vam ga posaljem?!
Ali kaze mi Filip da je diplomski sa puno dosadnih detalja koji vam nece biti zanimljiv. Ali, znam da se morat sami uvjeriti pa cu ga poslati u ponedjeljak puratoru (i ostalima ako ide na meil 5,5 mb?) a on neka ga negdje uploada, moze?!

Ali evo vam ovdje nesto materijala sto je nasao i koji je djelomicno i sadrzan u dimplomskom a prakticki je upravo to ono sto vas zanima (a ne ostatak). Nismo tada ni znali sa kojom facom je Filip imao prilike komunicirati. Bob Katz!! Komunicirali su u to vrijeme i tip mu je cak poslao besplatno i knjigu... bio je sretan radi Filipovog interesa. Fora...

ANITA
06-03-2005, 01:30 AM
Evo, jedan dio sam iskopirala na slijedecoj stranici, pa imate za nedjeljno citanje... :wink: I sama sam se iznenadila da mi je bilo zanimljivo.

SVE O JITTERU.
http://www.rumski.com/forum/viewtopic.php?p=33917#33917

diviner
06-03-2005, 02:42 AM

Ako Filip to ima u nekom word fajlu, ajde prasni mi to na mail. Ja sam dovoljno lud da cu citat 40 strana u jitteru! ( 8) tak i izgledam!)

Ondak treba da se upoznamo, posto sam ja nekada davno (istrazivao) citao sve i svasta :) ! Evo sta sam zakljucio:

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=12201&highlight=audio

Vec je bilo ogromnih diskusija na benchu u pogledu toga da li ima razlike izmedju "Original audiocd -->kopija" i "wav vs mp3" , a svoju kulminaciju dostigla je u momentu kada su svi vec navijacki "vodu gurali na svoju stranu". Sve se zavrsilo onog momenta kada je Bahati, inace jedan od moderatora bench foruma, nasao PDF artikal jednog opseznijeg istrazivanja u engleskoj (Univerzitet) gdje su teorijski i egzaktno (slusno) uporedjivane sve varijante audio zapisa. Mozete pretpostaviti kakav je bio rezultat: sijaset osoba je jednostavno tripovalo da razlike ima, jer su na blind testovima uglavnom promasivali svi od reda (bilo je izuzetaka doduse)! Pokusat cu naci doticni PDF (negdje sam ga stavio, ali u ovom momentu se ne sjecam kako sam ga imenovao). Link ka diskusiji cini mi se vise ne postoji na benchu (zvao se Shum! :) ), a obrisan je vjerovatno zbog ogromne kolicine spama koji je sadrzavao :) !

SandRob
06-03-2005, 08:56 AM
ok. moze li netko dat nekoliko prakticnih savjeta za nas dummies sto smo lini citat dizertacije o jitterima.
koji przac?
koji medij?
koji postupak?

ANITA
06-03-2005, 03:40 PM
ok. moze li netko dat nekoliko prakticnih savjeta za nas dummies sto smo lini citat dizertacije o jitterima.
koji przac?
koji medij?
koji postupak?

Odi ponovo na ovu stranicu SVE O JITTER-u. STavili smo clanak od Bob Katz-a koji je vrlo prakticne prirode.