Log in

View Full Version : Panorama bubnja

cipela
24-02-2005, 09:39 PM
Panoramix bubnja

Odgovor na pitanje : kako postaviti panoramu bubnja a da on ne bude smje?ten od maxL do maxR nego u nekom manjem razmaku unutar maksimalno mogu?e panorame?

Mnogi vole postaviti instrumente u aran?manu onako kako bi oni izgledali u ?ivoj svirci (makar one glavne elemente u pjesmi a ne prolazne koji se pojave samo radi neke fraze ili da se pokrije praznina). Ja sam jedan od njih. Ali, ta pri?a dr?i vodu ako je slu?alac izme?u zvu?nih kutija za stereo reprodukciju ili ako pjesmu slu?a preko slu?alica. Po?to je bubanj jedan od dva instrumenta koji nose modernu zabavnu kompoziciju potrebno je pravilno postaviti njegove elemente kako bi ponio muzi?ku osnovu pjesme. I kada se radi aran?man nije isto obavljati taj posao ako je bubanj npr. sabijen u sredinu ili ako je bubanj raspore?en izme?u panL i panR.
Neko ?e odrediti svoje vrijednosti za panL i panR bubnja u svojoj postavci i onda "?icati" elemente unutar tih granica.
Me?utim, postoji jedno divno sredstvo koje se koristi u postavljanju bubnja a koje se zove "grupa".
Kako se grupa pona?a?
?to se ti?e panorame grupe, ona se pona?a kao funkcija u kojoj se defini?u podfunkcije (koje su elementi) na taj na?in da je ona sada limit za maxL i maxR bilo kojeg elementa koji je povezan u nju. Mada ne volim u muziku petljati matematiku, to bi otprilike izgledalo ovako : F panL, panR (fLmax, Rmax (elementa)), gdje postavljene granice panorame grupe postaju maksimumi granica panorame elementa.
Koji je zna?aj ovoga?
Kada se dakle ?eli postaviti bubanj unutar opsega npr. (-75 , +75) ukupno mogu?eg opsega panorame, te granice se zadaju na grupi. Sada se postavljaju elementi unutar njihovih maksimalnih granica ne razmi?ljaju?i dakle da li ?e se pre?i?ati najvi?e lijevo ili najvi?e desno gdje je trebalo postaviti bubanj.
Najjednostavnije obja?njenje ovog je na slikama koje slijede.
Na prvoj slici se vidi postavljen bubanj (LM7 je postavljen samo radi ogleda) u svoj trak. Desna granica mu je pomaknuta maksimalno desno (maksimalno mogu?i pomak panorame udesno). To se odra?ava i na masteru gdje je vidljivo kako je odlupani element izazvao zvuk u desnom traku mixa.
Na drugoj slici je bubanj (element) postavljen u grupu koja ima panL i panD manje u razmaku od maksimalno mogu?e panorame. ali, recimo, ?eli se taj razmak.
Bubanj LM7 je prika?en za grupu, a njegova panorama je radi ogleda i dalje postavljena na maxR elementa.
Kada je isti element udaren, vidi seza razliku od onog maloprije, da postoji zvuk na oba kanala, ali je desni izra?eniji a lijevi je manje izra?en u ja?ini.
Ta razlika je u stvari nastala radi toga ?to je na lijevu stranu oti?lo onoliko zvuka koliko je dozvoljeno panoramom grupe, a na desnu stranu je oti?lo sve od elementa koji je sa panRmax ali opet limitirano desnom panoramom grupe.
Postavljanje panorame bubnja na ovaj na?in je po mom skromnom mi?ljenju daleko jednostavnije od ganjanja polo?aja unutar manjeg opsega panorame elementa sa maksimalno pode?enim granicama na grupi.
Postavljanje bubnja u manje granice nego ?to je to maksimalno mogu?a panorama omogu?uje izme?u ostalog, da se krajnje granice rezervi?u za tepih, back instrumente i vokale i sl.
Slijede slike ogleda.
http://www.jannemecek.net/files/Panmix%20bubnja_0.jpg
http://www.jannemecek.net/files/Panmix%20bubnja_1.jpg
Postavlja se pitanje kako efekti postavljeni na grupu uti?u na elemente bubnja, ali o tome neki drugi puta.
Pozdrav svima. :wave2:

ProkDu
25-02-2005, 12:11 AM
Dobar trick. 8)