Log in

View Full Version : mastering demoa (?itaj: "pomozite amateru")

Nick
19-02-2005, 02:09 PM
Dragi ljudi, evo da vam se pridru?im na ovom zanimljivom forumu, ovdje me sa www.glazbeni-forum.com pozvala Anita i mogu re?i da sam joj dosta zahvalan. Ovo je moj prvi post.. i odmah u novom topicu, nadam se da ne radim neku glupost, jer nisam stigao jo? pro?itati sve teme..
Naime snimio sam gara?ni demo i dobio sasvim pristojnu (za demo punk banda) live snimku (sve je odjednom odsvirano/odpjevano) na kraju imam 7snimljenih kanala; 4 za bubanj, bas, gitara i vokal, ok nakon masakra pri mixanju, dobio sam neki rezultat.. sad me zanima ?to mi savjetujete da napravim prije umno?avanja, nazovimo to masteringom :P ?to da srenderiram skupa... ?to da radim sa tim dijelovima, uglavnom... ?to mi savjetujete da obavezno napravim sa obzirom da sa ionako radi o amaterskom radu, ali opet poneki savjet ili trik..
Nisam ba? stra?no blesav tak oda ?u razumjeti ve?inu toga ?to mi ka?ete, ali neamam nikakvog iskustva pa trebam prave savjete, ali i pitanja..
Hvala
i nadam se da ?emo dobro sura?ivati i dru?iti se na ovom forumu :wink:

Shot
19-02-2005, 04:14 PM
Vec bi mozda zadovoljavajuce rezultate dobio da samo stavis neki brickwall limiter na cijeli miks (Voxengo Elephant2, Waves Ultramaximizer...). Ipak...

Ono sto je za rock mix koji puta potrebno je da cijeli mix kao wav fajl ucitas u cubase (ili neki drugi) i pogledas da li ima nekih vecih peakova. Obicno kod zivog bubnja u nabrijanijim varijantama ima pokoji noga+crash koji se provuku kroz miks s puno vecim peakom. To onda rucno probas stisati. Samo taj dio di je peak izoliras kao samostalnu kockicu (event) i tu kockicu stisas. Napravis crossfade prije i poslije tako da nista ne pucka i krcka i to je to. Time omogucavas da u masteringu ti veliki peakove ne fercaju.

Na brzinu ono sto mozes napraviti je da prvo stavis filter za najnize frekvencije. Moj favorit je Waves Lowband. U njemu postavis da reze sve ispod 30 Hz. Obicno u tom najdonjem podrucju znaju biti nekakvi ne-tonovi s basa i dubljih distorzija. Oni samo zbunjuju kompresor (isto kao i gore spomenuti peakovi). Njih maknes da kompresor to ne krene hvatati pa napravi neku zbrku. Ionako su te frekvencije manje bitne. Nisu nebitne, ali ionako taj filter ne radi sto postotno tako da ce u manjoj mjeri jos uvijek ostati materijala ispod 30 Hz. Sasvim dovoljno.

Sad stavis neki kompresor. Ako je kucna produkcija pretpostavit cu da snimka i mix nisu vrhunski, tako da bi dobro bilo staviti multiband kompresor (Waves LinMB, Waves R4, Ultrafunk Multiband...). Ako ne znas raditi s multiband kompresorima NEMOJ ni pokusavati. Bolje se prvo na nekoj nebitnoj snimci nauci radit s njim i procitaj manual. Bez zezanja - procitaj manual! Ako ne koristis multiband onda stavi neki normalni kompresor. Moji favoriti bili bi Kjaerus GCO i Sonaksis SV-315 iako tu mozes koristi vise-manje bilo koji kompresor (zaobidji freeware jer zvuce lose uglavnom!). Blago komprimiraj cijeli miks (jako niski treshold oko -35db, mali ratio oko 1:1.5 i dugacki attack i release - oba iznad 100).

Sad uzmi EQ i korigiraj malo farbu cijelog miksa. Sa jako sirokim Q-ovima podizi za po 1-2 db odredjena podrucja da sve malo posvijetlis i dodas mase u dnu spektra. Mozes to i hi-shelf/low-shelf EQom. Samo budi umjeren. Tu ako pretjeras nadrapao si.

Nesto sto ja volim staviti na akusticne mikseve je reverb. Konkretno jedan jedini mi tu funkcionira. Waves Trueverb. Ucitaj ga, ugasi mu Early Reflection, smanji mu predelay na oko 10 ms, vrijeme odjeka stavi na 0.3 i na njegovom EQu postavi da odjek nema puno niskih frekvencija a visoke malo digni od onog defaultnog. Poanta tog reverba je da se uopce ne cuje nego samo kad ga palis-gasis shvatis da je dao malo sirine i "mesa".

Sad sve potjeraj u brickwall limiter i to naguzi toliko da u najglasnijim dijelovima pjesme ima rms oko -10 dbFS. Ako ne znas kako izmjeriti rms onda jednostavno svoj master usporedjuj s nekim komercijalnim cd-om.

Eto... valjda pomaze!
:)

dr.Ru
19-02-2005, 09:36 PM
Posle ovako potpunog odgovora majstora Shota, sta dodati....? :D
Dobrodosao nam Punk frendu :D
Jedino sta mogu dodati jeste:
igraj se u WaveLabu ili SoundForgeu, isprobavaj, slusaj..... idi korak po korak, cim nesto konkretno zapne, pitaj ovaj Forum, odmah cemo resavati. Pitaj i najmanju sitnicu, tako cemo na kraju dobiti jedan novi punk track.
Pozdrav :!: :D

kVu
20-02-2005, 03:18 AM
hmmm... meni se licno ne dopada kako radi sonalksisov 315 compresor, isprobao sam vec... pored svega ovoga sto je shot nabrojao ja bih ti preporucio da probas i sa timeworks mastering compressorom jer mi se cini da nesto bolje radi od l2, pogotovo za tvoju vrstu muzike gde ces da sabijas samo tako...

za punk koji radis master ja bih pristupio ovako: waves rcomp (renaissance compressor), L2 (ili timeworksov master compressor). eventualno eq i/ili multiband na startu lanca, dakle pre ova dva...

rcomp - nadji najglasniji peak u pesmi i spusti threshold za oko 2-3 db ispod toga, attack i release kao sto je shot rekao oba iznad 100. Ratio mozes da probas dosta varijanti, pa i 2, 2,5... probaj, slusaj, to je kao i uvek najbitinije. i onda naravno l2, iliti guzhenje :)) (dobar izraz shot).. ALI, ako kod nekih delova l2 sabija preko 4db, obavezno se vrati u mix i edituj-nivelishi-seci-sredi taj problem posto to nije dobro... i igraj se sa releasom u l2!

Ako si vec odradio mix, ne bih ti bas savetovao da se zezas sa eq. po meni, vise stete nego koristi, ali.. recimo da bih ja (pricam odokativno) podigao za par db predeo iznad 12khz da dobijes air i da ti se cinele malo bolje "odvoje" od gitara. Gitare mislim da ne bi trebao da teras preko 12khz (distorzirane).. preko toga je po meni sve neprijatno za slusanje...

a da, za multiband i od mene, OBAVEZNO manual i posto nisi iskusan u tome (nisam ni ja :) ) napravi master i sa multibandom i bez i poslusaj ih sa fresh usima, pa odluci koji je bolji.

Shot, nije mi jasno ovo za threshold (-35db) ???

SandRob
20-02-2005, 12:01 PM

neka ovo shot objasni, iako su niski tresholdi i mali ratioti sasvin normalna stvar... nego, meni nije bas jasno ovo:

rcomp - nadji najglasniji peak u pesmi i spusti threshold za oko 2-3 db ispod toga,

nije mi bas jasno sto ces s ovin dobit?!!? :shock: pogotovo ako, kako kazes, stavis ratio na 2 ili 2,5 i ko sto si reka, namistis prilicno spor attack i release... i narocito jer ces posli ovega stavit limiter??! :shock:

sori, ali meni ovo zvuci ko 'uzaludna operacija'. :?

Shot
20-02-2005, 06:12 PM

Kao prvo, moja je pretpostavka da se peak mixa nalazi negdje oko -6db. Znaci, polazim od pretpostavke da mix nije normaliziran (i ne treba biti!).
Kad se tako stavi jako niski treshold i jako mali ratio, time se dobiva na "masi". Kompresor ustvari komprimira sve, ali u jako maloj mjeri. Time sva dinamika ostaje samo je sve skupa malo stisnuto. Taman u onoj mjeri da peakovi ostanu jasni peakovi ali da ne zabijaju limiter toliko da zbog prevelike gain redukcije na peakovim krene distorzirati. Naravno, attack i release na kompresoru moraju biti jako veliki!

Mogli
20-02-2005, 11:51 PM
Ukoliko te zbunjuju sve gore opisane radnje, najjednostavniji nacin ti je da nabavis neku alatku za instant mastering kao sto je TRacks ili IzotopOzon. BIces prezadovoljan, naravno pod uslovom da si ispostovao neka pravila prilikom miksanja, npr. bar da ti nista ne ide u crveno.

Nick
21-02-2005, 12:27 AM
auuuuuu, kuku..
sad vidim da sam samo mislio da sam smiksao stvar.:oops: :oops: . au ljudi neznam kako da vam zahvalima na ovim odgovorima, morate shvatiti da su oni za moj nivo iskustva otprilike visoki ko nebo...
Mislim da cu sve vase odgovore, spremiti kao vodic za jedan slijede?i put (naime imam sirovinu snimke banda mojih prijatelja, koji trebam "producirati") e tu ?e mi pomo?i ovi savjeti, sada mislim da bi najpametnije bilo da jednostavno zdravo selja?ki poja?am i sti?am i sredim ovo ?to ?ujem ko prebrutalne prepreke slu?anju na cdu koji sam snimio kao beta verziju i koji zvu?i ko 20 godina stara kazeta)
eto, bojim se da treban pojesti jo? puno graha da bi se va? trud koji ste tu pokazali isplatio..
Ajmo preformulirati pitanje...
Dobijete katastrofalno smiksanu snimku, dakle sve je tu negdje, ali je ukupna dinamika snimke upropa?tena, dakle sve zvu?i dosta tupo,ali jo? uvijek mo?ete recimo spojiti neke kanale skupa, malo nabrijati neke frekvencije na nekim kanalima ..itd uglavnom ?ta biu?inili da spasite barem djelomi?no zanimljivost snimke, koja je ustvari prezasi?ena od slijepog ?eprkanja po njoj? Ajd mi pomozite da privedem ovu no?nu moru kraju, pa da mogu onda slijede?u snimaku lijepo odpo?etka uz vas, recimo u?initi da na ne?to zvu?i, one step at a time, pa mo?da taj slijede?i topic ostaviti kao osnovnu ?kolu..?
znam da je mnogima ovdje na ovom topicu, ovo izvor specifi?nih odgovora za specifi?ne "profesionalne" probleme, ima li ovdje mjesta za "osnovnu ?kolu"?? :?

ako ima, onda sam na?ao novo omiljeno mjesto na webu!

ps. Shot ovo ?to si napisao je cool, ne?to ?u iskoristiti odmah, ali za neke stvari je sada prekasno..

ANITA
21-02-2005, 01:16 AM
znam da je mnogima ovdje na ovom topicu, ovo izvor specifi?nih odgovora za specifi?ne "profesionalne" probleme, ima li ovdje mjesta za "osnovnu ?kolu"?? :?

Naravno da ima mjesta za osnovnu skolu! Samo, znas koja je razlika izmedu ove i neke druge osnovne skole?
Sto ovdje zavrsis svih 8 razreda u 1 godini...... :wink: I to ne zato sto potplatis administratora nego zato sto ovdje vrijedni ljudi doslovce SERVIRAJU na pladnju znanje do kojeg bi se dokopavali sami dulje vrijeme.
Ja jos ni pola nisam pojela s tog pladnja. Ali budem!

kVu
21-02-2005, 01:21 AM
samo ti uzivaj ovde.. 99% nas je ovde neznalica, pa se konstruktivno nadopunjujemo :)))))))

shot, hvala.. vidis, to mi nikad ne bi palo na pamet

sandrob.. pricam kako bih ja otprilike uradio... to mu dodje kao neko malo peglanje pred master kompresiju. zasto da ne ?

idekius
21-02-2005, 02:41 AM
Kao prvo, moja je pretpostavka da se peak mixa nalazi negdje oko -6db...

Tja, ovchicu mu njegovu... Zar na -6? Ja mix snimam sto je moguce glasnije, vodeci racuna da ne udjem u pik. Isto tako otprilike usnimavam instrumente....

Jel' to greska???

Nick
21-02-2005, 02:47 AM

Kao prvo, moja je pretpostavka da se peak mixa nalazi negdje oko -6db. Znaci, polazim od pretpostavke da mix nije normaliziran (i ne treba biti!).

i mene to isto eto baca u o?aj.. prvo ?to sam napravio sa snimljenim trackovima.. sam stisnuo normalize.. :cry: nemoj mi re?i da to nisam trebao u?initi ve? poja?ati slu?alice :evil: ili? mo?a? li to objasniti ?to to ustvari ne treba biti normalizirano? :?

SandRob
21-02-2005, 08:55 AM
pa sad, ta normalizacija i ne mora bit greska jer svi ti pluginovi i programi imaju nekakav headroom (podrucje iznad 0db do distorzije), ali bolje da se peakovi ne pale, zato je sigurnije lipo radit sa nenormaliziranim wavom. ja san se nekako istrenira i ne provjeravam di mi je peak, ali nebi treba bit vise od nekih -3db.

kvu, svak ima neke svoje cake i necu nista tvrdit, ali ovako kad logicki razmisljan, ako si stavi treshold 2-3db ispod najjaceg peaka u pismi, ako si mu namisti spor atack i release i mali ratio, takav kompresor ti nece skoro nista lovit. moooozda na par mista uspije uhitit decibel (u vrh glave), a to mi nema svrhe, jer to ionako pomete brickwall limiter i jedino kod njega mi ima smisla (ustvari to je jedini smisao :mrgreen: ) stavit treshold na oko3db.
osim toga, u lancu ti opet fali kompresor koji ce vrsit ono sto je shot napisa.
to da se kompresor namisti na -35db nije nista cudno.
ja san cita neki tutorial od jednega dance producenta i on kaze da on odma u mixu zbici multiband sa isto tako niski tresholdom, a ratio namisti na najmanje moguce 1.1:1 ili 1.2:1... ovo ja ne radim, ali mi ima logike.

Shot
21-02-2005, 04:38 PM
Kao prvo, moja je pretpostavka da se peak mixa nalazi negdje oko -6db...

Tja, ovchicu mu njegovu... Zar na -6? Ja mix snimam sto je moguce glasnije, vodeci racuna da ne udjem u pik. Isto tako otprilike usnimavam instrumente....

Jel' to greska???

Mala ispravka. Nisam bio najprecizniji. Mislio sam na fajl kojemu se peakovi krecu negdje oko -6db. Naravno da ima nekih peakova koji su se provukli kroz miks koji odlete puno vise, na kojih -1db, -2 db. To je ispravan miks. Naime, kada se gleda nekakav miks, nije bitno gdje je najvisi peak (bitno da nije u ferci!), nego na kojoj vrijednosti se krece 90% peakova, a kod ispravnog je to negdje oko -6db. Zamislite da stimate kompresor na to gdje je najvisi peak. To bi onda bilo da bi kompresor njega savrseno uhvatio i obuzdao, ali one ostale (koji cine vecinu) ne bi na ispravan nacin tretirao. Zato se gleda ipak neka srednja vrijednost peakova.

Sto se tice normalizacije miksa, to nije nekakav problem. Moze se i ne mora. Veci je problem ako je miks takav da se nuzno mora normalizirati. Ako je pretih! Naime, tih miks znaci da mu je smanjena rezolucija. Nema onih finih detalja koji su tihi. Mix treba biti sto glasniji, a da pri tome niti jedan peak ne ode u fercu. No na primjer, ako na nekom mjestu u pjesmi postoji jedan peak koji je drasticno glasniji, onda je cak bolje pustiti njega da lagano udari u fercu, ali da time miks bude glasan (ima vecu rezoluciju) nego da se izvlaci ultra-tihi miks. Druga je pak stvar to sto je taj peak lose smiksan ako toliko udara! To se u stvari treba u miksu rijesiti.

kVu
21-02-2005, 04:56 PM

Jel' to greska???

Ne, sto bi bila ? Al fora je jedino da mix ne "leluja" mnogo. Tj. automatizacija. Recimo, ako mix ide relativno do -6db i najednom poskoci na -2, -3, znaci da sa tim predelom nesto nije u redu. Previse sabiranja najednom. To ja licno resavam doradom aranzmana (velocity, izbacim mozda nesto, udarim "latency" na neki instrument i sl.). To je moj rezon i ne mora da znaci da sam u pravu. Ali nikada to ne radim sa kickom ili nekim instrumentom koji mora da roka. Bolje da on ode visoko a da i dalje drzi dinamiku nego da ga vestacki stisavam i time ubijam dynamic.

A "recording" do 0db (bez peakovanja naravno).. o daaaaaaaaaaaaaaa

kvu, svak ima neke svoje cake i necu nista tvrdit, ali ovako kad logicki razmisljan, ako si stavi treshold 2-3db ispod najjaceg peaka u pismi, ako si mu namisti spor atack i release i mali ratio, takav kompresor ti nece skoro nista lovit. moooozda na par mista uspije uhitit decibel (u vrh glave), a to mi nema svrhe, jer to ionako pomete brickwall limiter i jedino kod njega mi ima smisla (ustvari to je jedini smisao ) stavit treshold na oko3db.

Pa ne bas. Licno mrzim da unistavam dinamiku pesme i bas zbog toga sam radio na taj nacin. Za punk ne znam kako bi trebalo, mozda sam i lupio, ali.. ja to ovako radim. Pretpostavimo da mi je kick konstantan i najjaci kako bi i trebalo. Recimo kick mi je na -8.5db najjaci (solo kick), ja cu staviti kompresor da hvata na recimo -8.4 sa visokim attackom i releasom (ratio recimo na 1.5, 2.0). To mi ima smisla i to je meni neko fino peglanje bez unistavanja dinamike. Posle toga L2 ili timeworks master compressor i kraj price.

I iskreno, ne vidim cemu ta fama oko RMS-a. Po meni, ovisno o vrsti muzike, overall RMS ne bi trebao ici iznad -12db i to sa jakom opremom i vrhunskim mastering kompresorima (hardverskim). U domenu digitalnog ja sam jako zadovoljan kad mi je overall rms oko -14db. Stvarno ne znam zasto je to toliko bitno...

ja san cita neki tutorial od jednega dance producenta i on kaze da on odma u mixu zbici multiband sa isto tako niski tresholdom, a ratio namisti na najmanje moguce 1.1:1 ili 1.2:1... ovo ja ne radim, ali mi ima logike.

I meni ima logike i probacu... ;)

Mala ispravka. Nisam bio najprecizniji. Mislio sam na fajl kojemu se peakovi krecu negdje oko -6db. Naravno da ima nekih peakova koji su se provukli kroz miks koji odlete puno vise, na kojih -1db, -2 db. To je ispravan miks. Naime, kada se gleda nekakav miks, nije bitno gdje je najvisi peak (bitno da nije u ferci!), nego na kojoj vrijednosti se krece 90% peakova, a kod ispravnog je to negdje oko -6db. Zamislite da stimate kompresor na to gdje je najvisi peak. To bi onda bilo da bi kompresor njega savrseno uhvatio i obuzdao, ali one ostale (koji cine vecinu) ne bi na ispravan nacin tretirao. Zato se gleda ipak neka srednja vrijednost peakova.

Sto se tice normalizacije miksa, to nije nekakav problem. Moze se i ne mora. Veci je problem ako je miks takav da se nuzno mora normalizirati. Ako je pretih! Naime, tih miks znaci da mu je smanjena rezolucija. Nema onih finih detalja koji su tihi. Mix treba biti sto glasniji, a da pri tome niti jedan peak ne ode u fercu. No na primjer, ako na nekom mjestu u pjesmi postoji jedan peak koji je drasticno glasniji, onda je cak bolje pustiti njega da lagano udari u fercu, ali da time miks bude glasan (ima vecu rezoluciju) nego da se izvlaci ultra-tihi miks. Druga je pak stvar to sto je taj peak lose smiksan ako toliko udara! To se u stvari treba u miksu rijesiti.

heh, evo lupih odgovor i ne vide da je shot upravo napisao post.. hehe

Mogli
21-02-2005, 05:04 PM
Nick, u programu IZotope Ozone imas gotove presete za mastering. Provuci svoj fajl kroz to i slusaj. Naci ces nesto sto ce ti se dopasti i cela prica je gotova. Ako bas toliko nemas iskustva, uzaludan ti je svaki prefinjeni mastering, jer je po logici stvari i sam mix nestrucno odradjen.

zvincic
21-02-2005, 05:34 PM
evo da podijelim svoje iskustvo...

pri mixu obicno nastojim da instrumenti zvuce sto balansiranije....da nista ne strsi i da sve ima svoje mjesto u mixu.
i najbitnije, da mix izadje najcistije moguce, znaci bez clipa
bas gitaru i kick obicno radim na dva nacina.
1. L2 na traku bas gitare, l2 na traku kick-a....u oba slucaja ga koristim samo da ujednaci levele, treshold na nekih - 2, -3 db. relase oko 50 ms
zatim i bas gitaru i kick posaljem na grupu u cijem insertu je takodjer l2 sa niskim tresholdom...obicno oko -3, -4 db....relase takodjer oko 50 ms

2. nacin je upotreba sidechaina za dobijanje laganog pumpanja bas gitare sto dosta pomaze groove-u.

nema pravila koji je nacin bolji, isprobam oba pa odlucim...

dalje, kad je u pitanju vise instrumenata u mixu uvijek se igram sa panoramom i trazim najbolju poziciju. i to ne samo sa lijevo-desno panoramom vec i naprijed nazad.

zatim radim probne mikseve koje naknadno provlacim kroz brickwall (obicno L2) da vidim kako miks reagira. zatim se vracam ponovo na miks i korigiram ako je potrebno. kad napravim konacno mix koji mi se svidja u wavelabu obicno stavljam C4 multiband i ovisno o tipu muzike i snimci eventualno vrlo malu dozu reverba.
RMS nikad ne mjerim vec slusam...ako cijeli mix pumpa - ne valja.
ukratko, sve nedostatke nastojim ispravit u samom mixu a "mastering" (nema tu m od pravog masteringa) koristim samo za podizanje levela i eventualno poliranje multibandom.

i da, nikad ne koristim programe tipa ozone niti gotove presete, barem sto se "masteringa" tice ;)

Nick
21-02-2005, 06:21 PM
Nick, u programu IZotope Ozone imas gotove presete za mastering. Provuci svoj fajl kroz to i slusaj. Naci ces nesto sto ce ti se dopasti i cela prica je gotova. Ako bas toliko nemas iskustva, uzaludan ti je svaki prefinjeni masterig, jer je po logici stvari i sam mix nestrucno odradjen.

?ast svima na super savjetima, ali ?ini mi se da je ovaj de?ko iz d?ungle najbolje shvatio moju situaciju, Zvina sve ima svoje vrijem i mjesto, meni je sada vrijeme za Ozone (o?ito) samo da ga nabavim.. elem ima li to tkogod iz Zgb?

zvincic
21-02-2005, 06:49 PM
, Zvina sve ima svoje vrijem i mjesto, meni je sada vrijeme za Ozone (o?ito) samo da ga nabavim

sve pet, mozda ti se i svidi...imao je nekih sasvim pristojnih preseta.

btw. od savjeta cu ti dodat da zavrsna produkcija ovisi dosta i o mediju na kojem se reproducira....za radio i televiziju...bolje ti je da zvuci dobro u monu inace si naj***o :lol:

inace, nesto radim za televiziju kod koje na izlazu imas brickwall limiter postavljen na jako gnjecenje kod miksanja na master busu imam obavezno L2 postavljen da JAKO gnjeci signal kojeg cesto palim da cujem sta se dogadja i u tom slucaju.

preporucam da i ti to isto radis prilikom miksanja (samo sto L2 neces postavit da gnjeca ko lud vec razumno).
tako najbrze naucis kako balansirat miks i pripremit ga za gazenje u "masteringu" ;)

Mogli
21-02-2005, 07:13 PM
i da, nikad ne koristim programe tipa ozone niti gotove presete, barem sto se "masteringa" tice ;)

Onda ti je krajnje vreme da nabavis Ozon i pozabavis se malo sa Multiband Harmonic Exciterom sa doticne sprave i odjednom osetis kako ti je pesma progledala... U prvi mah neces znati sta se dogadja...UFO... :wink:

zvincic
21-02-2005, 07:16 PM
Onda ti je krajnje vreme da nabavis Ozon i pozabavis se malo sa Multiband Harmonic Exciterom sa doticne sprave i odjednom osetis kako ti je pesma progledala... U prvi mah neces znati sta se dogadja...UFO... :wink:

to sto ga ne koristim ne znaci da ga nisam nabavio i isprobao...i zakljucio da mi se ne svidja :wink:

uostalom, kako sam napisao, trudim se da pjesma "progleda" u samom miksu a ne u kvazi masteringu ;)

Mogli
21-02-2005, 07:22 PM
uostalom, kako sam napisao, trudim se da pjesma "progleda" u samom miksu a ne u kvazi masteringu ;)

Tu se slazemo.

Nick
22-02-2005, 01:36 PM
But then again... prave face imaju mix koji gleda, a onda ga po?alju mastering majstorima da mu otvori tre?e oko :D :D :D :D :D

zvincic
22-02-2005, 03:53 PM
But then again... prave face imaju mix koji gleda, a onda ga po?alju mastering majstorima da mu otvori tre?e oko :D :D :D :D :D

dobra ;D