PDA

View Full Version : Predlog 2

diviner
16-02-2005, 02:02 PM
Bilo bi dobro da neki od moderatora ili raspolozenih clanova naprave upute i elaborate opsteg znacaja iz oblasti u kojoj su se vec pokazali i da se to kao svojevrsni opsti vodic (u odnosu na oblast koja se obradjuje, npr mastering) postavi kao strana na sajtu. Time bi onima koji zele nesto nauciti skratili sate i sate nepotrebnog "skitanja" po rumski forumu, pregledanja kilometara spama i nukusnih i nepotrebnih savjeta, i ucinili veliku uslugu i svojevrstan potsjetnik svaki put kada se ukaze potreba za "obnovom gradiva" (zasto da ne...svi ponekada zaboravimo po nesto bitno).

1. Potrebno je da "pisac" dobro poznaju materiju
2. Da sakupe sve korisne informacije sa foruma i objedine ih (posto ih ovako razasute tesko sve sjediniti u jednu kompaktnu cjelinu, kada se radi o pocetnicima zeljnim znanja
3. Da textovi budu integralni i sazeti, ne presiroki (kako bi mogli posluziti kao smjernice daljeg djelovanja i ucenja)

Ovi "potsjetnici i ucila" bi se povremeno osvjezavala i nepravilnosti ispravljali dok ne bi popunili svoju pravu formu, i tako interaktivno usmjeravali mlade ljude zeljnim ovog "zanata" na pravi put. Na forumu bi mogli iznositi svoja misljenja i dopunjavati to opste i osnovno znanje steceno iz "spisa" sa sajta.

Jedini problem moze biti "slobodno vrijeme" koje je potrebno izdvojiti, nekom od kompetentnih ljudi...

ridge
16-02-2005, 03:14 PM
Ovo u sustini znaci da bi sad neko trebao sesti i napisati knjigu i staviti je na net i opet posto ima razlicitih pristupa i pogleda na opremu i tehnike rada podlozno je raspravama. Cisto sumnjam da bi se iko bavio time ako ni zbog cega drugog zato sto bi taj posao bio krajnje obiman. U krajnjem slucaju razmisli, da napises sve sto znas o kompjuterima kolko bi ti vremena trebalo.
Mislim da bi bilo mnogo prakticnije da se teme koje su besmislene ili koje se ponavljaju prebacuju u kantu ili nesto trece da bi pretrazivanje bilo lakse kao i da se usmere ljudi da vise citaju sta pise po forumu i da posle toga postavljaju smislena pitanja a ne svako ko dodje, krene da pita a da nije ni otisao na "trazi" tj ako jos neko pita za BEHRINGEROV mixer mislim da cu da zapalim prokletu firmu :D. Il nek se otvori jos jedan deo pod nazivom pitanja pocetnika da bi se razdvojile ozbiljnije i detaljnje rasprave od osnove.

puRe
16-02-2005, 03:23 PM
Posto kao admin vise ne ucestvujem u odlucivanju vezanom za rumski.com (niti zelim to raditi ubuduce, zbog cinizma i licemjerstva, i totalnoj i bukvalnoj nezrelosti jednoga od njih), a kao dobronamjerni posjetitelj, predlozicu jos sto sta, sto moze dati veliki znacaj i tezinu rumski.com sajtu.

bez komentara....

Bilo bi dobro da neki od moderatora ili raspolozenih clanova naprave upute i elaborate opsteg znacaja iz oblasti u kojoj su se vec pokazali i da se to kao svojevrsni opsti vodic (u odnosu na oblast koja se obradjuje, npr mastering) postavi kao strana na sajtu. Time bi onima koji zele nesto nauciti skratili sate i sate nepotrebnog "skitanja" po rumski forumu, pregledanja kilometara spama i nukusnih i nepotrebnih savjeta, i ucinili veliku uslugu i svojevrstan potsjetnik svaki put kada se ukaze potreba za "obnovom gradiva" (zasto da ne...svi ponekada zaboravimo po nesto bitno).

Slazem se, ali ne smatram da je neophodno da moderator (ili ko vec bude to skupljao) pise sve tekstove ponovo vec prosto sve korisno objedini (metodom copy-paste) u jednu celinu (sa recimo komentarima/naslovima iznad svake pasteovane celine)...

1. Potrebno je da "pisac" dobro poznaju materiju
2. Da sakupe sve korisne informacije sa foruma i objedine ih (posto ih ovako razasute tesko sve sjediniti u jednu kompaktnu cjelinu, kada se radi o pocetnicima zeljnim znanja
3. Da textovi budu integralni i sazeti, ne presiroki (kako bi mogli posluziti kao smjernice daljeg djelovanja i ucenja)

1. Svaki moderator bi trebao dobro da poznaje materiju "svog" podforuma...

2. Tacno...

3. Opet bi bilo bezveze da neko mora da ide kroz "kilometre spama i nukusnih i nepotrebnih savjeta" da bi dosao do neceg opsirnijeg.....recimo da se napravi skracena verzija u tom vodicu (sa linkom ka tacnom tom celom postu odakle je to uzeto)...

Ovi "potsjetnici i ucila" bi se povremeno osvjezavala i nepravilnosti ispravljali dok ne bi popunili svoju pravu formu, i tako interaktivno usmjeravali mlade ljude zeljnim ovog "zanata" na pravi put. Na forumu bi mogli iznositi svoja misljenja i dopunjavati to opste i osnovno znanje steceno iz "spisa" sa sajta.

Opet, vodic bi morao da se razdvoji (zakljuca?) od topica sa komentarima jer ce se onda i on zagustiti "kilometrima spama"...

Jedini problem moze biti "slobodno vrijeme" koje je potrebno izdvojiti, nekom od kompetentnih ljudi...

Moguce je da svaki moderator za nekih par sati obradi veci deo topica svog podforuma.....jos lakse ako ih je vise [moderatora]...

puRe
16-02-2005, 03:27 PM
Il nek se otvori jos jedan deo pod nazivom pitanja pocetnika da bi se razdvojile ozbiljnije i detaljnje rasprave od osnove.

hmmmmm.....ovo bi bilo lakse izvesti svakako.....

ridge
16-02-2005, 06:11 PM
a mislim da je i potrebno jer malo se gusi forum ovako

diviner
17-02-2005, 12:48 AM
Vas dvojica ponovo na citanje...rekao sam integralno i sadrzajno...Upustva za usnimavanje gitare, bubnja, klavira, vokala, primjenu kompresora, reverba, ekvilajzera, stereo-mono kompatibilnosti itd. itd. su sve tehnicke stvari za koje bi trebala vaziti neka univerzalna pravila (ali ne i striktno vaziti...svako ima na slobodu voziti kola po autoputu i vise od 120km/s).

Ono sto vi komentarisete vazilo bi za domen muziciranja (gdje opet u nekim zanrovima moze da se izdvoje karakteristike i pravila stvaranja djela), gdje je autorov apstraktizam i raznolikost svojevrstan pecat.

Uostalom mnoge stvari bi se mogle odmah obraditi i doraditi iz "tutoriali" sekcije...

Takodje, rekao sam kompetentni ljudi, sto ne znaci da to striktno moraju biti moderatori (moderatori su mozda samo najbolji za taj posao...na dobrovoljnoj bazi).

Starter*
17-02-2005, 01:20 AM
Napraviti jednu sobu sa slicnim zakljucanim temama...sto se mene tice ovakav deo za pocetnike je jako koristan i na lep i razumljiv nacin objasnjen...naravno neko ce imati komentar ali mislim da bi ovakav pristup bio najbolji...posao nije preobiman i tezak neka ga urade 2-3 coveka ili admina...posto imaju veliko znanje nje neko extra cimanje sem kucanja...sta mislite?

http://www.mirkosukovic.com/forum/viewforum.php?f=2&sid=31a2f89c10b5ab7dc9f08434b790 b3f0

diviner
17-02-2005, 02:05 PM
Da dopunim (posto vidim da neki nisu skapirali :) ), moj prijedlog je bio vezan za sajt, a ne za forum. Forum treba ostati forum (mjesto gdje se ljudi okupljaju i razmjenjuju misljenja).

Starter*
17-02-2005, 04:53 PM
Da dopunim (posto vidim da neki nisu skapirali :) ), moj prijedlog je bio vezan za sajt, a ne za forum. Forum treba ostati forum (mjesto gdje se ljudi okupljaju i razmjenjuju misljenja).

:oops:

diviner
17-02-2005, 08:07 PM
Zasto :oops: . Tvoj predlog je sasvim na mjestu...

Mada mislim da nema potrebe za zakljucavanjem...treba samo izdvojiti teme koje sadrze (veoma) korisne informacije...nebitne stvari ce citaoci ionako sami preskakati (recimo i sam citam svega 20% svega sto se napise). Cisto da se zna gdje se sta nalazi.