View Full Version : AES/EBU vs. SPDIF
Arthur
12-02-2005, 09:23 PM
Cuo sam da je AESov standard profesionalniji od spdifa. Osim sto ide na XLR kablove (balansirane), moze li mi neko objasniti u cemu je bolji. Veoma me interesuje kako se AES syncuje, da li isto kao SPDIF (putem headera u istom kablu) ili je za AES neophodan wordclock, o kome takodje nemam pojma, pa ako bi neko napisao neko detaljnije pojasnjenje, bio bih presrecan
dvuckovic
14-02-2005, 11:16 AM
zavisi kako je balansiran...
Ako je balansiran invertorom (koji samo okrece fazu jednoj od zicica), treba racunati da taj invertor unosi nekih par nano sekundi kasnjenja u signal. Problem je sto se to kasnjenje ne odnosi na cijeli signal, nego samo na jedan pin (bio on + ili -), sto u krajnjoj liniji unosi neki jitter...
Ako je balansiran trafoom, to je mnogo bolja varijanta, nema te vrste jittera, ali ces to da vidis samo na mnogo ozbiljnijim spravama...
U prvoj varijanti, logican zakljucak bi bio da je S/PDIF tehnicki (sto ne mora nuzno da znaci i zvucno) bolji, na malim duzinama, a isto tako da je AES/EBU bolji u drugoj varijanti, iz prostog razloga sto moze da radi na vece duzine kabla...
AES/EBU moze da nosi word clock, mozes da syncujes preko njega, ili preko posebnog word clock kabla.
Sama razlika izmedju AES/EBU i S/PDIF na kraju najvise zavisi od nacina na koji je sam interfejs izveden u konkretnom uredjaju...
Najpametnije je da za svaku konkretnu situaciju uradis A/B test, pa da na osnovu toga odlucis. Mozes da slusas, a mozes i da pored slusanja izmjeris jitter.
Dalje ti ostaje problem softvera, posto nijedan ne zvuci isto, pa i tu imas problem, tj. nije svejedno cime ces da snimis i obradis cak i audio koji je digitalno usao u karticu...
Arthur
15-02-2005, 04:26 PM
e hvala ti puno, konacno odgovor!
kako mogu da izmerim jitter?
Nadam se da na spravama koje nameravam da upotrebim pise kako je balansiran... bilo bi prilicno besmisleno da su invertirane, kao klasicni xlr...
I, Wordclock, jeli bolje ici posebnim kablom (antenski, ako se ne varam), ili preko Aes-a? Moze li se i SPDIF syncovati wordclockom, i sta je tu najbolja varijanta?
e sad za software... ja se drzim Cubase SX2ke pa sta mi bog da ...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.