PDA

View Full Version : GROOVE programiranog bubnja

ANITA
11-02-2005, 08:56 PM
MAX, spomenuo si svoj princip rada sa bubnjevima i po nekim tvojim usporedbama vec se groove osjetio i u zraku :wink: . Stoga, vjerujem da zanima i druge ? KAKO ti stvaras svoj ritam, kako postizes groove, da li note upisujes ili odsviras, kako mijenjas svakoj noti dinamiku (sve je vec u glavi, isprobavanjem ili nesto trece) odnosno kojoj kako i zasto.
Bla, bla....
Recimo, bilo bi super da nam ovdje napises jedan tutorial kako to radis! Pa onda primjer par taktova u wav (il' mp3) i MIDI file (ili cubase-ov) da vidimo kako to doista izgleda i kako je dobiveno ono sto cujemo. Znaci, wav i midi onoga sto je nuzno da osjetimo i vidimo taj groove (bubanj, bas i mozda nista drugo).

Ako ne zelis, razumijem. Ako zelis, juuuhuuuu!!

Naravno, zanima nas i od svih drugih kako to rade i ako imaju posebnu tehniku koju smatraju vrijednom, a zele je podijeliti ? ODLICNO (npr. nas celebrity Shot i dr.)!!
Unaprijed zahvaljujem. :D

kVu
12-02-2005, 01:16 AM
Sviras! Naravno, potrebna ti je jaaako dobar midi interfejs zbog dinamike i da ne bi mnogo prepravljala..

recimo. U jednom take-u snimi samo nogu,dobos i (eventualno ako mozes da postignes) prelaze, u drugom kontru, u trecem rideove, crasheve i splasheve... posle malo to sredi gde vidis da si bas omasila, ali nista radikalno. Potrebno je da zvuci precizno (NE QUANTIZOVANO). Nista gore nego kad je aranzman "klimav"...

Jako dobro je da dosta slusas bubnjare i da slusas ili citas njihove tutoriale. Ja stavise sam poceo i da ucim da sviram bubnjeve pre tri meseca. MNOGO POMAZE!

toliko od mene ;)

SandRob
12-02-2005, 09:38 AM
evo, bas programiran jedan rege.

evo kako zvuci: mp3 (312kb) (http://www.kvartetgorgonzola.com/purgatorio/reg.mp3).

a evo kako izgleda:

http://www.kvartetgorgonzola.com/purgatorio/reg.gif

SandRob
12-02-2005, 03:14 PM
nije problem dat ga, ali kad nije u gm standardu a i cabase su frazirani sampleovi (dva udarca - gore/dole), pa se nece poklopit. :?

ANITA
12-02-2005, 06:05 PM
Ma ne mora biti u GM standardu! Mozes npr. (kad stignes) svaki segment bubnja u posebnu traku staviti i nazvati ga cabasa, hi hat.... pa cemo mi pronaci svoje samplove za to. Ili ti sugeriraj koje si koristio.

Snaci cemo se nekako. :D

Max
14-02-2005, 12:35 PM
uuuuufffff nemam dve minute .....nisam vas zaboravio ....... moja tri jaaako dobra drugara su medju pet najboljih bubnjara u zemlji ....a ja sam odrastao na grooovu .....groooov nije samo bubanj ... mislim jeste ali ga ja tako ne shvatam .... meni je groov bubanj , bas , i suske ...ako ih ima..... nikako kvantizovati ....pibliziti ....to da ...klimav DAAAAAAAA .;...ali u pozitivnom smislu ....slusajte Senjorita od Justina Timberlake a ....meni je to mrak ......

ANITA .... vraticu se na temu za 5 -6 dana .....cim zavrsim sve ovo sto mi se nakacilo .....za sad ..... dodaj , oduzimaj , mrdaj menjaj tempo ..... dok ne krene da te tera da se pomeras ...... kad ti se priblizi ritmu tela ....to je to ......

Na Jamajci ....studio ...stave zvucnike na ulicu ..... puste groov koji su tek napravili ...... usporavaju .... ubrzavaju ....menjaju suske .... groov noge i dobosa ...menjaju groov basa...... i gledaju prolaznike ..... kad prolaznici krenu da se klimaju .....to je to .......

eto najblize sto mogu da kazem za sad .....

Pozdrav

AVaX
14-02-2005, 05:23 PM
Hmmmm.
Ma treba kvantizovati.
Da bi sve doslo na svoje mesto, za pocetak.
E onda sledi izmestanje i pomeranje.
Tu sad vec treba imati feeling.
Tako da nije na odmet konsultovati se sa bubnjarem. Ali dobrim.
Ja sam imao prilike da "kucam" bubanj za jedan bend koji ima odlicnog bubnjara, ali je situacija zahtevala "vestacki" bubanj.
Provodili smo mnooogo vremena zajedno, ali je rezultat bio fenomenalan.
Ja sam odatle dosta naucio, upravo zahvaljujuci bubnjaru.

Konkretno za Sandrov post, mislim da noga treba jos malo da kasni, jer mi se cini da jedino ona svira kvantizovano, ali to je vec individualna stvar.

cipela
14-02-2005, 06:01 PM
Konkretno za Sandrov post, mislim da noga treba jos malo da kasni, jer mi se cini da jedino ona svira kvantizovano, ali to je vec individualna stvar.

Kasnjenje kod Sandrove noge, onoliko koliko treba da lici na zivi sviranjac a ne automat, se moze izvesti i bez pomjeranja. Zar ne? Osim toga, covjek je postavio *.mp3 za demonstraciju. 8)

cipela
14-02-2005, 07:31 PM
http://www.jannemecek.net/files/Bubanj_Ogled_PrveLjubavi.JPG
:oops:
Dakle, ako sve dobro uradim sto se tice postavljanja slike i linka za *.mp3 file, moci ce se vidjeti dio isjecka drum tracka za jednu moju pjesmu, kao i cuti zvuk tog isjecka. Sve je potpuno sirovo, nesmiksano, sa neizabranim elementima i konacnim bubnjem kojeg cu postaviti. Dakle, pravi ogled da se cuju (i vide) hjumanizacije i ostalo sto je neke zanimalo oko kasnjenja, dinamike na pojedinim elementima i sl.
Link cu postaviti kada budem skuzio kako se to radi, odn. kada mi to puRe javi. Hvala.

:) :oops: Pojma nemam kako se to radi.

Dakle, evo linkova po puRetovoj uputi :
http://www.streamload.com/purator003/Bubanj_Ogled_PrveLjubavi.mp3
http://www.streamload.com/purator003/Bubanj_Ogled_PrveLjubavi_midi.mid
Samo za sebe kaze sta je sta. 8)
Usput - ko mi je meni ko je mi je pomaknul onaj pppooooooooosssttttt ?! And gdje? :lol:

ANITA
14-02-2005, 08:07 PM
Imajte u vidu da je ova tema TUTORIAL, znaci ne mjesto gdje se raspravlja o razlicitim misljenjima i puno teksta koji se ne odnosi u samu svrhu tutoriala cu morati skratiti ako ne sluzi svrsi.

Ja sam Purator TUTORIALA! :wink: :D :idea:

Ovdje se radi o NUDJENJU znanja, ne o raspravama.

Sto se tice kvantizirati ili ne? Moze se kvantizirati na neki odredeni postotak. Ja u principu NIKAD ne kvantiziram ni bubnjeve ni klavir ni jedan instrument koji odsviram. Ako je odsvirano traljavo - PONOVO snimati. Ako nije i ima groove i feeling kojeg vraga bi ga pretvarali u robota.

Idem sad citati vase tekstove (povelike a nisam vidjela mp3 i midi). :o

__________________________________________________ _

Svatko nek isproba ono sto mu clanovi nude, a nitko ne tvrdi sto je najispravnije ili nije. Zato imamo i mp3 pa kome se svida nek izvoli, tko misli da nije dobro, onda nek nade drugi koji mu vise odgovara.

A ne sad svi o Sandrovoj nozi :wink: ! O nogama moze pricati samo onaj tko je stavio i svoje! :idea: :D

NAKON OVOGA TEMA JE PODIJELJENA. Na slijedecem linku su vasi postovi sa ove teme
http://www.rumski.com/forum/viewtopic.php?p=32025#32025

a ovdje molim vas ISKLJUCIVO TUTORIALE i ne bilo kakve nego ako imate nesto za sto stvarno vjerujete da je od koristi drugima.

NE razmjenjujemo primjere vec dajemo ZNANJE! :D

SandRob
15-02-2005, 09:11 AM
:shock: i di je na kraju moj zadnji post zavrsi :?: :!: :?

ANITA
15-02-2005, 09:15 AM
Pa sve sam prebacila tamo na onu temu i izbrisala svojih par zadnjih postova.... Pa nisam valjda i tvoj izbrisala! :shock: :?

A jooj. Ali nije bio jako dugacak..... ak je bilo bitno, napisi ponovno sad tamo....

Sorry! Nisam se jos privikla na sve to tu....
:oops:

Zid
20-04-2005, 11:44 AM
Ja tezim ovakvom zvuku bubnja....Ima te li kakav savjet koji bi to semplovi mogli da daju priblizan sound?

http://edo.kljuc.info/Bubanj!!!.mp3